donderdag 16 juli 2009

Hitflits: Lisa maakt de 10 vol

Inderdaad, je leest het goed! Wat niemand had verwacht, is gebeurd. 'Halleluja' van Lisa staat voor de tiende week op de eerste plaats van de Single Top 100. Tien weken is evenveel als Shakira met 'Whenever, wherever' in 2002. Alleen Celine Dion haalde in 1997 met 'My heart will go on' nog meer: 11 weken. Maar wellicht dat Lisa dat muurtje volgende week ook nog wel slecht.

Op slechts 4% verschil volgt ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull, en naar #3 stijgt Kathleen & Soweto gospel choir met 'Zumba yade'.

Er zijn drie nieuwelingen bij de bovenste 10, waarvan 2 oude bekenden. ‘Ieder moment’ van Thomas Berge, twee weken geleden op #4, stijgt van 14 naar #6 en ‘Outta here’ van Esmée Denters springt van 17 naar #9. Eind mei, begin juni, stond het nummer drie weken op de tweede plaats. Echt nieuw in de top 10 is ‘Sjalalala (geniet van elke dag)’ van Wolter Kroes, dat in de vierde week van 34 naar #10 stijgt. Net buiten de top 10, op #12, staat ‘Slaap lekker (fantastig toch)’ van Diggy Dex feat. Eva de Roovere. Wordt het alsnog een lekkere hit.

Vorige week waren er slechts 4 echte binnenkomers, deze week zijn het al weer 11. Vanwege het nog grote aantal Michael Jackson hits (waarover zodadelijk meer), komen ze nog niet hoog binnen. De hoogste is ‘Lambada 3000’ van Gregor Salto & Kaoma op #57. In 1989 scoorde Kaoma er de hit van het jaar mee, dus wie weet hoever deze versie komt.

Van de Havenzangers is al lange tijd niets meer vernomen. Maar Willem Mulder weet nog steeds hoe hij een hit moet scoren. Dat doet hij dit keer met zijn zoon Wesley als het duo Mulder & Mulder met het nummer ‘Alarmfase rood’, nieuw op #65.

Na een fantastisch optreden afgelopen zondagavond op North sea jazz, waar ze ook een nieuw nummer liet horen, scoort de Britse Adele Atkins haar vierde hit op #86 met ‘Hometown glory’.

‘Bulletproof’, de voormalige Britse #1 van La roux scoort bij ons voorzichtig op #82.

En dan de resterende zeven:
#61 – Marco Kanters: ‘My little lady’
#67 – Melanie Lavie: ‘Ik weet het zeker’
#71 – Michel Cleis: ‘La mezcla’
#74 – Corry Konings: ‘1000 keer aan jou gedacht’
#89 – Marlous: ‘Jij alleen jij’
#95 – Dario: ‘Vandaag (is zo’n dag)’
#100- Roy Ramonds & Albert van Benthum: ‘De reiger’

Michael Jackson

Langzamerhand begint de hausse van Michael Jackson hits af te nemen. Vorige week werd met 39 aan de King op Pop gerelateerde hits in de Single Top 100, een maximum bereikt. Deze week is dat afgenomen met 6 tot nog altijd 33 noteringen. De 6 zijn verhuisd naar de Bubbling-under, het voorportaal van de Single Top 100, waar ‘Who is it’ ook al verbleef.

In de Album Top 100 blijft het aantal noteringen op 4 hangen, met voor de tweede week een eerste plaats voor ‘King of Pop – the Dutch collection’.

Alleen in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, boekt Michael nog winst. Er komen deze week niet minder dan 3 oudere albums binnen, waarmee het totaal aantal noteringen op 17 uitkomt. De hoogste is op #12: ‘Soul legends – Jackson 5’ van Jackson 5. De top 10 bestaat evenals vorige week louter uit Michael Jackson albums.

Zoals je van ons gewend bent, hebben we al zijn noteringen op een rijtje gezet in het hier.

Van die Album Top 100 melden we nog de binnenkomers:
#63 – Dead weather: ‘Horehound’
#67 – Marcus Miller, Stanley Clarke & Victor Wooten: ‘Thunder’ (NSJ)
#88 – Yuri Honing & Floris: ‘Phase five’ (NSJ)
#89 – Low anthem: ‘Oh my God Charlie Darwin’
#92 – Devil driver: ‘Pray for villains’
#93 – Izaline Calister: ‘Speransa’ (NSJ)
De nieuwe acts hier boven aangeduid met (NSJ), traden afgelopen weekend op in Rotterdam tijdens de 34ste editie van het North sea Jazz festival. Hieronder volgt een opsomming van die acts die al een albumnotering hadden en/of op herhaling gaan, vanwege hun optreden daar:
#5 (-3) Adele: ‘19’
#12(28) Duffy: ‘Rockferry’
#17(37) Kyteman: ‘The hermit sessions’
#20(70) Melody Gardot: ‘My one and only thrill’
#21(44) James Taylor: ‘Sings covers’
#31(98) Wouter Hamel: ‘Nobody’s tune’
#40(46) Sabrina Starke: ‘Yellow brick road’
#61 RE Candy Dulfer: ‘Funked up and chilled out’
#64 RE Raphael Saadiq: ‘The way I see it’
#65 RE Joe Bonamassa: ‘The ballad of John Henry’
#79 RE Joe Bonamassa: ‘Live from nowhere in particular’
#82 RE Seal: ‘Soul live’
#96 RE Seal: ‘Soul’

De hitlijsten een dagje eerder dan je gewend bent. Betekent ook dat we een dag meer de tijd hebben voor een nieuwe Megaman. Deze kun je weer na het weekend verwachten, met daarin onder meer een overzicht van alle #1-hits die het 10 weken of langer volhielden.

woensdag 15 juli 2009

Megaman bij week 28 – 11 juli 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa voor de negende week de Single Top 100 aanvoert, Damaru Tupac bewondert, BEP worden beschuldigd worden van plagiaat, Jacques Herb voor het leven getekend is, Eva de Roovere twee jaar heeft moeten wachten op succes, de zingende tandarts van springen houdt en Monique Smit smoorverliefd is. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van de vorige en deze week.

Michael Jackson

Vorige week stonden er nog 33 Michael Jackson gerelateerde nummers in de Single Top 100. Deze week zijn daar nog 6 nummers bijgekomen, waarmee het totaal op 39 uitkomt.

Daarnaast staan er evenals vorige week 4 albums van hem in de Album Top 100. Deze week pakt hij met ‘King of Pop – the Dutch collection’, de eerste plaats af van Krezip met ‘Best of’. En dat levert Michael na ‘Thriller’ (1984), ‘Bad’ (1987), ‘Dangerous’ (1991), ‘History: past, present & future (book 1)’ (1995), ‘Blood on the dancefloor’ (1997) en ‘Invincible’ (2001), zijn zevende #1-album. In de Back catalog Top 50, met oudere albums, staat Michael 13 keer genoteerd, waaronder de volledige top 10.

Het dagelijks verloop van alle Michael Jackson noteringen hebben we ook deze week weer op een rijtje gezet en die vindt je in het trendoverzicht.

Lisa wint het opnieuw van de Pitbull

Lisa: Halleluja (1) *** negende week op #1 ***

Waar twee honden vechten … strijkt Lisa met de winst. ‘Halleluja’, haar debuutsingle en al ruim het bestverkochte nummer dit jaar, staat voor de negende week op de eerste plaats van de Single Top 100. Iets wat niemand voor ogen had gehouden. En als ‘Billie Jean’ van Michael Jackson (op #3) en ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull (op #2, met een verschil van 8%), het niet redden, dan komen daar nog wel een aantal weken bij. Op 14 juli 2007, precies twee jaar geleden deze week, stond ‘Blijf bij mij (dit zijn alleen de mooiste uren)’ van André Hazes & Gerard Joling, voor de negende week op de eerste plaats van de Single Top 100. Dus Lisa Hordijk bevindt zich met haar negen weken voor ‘Halleluja’, in goed gezelschap. Na die negen weken stonden Hazes & Joling nog twee weken op de eerste plaats, in twee verschillende sessies.

Net als vorige week, moet ‘Halleluja’ het vooral hebben van de fysieke cd-single.

Damaru bewondert Tupac

Damaru: Mi rowsu (ik heb een tuintje in mijn hart) (12)

In twee weken tijd staat Damaru met ‘Mi rowsu (ik heb een tuintje in mijn hart)’ aan de rand van de top 10. Zonder de Michael Jackson hits, had het nummer al op een achtste plaats gestaan.

Damaru heet volgens de burgerlijke stand van Paramaribo Dino Canterburg, waar hij is geboren op 2 juli 1986. Op zijn dertiende begin hij met rappen, maar zingen ging hem beter af. Een tijdje zong hij bij de groep Lava boys en New Jack boys. De naam Damaru komt van zijn grote held Tupac, wiens tweede naam Amaru was. Dino zette er een D voor en noemde zich vanaf toen Damaru. Hij is zeer populair in Suriname, en brak door met het nummer ‘Fa je tja mi ede gwe’. Eind vorig jaar heeft Damaru het script geschreven voor de film ‘Mi rowsu – the movie’. ‘Mi rowsu’, dat #1 heeft gestaan in Suriname, betekent letterlijk ‘mijn roos’, maar kreeg de subtitel ‘ik heb een tuintje in mijn hart’ mee.

BEP beschuldigd van plagiaat

Black eyed peas: I gotta feeling (15)

Terwijl ‘Boom boom pow’ na veertien weken langzaam buiten de top 10 valt, dient Black eyed peas zich al weer aan met een nieuwe hitsingle ‘I gotta feeling’. Het nummer stijgt in de tweede week veertig plaatsen, van 55 naar #15. Volgende week zullen de nummers elkaar zeker passeren. ‘I gotta feeling’ is de tweede single van het album ‘The e.n.d.’, deze week op een dertiende plaats van de Album Top 100.

plagiaat?

Op dat album staat het nummer ‘Party all the time’, dat erg veel weg heeft van het nummer ‘Mancry’ van DJ Adam Freeland. Will.I.Am van BEP zou het nummer vorig jaar gehoord hebben op een festival en dat zou hem op ideeën hebben gebracht voor het nummer ‘Party all the time’. Advocaten buigen zich nu over een mogelijke vorm van plagiaat. In 2007 werd Will.I.Am teruggevloten toen hij ongevraagd een sample gebruikte van ‘Around the world’ van Daft punk in het nummer ‘I got it from my momma’.

Rachid zingt geen thema tv-programma

Rachid: De wereld draait door (42)

Ondanks dat Rachid Aazouzi zijn nieuwe single ‘De wereld draait door’ ten gehore heeft gebracht in ‘De zomer draait door’, de zomereditie van ‘De wereld draait door’, heeft het nummer niets te maken met het gelijknamige tv-programma. Jammer, want dan had het wellicht het themanummer kunnen worden! Deze week boekt het een flinke winst: van 82 naar #41. In mei scoorde Rachid, geboren in Nador, Marokko, zijn eerste hit met het autobiografische nummer ‘Ik ben Rachid’ (#17).

Jacques Herb voor het leven getekend

Jacques Herb: Ik heb de zomer meegebracht (52)

Daar zijn we je dankbaar voor Jacques!

Jacques Herb (geboren als Jacques van Herp in Rotterdam op 28 mei 1946) zal altijd achtervolgd worden door ‘Manuela’, zijn #1-hit uit 1971, die hij samen maakte met de Riwi’s. Het jaar daarvoor was hij door Pierre Kartner/Vader Abraham ontdekt tijdens een talentenjacht in Scheveningen. Na ‘Manuela’ volgden nog vier hits, waarvan ‘Nooit zal ik je vergeten’ in 1993 de voorlaatste was, met als hoogste notering #77. Met ‘Ik heb de zomer meegebracht’ werd geschreven door Henk van Broekhoven, die in de jaren ’80 menige coverhit scoorde als John Spencer en ook nummers schrijft voor onder andere Bouke. Zonder de hits van Michael Jackson had ‘Ik heb de zomer meegebracht’ zelfs op #31 gestaan (nu op #52 vanaf #80). Maar Jacques vindt dat helemaal niet erg, Integendeel! Hij zegt het een hele eer te vinden dat zijn nieuwe vrolijke zomersingle daar nu tussen mag staan! Ondanks zijn leeftijd, 63, is Jacques nog een veelgevraagde zanger en durft een platenmaatschappij in hem te investeren. In april resulteerde dat in een levenslang contract met platenmaatschappij Vincent producties te Zundert.

Nederlandse rapper bezorgt Vlaamse zangeres alsnog eerste hit

Diggy Dex feat. Eva de Roovere: Slaap lekker (fantastig toch?) (57)

Als we geen invasie van Michael Jackson nummers hadden, dan zou ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ van Diggy Dex feat. Eva de Roovere, de hoogste binnenkomer geweest zijn op #34. Niet minder dan 23 nummers gerelateerd aan Michael Jackson liggen er dus tussenin! Nu komt ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ binnen op #57 en dat is hoger dan het origineel uit 2007, ‘Fantastig toch?’ van Eva de Roovere zelf, namelijk nada, niets! Dat het nu wel lukt is te danken aan Koen Jansen (Amersfoort, 1980), alias rapper Diggy Dex.

Diggy hoorde het nummer twee jaar geleden bij een vriendin tijdens een potje toepen. Het nummer viel hem op door het stemgeluid van Eva de Roovere (Lier, 14 juni 1978). Hij nam de cd mee en ging er mee aan de gang. Met wat knippen en plakken en wat drums eronder, kreeg het nummer al een bepaalde vibe. Vervolgens bedacht hij ook een passende tekst en daarmee was ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ geboren. Zijn omgeving reageerde enthousiast en hij dacht er dan ook over het nummer op zijn nieuwe album te zetten, maar wilde wel eerst de toestemming van Eva. Hoewel dat bij het gebruiken van een sample niet echt nodig is, deed hij dat toch. Origineel vond hij het zo’n tof liedje en wilde het nummer geen geweld aan doen. Hij wilde graag de mening van Eva horen, of zij het puur uit muzikaal oogpunt ook goed vond. Eva vond zijn versie direct heel tof en met veel respect gedaan. Ze hoorde zichzelf er nog helemaal in en zou, als ze ooit rapster zou worden, zulke raps maken als deze. Vanwege tijd, de platenmaatschappij wilde het nummer nog voor de zomer ook in België uitbrengen, is het bij deze opname gebleven. Begin juni hebben Diggy en Eva het nummer voor het eerst live gedaan tijdens een optreden in Brussel. De tweede keer dat ze samen ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ brachten, was op 18 juni in ‘Giel’. Deze week is het nummer de nieuwe Megahit op 3FM. Toen Diggy dat hoorde, was zijn reactie: “Echt waar? Gruwelijk!”

Overigens is Nederland het eerste land waar deze versie een hit is. Zelfs het origineel van Eva de Roovere uit 2006, bereikte geen notering in de Ultratop 50, de officiële hitlijst van Vlaanderen.

Sanne Hans heeft 12 nieuwe liedjes

Miss Montreal: Seven friends (63)

‘Seven friends’ van Miss Montreal is de eerste notering die we tegenkomen die in de tweede week stijgt in plaats van zakt. Het nummer boekt in de tweede week een winst van 36 plaatsen en belandt op een 63ste plaats. ‘Seven friends’ is de derde single van het album ‘Miss Montreal’ dat in mei verscheen. In het nummer bezingt zangeres Sanne Hans dat ze hoopt dat dat er bij haar afscheid van het aardse bestaan, nog minstens ‘Seven friends’ heeft. Wij vermoeden dat het er wel meer zullen zijn. Op 10 september komen daar waarschijnlijk nog wel een paar vrienden bij, wanneer ze het voorprogramma van Coldplay verzorgt. Intussen zit Sanne niet op haar lauweren te genieten van het succes van haar eerste album, maar is ze druk bezig met nieuwe liedjes. Op haar website meldt ze: “Hai, ik ben thuis allemaal nieuwe liedjes aan het opnemen. We (Peter, mijn beste vriend, en ik) hebben ons hele huis omgebouwd tot studio. Het heeft zelfs een naam gekregen: Studio Weltevree a.k.a The Mill (lang verhaal) hahaha. Ik heb er al 12 nieuw! Ik weet echt niet waar ik het vandaan haal maar blijkbaar lukt het aardig! Ben heel blij dat het best goed gaat allemaal. Het liefst wil ik jullie natuurlijk alles laten horen maar dat kan niet”.

Mooi wark neemt (dit jaar) geen blad voor de mond

Mooi wark: Tepels liegen niet (81)

‘Mooi Wark zingt wat anderen denken en in tijden van crisis denken we liever aan leuke dingen. Maar wees eens eerlijk…jij toch ook?’, schrijft Mooi wark op hun eigen site om de nieuwe single ‘Tepels liggen niet’ onder de aandacht te brengen. En dat allemaal onder het motto ‘Mooi Wark neemt geen blad voor de mond en vind dat 2009 een jaar is om sommige dingen gewoon uit te spreken.’ We zijn net halverwege, dus belooft nog wat voor de rest van het jaar! Zeker als je bedenkt dat het nummer, hun negende hit, de voorloper is van een heel album, dat in het najaar verschijnt. Nummers daarvan zullen ongetwijfeld deze week langskomen in ‘Giel’, want de gehele week is het ‘Mooi wark’ week. Lekker wakker worden dus …

Monique Smit: een handvol hits

Monique Smit: Doe wat ik wil (85)

‘Doe wat ik wil’ is de vijfde hitsingle voor Monique Smit, maar zou wel eens de Megahistorie in kunnen gaan als haar kortst genoteerde hit. Het nummer zakt in de tweede week van 41 naar #85 en dat komt niet door Michael Jackson! Zonder hem zouden de noteringen 25- 50 zijn. De voorgaande hits hielden het minstens zes weken vol, met voor ‘Wild’ een uitschieter van vijftien weken. Opvallend dat ‘Doe wat ik wil’ nu al op de terugweg is, want het nummer staat niet op haar debuutalbum ‘Stel je voor’, dat een jaar geleden verscheen. Het nummer is de voorloper van haar tweede album dat dit najaar verschijnt. En dus zou je juist verwachten dat zo’n nieuw nummer wel aanslaat bij de fans. (voorlopig) niet dus. Gelukkig is er ook goed nieuws over Monique, want ze is smoorverliefd op voetballer Jeffrey Bok. En de kans dat haar moeder de jongen niet zal accepteren, is erg klein. Want Jeffrey voetbalt bij de FC Volendam en dan zit het wel goed. Dit in tegenstelling tot Yolanthe Kabau van Kasbergen, de ex van Jan Smit, die moeder Gerda nooit zag zitten als toekomstige schoondochter.

De Aal springt er uit

Anguilla: Jump say qui (88)

Meestal kom je met een act als Anguilla en een nummer als ‘Jump say qui’, nieuw op #88, uit bij een beginnend dj die landelijk doorbreekt. Maar bij onze zoektocht bleek dat achter Anguilla een Nederlandse tandarts en parodontoloog schuil gaat, Albert Anton Johan van Aalten (Arnhem, 24 oktober 1949), in de jaren ’80 beter bekend als de Aal. Onder die naam scoorde hij twee carnavalkrakers: ‘Sjanson de confiture’ (#20 in 1982) en niet te vergeten ‘Un barg, die he un krul in de steert’ (#2 in 1981).

Vorig jaar kwam Bert van Alten, zoals zijn roepnaam luidt, in de media met de realitysoap ‘De Aal komt terug’, dat werd uitgezonden op het internetkanaal Tunnelvisietv. Daarnaast nam hij de single ‘Eurokampioen olee’ op. Beide zijn niet echt blijven hangen. Beter gaat het hem af als deel van Anguilla, een project van Bert met zijn vriend, de gynaecoloog Marcel Mignot. Samen namen ze het nummer ‘Jump say gui’ op in studio van Tom Bakker, bekend van muziek voor de musical ‘Op hoop van zegen’ en tevens arrangeur van Marco Borsato. Het nummer is een mix van diverse nummers waaronder ‘Les rois du monde’ van Philippe d’Avilla, Damien Sargue and Grégori uit de musical ‘Roméo & Juliette. (#71 in 2000). In Frankrijk stond het nummer zeventien weken op de eerste plaats en zijn er meer dan 1,4 miljoen stuks van verkocht. Daarnaast horen we een zangeres die verdacht veel weg heeft van Belle Perez. Alleen de vraag is zij het ook en wat zingt ze?

Jettie Pallettie bewerkt #1-hit 4 non blondes

Jettie Palettie: Geef mij r 2 (89)

Ook een tweede week notering is er voor ‘Geef mij r 2’ van Jettie Pallettie. Jettie, de bijna 30-jarige Jet Westerhuis uit Amstelveen, is inmiddels geen onbekende meer in Megaland, want ze scoorde al hits met ‘Ik zit in een cafeetje’ (#73) en ‘Hey knull’ (#42), beide in 2008. Dat waren Nederlandse bewerkingen van hits, die ze zelf maakt. Ook ‘Geef mij r 2’ is van haar hand. Het origineel heet ‘What's up’ van de 4 non blondes, dat in 1993 tien weken #1 stond. In 2005 stond er ook al een coverversie genoteerd: ‘What’s up’ dppr DJ Kicken & Leon de Jager present: Salou SL feat. Joyce (#42).

YouTube filmpje levert plaatopname op

Koot!: Sometimes (91)

Ondanks de ‘overval’ die Michael Jackson vorige week op de Single Top 100 deed, lukte het Koot! toch om de lijst binnen te komen. Vorige week op #78, waarop zanger Barry Koot uitzinnig reageerde met: “Het is ons eindelijk gelukt”. Deze week zakt het nummer naar #91, maar de videoclip die net af is, zorgt er wellicht voor dat het nummer weer gaat stijgen. Zonder Michael Jackson waren de noteringen: 46-54 geweest.

Koot! uit Putten, bestaat uit Barry Koot, leadzang en Corne van Dijk op gitaar, beide 28 jaar. Naast zingen, voetbalt Barry ook graag bij het P-services zaalvoetbalteam. Naar het schijnt beschikt hij over een ‘dodelijke’ linker. Daarnaast is hij trainer van Rood-Wit dames Putten en komend seizoen van Stroe dames 1. Barry is altijd al met muziek bezig.

Corne van Dijk, die in het dagelijks leven bij de Koninklijke landmacht werkt, speelt al gitaar sinds zijn twaalfde. Pas echt enthousiast werd hij toen hij samen ging spelen met Barry. Twee jaar geleden maakten Barry en Corne nog deel uit van de Puttense band Cancelled. Nadat de twee als Koot! een demo maakten die op YouTube terecht kwam, werden ze gebeld door iemand van platenmaatschappij Diesel joy, om het nummer op te nemen in de studio in Tilburg. ‘Sometimes’ is geschreven door Duncan, de broer van Barry, die ook deel uitmaakte van Cancelled. Hij schreef het nummer samen met Bart Erkelens en Jerry Anholt.

Janneke de Roo draait weer mee in muzikale kermis

Janneke de Roo: Draai mee met die kermis (97)

Ouderen zullen zich het nummer ‘Blauwe korenbloemen’ nog herinneren van de Zusjes de Roo (#20 in 1971). Na zeven singles en twee albums hielden de zusjes Anneke, Willeke en Janneke er mee op. Bij Janneke (Emmen, 27 maaart 1956) bleef het echter knagen. Zij bleef dan ook zingen in een Drents koor. In 2005 kreeg ze de gelegenheid om solo op te treden en natuurlijk zong ze het nummer ‘Blauwe korenbloemen’, dat in een nieuw jasje werd gestoken. Nog meer optredens volgden en in 2006 nam ze het album ‘Rozen voor jou alleen’ op. Begin dit jaar verscheen ‘Hallo hallo, de wereld is van jou’, haar derde album. ‘Draai mee met die kermis’, nieuw op #97, is daarvan de tweede single. Binnenkort komt Janneke met het magazine ‘De korenbloem’, ter gelegenheid van haar vijfjarig jubileum als solozangeres. Het is dus een eenmalige uitgave.