vrijdag 6 maart 2009

Hitflits: Jan Smit zit Adele dwars

Het heeft weer niet zo mogen zijn. ‘Make you feel my love’ van Adele stijgt terug naar de tweede plaats en mist weer de eerste plaats. In januari stond het nummer daar ook al even en in februari zelfs twee keer achtereen. Maar wederom is er een single die meer verkoopt. Dit keer is het Jan Smit die haar dwars zit. Met een verschil van 9% weet hij de eerste plaats in handen te houden met zijn negende #1-hit, ‘Je naam in de sterren’.

‘Miracle’ van Ilse DeLange kruipt naar boven en belandt in de zevende week op de derde plaats. Naar vier zakt ‘Rap das armas (Quintino remix)’, de voormalige #1-hit van Cidinho e Doca. Met een sprong van twintig plaatsen komt ‘Sweet goodbye’s’ van Krezip op de vijfde plaats terecht, terwijl Jim zelfs negenendertig plaatsen winst boekt met ‘Door jou’, dat van 48 naar #9 stijgt.

‘Just dance’ van Lady Gaga was al groot (#4 in februari), maar haar nieuwste single ‘Poker face’ wordt waarschijnlijk nog groter. Het nummer, de huidige #3 in de Britse hitparade, komt binnen op de veertiende plaats van de Single Top 100, en is de komende week ook nog de 3FM Megahit. Nog een hoge binnenkomer, op #20, is ‘Play that beat’ van DJ Jean.


Met ‘Riverside’, binnen op #31, scoort Sidney Samson zijn grootste hit. Precies een plaatsje boven ‘You don’t love me (No, no, no)’ uit 2008, dat hij samen maakte met Skitzofrenix. Ook Dirk Meeldijk doet goede zaken. In 2007 bereikte ‘Ik hou van het leven’ van hem de 68ste plaats. Het nummer is nu opnieuw uitgebracht en scoort in de achtste week een 35ste plaats, even hoog als ‘t’ Is voorbij’ uit 2008. Ook binnen bij de bovenste 50 zijn Chuckie met ‘Aftershock (can’t fight the feeling’)’ op #41 en acht plaatsen lager ‘Wrong’ van Depeche mode.

Ondanks dat ‘No line on the horizon’ van U2 een week voor de release was uitgelekt op het internet, knalt het verpletterend binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album, hun negende #1-notering, verkoopt 5x zoveel als ‘Luister’ van Nick & Simon. ‘19’ van Adele stijgt terug naar de derde plaats. Kyteman kwam vorige week met ‘The hermit sessions’ binnen op de elfde plaats en stijgt door naar de vierde plaats. Terwijl ‘Invaders must die’ van the Prodigy, de hoogste binnenkomer vorige week op #3, zakt naar de vijfde plaats.

Pas op #66 zien we de volgende binnenkomer: de Original soundtrack van ‘Slumdog millionaire’, de film die onlangs acht Oscars binnenhaalde. Twee plaatsen daaronder, op #68, komt ‘Rules’ van the Whitest boy alive binnen. De laatste twee binnenkomers vinden we op #78: Steven Wilson met ‘Insurgentes’ en op #81 Elle Bandita met ‘Queen of fools’.

Na het weekend kun je alles lezen over de binnenkomers in een nieuwe Megaman.

woensdag 4 maart 2009

Midweek: Adele geeft het niet op

Voor de zoveelste keer doet Adele met ‘Make you feel my love’ een gooi naar de eerste plaats. En we hebben het idee, dat het haar dit keer wel eens zou kunnen lukken. Want de positie van ‘Je naam in de sterren’ van Jan Smit wankelt. Top 10-noteringen zien wij voor Krezip met ‘Sweet goodbye’s’ en Kings of Leon met ‘Use somebody’. ‘Door jou’ van Jim eindigt waarschijnlijk net buiten de top 10.

Eind mei staan ze op Pinkpop, dat is zeker. Maar of ze vrijdag de hoogste binnenkomer zullen zijn, is afwachten. We hebben het over ‘Wrong’ van Depeche mode. Ook binnen zijn Sidney Sampson met ‘Riverside’, DJ Jean met ‘Play that beat’ en ‘Aftershock (can’t fight the feeling)’ van Chuckie.Een echte verrassing is het natuurlijk al lang niet meer. Toch melden we het nog even: ‘No line on the horizon’ van U2 wordt de nieuwe #1 in de Album Top 100. ‘The hermit sessions’ van Kyteman kwam vorige week al op #11 binnen en stijgt deze week flink door tot bij de bovenste vijf. Pas in het tweede deel van de lijst, zien we albums van Elle bandita met ‘Queen of fools’, the Whitest boy alive met ‘Rules’ en Steven Wilson met ‘Insurgenties’, binnenkomen.

De ervaring leert ons dat op donderdag veel nieuwe albums in de verkoop gaan, dus we kunnen nog wel (verrassende) binnenkomers verwachten. Maar de #1-positie van U2 is onaantastbaar. We hopen dat dat vanaf vrijdag ook voor ‘Make you feel my love’ van Adele geldt. Je leest het vrijdag in een nieuwe Hitflits!

zondag 1 maart 2009

Megaman bij week 9 – 28 februari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit net zijn negende #1-hit scoort, de Toppers al douze point binnen hebben, Taylor Swift heel goed weet wat ze wil en Jim voor Albert Verlinde zingt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 blijft ‘Luister’ nog een weekje #1. Je leest het in de albumsnippers.

Op het randje #1 voor Jan Smit

Jan Smit: Je naam staat in de sterren (1) *** hoogste eersteweeks ***

Hij heeft het gered, maar dan ook net. Met een verschil van slechts 2% op ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin, knalt ‘Je naam staat in de sterren’ van Jan Smit binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. De notering is uitsluitend op basis van de fysieke verkopen. Want welke fan wil een download, als een fysieke cd-single je nog drie live nummers biedt plus de clip opgenomen op Curaçao? En maar goed ook dat Jan het weer zo heeft aangepakt, want anders had zijn negende #1-hit wel kunnen vergeten! In november 2008 lukte hem dat ook al, maar toen ruimschoots met ‘Als je lacht’.

extra configuratie

Om de fans nog meer te plezieren (en om op #1 te blijven of naar terug te stijgen), wordt op 11 maart een tweede cd-single van ‘Je naam in de sterren’ uitgebracht. Daarop nog meer unieke versies van live nummers en de clip, maar dan in de live uitvoering. We hopen voor Jan dat de eerste configuratie het zolang volhoudt!

‘Je naam in de sterren’, zijn 21ste notering, schreef Jan naar aanleiding van het overlijden van Xavier Cabau op 1 september 2007 op Ibiza, de vader van zijn vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen. Jan had de man nooit ontmoet, waarmee het nummer kan gaan over elke dierbare die iemand verliest. Dat zal dan ook zeker de reden zijn dat velen het nummer mooi vinden.

Toppers hebben nu al douze point

de Toppers: Shine (12)

Het zou mooi zijn als op 16 mei het ‘douze point’ of ‘twelve points’ (veelvuldig) klinkt voor ‘Shine’ van de Toppers. Want dat zou betekenen dat Gordon, René en Jeroen, de halve finale van 14 mei, hebben gehaald! ‘Shine’ is gekozen uit 365 volledige liedjes en ruim 200 songteksten die binnengekomen waren bij de TROS.

Na diverse luistersessies hebben de Toppers het aantal inzendingen tot twintig teruggebracht, waarvan uiteindelijk zes nummers overbleven. Daaruit kozen op zondag 1 februari een vakjury hun favoriete liedje, waarna de publieksjury hetzelfde mocht doen. De vakjury ging voor ‘Angel of the night’, het publiek (dat een dubbele stem had), koos voor ‘Shine’. Achteraf bleek dat de tekst van ‘Shine’ geschreven was door Ger van de Westelaken, dat een pseudoniem bleek te zijn van Gordon. Bas van den Heuvel is verantwoordelijk voor de muziek. Op 19 maart start de tiendelige docusoap ‘Op weg naar Moskou’, waarin de Toppers worden gevolgd in de voorbereidingen naar de halve finale op 14 mei. De Toppers zullen ondermeer een promotietour doen door Europa, waarbij zeker Moldavië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden aangedaan.

remixen

Zes dagen daarvoor, op 13 maart, verschijnen zowel de videoclip van ‘Shine’ als twee remixen. Het idee voor de remix kwam nadat er zomaar een club-remix van ‘Shine’ opdook, gemaakt door een vermaarde Nederlandse dj (Fedde le Grand?). Daarop werd hem gevraagd om ‘Shine’ nogmaals, maar nu speciaal voor Europa, van een remix te voorzien. De ‘Shine’ (new wave Eurovison 2009 mix)’ verschijnt in een radio-edit en een speciale lange extended version.

Jannes sluit drieluik af

Jannes: Amigo, … adios mijn kleine vriend (36)

‘Amigo, … adios mijn kleine vriend’ is geschreven door Norus Padidar en Emile Hartkamp, de huiscomponisten van Jannes en Frans Bauer. Het nummer is Jannes zijn zestiende notering en de derde single van het album ‘Meer dan een vriend’. Daarmee wordt een hoofdstuk afgesloten, want ‘Amigos, … adios mijn kleine vriend’ is de derde van het digipack ‘Ga dan’ dat vorig jaar verscheen. Hoesje kan nu definitief de kast in dus.

Taylor Swift weet wat ze wil (en hoe dat te bereiken)

Taylor Swift: Love story (42)

Taylor Swift is de nieuwe Amerikaanse ontdekking. Op haar 19de was Taylor (geboren als Taylor Alison Swift in Origin Wyomissing, Pennsylvania, op 13 december 1989), vorig jaar, met meer dan 4 miljoen albums, de bestverkochte artiest in de Verenigde Staten van Amerika. Dat betroffen dan haar debuutalbum ‘Taylor Swift’ uit 2006 en ‘Fearless’ uit 2008. Dat laatste album wordt in Europa uitgebracht inclusief drie nummers van haar eerste album. Op zo’n manier kunnen we hier een inhaalslag maken, want aan de andere kant van de wereld begon haar roem al drie jaar geleden.

Nashville, here I come

Taylor is niet zomaar een zangeresje dat bij toeval goed scoort. Op haar tiende begon ze met zingen, dat ze volgens eigen zeggen van haar oma, die operazangeres was, heeft overgenomen. Op haar elfde wilde ze haar geluk beproeven in Nashville. Met een demo met karaoke liedjes onder de arm liep ze de platenlabels af, met het doel een platendeal. Dat mislukte, maar maakte haar alleen maar vasthoudender aan haar ideaal: zangeres worden. Liedjes schrijven doet ze sinds haar twaalfde, geïnspireerd door zangeressen als LeAnn Rimes, Patsy Cline, Dolly Parton, Dixie chicks en Shania Twain. Vervolgens werd Taylor gevraagd om het nationale volkslied te zingen tijdens het U.S. open tennis toernooi, wat haar aardig wat bekendheid opleverde. Nu met meer bagage en ervaring, toog ze opnieuw naar Nashville. Ze kwam in contact met lokale componisten, waarmee ze liedjes schreef. En op haar veertiende verhuisde de familie naar een buitenwijk van Nashville, waardoor ze nog vaker met haar liedjes kon leuren.

aanhouder wint

Een jaar later was er eindelijk een label dat wel een album met haar wilde opnemen. Toch ging de deal uiteindelijk niet door, omdat ze niet haar eigen nummers mocht opnemen. Scott Borchetta, van het label Big machine records gaf haar die gelegenheid wel, na een optreden van haar gezien te hebben in ‘The bluebird café’. Dat album, getiteld ‘Taylor Swift’ kwam er in 2006 en stond bijna een half jaar op de eerste plaats van de Countrylijst. Er zijn er meer dan 3 miljoen van verkocht. Ook het tweede album ‘Fearless’ bleek zeer succesvol: 2,6 miljoen stuks in nog geen half jaar! Daarvan is ‘Love story’, door haar zelfgeschreven, de eerste hitsingle. Het nummer is meer dan 2,6 miljoen keer gedownload, een absoluut record. In de Britse hitparade is het nummer deze week gestegen naar de tweede plaats, achter ‘My life would suck without you’ van Kelly Clarkson. Op tournee neemt Taylor altijd haar moeder mee.

Jim zingt voor Albert Verlinde

Jim: Door jou (48)

Het kan niet missen dan dat ‘Door jou’ van Jim over zijn vriendin Bettina gaat. Onlangs heeft hij haar nog verrast op haar 30ste verjaardag. Jim vertelt daar alles over op zijn site. ‘Door jou’ is de voorloper van zijn vijfde album, dat onder andere opgenomen is in Zweden. Aanstaande woensdag is Jim te gast in ‘De hoofdrol’. Niet omdat hij er zelf in zit overigens. Voor Albert Verlinde, de hoofdgast, zingt hij die avond het liedje ‘Als’, dat Albert 23 jaar geleden heeft geschreven voor zijn cabaretgroep ‘Boemerang’.

René Schuurmans is blij met zijn dertiende hit

René Schuurmans: Blij dat ik leef (50)

Al sinds 2004 scoort René Schuurmans één of meerdere hits per jaar. De grootste was in datzelfde jaar met ‘Als ik haar zie’ dat tot #13 kwam. Het gemiddeld aantal weken dat René in de hitparade stond, is 5,6 week. Dat heeft hij vooral te danken aan ‘Laat de zon in je hart’ dat het in 2007 zelfs twaalf weken volhield. ‘Blij dat ik leef’, zijn dertiende notering, schreef René samen met Kees Tel en is de titel van zijn nieuwe album dat binnenkort verschijnt.

Leona Lewis had geen tijd voor Beyoncé

Beyoncé: Halo (65)

‘Halo’ is inmiddels de derde single van het album ‘I am … Sasha Fierce’ van Beyoncé Knowles. En ze staan alle drie in de Single Top 100. ‘If I were a boy’ op #33 (hoogste plaats: #2) en ‘Single ladies (put a ring on it)’ op #20 (hoogste notering: #12). Aanvankelijk zou Beyoncé ‘Halo’, dat ze schreef met Evan Bogart en Ryan Tedder van One republic, helemaal niet opnemen. Het was bedoeld voor Leona Lewis. Maar doordat zij er de tijd niet voor had, nam Beyoncé het zelf op. Ryan Tedder schreef ook mee aan ‘Bleeding love’, de wereldhit van Leona Lewis, dus dat zit wel goed voor Beyoncé!

Kyteman wil meer dan succes

Kyteman: She blew like trumpets (68)

De Noord-Hollandse hiphop/funkband Relax stond in 2006 op het punt een tournee te beginnen door achttien landen, maar zanger/trompettist Colin Benders zag dat niet zitten. Hij wilde wat anders en dat werd zijn eigen project Kyteman. De naam Kyteman heeft hij, toen hij vijftien jaar was, op een bewuste zomerdag over zichzelf uitgeroepen. Colin: “Ik bond een vlieger op m’n rug en ging schreeuwend de camping over, sloeg echt nergens op. Anyways, de naam is blijven hangen. En als je er over doordenkt zou je kunnen zeggen dat ik sowieso een zweverig persoon ben met veel hoogvliegende impulsen en sprookjesideologieën.”

Kyteman is een 20-koppig tellend hiphoporkest geworden. Colin is de dirigent. Op zijn vijfde begon hij met trompet spelen. Hij heeft nooit een opleiding afgemaakt. Na een speciale lagere school waar hij veel leerde over klassieke muziek, stopte met de Havo en verliet ook vroegtijdig het conservatorium, omdat hij het idee had dat hij er niets leerde wat hij nodig had. Al vroeg was hij terecht gekomen in bandjes, speelde al jong bij de band Relax. Maar langzaam gingen de optredens en dus het inkomen achteruit. De toekomst werd onzeker, donker. “Helemaal op de bodem dacht ik: ik heb voor dit leven gekozen, dus ik moet er het beste van maken. En hoe erg het ook is: ik heb altijd mijn trompet nog.”

Het nummer ‘She blew like tumpets’ is afkomstig van het album ‘The hermit sessions’, dat binnenkomt op een elfde plaats van de Album Top 100 (zie ook daar). Het album is al de hemel ingeschreven en ook de single kreeg lovende kritieken. ‘Timbaland zou er trots op zijn’. Beter kun je het als beginnend muzikant niet treffen, toch?!

Weet Addie Timmermans wel waar hij over zingt?

Addie Timmermans featuring Jolanda van de Wetering: Rocky (88)

Op de hoes van ‘Rocky’ staat Addie Timmermans (’s-Hertogenbosch, 11 mei 1981), afgebeeld als bokser. Vreemd, want zijn versie heeft niets van doen met de gelijknamige Rocky-films! Addie scoorde al eerder hits met ‘Ik kom terug’ (#96 in 2007) en ‘Misschien’ (#50 in 2008) en probeert het nu dus met ‘Rocky’. Dat nummer is oorspronkelijk van de componist Jay Stevens, die tegenwoordig onder de naam Woody P. Snow radio maakt voor KGBX in Springfield. De Amerikaanse countryzanger Austin Roberts scoorde er een #9-hit mee in 1975, zijn landgenoot Dickie Lee kwam er in de countrylijsten zelfs tot #1 mee.

covers

Daar leek het bij te blijven totdat de Duitse componist/producer Franz Reuther de rechten er van kocht. Hans-Ulrich Weigel maakte er een Duitse tekst op en Frank ging er mee de boer op. Maar niemand wilde het opnemen, en dus nam hij het in 1975 zelf op als Frank Farian. In Duitsland werd het een #1-hit, bij ons bereikte het nummer een jaar later de zesde plek. Intussen had Jan Eshuis onder het pseudoniem C.A.R. Pano, een Nederlandstalige tekst geschreven. Producer Will Hoebee benaderde Don Mercedes, die eigenlijk liever Engelstalige liedjes zong. Toch deed hij het, en met succes, want de versie van Don Mercedes bereikte de eerste plaats. Daarna is het nog succesvol gecoverd door Bad brothers (#57 in 2004). ‘Rocky’ is in niet minder dan 13 talen vertaald.

zangeres wordt eindelijk genoemd

Op ‘Rocky’ kreeg Frank Farian de hulp van zangeres Bianca. Ook Don Mercedes deed het niet alleen, hij werd geassisteerd door Bonnie St. Claire. En dus kon Addie Timmermans niet achterblijven, want zonder een vrouwelijke bijdrage op ‘Rocky’, zou het nummer niet volledig zijn. Hij vond zangeres Jolanda van de Wetering bereid om het in te zingen. Zij krijgt er dan ook een credit voor, in tegenstelling tot Bianca en Bonnie, want zij worden niet genoemd. Jolanda komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zij komt net als Addie uit ’s-Hertogenbosch en is al jaren sessiezangeres voor ondermeer Gerard Joling, Jannes, Henk Damen, Marianne Weber en Grad Damen. Samen met Wiesje Westerlaken vormt Jolanda het vaste achtergrondkoor van Frans Bauer.

Wil de echte Fons zich bekendmaken?

Fons: Viva, viva Casablanca (89)

Op het hoesje van ‘Viva, viva Casablanca’ prijkt acteur/zanger Albert van Benthem. Hij heeft dit nummer echter niet ingezongen, maar Fons, zijn alter ego. Alleen is de Fons van ‘Viva, viva Casablanca’ niet de Fons die Albert in de bekende KPN-reclames verbeeld. Snap je het nog? Die Fons (Albert dus) zong dit nummer vorig jaar juli al, voordat hij ontdekt was op zijn Hyves door KPN. Daarna werd hem verboden dit nummer nog langer live te zingen of uit te brengen. En dus kwam Albert onder zijn eigen naam met ‘Viva, viva Casanova’, dat deze week van 13 naar #26 zakt.

contract is contract

Albert heeft vrede met het besluit van het telefoonbedrijf, dat hij niet als Fons mag optreden en het liedje ‘Viva, viva Casablanca’ niet mag uitbrengen. Albert: “Het is aan bepaalde regels gebonden. Je hebt contracten en daar moet je je aan houden, anders volgen zware sancties.” Hij is KPN dankbaar voor de creatie van Fons, want het werd zijn springplank naar succes. Albert weet niet wie ‘Viva, viva Casablanca’ heeft ingezongen. Vreemd genoeg is het de uitvoerende wel toegestaan om zowel de naam Fons als de foto van Albert als ‘Fons’ te gebruiken voor de hoes!

Overigens is er nog een uitvoering van ‘Viva, viva Casablanca’. Ook Glenn Jelijs probeert een graantje mee te pikken van de populariteit van Fons. Als Glenn van Dijk. Hou toch niet?

Wouter Hamel presenteert album na release

Wouter Hamel: In between (99)

Een week geleden, op 21 februari, vond in Paradiso de presentatie van het album ‘Nobody’s tune’ plaats. Vreemd, als je bedenkt dat het album al vijf weken genoteerd staat, en deze week van 8 naar #13 zakt. Het album heeft tot nu toe weinig profijt van de presentatie gehad , en de single ‘In between’, nieuw op #99, lijkt ons ook niet. Maar binnen is binnen, en dus scoort Wouter Hamel er zijn tweede hitsingle mee.

Album Top 100: Nick & Simon hebben nog niets te duchten

Nick & Simon: Luister (1) *** tweede week op #1 ***
Ze mogen blij zijn dat het album ‘No line on the horizon’ van U2 pas op vrijdag breed werd verkocht, want anders waren Nick & Simon met hun album ‘Luister’, al na één week hun eerste plaats kwijt geraakt. En daarmee breken de heren door de één week grens, die hun vorige album ‘Vandaag’ in 2007 bereikte.

Nederlandse cast waaronder Freek Bartels: Joseph and the amazing technicolor dreamcoat (2) *** hoogste eersteweeks ***
Net niet #1? Absoluut gezien wel, relatief lang niet. Dit album verkoopt namelijk nog niet de helft van ‘Luister’ van Nick & Simon. Maar absoluut gezien (#2 is #2), is het de best genoteerde musical sinds ‘Mamma mia!’, dat in 2004 de eerste plaats bereikte.

‘Joseph and the amazing technicolor raincoat’ was de tweede musical die de Britten Andrew Lloyd Webber (tekst) en Tim Rice (muziek) schreven. Andrew schreef in 1967 het script voor de musical dat gebaseerd is op het verhaal over Josef uit Genesis. De eerste uitvoering vond plaats op 1 maart 1968 als een pop cantate op Colet court school in Londen. In de daaropvolgende jaren werd de musical bijgeschaafd. Het zou nog tot 1991 duren voordat de musical met Jason Donavan in de rol van Joseph, een succes werd. In 1999 verscheen er een filmversie van met Donny Osmond in de hoofdrol.
Twee jaar geleden, in 2007, leverde de talentenjacht ‘Any dream will do’, een nieuwe Joseph op: Lee Stephen Mead. Lee is inmiddels opgevolgd door Gareth Gates. Ook in ons land kwam er ‘een zoektocht naar Joseph’, en dat leverde Freek Bartels op. Op 12 december 2008 ging de Nederlandse versie in de Stadsschouwburg in Utrecht in première. De Nederlandse tekst is van Martine Bijl, die al eerder de musicals ‘Aïda’, ‘The lion king’, ‘Tarzan’ en ‘Beauty of the beast’ vertaalde.

the Prodigy: Invaders must die (3)
De drie heren van the Prodigy zetten hun lijn van top 5-albums voort met ‘Invaders must die’. ‘Music for the jilted generation’ kwam in 1994 tot de vijfde plaats, ‘The fat of the land’ bereikte in 1997 zelfs de top en ‘Always outnumbered, never outgunned’ kwam in 2004 tot #4. Alleen ‘Their law – the singles 1990 – 2005’ doorbrak de lijn, want het album kwam in 2005 niet verder dan #18. Het was dan ook een verzamelalbum. ‘Invaders must die’ is het vijfde studioalbum van the Prodigy, waaraan meegewerkt door Dave Grohl van de Foo fighters. De single ‘Omen’ zakt deze week van 90 naar #96.

Kyteman: The hermit sessions (11)
In de Single Top 100 komt ‘She blew like trumpets’ van Kyteman op #68 binnen (zie ook daar). Dubbel prijs dus voor Colin Benders, want het album ‘The hermit sessions’ van zijn hiphopcollectief Kyteman, komt binnen op een elfde plaats.

‘The hermit sessions’ is het resultaat van anderhalf jaar opgesloten te zitten in een flat, tien hoog in Overecht. In 2006 zat Colin er helemaal door heen. Zijn vriendin had hem verlaten, de optredens werden minder. Hij at nauwelijks meer en gebruikte allerlei drugs. Hij kwam alleen nog de deur uit om op te treden met Voicst en C-mon & Kypski. Colin: “Steeds als ik dacht: nu kan ik me echt niet erger voelen, dan was het een kwartier later zover. Het was alsof je met een klein schepje de bodem zat af te schrapen. Muziek was voor mij de enige manier de nare gevoelens stop te zetten. Mijn manier om de waanzin uit mijn hoofd te krijgen was muzikaal te dromen.” Op het album ‘The hermit sessions’ speelt hij alle instrumenten zelf, met behulp van een synthesizer en keukengerei.

Joe Bonamassa: Ballad of John Henry (23)
Een week geleden ging de verkoop van start van het concert dat de New Yorkse bluesgitarist/zanger Joe Bonamassa op 26 november 2009 zal gaan geven in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Gelijktijdig met de voorverkoop, verscheen het album ‘Ballad of John Henry’, vernoemd naar het verhaal over een Amerikaanse man genaamd Henry. Er zijn diverse verhalen over Henry in omloop, zelfs in diverse ver uiteen liggende periodes. Henry was dan ook meer een mythische figuur en is al vele malen onderwerp geweest van liedjes, van onder andere Woodie Guthrie, Ramblin Jack Elliott, Harry Belafonte, Roberta Flack en nu dus ook Joe Bonamassa. Op het album ‘The ballad of Henry’ staan naast zijn eigen nummers, ook zes covers. Daaronder ‘Stop’ dat in 1988 een #1-hit opleverde voor Sam Brown. En ‘Funkier than a Mosquito’s tweeter’, onder andere gezongen door Ike & Tina Turner.

Tina Turner: The platinum collection (35)
En welk een toeval, want daar hebben we op #35, Tina Turner zelf met ‘The platinum collection’, uitgebracht als Tina. Over een kleine maand, op 21 en 22 maart, staat de 69-jarige Tina in het Gelre Dome in Arnhem, in het kader van haar ‘Tina!: 50th anniversary tour’. Nieuw werk hoeven we niet meer van haar te verwachten, en dus is er ‘The platinum album’. 48 nummers verdeeld over drie cd’s. Met al haar hits, ook met Ike Turner. Alle? Nee toch niet, want we missen sowieso ‘Baby, get it on’ (#9 in 1975) en ‘Shame, shame, shame’ (#47 in 1982). ‘The platinum collection’ is een internationale verzameling en dus zullen hits die in bepaalde regio’s gescoord zijn, er niet op staan. ‘One of the living’, dat voorheen niet op andere verzamelalbums stond, staat wel op ‘The platinum collection’. O ja, kun je niet op 21 of 22 maart, dan is er altijd nog een extra concert op 2 mei, waarmee ze het Europese deel van haar wereldtournee afsluit.

Lamb of God: Wrath (52)
Lamb of God is een Amerikaanse band uit Richmond bestaande uit de broers Chris (drums) en Willie Adler (lead en rhythm gitaar), Mark Morton (lead en rhythm gitaar), John Campbell (bass) en Randy Blythe (zang). In 1990 heten ze nog Burn the priest, maar dat veranderde in 2000 in Lamb of God. In datzelfde jaar verscheen het album ‘New American gospel’, drie jaar later gevolgd door ‘As the palaces burn’, dat zeer goede kritieken kreeg. Een wereldtour volgde en hun naam was gezet. ‘Wrath’ is al weer hun zesde album.

Gerard van Maasakkers en de vaste mannen: Jubileum (77)
Vorig jaar vierde Gerard van Maasakkers zijn dertigjarig artiestenjubileum. Op 6, 7 en 8 juni 2008 vond dit plaats in MuziekCentrum Frits Philips in Eindhoven. Van het laatste optreden is nu de cd+DVD ‘Jubileum’ verschenen, inclusief de documentaire ‘Gerard 30 Jaar’ door Helmut Boeijen. De vier vaste mannen zijn Harry Hendriks (Gibson en Fender elektrische gitaar, Martin en Takamine steelstring, spaanse gitaar en tres), Bart de Win (piano, Fender Rhodes, orgel, accordeon, zang), Rinus Raaijmakers (contrabas, basgitaar en fretloze bas) en Arthur Lijten (grote trom, kleine trom, bekkens, percussie, handveger, schup en hamer, zang). Gerard Maasakkers schreef onder andere de tekst van ‘Als je ooit nog eens terug kan’, dat vorig een #1-hit werd door Ticket for Tibet.

Alela Diane: To be still (83)
Alela Diane? Nog nooit van gehoord? Toch heeft deze zangeres/gitariste, wiens volledige naam Alele Diane Menig luidt, geboren in Nevada city, Californië op 20 april 1983, al een albumnotering op haar staan. Begin vorig jaar stond haar album ‘The pirate’s gospel’ twee weken genoteerd met als hoogste notering #71. Buiten dat en ‘To be still’, bracht ze ook twee albums in eigen beheer uit.

Julian Thomas: 35 some months (92)
Het is al weer vier jaar geleden dat het album ‘Julian Thomas’, het debuutalbum van Julian Thomas verscheen. Drie singles daarvan kregen een notering, waarvan ‘My friend’ in 2004 het verste kwam: #31. Julian Thomas, geboren als Sjefke Backbier in Voorburg op 10 februari 1975, mist één hand. Zijn jeugd was alles behalve vrolijk: vanwege zijn handicap brachten zijn ouders hem onder bij een tante, en dat deed hem in een internaat belanden. Maar dankzij de piano kwam hij er weer bovenop. In 2002 deed Julian een theatertour met Jan Vayne, een jaar later gevolgd door een tournee met Volumia! In 2006 haalde Marco Borsato Julian er bij tijdens zijn Gelre Dome concerten. Het tweede album ‘35 some months’ verwijst naar de tijd die Julian nodig had voor het album. Voor ‘Julian Thomas’ had hij nog 12 jaar nodig!

Jonas brothers: Music from the 3-d concert experience (93)
Zo groot als de broertjes Kevin, Joe en Nick Jonas in Amerika zijn, zullen ze hier (voorlopig) niet worden. Van hun drie singlehits in 2008 kwam ‘Burnin’ up’ het verst: #65. Van hun drie albums (inclusief hun laatste), bereikte ‘A little bit longer’ de 40ste plaats. ‘Music from the 3-d concert experience’ is de registratie van hun ‘Burning up concert tour’ die op 4 juli 2008 begon. Maar we zijn hier toch bezig met albumsnippers? Inderdaad. Maar van de film is ook een soundtrack verschenen, en die komt binnen op #93. Daarop 14 nummers waaronder ‘Should’ve said no’, een duet met Taylor Swift.

Ricky Koole: Harmonium live (97)
Als je een voorstelling van ‘Harmonium’ gezien hebt, dan zul je het met ons eens zijn dat naast Ricky Koole ook Leo Blokhuis, Wouter Planteijdt en Eric van Dijsseldonk dienen te worden vermeld, want zij begeleiden Ricky bij haar mooie liedjes. Maar omdat bij het album ‘Harmonium’ ook gelijk de cd ‘Ricky Koole’ wordt aangeboden, werd de uitvoerende Ricky Koole. Overigens kun je de cd ‘Harmonium live’ ook apart kopen. De opname vond plaats in de Kleine Komedie in januari 2008 tijdens de Harmonium-tour. Met ‘Harmonium’ willen Ricky en Leo vergeten liedjes en componisten onder de aandacht brengen en ook een lans breken voor goeie nieuwe liedjesschrijvers. De tour duurt nog tot eind deze maand.