zondag 16 mei 2010

Stromae wil met zijn muziek problemen bespreekbaar maken

Stromae: Alors on danse (1) *** vierde week op #1 ***

Door velen is ‘Alor on danse’ van Stromae tot zomerhit van 2010 bestempeld. En omdat het nog niet wil zomeren in de lage landen, moeten we het nog maar doen met ‘de zomerhit van 2010’. Velen denken daar net zo over, want anders zou het nummer niet voor de vierde week bovenaan de Single Top 100 staan met een voorsprong van meer dan 70% op de #2, ‘You’re the voice’ van Kandidaten Dutch X-factor 2010.

Stromae, wiens echte naam Paul van Haver luidt, is geboren in Brussel. Zijn moeder, bij wie hij nog steeds woont, is Vlaamse en komt uit Dendermonde. Zijn vader komt uit Rwanda, maar die heeft hij slechts een paar keer gesproken, en daar heeft hij geen goede herinneringen aan. Wel was Stromae via de zuster van zijn vader, op de hoogte van de situatie in Rwanda, waar familie van zijn vader is omgekomen. Met zijn moeder, die hem alleen opvoedde, is hij twee keer op trekkerstocht in Bolivia geweest.

Hij is tweetalig opgevoed, maar dat was niet altijd makkelijk voor hem. Juist met het praten van Nederlands heeft hij het nog wel eens moeilijk. Stromae: “Toen ik tiener was, had ik een studentenbaantje op het domein van Huizingen. Daar moest ik mensen aanspreken in het Nederlands. Maar ondertussen zit het behoorlijk ver weg. Mijn Engels is nu beter dan mijn Nederlands.”

verrast door succes

Het succes van ‘Alors on danse’ begon in Walonië, waarbij al een droom uitkwam. Maar toen het nummer ook in Frankrijk en Duitsland op de eerste plaats kwam, was een nog veel grotere verrassing. Zeker Duitsland, want daar komt bijna geen Franstalig nummer van de grond. Stromae dankt zijn succes daar aan DJ Passion die het nummer had gehoord van een Franse dj. Vervolgens heeft DJ Passion het nummer laten horen op Stuttgart FM en daarna is het balletje gaan rollen. Dat betekent echter niet dat Stromae alleen in het Frans blijft zingen.

problemen bespreekbaar maken

‘Alors on danse’ schreef Stromae nadat hij mensen in een disco had gezien die er helemaal niet gelukkig uitzagen. Ze probeerden dat te verbloemen door te lachen en feest te vieren, maar daarmee verdwenen hun problemen niet. Die waren er de volgende ochtend nog steeds. Stromae wil met zijn muziek problemen bespreekbaar maken. Op zijn album ‘Rassemble tes cheese’, gaat hij dan ook onderwerpen als religie en pedofilie niet uit de weg, maar altijd met een knipoog. Het album stond gepland voor april, maar komt nu uit op 21 juni. Om iedereen alvast een plezier te doen plaats hij elke week een nieuw nummer op iTunes. Vijf dagen na de release van het album, staat Stromae op het TMF Awards Festival in Enschede.

2 opmerkingen:

  1. Beste "Megaman", ik vrees helaas dat Stromae, door Marco Borsato & Guus Meeuwis bedreigd zullen worden ;-(
    Digitaal & Fysiek vanaf 21/5 verkrijgbaar. Drie dagen de tijd om Stromae in te halen.
    Ik hoop dat het niet lukt.

    Mvg. marcell

    BeantwoordenVerwijderen
  2. voor de fysieke cd-single (vrijdag 21/5) hoeft Stromae niet te vrezen. de download wordt donderdag 20/5 vrijgegeven. Die zou nog mee kunnen tellen voor de Single Top 100, komend weekend. Kan nog spannend worden dus!

    BeantwoordenVerwijderen