vrijdag 21 december 2007

jaarlijsten 2007: André Hazes best verkocht

De jaarlijsten van 2007 zijn bekend! De Megaman ontving van GfK MegaCharts, de samensteller van de belangrijkste hitlijsten van Nederland, de single top 100 en album top 100 over 2007, gebaseerd op verkoopcijfers.

In de Single Top 100 over 2007 blijkt 'Blijf bij mij' van André Hazes en Gerard Joling met kop en schouders boven de rest uit te steken. De single, die dit jaar twaalf weken op #1 stond, verkocht twee keer zoveel als de nummer twee in de jaarlijst! En die #2, dat is 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom. Die stond dit jaar drie weken bovenaan en staat nog altijd in de actuele Single Top 100 genoteerd. Bij de best verkochte tien vinden we nóg twee Nederlandstalige platen: Guus Meeuwis staat op #8 met 'Tranen gelachen' en Gerard Joling staat nogmaals bij de bestverkochte tien: op #5 met 'Maak me gek'.

Ook twee keer genoteerd bij de bovenste tien is dé doorbraak van dit jaar: Mika. Hij staat op #3 in de jaarlijst met 'Relax take it easy' en op #7 met 'Grace Kelly'.

Jackyl & Hyde staan op #4 met 'Freefall', Rihanna & Jay-Z zijn op #6 de hoogstgenoteerde niet-#1-hit met 'Umbrella', Nelly Furtado komen we op #9 tegen met 'All good things (come to an end)' en Michael Bublé besluit de top 10 met 'Everything'.

André Hazes heeft níet het bestverkochte album, maar hij komt aardig in de buurt. In de Album Top 100 over 2007 is 'Pictures' van Katie Melua de winnares geworden, met 13% verkoopvoorsprong op Michael Bublé en 20% op 'Samen met Dré' van André Hazes. Beroepsjunk Amy Winehouse volgt op #4, de huidige lijstaanvoerder in de Album Top 100, Paul de Leeuw, staat in de jaarlijst al op #5 en Mika -daar is ie weer- komt op #6. Nog maar vier weken genoteerd, maar al op #7 in de jaarlijst staat Anouk. Norah Jones volgt op #8, Volendams trots Nick & Simon staan op #9 en Trijntje Oosterhuis besluit met haar voorlaatste plaat de top 10.

Volgende week brengt de Megaman een uitgebreide Mega-jaarman, met daarin alle trends, hypes, hoogtepunten, dieptepunten, hits, flops, doorbraken, afgangen en wetenswaardigheden van 2007. Lezen dus!

Rihanna terug op #1; geen enkele nieuwe in Album Top 100

Zoals voorspeld: Rihanna klimt vandaag terug naar de bovenste plek in de Single Top 100. Ze neemt met 'Don't stop the music' een voorsprong van 13% op 'Apologize' van Timbaland en 14% op de koploper van vorige week, 'Één wereld' van Jeroen van der Boom.

Het eerste kerstliedje van dit jaar staat al in de top 10; de harige homo's van Bearforce 1 klimmen naar #7 met hun kerstmedley ´Christmas is here´. Vlak onder de top 10 staan twee gouwe ouwen al te dringen: ´All I want for Christmas is you´ van Mariah Carey stijgt naar #11 en ´Last Christmas´ van Wham! klimt naar #19; beide tracks zijn niet te koop in de platenzaak, maar moeten het volledig van de downloads hebben. Een flink stuk verderop, op #83, zien we ook nog Priscilla binnenkomen met ´It´s Christmas time´. Op #94 nog een terugkomst van een wat oudere plaat, Bianca Ryan met 'Why couldn't it be Christmas every day'.

Hoogste nieuwe is, op #20, 'Bucovina' van Ian Oliver & Shantel. IOS komt iets lager binnen met 'Hoofd onder water', op #29, en 'Klein, stoer en boer' van Jelmer debuteert op #37. Nelly Furtado plukt ondertussen haar hele album leeg en brengt al een zevende single van de plaat uit, 'In God's hand', deze week binnen op #53. Helemaal onderaan, op #98, springen Johan Vlemmix & Nol Roos in op de actualiteit met 'Bussie vol met Polen'....

In de Album Top 100 is vrijwel niets gebeurd de afgelopen week. Paul de Leeuw blijft met de weergave van zijn 'Symphonica'-concerten riant aan de leiding. Katie Melua volgt op 40% verkoopachterstand, op de voet gevolgd door achtereenvolgens André Hazes, Anouk en Trijntje Oosterhuis. Zes albums stonden vorige week nog niet in de Album Top 100, maar het zijn allemaal herintreders. Als hoogste van het rijtje komt Juanes terug binnen op #65; dat dankt hij vast aan een optreden in het programma van de #1 van de albumlijst...

woensdag 19 december 2007

midweek: Rihanna keert terug; Paul met kerst op #1

We gaan weer even koffiedik kijken: in de Single Top 100 van komende vrijdag verwachten we een terugkeer aan de top voor Rihanna. Haar single verkoopt maar nét iets minder dan de huidige #1, 'Één wereld' van Jeroen van der Boom. De verwachting is echter dat haar download een stuk beter loopt, zodat ze, alles samengeteld, Van der Boom uiteindelijk ruim kan passeren. Het zou de derde week aan kop gaan betekenen voor 'Don't stop the music'.

Verderop in de lijst verwachten we een ´Goeiemoggel´-hype: the Happy hour crew is op weg naar de top 10 en de SMS´ers komen binnen. Andere binnenkomers zijn naar alle waarschijnlijkheid Jelmer (met ´Klein, stoer en boer´), Ian Oliver feat. Shantel(met ´Bucovina´) en Antibazz vs. DJ A.L.E.X. (met ´We like marijuana´).

In de Album Top 100 van aanstaande vrijdag kan Paul de Leeuw zijn leidende positie behouden. Drie dames zijn in de achtervolging, maar een bedreiging voor het ´Symphonica´-concert van De Leeuw zijn ze voorlopig niet. Katie Melua gaat waarschijnlijk naar #2 stijgen, met Anouk en Trijntje Oosterhuis daar vlak achter. De kerstinkopen zijn al zo´n beetje gedaan, dus spectaculaire nieuwkomers verwachten we niet.

Kijk komende vrijdag op deze plek en zie of de voorspellingen van de Megaman juist zijn!

maandag 17 december 2007

Megaman week 50

Welkom bij de Megaman van week 50, waarin Jeroen van der Boom alweer op #1 staat, zes kersthits de lijst overspoelen, en een KPN-reclame, een nieuwjaarsduik en een billenverkiezing tot hits leiden.

Dit en meer nieuws over de Single Top 100 en Mega Album Top 100 lees je in deze Megaman!

Jeroen van der Boom scoort tweede #1-hit

Jeroen van der Boom: Één wereld (1)

En zo krijgt de Megaman toch nog z’n zin… Jeroen van der Boom scoort zijn tweede #1-hit van 2007 en ‘Één wereld’ is de negentiende #1-hit dit jaar en al de vijftiende uit Nederland, waarvan al weer de veertiende Nederlandstalige. Een ongelofelijke verbetering van het oude record, want dat werd, met negen #1-hits, twee jaar geleden gevestigd. Maar daarnaast evenaren we dit jaar met ‘Één wereld’ het hoogste aantal weken met Nederlandstalige hits op #1; we staan nu op 34 weken eigen taal op #1 en dat is net zoveel als vorig jaar. En we hebben dit jaar nog twee weken te gaan, dus dat record kan nog scherper gesteld worden…

Dankzij een aantal uitgekiende instore-optredens verslaat Jeroen van der Boom deze week Rihanna. De afgelopen week stond hij drie keer in de Free record shop voor een kort optreden en een handtekeningensessie. Alle singles die de fans die middag kochten, worden meegerekend bij de samenstelling van de Single Top 100 en dát geeft ‘m deze week de doorslag. In de Download Top 50 heeft Rihanna 40% voorsprong; de betaalde verkoop van de digitale versie van haar single ‘Don’t stop the music’ doet het dus een stuk beter dan die van ‘Één wereld’. In de platenzaken weet Van der Boom die achterstand ruimschoots te compenseren, want in totaal eindigt hij met een verkoopvoorsprong van 20% op Rihanna bovenaan.

‘Één wereld’ is, zoals gezegd, na ‘Jij bent zo’ de tweede #1-hit voor Jeroen van der Boom dit jaar. Hij staat daarin niet alleen: hij is al de vijfde die dit jaar twee charttoppers scoort. Eerder dit jaar gingen Gerard Joling (‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij’), Jan Smit (‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen’), Guus Meeuwis (‘Tranen gelachen’ en ‘Proosten’) en André Hazes (‘Blijf bij mij’ en ‘Bedankt mijn vriend’) hem al voor.

Ali B blijft jojoën

Ali B, Yes-R, Gio & Darryl: Groupie love (6)

De jojo’s van het jaar; daar zijn ze weer, de vier vrienden met ‘Groupie love’. Het rappende kwartet klimt al voor de derde keer naar de top 10 toe. In hun eerste twee weken wisten ze maar liefst 96 plaatsen te klimmen (van 99 via 18 naar #3), waarna ze meteen naar 27 terugvielen. Niks aan de hand: een week later stonden ze al weer op #5… Vorige week zakte ‘Groupie love’ via 7 weer de top 10 uit naar #11, maar deze week zitten Ali B, Yes-R, Gio en Darryl weer in de lift en klimmen ze terug naar #6. Zouden het kerst-aankopen zijn? De Megaman betwijfelt of ‘Groupie love’ de toepasselijke plaat is om aan je vriendin cadeau te geven…

Krezip neemt de tijd

Krezip: All my life (7)

Een aangename verrassing: de Tilburgers van Krezip scoren met ‘All my life’ hun derde top 10-hit. Zeven jaar geleden kwamen ze nog het verst, toen ‘I would stay’ acht weken klem zat op #2 achter ‘Que si que no’ van Jody Bernal. Vijf jaar later kwamen ze weer een aardig eind en kwamen ze met ‘Out of my bed’ tot #5. Op hun derde top 10-noteringen hoefden ze niet zo lang te wachten; we zijn nog maar twee jaar verder en ‘All my life’ klimt van 12 naar #7.

‘All my life’ had daar wel even een aanloopje voor nodig: pas in de achtste week wordt de top 10 bereikt. Het komt tegenwoordig niet vaak meer voor dat een plaat er twee maanden voor nodig heeft om bij de bovenste tien terecht te komen; veel gebruikelijker is het dat een plaat direct in de top 10 binnenkomt, of met een sneltreinvaart naar de top 10 toeklimt. Slechts drie platen hebben er dit jaar langer over gedaan dan Krezip om de top 10 te bereiken. De laatste die dat deed, was, op 8 februari, Fouradi met ‘Één ding’; die kwam pas na twaalf weken in de top 10 aan. ‘Frozen flame’ van Jackyl & Hyde deed er echter nog langer over: die bereikte op 10 januari pas na achttien weken de top 10.

Leaf lijkt op Krezip

Leaf: Wonderwoman (10)

Een kwart jaar lang staat ‘Wonderwoman’ van het Utrechtse Leaf al in de lijst en ze zijn weer net zover als zeven weken geleden… Leaf klimt in de dertiende week opnieuw naar #10; de groep staat nu al tien weken lang tussen de plaatsen 10 en 20 geparkeerd. Opvallende overeenkomsten tussen Leaf en Krezip, die drie plaatsen hoger de top 10 bereikt: beide groepen hebben een opvallende frontvrouw (Annemarie Brohm versus Jacqueline Govaert) en beide zangeressen hebben gestudeerd aan de Tilburgse rockacademie. Een vruchtbare voedingsbodem dus voor een succesvolle rockband!

Ron doet het op Nikes

Ron Carroll: Walking down the street (13) *** Hoogste eersteweeks ***

Voor Ron Carroll zijn de echte helden de mannen van Kiss, die we nog kennen van ‘I was made for loving you’. Het is dan ook verrassend dat deze man, geboren in 1968 in Chicago, komt met het nummer ‘Walking down the street’, een houseplaat! Carroll zong in het plaatselijke kerkkoor, maar was als teenager een groot fan van de rockgroep Kiss. De overstap naar housemuziek maakte hij toen hij een schoolfeestje bezocht, waarbij hij helemaal onder de indruk raakte van de dj. Eind jaren 80 werd Carroll zelf dj in een eigen club.

In 1993 verscheen zijn eerste plaatje, ‘My prayer’, geproduceerd door Hula, die ook de Outhere brothers voor hun rekening namen. Een jaar later bezocht Carroll de World music conference in Miami, waar de nieuwste danceplaten worden gelanceerd. Daar kwam hij in contact met Louis Vega, die hem de gelegenheid gaf om met andere grootheden te gaan samenwerken, zoals Mike Dunn en Byron Stingily. Twee jaar later zette Carroll samen met de Grieks-Amerikaanse producer Spero Pagos het beroemde Ministry of sounds label op. Daarna gingen de deuren verder voor hem open, en werkte hij met diverse andere producers waaronder het Nederlandse Hardsoul en de Fransman Bob Sinclair. ‘Walking down the street’, afkomstig van het album ‘Electric lover’, wordt ook wel ‘The Nike song’ genoemd vanwege de tekst ‘I walk with my Nikes on’. Nike zal hier vast geen moeite mee hebben, want het is gratis reclame voor deze Amerikaanse fabrikant.

kersthits keren terug; ‘Last Christmas’ vestigt record

Mariah Carey: All I want for Christmas is you (20)
Wham!: Last Christmas (41)
Jan Smit: Cupido / Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit) (96)


Nog één hitweek te gaan en we maken de balans op van de kersthits van 2007. Deze week staat het aantal al op zes. ‘Christmas is here’ van Bearforce1 boekt vijftig plaatsen winst en staat aan de rand van de top 10. Naast drie kersthits op herhaling, zijn er ook twee nieuwe: ‘Everyday Christmas’ van Rene Shuman & Angel-eye (op #82) en ‘Wereld van geluk’ door Kus met Dieneke (op #85). Van de drie nummers die op herhaling gaan, doet ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey (#5 in 1994 en #34 in 2006) het het beste. Dankzij een twaalfde plek in de Mega Download Top 50 komt het nummer in de Single Top 100 binnen op #20.

Ook een herhalingsoefening is er voor Jan Smit met de single ‘Cupido’, die eind vorig jaar in een speciale kerstversie verscheen met daarop het nummer ‘Kerst voor iedereen’, een duet met zijn zus Monique Smit. De kerstversie stond vorig jaar vier weken bovenaan de Single Top 100. In sommige cd-zaken kun je deze versie in de aanbieding kopen. De notering op #96 dankt Jan echter aan de download. Het nummer gaat zijn 31ste week in.

Een verhaal apart is Wham! met ‘Last Christmas’. Het nummer is al jaren het populairste kerstnummer in diverse polls. Niet gek dus dat het ook dit jaar weer op herhaling gaat, en daardoor voor de tiende keer genoteerd staat, een unicum! Ook deze kersthit profiteert van het downloaden, want dankzij plaats #25 in de downloadlijst komt het nummer binnen op #41. De eerste notering stamt uit 1984, toen het tot #2 kwam (achter ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid). Vier jaar later bracht de eerste heruitgave het nummer tot #28. Een jaar later was het weer raak, maar toen kwam ‘Last Christmas’ niet hoger dan #67. Tussen 1997 en 2003 kwam de single nóg vier keer terug, maar dan met als uitvoerenden Andrew Ridgeley & George Michael, dus niet onder de groepsnaam Wham! Sinds 2005 verschijnt het alleen nog als download, en niet meer als fysieke single. In dat jaar kreeg het geen notering, omdat de regel was dat alleen tracks in de Single Top 100 werden opgenomen die ook op fysieke single verschijnen. Vorig jaar zijn de regels aangepast en kunnen nummers die alleen als download verkrijgbaar zijn, ook een notering krijgen. Gevolg: ‘Last Christmas’ keerde vorig jaar kerst terug en werd, puur op downloads, zelfs een top 10-hit! Naast de versie van Wham! wist ‘Last Christmas ook nog eens vier keer als coverhit een notering te behalen. Klik hier voor een overzicht van alle tien noteringen van ‘Last Christmas’.

Gebroeders Ko houden het hoofd boven water

Gebroeders Ko: Duiken in de zee (24)

Gerard en Ton Koopmans zijn slimme broers. Telkens als er een hype ontstaat, spelen ze daar handig op in. Vorig jaar namen ze een eigen versie van ‘Boten Anna’ van Basshunter op en tegen Sinterklaas maakten ze er handig een Sinterklaasnummer van, ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’, dat hun grootste hit werd: #2. Ook dit jaar waren de broers met Sinterklaas van de partij met ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’, dat tot #18 kwam. En wat doen de broers nu de Sinterklaas voorbij is? Ze komen met ‘Duiken in de zee’ over het steeds populairder worden van een duik in de Noordzee op 1 januari om het jaar in te luiden. En daarbij laten ze zich sponsoren door soepfabrikant Unox, die dit jaarlijkse evenement nu voor de tiende keer organiseert en daarmee de deelnemers voorziet van een muts én erwtensoep. Sponsoring is ook de Gebroeders Ko niet vreemd, want hun eerste hit ‘Boswandeling’ (#67 in 2002) bijvoorbeeld, liep gelijktijdig met een actie van een likeurtje met dezelfde naam en ‘Zonnebril’ (#5 in 2004) werd gesponsord door brillenwinkel Pearle.

Eind november werden de broers op de Party awards in Eindhoven uitgeroepen tot ‘beste partyact’. Dat was niet echt een verrassing voor hen, want die award krijgen ze al een aantal jaren. Wel een verrassing was het, dat Mental Theo daar aanwezig was en hen het eerste exemplaar van ‘Duiken in de zee’ uitreikte, dat nu hun achttiende hit is. De videoclip namen de broers op in Scheveningen, en is gelardeerd met beelden van eerdere nieuwjaarsduiken. Jammer alleen dat ze zelf niet even de moeite namen om kopje onder te gaan, dan weten ze ook waar ze over zingen! Het label zegt ons dat het een eigen nummer is van Gerard en Tom. Dat mag dan gelden voor de tekst, maar zeker niet voor de melodie, want die komt van een Oostenrijkse klassieke componist!

Goeiemoggel leidt tot vechtpartij

the Happy hour crew: Goeiemoggel (31)

'Goeiemoggel’ wordt dé kreet van het komende carnaval. Althans dat hopen een aantal slimme (platen)jongens, want er zijn inmiddels drie acts die deze kreet gebruiken in een nummer. Aanleiding is de reclamespot van KPN telecom waarin een onzin-taal wordt geïntroduceerd, die ontstaat door het verkeerd intypen van woorden in een sms’je.

De eerste die inzag dat de kreet wel heel populair zou kunnen worden, was Hans van Aalst uit Prinsenbeek. Als zanger Denans weet Hans dat je er met zo’n hype snel bij moet zijn, zeker met het oog op het komende carnaval. Hij belde André Kooiman uit Raamsdonksveer en samen namen ze als de Sms’ers ‘Goeiemoggel’ op. Daarna volgden als snel de twee versies van the Happy crew en D-T9, waarachter Dick Treesie schuil gaat. Over de andere versies zegt Hans: “Tja, zo’n idee heb je natuurlijk niet voor jezelf. Het hangt in de lucht. Het leeft nou eenmaal enorm in Nederland. Maar wij waren het eerst.” Wie er gaat winnen durft Hans niet te voorspellen. “Persoonlijk vind ik ons nummer het beste. Het publiek zal het uitmaken. Ik wens ook onze collega’s veel succes, maar net niet té veel.”

The Happy hour crew mogen dan niet de eerste zijn die ‘Goeiemoggel’ opnamen, ze zijn wél de eerste act die er succes mee hebben! En wat voor een succes, want uitsluitend op basis van downloads (#19 in de Mega Download Top 50) komt hun versie op #31 de Single Top 100 binnen. Achter deze crew zitten zanger Bert Schenau (DJ Stefan) en Henry Gerritsen (DJ Henry) uit Harderwijk, die voor de melodie leentjebuur spelen bij ‘Heater’ van Samim. Dankzij onder meer dj Patrick Kicken van Radio Veronica, die het nummer veel draaide in zijn ochtendprogramma, is het nummer al vijfendertighonderd keer gedownload. Henry heeft samen met DJ Kicken (de broer van Patrick) ‘The crazy DJ Kicken Show’. Bert Schenau: “Ik had niet verwacht dat het nummer zo’n succes zou worden. Maar het succes ligt niet aan ons nummer, het is volledig te danken aan de fantastische campagne van KPN. Wij spelen alleen goed in op die hype.”

En een hype is het zeker, want de goeiemoggel-reclame heeft al geleid tot goeiemoggel-T-shirts, goeiemoggel-ringtones, goeiemoggel-naamplaatjes voor achter de cabinevoorruit en zelfs goeiemoggel-kerstballen…

Ruzie
Maar nog niet iedereen is bekend met de reclame van KPN. In een café in Rijswijk brak een ruzie uit toen twee mannen elkaar met dit modewoord begroetten. Een andere bezoeker van het café dacht dat hij voor ‘mongool’ werd uitgemaakt en ging op de vuist, waarna ook anderen zich er mee bemoeiden. Toen de politie arriveerde, was het tumult weer over en was de man die de vechtpartij begon met de noorderzon vertrokken.

'Goeiemoggel’ is niet alleen het jargon van de ‘gewone man’; ook het koningshuis is er mee bekend. Tijdens een jubileumcongres van het Genootschap Onze Taal begon prinses Laurentien haar toespraak als volgt: “Dames en heren, of misschien moet ik zeggen: Goeiemoggel”. Het thema van het congres was dan ook ‘Onze taal, onze toekomst’…

CRW: Ierse dj zorgt voor Italiaans succes

Crw: I feel love (38)

In 1999 maakte de Italiaanse producer Mauro Picotto (een van de mannen achter de act Cappella) de track ‘I feel love’, dat een grote clubhit werd. Het werd geen commercieel succes; dat lukte hem pas met drie andere nummers, waarvan ‘Komodo (save a soul)’ de grootste hit werd (#11 in 2001). Zeven jaar later maakt de Ierse dj/producer Aaron McClelland als Crw een nieuwe remix van het nummer ‘I feel love’, en weet daar nu wel een hitnotering uit te slaan: binnen op #38.

Trasero bezingt de mooiste billen van Nederland

Trasero: De lekkerste kont van het land (56)

Drie weken geleden kwam ‘Du hast den schönsten Arsch der Welt’ van Alex C & Y-ass binnen op #38. Vorige week zakte het nummer naar #76, maar deze week maakt het een kleine opleving door en stijgt naar #73. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er ook een Nederlandstalige versie van zou komen. Die is er deze week van Trasero, waarachter Adrian Kuiper zit, samen met zanger Ariel G en zangeres Patricia. Ze hebben er zelfs een hele site aan gewijd. ‘Trasero’ is overigens Spaans voor ‘achterwerk’. De heren scoorden eerder al twee hitjes als Fred en Aad: ‘Mijn konijn en ik’ (#87 in 2004) en ‘Oh oh Den Haag’ (#100 in 2006).

De lekkerste kont van het land ís trouwens van de achttienjarige Bianca Schouten uit Brunssum. Tenminste, als we af mogen gaan op onderboxenfabrikant Sloggi, want die organiseerde onlangs eerst de regionale en vervolgens de nationale mooie-billenverkiezing. Bij de Europese kampioenschappen Mooie-billen in Munchen werd het kontje van Bianca helaas verslagen door de trasero van de Bulgaarse Kristina Dimitrova. Zul je altijd zien: is er een sms-verkiezing, dan winnen de oost-Europeanen…

Spaanse danceplaat moest vier jaar wachten

Lee Cabrera feat. Alex Cartañá: Shake it (move a little closer) (60)

Het heeft vier jaar geduurd tot ‘Shake it (move a little closer)’ van Lee Cabrera feat. Alex Cartañá een hit wordt. Het nummer werd al in de zomer van 2003 opgenomen, kort nadat Alex Cartañá een platencontract in de wacht had gesleept bij EMI. Vervolgens werd ze naar Malaga gevlogen, waar de videoclip werd opgenomen. Daarna gaf ze op Ibiza haar eerste optreden voor een publiek van zevenduizend mensen die naar de Britse Radio-1 Roadshow waren gekomen. Al die publiciteit leverde haar een #16-hit op in Groot-Brittannië. Lee Cabrera is een samenwerkingsverband van de dj/producers Albert Cabrera en Steven Lee. Maar je zou hen ook kunnen kennen als Exhibit A of Phase 2.

De Spaans-Britse Alexandra R. Cartañá-Marks werd geboren op 7 april 1981. Ze groeide op op Mallorca en studeerde Engels en Spaans. Ze ontwikkelde vaardigheden op het gebied van toneel, zang, acteren en drama. Door deelname aan het gospelkoor op school, werd haar interesse in muziek gewekt. Maar ze leerde ook andere genres kennen zoals soul en r&b. Van haar vader leerde ze veel van wereldmuziek, waaronder de Spaanse flamenco. In Londen studeerde Alex geografie, Spaans en religie. Daar kwam ze ook in aanraking met de muziekbusiness, als clubpromotor van Def jam records. Met Ali Tennant, zelf artiest en componist van liedjes voor onder anderen Westlife, Boyzone en Blue, maakte ze haar eerste demo. In april 2004 verscheen haar eerste solosingle, ‘Hey papi’. Momenteel werkt ze aan twee albums, eentje van haarzelf en eentje met triphopmuziek, samen met een collectief.

Nicole wil ook solosucces

Nicole Scherzinger: Baby love (67)

Als je Pussycat dolls zegt, dan kun je niet om Nicole Scherzinger heen. Nicole Prescovia Elikolani Valiente Scherzinger (Honolulu (Hawaï), 29 juni 1978) kwam in mei 2003 bij de Pussycat dolls en is de enige van de vijf zangeressen die ook heeft meegeschreven aan het album ‘Pcd’. Nicole schreef onder andere mee aan ‘I don’t need a man’ en ‘Buttons’. Daarnaast zong ze ook mee op ‘Come to me’ van P. Diddy. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze nu zelf met een album komt (‘Her name is Nicole’), begin 2008, met daarop de single
‘Baby love’, nieuw op #67. Onze eigen Esmee Denters heeft inmiddels haar eigen versie ingezongen.

Toch is Nicole (nog) niet van plan de Pussycat dolls te verlaten. En dat is maar goed ook, want Asia Nitollano, die als winnaar uit de bus kwam bij een zoektocht naar de nieuwe Pussycat dolls ter vervanging van Carmen Electra, heeft kort daarna al gekozen voor een solocarrière. Er zijn geen plannen om weer een zoektocht op poten te zetten.

Vanilla sky imiteert Rihanna

Vanilla sky: Umbrella (68)

Met ‘Umbrella’ scoorde Rihanna dé zomerhit van 2007. In veel landen prijkte het nummer bovenaan de hitlijsten. De Italiaanse rockband Vanille sky heeft dat goed ingezien en heeft niet alleen het nummer gecoverd, maar ook de videoclip van Rihanna, waarvan de heren zelf zeggen: “We look hotter than Rihanna!”.

Het opnemen van covers is deze band uit Rome niet vreemd, want eerder namen ze al ‘A thousand miles’ van Vanessa Carlton onder handen. Vanilla sky, niet te verwarren met gelijknamige film uit 2001 van Cameron Crowe, is de band van Vincenzo Mario Cristi en Daniele Brian Autore (beide zanger/gitarist), Luca Alessandrelli (drummer/zanger) en Francesco Sarsano (bassist/zanger). Eind 2002 begonnen de vier met muziek maken in een garagebox in Rome. Zonder enige medewerking van anderen namen ze de demo ‘Play it if you can’t say it’ op, die snel z’n weg vond naar de fans. Met een platencontract op zak werd het tijd voor het grote werk; een heel album: ‘Waiting for something’, opgenomen in acht weken. Daarmee ging de groep op tournee. Niet alleen in Italië, maar nu ook in de rest van Europa en zelfs in New Jersey in de Verenigde Staten van Amerika deden ze concerten. In 2005 bracht het succes hen zelfs tot in Japan, waarmee een droom uitkwam. In hetzelfde jaar werd het debuutalbum ook in Amerika uitgebracht. Tijd dus voor een nieuw album, dat begin 2006 had moeten verschijnen, maar dat door pech – ze waren de opnames kwijt – werd uitgesteld tot juni 2007. Maar het wachten was het meer dan waard, want het album ‘Changes’ werd zeer goed ontvangen. Daarop staat ook ‘Umbrella’, hun versie van de Rihanna-hit.

Wesly Bronkhorst ruziet met Dries Roelvink

Wesly Bronkhorst: Kom maar bij mij (76)

‘Kom maar bij mij’ is de titel van het eerste album van Wesly Bronkhorst, dat op 1 november verscheen. Tevens is het de titel van zijn vijfde single en tweede hitsingle. In juli scoorde hij zijn eerste hit met ‘De lucht was blauw’ (#31).

Wesly is niet iemand die een blad voor de mond neemt. Eind november trad hij op in de Amsterdamse bar ‘La Brochette’, waar ook Dries Roelvink en zijn manager André van Commeneé waren. Volgens Wesly was het gezellig in de bar en nam hij de karaokemicofoon ter hand. Al zingend liep hij op Dries af maar die weigerde om met hem te zingen. Vervolgens zei Roelvink “Ik zing niet met B–artiesten”. Daarop viel Wesly’s mond open van verbazing. “Ik denk dat hij de confrontatie gewoon niet aandurfde. Het is toch niet te geloven. Vorige week bied ik nog aan om hem te helpen bij zijn concert in Ahoy en dan zegt ie nu zoiets tegen me. Wie is hier nou eigenlijk de B-artiest ?”

Volgens André van Commeneé, de manager van Dries klopt het dat Dries dat heeft gezegd, maar hij vindt dat Wesly wel het hele verhaal moet vertellen. André: “Toen Wesly op ons af kwam en Dries uitnodigde om te zingen, zei ik dat we met rust gelaten wilden worden. Dries en ik kwamen in de bar voor ontspanning en als ze willen dat Dries gaat zingen, boeken ze hem maar. Wesly, die een aardige slok op had, bleef zijn zin maar doordrijven. Toen ook Dries zei dat hij niet wilde, zei Wesly iets in de trant van zeikerd of klootzak. Ja dan kan je wat terug verwachten!’”

En hij vervolgt: “Wij komen Wesly niet zo vaak tegen en hebben nooit eerder problemen met hem gehad, alleen hoor je wel eens dat hij wel eens iets te veel tot zich neemt dan goed voor hem is. Ook moet je als A-artiest niet door die installaties in een bar gaan zingen. Van die dingen gaan je trommelvliezen klappen en dat is vragen om negatieve reacties”.

Wouter Hamel heeft succesvol jaar

Wouter Hamel feat. Giovanca: As long as we’re in love (80)

Als je het album ‘Hamel’ van Wouter Hamel al in huis hebt, dan heb je pech, want daar staat ‘As long as we’re in love’, zijn duet met Giovanca, niet op. Daarvoor moet je (alsnog) de gelimiteerde versie van het album aanschaffen. En dat blijken veel mensen gedaan te hebben, want zijn album boekt in de twintigste week maar liefst zeventig plaatsen winst en komt uit op #20, de hoogste notering tot nu toe. Maar je kunt natuurlijk ook de single downloaden die deze week binnenkomt op #80. Op 26 november brachten Wouter & Giovanca het nummer voor het eerst live in Paradiso. De clip bij het nummer werd opgenomen in Amsterdam en laat allemaal verliefde mensen zien.

Wouter Hamel (Amsterdam, 19 mei 1977) is zanger/pianist en won in 2005 als eerste mannelijke vocalist het Nederlands Jazz vocalisten concours. Sindsdien is zijn ster rijzende. Zijn cd ‘Hamel’ is namelijk in Japan uitgebracht, waar hij onlangs voor een clubtournee is heen geweest. 2007 kan niet meer stuk voor Wouter, en niet vanwege Japan, maar omdat hij mocht optreden op het North sea jazzfestival. Eerder dit jaar kreeg hij een Rembrandt award voor het album. De prijs wordt toegekend aan albums van Nederlandse artiesten die zich onderscheiden door zelfgeschreven teksten en composities. Voor 2008 staat er een clubtour door Japan op stapel, een tweede cd en gaat hij optreden met het Metropole Orkest. Sowieso zit zijn agenda vol tot mei 2009!

update maandag 17 december 2007: weer een prijs voor Wouter Hamel

Vandaag viel Wouter weer in de prijzen. UIt handen van juryvoorzitter Hans van Willigenburg kreeg hij in 'Café Americain' in Amsterdam 'De eerste prijs' uitgereikt. 'De eerste prijs' is de opvolger van de 'British American Tobacco Prijs', voorheen de 'Pall Mall Exportprijs'. Het is een aanmoedigingsprijs voor Nederlands grootste talent op het gebied van licht eigentijds amusement, uitgezonderd film, toneel en jeugdtheater. Volgens de jury "heeft Wouter Hamel voor een aangename verrassing gezorgd in het Nederlandse muzieklandschap door te kiezen voor een genre dat niet alleen Amerikaans van origine is, maar waarin ook juist de laatste jaren jonge Amerikaanse en Canadese zangers excelleren en grote successen boeken. Daarbij kiest hij niet voor de gemakkelijke en veilige weg, want hij zingt eigen werk, zowel teksten als muziek." De prijs is een beurs van 15.000 Euro en een replica van een door Yvonne Kracht ontworpen beeld. Eerdere winnaars waren Daniël Samkalden, Wende Snijders, de Ashton Brothers, Marc-Marie Huijbregts, Thomas Acda, Trijntje Oosterhuis, de Comedytrain, Vera Mann, Hans Liberg, Karin Bloemen en Purper.

Liedewij Loorbach Giovanca (Alkmaar, 22 maart 1977) heeft Antilliaanse ouders en groeide op in Amstelveen. Ze zong in de kerk maar wilde als tiener buiten de kerk niets met zang te maken hebben. “Dat was niet tof. Daar kon ik mijn identiteit niet aan ophangen. Ik was hiphop. Wijde broeken, laaghangende rugzak. En rappen met vrienden. Pas toen in 1992 de plaat van Mary J. Blige uitkwam, ‘What's the 411’, toen dacht ik: Aahh! Ik kan toch zangeres zijn én hiphop blijven.” Naast zingen danst ze, acteert ze en schrijft zelf teksten. Ze is onder andere te horen op albums van Relax en Boris. Doordat ze de achtergrondzangeres is bij soulzanger Benny sings (echte naam: Tim van Berkestijn), kwam ze in contact met Wouter Hamel. Benny sings is namelijk de producer van Wouter. Ook Giovanca heeft voor 2008 plannen, namelijk een eigen album!

Voor René Shuman is het elke dag kerst

René Shuman & Angel-eye: Everyday christmas (82)

‘Everyday christmas’ is de eerste originele kerstsingle dit jaar. Daarvoor zijn René Shuman & Angel-eye verantwoordelijk, én ook een beetje Jan Linders van de gelijknamige supermarktketen, met vierenvijftig vestigingen in Oost en Midden Brabant, Limburg en Zuid-Gelderland. Jan Linders sponsort namelijk de kerstshows van René Shuman & Angel-eye, die ze sinds 25 november verzorgen. Het idee voor de kersttournee ontstond dan ook in 2006 aan tafel van de directrice van de winkelketen. Via een speciale actie konden de klanten de afgelopen weken sparen voor gratis toegangskaarten. En bij een kerstshow horen natuurlijk kerstnummers!

In de aanloop naar de tournee ‘The dream goes christmas’ is er ook een real-life soap van Shuman & Angel-Eye, te zien via hun eigen site. Tijdens de tour spelen de twee kerstnummers in rock ’n roll-stijl met de echte kerstman, die bijzondere goocheltrucs doet. Natuurlijk ontbreken de kerstliedjes van Elvis Presley niet, want daar begon het allemaal mee voor René Shuman, geboren in Geleen op 5 december 1967. René deed als Elvis Presley mee aan de tv-talentenjacht ‘ Soundmixshow’, waar hij tweede werd. Angel-eye is niet alleen Renés muzikale partner, maar ook zijn levensgezelar echte naam luidt Angela Brouwers, en ze is geboren op 11 september 1974. Voordat ze René leerde kennen, was ze zelf al actief als zangeres, componist en producer. René zag haar in 2000 in een tv-special van L1, de regionale TV-zender van Limburg, waarna hij haar belde om te vragen of ze zijn nieuwe album wilde produceren. Daarna gingen ze verder als het duo René Shuman & Angel-eye. Sinds 2003 scoorde het duo twee hits, waarvan ‘Don’t be cruel’ tot #12 kwam.

Kus houdt van tradities

Kus met Dieneke: Wereld van geluk (85)

Het is inmiddels een traditie aan het worden: een kerstsingle van Kus. In 2005 kwamen ze met ‘Wat ik wil met kerstmis… ben jij!’ feat. Chris & Viviënne (#2). Vorig jaar zongen ze ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn’ met René Froger, Chris & Viviënne (ook #2).Dit jaar werken ze op kun kerstsingle samen met de veertienjarige Dieneke Van Gerrewey uit het Vlaamse Lokeren, winnares van het Nickelodeon-programma ‘Superster – the battle’. De voorgaande kerstsingles waren Nederlandstalige covers (van ‘All I want for christmas’ (Mariah Carey) respectievelijk ‘Santa Claus is coming to town’ (dat het bekendst is geworden in de uitvoering van Bruce Springsteen)). Dit jaar maakten Erik van Tijn en Jochem Fluitsma een Nederlandse versie van ‘My only wish this christmas’ van Britney Spears uit 2006.

En de meiden zetten nog een traditie voort, want na ‘Warchild’ in 2005 en ‘KiKa’ in 2006, gaan ook de opbrengsten van ‘Wereld van geluk’, hun twaalfde notering, naar een goed doel. Dit jaar is dat ‘Stichting de Opkikker’, die verwendagen verzorgt voor langdurig zieke kinderen en hun families.

Vinzzent doet het met drie soulsisters

Vinzzent & Big, black & beautiful: Geef jouw lach (89)

‘Geef jouw lach’ is de derde hitsingle dit jaar voor de Brabantse zanger Vinzzent. Eerder dit jaar was het raak met ‘Cecilia’ (#87) en ‘Een zomer lang verliefd’ (#56). Zijn grootste hit scoorde hij echter in 2002 met ‘Right here right now’ (#55), toen hij nog uitsluitend Engelstalige liedjes zong.

Vincent Johannes Rudolf Claasse luidt zijn volledige naam, zoon van een Nederlandse moeder en een Indonesische vader, geboren in 1971 in Winterswijk, en nu wonend in Oosterhout. Hij is al jaren de vaste studiotechnicus van Rob de Nijs. In mei verscheen Vinzzents eerste album, ‘Een leven lang verliefd’, waaraan onder anderen werd meegewerkt door Dana Winner, Maarten Peters en Humphrey Campbell. Het merendeel van de nummers schreef Vinzzent zelf, die zegt er trots op te zijn met zoveel ervaren topmuzikanten te mogen werken.

‘Geef jouw lach’ nam hij op met de drie dames van Big, black & beautiful. De opbrengst gaat naar de multiculturele kerkgemeenschap in Hoogvliet. Het geld wordt gebruikt om arme gezinnen in de Rotterdamse deelgemeente te voorzien van een kerstmaaltijd of voor het kopen van een cadeau voor onder de kerstboom. Vinzzent. “Ik las op een ochtend in de opnamestudio in de krant dat de voedselbank weer enorm gegroeid was en dat gezinnen met 120 euro per maand moeten rondkomen. Dit is me de hele dag bijgebleven. Later op de dag heb ik mijn manager gebeld met de vraag wat we hieraan konden doen. En zo ontstond het idee voor de single.” Voor de tekst riep Vinzzent de hulp in van Emile Hartkamp en Norus Padidar, die al menig succes boekten met Frans Bauer, Marianne Weber en René Froger. “De plaat moest wel de boodschap kunnen overbrengen bij het Nederlandse volk. Norus en Emile schrijven liedjes die uit het leven gegrepen zijn”, aldus Vinzzent. Voor de muziek leenden de tekstschrijvers van José Feliciano en diens ‘Que sera’. Volgens Vinzzent was de samenwerking met drie meiden super; “het zijn supermeiden met superstemmen. De single is daardoor echt een mix geworden tussen Amerika en Nederland.”

Big, black & beautiful bestaat uit de drie zangeressen Michelle David, Lucretia van der Vloot en Rocque-E Harrell. Samen brengen ze al vijf jaar een swingende show vol bekende soulhits. In februari gaat ‘Big, Black & Beautiful in concert’, de jubileumtour, van start.

Michelle Teri Robin Douthit (Winston-Salem North Carolina , 28 augustus 1966) groeide op in New York en zingt al vanaf haar vierde. In 1994 kwam ze naar Nederland om met Stardust Theatre Productions te werken. De eerste show was ‘The sound of Motown’. Michelle: “Ik had een sterk verlangen om bij mijn wortels terug te komen; zodoende richtte ik mijn eigen gospelgroep op met de naam the Sounds of faith. Dit was mijn manier om trouw aan mijzelf te blijven”. Michelle deed de backingvocals bij onder meer Diana Ross en Michael Bolton

Lucretia van der Vloot (Amsterdam, 21 september 1968) is een veelzijdig iemand. Ze zingt, acteert (o.a. ‘All stars’) en maakt cabaret. In 2001 zong ze mee op ‘I wanna be a one day fly’, de #1-hit van One day fly, de parodie op Starmaker/K-otic.

Rocq-E Harrell komt uit Los Angeles, is sinds 1990 in Nederland en komt uit een zeer muzikale familie. Haar moeder Evelyn was lid van de formatie Friends of distinction, grootmoeder Essie King was klassiek zangeres en docente aan het conservatorium en broer Grady heeft drie solo-albums op zijn naam staan. Rocq-E is een veelgevraagd achtergrondzangeres, op tournee en op de plaat. Ze zong bij Diana Ross, Barry White, Patti Labelle, Stevie Wonder, maar ook bij onze eigen Boris. Zelf heeft ze al verschillende albums uitgebracht, waaraan op haar beurt weer bekende musici meewerkten.

Ramon begonnen in een Surinaams kinderkoor

R.A.: Ik heb je nodig (90)

In Paramaribo, Suriname liggen de roots van Ramon Ali Zeewijk, die daar in 1978 is geboren. Voordat Ramon op twaalfjarige leeftijd naar Nederland verhuisde, zong hij in verscheidene kinderkoren. In 1990 sloot hij zich aan bij de Surinaamse Kaskawinaband,New system. Met hen won hij in 2004 dé landelijke crossculture muziekcompetitie ‘United cultures NL’ in Waterfront in Rotterdam. Na ruim tien jaar bij New system begon Ramon mc-battles te organiseren voor jonge urban talenten onder de naam ‘Ghetto spitt’ en urban optredens voor de jeugdgevangenis Hartelenborg in Utrecht, hetgeen hij nog steeds doet. Op aandringen van Marc Walboomers van het gelijknamige label, is Ramon met zingen begonnen. ‘Blaas ‘m op’ was daarvan het eerste resultaat, nu gevolgd door ‘Ik heb je nodig’,waarvan hij zelf de tekst schreef.

Fans belonen Arctic monkeys

Arctic monkeys: Teddy picker (98)

Nog net binnen in de Single Top 100: ‘Teddy picker’, de vierde hitsingle van Arctic monkeys. Nou ja hitsingle, binnen op #98? Ze redden het nog maar nét hoor! Door het ontbreken van een download, zijn het de fysieke verkopen die het nummer uiteindelijk brengen tot een 98e plaats. De notering danken de Monkeys waarschijnlijk aan de fans die op 6 december naar de Heineken Music Hall togen voor hun concert. Beter vergaat het hun albums, want die bereikten moeiteloos de top 10.

Een teddy picker is een kermisattractie; bij ons heet dat grijparm. Als je een euro in een automaat gooit, kun je met knoppen een grijparm besturen en proberen een knuffel (inderdaad, een teddy) te pakken te krijgen. De Arctic monkeys voegen daarmee een nieuwe attractie toe aan een serie van kermisattracties die al eerder een hit zijn geworden in Nederland. Wat te denken bijvoorbeeld van de draaimolen (de groep Kay merry-go-round met hun hit ‘Tales from the crib’, #92 in 1997), de achtbaan (‘Rollercoaster’ van B*witched, #55 in 1998, of van Di-rect, #31 in 2003), het reuzenrad (‘Ferris wheel’ van de Everly brothers, #41 in 1964) en de rups (‘Tunnel of love’ van Dire straits (#28 in 1980), Fun boy three (#25 in 1983) of Bruce Springsteen (#38 in 1987)).

Album Top 100: Paul de Leeuw verbetert Marco Borsato met 'Symphonica'

In de nieuwe Mega Album Top 100 blijft Paul de Leeuw riant aan de leiding, wordt U2 na twintig jaar opgewarmd en blijkt Hans Teeuwen naast cabaretier ook een uitstekend zanger.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso 2007 (1)
Het ziet er naar uit dat Paul de Leeuw kerstfeest kan gaan vieren met een #1-hit op zak. ‘Symphonica in rosso’ blijft staan bovenaan de Album Top 100 met een verkoopvoorsprong van ruim 40% op de nummer twee, ‘Who’ll speak for love’ van Trijntje Oosterhuis. Daarmee doet De Leeuw het meteen al beter dan Marco Borsato, want die stond vorig jaar met zijn ‘Symphonica in rosso’ slechts één weekje op #1. Daarop kwam de plaat op 9 december vorig jaar binnen, maar een week later was het, jawel, Trijntje Oosterhuis (!) die de leiding in de Album Top 100 overnam. De week dáár weer na werd Oosterhuis afgelost door il Divo en dat kan ook dit jaar weer gebeuren, want de vier heren van il Divo komen deze week –bescheiden op #96– binnen met hun kerstalbum ‘The Christmas collection’.

Extince: Toch? (24)
Peter Kops wordt in het dagelijks leven nog steeds vaak herkend en dan krijgt hij te horen: “Jij bent Extince, toch?” Vandaar de titel van zijn nieuwe album, want inderdaad: Kops is Extince. De eerste single is ‘Repper-de-klep’; geen cover van, maar wel een verwijzing naar een hit van Danny boy uit 1980. In september van dit jaar werd Extince’ debuutalbum ‘Binnenlandse funk’ in de Revu door vierentwintig ervaringsdeskundigen tot het beste Nederlandstalige hiphopalbum uitgeroepen.

U2: The joshua tree (20th anniversary) (28)
Twintig jaar oud is ie: U2’s beste en meest succesvolle album, ‘The joshua tree’. De plaat stond twee decennia terug bij ons al een kwart jaar op #1; wereldwijd zijn er ruim 25 miljoen van verkocht. Ter ere van het jubileum is de plaat nu hernieuwd uitgebracht in vier verschillende versies. De armoezaaiers moeten het doen met het geremasterde album, met nieuwe foto’s van Anton Corbijn. Daarnaast is er ook nog een deluxe-editie; een dubbelalbum met als tweede plaat een cd met rarities én een zesendertig pagina’s dik boekje. Nóg uitgebreider is de ‘limited superdeluxe edition’, waar je ook nog eens een live-dvd bij krijgt, met een concert in Parijs, opgenomen op 4 juli 1987 en voorzien van een veertig minuten durende documentaire; het boekje is hier inmiddels al gegroeid naar zesenvijftig bladzijden. Voor de retro’s tenslotte is het album ook nog eens als dubbel-lp uitgebracht. Kiest u maar!

Hans Teeuwen: Zingt (49)
Cabaretier Hans Teeuwen koos een jaar geleden voor een opmerkelijke carrièreswitch: hij schakelde over van grappen vertellen op jazzliedjes zingen. Afgelopen zomer gaf Teeuwen een aantal concerten in de Amsterdamse club Panama. En wat blijkt: het zingen gaat hem verrassend goed af! Tijdens de concerten werd Teeuwen bijgestaan door een begeleidingsband met daarin onder meer saxofonist Benjamin Herman en Jesse van Ruller op gitaar. Teeuwen brengt jazzklassiekers van onder andere Frank Sinatra, Cole Porter en Billie Holiday. Het concert is ook op dvd te koop. Aan zijn Panama-concerten geeft Hans voorlopig geen vervolg meer. Afgelopen zondag speelde hij nog in Paradiso, maar dat was voorlopig het eerste en laatste ingeplande concert.

Colbie Caillat: Coco (62)
Ja, de Megaman komt ook wel eens op MySpace, en hij heeft inmiddels al een paar vrienden om zich heen verzameld, maar zo bont als Colbie Caillat maakt hij het zeker niet… Deze dame heeft op MySpace een vriendenschare van meer dan 100.000 personen, haar profiel is al door 3 miljoen mensen bezocht, de liedjes op haar site zijn al ruim 10 miljoen keer beluisterd en Colbie groeide uit tot de populairste MySpace-muzikant zonder platencontract. Dat contract is er inmiddels wél en haar debuutalbum ook, vernoemd naar haar bijnaam, ‘Coco’. De plaat kwam op 5 december uit in haar vaderland, de Verenigde Staten en is daar inmiddels al bijna 750.000 keer over de toonbank gegaan. Haar MySpace-pagina blijft ondertussen onverminderd populair, met bezoekersaantallen van boven de 50.000 per dag. Dat zijn toch aantallen die de blogspot van de Megaman alleen maar op een hele goeie dag haalt!...

Rufus Wainwright: Rufus does Judy at Carnegie hall (88)
Die Rufus, dat is me d’r ook eentje… Hij bedacht het plan om het volledige concert dat Judy Garland gaf in Carnegie hall in New York op 23 april 1961 (ook wel bekend als ‘the greatest night in show business history’) song voor song na te spelen. En op 14 en 15 juni vorig jaar voerde hij dat plan nog uit ook. Samen met een 36-koppig orkest stond hij vijfenveertig jaar na dato in dezelfde concertzaal en bracht hij dezelfde zesentwintig liedjes. Die zijn nu uit op een dubbel-cd. Hetzelfde concert herhaalde Wainwright nog eens in februari van dit jaar (twee keer in Londen en één keer in Parijs) en in september in Los Angeles. Van het concert op 25 februari in Londen is ook een dvd uitgekomen, onder de titel ‘Rufus! Rufus! Rufus! Does Judy! Judy! Judy!: Live from the London Palladium’.

Wu-tang clan: 8 diagrams (95)
Vorige maand was een van de negen originele leden van de Wu-tang clan, Ol’ dirty bastard, drie jaar dood. In november 2004 overleed hij plotseling aan een hartstilstand. De acht overgebleven Clan-leden komen nu voor het eerst sinds de dood van Ol’ dirty bastard met nieuwe muziek, via het album ‘8 diagrams’; het is hun eerste nieuwe plaat in zes jaar tijd. Ol’ dirty bastard is nog wel op het album te horen, op oude opnamen die nog op de plank lagen. Daarnaast nam de groep een tribute voor hem op, ‘Life changes’. Clan-lid GZA over het verlies van Ol’ dirty bastard: “Het is alsof je een arm of een been moet missen; je voelt je niet compleet. Je kunt nog steeds lopen en andere dingen doen, maar je bent tot op zekere hoogte beperkt.”

il Divo: The Christmas collection (96)
De Drie tenoren bestaan niet meer (want er zijn er, sinds het overlijden van Luciano Pavarotti nog maar twee over), maar hun opvolgers zijn er al! De vier mannen van il Divo brengen, zoals bekend, opera en klassiek in een popjasje en blijken dat bij deze ook te kunnen met kerstliedjes. Tien staan er op ‘The Christmas collection’; of eigenlijk maar zeven, want ‘Over the rainbow’, ‘Ave Maria’ en het Onze Vader zijn niet echt kerstliedjes natuurlijk. De plaat is niet nieuw trouwens, maar is al een jaar oud. Eind vorig jaar stond ie met de kerst ook al in de Album Top 100, met een vierde plek als beste resultaat.