vrijdag 11 september 2009

Hitflits: na 22 hits eindelijk #1 voor Anouk

Twaalf jaar na haar eerste hit (‘Nobody’s wife’), scoort Anouk eindelijk haar eerste #1-hit. ‘Three days in a row’, haar 22ste notering, stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. En daarmee is Anouk eindelijk af van de ‘eeuwige tweede plaats’, die ze tot deze week drie keer bereikte, waaronder haar eerste ‘Nobody’s wife’ in 1997. Aanstaande maandag is Anouk te gast bij Giel Beelen op 3FM, die dan ook de primeur van haar nieuwe album ‘For bitter or worse’ heeft.

In de week die voor een belangrijk deel in het teken stond van Gordon en zijn (vrijwillige) afscheid van de Toppers, is Gerard Joling, nu nog voormalig Topper, de hoogste binnenkomer op een derde plaats met ‘Engel van mijn hart’. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘Angel of the night’ van de Toppers, dat in februari één van de zes liedjes was tijdens de Nationale Finale van het Eurovisie Songfestival. Het winnende liedje was ‘Shine’, geschreven door Gordon en we weten inmiddels hoe het ons land met dit liedje is vergaan in Moskou.

Toppers reünie

En nog meer (ex)Toppers, want van 34 naar #7 stijgt ‘Dat weet je’ van Jeroen van der Boom. Nu René Froger en Gordon nog, en we hebben ze allemaal gehad. Komt dat even mooi uit, want René staat op #47 met ‘Sledgehammer’ met het John Marks project. En ook Gordon is van de partij: ‘Niemand lacht als jij’ komt binnen op #82. Het nummer is tevens het thema van zijn tv-programma ‘Glitter Glamour Gordon’, de 2009-versie van ‘Glamourland’ van wijlen Gert Jan Droge.

Vijf weken geleden kwam ‘Wicked way’ van Waylon binnen op de zeventiende plaats, om vervolgens te zakken naar #30. Daarna steeg het nummer naar #22, maar zakte vorige week terug naar #28. Het leek er dan ook op dat het nummer de hoogste plaats niet meer zou evenaren, laats staan overtreffen. Maar een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ zorgt voor het tegendeel: ‘Wicked way’ van Waylon sprint van 28 naar #8!

De vorige singles van het album ‘No line on the horizon’ van U2 bereikten de top 10: ‘Get on your boots’ (#5 in één week) en ‘Magnificent’ (#6 in de tweede week). ‘I’ll go crazy if I don’t go crazy tonight’ is de derde single van het album dat met de binnenkomst op een veertiende plaats, net buiten de top 10 valt.

Faithless had er zelf twee keer een hit mee, in 1995 (#13) en in 2005 (#54). Maar een hitcover was er tot nu toe nog niet. Daar brengen de Zwitsers Mike Candys & Jack Holiday met ‘Insomnia’ verandering in, door met hun elektronische versie binnen te komen op de 41ste plaats.

En dan zijn er nog de volgende binnenkomers:
#44 - Deadmau5 & Kaskade: ‘I remember’
#56 - Antje Monteiro: ‘Sterker dan ooit’
#60 - Pierre van Dam: ‘Zon in m’n lijf’
#61 - Mika: ‘We are golden’
#79 - Laura Jansen: ‘Single girls’
#93 – Milk inc.: ‘Blackout’
#98 - Sebastian Ingrosso: ‘Kidsos’
#99 - Hoek & Roos: ‘Natte kauwe rakker’
#100-Michael Bublé: ‘Haven’t met you yet’

‘I look to you’ (op #66) en ‘Million dollar bill’ (op #58), de eerste twee singles van het album ‘I look to you’, willen nog niet echt potten breken. Maar met het album ‘I look to you’ van Whitney Houston gaat het heel goed, want dat komt op #1 binnen van de Album Top 100. Het album heeft een overwicht van bijna 19% op ‘Live in Ahoy’ van onze eigen Ilse DeLange. Met deze #1 is Whitney Houston weer terug aan de top die zij in 1998 ook bezette met haar album ‘My love is your love’. Ook in de Amerikaanse albumlijst van Billboard komt ‘I look to you’ binnen op de eerste plaats. In 1987 lukte dat haar voor het eerst met haar tweede album ‘Whitney’. Zij was destijds de eerste zangeres die daar met een album op #1 binnenkwam.

Afgelopen woensdag, 090909, kwam het volledige materiaal van the Beatles uit, waaronder een mono en een stereo geremasterde box. Niet verwonderlijk dus dat beide boxen binnenkomen. ‘The Beatles in stereo’ op #6 ‘The Beatles in mono’ op #41.

Zowel voor Laura Jansen als VanVelzen is het een goede week, want van beide krijgt zowel de single als het album een notering. Voor Laura gaat het om de single ‘Single girls’ op #79, en het album ‘Bells’ op #12. Bij VanVelzen draait het om het album ‘Hear me out’, binnen op een negende plaats. Het is het tweede deel van de tweeluik ‘Take me in/Hear me out’, waarvan het eerste deel in mei verscheen. Kopers van deel twee krijgen er een DVD bij met de liveregistratie van het optreden in Paradiso tijdens de ‘Unwind-tour’ in 2007. Op ‘Hear me out’ staan vooral ballads, zoals ‘When summer ends’ (#6 in 2008) en de nieuwe single ‘Other side of me’, dat binnenkomt op #12.

Resten nog de volgende binnenkomers:
#59 - XX: ‘XX’ (bandje van vier jongens uit Zuidwest Londen)
#91 - Benjamin Herman: ‘Blue sky blond’ (bandleider van the New cool collective, speelt zelf alt-saxofoon en dwarsfluit, komt met tiende soloalbum)
en twee keer André Rieu:
#97 – ‘Live in Australia’
#99 – ‘Dancing through the skies/Passionnement’
Daarnaast staat ‘Live in Maastricht 3’ op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

En Michael Jackson dan? Het herdenkingsconcert dat 26 september 2009 bij het Weense paleis Schönbrunn zou plaats vinden, is verplaatst naar juni 2010. Als officiële reden werd gegeven dat de voorbereidingstijd te kort was. Vreemd is het echter, dat Jermaine Jackson nog maar drie dagen geleden, de eerste namen bekend maakte van de artiesten die zouden optreden. Daaronder zaten ondermeer Mary J. Blige, Akon, Sister sledge en Natalie Cole. Ook circuleerden al een tijd lang de namen van U2, Madonna, Lionel Richie en Whitney Houston. Wij denken dat het verplaatst is, omdat het volgend jaar precies een jaar geleden is dat Michael overleed. Een betere gelegenheid kun je je toch niet voorstellen? Bovendien zal het concert volgend jaar niet meer plaatsvinden in Wenen, maar in de O2 Arena in Londen, waar ook zijn 'This is it' concerten zouden plaatsvinden. Dus alle tijd voor de organisatie om dit groots op te zetten. Wat Michael zijn muziek betreft, nog even een korte update: In de Single Top 100 staat alleen ‘Billie Jean’ nog genoteerd: gezakt van 76 naar #83. In de Album Top 100 gaat het hem beter af, want daar staan nog steeds drie albums in: ‘King of pop – the Dutch collection’ (op #4), ‘The collection’ (op #21) en ‘The Motown years’ (op #51). En in de Backcatalog Top 50 prijkt nog steeds ‘Number ones’ op de eerste plaats. Daarnaast staan er nog acht albums van hem in deze lijst, waarvan drie bij de bovenste tien.

Gaan wij ons nu even terugtrekken, om na het weekend weer een kersverse Megaman aan je te kunnen presenteren! Fijn weekend.

maandag 7 september 2009

Megaman bij week 36 – 5 september 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Damaru & Jan Smit de eerste plaats terugkapen, de fans van Anouk (voorlopig) alleen voor de download gaan, we onthullen wie er naar Malaga willen, Gebroeders Ko nu al van de toren blazen en Kings of Leon met oud én nieuw werk komt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Tweede platina single voor Jan Smit

Damaru & Jan Smit: Mi rowsu (tuintje in mijn hart) (1) *** terug op #1 in de vijfde week ***

Vorige week moesten Damaru & Jan Smit even een stapje terug doen met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ ten gunste van ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon. Dat nummer zakt deze week naar de vierde plaats en aangezien Anouk nog niet op volle kracht is, mogen Damaru & Jan Smit nog een weekje, hun vijfde inmiddels, de eerste plaats bezet houden. ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ is inmiddels opgeklommen tot de één na bestverkochte single van 2009. Na ‘Halleluja’ van Lisa, dat al binnen één week de platinagrens oversteeg, behaald ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ dat na tien weken nu ook: er zijn er meer dan 20.000 van verkocht. Goed nieuws dus voor ‘SOS Kinderdorpen’, want daar gaat de volledige opbrengst van de single naar toe. Je zou het niet zeggen met tien #1-hits, maar dit is pas de tweede platinasingle voor Jan Smit. De eerste was ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ uit 1997, waar destijds meer dan 100.000 van zijn verkocht. Dat zou dus op basis van de huidige regels 5x platina opleveren. Echter toen lag de grens voor platina op 75.000 exemplaren. Vanwege de lage verkopen van cd-singles is de grens de afgelopen jaren naar beneden bijgesteld. Sinds 1 juni 2009 ligt de grens voor platina op 20.000 stuks.

Vlaams tuintje

In de Belgische Top 100 is ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ binnen gekomen op #85. Dat is nog uitsluitend op basis van downloads, want morgen, 8 september, ligt de cd-single daar in de winkels. Op 10 oktober geeft Jan een concert in de Grenslandhallen-Ethias Arena in Hasselt en het zou mooi zijn als ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ dan ook daar op #1 staat.

Fans van Anouk gaan (voorlopig) alleen voor de download

Anouk: Three days in a row (2) *** hoogste eersteweeks ***

Today’ was in juni een voorproefje van de nieuwe Anouk. Een week lang was het nummer gratis te downloaden en dat is dan ook veelvuldig gedaan. Het echte nieuwe werk is er nu met de single ‘Three days in a row’, de voorloper van het album ‘For bitter of worse’, dat 18 september in de winkels ligt, maar een week geleden per ongeluk even bij Itunes te koop was. Anouk: “Ik betreur het, maar ik kan geen kant op. Ik ben hierdoor zwaar gedupeerd, maar ik hoop dat mijn echte fans de plaat vanaf de 18e toch gewoon kopen.” Voorlopig laten die echte fans haar een beetje in de steek, want ‘Three days in a row’ komt binnen op de tweede plaats. Dat komt omdat de fans (voorlopig) alleen gaan voor de download, die vanaf vrijdag 28 augustus te koop is. Het is dan ook de #1 in de Download Top 50. Echter op diezelfde dag lag ook de cd-single in de winkel, met daarop (en dat moet het hart van een Anouk fan toch sneller doen kloppen), de Terilekst remix van ‘Three days in a row’ als Unorthadox feat. Anouk. Helemaal als je weet dat achter Unorthadox haar nieuwe vriendje schuil gaat! ‘Three days in a row’ gaat dan ook over hem. Maar vooralsnog blijft de verkoop van de cd-single achter en dus moet ‘Three days in a row’ van Anouk voorlopig genoegen nemen met een tweede plaats. Unorthadox (28) komt uit Rotterdam, was al te zien in de clip van ‘Michel’ en werkte ondermeer mee aan het album ‘The hermit sessions’ van Kyteman.

‘Three days in a row’ is de 22ste hit voor Anouk en haar elfde top 10-notering. Daarvan eindigden drie op de derde plaats en (inclusief deze plaat) vier op de tweede plaats. Volgende week zullen we zien of ze eindelijk haar eerste #1-hit scoort. Maar dan moeten de fans nog wel even naar de winkel voor de cd-single, want met de download alleen redt ze het waarschijnlijk niet!

Wie zitten er achter ‘Ik denk dat ik naar Malaga’?

DJ Olé & Leipe Henkie: Ik denk dat ik naar Malaga (14)

Al drie weken lang verbijven DJ Olé & Leipe Henkie in de Single Top 100 en elke week komen ze weer een stukje verder; deze week stijgt ‘Ik denk dat ik naar Malaga’ van 23 naar #14. Maar hoe ontstaat zo'n nummer en wie zitten er achter? De Megaman ging op onderzoek uit en kwam erachter dat een bekend liedjesschrijver het nummer heeft ingezongen.

Het idee voor het nummer is afkomstig van Ipo Reinhold en Paul Ensink, die elkaar kennen uit de sportschool. Ipo alias Leipe Henkie, kwam met de zin 'Ik denk dat ik naar Malaga' en Paul alias DJ Olé, kwam even later met de muziek. Een week later was het liedje af. Ipo is onder andere werkzaam in de omroepwereld, voor ondermeer ‘Cafe de liefde’ (VPRO) en ‘Memories’ (KRO). Paul speelt saxofoon, en heeft een eigen entertainment bureau, de Entertainband, dat bedrijfsfeesten en/of bruiloftparties verzorgd.

Het nummer is ingezongen door Bram Koning in de studio van Hans Rusche muziekproducties in Muiderberg. Bram is vooral bekend van zijn nummers die hij schrijft voor anderen, zoals Ruth Jacott, Wolter Kroes, Dries Roelvink en Willeke Alberti. In juni was Bram nog te horen op 'Wordt wakker Nederland' van Mick Harren, met wie hij het nummer schreef en dat de negentiende plaats bereikte. Ook bracht Bram een eigen cd uit 'Ik weet wat ik wil'.

Toen het liedje ingezongen was wilden de makers er ook een clip bij. Deze clip, met een acteur in de hoofdrol, belandde op de site van campus tv. Daarna is het balletje gaan rollen: site kick Jelte van der Goot van 538 dj Lindo Duval hoorde het nummer en draaide het zo'n beetje iedere dag. Het gevolg was dat het nummer nu al een aantal weken achtereen flink wordt gedownload, met als voorlopig hoogtepunt #14.

Jeroen van der Boom kijkt verder

Jeroen van der Boom: Dat weet je (34)

Sinds Jeroen van der Boom Nederlandstalig is gaan zingen, scoorde hij vijf top 3-hits, waaronder drie #1-hits: ‘Jij bent zo’ en ‘Één wereld’, beide in 2007 en ‘Het is over’ in 2008. De lat ligt dus erg hoog en dus mocht Han Kooreneef de tekst schrijven van ‘Dat weet je’. Het nummer is geproduceerd door het vaste team: Edwin van Hoevelaak en Edwin de Groot. Jeroen heeft Edwin in 2007 gevraagd of hij niet een idee had voor een Nederlandstalig nummer, omdat hij na zijn jazz-album over wilde gaan op het Nederlands. Edwin kwam toen aan met het Spaanse ‘Silencio’, dat door Tony Neef werd voorzien van een Nederlandstalige tekst: ‘Jij bent zo’ en de rest is geschiedenis. Dus nu is het vooruitkijken naar het nieuwe album ‘Verder’ dat over drie weken verschijnt.

Danny zingt (even) niet meer over voetbal

Danny Lukassen: Jij (35)

De voorgaande drie hits van Danny Lukassen (Amsterdam, 5 mei 1971) hadden alles van doen met voetbal. ‘AJAX is kampioen’ i.s.m. Flairck & de AJAX supportersclub (#3 in 1995) en ‘Ajax de godenzonen’ (#27 in 1996) gingen over, hoe kan het ook Ajax. ‘Nederland Oranjeland’ (#62 in 2006), was het officiële WK’ 06-lied, dat hij schreef voor de supportersclub van Oranje. In 2002 had hij ‘Waar ben jij’ voor het album ‘Strijdlustig’ van André Hazes, geschreven. Het schrijven van (eigen) nummers smaakte dan ook naar meer en naast zo’n honderd optredens per jaar, werkte hij aan een eigen album. In 2008 was het af: ‘Laat het los’. Sinds 25 juni 2009 werkt Danny samen met Frans van Essen, oprichter en gitarist van de Haarlemse band Silkstone, die vanaf dat moment er mee stopt. ‘Jij’ is het eerste resultaat en de voorloper van het tweede album van Danny Lukassen.

Gebroeders Ko blazen nu al hoog van de toren

Gebroeders Ko: Vuvuzela (42)

Helaas hebben de voetbaldames van Oranje in het team van Groot-Brittannië hun meerdere moeten erkennen. Afgelopen zondag verloren ze tijdens de halve finale van het EK2009, met 1-2 van het Britse team. De wedstrijd werd bekeken door 1,5 miljoen (op Nl. 1) en 1,7 miljoen (op Nl. 3) mensen. De dames hebben er mede voor gezorgd dat dames voetbal volledig is geaccepteerd. De aanmeldingen van meisjes die ook willen gaan voetballen stromen inmiddels binnen. Nog een kleine negen maanden te gaan en dan mogen de mannen van Oranje hun kunnen tonen tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Om dit team aan te moedigen hebben de Gebroeders Ko alvast een voetbalplaatje gemaakt: ‘Vuvuzela’. De Vuvuzela is een Zuid-Afrikaans blaasinstrument van hout of plastic, dat een enkele (eentonige) toon produceert. Het instrument wordt veelvuldig gebruikt bij voetbalwedstrijden om het eigen team aan te moedigen en dat zullen we volgend jaar weten ook! Want het instrument, een hoorn van 62 cm lang, kan een geluid produceren van wel 130 decibel!

Ondanks protesten van commentatoren tijdens de Confiderations cup 2009 in juni, die zichzelf niet meer verstaanbaar konden maken, is het instrument toch niet door de FIFA verboden. Omdat er namelijk aan verdiend kan worden: “Ik ben er van overtuigd dat de vuvuzela een hit wordt tijdens het WK. Het geeft de Afrikaanse sfeer prima weer,” aldus Hans Klaus, hoofd-communicatie van de FIFA. Om een indicatie te geven van de kosten van de Vuvuzela, ook wel eentoeter genoemd: het instrument is leverbaar in maar liefst zeshonderd kleuren! Prijs per stuk is € 4,95, bij grotere hoeveelheden wordt dat € 3,45 (100 stuks), € 3,20 (1000), € 2,60 (5.000), € 2,10 (25.000), € 1,63 (50.000) en € 1,26 vanaf 100.000 stuks. Kassa dus.

Geen wonder dus dat de Gebroeders Ko daar nu al op inspringen en niet wachten tot volgend jaar. Hoewel ‘Vuvuzela’ al de vierentwintigste hit is voor de broers, is het pas hun tweede die met voetbal te maken heeft. Vorig jaar kwamen ze tijdens het EK voetbal met ‘Wienerschnitzel’ dat tot #57 kwam. Voor de herkenning kozen de heren dit jaar voor de melodie van ‘Besame mucho’, in 1976 een #10-hit voor Dennie Christian.

De basis van het nummer is echter veel ouder en stamt uit 1911: het pianostuk ‘Quejas o la maja y el ruisenõr’ van Enrique Granados. Granados liet zich inspireren door het gelijknamige schilderij ‘Het meisje en de nachtegaal’ van Goya. Vijf jaar later werd het thema van ‘Besame mucho’ erin verwerkt als het wordt uitgewerkt tot opera-aria. De Mexicaanse zangeres/pianiste Consuelo Velázquez schreef de tekst van ‘Besame mucho’, dat ‘Kus me veel’ betekent, in 1940, op haar zestiende verjaardag.

De melodie is dus universeel, dus de kans is groot dat de Zuid-Afrikanen (die Nederlands verstaan), het liedje oppakken. Over een klein jaar weten het. Ook of het bij ‘Vuvuzela’ blijft. Want tegen de tijd dat het WK volgend jaar begint, hebben de broers vast nog wel een ander voetbalplaatje op stapel staan. En dan kunnen ze met twee voetbalhits de boer op!

Album Mariah Carey al twee keer uitgesteld

Mariah Carey: Obsessed (61)

Volgend jaar wordt Mariah Carey veertig (op 27 maart) en is het twintig jaar geleden dat ze debuteerde met ‘Vision of love’, dat bij ons de achtste plaats bereikte. Haar carrière beslaat inmiddels twee en veertig hits, waarvan veertien de top 10 bereikten en twee de eerste plaats. In Amerika haalde ze zestien keer de eerste plaats van de Billboard Hot 100, en is daarmee nog steeds de enige zangeres die dat heeft weten te bereiken. Alleen the Beatles scoorden er meer: 22 stuks. Wereldwijd verkocht Mariah 200 miljoen albums, waarvan ruim 60 miljoen in Amerika. Daar is ‘Obsessed’ haar veertigste notering. Het nummer is de voorloper van haar twaalfde studioalbum ‘The memoirs of an imperfect angel’. Dat album had al op 25 augustus in de winkel moeten liggen, maar werd in eerste instantie uitgesteld tot 15 september en onlangs tot 29 september. De reden: het was nog niet af en er was meer tijd nodig voor promotie. De titel van het album is zo gekozen, omdat volgens Carey, het een zeer persoon album is geworden, opgedragen aan de fans. Opvolger van ‘Obsessed’ wordt haar versie van ‘I want to know what love is’ van Foreigner.

R.i.o. doorbreekt cyclus

R.i.o.: After the love (66)

Tot nu toe scoorde het Duitse R.i.o. maar één hit per jaar. In 2007 was het ‘De Janeiro’ (#14), vorig jaar ‘Shine on’ en in april van dit jaar was het raak met ‘When the sun comes down’ (#22). Dus wij maar denken dat het gezelschap rond Yann Peifer, Manuel Reuter en Andres Ballinas pas volgend jaar weer een hit zouden scoren. Niets is minder waar, want ze zijn er al weer, nu met ‘After the love’. Evenals de voorgaande R.i.o.-hits, wordt dit nummer gezongen door Tony T, oftewel Neal Antone Dyer. Hij komt uit Londen, groeide op Brooklyn, New York en woont sinds 1986 in Duitsland. Van oorsprong is hij een rapper, betrokken bij verschillende projecten, waaronder Beat system met een remix van ‘Fresh’ van Kool & the gang. Hij heeft er echter niets aan overgehouden, want de producers gingen er met de opbrengst vandoor. Aangezien hij nog steeds zingt bij R.i.o., zullen de zaken nu beter geregeld zijn. Naast rapper, is hij zanger, producer en danser. Zijn producers, Yann en Mauel, doen verder goede zaken met de Duitse act Cascada, dat een #7-hit scoort met ‘Evacuate the dancefloor’.

Het wordt nu serieus voor Colbie Caillat

Colbie Caillat: Fallin’ for you (68)

Met ruim twee miljoen verkochte exemplaren van ‘Coco’ kun je spreken van een succesvol debuutalbum voor Colbie Marie Ashley Caillat (Newbury Park, California, 28 mei 1985). En dan te bedenken dat het album min of meer een ongelukje was. Nadat Colbie enkele nummers op haar MySpace pagina had gezet, had ze al een contract voor een cd op zak. Met ‘Breakthrough’ ging het niet zo makkelijk, want ze had een writer’s block: even geen inspiratie. Maar nadat ze drie weken bij vrienden had vertoefd in Hawaï, kwam het toch nog goed. Althans als we afgaan op de noteringen: #1 in Amerika en #9 in Duitsland. ‘Fallin’ for you’ is de eerste single, die ze schreef met Rick Nowels, die nog twee andere nummers met haar schreef.

Platenbaas brengt DIO & the Madd samen

DIO & the Madd: Baby (75)

Kopers van het album ‘Rock & roll’ van DIO uit 2008 kennen ‘Baby’ van DIO al, maar dan zonder the Madd. Dankzij platenbaas Kees de Koning van het Top notch label, die the Madd had uitgenodigd voor de releaseparty van het album, is de samenwerking tussen de twee ontstaan. Naast de nieuwe versie van ‘Baby’, uitgebracht op download en cd-single, verschijnt er nu ook, in beperkte oplage, een vinyl single! Overigens leunt deze versie wel erg veel op ‘Never gonna cry again’, de eerste single van the Eurythmics.

Deze zomer zijn DIO & the Madd onafscheidelijk: ze touren langs de Nederlandse festivals, waaronder Lowlands. Het resultaat is daar, want ‘Baby’ komt binnen op #75. Voor DIO (echte naam Diorno Braaf), die op 4 juli twee TMF awards in ontvangst mocht nemen (de Borsato award en eentje voor beste video voor ‘Aye’), is het zijn vijfde notering.

geintje

De roots van the Madd ligt in Rotterdam. In 2004 richtte zanger/gitarist Dave ‘von Raven’ Mellaart, voor wie the Beatles de beste band aller tijden is, de groep op. Het plan was: één mooie seven inch-single uitbrengen, bij wijze van geintje, en dan meteen weer kappen. Maar na een goede ontvangst in de lokale popscene van Rotterdam, wordt de groep getekend door Stardumb records en brengt in mei van dat jaar de EP ‘The Madd are left behind’ uit, dat goed wordt ontvangen en leidt tot een tournee door Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland. En toen kon de groep niet meer terug. In 2007 verscheen het volwaardige album ‘Ongeneeslijk beat’, nu opgevolgd door ‘The Madd are pretty quick’, waaraan onder andere wordt meegewerkt door gitarist Spike van Di-rect. Zelf omschrijft the Madd het album als ‘een kleurrijk stripboek met niet minder dan vijftien melodieuze powerpopsongs, waarbij de term uitstekelbaars geheel niet zou misstaan’. Op zaterdag 26 september volgt de releaseparty in Rotown, Rotterdam. Naast Dave, bestaat de formatie uit Richard ‘Bouquet’ Beukelaar (bas), Martijn ‘Slammin’ Marty Graveyard’ van der Graaf (drums) en Marcel ‘Schuinsmarcheerder’ Fakkers (toetsen).

Duitse dj verkozen tot beste Amerikaanse dj

Markus Schulz: Do you dream (77)

Markus Schulz werd geboren in het Duitse plaatsje Eschweger in de buurt van Kassel. Na wat omzwervingen, belandde hij op zijn dertiende in New York en later via Boston in Arizona. Aangezien de muziek hem daar niet zo aansprak, begon hij – op zijn vijftiende – met het experimenteren met muziek. Hij woonde zelfs een tijdje in Londen om zijn eigen stijl te ontwikkelen. Aangezien zijn vrouw er graag warmpjes bijzit, verhuisde het stel naar Miami, want daar schijnt de zon altijd. Daar bouwde Markus een internationale carrière als dj en producer op. Zijn remixen van ‘Intuïtion’ en ‘Stand’ van Jewel haalden de eerste plaats van de Billboard club chart. Sinds 2002 heeft Markus een eigen radioprogramma ‘Global DJ broadcast’, dat wereldwijd wordt uitgezonden. Daarnaast heeft hij als zovele dj’s tegenwoordig, een eigen label ‘Coldharbour recordings’, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Armada van Armin van Buuren. Eerder dit jaar werd Markus tijdens de jaarlijkse internationale dance music awards, verkozen tot beste Amerikaanse dj. ‘Do you dream’ houdt het wellicht langer vol dan ‘The new world’, dat in maart een weekje op #85 stond. Het nummer is namelijk het anthem van ‘Evolution’, een dansfeest in de TT-hal in Assen op 19 september. Naast Markus zullen ook Chuckie, Sied van Riel, Ummet Ozcan en Tiësto act de présence geven.

Lasgo zangeres is een blijvertje

Lasgo: Lost (80)

Na ‘Gone’, #17 in april, is ‘Lost’ de tweede hit dit jaar voor het Belgische Lasgo. Het nummer, de zevende hit voor de groep van Peter Luts en Jef Martens, is de derde notering met de nieuwe zangeres Jelle van Dael. In Vlaanderen bereikte ‘Lost’ de vierde plaats en is daar de grootste hit sinds Jelle zangeres is van Lasgo. Dus we mogen wel stellen dat ze daar inmiddels een blijvertje is. Het nummer is de voorloper van het album ‘Smile’, dat op 14 september in de winkels ligt. Er staan vijftien nummers op, waaronder de drie genoemde hits, die ook nog eens in een remix langskomen.

Kings of Leon komt met oud én nieuw werk

Kings of Leon: Notion (92)

‘Notion’ is na ‘Sex on fire’ (#16) en ‘Use somebody’ (#11), de derde hitsingle van het album ‘Only by the night’ van Kings of Leon, de band van de drie broers + neef Followill. Tijd dus voor nieuw materiaal en dat komt er! Drummer Nathan: “we hebben al zo’n tien ideeën in ons hoofd, die proberen we uit tijdens soundchecks. Sommige nummers klinken als Radiohead, andere weer als Thin lizzy. We zijn nu op het punt dat we kunnen experimenteren met dingen waarvoor we bang waren ze op de eerste albums te zetten. We zijn nu wat avontuurlijker.” Maar dat nieuwe werk laat nog even op zich wachten en dus komt er eerst nog een remix-album, waarvoor waarschijnlijk vooral nummers van ‘Only by the night’ door de mangel worden gehaald, ondermeer door Justin Timberlake, Pharrel Williams, Linkin’ park, Mark Ronson, Kenna en Lykke Li, die zich op ‘Knocked up’ van ‘Because of the times’ heeft gestort. Volgens Nathan ‘echt gaaf’, “Mensen die we nu zelf zouden bespringen om mee te kunnen werken, zijn uit zichzelf naar ons toegekomen!”

Daarnaast verschijnt binnenkort een live DVD, met een registratie van het concert in juli in de Londense O2-arena. Volgens Nathan, zijn de fans daar het meest fanatiek geweest, dus was Londen de meest logische plek ervoor.