vrijdag 4 september 2009

Hitflits: Jan Smit pakt #1 terug en blijft Anouk voor

Dat Nick & Simon met ‘Lippen op de mijne’ niet langer op de eerste plaats zouden staan, was te voorzien. Dat is hen tot op heden nog nooit langer dan één week gelukt namelijk. En dus was de vraag wie pakt die eerste plaats dan? Begin deze week leek het er nog zo hoopvol uit te zien voor ‘Three days in a row’ van Anouk. De download stond direct bovenaan, maar de fysieke single bleef achter. Daarnaast wordt er in tegenstelling tot de andere hitparades geen airplay meegeteld voor de Single Top 100. En dus stijgen Damaru & Jan Smit met hun inmiddels platina single ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het verschil tussen beide nummers is 23%. Dus wellicht dat het Anouk met haar 22ste hitsingle volgende week wel lukt, want het album ‘For better or worse’ verschijnt pas over twee weken. Dus de single heeft nog de tijd om te pieken.

Kijken we nog even verder naar de top 5, dan zien we dat ‘I gotta feeling’ van Black eyed peas op #3 blijft staan (op 25%), Nick & Simon naar #4 zakken en Diggy Dex feat. Eva de Roovere met ‘Slaap lekker (fantastig toch?!)’ naar #5 zakt.

Nieuw bij de bovenste tien zijn: ‘Hot’ van Inna (gestegen van 25 naar #6), ‘Gewoon muziek’ van Jan Leliveld (van 15 naar #8) en‘Not fair’ van Lily Allen (van 31 naar #9). Aan de rand van de top 10 staan die Twa met ‘Famke van myn dreamen’ (gestegen van 39 naar #12). Ook lekker onderweg zijn DJ Olé & Leipe Henkie met ‘Ik denk dat ik naar Malaga’ (van 23 naar #14) en ‘Back it up’ van Caro Emerald (van 43 naar #16). Caro dankt haar stijging mede door haar optreden op maandag bij Giel en een optreden diezelfde avond in ‘De Wereld Draait Door’, waarna het nummer veel gedownload is.

Naast Anouk op #2, zijn er nog tien binnenkomers deze week. Het zijn:
#34 - Jeroen van der Boom: ‘Dat weet je’
#35 - Danny Lukassen: ‘Jij’
#42 - Gebroeders Ko: ‘Vuvuzela’ (de eerste voetbalhit in de aanloop naar het WK 2010)
#61 - Mariah Carey: ‘Obsessed’ (voorloper van het album ‘Memoirs of an imperfect angel’)
#66 - R.i.o.: ‘After the love’
#68 – Colbie Caillat: ‘Fallin’ for you’ (haar album ‘Breaktrough’, bij ons op #24, komt in Amerika op #1 binnen)
#75 - DIO & the Madd: ‘Baby’ (al een tijdje uit, maar dankzij een gezamenlijk optreden op Lowlands eindelijk een notering)
#77 - Markus Schulz: ‘Do you dream’
#80 - Lasgo: ‘Lost’
#92 - Kings of Leon: ‘Notion’

In de DVD Muziek Top 30 moet Ilse DeLange haar #1-positie met ‘Live in Ahoy’ al weer afstaan aan André Rieu met ‘Live in Maastricht 3’; zij zakt naar de derde plaats. Maar in de Album Top 100 blijft Ilse op de eerste plaats staan met haar album ‘Live in Ahoy’. In de top 10 komen twee producten van Nederlandse bodem binnen: op #3 ‘Wicked ways’ van Waylon en op #4 ‘Toppers in concert 2009’ van de Toppers. Binnen enkele weken worden de data voor de concerten voor 2010 bekend.

Er zijn in totaal tien echte binnenkomers in de Album Top 100. Naast de twee in de top 4 zitten er bij de resterende acht, vier Nederlandse, drie Amerikaanse en één Oostenrijkse productie: #25 - John Fogerty: ‘The Blue ridge rangers rides again’ (Amerikaan)
#30 - IOS: ‘Voor altijd – best of’ (vandaag, vrijdag 4 september 2009, begint IOS hun afscheidstournee in de Oosterpoort in Groningen, die op 3 oktober wordt afgesloten in Paradiso in Amsterdam)
#31 - Semino Rossi: ‘Die Liebe bleibt’ (Semino Rossi is geboren in Argentinië, belandde via Spanje, Italië, Frankrijk en Zwitserland, in Oostenrijk)
#32 - Jan Leliveld: ‘Dit is mijn leven’
#33 - Arjen Lucassen’s guilt machine: ‘On this perfect day’
#42 – Pitbull: ‘Rebelution’ (Amerikaan)
#89 – Rommy: ‘Ave Maria’
(Romke Henstra, ‘de stem van de Wãlden’, was een Friese zanger die leefde van 1950 – 2007)
#100- Black crows: ‘Before the frost …’ (Amerikaan)

En dan tot slot Michael Jackson. Gisteren, donderdag 3 september 2009, is hij dan eindelijk begraven in het mausoleum op de Glendale Forest Lawn begraafplaats nabij Los Angeles. Daarnaast wordt op initiatief van Veronica dj Patrick Kicken, die een handtekeningactie begon, het Pinasplein in Almere Muziekwijk veranderd in ‘Michael Jacksonplein’. Dat alles betekent echter niet dat hij nu met rust wordt gelaten. Integendeel! Op 28 oktober gaat de film ‘Michael Jackson This is it’ draaien in de bioscopen. De film wordt maar kort vertoond, want een maand later ligt de DVD van de film in de winkels. Daarnaast zullen er nog ettelijke cd’s verschijnen van nummers die al dan niet eerder zijn uitgebracht. Het schijnt dat er nog zo’n 200 nummers op de plank liggen! Voorlopig moeten wij het doen met oud materiaal dat nog steeds goed verkoopt. Het album ‘Number ones’ is inmiddels het bestverkochte album van 2009 in Amerika. Bij ons was het album ‘The collection’ het bestverkochte album over juli. Inmiddels zakt het album naar de vijftiende plaats. Daarnaast stijgt ‘King of Pop - The Dutch collection’ opnieuw naar de tweede plaats en zakt ‘The Motown years’ van 39 naar #48 . In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘Number ones’ de bovenste beste, nu voor de negende week. Daarnaast staan er nog negen andere albums van hem in deze lijst, waarvan vijf bij de top 6. In de Single Top 100 is het nu bijna gebeurd met zijn oude hits. ‘Billie Jean’ stijgt nog twee plaatsjes van 78 naar #76 en ‘Beat it’ blijft op #91 staan.

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman, met daarin naast alle feiten over de binnenkomers, ook het ware verhaal achter de novelty-hit ‘Ik denk dat ik naar Malaga’ van DJ Olé & Leipe Henkie, in de derde week gestegen van 23 naar #14.

maandag 31 augustus 2009

Megaman bij week 35 – 29 augustus 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon, Marco Borsato evenaren, de 3j’s rekening houden met radiostations, Whitney Houston het nieuwe seizoen opent van Oprah en een eerste geval van Mexicaanse griep zich aandient. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon evenaren Marco Borsato

Nick & Simon: Lippen op de mijne (1) *** eerste week op #1 ***

Drie weken geleden kwam ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon binnen op de tweede plaats. Vervolgens zakte het nummer vorige week naar de vierde plek, maar deze week komen ze keihard terug, want het nummer stijgt naar de eerste plaats. Daarmee passeren ze, met een verschil van 13%, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Dat het Nick & Simon nu wel lukt komt, vooral door de tweede uitgave van ‘Lippen op de mijne’. Dat is een DVD-single met twee extra live nummers: ‘Halleluja’ gezongen door Nick en ‘Kronenburg park’ door Simon, opgenomen in het TROS-programma ‘De beste zangers van Nederland’.

beste zanger

Zeven weken lang zongen Gordon, Henk Westbroek, Thomas Berge, Nick Schilder, Simon Keizer, Danny de Munk en Albert West nummers van elkaar. Afgelopen zondag vond de finale plaats en werd Simon Keizer door de andere deelnemers uitgeroepen tot ‘beste vervangende zanger van Nederland’. Het programma werd eerder dit jaar opgenomen op Ibiza en in november verschijnt er een DVD van. Alleen het probleem is wie vervangt Simon, nu hij griep heeft?? Nick zijn maatje probeerde Simon op te fleuren met de Twitter boodschap: “Het beste middel ooit tegen de griep: een Nummer 1”.

Ook al is het maar voor één week (Mamanouk komt er aan), het is wel na ‘Pak maar m’n hand’ (in 2007), ‘Hoe lang?’ (2008), ‘Vallende sterren’ en ‘De dag dat alles beter is’ (beide in 2009), de vijfde #1-hit voor Nick & Simon. Hun voorgaande #1-hits hielden het slechts één week vol, en dat zal niet anders met ‘Lippen op de mijne’ worden. Het is hun derde #1 dit jaar, een hitfeit dat tot nu toe alleen nog maar door Marco Borsato is gepresteerd. In 2008 stond Marco met ‘Wit licht’, ‘Stop de tijd’ en ‘Dochters’ op de eerste plaats. ‘Lippen op de mijne’ is de vijftiende #1-hit dit jaar, dat is elf stuks onder het record van 26 in 2008.

3js houden rekening met radiostations

3js: Vandaag ben ik vrij/Alles overnieuw (16) *** hoogste eersteweeks ***

De dubbele single ‘Vandaag ben ik vrij/Alles overnieuw’ lag vrijdag 21 augustus in de winkels. Op maandag 24 augustus, in de eerste tussentijdse lijst met verkoopstanden, kwam de cd-single binnen op de derde plaats. Op #2 stond ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon en op #1 ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Een Volendamse top 3 dus. Helaas heeft dat naarmate de week vorderde niet stand gehouden, want de 3j’s moeten uiteindelijk genoegen nemen met een zestiende plek. Toch is alles uit de kast gehaald om hoog te eindigen. Want naast de twee nummers krijg je er op de cd-single ook nog twee live nummers bij: ‘Star of the county down’ en ‘Watermensen’ en de clip van ‘Vandaag ben ik vrij
’. Dat er tegelijk twee nummers tot A-kant zijn gebombardeerd heeft niet zozeer te maken met het feit dat de heren geen keuze konden maken, maar meer om de nummers op de radio gedraaid te krijgen. Het ene ‘Vandaag ben ik vrij’ is jazzyachtig, terwijl
Alles overnieuw’ vlotter is, en dan ook airplay krijgt op 3FM. Overigens bestaat het woord overnieuw niet in het Nederlands. Het is dan ook een geintje van de 3j’s, analoog naar een sketch van Koot & Bie.

viool

De viool op ‘Alles overnieuw’ wordt bespeeld door Monique Lansdorp. Monique, geboren in 1956 in Utrecht, studeerde musicologie aan de Rijks Universiteit van Utrecht en viool aan het conservatorium van Den Haag en Maastricht. Ze specialiseerde zich in traditionele muziek uit Oost-Europa en Joodse muziek. Ze geeft veel workshops maar treedt ook alleen of met anderen op. Monique speelde mee op albums van onder andere Ernst Jansz, Doe maar en Boudewijn de Groot. Met de laatste staat ze vast op het podium, want ze is zijn vaste violiste. Daarnaast vormt ze al tien jaar met de Poolse zangeres Shura Lipovsky een vast duo. Ook is Monique betrokken bij de stichting Musicians without borders, opgericht tijdens de Kosovo-oorlog. Deze stichting organiseert multi-etnische muziek festivals, workshops voor kinderen, uitwisseling van muzikanten en programma's om verloren instrumenten te vervangen.

‘Star of the county down’ en ‘Watermensen’ zijn opgenomen tijdens de Akoesteren tour, waarvan de clips in de Protestantse kerk in Volendam. Die tour is nu afgelopen, maar een nieuwe dient zich alweer aan: de Pluche, Zweet & Tranen tournee, vanaf april 2010.

Whitney Houston opent nieuw seizoen Oprah

Whitney Houston: Million dollar baby (74)

Drie weken geleden kwam ‘I look to you’ van Whitney Houston binnen op #97. De week daarop was het nummer al weer verdwenen en deze week dient zich ‘Million dollar bill’, single #2 van het album ‘I look to you’ zich al weer aan. Het nummer, mede geschreven door Alicia Keys, is voor Whitney, die op 9 augustus 46 jaar werd, haar 38ste notering. Het album ‘I look to you’ verschijnt maandag 31 augustus. Twee weken later, op 14 september, zal ze
haar eerste interview geven in zeven jaar tijd. Dat gebeurt niet zomaar ergens, maar tijdens de eerste uitzending van het 24ste seizoen van ‘The Oprah Winfrey show’, van Oprah Winfrey. Dat zit wel goed voor Whitney, want daar kijken zeker miljoenen Amerikanen naar.

Kyteman: even geen cd maar een live ding

Kyteman: Sorry (77)

Hij maakte al grote indruk op Noorderslag, Pinkpop en North sea jazz. En dat was niet minder in het weekend van Lowlands: Colin Benders alias Kyteman met zijn hiphop orkest. Na het hyper actieve ‘She blew like trompets’ (#68 begin dit jaar), komt Kyteman nu met ‘Sorry’, waarbij hij zelf de toon zet met zijn trompet. Het nummer werd live opgenomen in Tivoli, Utrecht op 19 oktober 2007. Beide nummers staan op het album ‘The hermit sessions’, dat in maart de vierde plaats bereikte. Behalve ‘Sorry’, staan er nog twee extra nummers op de EP: ‘Jam’ en ‘Pitchblack darkness’, beide live @ North Sea Jazz 2009.

nominatie

‘The hermit sessions’ is samen met ‘In another life’ van Anne Soldaat en ‘Voyage direct’ van Tom Trago, genomineerd voor het beste album van het jaar. De winnaar wordt op 10 september aanstaande bekend wanneer de zesde ‘3voor12award’ zal worden uitgereikt. Colin zijn reactie op de nominatie was: “Whoaw, gruwelijk! Oh, wat vet. Jezus, nou dat vind ik hartstikke tof joh. Wat een feest. Ik ben er bij, met het hele orkest. Hebben jullie De Staat er ook wel tussen zitten? Want dat moet wel.” Maar hij is al lang bezig met nieuwe dingen. Zo wordt het eerstvolgende project geen plaat, maar puur een live ding. Daarna komt er een nieuwe plaat die hij met het hele orkest wil opnemen. Colin: “We hebben het idee dat we nog maar net zijn begonnen”. Op 11 december sluit Colin met zijn 22-koppig hiphop orkest, zijn ‘Hermit sessions’ tournee af, met een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, samen met C-Mon & Kypski. Het album ‘The hermit sessions’ stijgt na het optreden vorige week op Lowlands terug van 33 naar #11.

DJ Silence zorgt voor eerste geval van Mexicaanse griep

DJ Silence: Mexican fever (92)

Je kon er natuurlijk op wachten, een nummer over de Mexicaanse griep. In juli presenteerden Johan Vlemmix & Roy Raymonds zich al als de Hoestende varkens met een nieuwe versie van ‘Mexico’. Maar de eerste die ook daadwerkelijk een hit heeft is DJ Silence met ‘Mexican fever’. Achter DJ Silence gaat de Rotterdammer Serkan Gunduz schuil. DJ Silence, in 1992 begonnen als hiphop dj en na enige jaren beland in de house muziek. In 1998 en 2004 won hij de Technics Dutch house dj kampioenschappen. In 2002 bracht hij zijn eerste single ‘Feel it’ uit. ‘Mexican fever’ is geen eigen nummer, maar we zijn er nog niet achter waar Serkan het vandaan heeft. Weet jij het, laat het ons dan even weten! Laten we hopen dat deze ‘Mexican fever’ minder besmettelijk is als de echte Mexicaanse griep, want je moet er toch niet aandenken dat een derde van nummers in de Single Top 100 straks over de Mexicaanse griep gaat …

Row sunshine begon met vinyl

Row sunshine: This is the Dutch sound (94)

Op 31 januari is Rowan Frijhoff twintig jaar geworden. Maar Rowan was er al vroeg bij. Op achtjarige leeftijd kocht hij zijn eerste plaatjes, toen nog vinyl. Met behulp van twee pickups en een verouderd mengpaneel heeft hij het vak van dj-en geleerd. Nu, twaalf jaar later, plukt hij daar de vruchten van. Maandelijks draait Rowan als Row sunshine in ‘Quignon’ in Amersfoort. Daarnaast runt hij Dance & leisure, zijn eigen entertainment bureau, dat onder andere het dansconcept ‘Hotsenses’ organiseert.

Leighton Meester: na model, actrice nu ook zangeres

Cobra starship feat. Leighton Meester: Good girls go bad (95)

‘Good girls go bad’ is het resultaat van een samenwerking van de band Cobra starship uit New York en actrice uit Leighton Meester uit Florida. Zanger Gabe Saporta wilde persé met haar samenwerken in dit nummer. Omdat haar personage Blair Waldorf in de serie ‘Gossip’, perfect is voor het nummer. Dat is omdat zij er lief en onschuldig uit, maar stiekem is ze dart natuurlijk niet, een echte ‘Good girls go bad’ dus. Leighton Marissa Claire Meester (Marco Island, Florida, 9 april 1986) probeerde eerst een modelcarrière, maar al snel kwam ze er achter dat het niets voor haar was. Daarop legde ze zich toe op acteren en op haar dertiende kreeg ze haar eerste rol in ‘Law & order’. Ze speelde in diverse series, waaronder ‘Veronica Mars’ en ‘House’. Daarnaast heeft ze in 2003 een filmcarrière opgestart. Naast de muzikale samenwerking met Cobra starship, werkt Leighton aan een eigen album, waarvoor ze ook zelf een nummer heeft meegeschreven.

Cobra starship is de band van zanger Gabe Saporta. Na een mislukt project met de band Midtown, begon hij 2006 Cobra starship. In dat jaar verscheen hun eerste album ‘While the city sleeps, we rule the streets’. In oktober 2007 volgde de opvolger ‘¡Viva La Cobra!’, en deze maand ‘Hot mess’. De band bestaat verder uit Ryland Blackinton (gitaar), Alex Suarez (bas), Victoria Asher (keyboards) en Nate Novarro (drums).

DJ Rebel remixt Nederlanders en Italianen

DJ Rebel: Never alone (98)

Begin 1994 bereikte ‘Never alone’ van 2 brothers on the 4th floor de tweede plek in de toenmalige Mega Top 50. Het was destijds de derde hit van de producers Bobby en Martin Boer. De grootste zou datzelfde jaar nog komen met ‘Dreams (will come alive)’ van 2 brothers on the 4th floor feat. Des’Ray (Desirée Manders) and D-Rock (René Philips). In 2000 scoorde het gezelschap hun zeventiende en laatste hit met ‘Wonderful feeling’ (#44). Op 30 juni 2009 is Desirée getrouwd met Jeroen Molenaar.

Op de versie die DJ Rebel maakte van ‘Never alone’, is haar stem te horen en is de oorspronkelijke clip gebruikt. Kevin Leyers uit Vlaanderen alias DJ Rebel, maakte eerder dit jaar de remix van ‘Merengue’, een #9-hit voor Patrick Robert Abergel oftewel Robert Abigail.

Tweede track op de cd-single van DJ Rebel is ook een cover: ‘U got 2 know’, in 1993 een #26-hit voor het Italiaanse Cappella. De versie van DJ Rebel bereikte in juni de 25ste plaats in Vlaanderen.