vrijdag 19 juli 2013

Hitflits: Rein Mercha pakt alsnog eerste plaats, invasie van NSJ-acts

Twee weken moest Rein Mercha genoegen nemen met een tweede plaats, ‘The weight of your love’ van Editors was telkens iets te sterk. Maar deze week lukt het de zigeunerartiest alsnog en stijgt zijn album ‘Vol passie & emotie’ naar de eerste plaats van de AlbumTop 100. Mercha eindigde in mei als tweede bij Bloed, Zweet & Tranen, dat gewonnen werd door Jason Bouwman.

Wij denken dat de eerste plaats voor Rein Mercha, zeker één persoon een plezier zal doen: Maria. Zij wist ons te melden dat zijn echte naam Reinard Dewus is en niet Richard Dewus. Rein is de afkorting van Reinard. De naam Mercha komt van zijn oudste dochter. Bij haar geboorte is hij die naam gaan gebruiken als artiestennaam, als trotse vader. Bedankt Maria!

Toch was die eerste plaats voor Rein Mercha nog geen uitgemaakte zaak. In het begin van de week voerde een heel andere artiest de voorlopige albumlijst aan: Robin Thicke met zijn album ‘Blurred lines’. Mercha stond slechts op #7 en had een achterstand van bijna 50%. Maar nadat de instores die Mercha vorig weekend gaf, waren verwerkt, steeg het album naar de eerste plaats, met als gevolg #1 in de weeklijst.

Wil Mercha die eerste plaats behouden, dan zal hij de komende week nog flink aan de bak moeten. Anders zal het album een zelfde lot vergaan als ‘The weight of your love’ van Editors, dat zakt naar de achtste plaats.


TOP 3

1  (2)   Rein Mercha: Vol passie & emotie (eerste week)
2  (3)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (46) Robin Thicke: Blurred lines

Geen #1 voor Thicke bij ons dus, maar waarschijnlijk pakt hij die wel in de Britse albumlijst. Na vier dagen voert hij de voorlopige albumlijst aan, gevolgd door 'Magna Carta ... Holy Grail' van Jay-Z, dat vorige week op #1 binnenkwam. 'Electric' van Pet shop boys, eerder deze week slechts zo'n 1400 stuks verwijderd van 'Blurred lines',  volgt op #3. Zondag worden de definitieve lijsten opgemaakt.

De eerste weeks noteringen in onze Album Top 100, delen we op in twee groepen. De eerste groep bestaat uit echt nieuwe albums. De tweede groep bevat albums van artiesten die hun notering danken aan het North Sea Jazz festival, vorig weekend in Rotterdam.

 De eerste groep bestaat uit de volgende noteringen:
#15 Pet shop boys: Electric
#50 Cody Simpson: Surfers paradose
#76 Alela Diane: About farewell

De tweede groep valt onder alle noteringen van NSJ-acts. Niet alleen nieuwe noteringen, maar ook albums die al genoteerd stonden en albums die dankzij het optreden op herhaling gaan. Het zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering tot nu toe:
#2  (3) Caro Emerald: The shocking Miss Emerald (1)
#4 (48) Lianne La Havas: Is your love big enough? (3)
#11 Laura Mvula: Sing to the moon (58)
#16 Gary Clark Jr.: Blak and blu (6)
#17 Ibrahim Maalouf: Wind (65)
#23 Gregory Porter: Be good (10)
#26 Miles Davis: NorthSea Jazz legendary concerts
#32 Seasick Steve: Walkin’ man – The best of (33)
#33 Jamie Cullum: Momentum (27)
#35 (61) Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor (1)
#38 Larry Graham & Graham central station: Raise up
#41 (84) Karsu: Confession (35), van #84
#43 Antony Hamilton: Back to love
#45 Charles Bradley: Victim of love (9)
#47 Marcus Miller: Renaissance (26)
#52 Valerie June: Pushin’ against the stone (34)
#53 José James: No beginning no end (17)
#56 Ben Harper & Charlie Musselwhite: Get up (100)
#57 Cody Chesnutt: Landing on a hundred (96)
#67 (55) Ruben Hein: Hopscotch (17)

#68 Charles Bradley: No time for dreaming (40)
#69 Ibrahim Maalouf: Dia – Diasporas/Diachronism/Diagno
#70 Gregory Porter: Water (40)
#71 Seasick Steve: Hubcap music (46)
#72 Calexico: Algiers (18)
#75 Bassekou Koyate & Ngoni Ba: Jama ko (75)
#84 Snarly puppy: Tell your friends
#91 Mathias Eick: Skala
#96 Bonnie Raitt: Slipstream (24)
#99 Hiatus Kaiyote: Tawk tomahawk

Zoals je ziet een hele lijst, 30 stuks, twee meer dan in 2012. De verdeling is als volgt, met tussen haakjes de aantallen in 2012: 18 op herhaling ( 6), 7 echt nieuw (11) en 5 (11) stonden er al eerder in. ‘Is your love big enough?’ van Lianne La Havas, kwam de week na het festival binnen op #3 en staat nu op #4. Het album heeft echter niet alle tijd genoteerd staan. Vorige week ging het voor de vierde keer op herhaling en staat nu voor de 21e week in de lijst.

Tot slot nog dit. Miles Davis is de enige artiest die niet heeft opgetreden op NSJ. Hij overleed op 28 september 1991 op 65-jarige leeftijd. Het dubbelalbum ‘NorthSea Jazz legendary concerts’ bevat 18 opnamen uit 1985, opgenomen in het Tuinpaviljoen in Den Haag, toen nog het thuishonk van het festival.

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (vierde week)
2  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (3)   Bakermat: Vandaag

Aanstaande zondag zal Avicii ook de eerste plaats pakken in de Britse hitparade. Na twee dagen waren er al 153.121 van 'Wake me up!' verkocht. De verwachting is dan ook dat er in de eerste week meer dan 200.000 stuks van verkocht zullen zijn. Daarmee verslaat het 'Blurred lines' van Robin Thicke feat. T.I + Pharrell, dat met 198.856 (in de tweede week dat het op #1 stond), daar net onder bleef.

update 19-7 / 17.50:
De cijfers van de eerste 4 verkoopdagen zijn zojuist bekend geworden, en daaruit blijkt dat het nummer van Avicii al over de 200.000 heen is: 207.978 downloads! 'Blurred lines' verkoopt slechts een vierde daarvan. Avicii heeft nog twee verkoopdagen te gaan, dus zal nog verder uitlopen. O ja, 'Blurred lines' is officieel de 137e millionseller en de tweede voor Pharrell Williams. In juni scoorde hij zijn eerste met 'Get lukcy' samen met Daft punk & Nile Rodgers.

Kanshebbers voor een top 3-positie volgende week bij ons zijn: ‘Papaoutai’ van Stromae, dat deze week flink doortijgt, van 11 naar #4. ‘Animals’ van Martin Garrix, dat in de tweede week van 34 naar #8 stijgt. En misschien ook nog wel: ‘Mi mi mi’ van Serebro, hard onderweg naar de top 10, gestegen van 43 naar #12. Of misschien zit er wel eentje bij uit het volgende rijtje!

De eerste weeks noteringen van deze week:
#16 Jeffrey Spalburg: Hengelo-o-o
#60 Justin Timberlake: Take back the night
#63 Frank van Etten: Als je lacht
#68 Mike & Colin: Het is zomaar zomer
#69 Pearl jam: Mind your manners
#77 Arjon Oostrom: Lekker lekker
#89 YS: Zelfgemaakt
#96 Go back to the zoo: Charlene
#97 Jay-Z: Holy grail

‘Playing with fire’ van Haris, winnaar van de vijfde editie van X factor, zakt in de tweede week van 9 naar #72.

De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. Morgenmiddag krijg je op de nieuwssite van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen en na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

dinsdag 16 juli 2013

Megaman bij week 28 – 13 juli 2013

Avicii houdt nog stand tegenover Robin Thicke, weer geen #1-hit voor winnaar X-factor, scoort Russisch trio de zomerhit van 2013, Maaike Ouboter zingt voor haar broer en Sjaak weet het recept voor een goed nummer. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alles over de nieuwe albums kun je nalezen op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. En aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je weet altijd wanneer de Hitflits of Megaman online staat. Mooie zomerweek gewenst.

Blurred Lines blijft Avicii in de nek hijgen

Avicii: Wake me up! (1)       *** derde week op #1 ***

Voor de derde week weet Avicii met ‘Wake me up!’ de concurrentie voor te blijven. En die concurrentie is al drie weken dezelfde: ‘Blurred lines’, de voormalige #1-hit van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell. ‘Blurred lines’  staat inmiddels al voor de vijfde week achtereen op #2 en klimt langzaam naar ‘Wake me up!’. Het verschil, vorige week nog toegenomen tot 33% is deze week verkleind tot 20%. In dit tempo moet Avicii over twee weken de eerste plaats afstaan …

terug naar #1

In de Britse hitparade pakt ‘Blurred lines’ deze week al wel de eerste plaats terug, waar het al vier weken doorbracht. In de afgelopen week is het nummer 82.593 over de (digitale) toonbank gegaan, waarmee het nog maar 1381 stuks verwijderd is van het miljoenste exemplaar! ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams was dit jaar het eerste nummer dat over het miljoen ging. Daarvan staat de teller nu op 1.092.992. ‘Get lucky’ staat in de Britse hitparade op #9 en verkocht de afgelopen week 31.702 exemplaren.

Weer geen #1-hit voor winnaar X factor

Haris: Playing with fire (9)  *** hoogste eerste weeks ***

De impact van talentenjachten lijkt aan het afnemen. Jason Bouwman, winnaar van ‘Bloed, Zweet & Tranen’, steeg in de week na de finale, van 28 naar #8, en daar bleef het bij. Deze week zakt zijn nummer in de zesde week naar #90.

Haris, vorige week winnaar van X factor, komt met ‘Playing with fire’ binnen op de negende plaats en dat zal ook de hoogste positie zijn. En van Melissa Jansen, in april winnares van The Next popstar van SBS6, hebben we nog helemaal niets gehoord. Ligt het aan het soort talentenjacht, de periode waarin de finale is (voorjaar/zomer)? Voer voor analytici.
Direct na de finale, kneep Haris Alagic (Eindhoven, 25 mei 1995) even uit het feestgedruis. Nog staande op het podium, had 3FM dj Rob Stenders hem gebeld met de vraag of hij even naar de radiostudio (op hetzelfde mediapark waar X factor vandaan komt) van ‘Stenders Late Vermaak’ wilde komen. “Nu”, vroeg Haris nog? “Ja, want we zenden nu uit”, zei Stenders. “Dan kom ik er aan!”, riep Haris en even later speelde hij zijn nummer ‘Playing with fire’ in de 3FM studio. Met zo’n instelling kom je een heel eind!

Adriaan: Als je gaat (19) / Ik vind je lekker (99)

Haris won op vrijdag 5 juli de vijfde editie van X factor van Adriaan Persons met 64 tegen 36% van de stemmen. Persons  (Etten Leur, 19 juni 1996), is eerste jaars student aan de Herman Brood Academie in Utrecht, waar hij piano studeert.

Tijdens de auditie, zong Adriaan ‘Ik vind je lekker’ van de Kraaien, waaruit bleek dat zingen nog niet zijn sterkste punt was. Zijn coach Angela Groothuizen (die dat ook is van Haris) twijfelde dan ook. Ze vond hem echter wel een artiest, eigen en omdat hij al zangles volgt, gaf ze hem het voordeel van de twijfel. Uiteindelijk wordt hij beloond met twee noteringen: ‘Als je gaat’ (op #19) en ‘Ik vind je lekker’ (op #99)

B-brave: Up (45)

B-brave, de gedoodverfde winnaar van coach Gordon, bleek uiteindelijk toch niet zo’n grote fanbase te hebben. Althans, niet die hen door dik en dun steunen, want zij vielen al af na hun eerste optreden in de finale. Hun finalesingle ‘Up’, die ze nog wel mochten zingen, moet dan ook genoegen nemen met een 45e plaats. Van de finalisten zijn zij wel de enige die al eerder scoorden, met ‘Blijf bij mij’ (#82) en ‘Treasure’ (#96), beide in juni.

En daarmee is X factor voor de vijfde keer gewonnen door een solist en levert voor de tweede keer geen #1-hit op. Alle winnaars nog even op een rijtje:
2007 – Sharon Kips: Heartbreak away
2009 – Lisa: Halleluja
2010 – Jaap (Resema): Don’t stop believin’
2011 – Rochelle Perts: No air (#2)
2013 – Haris: Playing with fire (#9)
Geen #1-hit voor Haris dus, maar hij houdt aan X factor in ieder geval wel een auto en een platencontract over.

maandag 15 juli 2013

Marnix Garrix: muziek is niet leeftijdsgebonden

Martin Garrix: Animals (34)

‘Your body’ had in 2012 de comeback moeten worden van Christina Aguilera. Het nummer kwam echter niet verder dan de 65e plaats. Dat was misschien heel anders gelopen als ze de remix door Martin Garrix hadden uitgebracht, dat nu als bonustrack op deluxe edition van haar album ‘Lotus’ staat. Vorig jaar was hij benaderd door het management van Aguilera om de single van een remix te voorzien.
Martin Garrix is geen Amerikaanse remixer, maar een Nederlander! Zijn echte naam luidt Marnix Garritsen, geboren in Amsterdam op 14 mei 1996. Op zijn tiende maakte hij al hardstyle en housetracks. In augustus 2012 stond hij in ‘Privilege’ de grootste club op Ibiza. Ondanks het succes blijft hij tijd maken voor vrienden, die af en toe mee mogen naar optredens.

niet leeftijdsgebonden

Wat hij nog steeds vervelend vind, is dat iedereen het eerst over zijn leeftijd heeft en dan over zijn muziek. Martijn: “Dat vind ik jammer. Als mensen mijn leeftijd vooraf weten, dan luisteren ze tóch op een andere manier naar het nummer. Muziek is niet leeftijdsgebonden, vind ik. Muziek is muziek, hoe oud of jong je ook bent.” Overigens is hij niet de jongste dj met een notering. Erik van den Boom, beter bekend als Erik Arbores, was 14 toen hij met ‘Bliss’ in oktober 2011 een top 20-hit scoorde.

#1

Zijn jonge leeftijd zal Martijn nog wel een poosje achtervolgen, want zijn eerste nummer  ‘Animals’, bereikte vorige maand de eerste plaats van de dancelijst van de Amerikaanse website Beatport. Vanwege het succes heeft hij minder tijd voor studeren. Hij is gestopt met het VWO en zit nu op de Herman Brood Academie. Het is veel leuker met andere gelijkgestemden!

Blurred lines krijgt Haagse versie

de Kraaien: Dat gepijpzeik (36)

Het moet raar lopen dat ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (deze week op #2)  niet de hit van het jaar wordt. Er zijn meer dan 60.000 stuks van gedownload en een knappe act die dat weet te overtreffen, zelfs mét streaming, waarvan we nog niet weten hoe deze mee zal worden genomen voor de jaarlijst.

Zo’n populair nummer wil iedereen wel op zijn repertoire, alleen is het de kunst daar ook iets bijzonders van te maken. Als we ons tot Nederlandse acts beperken, zijn er drie die dat ook hebben gedaan.

De eerste is van Krystl, die ze op 5 april deed in ‘Giel’ op 3FM. Zij maakte er een vrouwelijke versie van (‘you’re a good man’). Helaas haalde deze versie de hitparade niet en zal, zoals het nu lijkt, ook niet komen op haar tweede album, dat later dit jaar verschijnt.

De derde (op de tweede versie komen we zo terug) ontstond bij Radio 538. Daar waren Charly Luske, Ali B en Brownie Dutch en maakten van ‘Blurred lines’, een combinatie van Engels en Nederlands.

Dan nu de tweede versie, die ook ontstond in het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM. In de rubriek ‘de cover uit de Mega Top 50’ maakten de Kraaien op 12 juni een Haagse tekst, getiteld ‘Dat gepijzeik’. Er kwam veel vraag naar deze versie, waarop besloten werd het uit te brengen. En met succes, want het nummer komt binnen op #36 en is na ‘Ik vind je lekker’ (#13 in januari) en ‘Pechvogel’ (#36 in juni, deze week op #77) hun derde hit.

Gaat Russisch trio de zomerhit van 2013 scoren?

Serebro: Mi mi mi (43)

In 2012 kwam dé zomerhit uit Brazilië: Gustavo Lima met ‘Balada’. Dit jaar wordt ‘Mi mi mi’ van het Russische Serebro getipt als de zomerhit. Dit trio is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In 2007 deden de dames al mee aan het Eurovisie Songfestival met ‘Song #1’, dat uiteindelijk derde werd. Vier #1-hits scoorde het trio in eigen land en in 2008 werd hun album ‘OpiumROZ’ door het Amerikaanse vakblad Billboard uitgeroepen tot het meest belovende album van het jaar.
Jammer voor Anastasia Karpova (Balakovo, 2 november 1984), want zij zit pas sinds 2009 bij Serebro en heeft die successen niet meegemaakt. De andere twee, Elena Temnikova (Kurgan, 18 april 1985) en Olga Seryabkina (Moskou, 12 april 1985) wel, want zij zitten er sinds 2006 bij. In dat jaar bracht de Russische producer Maxim Fadeev de twee samen met Marina Lizorkina en werd Serebro opgericht. Olga Seryabkina schrijft de meeste teksten, echt hoogdravend zijn die echter (nog) niet …

Artiesten ondersteunden referendum

Macklemore & Ryan Lewis feat. Mary Lambert: Same love (47)

Toen ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz in januari de Single Top 100 binnenkwam, meldden we al dat het duo hun tweede #1-hit scoorden in Australië en Nieuw-Zeeland met ‘Same love’, een nummer over homofobie. Na ‘Thrift shop’ (#1 in maart) en ‘Can’t hold us’ (#5 in mei), scoort ‘Same love’ feat Mary Lambert, nu ook bij ons. ‘Same love’ bevat een sample van ‘People get ready’ van the Impressions uit 1965.

referendum

In februari 2012 is in Washington een wet aangenomen waardoor het mogelijk wordt te trouwen met iemand van de gelijke sexe. Een referendum moest nog uitmaken of de inwoners van Washington het daar ook mee eens waren. Ter ondersteuning van dit referendum, dat op 6 november 2012 werd gehouden, namen Macklemore & Ryan Lewis feat. Mary Lambert het nummer ‘Same love’ op. Het referendum werd op 6 november gehouden en gaf als resultaat: 53,7% voor de wet, 46,3% tegen.

Net als Macklemore (= Ben Haggerty) & Ryan Lewis, woont Mary Lambert ook in Seattle. Lambert (Everett, Washington, 3 mei 1989) hoorde op haar zesde dat haar moeder, ook een singer-songwriter, uit de kast kwam. Haar eigen coming-out had ze op haar zeventiende. Naast muziek, houdt Lambert zich ook bezig met het schrijven van gedichten, waarvoor ze al twee jaar achtereen prijzen won: Seatlle poetry slam (2011) en West Coasst regional (2012). Vorig jaar bracht ze het album ‘Letter’s don’t talk’ uit.

Maaike Ouboter zingt voor haar broer

Maaike Ouboter: Jij de koning (57)

Nog drie uitzendingen en de tweede editie van De Beste Singer Song Writer van Nederland (DBSSW) zit er op. Deze editie leverde al een hit op voor Michael Prins: ‘Close to you’ (stond zes weken genoteerd, met als hoogste notering #7). En twee hits voor Maaike Ouboter: ‘Dat ik je mis’ (op #12) en ‘Maarten’ (vorige week #87).

Afgelopen week luidde de opdracht voor de zeven talenten: ‘schrijf een liefdesliedje voor een persoon die tijdens de uitvoering (in Bitter Zoet) aanwezig is’. Na het overlijden van haar ouders is de band met haar zuster en broer nog sterker geworden. Voor Kees haar broer schreef Maaike het nummer ‘Jij de koning’. 
Maaike: “Omdat ik heel veel van hem houd en dat gaat heel diep. Ik vond het niet moeilijk, maar als het voor je broer is dan wil je het ook extra goed doen, hij verdient gewoon een lief liedje.” Kees reageerde na afloop met: “Fantastisch zo’n eer zo mooi, het raakt zoveel.”

Maandag traden de zeven talenten op met de band van Miss Montreal. Volgende week moeten ze een duet met elkaar zingen, en dus moest er één talent afvallen en dat werd Jeroen Kant.

John de Bever zingt alle zorgen weg

John de Bever: Vaarwel alle zorgen (61)

Met zijn album ‘Vaarwel alle zorgen’ stond in april twee weken op de zevende plaats van de Album Top 100. Het titelnummer is nu op single uitgebracht, waarmee John de Bever zijn 19e notering scoort. De videoclip nam hij op te midden van cliënten van de Binckhorst in Rosmalen. De Binckhorst biedt zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking.

René schuurmans werd getipt door Jeroen van der Boom

René Schuurmans: Is het waar? (68)

‘De avond van mijn leven’ (#14 in juni), is nog maar twee weken uit de Single Top 100, of de nieuwe single van René Schuurmans kondigt zich al weer aan: ‘Is het waar?, dankt hij aan Jeroen van der Boom.

Toppers

In mei was René Schuurmans voor het tweede jaar te gast bij de Toppers in de Amsterdam ArenA. Jeroen van der Boom, één van de drie Toppers, tipte hem toen op het nummer ‘Is het waar?
Is het waar?’, dat André Hazes in 2001 had opgenomen voor het album ‘Nu’, waar zijn hit ‘Poei poei’ (#71) ook opstond. Volgens van der Boom is het nummer, dat Hazes nooit op single heeft uitgebracht, een absolute hit. René beluisterde het nummer en dook vervolgens met producer John Dirne en live muzikanten de studio in. De videoclip werd in de nacht van 1 op 2 juli geschoten in Valkenburg. Het levert hem zijn 22e notering op.

Sjaak weet het recept voor een goed nummer

FeestDJRuud & Dirtcaps feat. Sjaak & Kraantje Pappie: Weekend (69)

Luisteraars van het radiostation SLAMFM konden de afgelopen weken uit acht potentiële artiesten een rapper en een DJ kiezen. Daaruit ontstaan diverse combinaties, die alleen of met anderen een nummer opnemen. Vervolgens treden ze op tijdens de SLAMFMBeachbreak Fernandes City Tour op 11 augustus in Beachclub Vroeger op het strand van Bloemenzaal aan Zee.

Het festijn levert nu al een hit op voor FeestDJRuud & Dirtcaps feat. Sjaak & Kraantje Pappie met ‘Weekend’. Dirtcaps zaten al in de studio, toen ze hoorden dat ze één van de winnaars waren van de SLAMFM-competitie, en wilden al tijden iets met rapper Sjaak doen. Ze nodigden hem uit en samen kwamen ze tot een nummer. Vervolgens zochten ze nog een extra creatieve laag, en vonden die in hun vriend Kraantje pappie. FeestDJRuud produceerde het geheel. Volgens Sjaak is de beste formule voor een nummer, maakt niet uit wat voor nummer: “plezier hebben in je ding die je doet, het moet flowen, goed sfeertje, drank en leuke mensen”.

Broers bundelen krachten met vrienden

Showtek & Noisecontrollers: Get loose (89)

De broers Wouter en Sjoers Janssen staan als het duo Showtek (rechts op de foto) nog in de Single Top 100, op #37 met ‘Slow down (Anthem Emporium 2013)’, dat in april de 23e plaats bereikte. ‘Get loose’ is hun zesde notering, die ze maken met een ander duo, Noisecontrollers. Daarachter gaan geen broers, maar de muzikale vrienden Bas Oskam en Arjan Terpstra schuil. Voor hen is ‘Get loose’ de tweede notering.