vrijdag 2 juni 2023

Hitflits: Marco Schuitmaker en Ed Sheeran terug op de eerste plaats

Beiden stonden al twee weken op de eerste plaats, maar werden onttroond. Deze week keren ze daar terug: ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker in de Single Top 100 en - (Subtract) van Ed Sheeran in de Album Top 100.
 
Voor Marco Schuitmaker was het nog niet zeker of hij met
‘Engelbewaarder’ de eerste plaats zou heroveren. Een week geleden bracht $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef het nummer ‘Pornstar Martini’ uit dat direct volop gestreamd werd op Spotify. Uiteindelijk zijn het aantal streams voor ‘Pornstar Martini’ 1,8 miljoen, tegen 1,5 miljoen voor ‘Engelbewaarder’. Te weinig dus voor een eerste plaats.
 
Of toch wel? Naast de 1,5 miljoen streams van ‘Engelbewaarder’ door Marco Schuitmaker, scoort nu ook de remix door DJ Outsiders met zo’n 350.000 streams. Daarmee komt het totaal aantal streams op net iets meer dan die voor ‘Pornstar Martini’. Dan hangt er nog vanaf hoe beide nummers het op andere stream en downloadplatforms doen.
Naast de stream en de download, is ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker, ook nog uitgebracht als cd-single én op het oude vertrouwde vinyl! Al deze verkopen zijn bij elkaar geteld en die zorgen er samen voor dat het nummer deze week terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100, waar het op 29 april en 6 mei ook al stond.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** terug op 1 / derde week op 1 ***
2. EW  $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef: ‘Pornstar Martini’, op 6,63%
3. (2)   Libianca: People
4. (1)   Loreen: Tattoo
5. (10) Kris Kross Amsterdam feat. Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
Het nummer staat nu vijf plaatsen hoger dan het origineel, ‘Samba de Janeiro’ van Bellini uit 1997.
 
Krijg je zo meteen een overzicht van de andere eerste weeks noteringen van deze week. Nu eerste een update van de Eurovisiehits in:
 
Eurovisie Songfestival hits (4)
 
Al na twee weken zakt ‘Tattoo’ van Loreen naar de vierde plaats. Als we kijken naar de andere Eurovisiehits, dan blijkt er weer eentje te zijn verdwenen: ‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper, vorige week nog op nummer 83. De stand van deze week is:
#4 (1) Loreen: Tattoo (Zweden)
#56 (24) Alessandra: Queen Of Kings (Noorwegen)
#78 (34) Käärijä: Cha Cha Cha (Finland)
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, blijft de bovenste beste in de Compilation Top 30, nu voor de vierde week.
 
Gaan we verder met de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#22 Chivv & DJ Wale, ADF Samski: Bon Mij
 
#33 Roxy Dekker: Anne-Fleur Vakantie
In 2019 deed Roxy Dekker met de meidengroep 6TIMES mee aan de voorronde voor het Junior Songfestival. Met het liedje ‘End Of Time’ belandden de meiden in de finale die werd gewonnen door Matheu Hinzen met het nummer ‘Dans Met Jou’, die daarmee in Polen tot de vierde plaats kwam.
 
Na haar deelname aan het Junior Songfesitvial is Roxy Dekker verder gegaan met muziek. In 2021 bracht ze haar eerste liedje uit: ‘Begin Met Jou’. Vorig jaar schreef ze het nummer ‘Anne-Fleur’, dat op sociale media een stereotype van een typisch meisje werd met een haarklem. Roxy zag veel meiden die een Anne-Fleur gerelateerde TikTok maakten.
 
uitbrengen?
 
Roxy: “Toen was ik heel erg aan het twijfelen om het uit te brengen. Ik was er nog een beetje onzeker over. Ik was bang dat mensen de humor er niet van konden inzien.” En dus bleef het op de plank liggen. Roxy: “De laatste tijd kreeg ik steeds vaker de vraag wanneer het nummer nu eindelijk uit zou komen. Toen dacht ik: boeien, ik ga het nu gewoon lekker uitbrengen.”
 
Roxy, inmiddels 18 jaar: “‘Anne-Fleur Vakantie’ is leuk, maar uiteindelijk wil ik meer de serieuze kant op gaan. Ik zit in ieder geval zeker niet stil en wil ook veel meer nog gaan uitbrengen.”

#47 Ski Aggu, Joost & Otto Waalkes: Friesenjung
Met meer dan 5 miljoen streams staat ‘Friesenjung’ van Ski Aggu, Joost & Otto Waalkes op de eerste plaats van de Duitse Spotifylijst. Achter dit nummer zit de 25-jarige Joost Klein uit Leeuwarden.
 
‘Friesenjung’ bevat de zang van de Duitse komedie-legende Otto Gerhard Waalkes, inmiddels 74 jaar oud. Hij schreef in 1980 het nummer ‘Der Ostfriesische Götterbote’, over Ostfriesland, een streek in het uiterste noordwesten van Duitsland. Zowel Waalkes als Joost Klein komt uit een ‘Friesland’. En dat bracht Joost op het idee voor ‘Friesenjung’ dat hij maakte met de Duitse rapper Ski Aggu (= August Jean Diederich uit Berlin-Wilmersdorf.
 
#61 Dua Lipa: Dance The Night
#63 Emma Heesters feat. Maks: HJB
#84 Marsmello, Farruko: Esta Vida
#86 Sam Feldt, Jonas Blue, Endless Summer with Violet Days: Crying On The Dancefloor
#91 Nothing But Thieves: Overcome
#98 Son Mieux: Tell Me More
 
ALBUMS
 
Vorige week woensdag, 24 mei, is op 83-jarige leeftijd Tina Turner overleden. Aangezien de weeklijst op vrijdag wordt samengesteld, was die ene dag (de donderdag), te kort voor noteringen. We zijn inmiddels ruim een week verder en dan blijkt dat twee albums van Tina Turner genoeg verkocht zijn voor een notering. Dat zijn:
 
#45 Simply The Best (fysiek: 48%)
Dit verzamelalbum verscheen in 1991 op cd én elpee en stond in november van dat jaar twee weken op de vijfde plaats. Een aantal keren verdween het album, maar keerde terug. De voorlaatste weeknotering was op nummer 88 op 12 augustus 2000. Met de notering deze week op nummer 45, staat Simply The Best voor de 84e week genoteerd.
#81 Private Dancer (15%)
Dit album, uit 1984, betekende haar doorbraak als solo-zangeres, Niet minder dan zes hits staat er op: ‘Let’s Stay Together’ (nummer 5), ‘Help’ (nummer 14), ‘What’s Love Got To Do With It’ (nummer 10), het titelnummer ‘Private Dancer’ (nummer 4)  en ‘Better Be Good To Me’ (nummer 22). Drie weken stond het album Private Dancer op de derde plaats. Na een totaal verblijf van 67 weken verdween het op 19 april uit de albumlijst, maar keert deze week weer terug in de 68e week.
 
Voor een discografie en alle noteringen van Tina Turner verwijzen we je graag naar Dutch Charts: 40 hits en 13 albumnoteringen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (5)   Ed Sheeran: - (Subtract) (23) *** terug op nummer 1 / derde week op 1 ***
2. (7)   Harry Styles: Harry’s House (9), op 1,91%
3. (10) Taylor Swift: Midnights (9)
De afgelopen week heeft Swift de ‘Til Dawn Edition’ van haar nummer 1 album Midnights uitgebracht. Drie extra nummers, waaronder ‘Karma’ feat. Ice Spice en een langere versie van ‘Snow On The Beach’ feat. Lana Del Rey. Voor het laatste nummer zijn de twee, naar aanleiding van reacties van fans, zelfs opnieuw de studio ingedoken
 
4. (6)   SZA: SOS (12)
5. (4)   Jonna Fraser: Blessed For Life (0)
 
Broken By Desire To Be Heaven Sent (25%), het eerste nummer 1 album van Lewis Capaldi zakt in de tweede week naar de zevende plaats.
 
Krijg je tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Zoë Tauran: Zoë Tauran (0)
#8 JordyMone9: Jordy (0)
#12 Lil Durk: Almost Healed (0)
#15 K3: Grootste Hits Uit 25 Jaar K3 (100)
#26 Simply Red: Time (92)
 
#59 Mike Oldfield: Tubular Bells – 50th  Anniversary Edition (100)
In 1973 verscheen het album Tubular Bells van de 19-jarige Michael Gordon Oldfield uit het Britse Reading, Berkshire. Pas in 1975  kreeg het album van muzikant Mike Oldfield een notering in de toenmalige Elpee Top 20, met als hoogste plaats nummer 2.
In 1992 kwam Oldfield met Tubular Bells II (nummer 15), in 1998 met Tubular Bells III (46) en in 2003 met Tubular Bells 2003 (41). Dit jaar wordt de release van Tubular Bells in 1973 , gevierd met het album Tubular Bells – 50th  Anniversary Edition.
 
De nieuwe nummer 1 in de Vinyl 33, De La Soul Is Dead van De La Soul, heeft de Album  Top 100 niet gehaald. De cd-versie schopte het in 1991 tot de 20e plaats.