vrijdag 19 oktober 2007

Familie Hazes stijgt naar #1; top 5 is Nederlandstalig

In de nieuwe Single Top 100 stijgen vader en zoon Hazes deze week door naar #1 met 'Bedankt mijn vriend'. Voor André senior is het de zevende #1-hit; hij had er bij leven en welzijn al vier en is nu toe aan zijn derde postume. Eerder dit jaar stond een ander postuum duet, 'Blijf bij mij', ook al bovenaan. André junior is met zijn dertien jaar een van de jongste lijstaanvoerders van Nederland.

Achter Hazes & Hazes vonden we nog veel meer Nederlandstalig werk: de hele top 5 staat er deze week vol mee! De nummers twee, drie en vier zitten vlak bij elkaar en verkopen allemaal slechts de helft van wat de Andrés omzetten. Een onverwoestbare Jeroen van der Boom klimt terug naar #2, een procentje daarachter zakt Bløf al van 1 naar #3 met 'Alles is liefde', met een gelijk percentage klimt 'Doe maar gewoon' van René Froger van 6 naar #4 en ook twee plaatsen winst zijn er voor Gerard Joling, die met 'Maar vanavond' komt tot 43% van de verkopen van Hazes.

Hoog binnen in de Single Top 100 zijn Sandy Rivera & Haze met 'Freak' op #8. Dan volgt er een hele tijd niets, tot we op #42 David Guetta tegenkomen met 'Baby when the light'. Verderop volgen nieuwe single van Juanes op #48, Michael Bublé op #53, Elvis Presley op #58 en de Sugababes op #64.

In de Album Top 100 verkoopt Katie Melua nog altijd drie keer zo hard als haar directe concurrenten. 'Pictures' staat dus voor de derde keer op #1, op respectabele afstand gevolgd door albums van Nick & Simon, Guus Meeuwis, Bruce Springsteen en James Blunt.

Pas buiten de top 10 vinden we nieuw werk. Roisin Murphy is de hoogste nieuwe op #14 met 'Overpowered', op de voet gevolgd door Underworld (#15; 'Oblivion with bells') en R.E.M. (#16; 'Live'). Op #24 komt de soundtrack van de succesfilm 'Alles is liefd' binnen, op #45 volgt een live-album van Boudewijn de Groot en vlak daarachter volgt nieuw plaatwerk van de Stereophonics.

Jennifer Lopez lijkt in de vergetelheid te zijn geraakt; haar nieuwe, 'Brave', zakt in de tweede week al van 24 naar #29.

Check het uitgebreide popnieuws rondom de Single Top 100 en Album Top 100 komende maandag bij de Megaman!

woensdag 17 oktober 2007

Midweek: de Hazessen gaan naar #1; Melua-album verkoopt 't best

Afgaande op de tussenstand van de Single Top 100 lijken vader en zoon Hazes alsnog op een #1-hit af te gaan stevenen. De verkopen van hun single, 'Bedankt mijn vriend', lopen mijlenver voor op de omzet van de andere plaatjes in de platenzaken. Alleen een hele slechte score op de downloadplatforms kan nog roet in het eten gooien. 'Alles is liefde' van Bløf, vorige week nog glorieus nieuw bovenaan, lijkt al een stevige terugval te moeten gaan incasseren.

Met een beetje mazzel mogen Samim, Patrick jumpen en Alain Clark een top 10-hit op hun conto bijschrijven. Nieuw in de lijst van aanstaande vrijdag zijn onder meer Sandy Rivera, de Tribute to the Cats band, David Guetta, Sugababes en Juanes.

Alles rustig op het albumfront. Katie Melua verkoopt voorlopig nog drie keer zo goed als haar naaste concurrenten en kan zich verheugen op een derde week aan kop van de Album Top 100. De nieuwe plaat van R.E.M. gaat binnenkomen, maar niet spectaculair hoog. Ook mogen we nieuwe albums begroeten van Underworld, Roisin Murphy, 'Alles is liefde' (de soundtrack), Stereophonics en Boudewijn de Groot.

Check komende vrijdagmiddag de Megaman-site en lees of de Megaman-voorspellingen uitkomen!

maandag 15 oktober 2007

Megaman week 41

Welkom bij de Megaman van week 41, waarin Bløf naar de film gaat, Wolter Kroes cd’s uitdeelt, de Dikdakkers op het hobbelpaard van Edith Piaf stappen en Katie Melua een straatlengte voorsprong behoudt.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Bløf scoort derde #1-hit

Bløf: Alles is liefde (1)

De Megaman feliciteert Bløf met hun derde #1-hit. Na een hele spannende week komt ‘Alles is liefde’ als winnaar uit de bus. De vier Zeeuwen hebben slechts vijf procent verkoopvoorsprong op de twee Amsterdammers, vader en zoon Hazes. Dat betekent dat ze na ‘Holiday in Spain’ (in 2004) en ‘Aanzoek zonder ringen’ (vorig jaar) bij deze hun derde charttopper op hun c.v. kunnen bijschrijven.

‘Alles is liefde komt in één klap bovenaan binnen. Dat lukte de groep met ‘Aanzoek zonder ringen’ vorig jaar ook; daarna was het al snel afgelopen, want de week daarop zakte het plaatje al weer weg. ‘Holiday in Spain’ kwam drie jaar terug ‘slechts’ op #2 binnen, maar stond vervolgens wel vier weken bovenaan. ‘Alles is liefde’ is de vijfde #1-hit van dit jaar die bovenaan binnenkomt.

‘Alles is liefde’ is het thema van de gelijknamige film, die sinds afgelopen donderdag, 11 oktober, in de bioscopen draait. Het verhaal is geschreven door Kim van Kooten. Met een cast met onder meer Michiel Romeyn, Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Thomas Acda, Paul de Leeuw, Daan Schuurmans, Marc-Marie Huijbregts en Carice van Houten móet die film eigenlijk wel een succes worden!

Tegenvaller voor vader en zoon Hazes

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (2)

Iedereen zag een nieuwe nummer 1 voor André Hazes al mijlenver aankomen, maar tegen de verwachting in staat ‘Bedankt mijn vriend’ deze week níet op #1. De singleverkoop voor Hazes junior en senior is uitstekend; het tweetal heeft een straatlengte voorsprong op andere plaatjes. De downloads van de Bløf-single geven echter de voorsprong; Hazes en Hazes moeten dus genoegen nemen met een tweede plek. Wellicht gaat het volgende week wél lukken, wanneer de hype rondom de single en de film ‘Alles is liefde’ wat is weggezakt.

Gelukkig is ‘Bedankt mijn vriend’ wél de grootste hit voor een duet tussen een kind en een overleden vader: ‘Unforgettable’ van Natalie & Nat King Cole kwam in 1991 tot #15 en ‘De glimlach van een kind’ van Willy & Willeke Alberti bereikte in 1995 slechts plaats #33.

Wolter Kroes geeft cd weg

Wolter Kroes: Niet normaal (8)

Inderdaad ‘Niet normaal’, wat voor een verloop de single van Wolter Kroes doormaakt! Een maand geleden stond het nummer nog op de vierde plaats. Vervolgens zakte het naar #12 en vorige week belandde het op #16, dus het zou logisch zijn dat het verder zou gaan zakken. Maar ‘Niet normaal’ doet zijn naam eer aan en stijgt opnieuw de top 10 in naar de achtste plek. Ook dit keer dankt Wolter deze notering aan een instore die hij eerder deze week deed. We zijn benieuwd hoe lang de single nog ‘Niet normale’ bewegingen door de Single Top 100 zal maken.

gratis voor de fans
‘Niet normaal’ worden ook zijn vijf concerten in februari 2008 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. En na afloop blijft het zo, want dan krijgen de fans een exemplaar van zijn nieuwe album, dat op 23 februari verschijnt, mee naar huis, gratis! Wolter wil hiermee zijn trouwe fans op een passende manier bedanken. Wolter: “Op deze manier hoeft de avond niet al na het concert te eindigen, maar kan iedereen thuis verder genieten van de muziek.”

Katie Melua via Mike Batt de top 10 in

Katie Melua: If you were a sailboat (10)

‘If you were a sailboat I’d sail you to the shore’; een hele interessante als-vergelijking, maar de Megaman snapt ‘m niet. Maakt ook niet uit; Katie Melua schuift door naar #10 en is toe aan haar tweede top 10-notering, na ‘Nine million bicycles’ in 2005.

‘If you were a sailboat’ is van de hand van Mike Batt, de man die eveneens verantwoordelijk is voor Melua’s grootste hit, ‘Nine million bicycles’, en haar debuuthit, ‘The closest thing to crazy’. Batt is dus als componist en producer van Katie al succesvoller dan met zijn eigen carrière; in 1980 kwam hij als uitvoerend artiest niet verder dan #17 met ‘Lady of the dawn’.

Patrick jumpen bezingt geheime militaire basis

Patrick jumpen: The secret (16)

‘The secret’ is de tweede hit voor het jumpteam van Patrick jumpen en de opvolger van de top 10-hit ‘Holiday’; die kwam eerder dit jaar tot #8. Patrick jumpen bestaat uit de jumpers Patrick Mantizz en Dion Teurlings. Tijdens liveshows breiden ze uit met een extra jumper en een mc. De mc op ‘The secret’ is een Brit, Phantom MC.

De vocals uit ‘The secret’ komen uit een documentaire over Area 51, een supergeheime militaire basis, waarvan het Amerikaanse ministerie van defensie het bestaan niet toegeeft. De basis bestaat al sinds het begin van de jaren zestig en is de thuisbasis voor onder meer het U2-spionagevliegtuig, de Blackbird en de Stealth, het vliegtuig dat onzichtbaar zou zijn op radar. Er zijn zelfs mensen die beweren dat er UFO's zijn en aliens rondlopen...
(info met dank aan een anonieme tipgever...)

Alain Clark maakt succesvolle overstap

Alain Clark: This ain’t gonna work (23)

‘This ain’t gonna work’ is de come back voor Alain Clark! Drie jaar terug zette hij zichzelf op de kaart met een drietal Nederlandstalige nummers, waarvan het ‘Heerlijk’ met een achttiende plaats nog het beste verging. Daarna bleef het stil rondom hem, maar Clark is terug en nu in het Engels.

Niet dat hij in de tussentijd stilgezeten heeft hoor. Zo produceerde hij de noveltyhit ‘V*kkevuller’ voor Simon, werkte hij samen met Ali B en produceerde hij het debuutalbum van Boris. Al met al leverde hem dat in 2004 een Zilveren harp op, maar Clark bleef de jaren daarna buiten de spotlights.

Alain heeft in stilte gewerkt aan zijn nieuwe plaat. ‘This ain’t gonna work’ is de eerste single van dat nieuwe album, dat ‘Live it out’ heet; het ligt vanaf 1 november in de winkels.

Kijk hier naar een optreden van Alain Clark in het radioprogramma van Giel Beelen.

Backstreet boys met z’n vieren

Backstreet boys: Inconsolable (38)

De comeback van de Backstreet boys in 2005 ging zeer succesvol van start met de single ‘Incomplete’, die tot #4 kwam. De opvolgers, later dat jaar, bleven echter ver daaronder: ‘Just want you to know’ kwam tot #27 en ‘I still’ slechts tot#78. In juni 2006 verliet Kevin Richardson de groep omdat hij zich met andere dingen wilde bezighouden. Een van die activiteiten was zijn optreden in de Broadway-musical ‘Chicago’.

De Backstreet boys scoorden in tien jaar tijd niet minder dan negentien hits, waaronder een #1-notering voor ‘I want it that way’ in 1999. Het succes voor de Backstreet boys begon in 1995. Toen bestond de groep behalve Kevin nog uit Nick Carter (28 januari 1980), Howard Dorough (22 augustus 1973), Alexander James ‘A.J’' McLean (9 januari 1978) en Brian Littrell (20 februari 1975), allen afkomstig uit Orlando, Florida. Tijdens een etentje in een restaurant, met uitzicht op de Backstreet Market, ontstond de naam Backstreet boys.

Ze zaten daar regelmatig met hun manager Lou Pearlman. Hij wilde een jongensgroep oprichten á la New kids on the block in de jaren ’80. Via de archieven van het Civic Theatre en diverse audities werd in 1991 de groep samengesteld, toen nog met Brian Littrell, de neef van Kevin Richardson. In het begin zongen ze voornamelijk covers van Boys II, Shai en natuurlijk van New kids on the block!

Drie keer is scheepsrecht
Ze bestonden amper twee weken, toen ze op 8 mei 1993 bij Sea World in Orlando hun eerste grote optreden gaven. Ze werden enthousiast ontvangen, maar het echte succes was er daarmee nog niet. Tot twee keer toe hadden ze bijna een platencontract, maar ging het op het laatste moment niet door. Uiteindelijk kregen ze in 1994 het felbegeerde platencontract, waarna de verovering van de wereld, te beginnen in de Verenigde Staten, kon beginnen. Met de Zweedse producers Max Martin en Denniz Pop werd een sound gecreëerd die al snel zou aanslaan. Na Amerika werd Duitsland veroverd en daarna de rest van Europa en de wereld. In hun hoogtijdagen verkochten ze zo’n 100 miljoen albums. ‘Inconsolable’, bij ons hun twintigste notering, is de voorloper van het zesde album, ‘Unbreakable’.

Marianne Weber even over voor promotie

Marianne Weber: In de hemel (44)

'...is geen bier en daarom drinken wij het hier’, zong Leo den Hop in 1971 al. Dat nummer heeft echter niets van doen met ‘In de hemel’ van Marianne Weber; nieuw binnen op #44. Het nummer is de opvolger van ‘’n Meisje huilt’, dat vier weken geleden voor het laatst genoteerd stond. ‘In de hemel’ is oorspronkelijk een Duits liedje, ‘In den Himmel (Calvitos)’. De Nederlandse vertaling is van Emile Hartkamp en Marianne Weber zelf. Voor Marianne is het haar tweeëntwintigste notering. Het nummer is de tweede single van haar vijftiende album, ‘Tranen gelachen’, dat begin september ‘één weekje bovenaan stond in de Mega Album Top 100. Marianne woont tegenwoordig op Aruba, maar is momenteel even in het land voor promotie. Aanstaande zaterdag treedt ze op in TROS Muziekcafé, live vanuit de Plantage in Amsterdam.

Elvis Presley neemt hit op tijdens dienstverlof

Elvis Presley with the Jordanaires: A big hunk o’ love (53)

‘A big hunk o’ love’ is de tiende heruitgave van een Elvis Presley-single dit jaar en dus zijn we over de helft van de achttien nummers die in totaal als rerelease op single zullen verschijnen. Op 24 maart 1958 ging Elvis in militaire dienst, en kwam terecht op een basis in Fort Hood, Texas. Het zag er naar uit dat hij na zijn opleiding naar het buitenland zou moeten, en dat zou betekenen dat hij geen nummers meer zou kunnen opnemen gedurende de rest van zijn diensttijd, die twee jaar zou duren. Toen hij dan ook in juni 1958 twee weken verlof kreeg, werd daar handig gebruik van gemaakt. Colonel Tom Parker liet hem naar Nashville komen om daar op 10 en 11 juni vijf nummer op te nemen, waaronder ‘A big hunk o’ love’. Het waren de enige opnames die Elvis tijdens zijn diensttijd maakte. In september 1958 vertok hij weer naar Duitsland. ‘A big hunk o’ love’ werd pas in juni 1959 uitgebracht, steeg op 10 augustus 1959 naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade en kwam #4 in Groot-Brittannië. In oktober 1959 stond het bij ons op de negende plaats. Volgende week is ‘Wear my ring around your neck’ aan de beurt.

Uniek: kijk hier naar een coverversie door Kim Wilde in een Elvis-tribute.

Remaniax sloopt disc jockey

Remaniax: Wreck the dj (63)

Na ‘Sucker dj’ (A witch for love)’ van Dimples D in 1980 en ‘Panic’ van the Smiths uit 1986 waarin zanger Morrissey zingt ‘Hang the dj’, is ook Remaniax allerminst te spreken over de dj in ‘Wreck the dj’. Remaniax zijn Erik Roos & Thomas Helsloot, beide geboren in 1984. De twee leerden elkaar kennen op school en kwamen er al snel achter dat ze een gezamenlijke passie voor muziek hadden, en dan vooral dance. Na als dj’s de nodige ervaring te hebben opgedaan in het clubcircuit, besloten ze begin 2005 zelf muziek te gaan maken als Remaniax. ‘Wreck the dj’ is daarvan het eerste resultaat en zal vast niet op de twee dj’s zelf slaan!

Nederlandse zangeres bezorgt Cosmic gate een hit

Cosmic gate feat. Denise Rivera: Body of conflict (79)

Achter Cosmic gate gaan de twee Duitse producers/remixers DJ Bossi (het alisas van Stefan Bossems, geboren in Mönchengladbach op 27 februari 1967) en Nicolas Chagall (ofwel Claus Terhoeven, Duisburg, 10 novermber 1972) schuil. Claus draait al sinds zijn zeventiende en werd in 1994 de resident-DJ in ‘E3’, een bekende club in Geldern. Stefan begon in de jaren ’80 als hiphop-dj. Toen in de jaren ’90 de techno opkwam, veranderde hij zijn muziekstijl. In 1992 bracht hij zijn eerste eigen werk uit.

Het is november 1998, als de twee elkaar bij toeval in een studio tegen komen. Ze besluiten samen de track ‘The drums’ op te nemen, wat later het eerste werk als Cosmic gate zou worden. Vanaf dat moment houden ze zich nog voornamelijk bezig met het maken van remixen voor Tiësto, Ferry Corsten, Rank 1 en Blank & Jones.

Alvorens ze als Cosmic gate hun eerste hit scoren, boeken ze eerst solo nog successen. Stefan als Bossi met ‘Time to make the floor burn’ (#92 in 1998) en Claus als Strings of harmony met ‘Part I & II RMX’ (#28 in 1999). In datzelfde jaar verschijnt ‘The drums’, de eerste single als Cosmic gate, die goed wordt ontvangen in de clubs, maar een hit blijft uit. Maar vorig jaar braken ze dan eindelijk door met ‘Should’ve known’ feat. Tiff Lacey, dat bij ons tot #75 kwam.

Succes dankzij Nederlandse zangeres
Op ‘Body of conflict’ hoor je zangeres Denise Rivera die ook de tekst schreef. Voluit heet ze Denise Stahlie Rivera en is afkomstig uit la Paz in Bolivia. Haar vader Jan is Nederlander, moeder Maria Teresa is Boliviaanse. Op zesjarige leeftijd trad Denise al op en zong en danste ze in musicals als ‘Jesus Christ superstar’ en ‘Pinoccio’.Op haar achtste verhuisde de hele familie naar Spanje, waar ze de Amerikaanse school in Madrid bezocht en in talrijke toneelstukken en musicals optrad en aan talentenjachten deelnam. Vervolgens vertrok ze naar Boston, Massachusetts, waar ze communicatiewetenschappen (rtv) studeerde en een jaar bij de lokale tv werkte.

Terug in Spanje werkte ze bij verschillende tv-shows, begon ze te zingen met de TV band en besloot ze haar eigen band te formeren waarmee ze in Madrid als ‘Sweet Jane’ grote bekendheid kreeg. Ze ging op tournee met diverse artiesten waaronder Enrique Iglesias. In 1998 ging ze samen met een leuke Nederlandse jongen die ze in Madrid had ontmoet, naar Nederland.

Een jaar later doet ze mee aan het Nationale Songfestival met de groep Colors en het nummer ‘Positivity’ van John Ewbank, Fluitsma en van Tijn. Met de laatste twee schrijft ze nummers voor onder andere Edsilia Rombley. In datzelfde jaar schrijft ze drie nummers voor ’21 hours’ van Quazar, waarmee ze haar intrede doet in de dance. Ze werkte mee aan twee albums van Ferry Corsten als Denise Stahlie. ‘Body of conflict’ is haar eerste samenwerking met Cosmic gate. Het nummer is de vocale versie van ‘Element of life’, een nummer van het Cosmic gate-album ‘Earth mover’.

Dikdakkers maken van Piaf-klassieker een hobbelpaard

Dikdakkers: Hobbelpaard (87)

Na ruim tien jaar spelen op feesten en partijen zijn de Dikdakkers (de naam ontstond vanuit het woord dikdakken, wat zoiets betekent als ‘eten, drinken en feestvieren’) uitgeroepen tot Meppelers van het jaar. En wat is er dan mooier voor Anton Geerts uit Dedemsvaart en Hans Voogd (41) uit Meppel, dan ook een hit scoren. Dat gebeurt met de elfde single, ‘Hobbelpaard’, die binnen komt hobbelen op #87.

Voordat ze als de Dikdakkers muziek gingen maken, draaiden de twee in discotheek ‘Tarantula’. In 1996 verscheen de eerste single, ‘Het Wembleyd’ ter gelegenheid van het EK voetbal in Groot-Brittannië. De verrichtingen van het Nederlands elftal lopen dan ook als een rode draad door de optredens van de Dikdakkers. Want elke keer als Oranje speelt, zijn zij van de partij. Vorig jaar nog probeerden ze het met hun WK-lied ‘Schreeuw!!!’

Voor ‘Hobbelpaard’ luisterden ze over de grens, want oorspronkelijk heet het nummer ‘Milord’ geschreven door Georges Moustaki (tekst) en Marguerite Mobnmot (muziek). Georges (25 jaar oud in die tijd) schreef het nummer voor Edith Piaf (44) in 1959, met wie hij korte tijd een verhouding had. Voor Edith werd het nummer in 1960 haar eerste #1-hit in ons land. Drie jaar later overleed ze aan een inwendige bloeding. ‘Milord’ is door tientallen artiesten opgenomen, waaronder een Nederlandstalige versie door Corry Brokken met orkest o.l.v. Jos Cleber. Haar versie veroorzaakte enig rumoer in het Nederland van 1960.

Overigens hebben de heren Dikdakkers hun ‘Hobbelpaard’ niet van de versie van Edith Piaf. Hun inspiratie komt uit 2006 van ‘Das rote Pferd’ van de Mallorca cowboys & Friends. Bram Koning bedacht de Nederlandse tekst van ‘Hobbelpaard’. Er hoort ook nog een grappig bedoeld dansje bij; wil je het leren, kijk dan hier en klik op ‘de dans’.

Klik hier voor de versie van Edith Piaf uit 1959.

Klik hier voor de versie van de Mallorca cowboys & Friends uit 2006.

Raymundo is zijn vader dankbaar

DJ Raymundo: Rip it up (92)

Raymond Teunisse, zo heet ie in het echt, en ‘Rip it up’ is zijn debuuthit. Raymond mag zijn vader dankbaar zijn, want die draaide al vroeg de synthesizermuziek van Hot butter (‘Popcorn’), Jean Michel Jarre en Kraftwerk in huize Teunisse. Op z’n dertiende ging de kleine Raymond werken bij een piratenstation in Zandvoort. We schrijven dan begin jaren 90 en Raymond wordt aangestoken door de housemuziek. Hij ontmoet DJ Zki en DJ Marcello en die laatste bezorgt hem een plekje in de iT in Amsterdam. Raymond draait er clubhouse, latin en tech house.

Een paar jaar later krijgt Raymond de kans om resident te worden in Escape. In 2001 verandert hij zijn artiestennaam van DJ Raymond in DJ Raymundo en begint hij met het produceren van platen.

Inmiddels heeft hij in Escape zijn eigen, vaste avond, Framebuster, en draait hij all over the world; zo stond hij eerder dit jaar al achter de draaitafels in Dubai, Miami, Egypte en Noorwegen. ‘Rip it up’ is Raymundo’s tweede single, na ‘Framebuster’; op de single vind je remixes door Olav Basoski en Radikal Roy.

Nouveau beats terug van weggeweest

Nouveau beats: Can u handle (94) ***hernieuwd binnen ***

Terug van een weekje weggeweest: ‘Can u handle’ van Nouveau beats. De groeps is een samenwerkingsverband tussen Niels Brooimans (geboren in Boxtel op 11 november 1986) en Pepijn Gaalman, die, ondanks zijn Nederlandse naam, uit Thailand afkomstig is; hij werd geboren op 13 maart 1986 en kwam op z’n tweede als adoptiekind naar Nederland. Twee weken geleden deed het tweetal het beter; toen stonden ze een weekje op #63.

Tim Holland scoort met knip- en plakwerk

Tim Holland: Copy paste (96)

Aardige man, die Tim Holland. Wat zij een gemiddelde dj doen wanneer hij een telefoontje krijgt van het duo Jan & Jan, met de vraag, “Zeg, zou je voor ons een leuke productie in elkaar willen draaien?” Een beetje dj van naam vraagt dan natuurlijk: “Jan & Jan, wie zijn jullie nou helemaal?” Als Jan & Jan vervolgens antwoorden “Wij zijn Jan & Jan van skihut Fox in Stadskanaal”, nou dan zegt een dj met een beetje zelfrespect waarschijnlijk meteen: “Zeg Jan & Jan, gaan jullie eens lekker opzouten naar Stadskanaal en laat mij verder met rust!”

Zo niet Tim Holland. Nee hoor, die klimt meteen achter de knoppen en komt met het nummer ‘Shout 2007’ op de proppen. Beetje bubbling, beetje urban, beetje house, beetje dancehall, beetje feestmuziek, heel veel geleend van een nummer uit 1993 en een beetje ‘Samir’s theme’ voor de herkenbaarheid; twee mannen in Stadskanaal zijn dolgelukkig.

Gelukkig denkt Tim Holland ook aan zichzelf: hij belandt binnen de bovenste honderd met een samenwerking met Glenn B (zie foto). De Megaman denkt dat de titel slaat op de manier waarop hij zijn muziek maakt: Control C control V zullen we maar zeggen, ofwel ‘Copy paste’.

Tilo Hansen scoort opvolger voor matrozenhit

DJ Tilo Hanssen: Freakmachine (98)

DJ Tilo Hanssen zou je nog kunnen kennen van ‘Mr. Perfect’ #63 eind 2006. Het nummer werd vorig jaar gebruikt in een commercial voor Holland Casino, waarin een sullige jongen in een discotheek een groep matrozen tegen zich in het harnas jaagt, en dat moet bekopen met een reisje op een vlot op volle zee.

Diezelfde Tilo (voluit; Ulrich Hansen, geboren in Keulen op 15 mei 1977) komt een jaar later met ‘Freakmachine’, de opvolger voor ‘Mr. Perfect’. Het nummer komt aarzelend binnen op #98, en aangezien een leuk filmpje ontbreekt, verwachten we er niet veel van. Maar oordeel zelf, klik hier.

Uli, Ulrich afgekort, werkte tot 2005 als telefonist in een ziekenhuis en draaide in zijn vrije tijd als dj. Begin 2005 begon hij aan een eigen studio, en in 2006 maakte hij daar zijn eerste eigen producties, waaronder ‘Mr. Perfect’. ‘Freakmachine’ heeft hij niet zelf geschreven, maar is afkomstig van Fabian Hanssen (zijn broer?) en Sven Lemon. O ja, het levensmotto van Uli luidt: ‘Het leven is als een accordeon, het gaat heen en weer…’.

Paula Paloma zendt noodkreet uit

Paula Paloma: S.O.S. (100)

Je kunt zeggen wat je wilt over Paula Paloma, maar haar hits worden wel steeds groter! Bleef haar debuutsingle, ‘De bloedkoralen bruidsjurk’, vorig jaar nog steken op #94; ‘Helemaal gehad met jou’ deed het met een 71e plaats dit voorjaar al een stuk beter en met ‘Wat dacht je?’ bereikte ze van de zomer zelfs de bovenste helft van de hitlijst (#49). Top 10-hit dus voor ‘S.O.S.’?

Heet uw plaatje ‘S.O.S.’? Sluit dan maar achteraan in de rij! Paula Paloma is al de tiende die een S.O.S.-hit scoort. Vier keer werd alleen maar die titel gebruikt; naast Paula Paloma waren dat natuurlijk ABBA (#2 in 1975), A’studio feat. Polina (#51 in 2005) en Rihanna (#6 in 2006).

Het noodsignaal bestaande uit drie lange tonen, drie korte tonen en drie lange tonen, voortdurend achter elkaar doorgeseind, werd voor het eerst door de Duitse regering officieel opgenomen in de radioregels van 1 april 1905. Een jaar later werd het ook internationaal afgesproken op de International radiotelegrafische conferentie van 1906. Ga je die tekens opzoeken in het morse-alfabet, dan lees je S.O.S. Pas later zijn daar, als ezelsbruggetje, betekenissen bij bedacht, waarvan ‘save our souls’ de bekendste is.

Album Top 100: Katie Melua heeft veilige voorsprong

Album Top 100

Album top 3:

1. (-1) Katie Melua: ‘Pictures’ (tweede week)
2. (-3) Guus Meeuwis: ‘Hemel nr. 7’
3. (-4) Nick & Simon: ‘Vandaag’

Katie Melua: Pictures (1)
Bovenaan blijven staan, met een straatlengte voorsprong op de concurrentie; ‘Pictures’ van Katie Melua doet het uitstekend. Nadat we de afgelopen negen weken negen keer een wisseling van de wacht hebben gezien (een record!), hebben we deze week dus voor het eerst sinds 11 augustus een zittenblijver bovenaan de Album Top 100. Ruim 70% verkoopvoorsprong heeft Katie op naaste belager Guus Meeuwis; er is dus vooralsnog geen sprake van werkelijke concurrentie.

het Huis Anubis (muziek uit de tv-serie) (7)
Het vermelden waard: de supersnelle stijging van de soundtrack van ‘Het huis Anubis’. Vorige week stonden ze nog zevende van onderen, nu al zevende van boven, na maar liefst 86 plaatsen winst. Dat is nog geen record overigens; zo heeft Frans Bauer de legendarische stijging van 93 naar #1 op zijn naam staan voor ‘Weil ich dich liebe’, op 11 oktober 1997.

Stevie Ann: Closer to the heart (10)
Twee weken had ‘Closer to the heart’ van Stevie Ann nodig om de top 10 te bereiken, Dat gaat rapper dan haar debuutalbum uit 2005, dat daar ruim een jaar voor nodig had. Na een binnenkomst op 8 oktober 2005 klom Stevie-Ann pas op 18 oktober 2006 met ‘Away from here’ van 87 naar #4, gelijk de hoogste notering. Of zo’n hoge notering ook gaat gelden voor ‘Closer to the heart’ is afwachten, maar hoger dan een tiende plek zit er zeker in.

Jennifer Lopez: Brave (24)
Een 24e plaats… de Megaman is nog niet erg onder de indruk van de binnenkomst van het nieuwe album van Jennifer Lopez. In een tijd waarin nieuwe platen worden gehypt en een gevestigd artiest steevast een binnenkomst in de top 5 heeft; in een jaar waarin we een recordaantal nieuwkomers op #1 hebben; in een jaar waarin zelfs iemand als Spinvis met een album vol b-kantjes op #4 binnen kan komen, in zo’n jaar valt een 24e plek voor ‘Brave’ toch tegen. Haar Engelstalige albums bereikten tot nu toe allemaal de top 10, dus we verwachten de komende weken nog wel wat van La Lopez…

Eric Clapton: Complete Clapton (49)
Als je nog geen verzamelaar van Eric Patrick Clapton (geboren in The Green (Ripley, Surrey) op 30 maart 1945) in huis hebt, dan kun je met ‘Complete Clapton’ de schade inhalen. Het betreft hier namelijk een album met 36 nummers dat zijn gehele carrière beslaat van 1968 tot 2006, inclusief een boek.

De voorlaatste notering van ‘Ricky’, zoals Eric door zijn grootouders genoemd werd, was ‘The road to Escondido’, het album dat hij vorig jaar maakte met JJ Cale. De laatste maakt deze week ook zijn rentree, zie #81.

Alter bridge: Blackbird (55)
Wie houdt van Amerikaanse rock van Creed, mag ook eens luisteren naar Alter bridge, want drie leden van die eerstgenoemde band maken tegenwoordig deel uit van de groep die op #55 binnenkomt met ‘Blackbird’. De enige niet Creed-er is zanger Myles Kennedy. ‘Blackbird’ is hun tweede album, na ‘One day remains’ uit 2004, dat bij ons tot #56 reikte en slechts twee weken genoteerd stond. ‘Blackbird’ verbetert dat nu dus met één plaatsje!

RyanDan: RyanDan (57)
En wie houdt van eeneiige tweelingen, die mag eens luisteren naar RyanDan, want die groepsnaam staat voor de identieke tweeling Ryan en Dan Kowarsky uit Canada. Een poppy plaat die zijn invloeden haalt bij uiteenlopende namen als Stevie Wonder en Luciano Pavarotti. Ze worden geproduceerd door Kylie-producer Steve Anderson.

Sugababes: Change (69)
‘Change’ is het vijfde album van de Sugababes. Bij ons doen ze het aardig, maar in hun vaderland doen ze het voortreffelijk! ‘Change’ komt in Engeland binnen op #1 en is daar hun tweede #1-album. De single ‘About you now’ staat daar bovendien voor de derde week op #1 (en houdt onze Fedde Le Grand van een Britse #1-hit af, want hij blijft op #2 staan). Het is de tweede keer dat de dames gelijktijdig single en album op #1 hebben in Groot-Brittannië: in oktober 2005 was het ook al eens raak met ‘Push the button’ en ‘Taller in more ways’.

Riverside: Rapid eye movement (73)
Artiesten uit Polen? Dat is echt een zeldzaamheid. In de Single Top 100 komen we niet verder dan een solosingletje van Basia Trzetrzelewska, de zangeres van de Britse band Matt Bianco. Riverside komt echter ook uit dat voormalige Oostblokland. ‘Rapid eye movement’ is het derde album voor de Polen. De groep, bestaande uit Mariusz Duda (bas/zang), Piotr Grudziñski (gitaar), Piotr Kozieradzki (drums) en Michal Lapaj (keyboards), ontstond in de herfst van 2001. De vier hadden allemaal een verleden in diverse bands en besloten met Riverside zich daardoor niet te laten beïnvloeden. In het begin leidde dat voornamelijk tot instrumentale nummers, maar gaandeweg ontstonden er ook teksten bij de melodieën.‘Rapid eye movement’ is geen album dat op zich staat, maar een vervolg op de vorige twee, ‘Fearless’ en ‘Fearland’, en maakt dus onderdeel uit van een trilogie.

JJ Cale: Rewind (81)
Al jaren bezig met muziek, en pas vorig jaar een #1-album voor zijn dubbelalbum‘Collected’, waarmee hij op 67-jarige leeftijd gelijk de oudste artiest werd met een #1-album. ‘Rewind’ van JJ Cale (geboren in Oklahoma city op 5 december 1938) is ook al een verzameling, maar dan van niet eerder uitgebracht materiaal opgenomen tussen 1973 en 1983.

Herbie Hancock: River: the Joni letters (83)
Een bijzonderheid, want zowel de artiest als degene die haar bewondert staat in de Mega Album Top 100. Op #62 staat namelijk ‘Shine’ van Joni Mitchell, terwijl op #83 het album ‘River: the Joni letters’ binnenkomt. Het album van Herbie Hancock (geboren als Herbert Jeffrey Hancock in Chicago op 12 april 1940) is een eerbetoon aan het werk van Joni Mitchell. Herbie is al lang goede vrienden met Joni. Maar ook de relatief jonge Norah Jones en Corinne Bailey Rae werken mee aan het album, evenals de oudere jongere Tina Turner. De voorlaatste notering van Herbie Hancock stamt uit 2005 met zijn album ‘Possibilities’ dat tot #33 kwam.