vrijdag 30 mei 2008

Hitflits: Dubbelslag voor Amy MacDonald!

Jazeker, het is haar gelukt: Amy MacDonald staat deze week op #1 met zowel haar single als haar album. In de Single Top 100 blijft 'This is the life' bovenaan staan, ondanks hevige concurrentie van 'Wit licht' van Marco Borsato. Good old luis in de hitparade-pels Thom Visser ondernam de afgelopen week een verwoede poging (via het massaal betaald downloaden van de single) om Borsato terug op #1 te krijgen, maar dat is nét niet gelukt. Marco blijft steken op 2% van de koppositie en MacDonald gaat voor de tweede week aan kop. Ook Madonna blijft trouwens nog binnen de 10% van de leidende positie.

De enige nieuwe in de top 10 is van Laurent Wolf. Maar die gaat dan wel meteen erg hard: 'No stress' klimt van 65 naar #10. Hoogste nieuwe in de Single Top 100 is Rihanna. Haar 'Take a bow' is binnen op #19. Een stukje daarachter debuteren ook platen van Mike S. vs. Ed Mission (#27 met 'It's your bitch') en Cahill ft. Nikki Belle ('Trippin'' op #29). Ook Di-rect (#42) en Do (#43) debuteren nog in de bovenste helft. De Megaman zelf is blij met Sam Sparro op #60 ('Black and gold').

Ook in de Album Top 100 gaat Amy MacDonald aan de leiding. 'This is the life' verdrijft 'Everything you want' van Kane van de eerste plaats. Kane valt zelfs terug naar #4 en wordt ook voorbijgestreefd door Neil Diamond ('Home before dark', #2) en Nick en Simon ('Vandaag', al acht maanden genoteerd en deze week op #3). Vlak onder Kane is Usher de hoogste nieuwe op #5 met 'Here I stand'.

Een heel stuk lager komt Pete Murray binnen op #30 ('Summer at Eureka') en nog verder weg zien we Helemaal Hollands op #48 ('Tikkie liefde'). De Megaman krijgt dan weer goeie zin met nieuwe albums van ouwe knakkers als John Hiatt (#72), Walter Trout (#81) en Al Green (#92).

Lees komende maandag alle nieuwtjes over de grootste hits, de snelste stijgers en alle nieuwkomers in de Single Top 100 en Album Top 100 bij de Megaman!

woensdag 28 mei 2008

Midweek: Amy wacht dubbelslag

Ondanks een stijging van 7 plaatsen in de Download Top 50 (van 10 naar #3), verwachten we niet dat ‘Wit licht’ van Marco Borsato terug naar #1 zal stijgen. De fysieke single blijft #1, maar de download blijft achter bij die van Amy MacDonald, waardoor zij nog wel een weekje op #1 blijft staan met ‘This is the life’.

De hoogste binnenkomer verwachten we bij de bovenste twintig: ‘Take a bow’ van Rihanna. Tussen de 20-30 zijn plaatsen ingeruimd voor het producerscollectief Cahil uit Liverpool dat samen met zangeres Nikki Belle het nummer ‘Trippin’ on you’ opnam en ‘It’s your bitch’ van Mike vs Ed Mission waaarvan maar liefst 16 versies verschenen! Di-rect redt dat niet met ‘I forget your name’, maar tussen 30 en 40 moet wel lukken. En dat geldt ook voor Inge van Kemenade die samen met haar goede vriendin Do het nummer ‘On the topshelf zingen. En met een beetje geluk haalt ‘Black & gold’ van Sam Sparro ook de bovenste 50.

Het EK Voetbal komt nu toch echt dichterbij; de aftrap is volgende week zaterdag. En dus ook de EK voetbalhit. Wolter Kroes nam een EK-versie van zijn hit ‘Viva Hollandia’ op en is op weg naar de top 10. Nieuwe EK-hits zijn in aantocht en eentje daarvan is ‘Hola, Barcelona’ van René Riva.

Ervan uitgaande dat de single ‘This is the life’ op #1 blijft staan, dan boekt Amy MacDonald een dubbelslag, want haar gelijknamige album verdrijft Kane met ‘Everythingyouwant’ van de eerste plaats. Usher is de hoogste eersteweeks met ‘Here I stand’, maar haalt de top 3 (nog) niet. De single ‘You pick me up’ is nog niet gesignaleerd in de midweek singles, maar het album ‘Summer at Eureka’ van Pete Murray, is al wel verzekerd van een notering, zo rond de 40.

Zeker weten of Amy MacDonald een dubbelslag slaat aanstaand weekend? Dan moet je zeker vrijdag terugkomen als we in de Hitflits de belangrijkste verschuivingen in de Single & Album Top 100 op een rijtje zetten!

maandag 26 mei 2008

Megaman bij week 21 – 24 mei 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Amy MacDonald trots op Schotland is, Belle Perez zichzelf weggeeft op vinyl, drie tweelingen een hit scoren, I.o.s. rokers helpt met stoppen en the Cure niet bang is voor het ongeluk. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Eerste #1 voor Amy MacDonald valt in Nederland

Amy MacDonald: This is the life (1) *** eerste week ***


Na acht weken is het Amy MacDonald in de Nederlandse Single Top 100 gelukt, wat haar in de Britse Top 75 en andere hitparades niet is gelukt: een #1 hit scoren met ‘This is the life’. Het nummer kwam in december in eigen land niet verder dan de 22ste plaats. ‘Mr. rock and roll’ werd daar een grotere hit: #12 tegenover #58 bij ons (net deze week verdwenen). Nederland is het eerste land waar Amy een single #1-hit scoort. ‘Mr rock & roll’ stond wel #1 in Schotland, maar dat maakt deel uit van Groot-Brittannië, en dus ook van de Britse hitparade.

trots

Amy MacDonald, geboren op 25 augustus 1987 in Bishopbriggs, vlakbij Glasgow de hoofdstad van Schotland, is trots op Schotland. “Ik ben een echte patriot, maar dat betekent niet dat ik problemen heb met andere mensen.” Amy is na Sheena Easton de tweede Schotse zangeres die een #1-hit scoort. Sheena Easton bereikte in 1981 de eerste plaats met ‘For your eyes only’. Daarnaast komen Sally Carr, Scheila McKinley en Lucie Silvas ook uit Schotland. Sally was in de jaren ’70 zangeres van the Middle of the road dat in ons land vier #1-hits scoorde. Scheila was één van de zangeressen van les Humphreys singers die in 1970 een #1-hit scoorden met ‘To my father’s house’. En Lucie Silvas stond in 2006 vier weken op #1 met ‘Everytime I think of you’, haar duet met Marco Borsato. En ten slotte zijn er drie bands uit Schotland die een #1-hit scoorden. Nazareth in 1976 met ‘Love hurts’, Simple minds in 1989 met ‘Ballad of the streets EP’ en Wet wet wet met ‘Love is all around’ in 1994.

Haar album ‘This is the life’ stijgt deze week naar een tweede plek in de Album Top 100, dus met een beetje geluk slaat ze volgende week een dubbelslag. Verwacht niet dat de opvolger van haar album ‘This is the life’ in de maak is. Vanwege het succes en het komende festivalseizoen (aanstaande zaterdag staat ze op Pinkpop), komt dat er voorlopig ook niet. “Te druk. Het is hard werken, maar het is de moeite waard. Mijn band bestaat uit een aantal van mijn beste vrienden. Soms lijkt het op een schoolreisje. We hebben veel plezier.”

Belle Perez begint aan nieuw hoofdstuk

Belle Perez: Dime que tú quieres (17) *** hoogste eersteweeks ***

In 2002 zongen Jody Bernal en Belle Perez nog samen op ‘Me & you’. Deze week komen beide artiesten met een eigen plaatje de Single Top 100 binnen. Jody feat. Baychev met ‘Shiki boom boom’ op #35, Belle Perez met ‘Dime que tú quieres’ op #17, dat daarmee de hoogste eersteweeks is. Belle is geboren als Maribel Isabelle Perez op 29 januari 1976 in Neerpelt. In 1999 (met ‘Hello world’) en in 2006 (met ‘El mundo bailando’) deed Belle mee aan ‘Eurosong’, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. Beide keren werd ze niet uitverkoren, maar daar heeft haar carrière geen nadeel van ondervonden. Behalve zingen presenteert Belle ook. En niet alleen op de Vlaamse tv, maar ook op de Nederlandse tv. Zo presenteerde ze samen met Jan Smit het ‘TROS-muziekfeest’.

op vinyl

‘Dime que tú quieres’ is haar zeventiende notering bij ons. Bij de cd-single krijg je als extraatje een vinyl exemplaar, waarop de live versie staat, opgenomen tijdens haar theatertournee ‘Gipsy’. En als je geen pickup hebt, kun je deze live versie gratis downloaden. Moet je wel even de cd-single kopen, want daarbij krijg je de unieke code. ‘Dime que tú quieres’ is de eerste single van het nieuwe album ‘Gypsy’ (gelijknamig aan de tour dus), dat op 20 juni uitkomt. In het kader van de theatertournee staat Belle op 26 juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Alleen verder

Na een huwelijk van acht jaar met ‘Mario’ is ze sinds februari weer alleen. Niet dat er een directe aanleiding voor was, maar volgens Belle was er alleen een gevoel van niet meer gelukkig samen zijn. “We zagen gewoon onder ogen dat het niet meer ging tezamen. Ergens viel er zelfs een gewicht van ons af nadat wij hadden beslist uit elkaar te gaan. Altijd maar vechten en opnieuw proberen, daar wordt een mens heel onrustig van.” In de afgelopen tijd heeft ze veel gehad aan haar muziek. “Ik heb veel van mijn emoties van mij afgeschreven. Ik ben zeker dat de mensen aan mijn manier van zingen zullen horen dat ik ben getekend door alles wat er in mijn privé-leven is gebeurd. Ik heb het gevoel dat ik aan een nieuw hoofdstuk begin, op alle vlakken: als zangeres, omdat mijn muziek is geëvolueerd en ook als vrouw sta ik aan een nieuw begin.”

René Schuurmans maakt dozijn hits vol

René Schuurmans: Kom bij me terug (25)

Sinds 2004 scoort René Schuurmans (Den Dungen, 20 november 1964), om en om drie en twee hits per jaar. Dus in 2004: 3, 2005: 2, 2006: 3, 2007: 2. Daarvan uitgaande is ‘Kom bij me terug’, nieuw binnen op #25, niet zijn laatste hit dit jaar. René die zelf nummers schrijft, koos dit keer voor een cover: ‘Kom bij me terug’ van Exit uit 1982, dat er tot #25 mee kwam. ‘Kom bij me terug’, zijn twaalfde hit, vind je terug op het album ‘Vanaf vandaag’.

rectificatie: ‘Kom bij me terug’ staat niet op het album ‘Vanaf vandaag’, maar komt op het nieuwe album van René Schuurmans te staan.

Comeback van Jody Bernal

Jody Bernal feat. Baychev: Shiki boom boom (35)

Het verhaal gaat dat Jody Bernal zo’n twee maanden geleden twee Bulgaarse zigeunerzangers, die zich Baychev noemen, tegenkwam op het strand van Scheveningen. Hij was sterk onder de indruk van het Bulgaarse liedje dat de twee speelden. Daarop dook hij met hen de studio in en nam met hen het nummer ‘Shiki boom boom’ op. Vorige week zondag, 18 mei, waren de drie te gast in ‘Life & Cooking’. Na afloop speelde ze buiten de studio’s het nummer nog een keer voor een klein publiek. De clip van ‘Shiki boom boom’ werd opgenomen op 3 mei in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije.

Als je ‘Shiki boom boom’ één of meerdere keren hebt gehoord, dan kun je niet anders denken ‘dat heb ik eerder gehoord’. En dat klopt, maar dan heet het anders: ‘ Shake your bon-bon’ van Ricky Martin uit 1999 (#45). Het opnemen van een cover is Jody Bernal niet vreemd. Zijn debuuthit ‘Que si que no’ uit 2000 was van El Simbolo en heette ‘Nunca te decides’.

geadopteerd

Jody Bernal is in Bogota, Columbia, op 12 november 1981 geboren. Zes maanden oud, wordt hij geadopteerd door Nederlandse ouders en krijgt de naam Jody van Deurzen. Jody groeit op in Delft en scoort in 1998 een hitje met ‘De glimlach van een kind’ (#92), als één van de Mini baritons. Op 25 december 1999 wordt Jody in het tv-programma ‘Spoorloos’ herenigd met zijn biologische moeder, broertje en zusje. Als afscheidscadeau krijgt hij een cd met Spaanstalige nummers waaronder ‘Que si que no’. Hij bewerkt het nummer en neemt daarmee deel aan de talentenjacht ‘Your big break’, en wordt uiteindelijk tweede achter Judith. Het nummer komt op single uit en staat vijftien (!) weken op de eerste plaats. De ene hit na de andere volgt, en in 2002 neemt Jody het duet ‘Me & you’ met Belle Perez op (#8). Vijf jaar geleden scoort hij voorlopig zijn laatste hit: ‘Dance dance dance’ (#45).

Sinds 2006 is Jody actief op verschillende fronten. Hij deed mee aan ‘Sterren dansen op het ijs’, speelde mee in ‘Holiday on ice’ en vertolkte de rol van Joe in de musical ‘Fame’. Met ‘Shiki boom boom’ scoort hij zijn negende hit. Voor de neefjes Baychev is het hun eerste notering.

Ook Twinzz voor kidz in de maak

Twinzz: De eerste dag (van de rest van je leven) (39)
Dat hadden we nog niet: een talentenjacht waarin op zoek wordt gegaan naar getalenteerde eeneiige tweelingen die samen een band vormen. In november 2007 werd een oproep gedaan aan tweelingen zich op te geven. Dat leverde echter onvoldoende deelnemers op en dus werden tweelingen direct benaderd om mee te doen; talent hoefden ze niet (meer) te hebben. De meeste dachten dan ook dat om een paar testjes ging, en niet om het vormen van een zanggroep van drie tweelingen. Pas later werd hen verteld waar het om ging. De audities vonden plaats in december in Nunspeet, waarbij de tweelingen getest werden, en gekeken werd in hoeverre zij de ‘twinfactor’ hebben.

jury

Vanaf 13 maart waren de voorrondes te zien, waarbij telkens één tweeling afviel. De jury bestond uit zangeres en componist Lisa Boray, choreograaf, regisseur en danscoach Gerald van Windt en zanger, componist, producer en platenbaas Ferdi Bolland. Ferdi had in 2000 met zijn broer Rob, de tv-serie ‘Alles voor de band’ opgezet, waaruit uiteindelijk de groep Follow that dream naar voren kwam met de gelijknamige hitsingle (#13). Sinds een aantal jaren werken de broers niet meer samen. Twinzz is dan ook een project van Ferdi alleen. Hij zorgde ook voor de muzikale begeleiding en leverde het nummer ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’.

Op 8 mei vonden de opnames plaats van de single door de resterende zes tweelingen in Bolland studio’s in Amsterdam, waarbij van elke tweeling de zang werd opgenomen. Een week later, op donderdag 15 mei, was de finale te zien. Daarin maakte Ferdi bekend dat de groep moest bestaan uit vier meiden en twee jongens, omdat deze stemmen beter bij elkaar passen. In tegenstelling tot andere talentenjachten, maakte niet het pubkliek maar de jury uit wat de uiteindelijke samenstelling van de groep zou worden. Op zaterdag 17 mei, twee dagen na de finale, lag de single in de winkels. De notering op #39 in de Single Top 100, is dan ook slechts op basis van één verkoopdag. De opnamen van de clip vonden kort na de finale plaats. De volgende single is gepland voor september. En afhankelijk van hoe de eerste twee singles het doen, komt er al dan niet een heel album van dit zestal.

De uiteindelijke bezetting van Twinzz:

Nina en Laura Halmos (Haarlem, 19 juni 1990). Ze hebben een tijdlang op moderne dans gezeten, maar zang blijft hun sterkste punt. Op 14-jarige leeftijd schreven de twee de tekst van het liedje ‘Falling down’. De meiden hebben nu zo’n drie jaar zangles.

Rick en Bob Engeringh (28 jaar) uit Langedijk. Sinds hun tiende zijn ze fanatiek bezig met muziek. Jarenlang werkten ze als dj en barkeeper in café ’t Karrewiel’. Daarnaast hadden ze een eigen bandje ‘Moeders kroost’. Met vier vrienden hebben de twee nu nog hun eigen groep: Jinx. Met de deelname aan Twinzz komt een droom uit: Spelen voor een groot publiek. Bob is salesmanager van het Courtyard by Marriott hotel in Hoofddorp en Rick werkt bij het hotel ‘Renaissance Amsterdam’. Hun grote droom is echter om van zingen hun beroep te maken.

Danielle en Maybritt Slof (21 jaar) komen uit Den Haag. Beide doen ze de studie communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Dertien jaar zaten ze op dansles. Voor de audities van Twinzz namen ze zangles.

Twinzz is de eerste band met drie tweelingen. Wel zijn er diverse duo’s of groepen met één tweeling. Als we ons beperken tot Nederlandse tweelingen, kun je denken aan Chris en Gerard Koerts (Earth & Fire), Barbara en Isabelle Kuylenburg (Double date), Jon & Rogert Keller (Chips, niet Ch!pz!), Jomy & Karen (4 Girlz), Julian & Spencer Berry (Roméo) en Jan & Henk Versteegen (the Shoes).

leven na Twinzz

Ferdi Bolland, de man achter Twinzz, liet na afloop van de finale weten druk bezig te zijn met een kinderversie. Ferdi: “We kregen voor Twinzz veel aanmeldingen van kinderen van 11 of 12 jaar. Het staat letterlijk nog in de kinderschoenen, maar ik geloof heilig in het concept. Ik heb het aan mijn dochters van 8 en 10 voorgelegd en ook zij waren enthousiast.” Twinzz voor volwassenen was geen echte kijkcijferhit, en dus is het nog onbekend of Twinzz voor kidz ook in Nederland te zien zal zijn. Volgens Ferdi is er al wel belangstelling voor Twinzz voor volwassenen; hij is inmiddels in gesprek met andere landen.

Zangeres Molly begon als saxofonist

Gianluca Motta feat. Molly: Not alone (44)

Uit Bresna, Noord Italië, is Gianluca Motto afkomstig. Zijn start in de muziek maakte hij in de jaren ’90 in de club ‘Mazoon’. Zijn optreden werd opgemerkt door collega’s, en al snel werd hij gevraagd om te komen draaien in andere Italiaanse clubs, maar ook in het buitenland. Naast dj-en legde Gianluca zich meer op het mixen van nummers van anderen, waaronder Simply red, Erick Morillo en Snap. Zijn eerste eigen track, ‘Berlin’ werd breed opgepakt door andere dj’s. ‘Tokyo’, de opvolger werd een echte clubhit. De doorbraak komt nu met ‘Not alone’, ook afkomstig van zijn album ‘Metropolis’.

De zang op ‘Not alone’ is van Molly Bancroft. Molly komt uit Atlanta, Georgia. Ze begon haar muzikale carrière in Michigan, niet als zangeres maar als jazz saxofonist. Na haar verhuizing naar Boston ging ze zich meer toeleggen op het zingen van eigen nummers. Via de folk belandde ze in de rockscène en had enige tijd een eigen rockband: Lift, waarmee ze drie albums maakte. Ze is beïnvloed door verschillende artiesten, waaronder Kate Bush, Depeche mode en Nirvana. In 2003 bracht ze het album ‘Get closer’ uit, in 2006 gevolgd door de EP ‘Red dirt diaries’. Voordat ze te horen was op de dancetrack ‘Tracking treasue down’ van de dj’s Gabriel en Dresden, had ze al diverse nummers met hen geschreven. De heren zou je nog kunnen kennen van het project Motorcycle en hun hit ‘As the rush comes’. Sinds ‘Tracking treasue down’ een hit werd in Amerika, wordt Molly gevraagd voor diverse andere danceprojecten, waaronder dat van de Italiaan Gianluca Motta en het nummer ‘Not alone’.

King Amir nog lang niet uitgefloten

King Amir: The whistle (52)

Bijna een jaar geleden kwam King Amir (een productie van de twee dj’s Niels van de Zande en Ron van den Beuken) met ‘Samir’s theme’ tot #69. Tegelijkertijd waren er nog twee uitvoeringen van het nummer: van FrankyB & Da Robsta (#33) en het origineel van DJ Debonair Samir (#63). Dit keer zijn er niet meer andere versies van ‘The whistle’ in omloop en heeft King Amir vrij spel. Ook wel logisch, want ‘The whistle’ is van zichzelf al een cover. In het nummer wordt een fluitje gebruikt afkomstig uit ‘Sign of the times’ van Bob James van zijn gelijknamige album uit 1981. Vervolgens werd dat nummer gebruikt in ‘Keeping the faith’ van De la soul (#20 in 1991), ‘Jump’ door Buzzy bus en nu dus ook in ‘The whistle’ van King Amir. Kassa dus voor Bob James.

Coverkoning Dennis Jones slaat weer toe

Dennis Jones: De zon die zal schijnen (54)

Zijn eerste hit scoorde Dennis Jones op 21-jarige leeftijd met ‘Don’t wanna give up’ (#45 in 1988). Vervolgens nam hij in 1991 ‘Heart of gold’ van Neil Young op, en dat is nog steeds zijn grootste hit: #31. Drie jaar geleden, in 2005, volgde weer een cover: ‘Ma belle amie’ van Tee set, waarmee hij tot #36 kwam. Een jaar later weer gevolgd door een cover: ‘African baby’ van G.G. Anderson, waarmee Dennis tot #62 kwam. En, het zal je niet verwonderen, ook ‘De zon die zal schijnen’, de nieuwste hit voor Dennis, is een cover. Dit keer maakte hij wel zelf een Nederlandse tekst op ‘I’d love you to want me’ van zanger Lobo uit 1972. Toch maar eens nader kennismaken met deze ‘coverkoning’.

Dennis Jones bestaat niet

Ja dat is even schrikken. Maar gelukkig bestaat Casper Jansen wel. Casper, geboren op 2 juni 1967 in Oss, maakte in 1974 zijn debuut tijdens de Osse jeugd pronkzitting in theater ‘De Lievekamp’, waar hij een mini-imitatie deed van Vader Abraham. Casper deed met verschillende talentenjachten mee, bracht singles uit onder verschillende namen (onder andere Tommy Foster), en won in 1987 onder zijn eigen naam Veronica’s tv talentenjacht met het zelf geschreven nummer ‘Together forever’. Sinds 1988 heeft Casper de artiestennaam Dennis Jones aangenomen, en de rest is bekend. Vorig jaar nam hij nog een cover (het zal weer niet) op van ‘Mississippi’ van Pussycat. De drie dames van weleer waren zelfs bereid om de backing vocals voor hun rekening te nemen. Het mocht echter niet baten, het werd geen hit.

extraatje

Met ‘De zon die zal schijnen’ lukt het Dennis wel. En omdat het precies 20 jaar geleden is dat voor het eerst een single uitbracht werd als Dennis Jones, staat op de cd-single van zijn huidige hit een nooit eerder uitgebrachte remix van ‘Don’t wanna give up’. Overigens is de kans groot dat Dennis binnenkort met twee hits in de Single Top 100 staat. Samen met DJ Scotch nam hij het nummer ‘I’m your son South America’ op, dat begin juni wordt uitgebracht. En ja, dat is ook weer een cover …

Laurent Wolf laat zich niet stressen

Laurent Wolf feat. Eric Carter: No stress (65)

De Fransman Laurent Wolf maakte in 1992 zijn dj-debuut in de club ‘Queen’, waar hij tien jaar lang de vaste dj was. Drie jaar later maakte hij zijn eerste productie met ‘House train’, dat een grote clubhit werd. Samen met producer Christian Lester begon hij in 2002 de labels Darkness, Afrodynamic en Ritmodynamic. Via deze labels hebben de heren tot nu toe zo’n 200.000 vinylexemplaren verkocht. In 2004 verschenen de albums ‘Afro Dynamic’ & ‘Positiv energy’ van Laurent Wolf. Twee jaar later gevolgd door ‘Hollyworld’ en dit jaar door ‘Wash my world’. Van laatstgenoemd album komt het nummer ‘No stress’, dat in Frankrijk al een grote hit was. Het nummer brengt ook een duidelijke boodschap met zich mee. Namelijk dat je geen stress moet hebben doordat je overdag werkt. In de videoclip worden de mensen dan ook helemaal gek van de stress!

Laidback Luke ontrukt Paul Johnson uit vergetelheid

Paul Johnson: Get get down (Laidback Luke remix) (67)

Slechts één hit scoorde de Detroitse dj Paul Johnson in zijn carrière, maar dat was wel meteen een hele grote. ‘Get get down’ stond in 1999 en 2000 zeventien weken lang in de Single Top 100 en bereikte de derde plaats. Daarna verdween hij weer in de underground en dreigde daarmee een typische eendagsvlieg te worden. Er moest een Nederlandse dj aan te pas komen om Johnson aan de vergetelheid te ontrukken. Laidback Luke, ofwel Luke van Scheppingen, maakte een remix van het nummer.

De Aalsmeerder wordt alleen maar genoemd in de titel van de remix en heeft dus geen eigen actcredit op de single. Zijn teller blijft dus op vijf staan. Maar Paul Johnson is van de hatelijke één af. Alhoewel hij natuurlijk totaal geen invloed heeft gehad, geen strofe heeft hoeven zingen en geen noot heeft hoeven componeren, bezorgt de Laidback Luke-remix hem zijn tweede hit in Nederland.

I.O.S. helpt rokers met stoppen

I.O.S.: Morgen (68)

Vanaf 1 juli is er een algemeen rookverbod in de horeca van kracht. Dat zal voor veel mensen het sein zijn om (opnieuw) een poging te doen om te stoppen met roken. De jongens van Is ook schitterend (of kortweg IOS) weten uit ervaring hoe moeilijk dat is. Het is dan ook het thema van hun nieuwe single, ‘Morgen’: iedereen roept wel eens: ‘morgen stop ik echt!’ Onder het motto ‘gedeelde smart is halve smart’ willen de groepsleden iedereen die het naderende rookverbod met angst en beven tegemoet ziet, een hart onder de riem steken. Let ook eens op de singlehoes trouwens...

Is ook schitterend heeft rondom de singlepresentatie van ‘Morgen’ een ludieke actie bedacht. Op 18 mei presenteerden de Groningers hun single in zaal Tivoli in Utrecht. Na inlevering van je ‘laatste’ pakje sigaretten kon je daar gratis naar binnen.

‘Morgen’ is de elfde hit voor I.O.S. Van de voorgaande tien is de debuuthit ‘Voltooid verleden tijd’ nog altijd de grootste, met een twaalfde plek in 1997.

Charlène heeft haar liefdesengel gevonden

Charlène: Mijn Cupido (73)

Veertien jaar jong was Charlène de Lange uit Tilburg toen ze landelijk bekend werd. Tenminste, als je destijds kijker was van het programma ‘Your big break’, want daaraan nam ze deel. In de finale van dat programma werd ze verslagen door Judith Jobse en Jody Bernal, maar ondertussen heeft ze toch al een aardige carrière opgebouwd. ‘De laatste reis’, het nummer dat ze zong in de tv-talentenjacht, werd haar debuuthit (één weekje op #86, maar toch...). ‘Boem boem boem’ is met een zeventiende plek in 2006 voorlopig haar grootste hit. En ‘Mijn cupido’ is bij deze al haar achtste. Charlènes vierde album, ‘Hé hallo’, verscheen eind maart. Na ‘Twiedelietje’ (#35 in maart) is dit de tweede single van het album.

Cupido, het liefdesengeltje dat met zijn betoverde pijlen twee geliefden probeert bij elkaar te brengen, is al een aantal keren bezongen in de hitparade; de ene keer wat positiever dan de andere. Sam Cooke maakte in 1961 de mooiste ode aan het engeltje: ‘Cupid’. Dat nummer werd gecoverd door Johnny Nash (##7 in 1969) en de Detroit spinners (# 3 in 1980). De grootste Cupido-hit staat natuurlijk op naam van Jan Smit, die er eind 2006 een #1-hit mee scoorde. Joanna Wyatt was echter in 1982 minder te spreken over haar aanvaringen met Cupido, getuige haar hit ‘Stupid cupid’ (#45; een cover van een Connie Francis-hit uit 1958). En vorig jaar waren de heren van Gym class heroes nog uiterst kritisch met ‘Cupid’s chokehold’ (#29).

Hansen Tomas: gepusht door Giel Beelen

Hansen Tomas: 1000 en 1 gedachten (79)

Het gaat slecht met Hansen Tomas! Afgelopen vrijdag, 23 mei, zou hij een optreden geven in zijn geboortestad Apeldoorn. Maar nee, dat ging niet door: Hansen is getroffen door een acute keelontsteking! De Megaman zegt: doe rustig aan, Hansen, voor je het weet, moet je –net als Jan Smit- een half jaar je mond houden...

Tomas, geboren op 1 maart 1987, is de jongste van een tweeling. Het gezin had bovendien al twee kinderen. Hij leert al snel piano en gitaar spelen en gaat optreden met zijn vader en zijn oudere broer. Zijn talent is onmiskenbaar, maar op talentenjachten levert hem dat aanvankelijk nog geen doorbraak op. Totdat hij in 2006 gebeld wordt: een auditie in 2003 voor een internationale boyband bracht hem geen geluk, maar zijn naam was wel blijven hangen bij het artiestenmanagement. Eindelijk was het dus raak: Hansen Tomas kon aan de slag!

Inmiddels is ook het debuutalbum van Hansen Tomas af. Opgenomen in Stockholm en met medewerking van Tjeerd Oosterhuis, Alain Clark, Han Kooreneef en Brainpower kán dat gewoon geen slecht album zijn. Maar goed, dat weten we natuurlijk nog niet zeker, want ‘Stad en land’ komt pas in augustus uit.

Tot die tijd hebben we de debuutsingle van Hansen, ‘1000 en 1 gedachten’. 3FM-dj Giel Beelen is daar aardig van onder de indruk; Giel probeert Hansen dan ook op alle mogelijke manieren te promoten. Hansen werd zelfs het tv-programma ‘De wereld draait door’ binnengetrokken. Maar goed, die keelontsteking hè! Tomas moet het nog even rustig aan doen.

Hansen in Lichter laaie

‘1000 en 1 gedachten’ is geen eigen nummer van Hansen Tomas, maar is geschreven door SBV. Huh? SBV staat voor Rowin Schumm, Wil Boerboom en Tjaart Venema, en dan gaat er misschien wel een belletje rinkelen. En anders wel als we je melden dat deze heren de kern vormden van de band Lichter laaie. In 2003, na zes hitsingles en twee albums, hield de groep er in 2003 mee op. Maar Rowin, Wil en Tjaart gingen verder en begonnen in 2004 SBV, oftewel drie creatieve en flexibele songwriters die gaan voor ‘muziek met een lange houdbaarheidsdatum’, zoals ze het zelf verwoorden. Sinds de start hebben ze al meer dan 50 nummers geschreven, voor onder andere Starkoo XL, Vangrail, Kinderen voor kinderen, en nu dus ook Hansen Thomas.

Cozi Costi maakt van ‘The storm’ een hit voor Jerry Ropero

Jerry Ropero feat. Cozi: The storm (83)

Jerry Ropero, een nieuwe naam aan het dance-firmament. Of toch niet? Nee hoor, we kwamen hem al eens eerder tegen. Jerry Ropero, de producer uit het Noord-Duitse Hamburg, scoorde negen jaar terug zijn grootste klapper als lid van het producerstrio Avant garde. Met ‘Get down’ veroverden ze de wereld, en ook een heel klein beetje Nederland: de single kwam tot #51.

Een jaar of anderhalf terug kwam Ropero met de track ‘The storm’ op de proppen. Het werd meteen een floorfiller die werd opgepikt door Axwell, Tiësto en Ferry Corsten. Toch had Jerry het gevoel dat er nog iets aan de track ontbrak. Om het wat meer commerciële slagkracht te geven, schakelde Ropero zangeres Cozi Costi in. En die kennen we al van vorig jaar, want die had al met ‘Baby when the light’ van David Guetta een hit gescoord (#30 in oktober). En jawel: ook nu maakt Cozi van de track een hit!

Ware identiteit van DJ Nicky onthuld!

DJ Nicky: Tijd om te feesten (87)

Vorig jaar december had DJ Nicky er nog een Zwarte Piet voor nodig om zijn debuuthit te scoren, maar deze keer doet hij het geheel op eigen kracht. Nou ja, hij wordt natuurlijk wel dik gesteund door kinderzender Nickelodeon. In het programma ‘Nick jump’, dat sinds december wekelijks op tv is, leert hij de jonge kijkers de nieuwste jump-moves. Jump? Is dat nog niet uit dan?

Even een geheimpje verklappen: DJ Nicky heet helemaal geen Nick. In het echt luistert hij naar de naam Leroy Kemper. We kennen hem al van Kinderen voor kinderen 23, waaraan hij samen met zijn broer Giovanni meedeed. Giovanni ging solo door als deelnemer aan het Junior Songfestival 2005. Leroy was in dat zelfde songfestival al een editie eerder te zien als danser. Ook danste hij bij de theatertour van de groep Kus (in 2006 en 2007) en bij ‘So you wanna be a popstar’. Geen wonder natuurlijk, want hij volgt de MBO-opleiding dans aan de dansacademie van Lucia Marthas.

De afgelopen weken ging Leroy, ofwel Nicky, op pad om zijn single te promoten. We zijn benieuwd of het er druk was, want die instore-optredens in de Free record shop van de afgelopen drie weken hebben nu pas voor het eerst resultaat, en dan nog maar op bescheiden schaal. Vorige week zaterdag zong Nicky in de FRS van Roosendaal en Dordrecht. Dat brengt hem slechts op #87; blijkbaar heeft dus niet iedereen ‘tijd om te feesten’...

zondag 25 mei 2008

Dikdakkers haken in op oranjekoorts

Dikdakkers: Buigen voor Oranje (91)

Inderdaad, de Europese Kampioenschappen voetbal staan zo’n beetje voor de deur. Ook de heren van de Dikdakkers pikken hun graantje mee in de oranjekoorts. Na het ‘Hobbelpaard’ van vorig jaar oktober (#77) en ‘De eskimodans’ van maart van dit jaar (#63) zijn Anton Geerts en Hans Voogd toe aan hun derde hit: Buigen voor Oranje.

De tekst is van Bram Koning, maar de muziek ken je het beste van ‘I will follow him’ van Little Peggy March uit 1963. In 1981 nam José haar versie van dat nummer op en kwam tot #2. In 1995 werd het gecoverd door Skibby featuring King lover in het nummer ‘Feel my riddim’ (#16). De voorlaatste hitversie was in 1999 van Eminem featuring Dr. Dre, die het nummer gebruikten in ‘Guilty conscience’ (#22). Maar allen hebben de melodie van ‘Chariot’ van Paul Mauriat, die het in 1962 schreef en opnam.

Fall out boy maakt stevige cover van Michael Jackson-hit

Fall out boy feat. John Mayer: Beat it (98)

Exact een kwart eeuw geleden scoorde Michael Jackson er een #1-hit mee en nu is het aan de rockers van Fall out boy om met ‘Beat it’ een coverhit te scoren. Ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van het album ‘Thriller’ bracht Michael Jackson een nieuwe versie van de plaat uit, met een serie nieuwe versies en remixes. Die plaat werd echter erg lauw ontvangen. Nee, dan Fall out boy, de gitaarband uit Chicago. Pete Wentz (bas), Patrick Stump (zang), Joe Trohman (gitaar) en Andy Hurley (drums) pakken het heel wat steviger aan. Voor de gitaarsolo (in de originele versie ingespeeld door Eddie van Halen) riepen ze de hulp in van hun vriend John Mayer.

the Cure is niet bang voor het ongeluk

the Cure: The only one (99)

Ja hoor, ze bestaan nog steeds, en ze scoren nog hits ook! Het is al weer meer dan tien jaar geleden dat the Cure in de Single Top 100 stond, maar met ‘The only one’ scoort de groep van zanger Robert Smith dan toch eindelijk hun zestiende hit. Hun grootste (en enige top 10-notering) is al sinds 1989 ‘Lullaby’ (#8).

The Cure heeft iets met het ongeluksgetal. Hun dertiende album (waarvan ‘The only one’ de voorloper is) verschijnt op 13 september. Tot die tijd verschijnt er elke dertiende van de maand een nieuwe single. De eerste, uitgebracht op 13 mei, is dus ‘The only one’. Over een maand, op 13 juni, verschijnt ‘Freak show’. En vooralsnog is die dertien voor the Cure geen ongeluksgetal!

Album Top 100: Nina June financiert eigen album

In de Album Top 100 houdt Kane nog net stand, rooft Jason Mraz er op los, brengt Mick Hucknall een eerbetoon aan Bobby Bland en debuteert Nina June.

Kane: Everythingyouwant (1)
Voor de tweede week staat ‘Everythingyouwant’ van Kane op de eerste plaats van de Album Top 100. Maar dan ook net, want de voorsprong is nog maar 4% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Het ziet er dus niet naar uit Kane een derde week red op #1. En daarmee evenaren ze zichzelf met het album ‘Fearless’ uit 2005 dat ook twee weken op #1 stond. ‘What if’ kwam in 2003 niet verder dan 1 week bovenaan.

Jason Mraz: We sing, we dance, we steal (12)
Zijn single ‘I’m yours’ valt voor de tweede keer uit de Single Top 100. De noteringen: #100 en #95. Het album ‘We sing, we dance, we steal’ van Jason Mraz doet het gelukkig stukken beter, want het is de hoogste eersteweeks op #12.

Hucknall: Tribute to Bobby (26)
Volgend jaar stopt Mick Hucknall definitief met zijn band Simply red. “Ik ben net een soloproject gestart, een eerbetoon aan Bobby Bland, en heb daar zoveel plezier aan beleefd, dat het tijd wordt om na 25 jaar te stoppen met Simply red.” Volgend jaar verschijnt gelijktijdig met de afscheidstournee het album ‘Stay’. Mick wacht echter niet tot volgend jaar, maar treedt dit jaar al solo op, ondermeer 12 juli op ‘Bospop’.

‘Tribute to Bobby’ nam hij op onder zijn achternaam Hucknall. R&B zanger Bobby Bland is een artiest uit Mick zijn jeugd. “Ik begon naar zijn muziek te luisteren toen ik 19 was. Ik ben nu 47, en ik luister nog steeds naar zijn werk. Vroeger op cassettes, nu op mijn I-pod. Zijn stem, zijn teksten, ik houd er ontzettend van. Bobby Bland heeft me geholpen door vele goede en slechte periodes.” Bij de cd krijg je ook een DVD met ‘the making of’ opgenomen in Memphis. In 1989 had Robert Calvin Bland een hit met ‘Member’s only’ (#29).

3 doors down: 3 doors down (59)
Een hitsingle ontbreekt nog voor 3 doors down uit Escatawpa, Mississippi. Maar de fans hebben het album ‘3 doors down’ al vast in huis gehaald. Het is hun vierde hitalbum. De Britse tournee die op 30 mei zou beginnen is tot onbepaalde tijd uitgesteld.

Nina June: Little dreams (86)
‘Little dreams’ is het debuut van de 22-jarige Nina June. Ze studeerde aan de Tilburgse Rockacademie en begon twee jaar geleden aan het album, dat ze zelf financierde en mede heeft geproduceerd. “Het was voor mij een hele investering ja, maar daarmee had ik wel de vrijheid om het op mijn eigen manier te kunnen doen”. Over de titel ‘Little dreams’ zegt ze: Je moet je dromen niet weglachen. Als ze blijven terugkeren dan vind ik dat je er achteraan moet gaan”. Haar moeder draaide muziek van Tracy Chapman, Eva Cassidy en Annie Lennox, waarmee ze dan in slaap viel. “Ik hou van stemmen waar je naar wíl luisteren, die niet vrijblijvend zijn”. Op het album staat ‘Wicked game’, een cover van Chris Isaak. “De boodschap van dat liedje is zo mooi, en tegelijkertijd zo treurig, dat ik het iedere keer dat ik het zing opnieuw beleef”.

op audiëntie

Naast Nina maken Marlon Penninkhof (gitaar/backingvocals), Guido Nobel (toetsen/backingvocals), Kim de Beer (viool/backingvocals), Paul Verschuur (akoestische)bas/backingvocals) en Wouter Budé (drums/percussie) deel uit van haar band. ‘Little dreams’ is uitgebracht op Racem, de Rockacademie Content Exploitatie Maatschappij, het platenlabel van de Rockacademie dus. Het eerste exemplaar werd op 9 mei uitgereikt aan minister Plasterk van Onderwijs & Cultuur op het Binnenhof. Daar gaf Nina June tevens een miniconcert.