vrijdag 2 oktober 2020

Hitflits: Transitus derde #1-album en tweede dit jaar voor Arjen Lucassen en Ayreon

Op 4 april eiste Arjen Lucassen met zijn project Ayreon en het live-album Electric Castle Live And Other Tails de eerste plaats op. En nu, een half jaar later, doet hij dat weer met het album Transitus. Het album kon vanaf 25 juni worden besteld en dat is massaal gedaan door zijn fans over de hele wereld. Met een overwicht van bijna 70% op albums van Prince en Tino Martin komt Transitus binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

Transitus, inmiddels het derde #1-album (The Source in 2017 was de eerste van Ayreon) is opnieuw een conceptalbum. Een gotisch spookverhaal, verteld door Tom ‘Doctor Who’ Baker, dat zich deels afspeelt in de 19e eeuw.

Volgens Arjen Lucassen is het album, waaraan hij drie jaar heeft gewerkt: ‘meer een musical, meer theatraal, filmisch’. Een film is er echter nog niet, maar wel een stripboek waarin het hele verhaal ook te lezen is. Dat zit in de box met 4cd’s + 1 DVD.

Aan het album werkten meer dan dertig muzikanten mee, waaronder grote namen als Dee Snider (Twisted Sister), gitarist Joe Satriani, Cammie Gilbert (Oceans of Slumber), Tommy Karevik (Kamelot) en Simone Simmons (Epica). Maar ook de Australische zanger Micheal Mills (Toehider), de Mexicaanse zangeres/violiste Marcela Bovio (MaYan), de Nederlandse  zangeres Marjan Welman (Autumn) en zanger Jan Willem Ketelaers (Knight Area).

Na Hef vorig jaar met Koud en Tranen, is Ayreon de tweede act in korte tijd die twee #1-albums scoort in één jaar en de 35e in totaal. Slechts twee acts scoorden drie #1-albums in één jaar, maar wel dankzij een verzamelalbum:
- 1981: ABBA met Super Trouper, A Van ABBA en The Visitors
- 1983: BZN met We Wish You A Merry Christmas, 28 Golden Hits en Desire

ALBUM TOP 7

1. EW  Ayreon: Transitus
2. HH  Prince: Sign O’The Times – Deluxe Edition (op 67,48%, wel #1 in de Vinyl33)
3. EW  Tino Martin: Voor Iedereen
4. (2)   Kevin: Animal Stories
5. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
6. EW  Kinderen voor Kinderen: En Toen? - 41 (thema van de 66e Kinderboekenweek die woensdag van start ging en tot en met 11 oktober duurt)
7. EW  Tabitha: Hallo Met Mij

Net als zijn twee vorige #1-albums, Wijzer (in 2017) en Anders (in 2018), blijft ook Thuis van André Hazes Jr. op één week steken bovenaan. In de tweede week zakt het album naar de achtste plaats. Wijzer zakte destijds naar de vijfde en Anders naar de zevende plek. In Vlaanderen boekt Thuis er wel een week bij.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 the Rolling Stones: Steel Wheels Live

Het studioalbum Steel Wheels met onder andere de hits ‘Mixed Emotions’ en ‘Almost Hear You Sigh’, stond in de herfst van 1989 drie weken op de tweede plaats. Van 17-19 december 1989 gaven the Rolling Stones in het kader van ‘the Steel Wheels Tour’ concerten in het Convention Center in Atlantic City, New Jersey. Het laatste concert werd destijds uitgezonden op de Amerikaanse tv en is, dertig jaar later, nu ook op elpee, cd en DVD verkrijgbaar.

#18 Idles: Ultra Mono
Britse rockgroep uit Bristol, bestaande uit Joe Talbot (zang), Mark Bowen (leadgitaar), Lee Kiernan (rhythm gitaar), Adam Devonshire (bas) en Jon Beavis (drums). Ultra Mono is hun derde album, maar het eerste dat bij ons een notering krijgt

#19 Machine Gun Kelly: Tickets To My Downfall
#20 Deftones: Ohms
#21 Joji: Nectar
#26 Zack Ink: Godson
#48 Tory Lorenz: Daystar
#61 Lil Peep: Hellboy
#77 Fleet Foxes: Shore

#80 Stray Kids: The 1st Album Repackage
Zuid-Koreaanse boyband bestaande uit acht leden: Bang Chan, Lee Know (Lee Min-ho), Changbin (Seo Chang-bin),  Hyunjin (Hwang Hyun-jin), Han (Han Ji-sung), Felix (Lee Felix), Seungmin (Kim Seung-min) en I.N. (Yang Jeong-in) Met uitzondering van I.N. rappen ze allemaal. Oorspronkelijk maakte Kim Woo-jin ook nog deel uit van de groep, maar verliet deze in 2019.
Stray Kids bestaat sinds 2017 en is voortgekomen uit de gelijknamige reality show, die van oktober – december 2017 te zien was op Mnet, een Zuid-Koreaans betaalstation. De serie is bedacht door het mediabedrijf JYP Entertainment.

#97 Jairzinho: Het Project Met En Voor Vrouwen
Een rapper die het opneemt voor vrouwen? Dat klinkt niet echt geloofwaardig, toch? Maar rapper Jairzinho en mede-oprichter van het platenlabel Rotterdam Airlines, doet het toch. Met het project wil hij aan de rest van de wereld laten zien dat er veel talent, kracht en diversiteit ligt bij de vrouw.


Jairzinho: “Los van de muziek willen we de boodschap doorzetten door de samenwerking met krachtige vrouwen aan te gaan en hiermee de doelgroep, de vrouw, te inspireren.” En dus werkten aan zijn album de volgende acht vrouwen mee: Roxy Rosa, Guesswho, Dylisa, Melissa Lopez, Berget Lewis, Sarita Lorena, Latifah én Trijntje Oosterhuis.

In bovenstaande lijst mis je nog de albums die dankzij de tweede Record Store Day (RSD), vorig weekend, (opnieuw) een notering krijgen. Dat zijn:

#54 Fleetwood Mac: The Alternate Rumours
Op #57 gaat Rumours van Fleetwood Mac in totaal de 129e week in. The Alternate Rumours bevat vroege en alternatieve versies van Rumours. Die nummers staan ook op de ‘expanded & remastered cd’ van Rumours dat in 2004 verscheen, maar waren nog niet eerder op vinyl uitgebracht.

#56 Roger Waters: The Wall – Live In Berlin
De gelijknamige cd bereikte in 1990 de 15e plaats. De elpee is opnieuw uitgebracht ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het album.

Dan gaan we nu over naar de Vinyl 33, waarin de nieuwe #1 die notering niet dankt aan RSD. Het gaat om Sign O’The Times – Deluxe Edition van Prince. In de jaren ’80 scoorde Prince vijf #1-albums, maar Sign O’The Times bleef in 1987 steken op de tweede plaats.

Deluxe Edition bevat 4 elpees, maar de super deluxe editie niet minder dan 13 elpees! Daaronder zitten geremasterde opnames, singlemixen en het concert dat Prince op 20 juni 1987 gaf in de Galgenwaard in Utrecht.

Tweede Record Store Day (RSD) levert ook noteringen op

Naast de elpee(box) van Prince, komen er nog 14 andere elpees binnen. We noemen alleen die elpees die de (eenmalige) notering aan RSD te danken hebben en dat zijn de volgende twee:

#12 the Doors: The Soft Parade – Stripped
De originele elpee behaalde in 1969 de vierde plaats in de toenmalige Elpee Top 10 uitgezonden op Hilversum II. The Soft Parade – Stripped bevat speciale mixversies, die in 2019 stonden op The Soft Parade – 50th Anniversary

#19 Ramones: It’s Alive II
In 1979 verscheen van de Amerikaanse rockers de elpee It’s Alive, opgenomen tijdens het concert op oudejaarsdag 1977 in het Rainbow Theatre in Londen. Ter gelegenheid daarvan verschijnt nu It’s Alive II, met dezelfde 28 nummers, maar dan twee dagen eerder opgenomen, op 29 december 1977, in Victoria Hall, Stoke-On-Trent, Staffordshire. Bijzonderheid: de nummers zijn gemixed door de originele technicus Ed Stasium.

SINGLES

95-59-32-14-7, dat zijn de weeknoteringen van ‘Lemonade’ door Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav. In een sneltreinvaart (mét mondkapjes) gaat het nummer door de Single Top 100 en levert allen hun eerste top 10-notering op. Internet Money is een project van Danny Snodgrass Jr. uit Jacksonville, Florida, die diverse producers en artiesten verzamelde voor zijn project. B4 The Storm, het album van Internet Money, zakt van de 26e naar de 29e plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (vierde week op #1)
2. (5)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema (op 25,65%)
3. (4)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart
4. (2)   Rolf Sanchez: Más Más Más
5. (3)   Kevin feat. Yade Lauren: Als Ik Je Niet Zie

Resten nog de eerste weeks noteringen van deze week:
#38 Sevn Alias: 4 The Win (komende week de DiXte op FunX en voorloper van zijn album Bogey 4 The Win, dat vannacht is uitgebracht en volgende week de eerste plaats pakt in de Album Top 100)
#51 Tabitha: Hallo Met Mij
#58 Broederliefde: Firi
#74 Tabitha: Wanneer Je Naar Me Lacht
#80 Travis Scottt feat. Young Thug & M.T.A.: Franchise
#100 Zack Ink feat. Jack: Fake