vrijdag 21 mei 2010

Hitflits: Caro Emerald te sterk voor Rolling Stones

Zes jaar geleden werd de Single Top 100 nog bekend gemaakt na het weekend. Daarin werden de toen nog belangrijke weekendverkopen meegenomen. Hoewel vanwege de downloads, verkopen elke dag even belangrijk zijn, worden toch veel tracks op vrijdag uitgebracht. Zo ook ‘Schouder aan schouder’ van Guus Meeuwis & Marco Borsato. En aangezien de hitparade nu op vrijdag wordt samengesteld, zullen we hun liedje nog missen in de Single Top 100 van deze week. In de iTuneslijst van vandaag prijkt het liedje, zoals verwacht, al op de eerste plaats. Volgende week zullen we dat terugzien in de Single Top 100.

Dankzij dit releasebeleid, blijft ‘Alors on danse’ van Stromae de bestverkochte track in de nieuwe Single Top 100. Voor de vijfde en laatste week dus. Daar komt zelfs Alain Clarke niet aan te pas met ‘Love is everywhere’ dat een sprint zet van #8 naar #2. Het verschil is echter ruim 70%. Eenzelfde verschil was er vorige week met de toenmalige #2, ‘You’re the voice’ van Kandidaten Dutch X-factor 2010, dat deze week een flinke duikeling maakt naar #33.

Ook the Baseballs, die met ‘Umbrella’ van 11 naar #3 stijgen, vormen geen enkele bedreiging voor de bovenste twee noteringen. Wel zetten ze hun eigen record scherper, want ‘Umbrella’ kwam tot nu toe niet hoger dan de vijfde plaats.

En dat geldt ook voor Alain Clarke, want tot deze week was de achtste plek de hoogste voor ‘Love is everywhere’. Bovendien evenaart hij de #2-positie van ‘Father and friend’, het duet met zijn vader in 2008. Zijn album ‘Colorblind’ is morgenmiddag, zaterdag, Strepenmeester in ‘De Strepen van Spits’.


Echt nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Waka waka (This time for Africa)’ van Shakira feat. de Zuid-Afrikaanse groep (van 13 naar #6) en ‘California gurls’ van Katy Perry feat. Snoop dogg: (van 45 naar #7).

En dan komen we nog even terug op de notering van ‘Panic attack’ van Bert Heerink. De afgelopen twee weken jojode het nummer door de Single Top 100: 13, 81, 10. We hebben het even nagevraagd bij GfK Dutch Charts, die de hitparade samenstelt. Al een aantal weken lopen er acties rond de fysieke cd-single van Bert. Deze acties worden, zoals de regels het bepalen, van te voren aangemeld en de verkopen tellen dan mee voor de Single Top 100. De reden dat het nummer twee weken geleden de duikeling maakte van 13 naar #81, was dat er die week geen actie is geweest of niet is aangemeld. Tja, en dan blijkt dat het nummer het (nog) niet op eigen kracht kan redden en als een baksteen naar beneden valt. De afgelopen week is Bert wel weer de hort opgeweest en heeft het aangemeld en weet daardoor dan ook zijn notering vast te houden, ‘Panic attack’ stijgt zelfs een plaatsje en komt uit op de negende plaats.

De hoogste eersteweeks van elf stuks, is deze week voor ‘Ik heb een meisje’ van Lucky Fonz III dat binnenknalt op een vijfde plaats. Na twee Engelstalige albums gaat Otto Wichers, zoals hij in het echt heet, op de Nederlandstalige tour en dat levert hem gelijk een top 5-hit op.

Een week geleden trad ze nog op in de Heineken Music Hall voor haar ‘kleine monsters’, zoals ze haar publiek noemt en nu scoort ze met ‘Alejandro (don’t call my name)’ haar achtste hit. Het nummer komt binnen op de twaalfde plaats en een plekje lager vinden we haar ook. Daar staat ze met ‘Telephone’, haar duet met Beyoncé, dat zakt van de twaalfde plaats.

Een derde hoge binnenkomer treffen we aan op #25: ‘Neutron star collision (love is forever)’ van Muse. Het nummer schreven ze voor de soundtrack van de film ‘'The twilight saga: Eclipse’, die op 30 juni in première gaat.

En dan het restant eersteweeks noteringen, allen in de onderste helft:
#51 Peter Beense: ‘Ga nu maar weg’
#56 Gerrit Vos: ‘Zanzibar’
#85 Djumbo: ‘Chase’
#88 Rob Zorn: ‘Ik heb je zoveel beloofd’
#89 Annagrace: ‘Celebration’
#95 Nick Corline: ‘Sweet dreams’
#97 Katie Melua: ‘The flood’
#100 Jacques Herb: ‘Er is een plaats diep in m’n hart’

Over naar de nieuwe Album Top 100. Het was reuze spannend deze week, zowel Di-rect als the Rolling stones aasden op de #1-positie. En het zag er even naar uit dat the Stones het zouden winnen. Maar nee, halverwege de week keerden de kansen ten goede, niet voor Di-rect (die komen met ‘This is who we are’ binnen op #3), maar van Caro Emerald!

Op woensdag boog ze haar achterstand om in een voorsprong van 14% en in de dagen daarna heeft ze die nog weten te vergroten tot ruim 20%. En dus staat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ voor de vijftiende week bovenaan. Elke week trekken we een vergelijking met eerdere records en elke week wordt de spoeling dunner! Met vijftien weken evenaart Caro nu ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen uit 1985. Net als Caro, behaalde ook Bruce die vijftien weken in twee sessies, eentje van twee en eentje van dertien weken. Morgen, zaterdag, start de verkoop van Caro’s concert op 23 december in de Heineken Music Hall.

Net geen #1 dus voor de geremasterde versie van ‘Exile on Main street’ van the Rolling stones. Het album, oorspronkelijk uit 1972, is opgepoetst en samen met tien niet eerder uitgebrachte nummers, heeft het de laatste week veelvuldig in de publiciteit gestaan. Vorige week zaterdag werd er zelfs nog een hele special aangewijd op Nl.2. In de Britse hitparade, die aanstaande zondag wordt bekend gemaakt, ziet het er wel naar uit dat the Stones de eerste plaats gaan halen. Als dat lukt wordt het hun elfde #1-album daar en de tweede keer voor ‘Exile on Main street’! Maar voorlopig wordt de strijd nog gestreden met ‘The dance’, het negende studioalbum van Faithless, dat the Stones op de hielen zit. Bij ons lukt hen dat bij verre niet, want het komt ‘slechts’ binnen op een zesde plaats. Nog even terug naar the Rolling stones. Want naar aanleiding van de release van ‘Exile on Main street’, gaan nog zes albums van de rockers op herhaling. Ze staan echter niet in de reguliere Album Top 100, maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Het zijn:
#6 ‘Let it bleed’
#9 ‘Beggars banquet’
#12 ‘Singles collection’
#24 ‘Get yer yaya’s out’
#32 ‘Their satanic majesties request’
#44 ‘Aftermath’

De overige binnenkomers op een rijtje:

#11 Tiësto: ‘The best of’
#22 Fiction plane: ‘Sparks’
#39 Black keys: ‘Brother’
#44 Jamie Lidell: ‘Compass;
#47 LCD soundsystem: ‘This is happening’
#54 Lady Antebellum: ‘Need you now’
#61 Woost: ‘6 minutes south’
#64 Band of horses: ‘Infinite arms’
#72 NAS & Damian Jr. Gong Marley: ‘Distant relatives’
#83 Toni Braxton: ‘Pulse’
#88 Kelis: ‘Flesh tone’
#92 Matt Dusk: ‘Good news’
#96 Danko Jones: ‘Below the belt’

En dan gaan we nu genieten van een heerlijk lang Pinksterweekend. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Fijn weekend!

zondag 16 mei 2010

Megaman bij week 20 – 15 mei 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Stromae verhalen wil vertellen, Shakira en Wolter Kroes op de Afrikaanse toer gaan, Frans Duits droomt van Ahoy, Katy Perry een eigen kijk heeft op California girls, Monique Smit nog niet aan eigen kinderen denkt en A silent express op stoom komt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Stromae wil met zijn muziek problemen bespreekbaar maken

Stromae: Alors on danse (1) *** vierde week op #1 ***

Door velen is ‘Alor on danse’ van Stromae tot zomerhit van 2010 bestempeld. En omdat het nog niet wil zomeren in de lage landen, moeten we het nog maar doen met ‘de zomerhit van 2010’. Velen denken daar net zo over, want anders zou het nummer niet voor de vierde week bovenaan de Single Top 100 staan met een voorsprong van meer dan 70% op de #2, ‘You’re the voice’ van Kandidaten Dutch X-factor 2010.

Stromae, wiens echte naam Paul van Haver luidt, is geboren in Brussel. Zijn moeder, bij wie hij nog steeds woont, is Vlaamse en komt uit Dendermonde. Zijn vader komt uit Rwanda, maar die heeft hij slechts een paar keer gesproken, en daar heeft hij geen goede herinneringen aan. Wel was Stromae via de zuster van zijn vader, op de hoogte van de situatie in Rwanda, waar familie van zijn vader is omgekomen. Met zijn moeder, die hem alleen opvoedde, is hij twee keer op trekkerstocht in Bolivia geweest.

Hij is tweetalig opgevoed, maar dat was niet altijd makkelijk voor hem. Juist met het praten van Nederlands heeft hij het nog wel eens moeilijk. Stromae: “Toen ik tiener was, had ik een studentenbaantje op het domein van Huizingen. Daar moest ik mensen aanspreken in het Nederlands. Maar ondertussen zit het behoorlijk ver weg. Mijn Engels is nu beter dan mijn Nederlands.”

verrast door succes

Het succes van ‘Alors on danse’ begon in Walonië, waarbij al een droom uitkwam. Maar toen het nummer ook in Frankrijk en Duitsland op de eerste plaats kwam, was een nog veel grotere verrassing. Zeker Duitsland, want daar komt bijna geen Franstalig nummer van de grond. Stromae dankt zijn succes daar aan DJ Passion die het nummer had gehoord van een Franse dj. Vervolgens heeft DJ Passion het nummer laten horen op Stuttgart FM en daarna is het balletje gaan rollen. Dat betekent echter niet dat Stromae alleen in het Frans blijft zingen.

problemen bespreekbaar maken

‘Alors on danse’ schreef Stromae nadat hij mensen in een disco had gezien die er helemaal niet gelukkig uitzagen. Ze probeerden dat te verbloemen door te lachen en feest te vieren, maar daarmee verdwenen hun problemen niet. Die waren er de volgende ochtend nog steeds. Stromae wil met zijn muziek problemen bespreekbaar maken. Op zijn album ‘Rassemble tes cheese’, gaat hij dan ook onderwerpen als religie en pedofilie niet uit de weg, maar altijd met een knipoog. Het album stond gepland voor april, maar komt nu uit op 21 juni. Om iedereen alvast een plezier te doen plaats hij elke week een nieuw nummer op iTunes. Vijf dagen na de release van het album, staat Stromae op het TMF Awards Festival in Enschede.

Shakira in zee met Afrikaanse groep

Shakira feat. Freshlyground: Waka waka (this time for Africa) (13) *** hoogste eersteweeks ***

Waka waka (this time for Africa)’, de dertiende notering voor Shakira, werd door de FIFA uitverkoren tot het officiële WK-lied 2010. Shakira beschouwt het als een eer dat haar nummer uitgekozen werd. “Het WK verbindt mensen van verschillende landen en rassen tijdens één evenement. Daarover gaat ook het nummer”, dat tevens komt te staan op album ‘Listen up! The Official 2010 FIFA World Cup Album’, dat op 25 mei verschijnt.

Op 10 juni, tijdens de opening van het WK, zal Shakira het WK-lied zingen. Naast haar zullen onder andere the Black Eyed Peas en Alicia Keys optreden. Ook is Shakira aanwezig tijdens de finale op 11 juli. Op beide gelegenheden zal ze het nummer samen zingen met de Zuid-Afrikaanse muziekgroep Freshlyground. Deze band werd in 2002 in Kaapstad opgericht en bestaat anno 2010 uit zanger/fluitist Simon Attwel (uit Harare, Zimbabwe), zangeres Zolani Mahola (New Brighton, Oostkaap), toetsenist/percussionist Seredeal ‘Shaggy’ Scheepers, violiste Kyla-Rose Smith (Kaapstad), gitarist Julio Sigauque (Maputo, Mozambique), basgitarist Josh Hawk en drummer Peter Cohen (Kaapstad).

toch uit Afrika

Shakira komt uit Columbia, Zuid-Amerika. Op het internet worden blogs volgeschreven door mensen die vinden dat het officiële WK lied 2010 niet door haar maar door een (Zuid) Afrikaanse act had moeten worden gezongen. Voor hen is de samenwerking met Freshlyground, dat uit Afrika komt, niet voldoende.

Wellicht zullen ze er dan vrede mee hebben dat de basis van ‘Waka waka (this time for Africa)’ in Afrika ligt. ‘Zangaléwa’ heet het en is van de groep Golden sounds uit Kameroen. In 1986 scoorde dit gezelschap er een gigantische hit mee, zo groot zelfs dat ze zich een tijdje vernoemden naar het nummer.

Het liedje is populair onder militairen, maar ook bij padvinders. In een interview verklaarde Shakira dat ‘Waka waka (this time for Africa)’ niet haar liedje is, maar dat ze delen van het refrein van ‘Zangaléwa’, dat door diverse Afrikaanse artiesten is uitgevoerd, heeft gebruikt.

Maar niet alleen Afrikaanse artiesten hebben het nummer op hun repertoire staan. Je zou het nummer al kunnen kennen van onze eigen Surinaamse band Trafassi die het in 1997 opnamen: ‘El negro no puede / Waka waka’.

Frans Duijts droomt (stilletjes) van Ahoy

Frans Duijts: Altijd te laat naar bed (24)

Vraagje: Wat hebben Monique Smit, Katy Perry en Frans Duijts met elkaar gemeen? Antwoord: dat ze alledrie deze week hun zevende hit scoren.

Nog maar drie jaar geleden deed Frans Duijts voor het eerst van zich spreken met het nummer ‘Samen op het strand’ (#82). Toen stond hij nog te boek als de André Hazes imitator. Met ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ (#32), een Hazes-cover, lukte het al langzaam dat imago af te schudden (inclusief zwarte zonnebril en dito hoed).

En met ‘Komt er voor mij een dag’ (#14 in 2009), waarvoor hij zelf ook tekstbijdragen leverde, was hij gewoon de artiest Frans Duijts. Sindsdien worden zowel de fanschare als de hits groter. Begin dit jaar mocht hij met ‘Ik mis je’ zijn eerste top 10-hit bijschrijven, het nummer stond zes weken in de top 10 met als hoogste notering #4. Daarnaast vinden ook zijn drie albums gretig aftrek, met als resultaat twee gouden plakken. Overigens vinden we wel dat de melodie van ‘Altijd te laat naar bed’ wel wat weg heeft van ‘Zomer in mijn bol’, inderdaad van André Hazes.

Een week geleden, op maandag 10 mei, vierde Frans zijn 31ste verjaardag en afgelopen zaterdag mocht hij drie nummers komen zingen in het TROS Muziekcafé. Daar liet hij weten in 2011 een groot concert te gaan geven. Nog geen Ahoy, maar iets in de buitenlucht, en dan voor zo’n 10.000 mensen. Ahoy komt later wel.

Katy Perry geeft een eigen kijk op ‘California girls’

Katy Perry feat. Snoop dogg: California gurls (45)

Katy Perry vind ‘Empire state of mind’ van Jay-Z feat. Alicia Keys een fantastisch nummer. Het enige wat ze er een beetje op tegen heeft, is dat daarmee New York nogal wat wordt opgeheveld. En dus komt ze met het antwoord: een nummer over Los Angeles en dan in het bijzonder California: ‘California gurls’. Over California dus, maar dan bezongen vanuit het perspectief van een vrouw, vandaar ‘gurls’. Immers al in 1965 zongen the Beach boys over ‘California girls’ en twintig jaar later deed Dave Lee Roth het nog een keer over (#44), maar ja, dat was de kijk van mannen. California gurls’ is tevens de eerste single van haar album ‘Teenage dream’, dat in augustus wordt uitgebracht. Voor Katy Perry is het wereldwijd na ‘One of the boys’, haar tweede album en daar hangt natuurlijk veel van af. Vanwege haar verliefdheid (Katy gaat binnenkort trouwen met de Britse komiek Russell Brand), was de angst dat er allemaal romantische ballads op zouden komen. Maar na het horen van ‘California gurls’, hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken. Het nummer is deze week zowel Megahit als Alarmschijf en zo’n eensgezindheid komt niet vaak voor!

Overigens mocht de versie van Katy Perry feat. Snoop dogg je weinig doen, dan is er op de cd-single ook nog een versie zonder de rapper. Katy die daarmee haar zevende notering scoort, heeft dus aan alles en iedereen gedacht!

Monique denkt nog (lang) niet aan eigen kinderen

Monique Smit: Feest voor twee (52)

De titel ‘Feest voor twee’, de zevende hitsingle van Monique Smit, zou best eens kunnen slaan op haar relatie met voetballer Jeffrey Bok. Ze kennen elkaar ruim een jaar en volgens Monique zit het wel goed tussen de twee. De twee ontmoetten elkaar tijdens een wedstrijd van het Volendamse artiestenteam (met onder andere broer Jan) tegen artiesten uit Noord-Brabant. Jeffrey, 19 jaar. stond met zijn team, het tweede elftal van FC Volendam, aan de andere kant te trainen. De twee zagen elkaar en het was liefde op het eerste gezicht. Maar Monique, zelf 21, moet nog helemaal niet aan kinderen denken of het moeten die van haar zus Jenny of Liza, de vriendin van Jan zijn.

En dus heeft ze alle tijd voor haar zang en presentatiecarrière, want elke zaterdag presenteert ze bij de TROS ‘De Z@pp kids top 20’, waarin Feest voor twee al op de twaalfde plaats staat! ‘Feest voor twee’ is de voorloper van haar tweede album dat volgende maand verschijnt.

Sia is populairder buiten Australië

Sia: Clap your hands (55)

Twee jaar geleden verraste Sia Kate Isobelle Furler (Adelaide, Zuid-Australië, 18 december 1975) ons met ‘The girl you lost to cocaine’, dat in twee versies verscheen. In eerste instantie was het de remix die zorgde voor een notering, maar gaandeweg werd de popversie van het nummer vaker gedraaid op de zenders en die zorgde er mede voor dat het nummer het uiteindelijk zeventien weken volhield, met als hoogste plaats #11. Vreemd genoeg deed het nummer niets in haar thuisland, Australië. Daar scoorde ze begin dit jaar haar grootste hit (#31) met ‘You’ve changed’, de eerste track van haar vierde studioalbum ‘We are born’, dat in juni verschijnt. Op dat album covert ze ‘Oh father’ van Madonna. ‘Clap your hands’, nieuw op #55, is de eerste single van ‘We are born’ dat wereldwijd wordt uitgebracht.

A silent express komt op stoom

A silent express: Will I be around (59)

Als je vergeleken wordt met succesvolle jaren ’80 bandjes als Duran duran en Simple minds, maar ook met een band van nu als White lies, dan heb je wel wat in je mars. Dat geldt zeker voor de groep A silent express uit Heerenveen. Ze bestaan al sinds 2004 en brachten in 2005 de mini-cd ‘Self titled’ uit. De nummers werden goed ontvangen en dat resulteerde in diverse optredens, waarbij ze het voorprogramma deden van onder andere Racoon en Green lizard. Daarnaast traden ze diverse keren op in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Polen en Tsjechië.

A silent express bestaat uit Rik Annema (zang/gitaar), Sanne Meems (drums) en de broers Dirk Sander (basgitaar) en Henk Jan Kooistra (toetsen). De groep stond in 2007 op Eurosonic, won in 2008 de publieksprijs in de Grote Prijs van Nederland en kwam in datzelfde jaar met het album ‘Get this right’.

In maart van dit jaar tekenden ze een contract met 8Ball, waarop onder andere Miss Montreal, Alain Clark en Bertolf ook hun platen uitbrengen. ‘Will I be around’, de eerste single werd direct door 3FM omarmt en riep het uit tot Megahit. Het nummer is de voorloper van een album dat in het najaar wordt uitgebracht.

Zoals gezegd, ze worden onder andere vergeleken met Duran duran. Het moet dan wel een eer zijn dat de videoclip van ‘Will I be around’ is geregisseerd door de in New York en Amsterdam woonachtige fotografe en regisseuse Stephanie Pistel van the Black eyed peas, DJ Tiësto, Robbie Williams en … Duran duran!

Jolanda Zoomer zette hitproducers aan de kant

Jolanda Zoomer: Ik wil zo graag altijd (met jou samen zijn) (83)

Met de binnenkomst van Jolanda Zoomer is het al bijna zomer in de Single Top 100. Dus laten we hopen dat de zomerse weer nu ook echt doorbreekt in Nederland!

Jolanda Zoomer (echte naam Jolanda Heyboer, geboren in Den Haag) weet heel goed wat ze wil. Ondanks dat ze al drie redelijke hits scoorde: ‘Mannen hebben honger’ (#28 in 2006), ‘Dat ding eruit!’ (#43 in 2007) en ‘De jagers en ’t wild’ (#70 in 2008), neemt ze afscheid van het schrijver en producerduo Emile Hartkamp en Norus Padidar. Voor ‘ik wil zo graag altijd (met jou samen zijn)’, haar nieuwe single, ging ze in zee met Hans Aalbers, die zijn sporen heeft verdiend voor producties van ondermeer André Hazes en Gerard Joling. Waarom? Omdat het volgens Jolanda een logische stap is in haar carrière, die in 2004 in een stroomversnelling kwam toen ze tweede eindigde in de TROS-talentenjacht ‘Ster in 40 dagen’.

Tygo Nendels covert Arne Jansen

Tygo Nendels: Omdat ik van je hou (84)

Uit Best bij Eindhoven, komt Tygo Nendels. Hij is begonnen in musicals, leerde gitaar spelen en kwam vorig jaar met zijn eerste single ‘Samen’. ‘Omdat ik van je hou’ is een nummer dat in 1983 door Arne Jansen werd opgenomen als ‘Omdat ‘k van je hou’. Origineel is het een Duits nummer, getiteld ‘Weil I di mog’ van de Duitse groep Relax, die er tot #6 meekwamen in eigen land. Arne schreef zelf de Nederlandse tekst. In 1983 nam de Vlaming Will Tura het nummer op, maar dan met een andere tekst.

Bob Sinclar heeft meest succes met anderen

Bob Sinclar & Sahara feat. Shaggy: I wanna (92)

De Franse producer Bob Sinclar (werkelijke naam Christophe Le Friant ) scoorde al in 1998 zijn eerste hit bij ons met ‘Ultimate funk’ (#89). Daarna volgden nog twee radiohitjes, maar vanaf 2005 scoort hij de ene hit na de andere waaronder vijf top 10-noteringen. Het succes is niet alleen een verdienste van hem, maar zeker van de mensen met wie hij samenwerkt. Want sinds ‘Love generation’, Bob Sinclar pres. Goleo VI feat. Gary ‘Nesta’ Pine, zijn eerste top 10-notering (#3 in 2005), heeft hij geen hits meer gescoord zonder de hulp van anderen.

Dat is niet anders op ‘I wanna’ waarbij Sahara en Shaggy te horen zijn. Sahara scoorde vorig jaar een hit met ‘Taylee’ dat tot #48 kwam. Sahara is niet één persoon, maar een project van een Roemeen, een Bulgaar en een Jamaicaan. De Roemeen is Costi Ioniţă (verkocht in Azie en Oost-Europa al meer dan 20 miljoen albums), uit Sofia in Bulgarije komt zangeres Teodora Andreeva (voormmalig miss Bulgarije 2006) en uit Jamaica komt Lennox ‘Buppy’ Brown van Jamaica (is al 15 jaar een Hollywood stand-in acteur voor Wesley Snipes). Brown is momenteel druk bezig met een eigen carrière en werkte niet mee aan ‘I wanna’.

Ook niet onbekend is Shaggy, die met Lennox ‘Buppy’ Brown gemeen heeft dat beide van Jamaica komen. Shaggy, echte naam Orville Richard Burrell, is met ‘I wanna’ al toe aan zijn zestiende hit, waarvan zeven de top 10 bereikten en twee de eerste plaats. Zijn voorlaatste grote notering dateert van 2002: ‘Hey sexy lady’ feat. Brian & Tony Gold (#4).

Mike van Dijk volgde advies van vrienden op

Mike van Dijk: De zin van het leven (95)

Hij was er zelf misschien niet eens aan begonnen, maar vrienden van Mike van Dijk (Oldenzaal, 30 maart 1975) adviseerden hem om een album op te nemen. Mike zong al van jongs af aan, maar maakte nooit echt werk van zijn carrière. Maar in 2004, nam hij op 28-jarige leeftijd zijn eerste album op met eigen repertoire, ‘Verloren tijd’. Een jaar later kwam Mike met ‘Ik kan niet zonder jou’, en in 2007 met ‘Ik ben er voor jou’ uit.

In drie jaar tijd drie volledige albums, dan moet je wel van goede huize komen of op zijn minst een stel mensen om je heen hebben die er vertrouwen in hebben dat het wel goed komt. Via zijn tekstschrijfster Alie Bakker kwam Mike in contact met Rolus Karssen (accordeon), die hem in contact bracht met producer Edwin van Hoevelaak. De opnames vonden plaats in de studio van Martin Sterken. Dat zijn dus de mensen die alle vertrouwen in de carrière van Mike van Dijk hebben.

Wellicht begint het succes voor Mike, wonend in Enschede, nu wel met ‘De zin van het leven’, binnen op #95. Het nummer is een cover van ‘Du bist die Sonne des Lebens’ van de Oostenrijkse, maar in Argentinië geboren, zanger Semino Rossi van zijn album ‘Die Liebe bleibt’ (#31 in 2009).

Wolter Kroes ook op de Zuid-Afrikaanse tour

Wolter Kroes: Viva Hollandia WK 2010 (100)

Twee jaar geleden boekte Wolter Kroes een #1-hit met ‘Viva Hollandia EK 2008’. Dus met het oog op het WK lag het voor de hand dat ‘Viva Hollandia’ van een Zuid-Afrikaans sausje zou worden voorzien. Het nummer, zijn 27ste notering sinds ‘Laat me los’ in 1995 de 35ste plaats bereikte, begint op #100. We zijn benieuwd of Viva Hollandia WK 2010 het nummer in juni tijdens het EK de laatste twee nullen kan laten vallen, en dus de eerste plaats bereikt! Dat zal sterk afhangen van de prestaties van ‘onze jongens’.

verschillende versies

Nog even ter herinnering.
‘Viva Hollandia’ is van oorsprong een Duits liedje van het duo Höhner uit 2003 getiteld ‘Viva Colonia’, over de stad Keulen. Vervolgens maakte Leon Beelen van Santa Rosa er een Nederlandse tekst op, ‘Viva Hollandia’ en scoorde daar in 2006 een hit mee (#59). Twee jaar later kwam Wolter Kroes ook met een Nederlandse versie, dat ook de titel ‘Viva Hollandia’ meekreeg, bedoeld voor het Oktoberfest later dat jaar in Nijmegen. Edwin van Hoevelaak leverde de tekst aan en de versie van Kroes kwam tot #50. Vervolgens nam Wolter in de aanloop naar het EK, een speciale versie op, ‘Viva Hollandia EK 2010’, dat in vier weken tijd de eerste plaats bereikte. De tekst was van Edwin Evers en het duo (Daan) Speelman en (Joost) Speelman.

(geen) plagiaat

Leon Beelen en Willem Vogels Santa Rosa meenden echter dat Wolter Kroes plagiaat pleegde en wilden hem voor de rechter slepen. Vlak voordat de zaak op 19 augustus 2008 zou dienen, werd de zaak afgeblazen. Volgens de dagers ‘op basis van nieuwe informatie’, volgens de gedaagden ‘ging het om reeds bekende informatie’. Die informatie kwam er op neer dat beide versies van ‘Viva Hollandia’ gebaseerd waren op ‘Viva Colonia’ van Höhner en bijna letterlijk waren vertaald. Twee zinnen in het refrein kwamen wel overeen. Hoewel FNV Kiem, advocaat van Beelen en Vogels liet weten dat er toch nog een vervolg komt, is daar niets meer over vernomen.

Vorig jaar kwam Wolter, met het oog op de Olympische spelen, weer met een aangepaste versie, getiteld ‘Viva Olympia’. En nu komt hij met de WK 2010 versie van ‘Viva Hollandia’.

Maar ook Santa Rosa, inmiddels omgedoopt tot Van Adel, laat zich niet onbetuigd. Zij doken samen met Ralle Rudnik, schrijver van het Duitse origineel en inmiddel ex-Höhner, zijn studio in Köln in en namen ook een WK 2010 versie op van ‘Viva Hollandia 2010’ en kregen daarbij de hulp van DJ Cor. Dus wie het ook zingt, Rudnik verdient er aan!