vrijdag 17 augustus 2007

Wisseling van de wacht: Mika neemt 't over!


Ja ja, de Megaman had het al voorspeld: Mika staat de komende week op #1 in de Top 100, zowel bij de singles als bij de albums! Zowel 'Relax take it easy' als 'Life in cartoon motion' stijgt deze week door van 3 naar #1, waardoor we in Nederland voor het eerst in de geschiedenis een Libanees op #1 hebben. Maandag komt de Megaman uitgebreid terug op de verdeling van nationaliteiten onder de nummer één-hits.

dankzij downloads

Mika scoort zijn single-topper vooral via de verkochte downloads. Qua fysieke singleverkopen blijft hij nog achter bij Jeroen van der Boom (#2 in de Single Top 100) en André Hazes & Gerard Joling (#3). Omdat echter het aantal betaalde downloads met kop en schouders boven de rest uitsteekt, behaalt Mika toch een ruime overwinning: uiteindelijk heeft hij een voorsprong van 11% op 'Jij bent zo' van Van der Boom en maar liefst 25% op de vorige #1, 'Blijf bij mij'.

Roelvink op #4

Achter het genoemde trio doet Dries Roelvink goede zaken, door met 'Ik kom eraan' door te schuiven van 8 naar #4. Een ongekende weelde voor een artiest die al een kwart eeuw in de marge loopt te krabbelen maar nu dankzij een gele zwembroek alsnog doorbreekt. De Zweedse producer Axwell gaat ook hard: hij klimt met 'I found u' van 48 naar #10 en is de ene nieuwe in de top 10. Vlak daaronder staan twee dames klaar om de top 10 te betreden: Fergie klimt met 'Big girls don't cry van 51 naar #12 en Kate Ryan gaat met 'Voyage voyage' van 32 naar #17.

Ferry Corsten hoogste nieuwe

'The race' van Ferry Corsten is de hoogste nieuwkomer deze week met een entry op #14. Het nummer is het thema van de Formule 1 city race in de binnenstad van Rotterdam dit weekeinde. Een flink stuk daarachter komt Yanou op #45 binnen met 'King of my castle', een bewerking van de #2-hit van Wamdue project uit 1999. Onderaan in de lijst vinden we twee opmerkelijke binnenkomers: de dertig jaar dode Elvis staat op #95 met 'Heartbreak hotel' en vlak daarboven staat de nog levende Nederlandse Elvis, René Shuman, op #93 met 'Suspicious minds'.

Snow patrol een jaar genoteerd!

Een ongekende prestatie levert 'Chasing cars' van Snow patrol. De track is eigenlijk al maanden uit de publieke belangstelling verdwenen, maar staat door een aanhoudende stroom downloads deze week exact een vol jaar lang in de lijst! En het nummer staat nog hoog genoteerd ook: deze week is er een licht verval van 29 naar #34. Een uitstekend voorbeeld van een hit die nog populair blijft lang nadat de single uit de winkels is verdwenen.

Ook Mika's album naar de top

Mika kan een feestje gaan vieren vanavond! Hij treedt dan voor het eerst op in Nederland, op het Lowlands-festival, en ziet dan niet alleen zijn single, maar ook het album 'Life in cartoon motion' naar #1 klimmen. Opmerkelijk is dat die plaat al 27 weken genoteerd staat. Het komt niet vaak meer voor dat een plaat zo lang doet over de klim naar de top; veel albums debuteren direct op #1. Mika neemt de leiding over met een smalle marge: slechts 4% scheiden hem van de vorige nummer één, BZN.

Elvis met Nederlands album

Hoogste nieuwe is 'The complete Dutch collection' van Elvis Presley op #11. Daar is niet zoveel Nederlands aan hoor: het is een samenstelling op basis van de voorkeuren van Nederlandse fans, die konden stemmen via internet of een bon uit de Telegraaf. Ofwel: we komen opnieuw de geijkte Elvis-hits tegen, maar nu weer eens in een andere volgorde. Na een verzamelalbum van Paul Simon op #40 komen we de enige echt nieuwe muziek tegen op #64: daarop debuteert DJ Porny met 'Porny people'.

Lees al het nieuws over de prestaties van Mika, alle nieuwkomers in de top 100 en de opvallendste stijgers in de uitgebreide Megaman komende maandag!

woensdag 15 augustus 2007

Midweek 15 augustus: Mika wellicht naar #1 met single én album!

'Relax take it easy' naar #1 dankzij downloads

Afgaande op de tussentijdse Single Top 100, die vandaag bekend is gemaakt door GfK-MegaCharts, blijft het voorlopig nog stuivertje wisselen aan de top van de Single Top 100. Namen vorige week Joling en Hazes het stokje weer over van Jeroen van der Boom, voor komende vrijdag maakt Mika een grote kans om aan de leiding te gaan in de Single Top 100. De fysieke verkopen van Hazes/Joling en ook van Jeroen van der Boom zijn nog altijd hoger dan die van Mika, maar vanwege de betaalde downloads kan de Libanees zijn slag slaan.

download-actie Hazes/Joling gestopt

De afgelopen weken werd de Single Top 100 sterk beïnvloed door één persoon: hitparadevolger Thom Visser. Hij was de afgelopen maand in zijn eentje verantwoordelijk voor onder andere honderden betaalde downloads van 'Blijf bij mij' van Gerard en André. Visser wilde aantonen hoe beïnvloedbaar de hitparade is en had er een aardige som geld voor over ook. Door gerichte aankoopacties via iTunes zorgde hij er de afgelopen weken voor dat 'Blijf bij mij' op #1 bleef staan in de Single Top 100. Hoewel zijn actie op zich legaal is, telt hitpardesamensteller MegaCharts inmiddels de downloads die via Vissers ip-adres worden gedaan, niet meer mee voor de Single Top 100, omdat de hitparade teveel beïnvloed werd door één persoon en niet meer de smaak van het brede publiek weergaf. Thom Visser is daarom met zijn download-actie gestopt. Dat maakt dus ruimte vrij voor Mika om naar #1 te klimmen.

Of toch Jeroen?

De strijd is echter nog niet helemaal gestreden... Ook 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom maakt nog een kans op de koppositie. Zijn singleverkopen zijn weliswaar een stuk hoger dan 'Relax take it easy', maar zijn downloads liggen weer aanzienlijk lager, dus het zal er nog om gaan spannen! Andere verschuivingen in de goede richting mogen we komende vrijdag verwachten van Djumbo, Axwell, Fergie, Erik Hulzebosch en Frans Bauer. Mogelijke nieuwkomers zijn de singles van Yanou, Peter Beense en Dennis.

'Life in cartoon motion' #1-album

In de Album Top 100 kan de koppositie Mika al bijna niet meer ontgaan. De afgelopen knabbelde hij steeds meer af van zijn achterstand op BZN en vandaag gaat de Libanees de afscheid nemende Volendammers voorbij. 'Life in cartoon motion' zal komende vrijdag dus waarschijnlijk na 27 weken eindelijk de top van de Album Top 100 gaan bereiken. En da's meteen ook het enige vermeldenswaardige feit van de albumlijst, want daarin is de invloed van de vakantie duidelijk te merken: geen opmerkelijke releases en geen opmerkelijke verschuivingen.

maandag 13 augustus 2007

Megaman week 32

Bij deze Megaman 32, waarin Gerard Joling en André Hazes voor de derde keer naar de top klimmen, Dries Roelvink na jaren ploeteren eindelijk doorbreekt en BZN de albumstrijd wint. Alle informatie over deze en andere noteringen vind je terug in de Megaman van deze week, inclusief geluid- en beeldfragmenten.

Veel leesplezier!

Joling en Hazes stijgen opnieuw terug naar #1

André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) (1) ***elfde week op #1***

Niet weg te branden van die eerste plaats! Opnieuw klimmen André en Gerard naar de top. Na negen weken bovenaan zakte ‘Blijf bij mij’ drie weken terug naar #2, om Jannes een weekje op #1 te gunnen. Maar Hazes en Joling klommen terug naar boven, waarna vorige week opnieuw ruimte vrij moest worden gemaakt. Nu was het Jeroen van der Boom die een weekje bovenaan wilde staan. Maar opnieuw was het afscheid van de toppositie voor het koppel André/ Gerard maar van korte duur: ten tweede male stuitert ‘Blijf bij mij’ terug naar boven.

Drie keer naar #1

Terugklimmen naar #1, dat komt wel vaker voor, maar twee keer terug naar #1, dat is in de Mega-geschiedenis nog maar één keer eerder gebeurd. Twee jaar geleden, in mei 2005, flikte Guus Meeuwis met ‘Geef mij je angst’ het zelfde. Joling en Meeuwis presteren dus beide dit feit met een remake van een nummer van Hazes.

De twee keren dat ‘Blijf bij mij’ van #1 verdreven werd, waren terug te voeren op een aantal goed geplande signeersessies van Jannes en Jeroen van der Boom. Een gerichte actie dus om een nummer één-hit te forceren. Daartegenover staat een downloadactie van hitparadefans om Joling en Hazes aan een recordaantal #1-weken te helpen. Dat heet: handig gebruik maken van de regeltjes in de samenstelling van de Single Top 100... Geer en Haas staan inmiddels al elf weken bovenaan. Dat brengt hen in de top 4 van langstgenoteerde #1-hits aller tijden. Klik hier voor het overzicht.

Kwart jaar Nederlandstalig

De drie achtereenvolgende Nederlandstalige nummer 1-hits staan inmiddels al exact een kwart jaar achter elkaar bovenaan. Het is nog maar twee keer voorgekomen dat er een nóg langere periode was van Nederlandstalige hegemonie. Vorig jaar boekten we een record met 22 achtereenvolgende weken een Nederlandstalige plaat bovenaan. Zie hier het overzicht.

Jeroen van der Boom al na één week verslagen

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (2)

Nee, geen tweede week op #1 voor Jeroen van der Boom. Had ie maar niet op vakantie moeten gaan vorige week… Het scheelde zelfs niet veel, of Van der Boom had ook nog de tweede plaats gemist. In de Single Top 100 houdt hij maar één procentje voorsprong over op zijn achtervolger, Mika met ‘Relax take it easy’.

Jeroen heeft ondertussen wel duidelijk de originele versie van het nummer verslagen. David Bisbal scoorde met ‘Silencio’ een Spaanse #1-hit, maar wij komen dat origineel in Nederland pas ‘bubbling under’ tegen op plaats #110.

Dries Roelvink: eerste hit op z’n ouwe dag

Dries Roelvink: Ik kom eraan (route du soleil) (8)

Inderdaad, hij komt eraan! Dries Roelvink heeft een top 10-hit te pakken. En dat betekent eindelijk de doorbraak voor deze 48-jarige zanger. Hij heeft er lang op moeten wachten dus. Een top 10-notering, dat betekent dat hij er een flinke schare nieuwe fans heeft bijgekregen de afgelopen weken. En dat is nodig ook, want Roelvink is van plan om Ahoy uit te verkopen, maar de kaartverkoop wil nog niet zo lukken… 10.000 man passen er in het Rotterdamse sportpaleis, maar Roelvink heeft nog maar 1.700 kaarten verkocht. Hopelijk zijn singlekopers ook concertgangers, en kan Roelvink op 28 januari alsnog voor een vol Ahoy zijn ding doen. Dries maakt zich er nog geen zorgen over: “We hebben er ook nog niks aan gedaan. We hebben pas één advertentie geplaatst. Vanaf 1 september gaan we ons op Ahoy richten.”

Marianne Weber: geen reden tot huilen

Marianne Weber: Een meisje huilt (14)

De snelste stijger deze week: ‘Een meisje huilt’ van Marianne Weber. Met zevenmijlslaarzen snelt ze door de lijst heen: van 68 naar #14, da’s maar liefst 54 plaatsen winst. Zou dit haar derde top 10-hit kunnen worden? Haar vorige stamt al weer van tien jaar geleden, toen ze in duet met Frans Bauer vier weken lang de lijst aanvoerde met ‘De regenboog’.

Snow patrol bijna een jaar in de lijst

Snow patrol: Chasing cars (29)

Nog één weekje volhouden… Snow patrol is met ‘Chasing cars’ bezig om iets onwaarschijnlijks te presteren. Al 51 weken lang staat de track in de lijst en deze week klimt het nummer zelfs nog eens zeven plaatsen van 36 naar #29. ‘Chasing cars’ stond nooit hoger dan 21, maar staat toch al bijna een jaar genoteerd. Deze 29e plek is de hoogste positie sinds januari. Dankzij een intensieve download-lobby blijft de plaat echter al tijden genoteerd staan, en volgende week is het ongetwijfeld de tweede plaat aller tijden die het minstens een jaar volhoudt in de Single Top 100. Voor het absolute lengterecord moeten er echter nog veertien weken bij; pas na 66 weken is de ‘Kabouterdans’ van Plop achterhaald.

Axwell: Zweedse troef

Axwell feat. Max’C: I found u (48) *** hoogste eersteweeks ***

De opvolger van ABBA, zullen we maar zeggen. Ook Zweden gaat met z’n tijd mee, getuige het succes van Eric Prydz, StoneBridge en ook deze Zweedse producer Axel Hedfors. In de muziek bedient hij zich van zijn artiesten-alias Axwell. Zijn eerste twee solohits scoorden vorig jaar nog zeer bescheiden (#62 en #89), maar sinds hij twee maanden terug een samenwerking aanging met mede-dj’s Angello, Ingrosso en Laidback Luke, op ‘Get dumb’ (#45), gaat het met hem een stuk voorspoediger. Resultaat: een tweede hit bij de bovenste vijftig, maar nu solo.

Niet dat het maar een kleine jongen is hoor; Axwell heeft al een respectabele staat van dienst. De afgelopen jaren werkte hij al samen met Madonna, Nelly Furtado, Bob Sinclar en Sunfreakz.

Op de singlemix van ‘I found u’ wordt Axwell bijgestaan door Max’C, een Amerikaanse zanger die zich gevestigd heeft in Finland.

Hulzebosch: zingen gaat beter dan schaatsen

Erik Hulzebosch: Geloof me (49)

Tsja, een strenge winter zit er vast niet meer in met die klimaatverandering… Vandaar dat marathonschaatser Erik Hulzebosch wellicht een slimme carrièremove heeft gemaakt door van schaatsen over te schakelen op zingen. ‘Geloof me’ is zijn tweede hit na zijn winst in de tv-talentenjacht voor beroemdheden ‘So you wanna be a popstar’. Met zijn vorige hit, ‘Extase (zonder jou)’, ging het overigens een stuk voorspoediger: die finishte in juni nog op de tweede plaats.

‘Geloof me’ is de eerste van een heel peloton van Nederlandstalige nieuwkomers deze week. Lees verderop in deze Megaman ook over de nieuwe singles van Wesley, Helemaal Hollands, Frans Bauer, Tamara Tol en Vinzzent.

Fergie is een grote meid

Fergie: Big girls don’t cry (51)

'Big girls don’t cry’ zongen de Four seasons al in 1963. Deze nieuwe hit van Fergie heeft daar, afgezien van de titel, niets mee te maken. De Megaman is benieuwd of deze versie van Black eyed peas-zangeres Stacy Ann Ferguson qua notering de hit van de Four seasons (#29) kan achterhalen, want met haar solohits gaat het telkens een beetje meer bergafwaarts. Vorig jaar scoorde ze voor het eerst in haar eentje met ‘London bridge’ (#28), waarna ze met respectievelijk ‘Fergalicious’ (#35) en ‘Glamorous’ (#60) telkens wat moest inleveren. Met haar vierde hit gaat het gelukkig al weer wat beter, gezien de positie halverwege de Single Top 100 in de openingsweek. In Amerika doet ze het stukken beter, want daar bereikte dit nummer plek #2; ze heeft daar al twee #1- en twee #2-hits op haar conto staan.

Wesley heeft nieuw platencontract

Wesley: Hallo schat (69)

Het gaat goed met Wesley! Nou ja, een tijdje geleden piepte hij wel anders: hij liep mee in de Nijmeegse vierdaagse, maar kreeg daarbij zoveel last van zijn enkel, dat hij een tijdje rust moest houden. Maar dat is allemaal achter de rug: het gaat goed met Wesley!

‘Hallo schat’ is zijn zesde hit sinds zijn Single Top 100 debuut exact vier jaar geleden. Vorige week tekende hij bovendien een nieuw platencontract: vanaf nu brengt hij zijn singles uit bij NRGY Music, de platenmaatschappij van onder meer Gerard Joling. En later dit jaar komt daar nog een nieuw album bij ook, dus hou je hart vast.

Helemaal Hollands zit niet bij de pakken neer

Helemaal Hollands Carlo & Leo: Wat een vrouw (76)

De pechvogels van het jaar: de vorige single van Helemaal Hollands, ‘Een ster vernoemd naar jou’, werd geen grote hit (#29), terwijl de versie van Jannes (‘Zie die ster’), wel bij ons aansloeg: #1. Geen sterrenstatus dus voor de mannen van Helemaal Hollands (Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat); voorlopig mogen ze blijven opdraven op de après-ski-feesten. ‘Wat een vrouw’ is hun zesde hit als Helemaal Hollands; het meeste succes hadden ze vorige jaar met ‘Dans klein zigeunermeisje’ (#27).

De notering voor ‘Wat een vrouw’ zorgt er trouwens wel voor dat Carlo en Leo als Helemaal Hollands inmiddels al populairder zijn dan onder hun vorige groepsnaam, Move-it! Onder die noemer scoorden de heren tussen 2002 en 2004 vijf Engelstalige coverhits, waarbij hun debuutsingle ‘I save the day’ met een twaalfde plek het meeste succes kende. Vorig jaar schakelde het tweetal over op het Nederlands, met een bijpassende groepsnaam, maar een hit als ‘I save the day’ is vooralsnog uitgebleven. Blijkbaar willen de heren het in de toekomst onder een derde noemer gaan proberen, want op de nieuwe single staan ook prominent de beide voornamen vermeld, Carlo & Leo.

Frans Bauer scoort hit via import

Frans Bauer: Van de nacht maken wij ‘n fiësta (78)

Die Frans: hij is zó populair; hij hoeft niet eens een single in de winkel te hebben liggen, om een hit te scoren! ‘Van de nacht maken wij een fiësta’ is een nummer van zijn album ‘Voor altijd’ en is sinds deze week op single uit in België. De Nederlandse fans konden echter niet wachten en het nummer is op basis van imports nu al in de Single Top 100 binnengekomen. Blijkbaar heeft een aantal platenzaken dus het nummer in België besteld en in Nederland verkocht. Een beetje een omweg voor een Nederlandse artiest, maar het levert Bauer wel zijn veertigste hit op; een aardige mijlpaal dus.

Wil je Bauer zien, dan hoef je dit jaar niet helemaal naar Ahoy in Rotterdam: Bauer komt naar je toe dit najaar! Van september tot december gaat hij op theatertour in Nederland en België.

Nieuwe hit voor Maroon 5

Maroon 5: Wake up call (86)

Kara’s flowers? Nooit van gehoord! Maar zo noemden de vier heren uit Los Angeles zich wel toen ze begin deze eeuw een gitaarbandje begonnen. Het succes kwam pas na een verhuizing naar New York, het toevoegen van een vijfde groepslid én een naamsverandering in Maroon 5. In 2001 leverde hen dat een platencontract op en in 2004 een wereldwijde doorbraak. Na twee jaar hitparadestilte maakte de groep eerder dit jaar een succesvolle come back met ‘Makes me wonder’ (#8), waaraan met ‘Wake up call’ een bescheiden voortzetting wordt gegeven.

Tamara Tol in het Nederlands en Duits

Tamara Tol: Hola! (89)

Tamara Tol doet het in het Nederlands inmiddels al beter dan in het Engels. Samen met Ben Hendriks scoorde Tamara midden jaren 90 drie Engelstalige hits, met ‘Love is the only way’ als topper (#31 in 1994). Daarna viel het elf jaar stil, tot Tamara solo en in haar eigen taal in 2006 terugkwam. En hoewel de hits wat kleiner zijn, heeft ze bij deze al wel haar vierde te pakken, en da’s al mooi eentje meer dan in haar Engelstalige tijd.

En Tamara is inmiddels trouwens al drietalig: het nummer ‘Hola!’ staat in niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits op de single. Het nummer is gecomponeerd door haar producer, Piet Souer. Bekijk hier de videoclip op YouTube.

Vinzzent heeft trouwe fans

Vinzzent: Een zomer lang verliefd (91)

Natuurlijk heet hij eigenlijk Vincent, maar als je die C vervangt door een dubbele Z, dan val je in ieder geval op. Vandaar dat Vincent Claase, geboren in het Achterhoekse Winterswijk en getogen in het Brabantse Oosterhout, inmiddels hit nummer 3 kan bijschrijven op zijn conto. Vijf jaar terug scoorde hij nog in het Engels met ‘Right here right now’, maar daarna hield het een tijdje op. Totdat Vinzzent het eerder dit jaar probeerde met een cover van het aloude ‘Cecilia’ van Simon & Garfunkel. Dat leverde hem een bescheiden hitje op, én de mogelijkheid om zijn debuutalbum op te nemen, ‘Een leven lang verliefd’. Het merendeel van de nummers schreef hij zelf.

Bus vol fans

Vinzzent heeft een schare hele trouwe fans. Ze volgen hem overal. Zo gingen ze naar de opnames van het TROS Muziekfeest op het Plein in Deventer met een volle dubbeldekker. “Dat is echt waanzinnig. Het is een idee van Arnoud Kastelijns van hotel café 't Zonneke in Oosterhout. Dat is echt een verzamelplaats geworden voor de fans.” Muziekprogramma’s zoals die van de TROS, zijn volgens Vinzzent erg belangrijk. “Daar krijg je echt de kans om je te laten zien. Er zijn zoveel mensen die van het Nederlandse lied houden. Het leeft echt op dit moment. In Duitsland zie je dat al veel langer. Daar is zo’n beetje tachtig procent van de muziek gewoon in het Duits gezongen.”

Vinzzent leeft momenteel zijn droom. “Muziek is echt mijn lust en leven. Zingen is mijn passie. Dit wil ik heel graag blijven doen. Natuurlijk heeft het ook een keerzijde. Het ‘s avonds laat optreden en ‘s nachts thuiskomen, is wel eens zwaar, maar je hoort me niet klagen. Ik doe dit ontzettend graag. Het publiek houdt me scherp. Je moet blijven presteren, want ik doe dit ook voor hen.”

Moke binnen met single en album

Moke: Here comes the summer (94)

‘Here comes the summer’… ’t Is al half augustus, mannen! Afijn, de heren van Moke komen blijkbaar ook uit hun winterslaap. ‘Here comes the summer’ zal wel een heel kleine hit blijven, maar het is toch prettig om tussen al die Nederlandstalige meezingers af en toe nog eens een lekkere gitaarplaat te kunnen horen.

Ruggengraat van de band zijn de Noordierse zanger Felix Maginn en zijn compagnon op gitaar, Phil Tilli. Beide heren speelden hiervoor in nog zo’n leuk bandje, Supersub. In Moke hebben Rob Klerkx (drums), Eddy Steeneken (toetsen) en Marcin Felis (bas) zich bij hen aangesloten. Moke is toe aan zijn tweede hit dit jaar, na ‘Last chance’ (#55 in april).

In het kielzog van de single beleeft ook het album een heropleving: ‘Shorland’ komt terug binnen in de Album Top 100 op #68.

Jumpfreakz organiseren NK jumpen

Jumpfreakz: Whoohoe (95)

Nee, de jumprage is nog steeds niet over… Een nieuwe groep jumpers dient zich aan onder de naam Jumpfreakz. Achter die naam zit een heel dj-team verscholen, bestaande uit een bekende en vijf minder bekende namen. De bekendste van het stel is Mc-Q, het alias van Rick Prumpeler. Hij heeft al drie hits achter zijn naam staan; één solo en twee in samenwerking met DJ Kicken. ‘Happy together’ bracht hem in 2005 nog het meeste succes (#11). Mc-Q is ook de nestor van het gezelschap; hji stamt van 8 oktober 1974. De andere vijf dj’s zijn nog onbekend (hitparadetechnisch gesproken dan), dus bij deze een voorstelrondje. Zo hebben we D-Ultra, die in het dagelijks leven luistert naar de naam Daniël en geboren is op 7 januari 1985. Verder zien we Mike –K– (3 juni 1982), Ixxus aka Royal X (maar eigenlijk heet hij gewoon Peter; 19 december 1983), Brytek aka Sebulba (die eigenlijk Mark heet; 8 maart 1983) en Cliff Raafs (heel goed: gewoon je eigen naam gebruiken; 28 juli 1985).

De Jumpfreakz worden bovendien nog eens bij optredens ter zijde gestaan door een compleet jumpteam, dat bestaat uit S!N (alias Roy Vanmaris), _bRn (ofwel Brian de Bruijn), Wenn (een afkorting van Wendy), Lianne (die heet inderdaad gewoon Lianne) en Er!k (die in het echt, weinig verrassend, Erik heet).

Nederlands kampioenschap jumpen

De Jumpfreakz gaan in oktober en november een heus Nederlands kampioenschap jumpen organiseren. Eerst zijn er vier regionale voorronden, gevolgd door een echt NK in november, in drie categorieën: hardjump, freestyle en duo jump. De Megaman is er al trots op dat hij de foxtrot een beetje behoorlijk onder de knie heeft… Ben je minstens zestien jaar en wil je meedoen, dan kun je je hier aanmelden.

Dos palomas negras wil George Baker achterna

Dos palomas negras: Don’t wanna go home… (96)

Witte duiven hebben we al een aantal gehad natuurlijk in de Single Top 100; luister maar eens naar ‘Una paloma blanca’ van George Baker selection en ‘Buenas dias weisse Taube’ van Frans Bauer. Nu treffen we voor het eerst ook zwarte duiven aan in de hitlijst. Het gaat om de Nederlandse producers Tymen Geurts en Ton de Kruyf, die het platenlabel Dos palomas negras bestieren. In 2000 werkte het tweetal voor het eerst samen en componeerden ze onder andere een reclamejingle voor shampoofabrikant Schwarzkopf.

Eigen label

Na nog een aantal muzikale projecten besloten de heren in 2005 een eigen platenlabel op te richten. Aanvankelijk zonder al te veel hitparadesucces; de paar producties van hun hand die op plaat verschenen, bleven steken in de clubs. Maar eerder dit jaar kwam dan toch eindelijk hun doorbraak: als T&T (inderdaad, de eerste letters van hun voornamen) scoorden de heren met ‘Shake’ (#67). Daar komt nu dus ‘Don’t wanna go home…’ achteraan, uitgebracht onder de naam van het platenlabel. Voor een evenaring van het succes van ‘Una paloma blanca’ hebben ze nog een hele lange weg te gaan, want die wereldhit maakte George Baker in 1975 multimiljonair. Maar die ambitie hebben Tymen en Ton zeker: om te beginnen beelden ze hun ‘zwarte’ duiven op de platenhoes al in wit af…

Krezip, Dario en Jump project terug

Krezip: Play this game with me (77)
Dario & George Baker: Sing for the day/ Zing met me mee (97)
Jump project: Hava tequila (99)


Drie platen gaan op herhaling deze week. Krezip kan de zeperd van twee weken geleden gelukkig toch nog een vervolg geven. ‘Play this game with me’ verdween vorige week na slechts één week al weer uit de lijst, maar komt deze week terug binnen, één plekje hoger dan het debuut op 28 juli. De remake door Dario van George Bakers ‘Sing for the day’ is ook terug in de lijst: ‘Zing met me mee’ vinden we deze week op #97, nadat twee eerdere noteringen in juli het plaatje al tot #57 brachten. En tenslotte is ‘Hava tequila’ van Jump project ook terug, zij het met de hakken over de sloot. De remake van de Jiddische traditional ‘Hava nagila’ scoort nu voor de vierde week en schopte het eerder al tot #72.

Drie albums vechten om koppositie; BZN wint

Album top 3:
1. (-1) BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
2. (-2) Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
3. (-4) Mika: ‘Life in cartoon motion’


Het was een spannende finish deze week: de top 3 in de Album Top 100 staat op 5% van elkaar. BZN trekt uiteindelijk aan het langste eind en staat met ‘Adieu’ voor de derde week bovenaan. Op slechts 3% achterstand staan Gerard, Gordon en René op #2. En op #3 een album dat deze week exact een half jaar genoteerd staat, maar pas nu zijn hoogste notering bereikt, ‘Life in cartoon motion’ van Mika.

Vijf acts van uiteenlopend allooi vinden hun nieuwe album deze week voor het eerst terug in de Album Top 100. Beth Hart is de hoogste nieuwe met ’37 days’. De 35-jarige Amerikaanse is vooral wereldberoemd in Nederland en Scandinavië; onze eigen Album Top 100 is dan ook de eerste hitlijst ter wereld waarin het album genoteerd staat. Op 7 september volgt haar nieuwe single, ‘Good as it gets’.

Meezingen kunnen we met Stef Ekkel op ‘Samen uit, samen thuis’, binnen op #48. Van dat album staat momenteel ‘Dat zomerse gevoel’ op #38 in de Single Top 100 en werd eerder al ‘Shanghai’ een singlehit.

Uit een heel ander vaatje tappen de death-metal-gasten van Gorefest. Op ‘Rise to ruin’ zaagt men als vanuits weer van dik hout planken en ‘zanger’ Jan-Chris de Koeijer heeft nog altijd een angstaanjagende grunt in huis. De Gorefest-liefhebbers brengen de plaat op #68 binnen.

Voor wat commerciëlere muziek kun je terecht bij Justin Nozuka. Achttien jaar, afkomstig uit Canada, maar aan zijn achternaam is te merken dat hij een Japanse vader heeft. Hij zit in de singer/songwriter-hoek en debuteert met ‘Holly’ op #70.

En de laagste nieuwkomer, op #85, is de Eindhovense houseveteraan Mental Theo, die zo handig is om nog even op de jumpstyle-kar te springen, voordat de rage is overgewaaid.

De volledige Single & Album Top 100 vind je op www.megacharts.nl.