vrijdag 8 oktober 2021

Hitflits: gouden plaat voor eerste Nederlandstalige album van Racoon; record voor Danny Vera

Na vier Nederlandstalige hits, waaronder twee top 10-noteringen, komt de Zeeuwse band Racoon met een heel album met liedjes in onze moerstaal. En dat blijkt een goede keus, want Spijt Is Iets Voor Later, knalt binnen op de eerste plaats van de nieuwe Album Top 100 én de Vinyl 33. Binnen vijf dagen waren er meer dan 20.000 stuks van verkocht, wat de band een gouden plaat oplevert, die hen afgelopen dinsdag, 5 oktober, werd uitgereikt in het tv-programma ‘Khalid & Sophie’.
Tot 2012 bracht Racoon uitsluitend Engelstalige nummers uit en dat leverde de band drie top 10-hits en drie #1-albums op. Toen volgde ‘Oceaan’, een nummer voor de film ‘Alles Is Familie’ dat in 2013 de zesde plaats bereikte. Daarover zei zanger Bart van der Weide destijds dat het eenmalig was en hij zijn verhaal (het nummer is een ode aan zijn zus), heel graag op deze manier op muziek wilde zetten.

Na ‘Oceaan’ ging de groep weer verder in het Engels, scoorde nog twee hits en het #1-album All-in Good Time. Alle seinen stonden dus op groen om in het Engels door te gaan.

Maar het liep anders. Schreef van der Weide over ‘Oceaan’ nog dat het al snel hoogdravend wordt, omdat Nederlands bij uitstek een taal voor theater en poëzie en Nederlandstalig niet echt hun ding was. Inmiddels is hij gewend aan het schrijven van Nederlandstalige teksten. Een volledig Nederlandstalig album was dan ook een idee van hem, dat aanvankelijk op wat weerstand stuitte bij de andere bandleden.

solo

Van der Weide: “Het album moest er komen, met of zonder de band.” Het bestaan van Racoon stond op het spel. Met nummers die veel met hem te maken heeft, is het album zeer autobiografisch. ‘Tijd Verliezen Met Jou’ gaat over zijn relatie met zijn zoon’, ‘Laat Mij Maar Blind Zijn’ over zijn dochter en ‘Historie Van Een Man’ schreef hij voor zijn vader. Op dat nummer zingt Kaat, de zus van Bart de tweede stem.

na Nederlandstalig ...

“We zweren niet bij Nederlandstalige muziek. Er wordt momenteel gewerkt aan nieuwe muziek, waarbij ook genoeg ideeën voor Engelstalige nummers zijn ontstaan.” Aldus Van der Weide op Nu.NL.

ook Franstalig

Van der Weide sluit zelfs niet uit een uitstapje te maken naar het Frans: “Ik zou wel een Racoon-liedje naar het Frans willen vertalen. Ik vind dat een hele mooie taal. Nederlands is een wat dichterlijkere taal, dus de nieuwe nummers lenen zich wel voor een vertaling naar het Frans. Maar dat is toekomstmuziek.”

ALBUM TOP 5
 
1. EW  Racoon: Spijt Is Iets Voor Later (eerste week op #1, 77% fysiek)
2. (1)   Kevin: Grote Versnelling (op 61,27%, 100% digtiaal)
3. EW  De Dijk: 40 Jaar (Het Beste Van Nu En Toen) (100% fysiek)
4. (2)   Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42
5. (5)   Olivia Rodrigo: Sour
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#10 Tony Bennett & Lady Gaga: Love For Sale
#12 Claw Boys Claw: Kite
#16 Meek Mill: Expensive Pain
#21 Neil Young: Carnegie Hall 1970
Opname van het concert op 5 november 1970 in Carnegie Hall, New York City
 
#25 Soundtrack / Hans Zimmer: No Time To Die
#34 Heideroosjes: Infocalyps
 
#54 Yes: The Quest
Dit is het eerste Yes-album zonder Chris Squire, mede-oprichter en bassist, die in 2015 overleed. Zanger Jon Anderson verliet de band in 2009 en werd in 2012 opgevolgd door een andere Jon, Davison. Naast hem bestaat Yes anno 2021 uit Steve Howe, Alan White, Geoff Downes en Billy Sherwood. The Quest is het 22e studioalbum van Yes.
 
#57 Hannes Minnaar: Johann Sebastian Bach: Goldberg Variations
Na Jan-Willem Rozenboom (vaste pianist van Guus Meeuwis), met zijn album Bach – Goldbergvariaties BWV 988 (#25 in 2015), is Hannes Minnaar de tweede Nederlandse pianist die zich hieraan waagt en succes heeft. Bach componeerde de Goldbergvariaties in 1741.
 
#64 Roger Taylor: Outsider
#70 Mark Knopfler: The Studio Albums 1996-2007
#78 Farruko: LA 167
#83 the Script: Tales From the Script – Greatest Hits
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah) (tweede week op #1)
2. EW  Bilal Wahib: Ibiza (op 13,67%)
3. (2)   Farruko: Pepas
4. (3)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
5. EW  Sigourney K feat. Sevn Alias: Vreemde Voor Mij
 
Buiten de twee binnenkomers in de top 5, zijn er geen nieuwe noteringen bij de bovenste tien, dus gaan we snel over naar de andere eerste weeks noteringen, waaronder veel neder hiphop.
#31 Lijpe x Fatah: Back 2 Back
#38 Idaly feat. Henkie T. & Yssi SB: Ik Heb Je
#43 JoeyAK: Raw
#46 Bankzitters: Baldadig
#52 Antoon feat. Sterre: Zo Ben Jij
#57 Hef / Adje / Crooks: Niet Doen Alsof
#59 Jason Derulo: Acapulco
 
#60 Thomas van der Vlugt: Deze Nacht Is Van Mij
De 29-jarige Thomas van der Vlugt uit Utrecht, vormt samen met Giel de Winter en Stefan Jurriens, Stuk TV. De drie hebben een eigen YouTube-kanaal. Voor het onderdeel ‘(On)mogelijk – de geheime serie’, moest Thomas in korte tijd vier extreme uitdagingen aangaan.
 
Naast het leren vliegen in een helikopter en het transformeren in een killerbody voor de cover van Men’s Health, was dat ook het schrijven én opnemen van een #1-hit. Daarbij kreeg hij hulp van onder andere Babette Labeij (zangcoach) en Paul Sinha (zanger). Gezien de notering op #60 is hij daar (nog) niet in geslaagd.
 
#71 Racoon: Geef Je Hart Niet Zomaar Weg
#88 Bankzitters: Factureren
 
elftal feesthits
 
#89 Snollebollekes: Non Stop Vol D’r Op
Elfde notering voor Rob Kemps en de dj’s Jurjen Gofers en Maurice Huismans, ofwel de feestact Snollebollekes. De eerste notering was in 2013 met ‘Vrouwkes’, dat met een elfde plaats nog steeds de grootste hit is. Niemand had toen gedacht dat Snollebollekes acht jaar later nog zou bestaan. Vanaf vandaag tot en met volgende week zondag staat Snollebollekes in het Gelredome, in Arnhem. En ook in 2022, op 25 en 26 maart, komt de act ook naar Arnhem.
 
Vanavond kun je Rob Kemps in een heel andere gedaante zien en horen. Als fervent liefhebber van Franse muziek, struint hij samen met Matthijs van Nieuwkerk Parijs af in ‘Chansons’. Een aanrader.
 
#91 Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil
Na ‘Zij Aan Zij’ (#48 in mei), is ‘Worden Wat Je Wil’ de tweede notering dit jaar voor Kinderen voor Kinderen en de 24e totaal. Beide nummers staan op het album Worden Wat Je Wil – 42, de #4 in de Album Top 100
 
#93 Frsh & Geechi & Hakmadafack: Hengel
Hakmadafack is een producer/componist die vooral in de achtergrond actief is. Zijn echte naam is Hakim Barkaoui. In 2018 schreef en produceerde hij ‘Risico’s’ van 3RObi, dat een weekje op #90 stond.
 


record voor Danny Vera
 
Vorige week evenaarde hij ‘Let Her Go’ van Passenger dat ook 129 weken stond genoteerd. Deze week plakt er hij er weer een weekje aan vast en heeft hij met 130 weken het record in handen van het langst genoteerde nummer in de Single Top 100. Sinds 20 april 2019 staat ‘Roller Coaster’ van Danny Vera onafgebroken genoteerd. Pas op 9 januari van dit jaar bereikte het nummer de hoogste notering: #5. Deze week zakt het nummer naar de 87e plaats.
Over een maand begint de stemweek voor de NPO Radio Top 2000 en zal het nummer weer veel te horen zijn. Dat zal dan zeker gevolgen hebben voor de wekelijkse notering. En wellicht prolongeert het nummer eind dit jaar wel de hoogste plaats in die lijst: de eerste plaats.

Tot zover deze Hitflits. De vorige week aangekondigde kwartaalflits, met een terugblik op het derde kwartaal, komt dit weekend online. Dan pakken we ook gelijk de Britse kwartaalcijfers mee.