vrijdag 25 mei 2012

Hitflits: tweede #1-album voor John Mayer; Donna Summer postuum #1

Al na één week moet the Golden earring met ‘Tits ’n ass’, hun 26e studioalbum, de eerste plaats afstaan. Het is echter geen schande, want het is aan John Mayer, die met ‘Born and raised’ de nieuwe #1 is in de Album Top 100. Na ‘Battlestudies’ (1x in 2009), is het zijn tweede #1-album scoort. ‘Born and raised’ verkoopt ruim 2x zoveel als ‘Tits ’n ass’.

De andere eersteweeks zijn:
#3 Triggerfinger: Faders up vol. 2 – live in Amsterdam
#4 Ellen ten Damme: Het regende zon [NL]
#5 Alain Clark: Generation love revival [NL]
#7 Slash: Apocalyptic love
#32 Cult: Choice of weapon
#41 Kevin Smit: Duizend rode rozen
#50 Temper trap: The Temper trap
#66 Will and the people: Will and the people
#72 Sonata arctica: Stones grow her name
#74 Tom Jones: Spirit in the room
#91 Eric Vaarzon Morel: El Greco de Toledo [NL]

postuum #1

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, neemt een andere, ook pas overleden, artiest de plaats in van Whitney Houston: Donna Summer met ‘The journey/Very best of’, dat van 27 naar #1 stijgt. Summer overleed donderdag 17 mei 2012, en de binnenkomst vorige week was dan ook op basis van nog geen volle (download) dag. Inmiddels zijn we een week verder, met als gevolg niet alleen een #1-notering (met een overwicht van zo’n 46% op het album van Whitney Houston), maar ook nog drie albums van Donna die binnenkomen:
#30 Dance collection
#43 The very best of
#47 Endless summer/greatest hits
Daarnaast gaan er ook een aantal singles van haar op herhaling, waarover zo dadelijk meer.

In de nieuwe Single Top 100 blijft ‘Balada’ van Gusttavo Lima de bovenste beste, nu voor de derde week. Als het mooie weer daar debet aan is, dan houdt Lima het nog wel een week vol. Er zijn echter ook andere factoren die meespelen (nieuwe releases en het EK), dus niets is zeker. De top-3 is dezelfde gebleven, dus ‘I follow rivers’ van Triggerfinger op #2 (op 32%) en ‘Call me maybe’ van Carly Rae Jespen op #3.

Onder de nieuwe EK-hits deze week zitten nummers van Dries Roelvink (‘Oeeh … roept heel Oranje!!’, op #77) en Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid (‘Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)’, op #6). Daarmee komt het aantal EK-hits op acht. Beide nummers worden gebruikt in reclamespots. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Voordat we de andere eersteweeks noteringen op je afvuren, eerst nog even een blik op de drie nieuwelingen in de top 10. Als een speer gaat ‘Whistle’ van Flo rida, dat in de derde week van 12 naar #5 gaat. Acht weken langer had ‘Can’t stop me’ (hoe toepasselijk!) van Afrojack & Shermanology nodig om de top 10 te bereiken, zij stijgen in de elfde week van 34 naar #8. Maar Nicki Minaj spant deze week de kroon met ‘Starships’ dat van 17 naar #10 stijgt … in de dertiende week!

De resterende eersteweeks noteringen op een rijtje:
#7 Ilse DeLange: Hurricane [NL]
#20 W.t.f.: Da bop
#58 Dave Dekker: Klote dag gehad [NL]
#62 Gabriello: Que sera
#80 Hardwell feat. Mitch Crown: Call me a spaceman [NL]
#84 Theo van Cleeff: Zo wondermooi [NL]
#92 Goldfish feat. Morning parade: Washing over me
#97 Ben Saunders: Heartstrings [NL]
#100 Jochen Miller: Leap of faith [NL]

weer geen finale

Door alle aandacht rond haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, stijgt ‘You and me’ van Joan Franka in de dertiende week van 81 naar #34. Het zal echter wel de laatste stuiptrekking zijn, want afgelopen donderdag kreeg het nummer te weinig punten om deel te kunnen nemen aan de finale van morgen. Voor de achtste keer op rij (!) doet Nederland niet mee aan de finale.
Morgenavond wordt bekend of Zweden, de grote favoriet, het festival wint. Dan weten we ook hoe hoog Nederland is geëindigd. Daarna kunnen we onze wonden likken, een tijdje rust nemen en volgend jaar opnieuw een poging wagen. Want met de inzending van dit jaar is een stap in de goede richting gezet. Nu doorpakken. En niet alleen voor de finale, maar voor de volle winst!

Tot slot, voordat we het Pinksterweekend ingaan, nog even aandacht voor een aantal nummers van Donna Summer. Zoals al bij de Backcatalog Top 50 aangegeven, overleed Donna ruim een week geleden. Vorige week ging het nummer ‘Last dance’ op herhaling op #97, dat deze week doorstijgt naar #45. In 1978 bereikte het de 10e plaats. De nummers die deze week op herhaling gaan zijn de volgende, met tussen haakjes de hoogste notering in het jaar van uitkomen:
#55 State of independence (#3 in 1982)
#69 MacArthur park ((#8 in 1978)
#81 Could it be magic (#5 in 1976)
#90 Love to love you baby (#13 in 1975)
#93 Hot stuff ((#21 in 1979)

Mooi weekend gewenst met veel zon én (Pinkpop!)muziek. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

dinsdag 22 mei 2012

Megaman bij week 20 – 19 mei 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Edsilia wil nog wel een keer wil meedoen met het Eurovisie Songfestival, Rilan in 10 dagen een band bij elkaar moest rapen, Alain Clarke alleen (nog) muziek maakt waar hij kippenvel van krijgt, de Dikdakkers hulp krijgen van Peter Koelewijn, EK-lied van René Froger al een half jaar oud is en Handsome poets indruk maken in Zimbabwe.
Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gusttavo Lima onbedreigd aan kop

Gusttavo Lima: Balada (1) *** tweede week op #1 ***

De voorsprong van ‘Balada’ van Gusttavo Lima op de #2, ‘I follow rivers’ van Triggerfinger, is iets afgenomen, van 21 naar 19%. Maar het is ruim voldoende om voor een tweede week de Single Top 100 aan te voeren. En met het mooie weer van de afgelopen dagen en vooral dat van de komende week in het verschiet (tot en met de Pinksteren!), zal Lima het nog wel even volhouden bovenaan. Michel Teló, zijn Braziliaanse landgenoot, hield het met ‘Ai se eu te ego!’ zelfs zeven weken vol en zakt maar langzaam. Zijn nummer staat nu voor de 21e week bij de bovenste tien en zakt van de 4e naar de 8e plaats. Kijken hoelang Lima het volhoudt. Met zijn cd/DVD ‘Gusttavo Lima e Você’ gaat het minder, want dat zakt in de Album Top 100 van 53 naar #78.

Edsilia wil nog wel een keer naar het Eurovisie Songfestival

Edsilia Rombley: Zeg me dat het niet zo is (6) *** hoogste eersteweeks ***

Van 30 maart tot en met 11 mei streden een aantal Nederlandse artiesten om het ultieme kroonjuweel, het mooiste Nederpopliedje uit de afgelopen 40 jaar, in het SBS6-programma ‘Vrienden van Amstel zingen kroonjuwelen’. Uiteindelijk bleven er twaalf nummers over, waaronder ‘Zeg me dat het niet zo is’ door Edsilia Rombley.
Van de jury, bestaande uit Ad Visser, Angela Groothuizen en Gerard Ekdom kreeg ze 105 punten, ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld door Guus Meeuwis kreeg er 85 en ‘Venus’ van Shocking blue door Ellen ten Damme de meeste: 115. Maar het publiek trok zich daar niets van aan en stemde massaal voor Edsilia, die uiteindelijk won met 46% van de stemmen.

moeder

‘Zeg me dat het niet zo is’ is een nummer van de Frank Boeijen groep uit 1989 van het album ‘Een zomer aan het eind van de twintigste eeuw’. Het was het laatste studioalbum van de groep voordat Frank Boeijen solo ging. Begin 1990 verscheen het nummer op single en bereikte de 39e plaats. Boeijen schreef het nummer na het overlijden van de moeder van Amanda Redington, zijn toenmalige partner. Amanda, waarmee hij van september 1990 – juni 1994 getrouwd is geweest, was er helemaal kapot van. ‘Zeg me dat het niet zo is’ is dan ook een nummer dat vaak troost biedt aan de achterblijvers. Overigens heeft Boeijen in 1997 zijn eigen ouders ‘herdacht’ op het album ‘Vaderland’.

vriendin

Edsilia koos ‘Zeg me dat het niet zo is’, omdat het nummer een speciale betekenis voor haar heeft. Edsilia: “Het is zo’n intens gevoelig liedje. Als ik het zing, komen er herinneringen bij me boven aan mensen die ik heb verloren.” Vier jaar geleden, op 1 november 2008, overleed haar vriendin Honey Sas aan een hersenbloeding. Op haar begrafenis zong Edsilia het nummer ‘The way we were’.

grootste hit

‘Zeg me dat het niet zo is’ is de twaalfde notering voor Edsilia en haar grootste hit. ‘Wereldwijd orkest’ bereikte eind 2011 weliswaar de eerste plaats, maar was een nummer van het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m.v. diverse artiesten, waar Edsilia er ééntje van was. Tot deze week was haar grootste (eigen) hit: ‘Hemel en aarde’ (#10 in 1998), waarmee ze ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival en vierde eindigde.

Eurovisie Songfestival

Voor dit jaar heeft ze alle vertrouwen in Joan Franka met ‘You and me’, die aanstaande donderdag ons land vertegenwoordigt tijdens de tweede halve finale. Edsilia: “Ze heeft zowel door haar stem als verschijning iets opvallends en het zou kunnen dat dat heel gunstig voor haar uitpakt.” Behalve in 1998 deed Edsilia ook nog in 2007 mee aan het liedjesfestijn, maar kwam met ‘On top of the world’ niet verder dan de 21e plaats, te laag voor de finale.

In principe vind ze twee keer wel genoeg, maar als de mening van de vakjury weer volwaardig meetelt en alle deelnemers weer in de eigen taal moeten zingen, wil ze het toch wel overwegen. Voor Joan heeft ze maar één tip: niets aantrekken van wat iedereen vindt. En natuurlijk genieten van het moment, want de drie minuten zijn zo voorbij!

Justin Bieber eert moeders (in mei)

Justin Bieber: Turn to you (Mother’s day dedication) (24)

Traditie getrouw vieren wij Moederdag op de tweede zondag in mei. Er zijn echter landen waar dat veel eerder in het jaar (in Noorwegen de tweede zondag in februari) of zelfs veel later (22 december in Indonesië) is. Canada loopt met ons in de pas en dus scoort ‘Turn to you (Mother’s day dedication)’ van de Canadese zanger Justin Bieber ook bij ons. Het nummer heeft hij speciaal geschreven voor Pattie Malette, zijn moeder.

Toch mag het bijzonder heten dat een buitenlandse act hier scoort met een liedje over Moederdag. Tot nu toe waren het allemaal Nederlandse acts die met een Nederlandstalig liedje scoorden. De voorlaatste was Bob Offenberg met ‘Lied voor alle moeders’ (#30 in 2010). We zouden nog één Nederlandse act kunnen noemen die met een anderstalig ‘moederdagliedje’ scoorde: Maywood met ‘Mother how are you today’ (#10 in 1980).

Rilan moest in 10 dagen een band bij elkaar rapen

Rilan & the Bombardiers: Happy Jack (31)

Op vrijdag 12 mei 2012, traden Rilan & the Bombardiers op in De Wereld Draait Door en zongen daar hun single ‘Happy Jack’, met als gevolg dat het nummer binnenkomt op #31. Toch is het negenkoppig gezelschap niet alleen bekend van het tv-programma, maar heeft in de bijna twee jaar van hun bestaan een flinke reputatie opgebouwd in het live circuit en staat bekend als een swingende funk band. Het eerste grote optreden vond plaats op 20 november 2010 op de Grote Markt in Haarlem, waar ze de afsluiter waren op Haarlem jazzstad. Maar het begin van het gezelschap was twee maanden daarvoor.

In augustus 2010 werd Rilan Ramhane (Haarlem, 1987) door zijn manager gebeld met de vraag of hij in tien dagen een band bij elkaar kon rapen bestemd voor een showcase. Rilan ging direct aan de slag en had binnen de tijd niet alleen een band van acht mensen bij elkaar, maar hij had ook een paar nummers geschreven. De eerste single ‘Happy Jack’, werd op 16 april 2012 opgenomen in de E-sound studio’s in Weesp.
Die band, the Bombardiers, bestaat uit Paul van Schaik (drums), Wouter Quispel (bas), Bas Uijtterwilligen (toetsen), Tim van Ouwerkerk (gitaar), Erwin Benjamins (sax), Tjeerd Brouwer (trombone) en de zusjes Nina en Laura Halmos (backingvocals). De zusjes zijn de enige die er al een hitnotering op hebben zitten. Twee zelfs: ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’ (#23) en ‘Wat denk je zelf?’ (#40), beide in 2008.

tweelingen

Nina en Laura hebben in 2008 meegedaan aan ‘Twinzz’, een talentenjacht waarin op zoek werd gegaan naar getalenteerde eeneiige tweelingen die samen een band vormden. Op 15 mei 2008 was de finale en bepaalde een jury (onder voorzitterschap van Ferdi Bolland die het project had opgezet) dat de zusjes (in het blauw) samen met Rick en Rob Engeringh en Danielle en Mabritt Slof, de band Twinsz vormden. Er waren plannen voor een heel album, maar omdat de hits (en goed materiaal) uitbleven, was het snel voorbij met Twinsz.

prijs

Voor Rilan begon het muziekgebeuren al op zijn zevende met pianoles. Samen met zijn broer maakte hij beats en zat te spelen op zijn keyboard. Rilan zat in verschillende bandjes, waaronder de rockband RAM dat in 2009 tijdens de Rob Acda awards, de publieksprijs won. De Rob Acda award is een popconcours voor veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken. In Ram zat ook Tim van Ouwerkerk, die door Rilan werd gevraagd voor zijn eigen band.

muziek werpen

Volgens Rilan, heeft de naam Bombardiers geen speciale betekenis. Rilan: “Na de tien dagen waarin ik mijn band verzameld had, had ik alles, behalve een goede naam voor onze band. Bombardiers klonk gewoon cool, ha ha! In zekere zin hopen we zelf ook een soort bommenwerpers te zijn, we komen bommen van muziek werpen! Die betekenis vind ik wel mooi.” Er wordt druk gewerkt aan een heel album met swingende nummers, maar er wordt niets overhaast.

Alain Clarke maakt alleen (nog) muziek waar hij kippenvel van krijgt

Alain Clark: Let some air in (50)

Sinds vrijdag, 18 mei 2012, ligt ‘Generation love revival’, het derde studioalbum van Alain Clark in de winkels. Na twee commercieel succesvolle albums, was hij niet meer zo onbevangen als in zijn begintijd. Alain: “Creëren wordt dan een romantisch gevecht tussen gevoel en ervaringen, Maar ik heb de vrijheid genomen om me niet bezig te houden met commerciële belangen. Ik heb in de eerste plaats en album gemaakt waar ik zelf kippenvel van krijg.” De nummers heeft hij zelf geschreven en geproduceerd in zijn Amsterdamse studio.

Diezelfde vrijdag was Alain te gast in De Wereld Draait Door, waar hij een minuutje mocht laten horen van ‘Let some air’, zijn nieuwste single en vijftiende notering. Als je het niet gezien hebt, kijk het nog even terug, want het was een zeer bijzondere uitvoering! Aanstaande zaterdag, 26 mei 2012 (en niet afgelopen zaterdag zoals we in de Hitflits meldden), is Alain een uur te gast in het TROS Muziekcafé. Vrijdag verwachten we het album hoog binnen in de nieuwe Album Top 100. Dan meer hierover.

EK voetbalhits 2012 (3)

Gedurende het EK van 2012 plaatsen we alle nummers die daar een link mee hebben bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Vorige week stonden er al vier EK-hits in de Single Top 100, deze week komen daar twee bij. Voordat we daar naar kijken, even de rangen en standen van de andere vier:
#5 (6) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#33 (91) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#37 (45) Gebroeders Ko: Oranje springt
#39 (57) Tim Leon: Oranje kampioen
Over naar de nieuwe ‘aanwinsten’ van deze week

Dikdakkers krijgen hulp van Peter Koelewijn

Dikdakkers: Klap maar in je handen (52)

In 1981 scoorde Peter Koelewijn met zijn rockets een #1-hit met ‘Klap maar in je handen’. Het nummer had hij speciaal geschreven voor een Countdownconcert van Radio Veronica in de Merwehal in Dordrecht. Zo’n 3.000 mensen waren daar aanwezig, dat – onder het motto ‘je weet maar nooit hoe het uitpakt’ – werd opgenomen. Omdat de opnames zo goed klonken werd er van het concert een dubbelelpee geperst, met nog drie nummers die in de studio waren opgenomen maar door een hol geluid toe te voegen, klonken alsof ze ook live waren opgenomen. Van het gelijknamige album zijn destijds meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

nieuwe tekst

We zijn 31 jaar verder en opnieuw scoort het 'Klap maar in je handen', maar dan zonder Peter. Toch is hij er wel bij betrokken, want Peter herschreef de tekst tot een EK-nummer. Niet voor zichzelf maar voor Anton Geerts en Hans Voogd, beter bekend als het duo de Dikdakkers uit Meppel. Hans: “Hij (Peter Koelewijn) vond het geweldig dat we voor dit doel een nummer van hem wilden gebruiken. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is een stoer en stevig lied dat perfect past bij en in het voetbalwereldje. Wij weten als geen ander hoe je voor sfeer moet zorgen en daarvoor staat deze uitvoering garant.” Alleen een #1-hit zit er deze keer niet in.

EK-lied van René Froger al een half jaar oud

René Froger: Samen (83)

Vlak voor het plaatsen van deze Megaman (op een zonnige maandagavond), kon het nummer ‘Samen’ van René Froger nog steeds gratis worden gedownload via de site van ING. Dit betekent echter niet dat die downloads ook meetellen voor een notering in de Single Top 100. Dat zijn alleen de downloads die via de bekende legale downloadportals zijn gekocht.
Toch is het vreemd dat ‘Samen’ nog steeds gratis kan worden gedownload, terwijl het ook tegen betaling kan worden aangeschaft. Twee jaar geleden deed de band Helder dit met ‘Laat me leven’ en vorig jaar de Gebroeders Ko met ‘Wünderbar’ en Vangrail met ‘Leven na de liefde’. Alle drie acts werden gemaand hiermee te stoppen op straffe van verwijdering uit de Single Top 100, hetgeen ze ook direct deden. ING zal dan ook eenzelfde verzoek krijgen anders zal René Froger het komende EK alleen moeten vieren, in plaats van ‘Samen’. Wordt vervolgd!

Oranjegevoel

‘Samen’ van René Froger wordt gebruikt voor de EK-commercial van ING, hoofdsponsor van het Nederlands elftal. Nick Jue, ceo ING Nederland: “Het thema van de EK-campagne van de ING is ‘Oranje zijn we allemaal’. We willen met de campagne een bijdrage leveren aan het Oranjegevoel in Nederland. ‘Samen’ van René Froger is een op en top ‘feel good song’, die juist die de saamhorigheid en het ‘Oranje zijn we allemaal’-gevoel feilloos weergeeft.”

17 miljoen mensen

En Floris Janssen, vicepresident marketing EMI Music, ziet het nummer, dat in een spot van 50 seconden centraal staat in de campagne, als ‘het nieuwe 15 Miljoen Mensen’. Ter info: ‘15 miljoen mensen’ werd in 1996 gebruikt in een reclamespot van de Postbank N.V. (voorloper ING) en bereikte als volwaardig nummer in de uitvoering van Fluitsma & van Tijn de eerste plaats. Janssen: “ Samen heeft een verbroederend element en past perfect bij het EK Voetbal.” De spot voor ‘Samen’ is vanaf aanstaande dinsdag, 22 mei 2012, voor het eerst te zien op tv.

niet zonder een EK-lied

Tenslotte René zelf, die voor de tweede keer een EK-lied opneemt. Vier jaar geleden riep hij: “Ik kan als echte voetballiefhebber een EK niet voorbij laten gaan zonder een lied” en dus kwam hij met het André Hazes nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ (#2). Over ‘Samen’, zijn 54e notering, zegt hij: “Het is een echt voetballied, het ademt voetbal. Samen sta je sterk, we gaan er voor, nu moet het gebeuren, dat gevoel. In de commercial van ING met mijn nummer zie je mooie beelden van al die mensen, samen achter Oranje. Over een maand is het zover, ik heb er vertrouwen in!”
‘Samen’ is geen nummer dat speciaal voor het EK-2012 is geschreven. Hoewel? In november 2011, tijdens de presentatie van zijn album ‘Froger’, zong René dit nummer al. Toen werd er ook bijgezegd dat het nummer niet op het album zou komen, maar dit jaar zou worden uitgebracht. Dus toch voor het EK?! Wellicht dat de deal met ING pas na november tot stand is gekomen, maar erg veel later zal dat niet geweest zijn. Zulke grote campagnes worden al maanden van tevoren bedacht. Van het album zijn inmiddels meer dan 25.000 stuks verkocht, goed voor een gouden plak dus. En inmiddels is het hoge woord eruit: ‘Samen’ komt alsnog op het album.

Jaman maakt muziek die door iedereen te begrijpen is

Jaman: Laat me los, laat me vrij (60)

Het succes van Jaman uit Kampen, maar geboren in 1981 in Deventer, begint grote vormen aan te nemen. Zijn album ‘In m’n dromen’ knalde drie weken geleden binnen op de 17e plaats van de Album Top 100. Jaman over zijn muziek: “Als zanger wil ik mezelf blijven ontwikkelen, met dit album laat ik zien waar ik sta in het leven. Gezellige volkse muziek, die door iedereen te begrijpen is.” Op het album staan ook zijn twee voorlaatste hits, ‘Gewoon weer opnieuw’ (#42 in 2011) en ‘Dat ging snel voorbij’ (#50 in maart van dit jaar).

Glennis Grace geeft concert in HMH

Glennis Grace: Ik ben niet van jou (73)

In de Album Top 100 komt ‘This is my voice’, het nieuwe album van Glennis Grace binnen op de tweede plaats. Na ‘One night only’ uit 2011, is het haar tweede #2-notering. In tegenstelling tot de titel ‘This is my voice’ is het geen volledig Engelstalig album. Op het album wisselen Engelse en Nederlandstalige liedjes elkaar af en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd.

‘Ik ben niet van jou’ is na ‘Always’ met het Metropole Orkest (#26) en ‘Wil niet nog 1 nacht’, duet met Edwin Evers (#2), beide in 2011, de derde hitsingle en ook geschreven en geproduceerd door Evers. Afgelopen donderdag was ze één van de gasten tijdens een concert van de Toppers. Op 15 september mag ze zelf gasten uitnodigen (de Toppers?) wanneer ze onder de titel ‘This is my music’, haar eerste eigen concert geeft in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Edwin Evers en Candy Dulfer zijn al geboekt.

Handsome poets maakte indruk in Zimbabwe

Handsome poets: Sky on fire (88)

2012 wordt het jaar van Handsome poets. Althans daar gaan we van uit, want na het titelloze album in 2011 dat de 24e plaats bereikte, komt de groep eind dit jaar met het tweede album. ‘Sky on fire’ is daarvan de voorloper en hun vierde notering. Daarop speelt voor het eerst Eelke Mastebroek (ex-Rigby) mee op gitaar. Hij is de opvolger van Gerard Trouborst, die in augustus 2011 de band verliet wegens een verschil van inzicht. In zijn kielzog vertrok ook zijn broer Ruben, waardoor de band officieel zonder bassist zit.

Zimbabwe

De groep is net terug uit Zimbabwe, waar ze op 3 mei hebben opgetreden op het Harare International Festival of Arts. Aanleiding om daar op te treden, zijn optredens op een paar bevrijdingsfestivals in 2011, waar ze ervaren hebben wat het betekent vrij te zijn. Toen ze dan ook gevraagd werden voor het festival in Zimbabwe, waar dit voorjaar een referendum wordt gehouden over een nieuwe grondwet, gevolgd door nieuwe verkiezingen, hoefden ze geen moment na te denken.

doorvertellen

Ze wilden graag als band de confrontatie aangaan en zien hoe het leven in Zimbabwe is, zodat ze dat verhaal kunnen doorvertellen. Volgens de eerste geluiden hebben ze wel een indruk achter gelaten. Newsday, een grote nieuwssite in Zimbabwe schrijft zelfs: “Handsome Poets laat het publiek achter met een gevoel van kameraadschap en eenheid, en geeft haar een onvergetelijke ‘body-moving experience’.”

Robert den Brok kan nu ook zijn eigen plaatjes draaien

Robert den Brok: Vind ik leuk! (91)

We denken dat één persoon heel blij is met de single ‘Vind ik leuk!’ van Robert den Brok. Mark Zuckerberg, oprichter en algemeen directeur van de sociaal netwerksite Facebook, waar ‘Vind ik leuk’ staat voor het handje dat aangeeft of iemand een Facebookpagina leuk vind of niet. Zuckerberg zijn bedrijf haalde afgelopen vrijdag, met de beursgang van het bedrijf, ruim $100 miljard binnen. Inmiddels is het bedrijf aangeklaagd door een groep gebruikers wegens schending van hun privacy. De eisers, gebruikers die zich aangemeld hebben tussen mei 2010 en september 2011, schrijven dat Facebook ten onrechte gebruikers heeft gevolgd, zelfs nadat ze waren uitgelogd. Ze eisen ‘slechts’ $15 miljard.

Voor Robert den Brok, geboren in Berghem, onder de rook van Oss, ontstond de passie voor muziek al op 10-jarige leeftijd. Vier jaar later had hij zijn eigen (illegale) radiostation en een jaar later was hij dj in de plaatselijke kroeg. Na jaren te hebben gedraaid in cafés, discotheken en bij radiostations, keerde hij weer terug naar waar zijn liefde ligt: de drive-in show. Naast het draaien van plaatjes van anderen, kan hij nu ook die van zichzelf draaien.

Alle 13 jaanke maakt (liefdes) problemen bespreekbaar

Alle 13 jaanke: Zwemmen leer je in zee (92)

‘Orchidee’, de vorige single van Alle 13 jaanke was geschreven door de Gebroeders Ko en bereikte de 43e plaats. Wie er achter ‘Zwemmen leer je in zee’ zit, weten we nog niet. Wel dat het lied een diepgravende tekst heeft, meer dan op eerdere hits van Alle 13 jaanke. Nou ja diep, in ‘Zwemmen leer je in zee’ is het onderwerp de eerste kus. Het levert het trio hun negende notering op.

Tony Star moet het nu op eigen (dj) kracht doen.

Tony Star: Slizzle (93)

In 2010 scoorde DJ Tony Star (= Tony Wyczynksi) zijn eerste hit met ‘Two stars’, goed voor een tiende plek. De eerste serie van ‘Oh oh Cherso’, waarin hij het typetje Sterretje was, lag al een tijdje achter hem, maar het vervolg zat er aan te komen: ‘Oh oh Tirol’. Dat kon echter niet tippen aan het succes van de eerste serie, maar dat maakte niets meer uit voor Tony, want inmiddels had hij zijn roeping gevonden: dj-en. ‘Rock you real hard’ werd in 2011 zijn tweede hit: #32. En nu is er dan single #3, ‘Slizzle’, dat het geheel op eigen kracht moet doen, want er is geen derde serie meer gekomen.

Marina heeft haar fans altijd bij zich

Marina & the Diamonds: Primadonna (98)

Ze heeft de ‘looks’ van Lana Del Ray, maar muzikaal gezien staat ze daar een flink eind van af. Haar muziek heeft meer weg van Lady Gaga of Jessie J. Marina & the Diamonds noemt ze zich, een combinatie van haar eerste voornaam, Marina en haar Griekse achternaam, Diamandis, dat diamanten betekent. The Diamonds zijn niet haar begeleidingsband, maar haar fans.

Marina Lambrini Diamandis, geboren in Abergavenny, Monmouthshire, Wales op 10 Oktober 1985, heeft een Griekse vader en een Britse moeder. Marina zat op een meisjesschool in Wales, waar ze naar eigen zeggen, haar muzikale talent heeft ontdekt. Toen haar ouders scheidden, ging ze naar haar vader in Griekenland. Maar na twee jaar, ze was inmiddels achttien, ging ze terug naar Wales, vestigde zich in Londen, waar ze pogingen deed om muzikaal aan de bak te komen.

Begin 2008 werd ze ontdekt door een muziekscout van Neon Gold Records, die haar boekte voor het voorprogramma van Gotye. Eind dat jaar kreeg ze een platencontract bij 679 recordings. Ze nam een aantal singles op en eind 2009 belandde ze op de BBC-lijst van artiesten, waarvan verwacht werd dat zij in 2010 zouden doorbreken.

hoge verwachtingen

Dat hadden ze daar goed gezien, want ‘The family jewels’, haar debuutalbum uit 2010, bereikte daar de 5de plaats; bij ons stond het in augustus 2010 een weekje op #88. De verwachtingen voor ‘Electra heart’, haar tweede album, waren dan ook hoog gespannen. Ze maakte het waar, want begin deze maand stond het #1 in de Britse albumlijst. Aanstaande vrijdag, 25 mei 2012, verschijnt het ook in Nederland. ‘Primadonna, is daarvan de eerste single, dat in eigen land tot #11 kwam.