vrijdag 6 oktober 2017

Hitflits: Lil’ Kleine houdt album David Gilmour van eerste plaats; eerste #1 voor Sevn Alias

Het zag er deze week echt even naar uit dat David Gilmour voor de eerste keer een #1-album zou scoren. Zijn album Live At Pompeï stond tot vandaag op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100. Maar op de laatste dag gaat die eerste plaats aan hem voorbij, waardoor Gilmour opnieuw, na Rattle That Lock in 2005, genoegen moet nemen met een tweede plek.

Dankzij streams is het opnieuw Lil’ Kleine die met zijn album Alleen de eerste plaats pakt, in totaal voor de twaalfde week. Als Nederlandstalig album staat Alleen nu op gelijke hoogte met ’n Ons Geluk van Frans Bauer uit 2003. Nu rest nog maar één album: Hard Works Pays Off 2 van Broederliefde, dat vorig jaar veertien weken op de eerste plaats stond.
Nog even terug naar het album van David Gilmour. Live At Pompeï is opgenomen op 7 en 8 juli 2016 in het legendarische Pompeï Amphitheater, hetzelfde theater waar Gilmour in 1971 stond, toen samen met zijn maatjes van Pink Floyd. De DVD daarvan bereikte in 2003 de vierde plaats. De DVD van David Gilmour komt binnen op de eerste plaats in de DVD Muziek Top 30.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Lil’ Kleine: Alleen  (twaalfde week op #1)
2. EW  David Gilmour: Live At Pompeï (op bijna 12%)
3. (3)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! (38)
4. (1)   Nick & Simon: Aangenaam
5. (4)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

Doen we nog even een rondje langs de andere eerste weeks noteringen
#6 Oscar & the Wolf: Infinity
#10 Demi Lovato: Tell Me You Love Me
#11 Miley Cyrus: Younger Now
#15 Benny Andersson: Piano
#16 Valsbezig: VBAlert
#17 the Rolling Stones: From The Vault – Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015
#22 Shania Twain: Now (#1 in de Britse albumlijst)
#30 Michael Jackson: Scream
#39 JW Roy & The Royal Family: Room Full Of Strangers
#48 Pearl Jam: Let’s Play Two – Live At Wrigley Field
#52 Chris Rea: Road Songs For Lovers
#76 David Bowie: A New Career In A New Town (1977-1982)
#89 Robin Schulz: Uncovered
#91 David Crosby: Sky Trails

SINGLES

Vorige week sneed Josylvio met ‘Ride Or Die’ op het laatst de pas af van ‘Rockstar’ door Post Malone feat. 21 Savage. Deze week raakt Josylvio zijn eerste plaats alweer kwijt, maar niet aan Post Malone feat. 21 Savage. Opnieuw moeten de Amerikaanse rappers Nederlandse rappers voor laten gaan, want de nieuwe #1 is ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef. Voor Kleine en Boef is het hun derde #1-notering, voor Sevn Alias zijn eerste.
Volgende week pakt Sevn Alias waarschijnlijk ook de eerste plaats in de Album Top 100 met zijn vandaag verschenen album Picasso. Tenminste als Jonna Fraser met zijn EP Blessed 2 die niet voor hem wegkaapt. Aanvulling: het is nog niet bekend wanneer het album van Jonna Fraser wordt uitgebracht.

SINGLE TOP 5

1. EW  Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
2. (1)   Josylvio: Ride Or Die (op ruim 36%)
3. (2)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
4. (4)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente
5. (3)   Dua Lipa: New Rules

Met ‘Bad Things’ samen met Machine Kelly, kwam Camila Cabello het dichtst bij een top 10 notering. In 2015 bereikte het nummer de vijftiende plaats. Met ‘Havana’ feat. Young Thug stijgt ze deze week van de twaalfde naar de tiende plaats en verdient daarmee haar eerste top 10-noterng. Young Thug ook overigens.

Tot slot volgen nog de andere eerste weeks noteringen:
#23 F1rstman & Josylvio & Lijpe feat. Bollebof: Money Money
#39 Keizer feat. Supergaande: Wat Nog Meer?
#55 Jonna Fraser feat. Chivv: Global
#59 Kygo feat. Justin Jesso: Stargazing
#66 Marco Borsato: Thuis
#80 Macklemore feat. Kesha: Good Old Days
#83 DJ Snake feat. Lauv: A Different Way

Het wordt een herfstachtig weekend, maar binnen is het lekker behaaglijk. De ideale omgeving om aan een nieuwe Megaman te werken. Later dit weekend lees je daarvan het resultaat.

zondag 1 oktober 2017

Nederlandstalige hiphop domineert Single Top 100

Dit keer geen normale Megaman, maar een beschouwing rond de Nederlandstalige hiphop, die de Single Top 100 al lange tijd domineert. In de lijst van deze week staan niet minder dan 35 aan deze muziekstroming gerelateerde nummers. Alle vijf eerste weeks noteringen van deze week vallen hieronder. Geen andere stroming is zo populair. Veel nummers krijgen (vanuit het niets) een (hoge) notering, maar kennen vaak een kort verblijf in de lijst. Wat zegt een notering dan nog?

#1 Josylvio: Ride Of Die
     *** hoogste eerste weeks / eerste week op #1 ***

Dat Dua Lipa met ‘New Rules’ haar eerste plaats zou kwijt raken, dat was deze week wel duidelijk. Alle seinen stonden op groen voor ‘Rockstar’ van Post Malone feat. 21 Savage, dat met rasse schreden ‘New Rules’ naderde. Tot donderdag leek het er ook echt op dat ‘Rockstar’ de nieuwe #1 zou worden. Maar het venijn zat weer eens in de staart, want op de laatste dag haalde ‘Ride Or Die’ van Josylvio ‘Rockstar’ in.

‘Ride Or Die’ zal het slechts één week volhouden bovenaan de Single Top 100. Volgende week is het de beurt aan ‘Pantsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef, dat na drie dagen al meer dan 600.000 keer is gestreamd. ‘Thuis’ van Marco Borsato, maar ook andere nummers in het populaire genre kunnen (bijna) niet op boxen tegen het ‘streamgeweld’ van de Nederlandstalige hiphop.

Wij vroegen ons dan ook af waar ‘Ride Or Die’ van Josylvio ineens vandaan kwam. Welnu, het nummer werd vorige week vrijdag uitgebracht en is sindsdien alleen al op Spotify ruim 1,2 miljoen gestreamd.  Daarnaast is de videoclip ruim 1 miljoen keer bekeken. Dus dat is niet helemaal vanuit het niets.

zonder airplay bestaat een nummer niet

Als een nummer niet te horen is op landelijke popradiozenders als 538 of 3FM (voor velen een graadmeter wat populair is), dan kunnen/willen mensen niet geloven dat het zo vaak gestreamd is. 'Ik heb het nummer nergens gehoord', is dan het argument. En dus klopt er niets van de notering van bijvoorbeeld ‘Ride Or Die’ van Josylvio.

Maar buiten de landelijke popradio, zijn er nog andere bronnen waar hiphopfans hun informatie en muziek halen. Ze zullen wel moeten, want genoemde radiostations laten deze muzieksoort veelal links liggen, omdat het niet past in het format. Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet populair is. Integendeel zelfs.

sociale media

Nederlandstalige hiphop hoeft het dan ook helemaal niet van de landelijke radio te hebben. Als geen ander maken deze artiesten optimaal gebruik van de sociale media, waarop ze hun nieuwe nummers aankondigen met een link naar de videoclip en streaming platforms.
Puna.nl krijgt de laatste nieuwtjes, Puna.tv toont (gast) optredens, hiphop-platform 101Barz toont de video’s en Fun X draait de nummers. Als het ware krijgen de hiphopfans hun muziek op een presenteerplaatje aangeleverd. Ze hoeven het alleen nog maar te consumeren  = streamen, want downloaden doet de gemiddelde hiphop-fan niet of nauwelijks.

kortstondig

Waar wij echter (een beetje) moeite mee hebben, is dat deze muziekstroming kortstondige (grote) hits oplevert. Een week lang wordt het nummer massaal gestreamd, en daarna neemt het (in ras tempo) af, waarna het volgende nummer alweer staat te popelen om alle aandacht op te eisen.

Volgende week staan er naast ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef, dat wel iets langer zal meegaan, nummers van onder andere F1rstman, Jonna Fraser en Keizer op de nominatie om (een weekje) mee te draaien in het hit-carrousel van de Single Top 100. Dat gaat echter wel ten koste van nummers van andere artiesten.

wat is een (#1)notering nog waard?

Zoals gezegd, alle vijf eerste weeks noteringen van deze week vallen onder de noemer Nederlandstalige hiphop. Nu al is te zien dat alle vijf, sommige in sneltreinvaart, aan impact verliezen. De kans is zeer groot dat we vier van de vijf volgende week helemaal niet meer tegenkomen of ergens in de onderste regionen van de Single Top 100. Dan vraag je je toch af wat zo’n (eenmalige snelle) notering nog voor betekenis heeft?

geen airplay, geen notering

Er wordt veel gewezen naar andere hitparades, waarin deze muziekstroming mondjesmaat een notering krijgt en dus kloppen de noteringen in de Single Top 100 niet. Dat is echter appels met peren vergelijken, want andere lijsten tellen ook airplay mee en laten deze zwaar wegen. Tja en die is er niet of nauwelijks in dit genre op de landelijke popradio.

filter

Daarnaast zijn streams in deze lijsten minder bepalend voor een notering. In de Mega Top 50 zien we bijvoorbeeld dat de downloads + airplay zwaarder meetellen dan streams. Voor de Single Top 100 tellen 100 streams als 1 download. Met miljoenen streams is het dus niet vreemd dat die de notering maken.

de toekomst

Streamen is populair en dat zal alleen nog maar toenemen en dus verdienen de streams een plek in de hitlijst. De vraag is alleen hoe je het overwicht dat streams nu hebben op een notering in de Single Top 100, kunt verminderen. Niet door opnieuw airplay mee te nemen, dan doe je hetzelfde als de andere lijsten. Het aanpassen van de verhouding downloads:streams is een tijdelijke oplossing, want het aantal downloads neemt in sneltrein af en het aantal streams toe. Kortom, als jij het weet?

Tot slot noemen we nog even de vier andere eerste weeks noteringen (allen oude bekenden), waarvan nu al zeker is dat ze volgende week verdwenen zijn of veel zullen zakken:
#29 Mula B: Kenia
#73 Murda: Trabajo
#80 ISMO: Eh Niffo
#88 Broertje: Vrij

Albumflitsen bij week 39 - 30 september 2017

Afgelopen vrijdag ging het #1-album Concret And Gold van Foo Fighters in de tweede week flink onderuit, het zakte naar de achtste plaats. Hun plaats wordt voor één week ingenomen door Nick & Simon met hun album Aangenaam. Wat er verder gebeurde in de Album Top 100, lees je in deze albumflitsen.

#3 Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! (38)
Voor de vierde keer op rij komt een album van Kinderen voor Kinderen binnen op de derde plaats. Met uitzondering van deel 35, haalden de anderen delen wel de eerste plaats, dus er is nog hoop voor Gruwelijk Eng! – 38. Van het album zijn inmiddels meer dan 20.000 stuks uitgeleverd, goed voor goud dus. We kijken dan ook niet vreemd op als Gruwelijk Eng! (38)  de eerste plaats haalt. Misschien volgende week wel.
Gruwelijk Eng! is het thema van de Kinderboekenweek die van 4 tot 15 oktober wordt gehouden. Het titelnummer is geschreven door Jozua Douglas, kinderboekenschrijver, samen met producer Tjeerd Oosterhuis. Douglas: “Ik verzin de hele dag door liedjes, maar ben toevallig schrijver geworden.” Het jaarlijkse Live concert wordt op 20, 21 en 23 oktober in het Nieuwe Luxor in Rotterdam gehouden. De tv-registratie is op 17 november bij ZAPP.

#9 Macklemore: Gemini
In de achtste week stijgt de single ‘Glorious’ van Macklemore feat. Skylar Grey van de 39e naar de 17e plaats. Het nummer is één van de zestien tracks van Gemini, het tweede album van Benjamin Hammond Haggerty ofwel rapper Macklemore. Naast Skylar Grey, werkten  onder andere ook nog Lil Yachty en Ke$ha aan het album mee. Grote afwezige is Ryan Lewis, met wie Macklemore vier hits scoorde.

#12 the Killers: Wonderful Wonderful
Over vijf maanden, op 28 februari 2018, komt de Amerikaanse rockgroep the Killers voor een concert naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Vanwege soloprojecten van onder andere zanger Brandon Flowers, heeft het vijf jaar geduurd eer er weer een Killers-album is. Hun voorlaatste studioalbum Battle Born stamt uit 2012 en bereikte destijds zevende plaats.

#13 Van Morrison: Roll With The Punches
Op Roll With The Punches, zijn 37e studioalbum, kijkt de Ierse muzikant Van Morrison (72) terug op zijn muziek en zijn jeugd. Hij doet dat in vijftien nummers, waarvan vijf nieuw, met onder andere met Jeff Beck (gitaar), Georgie Fame (toetsen) en Chris Farlowe (zang).

#24 Jacin Trill: Happyland
De meeste rappers komen uit de Randstad (Rotterdam-Den Haag-Amsterdam), Jacin Trill komt echter uit Hoorn. Trill (19) is al zijn hele jonge leven bezig met muziek. Hij was actief met theater en dansvoorstellingen. Zijn nummer ‘Kspreyopjebytch’ is met 200.000 kliks een hit op YouTube. De mixtape Happyland maakte Trill (links op de foto) met producer 808milli, die hij via een vriend leerde kennen. De Herman Brood Academie vond dat Jacin Trill zero talent heeft en liet hem dan ook niet toe.

#29 Black Country Communion: BCCIV
Zo nu en dan dient zich een supergroep aan, want zo mag je Black Country Communion wel noemen. De bezetting: Glenn Hughes (bassist, onder andere bij Gary Moore en Black Sabbath), Joe Bonamassa (bluesgitarist/zanger), Jason Bonham (drummer bij Led Zeppelin en Heart) en Derek Sherinian (toetsen bij Alice Cooper, Billy Idol en Joe Bonamassa plus oudlid van Dream Theater).
Black Country Communion (BCC) is geen nieuwe groep, maar bestaat al sinds 2009, met een hiaat tussen 2013-2015. Sinds 2016 zijn de vier bluesmuzikanten weer actief. BCCIV, dat staat voor het vierde album van BCC, is het eerste sinds Afterglow (#32 in 2012).

#70 Sven Hammond: Rapture
Rapture is het vijfde album van Sven Hammond, de band van Sven Figee. Het album is, in tegenstelling tot eerdere albums, geheel door de groep zelf geproduceerd. Naast de vaste zanger Ivan Peroti, zijn Markus Mann en Kris Berry de gastvocalisten in het nummer ‘In This Life’.

#73 Rollàn: Sous Estimé
Sous Estimé is de debuut EP van rapper Rollàn, uit Congo, het voormalige Zaïre. Vanwege de vluchtelingenstatus van zijn moeder, verbleef Rollàn in diverse asielcentra, waar hij Engels en Frans leerde. Daarnaast spreekt hij Lingala, de taal die in Kinshasa, hoofdstad van Congo, wordt gesproken. Via Antwerpen belandde hij in Nederland, en sindsdien is hij het Nederlands ook machtig. Op Sous Estimé combineert Rollàn Frans en Nederlands.

#81 Jhené Aiko: Trip
Na Souled Out (#100 in 2014), is Trip het tweede album van de Amerikaanse r&b zangeres Jhené Aiko, voluit Jhené Aiko Efuru Chilombo. Een dag voor de release van Trip, verscheen er een autobiografische film, waarin ze vertelde over haar Trip. 
Op 19 juli 2012 is haar broer Mlyagi overleden aan een hersentumor. Ze probeerde haar verdriet te verwerken en kwam in die tijd in aanraking met verkeerde mannen en raakte aan de drugs. Haar gevoelens legde ze vast op haar notebook, wat voor haar een vorm van therapie was om zichzelf weer terug te vinden. De notities zette ze om in een movie (de korte film Trip), het album Trip en het poëzieboek 2fish.

#84 the Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request
Afgelopen zaterdag, 30 september, deed ‘the greatest rock ’n roll band in the world’ de Johan Cruijff Arena aan voor een concert. In het voorprogramma stond de Nijmeegse band De Staat. Het concert was het eerste van twee in het kader van hun ‘No Filter’-tour.

Their Satanic Majesties Request van the Rolling Stones is een album uit 1967, dat wel gezien wordt als het antwoord op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles. Aan het album werkten onder andere Steve Marriott (destijds zanger van the Small Faces) en John Lennon en Paul McCartney van the Beatles mee.
In 1986 verscheen de cd-versie van Their Satanic Majesties Request. Deze week kwam de vinylversie opnieuw uit en haalt een tweede plaats in de Vinyl 33. Sleep Well Beast van the National keert in die lijst terug op de eerste plaats.

#88 Niska: Commando

De laatste nieuwe notering van deze week wordt geleverd door Stan Dinga Pinto, beter bekend als de Franse rapper Niska. Voordat Niska in 2015 het album Charo Life uitbracht, maakte hij deel uit van de rapgroep Negro Deep. Commando is het derde album van de 23-jarige Niska.