vrijdag 9 oktober 2020

Hitflits: dubbele #1-notering voor 7.6.9.6 van Spinvis; Beste Zangers toe aan 25e notering

Verrassender dan de uitreiking gisteren van de Gouden Televizierring, is de nieuwe #1 in de Album Top 100. Niet Bogey 4 The Win van Sevn Alias, maar een outsider, Spinvis met zijn album 7.6.9.6 pakt de eerste prijs. Al na het weekend nestelde zijn album zich bovenaan de voorlopige albumlijst met Sevn Alias als directe bedreiging. Alias slaagde er net niet in om het tij te keren en loopt daarmee zijn derde #1-album mis. Uiteindelijk wint toch een Nederlandstalig album, dat van Spinvis.

Zoals velen, hoorde Erik de Jong, ofwel Spinvis, op zondag 15 maart dat concerten niet meer door mochten gaan. Het land ging in de intelligente lockdown en dus werden ook zijn concerten gecanceld. Maar niet alleen in maart, ook optredens in de maanden daarop vielen uit.

jongere ik

De vrij gekomen tijd benutte Spinvis ten volle om te werken aan zijn nieuwe album 7.6.9.6, waarvan veel liedjes, inhoudelijk gezien, al af waren. Tijdens deze ‘hernieuwde kennismaking met een oude gemoedstoestand’, zoals hij het zelf noemt, zag hij zijn jongere zelf van bijna twintig jaar geleden weer terug, de eenling op die zolderkamer in Nieuwegein. Zijn ambitie toentertijd: zijn debuutalbum in de platenzaak onder de letter S. ‘Dat zijn muziek zou bestaan.”

7.6.9.6?

Het debuutalbum Spinvis (destijds ook verkrijgbaar op cassette!), met daarop de hits ‘Smalfilm’ (#95) en ‘Bagagedrager’ (#75) , bereikte in 2002 de 27e plaats. Daarop volgden nog zeven noteringen, waarvan Goochelaars & Geesten het hoogste kwam (#4 in 2007). Met 7.6.9.6 bewijst hij dat zijn muziek er nog steeds toe doet, want anders scoor je geen #1! De titel verwijst niet ergens naar, maar zegt Spinvis: “als je de cijfers hardop uitspreekt, krijg je een melodie: hoog, laag, hoger, lager.”

Niet alleen een eerste plaats voor 7.6.9.6 in de Album Top 100, maar ook #1 in de Vinyl 33. Aan de fans is zeker gedacht, want er is een box te koop met een stukje tape van de originele Spinviscassette én je krijgt er een door hem zelf vervaardigd prentenboek bij met driehonderd afbeeldingen die de voorbije twee decennia verbeelden. Dat is wel wat anders dan alleen maar het uitbrengen van een digitaal album.




ALBUM TOP 7

1. EW  Spinvis: 7.6.9.6 (ook #1 in de Vinyl 33)
2. EW  Sevn Alias: Bogey 4 The Win (op 1,65%)
3. (5)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
4. (4)   Kevin: Animal Stories
5. EW  21 Savage & Metro Boomin: Savage Mode II
6. EW  Queen + Adam Lambert: Live Around The World (#1 in de Britse albumlijst)
7. (6)   Kinderen voor Kinderen: En Toen? - 41

Ayreon verbetert eigen diepterecord

In navolging van zijn vorige #1-albums (The Source en Electric Castle Live And Other Tails), maakt ook Transitus van Ayreon een flinke val in de tweede week. We vinden het album pas terug op de 60e plaats! Daarmee maakt het album de grootste val sinds … Electric Castle Live And Other Tails, dat in april zakte naar #54. Ook al een diepterecord.

In het verleden maakten meerdere albums ook flinke klappers vanaf de eerste plaats, maar nooit in de tweede week. Een voorbeeld van een album dat na meer dan twee weken op #1 diep viel, is We Wish You A Merry Christmas van BZN.

Dat album verdween zelfs twee keer vanaf de eerste plaats, in 1982 én in 1983. Beide keren na drie weken op de eerste plaats te hebben gestaan. In die jaren telde de albumlijst nog maar 50 noteringen, dus of BZN dieper gevallen is dan het album van Ayreon, weten we niet. We denken van wel, omdat het een kerstalbum betrof. Op dit hitfeit werden we gewezen door Martijn ‘the Chartsman’ Poortvliet, waarvoor dank.


Na de vier nieuwe noteringen bij de bovenste zes, zijn er nog dertien andere albums die binnenkomen en dat zijn de volgende:
#15 Soundtrack / Roger Waters: Us + Them
Concertfilm met optredens van Roger Waters (oprichter Pink Floyd) van zijn tournee 2017-2018. De opnames stammen van de vier concerten die Waters gaf in de Ziggo Dome in Amsterdam, van 18-23 juni 2018.

#17 Blackpink: The Album (debuutalbum van deze Zuid-Koreaanse meidenband)
#20 Bon Jovi: 2020
In juni verscheen ook al een album met de titel 2020, van de Nederlandse hardrockband Vandenberg, dat de tweede plaats bereikte.

#23 Bryson Tiller: A N N I V E R S A R Y
Rapper Bryson Tiller heeft een feestje te vieren, want op 2 oktober, vorige week vrijdag, was het precies vijf jaar geleden dat zijn album Trapsoul, #40, verscheen

#34 La$$a: KA$$A
Aan de zestien nummers op KA$$A, werkten niet minder dan 25 artiesten mee. Daaronder Leafs, Ashafar, LouiVos, Hef en Rolf Sanchez. La$$a (= Yves Lassally uit Amsterdam) produceerde het album. Hij produceert ook nummers van anderen, waaronder ‘Más Más Más’, de voormalige #1-hit van Rolf Sanchez

#47 Mariah Carey: The Rarities
#58 Róisín Murphy: Róisín Machine
#59 Sufjan Stevens: The Ascension
#62 Corey Taylor: CMFT
Debuutalbum van de zanger van Slipknot en oprichter van Stone Sour

#79 Alles Kids: Kinderliedjes Om Mee Te Zingen
Achter Alles Kids zit de Belgische componist Stefaan Fernande, die zo’n 50 nummers schreef voor Clouseau, waaronder ‘Nobelprijs’ (#33 in 1996). Hij schreef ook nummers voor diverse andere Belgische artiesten, maar ook voor Kinderen voor Kinderen en Rob de Nijs. De liedjes op Kinderliedjes Om Mee Te Zingen, een album uit 2019, zijn geproduceerd door Dirk Miers. Overigens zingen Alles Kids niet alleen Nederlandstalige (kinder)liedjes, maar ook Sinterklaas en Kerstklassiekers.

#82 Amaranthe: Manifest
#84 Hannes Minnaar: Nox – Schumann | Zuidam | Ravel
#89 Frank Zappa: Halloween 81 – Live At The Palladium, New York City
Box met 6 cd’s vol opnames van de legendarische Halloween shows die Frank Zappa op 31 oktober en 1 november 1981 gaf The Palladium in New York City

SINGLES

Twee weken geleden was het Tabitha die schitterde in ‘Beste Zangers’ met een nummer voor Miss Montreal. Vorige week donderdag was het Sanne Hans, ofwel Miss Montreal zelf. De aflevering stond in het teken van de liedjes van Stef Bos en vooraf verklaarde Sanne: “Het is heel tof, maar het is ook echt heel eng om iets te gaan doen van Stef Bos. Het is verschrikkelijk… maar ook heel leuk.”
Tijdens het programma zong Miss MontrealDoor De Wind’ van Stef Bos, afkomstig van zijn live album Stad En Land uit 1998. Sanne: “Ik zag een optreden van Stef waar hij dat nummer op piano speelde en brak helemaal. Het was meteen mijn nummer.” En over de tekst zegt ze: “De tekst vind ik zo mooi, iedereen heeft het weleens moeilijk. Ik heb echt een rot jaar gehad en ik vind het heel fijn dat ik het er dan uit kan gooien.” Stef Bos verklaarde na afloop: “Jij hebt dat liedje gewoon naar een ander level gebracht.”

Eurovisie Songfestival

Stef Bos had ‘Door De Wind’ in 1989 geschreven. Op 6 mei van dat jaar zong zijn toenmalige Belgische vriendin Ingeborg het nummer op het Eurovisie Songfestival in Lausanne, Zwitserland. De achtergrondzang, waaronder de iconische klanken ‘Toop toop, too di doo doo di doo da’, nam hij zelf voor zijn rekening. Het liedje werd met 13 punten geen succes en eindigde op de negentiende plaats.

moeder

Destijds zei Stef Bos dat hij het nummer niet speciaal voor het Eurovisiesongfestival te hebben geschreven, maar gewoon vanuit het gevoel. Tijdens ‘Beste Zangers’ vertelde hij welk gevoel dat in 1989 was. Het nummer was voor zijn moeder, toen zij ziek werd en Stef het heel moeilijk had. Uiteindelijk is ze overleden.

‘Door De Wind’ door Miss Montreal komt binnen op de elfde plaats en is in totaal haar zeventiende notering. Een hogere plaats ligt zeker in het verschiet, want het nummer is de komende week Top Song op NPO Radio 2 en Alarmschijf op Q-Music.

Naast ‘Door De Wind’ van Miss Montreal scoren deze week nog vijf andere liedjes uit de aflevering met Stef Bos en dat zijn:
#10 Suzan & Freek: Papa (#8 in 1991)
#58 Milow: Is Dit Nu Later (eigenlijk is het ‘Is Dit Nou Later’, afkomstig van het debuutalbum Is Dit Nu Later)
#63 Tabitha: Lied Van Ruth: My Land Is Jou Land (afkomstig van het album In Een Ander Licht met het Metropole Orkest, #24 in 2009)
#89 Suzan & Freek: Het Spijt Me Niet (#62 in 2019)
#93 Wulf: Over De Muur (origineel Klein Orkest, #9 in 1984)

Met de zes nieuwe noteringen deze week, komt het totaal aantal noteringen sinds de start van het programma in 2009 (toen nog ‘De Beste Zangers Van Nederland’) op 25.

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (vijfde week op #1)
2. (2)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema (op 18,43%)
3. (7)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
4. (3)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart
5. (6)   Justin Bieber feat. Chance the Rapper: Holy

Resten nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:

#16 Sevn Alias, Josylvio & MocroManiac: Obsessed
#26 Shawn Mendes: Wonder
#55 Tiësto: The Business
De zang is van de Britse zanger James Michael George Bell, die ook wel optreedt onder de naam Yami.
#76 21 Savage & Metro Boomin: Runnin
#82 Sam Smith: Diamonds (voorloper van zijn derde album Love Goes)
#85 21 Savage & Metro Boomin: Mr. Right Now
#92 Dua Lipa feat. Dababy: Levitating

Wijzen we je tenslotte nog even op de derde Kwartaalflits, met de voorlopige Nederlandse en Britse jaarlijsten tot 1 oktober.

dinsdag 6 oktober 2020

Kwartaalflits: Blinding Lights van the Weeknd en When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van Billie Eilish blijven de toon zetten in 2020

Nog maar een kleine drie maanden en het hitjaar 2020 zit er op. Traditiegetrouw maakt GfK Dutch Charts dan de officiële jaarlijsten op. Tot die tijd moeten we het doen met onofficiële lijsten. Dat is geen straf, want we kunnen daarvoor gebruik maken van de overzichten die de werkelijkheid heel dicht benaderen.

Deze overzichten zijn gebaseerd op rekenmethodes ontwikkeld door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles). Zij nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld. Wederom veel dank voor het gebruik. De gehanteerde lijsten zijn uit de periode 26 december 2019 (week 1) tot en met 1 oktober 2020 (week 40).

Het derde kwartaal heeft geen grote verschuivingen tot gevolg gehad. Zowel the Weeknd met ‘Blinding Lights’ als Billie Eilish met het album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? blijven ook na drie kwartalen de toon zetten.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 (1) the Weeknd: Blinding Lights (100)
#2 (3) Saint Jhn: Roses (75)
#3 (4) Tones And I: Dance Monkey (63)
#4 (6) Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (61) NL
#5 (2) Snelle: Smoorverliefd (58) NL

#6 (-) Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (57)
#7 (7) YXNG & Frenna: Wat Is Je Naam (57) NL
#8 (5) Dua Lipa: Don’t Start Now (55)
#9 (8) Lewis Capaldi: Before You Go (54)
#10 (-) Topic feat. A75: Breaking Me (51)

‘Mood’ van 24Goldn feat. Iann Dior, al vier weken de bovenste beste in de Single Top 100, zou in de voorlopige jaarlijst op #90 komen. Hekkensluiter over 2020 is nu ‘Mute’ van Defano Holwijn feat. Ismo op #445.

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1


#1 (1) Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (100)
#2 (4) the Weeknd: After Hours (93)
#3 (3) Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project (91)
#4 (2) Snelle: Vierentwintig (89) NL
#5 (7) Dua Lipa: Future Nostalgia (86)
#6 (-) Harry Styles: Fine Line (83)
#7 (5) Lil Kleine: Jongen Van De Straat (83) NL
#8 (6) Post Malone: Hollywood’s Bleeding (82)
#9 (10) Lewis Capaldi: Divinely Uninspired To A Hellish Extent (68)
#10 (8) Roddy Rich: Please Excuse Me For Being Antisocial (66)

Transitus van Ayreon, de huidige #1 in de Album Top 100, zou in dit overzicht op een 142e  plaats uitkomen. De laatste en dus laagste notering is voor Just As I Am van Bill Withers, dat over 2020 eindigt op #412.

In vergelijking met het vorige kwartaal is In Your Eyes van the Weeknd twee plaatsen gestegen, maar is relatief gezien nog zo’n 7% verwijderd van de eerste plaats. Toch zou die er nog wel eens in kunnen zitten, want wekelijks loopt het album van the Weeknd (deze week op #14: 9%) in op dat van Billie Eilish (op #31: 5%). Vijf hitsingles leverde het album al op, dus een zesde is niet ondenkbaar en die zal het album ook weer doen stijgen. , dus het zou zomaar kunnen. Eind dit jaar weten we het!

Britse overzichten

Zoals gezegd zijn onze overzichten niet officieel. Dit in tegenstelling tot die uit Groot-Brittannië. Hier volgen de halfjaarcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.

SINGLES (incl. streams), met tussen haakjes aantallen

#1 (1) WEEKND: BLINDING LIGHTS (1,89 miljoen)
#2 (2) TONES & I: DANCE MONKEY (1,39 miljoen)
#3 (3) SAINT JHN: ROSES (IMANBEK REMIX)
#4 (4) DUA LIPA: DON'T START NOW
#5 (5) LEWIS CAPALDI: BEFORE YOU GO
#6 (-) DABABY FEAT. RODDY RICCH: ROCKSTAR
#7 (8) LEWIS CAPALDI: SOMEONE YOU LOVED
#8 (7) STORMZY/ED SHEERAN/BURNA BOY: OWN IT
#9 (6) RODDY RICCH: THE BOX
#10 (9) DOJA CAT: SAY SO

75+85+51, maakt dit jaar tot nu toe 211 miljoen streams totaal voor ‘Blinding Lights’ van the Weeknd. 161+16 is totaal 177 duizend streams. Beide getallen bij elkaar geteld volgens een bepaalde formule, maakt er 1,89 miljoen voor ‘Blinding Lights’!

TOP 10 STREAMS

#1 (1)  WEEKND: BLINDING LIGHTS
#2 (2)  TONES & I: DANCE MONKEY
#3 (3)  SAINT JHN: ROSES (IMANBEK REMIX)
#4 (4)  DUA LIPA: DON'T START NOW
#5 (-)   DABABY FEAT. RODDY RICCH: ROCKSTAR
#6 (6)  LEWIS CAPALDI: BEFORE YOU GO
#7 (5)  RODDY RICCH: THE BOX
#8 (8)  LEWIS CAPALDI: SOMEONE YOU LOVED
#9 (7)  STORMZY/ED SHEERAN/BURNA BOY: OWN IT
#10 (9) FUTURE FT. DRAKE: LIFE IS GOOD

De stream top 10 is nagenoeg gelijk aan de overal top 10. Niet vreemd, want ook bij de Britten zijn het de streams die de notering bepalen.

TOP 10 DOWNLOADS + FYSIEKE SINGLES

#1 (1) WEEKND: BLINDING LIGHTS
#2 (2) LIVE LOUNGE ALLSTARS: TIMES LIKE THESE (BBC RADIO 1 STAY HOME)
#3 (3) MICHAEL BALL/CAPTAIN TOM MOORE: YOU’LL NEVER WALK ALONE
#4 (4) TONES & I: DANCE MONKEY
#5 (5) SAINT JHN: ROSES (IMANBEK REMIX)
#6 (6) LEWIS CAPALDI: BEFORE YOU GO
#7 (-)  JAWSH 685 & JASON DERULO: SAVAGE LOVE (LAXED – SIREN BEAT)
#8 (7) DUA LIPA: PHYSICAL
#9 (-)  JOEL CORRY FEAT. MNEK: HEAD & HEART
#10 (-) LADY GAGA & ARIANA GRANDE: RAIN ON ME

ALBUMS (incl. streams), aantallen in duizenden

#1 (1) LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT (376)
#2 (4) HARRY STYLES: FINE LINE (219)
#3 (3) BILLIE EILISH: WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO
#4 (7) DUA LIPA: FUTURE NOSTALGIA (195)
#5 (2) STORMZY: HEAVY IS THE HEAD
#6 (5) ED SHEERAN: NO 6 COLLABORATIONS PROJECT
#7 (6) EMINEM: MUSIC TO BE MURDERED BY
#8 (8) ELTON JOHN: DIAMONDS
#9 (9) QUEEN: GREATEST HITS
#10 (-) FLEETWOOD MAC: 50 YEARS – DON’T STOP

De aantallen van het album Divinely Uninspired To A Hellish Extent van de Schotse zanger Lewis Capaldi blijven oplopen. In het derde kwartaal kwamen er 72.000 bij, waarmee het totaal voor dit jaar uitkomt op 376.000. Met de verkopen in 2019 zit het album in totaal op 1.121.000 verkochte exemplaren.

ALBUMS (alleen streams)

#1 (1) LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT
#2 (5) HARRY STYLES: FINE LINE
#3 (3) ED SHEERAN: NO 6 COLLABORATIONS PROJECT
#4 (4) BILLIE EILISH: WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO
#5 (2) STORMZY: HEAVY IS THE HEAD
#6 (9) DUA LIPA: FUTURE NOSTALGIA
#7 (-) FLEETWOOD MAC: 50 YEARS – DON’T STOP
#8 (8) POST MALONE: HOLLYWOOD’S BLEEDING
#9 (-) POP SMOKE: SHOOTING FOR THE STARS AIN FOR THE MOON
#10 (-) ED SHEERAN: DIVIDE

VINYL ALBUMS met aantallen in duizenden

#1 (1) FLEETWOOD MAC: RUMOURS (19)
#2 (2) AMY WINEHOUSE: BACK TO BLACK
#3 (3) NIRVANA: NEVERMIND
#4 (5) LIAM GALLAGHER: MTV UNPLUGGED (14,5)
#5 (6) HARRY STYLES: FINE LINE
#6 (4) LADY GAGA: CHROMATICA
#7 (-) FONTAINES DC: A HERO’S DEATH
#8 (7) LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT
#9 (10) BILLIE EILISH: WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO
#10 (-) QUEEN: GREATEST HITS

VINYL SINGLES

#1 (-) ROLLING STONES: LIVING IN A GHOST TOWN
#2 (-) JOY DIVISION: LOVE WILL TEAR US APART
#3 (-) JOY DIVISION: ATMOSPHERE
#4 (-) JOY DIVISION: TRANSMISSION
#5 (1) NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING: BLUE MOON RISING
#6 (2) DAVID BOWIE: ALABAMA SONG
#7 (-) U2: 11 O’CLOCK TICK TOCK
#8 (-) LATHUMS: ALL OF MY LIFE
#9 (3) KHRUANGBIN & LEON BRIDGES: TEXAS SUN
#10 (-) BIFFY CLYRO: THE MODERN LEPER

De Rolling Stones danken hun notering aan de (oranje) 10 Inch uitgave in juni van hun ‘corona-nummer’ ‘Living In A Ghost Town’, dat ook bij ons een notering kreeg.

Tot zover deze derde kwartaalflits. Over twaalf weken melden we ons weer voor de Jaarflits 2020, maar dan met de officiële jaarlijsten.