zondag 16 mei 2010

Wolter Kroes ook op de Zuid-Afrikaanse tour

Wolter Kroes: Viva Hollandia WK 2010 (100)

Twee jaar geleden boekte Wolter Kroes een #1-hit met ‘Viva Hollandia EK 2008’. Dus met het oog op het WK lag het voor de hand dat ‘Viva Hollandia’ van een Zuid-Afrikaans sausje zou worden voorzien. Het nummer, zijn 27ste notering sinds ‘Laat me los’ in 1995 de 35ste plaats bereikte, begint op #100. We zijn benieuwd of Viva Hollandia WK 2010 het nummer in juni tijdens het EK de laatste twee nullen kan laten vallen, en dus de eerste plaats bereikt! Dat zal sterk afhangen van de prestaties van ‘onze jongens’.

verschillende versies

Nog even ter herinnering.
‘Viva Hollandia’ is van oorsprong een Duits liedje van het duo Höhner uit 2003 getiteld ‘Viva Colonia’, over de stad Keulen. Vervolgens maakte Leon Beelen van Santa Rosa er een Nederlandse tekst op, ‘Viva Hollandia’ en scoorde daar in 2006 een hit mee (#59). Twee jaar later kwam Wolter Kroes ook met een Nederlandse versie, dat ook de titel ‘Viva Hollandia’ meekreeg, bedoeld voor het Oktoberfest later dat jaar in Nijmegen. Edwin van Hoevelaak leverde de tekst aan en de versie van Kroes kwam tot #50. Vervolgens nam Wolter in de aanloop naar het EK, een speciale versie op, ‘Viva Hollandia EK 2010’, dat in vier weken tijd de eerste plaats bereikte. De tekst was van Edwin Evers en het duo (Daan) Speelman en (Joost) Speelman.

(geen) plagiaat

Leon Beelen en Willem Vogels Santa Rosa meenden echter dat Wolter Kroes plagiaat pleegde en wilden hem voor de rechter slepen. Vlak voordat de zaak op 19 augustus 2008 zou dienen, werd de zaak afgeblazen. Volgens de dagers ‘op basis van nieuwe informatie’, volgens de gedaagden ‘ging het om reeds bekende informatie’. Die informatie kwam er op neer dat beide versies van ‘Viva Hollandia’ gebaseerd waren op ‘Viva Colonia’ van Höhner en bijna letterlijk waren vertaald. Twee zinnen in het refrein kwamen wel overeen. Hoewel FNV Kiem, advocaat van Beelen en Vogels liet weten dat er toch nog een vervolg komt, is daar niets meer over vernomen.

Vorig jaar kwam Wolter, met het oog op de Olympische spelen, weer met een aangepaste versie, getiteld ‘Viva Olympia’. En nu komt hij met de WK 2010 versie van ‘Viva Hollandia’.

Maar ook Santa Rosa, inmiddels omgedoopt tot Van Adel, laat zich niet onbetuigd. Zij doken samen met Ralle Rudnik, schrijver van het Duitse origineel en inmiddel ex-Höhner, zijn studio in Köln in en namen ook een WK 2010 versie op van ‘Viva Hollandia 2010’ en kregen daarbij de hulp van DJ Cor. Dus wie het ook zingt, Rudnik verdient er aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten