vrijdag 20 mei 2011

Hitflits: vijfde #1-album voor Guus Meeuwis; Invasie van Eurovisiehits

Op donderdag 12 mei 2011, de dag voor de release van ‘Armen open’, kreeg Guus uit handen van Bert van Marwijk, de bondscoach van het Nederlands elftal, een gouden plak uitgereikt voor het album, dat meer dan 25.000 keer was besteld door de handel. Naast de gewone editie van ‘Armen open’, waarvoor Guus de nummers schreef met zijn vaste liedjesschrijvers Jan Willem Roy en Jan Willem Rozenboom, is er ook een speciale editie met vier extra liedjes. De liedjes op deze cd zijn van the Monkey Sandwich Band, de band waarmee Guus aan het begin van 2011 een aantal verrassing optredens gaf.
‘Armen open’ is na ‘Verbazing’ (nog met Vagant, 1x in 1996), ‘Tien jaar – levensecht’ (4x in 2004), ‘Hemel nr. 7’ (1x in 2007) en ‘NW8’ (6x in 2009), het vijfde #1-album van Guus in de Album Top 100. Op het album staat ‘This is the night’, de Engelse versie van ‘Het is een nacht … (levensecht)’,waarmee zijn carrière in 1995 begon. Guus nam het nummer op met de Duitse Baseballs, die het nummer ook op hun album ‘Strings ’n stripes’ zetten. Zij zakken in de tweede week van 4 naar #7.

Morgenmiddag is Guus een uur lang te gast in het TROS Muziekcafé, dat vanaf deze week komt vanuit het Podium-café van Podium de Vorstin in Hilversum. Je weet wel, waar ook de blind auditions plaats vonden voor The voice of Holland. Guus treedt in het tweede uur op, het eerste is voor Dotan en Daisy Cools.

Voor de derde keer moet Adele met ‘21’ (tijdelijk) een stapje terug doen, nu ten gunste van Guus Meeuwis met ‘Open armen’. Haar album zakt in de zeventiende week naar de tweede plaats, maar levert relatief ruim 50% in. Vandaag verschijnt ‘To get her together’, het zevende studioalbum van Anouk, dat ze vanavond voor een kleine groep fans presenteert in een club in Amsterdam. Het album is meer dan 60.000 keer besteld, ruim platina dus. Wellicht dat ze die schijf vannacht krijgt uitgereikt. Adele zal dus nog even geduld moeten hebben!

In Groot-Brittannië kennen ze Guus Meeuwis (nog) niet, en dus kan Adele daar nog een week op #1 blijven staan, inmiddels voor de zestiende week. Want de verwachting is dat Adele aanstaande zondag, Kate Bush voorblijft met haar album ‘Director’s cut’. Dat album komt bij ons binnen op de zesde plaats en is een weerzien met de Britse zangeres sinds haar album ‘Aerial’ uit 2005.

‘Director’s cut’ is echter geen nieuw album, maar bevat elf nummers van de albums ‘The sensual world’ (uit 1989) en ‘The red shoes’ (1993). De liedjes zijn opnieuw ingezongen en de instrumenten zijn opnieuw ingespeeld. Het album is analoog opgenomen, voor een ‘warmer geluid’. Kate, die hiervoor het nieuwe label Fish people heeft opgericht, heeft verklaard ook weer met echt nieuw werk te komen, dat al is opgenomen. Ze vertelde er echter niet bij wanneer het wordt uitgebracht.

Adele blijft records scoren en dus melden we het hier. Haar album ‘21’ staat voor de achtste week bovenaan de Amerikaanse albumlijst. Dit aantal weken door een Britse act, werd voor het laatst bereikt in1988 door George Michael met ‘Faith’. Die negende week gaat ook wel lukken en dan evenaart ze ‘1’ van the Beatles. Maar dan zijn we er nog niet, want in het land van uncle Sam staat haar single ‘Rolling in the deep’ ook nog bovenaan, nu voor de tweede week. Daarmee is ze de eerste Britse artiest in dit millennium dat langer dan één week zowel met een single als een album bovenaan de Amerikaanse hitlijsten staat. De voorlaatste keer was eind 1989, begin 1990, toen Phil Collins met de single ‘Another day in paradise’ en het album ‘… But seriously’ twee weken de lijsten daar aanvoerde.

Op #33 komen Danger Mouse & Daniel Luppi binnen met het album 'Rome'. Danger mouse is de ene helft van Gnarls barkley (Cee lo Green de andere), Daniel Luppi een Italiaanse componist. ‘Rome’ bevat een verzameling liedjes uit westerns van Ennio Morricone, met vocalen van Jack White en Norah Jones. Aan het album is meegewerkt door muzikanten die ook speelden op de originele albums van Morricone. Er is zo’n vijf jaar aan dit project gewerkt.

Voordat we overgaan naar de nieuwe Single Top 100, nog even de andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#14 Moby: Destroyed
#27 Original soundtrack: Glee – the music vol. 5
#43 Glennis Grace: One night only
#64 Erikah Karst: Lef
#67 Rebekka Karijord: The noble art of letting go, de ouders van Rebekka (1976, Lofoten, Noorwegen) zijn zelf artiesten. Rebekka heeft het dus niet een vreemde en schreef al op haar derde haar eerste liedje. Op haar achtste nam ze de eerste demo op en nu komt ze met haar debuutalbum.
#73 Dotan: Dream parade
#76 Original soundtrack: Pirates of the carribbean 4

In de nieuwe Single Top 100 neemt Alexis Jordan met ‘Happiness’ de eerste plaats over van Do met ‘Hij gelooft in mij’, dat relatief een kwart inlevert. Vorige week had Do nog een overwicht van slechts 1,51%. ‘Happiness’ pakt nu voor de derde keer de eerste plaats en staat daar in totaal voor de vierde week. De rest van de top 7 zit muurvast, met ‘Afscheid’ van Glennis op #3, ‘Mr. saxobeat’ van Alexandra Stan op #4, ‘On the floor’ van Jennifer Lopez feat. Pitbull op #5, ‘Set fire to the rain’ van Adele op #6 en ‘Price tag’ van Jesse J feat. B.o.b. op #7.

Nederlands succes

‘Give me everything’ van Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer stijgt in de vijfde week van 22 naar #9. In de Britse hitparade steeg het nummer vorige week al naar de vierde plaats. En aanstaande zondag zal het ‘The lazy song’ van Bruno Mars verdrijven van de eerste plaats. ‘Give me everything’ is geproduceerd door Afrojack, de Nederlandse dj/producer Nick van de Wall, die het nummer mede schreef.

En daarmee is de Britse #1 weer voor een deel een Nederlandse prestatie. Sneu alleen voor Nick dat hij daar waarschijnlijk niet echt van kan genieten, want al sinds donderdag is hij ziek. Daar baalt hij enorm van, want nu kan hij geen (nieuwe) muziek beluisteren; zijn hoofd staat op knappen!

De voorlaatste keer dat een Nederlander deel had aan een Britse #1-hit, was begin 2008, toen ‘Now you’re gone’ van Basshunter featuring DJ Mental Theo’s Bazzheadz, vijf weken op de eerste plaats stond. De voorlaatste volledige #1 in de Britse hitparade van een Nederlandse act, was op 5 november 2006: ‘Put your hands up for Detroit’ van Fedde le Grand.

Aanstaande woensdag, 23 mei, wordt ‘Born this way’, het tweede album van Lady Gaga uitgebracht, dat al drie hitsingles heeft opgeleverd: ‘Born this way’ (op #34), ‘Judas’ (op #41) en ‘The edge of glory’ (in de tweede week gezakt van 9 naar #19). En daar komt deze week nog eentje bij: ‘Hair’, hoogste eersteweeks op #15.

Het Nederlands kampioenschap voetbal ijlt nog wat na in de Single Top 100, want maar liefst twee Ajax-nummers komen binnen. Op #23 ‘De Ajax marsch (het offensief)” en op #85 ‘Campione Ajax kampioen’ van De Ajax fans.

Eurovisie invasie

Niet alleen voetbal levert hits op, ook het Eurovisie Songfestival. We hadden al ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’, de Nederlandse inzending door de 3js. Ondanks de uitschakeling vorige week donderdag in de tweede halve finale, blijft het nummer op 28 staan. Na de 3js komen er, na de finale van afgelopen zaterdag, vijf Eurovisiehits bij:
#58 A friend in London: New tomorrow (Denemarken)
#59 Ell & Nikki: Running scared, winnaar (Azerbeidjan)
#84 Jedward: Lipstick (Ierland)
#90 Raphael Gualazzi: Madness of love (Italë)
#92 Lena: Taken bij a stranger (Duitsland)

En dan nog het restant eersteweeks noteringen deze week:
#20 Swedish house mafia: Save the world
#51 Ray & Jenny: Jeans
#55 VanVelzen: Too good to lose
#65 Shary-Ann: Mr. know it all
#72 Kate Ryan: Lovelife
#95 Dikdakkers: Aloha héja hé
#98 Foo fighters: Walk

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met de feitjes van alle binnenkomers.

zondag 15 mei 2011

Megaman bij week 20 – 14 mei 2011

Welkom bij deze Megaman waarin een Hazes-nummer opnieuw #1 komt dankzij Do en Xander de Buisonjé scoort met een nummer van Glennis Grace, de hits van Lady Gaga elkaar snel opvolgen en F zelfs elke zes weken met iets nieuws komt, Rihanna haar fans nieuwe single liet kiezen, Jolanda Zoomer voor de derde een nummer van Helena Fisher covert en Rob Zorn alleen nummers zingt die hem pakken. Dat en meer over de tien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Hazes-lied opnieuw #1 dankzij Do

Do: Hij gelooft in mij (1) *** hoogste eersteweeks / eersteweeks op #1 ***

“Ik kan niet wachten tot ik het met het publiek kan delen. Het scoren van een nummer 1 is zoiets magisch, onbeschrijfelijk gewoon”, liet zangeres Do weten toen ze vrijdag van haar management te horen kreeg dat ‘Hij gelooft in mij’ de nieuwe #1 was in de Single Top 100. Na ‘Voorbij’, haar duet met Marco Borsato uit 2004, is het voor Do haar tweede #1-hit.

Do zong ‘Hij gelooft in mij’ op 30 april 2011 in een aflevering van het programma ‘De beste zangers van Nederland’. Daarin zongen alle deelnemers in opdracht van Wolter Kroes, een Nederlandstalig nummer. Kroes koos voor Do het nummer ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Do maakte er van ‘Hij gelooft in mij’ en na het nummer ’s middags één keer te hebben gezongen, bracht ze haar uitvoering de uitvoering live. Niet alleen haar medecollega’s waren laaiend enthousiast, ook op het internet werd haar uitvoering zeer gewaardeerd. Een release kon dus niet uitblijven met het bereikte resultaat.

drie keer raak

Do is inmiddels de derde deelnemer die een #1-hit scoort dankzij het tv-programma. Het eerste seizoen uit 2009 leverde een #1-hit op voor Thomas Berge met het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Gordon. Nog maar een maand geleden was het weer raak, nu voor Glennis Grace met ‘Afscheid’ van Volumia! En nu plukt Do de vruchten van het programma, waar wekelijks meer dan één miljoen mensen naar keken. Een vierde seizoen is dan ook in voorbereiding.

‘Zij gelooft in mij’ is nu voor de vierde keer een hit. André Hazes nam het in 1981 op voor het album ‘Gewoon André’. In 2000 verscheen het nummer op single, en bereikte in acht weken tijd de 50ste plaats. Op 23 september 2004 overleed Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht, met als gevolg dat het een week later binnenkwam op de eerste plaats en het daar drie weken volhield.

De tweede uitvoering van ‘Zij gelooft in mij’ is afkomstig van Zij gelooft in mij, dat na een weekje afwezigheid op herhaling gaat op #12. De derde versie die een notering haalt, is die van Do, als ‘Hij gelooft in mij’, en ook haar versie bereikt de eerste plaats.

Belg was eerste

‘Zij gelooft in mij’ is een vertaling van ‘She believes in me’, een compositie van Steve Gibb, die het in 1978 zelf opnam. In 1979 scoorde countryzanger Kenny Rogers met zijn versie een Amerikaanse #1-hit. Daarop vertaalde Nelly Byl het voor Will Tura in ‘Zij gelooft in mij’, die het opnam voor zijn elpee ‘In mijn caravan’. Tura hoopte met de elpee voet aan de grond te krijgen in Nederland, wat hem twee jaar later ook zou lukken met ‘Hopeloos’, dat een top 10-hit werd. Tura kwam dus met de eerste Nederlandstalige versie twee jaar voor de versie van Hazes. De versie van Kenny Rogers flopte bij ons, maar die van Ronan Keating kwam in maart 2004 tot #48.

#1 in meerdere uitvoeringen

Een nummer dat in twee verschillende uitvoeringen op #1 komt is niet uniek, maar wel bijzonder. We zetten ze even op een rijtje:
- Cliff Richard: ‘Living doll’, in 1959 en in 1986 met the Young ones
- Kinks: ‘Lola’, de studioversie in 1970, de live versie in 1980
- Smokie: ‘Living nextdoor to Alice’, in 1977 en in 1995 door Gompie: ‘Alice, who the x is Alice?’
- Gordon: ‘Kon ik maar even bij je zijn’, in 1991 en in 2009 door Thomas Berge
- 2 unlimited: ‘No limit’, in 1993 en in 1995 de Nederlandse versie door Irene Moors en de Smurfen
- André Hazes: ‘Zij gelooft in mij’, in 2004 en in 2011 door Do: ‘Hij gelooft in mij’

Let wel, in bovenstaand overzicht zijn geen remixen, samples of medleys meegenomen. Ook zijn buiten beschouwing gebleven, de #1-hits uit de jaren ’50 en ‘60 die volgens de overlevering gelijktijdig genoteerd stonden. Zoals ‘Mi lord’ van Edith Piaff en gelijktijdig door Corry Brokken.

met dank aan Glennis en Do!

En dan tenslotte ‘Happiness’ van Alexis Jordan, dat voor de tweede keer de #1-positie moet opgeven. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat beide keren wel komt door het hetzelfde programma, ‘De beste zangers van Nederland’. Op 9 april was het Glennis Grace met ‘Afscheid’, nu is het Do met ‘Hij gelooft in mij’, dat Alexis (tijdelijk) de eerste plaats ontneemt.

Hits van Lady Gaga volgen elkaar snel op

Lady Gaga: The edge of glory (9)

De hits van Lady Gaga volgen elkaar wel heel snel op. Nog maar vier weken geleden kwam ‘Judas’ uit, dat na de binnenkomst op #5, een val maakte van twintig plaatsen en momenteel op #40 staat. In tegenstelling tot ‘Born this way’, dat in veel hitparades (waaronder de Single Top 100) #1 kwam, haalde ‘Judas’ nergens de eerste plaats.

En nu is daar alweer ‘The edge of glory’, de derde single van haar nieuwe album ‘Born this way’, dat op 23 mei wordt uitgebracht. Je kunt beter een vette hitsingle hebben als je een nieuw album uitbrengt, dat verkoopt beter. Een week geleden kende niemand nog ‘The edge of glory’, en nu is het haar achtste top 10-notering. Gaga schreef het nummer na het overlijden van haar opa, eind 2010. Op ‘The edge of glory’ is de saxofoonsolo van Clarence Clemons, van the E-street band van Bruce Springsteen.

De release van het album ‘Born this way’ is ‘pas’ op 23 mei. Je hoeft echter niet zolang te wachten op de nummers, want aanstaande woensdag, 18 mei, kan je tracks van het album exclusief beluisteren op Spotify.

Xander scoort met nummer van Glennis

Xander de Buisonjé: Als je slaapt (20)

Het kan vreemd lopen. In de tweede aflevering van het programma ‘De beste zangers van Nederland’, uitgezonden op 26 maart, zingt Glennis Grace het nummer ‘Afscheid’ van Volumia!, waarvan Xander de Buisonjé de zanger was. Hij vind dat Glennis het nummer moet uitbrengen, wat ze doet en het levert haar een #1-hit op.
Vervolgens zingt Xander in de laatste uitzending op 7 mei, het nummer ‘Als je slaapt’, in 2008 een #9-hit voor Glennis. Zij is helemaal ontroerd als hij het nummer zingt en vind dan ook dat Xander het moet uitbrengen. Hij doet dat en scoort daarmee na ‘Dit is jouw dag’ (#14 in april), zijn tweede Top 20-notering dit jaar.

zoontje

‘Als je slaapt’ werd destijds geschreven door Robin Blitzblum (t) en Evert Abbing (m). Abbing is producer van ‘Glennis’, haar eerste Nederlandstalige album. Robin schreef het nummer voor Anthony Shane Majri, het driejarige zoontje van Glennis, zonder het ventje te kennen. Daarnaast schrijft hij ook nummers voor zangeres Deborah en Charlotte, zijn eigen dochter. In 2004 scoorde Robin zelf een hit als Blitzblum met het nummer ‘Op goed geluk’ (#38), naar aanleiding van zijn deelname in 1991 aan het gelijknamige datingprogramma, waar hij zijn huidige vrouw Eline leerde kennen.

Rihanna liet fans nieuwe single kiezen

Rihanna: California king bed (56)

Hoewel ‘California king bed’ niet haar beste ballad is, is het toch een verademing om de stem van Rihanna weer te horen zonder vocoder! Het nummer is de eerste Rihanna hit voor het producersduo the Runners, bestaande uit Andrew Harr en Jermaine Jackson. Zij schreven het nummer samen met Priscilla Renea (bekend van nummers voor Cheryl Cole) en Alex Delicata (die ook gitaar speelt op ‘California king bed’).
Voor het album ‘Loud’ van Rihanna, hebben the Runners nog een nummer geschreven: ‘Cheers (drink to that)’. Beide nummers van hen plus ‘Man down’ en ‘Fading’ waren kanshebber voor een nieuwe single. Rihanna kon maar geen keuze maken en dus liet ze het aan de fans over die kozen voor ‘California king bed’, waarmee de zangeres haar 23ste hit scoort. Het is naast ‘S&M’ (op #29), ‘Who’s that chick’ samen met David Guetta (op #79) en ‘Only girl (in the world)’ (op #89 en al 35 weken onafgebroken genoteerd) één van haar vier hits in de Single Top 100.

Sef is gelukkig met zijn leven

Sef: De leven (65)

Soundtracks van Nederlandse films worden over het algemeen geen grote hits. ‘Foxy lady’ door Alain Clark (film: ‘Gooise vrouwen’) kwam in maart niet verder dan #51 en met ‘Chasing the impossible’ van Elske DeWall (film: ‘Alle tijd’), was het helemaal droevig gesteld, op 16 april een weekje op #94. Nou zijn er natuurlijk uitzonderingen, zoals ‘Alles is liefde’ van Bløf, #1 in 2007 en ‘Turbo’ van New kids feat. Paul Elstak, #4 in 2010, maar dat is het dan ook. Of ‘De leven’ van Sef daar ook toe gaat behoren, weten we pas na 9 juni als de film ‘Rabat’ in première gaat, waarvan het de titelsong is.

Sef, alter ego van Yousef Gnaoui, schreef de tekst zelf, die een reflectie is op de gelukkige periode die de rapper tegenwoordig doormaakt. Sef: “Mijn leven bevindt zich op dit moment in een gezegende periode. Ik was laatst in Marokko, ik mag optreden, muziek maken. Ik ben gewoon bezig met lol hebben. Sterker nog: mensen betalen om mij lol te zien hebben. Vaak sta ik niet stil bij zo'n periode, dan realiseer ik me niet hoe gelukkig ik eigenlijk ben”. Sef maakte ‘De leven’ samen met zijn vrienden, het producersduo the Please (= Hans Verhaag & Minggus Dorpmans) en Big 2 (= Twan van Steenhoven van the Opposites).

‘Rabat’ is de debuutfilm van het Habbekrats-duo Jim Taihuttu en Victor Ponten. De film gaat over jongens van Marokkaanse afkomst, maar dan een keer zonder de clichés waar andere films van overlopen.

Bingo players geven zich bloot

Bingo players: Cry (just a little) (75)

In 1988 bracht de Amerikaanse zangeres Brenda Russell haar vierde album ‘Get here’ uit, dat ze opnam in verschillende platenstudio’s in Stockholm en Los Angeles. De eerste single was ‘Piano in the dark’ met zang van Joe ‘Bean’ Esposito die bij ons een hitje scoorde met ‘Lady, lady, lady’ (#49 in 1993). Dat nummer, ‘Piano in the dark’, horen we nu terug in ‘Cry (just a little)’ van de Bingo players, waar het in is gesampled. Die titel is de subtitel van ‘Piano in the dark’. Wij zouden zeggen: luister ook eens naar het origineel.

Bingo players is het Nederlandse duo Paul Bäumer (alias van Paul Christian) en Maarten Hoogstraten dat al drie hits scoorde, waarvan ‘Touch me’ vs Chocolate puma het verst kwam (#73 in 2008). Dus een echt grote hit zat er tot nu toe nog niet bij.
Al in 2004 namen de twee ‘Cry (just a little)’ op, maar toen met de titel ‘Davali’ en onder de naam Eve Stangello, een anagram van Steve Angello, de Zweedse house producer. Veel mensen dachten dan ook dat het nummer van hem was. Vorig jaar ontdekten de twee dat hun track al meer dan 1 miljoen keer was beluisterd op YouTube. Daar moest dus wat mee gedaan worden en dus pasten ze het nummer hier en daar wat aan, gaven het de titel ‘Cry (just a little)’ mee en brachten het uit onder hun eigen naam Bingo players. Dit zou voor Paul en Maarten wel eens hun grootste hit kunnen worden.

Overigens zijn Bingo players niet de eerste die ‘Piano in the dark’ samplen. In 1991 nam AMP (Alan Mathews Project) het nummer ook al op, dat veel dichter bij het origineel licht.

Jolanda Zoomer covert voor de derde keer Helena Fisher

Jolanda Zomer: Dans nog een keertje met mij (76)

Sinds vorig jaar worden de hits van Jolanda Zoomer (echte naam Jolanda Heyboer uit Zundert, maar geboren in Den Haag) steeds groter. ‘Ik wil zo graag altijd (met jou samen zijn)’ reikte tot #33, ‘Weer in de wolken’ tot #22. Achteraf was het dus een goede keuze om na drie opeenvolgende hits (én jaren), het beroemde schrijver en producerduo Emile Hartkamp en Norus Padidar in te ruilen voor Hans Aalbers, die zijn sporen heeft verdiend voor producties van ondermeer André Hazes en Gerard Joling. Voor Jolanda was het echter een logische stap is in haar carrière, die in 2004 in een stroomversnelling kwam toen ze tweede eindigde in de TROS-talentenjacht ‘Ster in 40 dagen’.

Of Aalbers ook verantwoordelijk is voor de keuze van de liedjes, weten wij niet. Opvallend daarbij wel, is dat sinds ze met hem samenwerkt, het telkens liedjes zijn van dezelfde zangeres, Helene Fischer. Ook ‘Dans nog een keertje met mij’ is een nummer van deze van origine Russische, maar in Duitsland wonende zangeres, getiteld … ‘Tanz noch einmal mit mir’.

Fisher nam het nummer in 2008 op voor haar album ‘Zaubermond’. De nummers van Fisher worden geschreven door Jean Frankfurter en Tobias Reitz. Wellicht een idee om hen te vragen een nummer voor Jolanda Zoomer te schrijven? Dat moet dan wel snel gebeuren, want op 12 juni verschijnt het debuutalbum van Jolanda.

Natasha Bedingfield trekt (ook) haar eigen plan

Simple plan feat. Natasha Bedingfield: Jet lag (86)

Op 21 juni verschijnt ‘Get your heart on!’, het nieuwe album van de Amerikaanse band Simple plan. Aan het album wordt onder andere meegewerkt door Rivers Cuomo, zanger van Weezer, maar tegenwoordig ook solo succesvol. Daarnaast doet ook de Britse zangeres Natasha Bedingfield een duit in het zakje en wel op het nummer ‘Jet leg’. Op de cd-single staat ook nog een Franse versie van het nummer, gezongen door de Frans-Canadese zangeres Marie-Mai.

eigen plan

Natasha Anne Bedingfield (Surrey, 26 november 1981) scoorde in 2004 een hitje met ‘Single’ dat drie maanden genoteerd stond, maar niet hoger dan #80 kwam. Vervolgens boekte ze twee top 10-noteringen: ‘These words’ (#6 in 2004) en ‘Unwritten’ (#8 in 2005). Daarna werden de hits kleiner en hoger dan #24 kwam ze niet meer. Of dat er nu inzit met ‘Jet lag’ moeten we nog maar afwachten. Maar afwachten doet Natasha allerminst, want ze heeft ook zelf een single uit: ‘Pocketfull of sunshine’. Dat nummer stamt echter al uit 2008 en hoe dat kan, lees je als het binnenkomt in de Single Top 100.

F biedt elke 6 weken iets nieuws

F: Feesje (97)

‘Waar is da feestje?’ vroegen de Belgische Pitaboys zich in januari af. Na twee weken, met een hoogste plaats #83, vertrokken ze weer, zonder dat we er iets wijzer van geworden zijn. In dat geval is F afkomstig uit Den Haag directer, want het nummer heet gewoon ‘Feesje’. Wij verwachten echter niet dat hun ‘Feesje’ langer zal duren dan dat van de Pitaboys.

Op 1 februari 2006 hadden Nik van den Berg (zang/bas), Damion Grey (zang), Lars van Zanten (gitaar) en Richie Bleijenberg (drums), toen gemiddeld zo’n zeventien jaar oud, hun eerste repetitie. De naam van de groep, F, ontstaat na het schrijven van liedjes, die allemaal met een F beginnen.
Een jaar later kwamen de vier met het album ‘Fantastiez’ en slepen als eerste band ooit op één avond drie Haagse Popprijzen in de wacht, voor aanstormend talent, beste live act en beste cd. Vervolgens vraagt de Golden earring of ze zin hebben om hun voorprogramma te verzorgen. Aanvankelijk gaat het om één concert in Enschede, maar doordat ook de Earring onder de indruk is van hun optreden, mogen ze ook opdraven tijdens concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam en Ahoy in Rotterdam.

CRC

F heeft het CRC-concept bedacht, dat staat voor Continu Release Concept. Sinds 24 november 2010 komt de band elke zes weken met een nieuwe single, compleet met release party, videoclip en regionaal en landelijk geplugged. Daarmee spelen ze in op het nieuwe medialandschap en maakt gebruik van de mogelijkheden die door sociale netwerken als Facebook, MySpace, Twitter en Hyves worden geboden. Het zorgt ervoor dat er voortdurend iets nieuws is in de wereld van F. En het beantwoordt aan de creatieve drang die de bandleden hebben om steeds nieuwe dingen te moeten maken. De tracks kunnen gratis worden gestreamd en zijn tegen betaling te downloaden via sites als iTunes en Last.fm. ‘Feesje’ is inmiddels de vierde single en de eerste waarmee F landelijk doorbreekt. Van F gaan we (dit jaar) nog veel horen.

Rob Zorn zingt alleen liedjes die hem pakken

Rob Zorn: Nou en? (100)

“Liedjes moeten me pakken en soms komen de waterlanders”, aldus Rob Zorn die dat gevoel kreeg toen hij ‘Nou en?’ te horen kreeg, geschreven door Pascal de Vormer. En de waterlanders kwamen helemaal toen Frank van Etten met het nummer ‘Voel’ aankwam, speciaal geschreven voor Henk Kromjong, geluidsman van Rob Zorn. Kromjong kreeg een jaar geleden in Spanje een ongeluk, waarbij in een coma raakte. Inmiddels is hij uit de coma ontwaakt, maar is er nog steeds geen goed contact met hem.