vrijdag 17 december 2010

Hitflits: Tweede #1-hit voor Ben Saunders in drie weken

Nog maar twee weken geleden scoorde Ben Sauders een #1-hit met ‘If you don’t know me by now’, dat vorige week naar de tweede plaats zakte. Maar deze week pakt Ben opnieuw de eerste plaats, nu met ‘When a man loves a woman’. Daarmee scoort hij als zanger een uniek hitfeit, door binnen drie weken met twee verschillende nummers op de eerste plaats te komen.
Daarnaast staat ‘If you don't know me by now’ op de zesde plaats en komt ‘Dancing in the street’, zijn duet met Alain Clark, binnen op #28. Maar Ben is niet langer de enige favoriet voor The voice of Holland. Ook Lenny Keylard weet een groter publiek aan zich te binden. Zijn eerste hit ‘Could you be loved’ staat deze week op #35 en op #3 komt zijn volgende al weer binnen: ‘Stand by me’.

En dan zijn we er nog niet wat The voice betreft. Pearl Jozefzoon scoort op #32 haar eerste hit met ‘Vision of love’. Joan Franka boekte een tweede notering met ‘Promise me’ op #45 en ook Johnny Rosenberg scoort met ‘I kissed a girl’ op #96 een tweede hit. Voor beide is het de laatste … als kandidaat van The voice, want afgelopen vrijdag kozen hun coaches, Roel van Velzen en Nick & Simon, niet voor hen, maar voor Esther, respectievelijk Nigel. Jennifer Ewbank bleek weer de lieveling te zijn van het publiek dat haar beloont met ‘What the world needs now’ op #47. En tenslottte doet Kim de boer er weer twee weken over met ‘Roxanne’, dat ze twee weken geleden zong, maar nu pas binnenkomt op #92. In totaal staan er twaalf (!) nummers uit The voice genoteerd.

Daarnaast hebben de artiesten die optreden daar ook profijt van. Naast Alain Clark (die ook nog platina kreeg voor zijn album ‘Colorblind’), was James Blunt van de partij, met als gevolg dat zijn single ‘Stay the night’ in de dertiende week van 42 naar #13 stijgt. Zijn album ‘Back to Bedlam’ gaat in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums op herhaling op #18.

Door al dit ‘Voice-geweld’ moet Adele al na één week met ‘Rolling in the deep’ afstand nemen van de eerste plaats. (Maar of dat definitief is?) En mist Marco Borsato vooralsnog zijn zeventiende #1-hit met ‘Kerstmis’, zijn allereerste kerstsingle, dat binnenkomt op de vijfde plaats. Het is één van de dertien kersthits deze week, waarvan er twee op herhaling gaan: ‘Happy Xmas (war is over)’ van John Lennon, Yoko One, the Plastic ono band and the Harlem community choir (op #69) en ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’ van Bianca Ryan (op #93).

Nieuw bij de bovenste tien is Martin Solveig feat. Dragonette met ‘Hello’, dat van 21 naar #10 stijgt.

Het restant ‘gewone’ eersteweeks noteringen:
#23 Train: Shake up Christmas
#62 Alain Clark feat. Diane Birch: Too soon to end
#75 Henk Dissel: Ik geloof nog steeds in jou
#80 Ronnie Ruysdael: Lenie van het eetcafé
#91 Danny Panadero: Fuk joe

Ook de Album Top 100 kent een nieuwe #1. Gisteravond kreeg hij in Pauw & Witteman nog een derde platinaplak voor meer dan 150.000 exemplaren van ‘Dromen durven delen’, toch moet Marco Borsato (tijdelijk) afstand doen van de eerste plaats ten bate van ‘Michael’, het eerste echte postume album van Michael Jackson.

Volgens kenners, zijn de tracks op het album allen afkomstig van Michael zelf, dat wil zeggen dat hij in alle nummers is te horen en niet een stand-in, waar veel over gespeculeerd is. Hoe dan ook, dankzij alle publiciteit van te voren, zijn er al meer dan 30.000 stuks van voorgenoteerd, waarmee het album direct bij uitlevering goud was. Het overwicht op de #2 is ruim 27%.

‘Michael’ is het negende #1-album van Michael Jackson.
- ‘Thriller’ (15x in 1983/1984)
- ‘Bad’ (6x in 1987)
- ‘Dangerous’ (3x in 1991)
- ‘History – past, present and future – book 1’ (3x in 1995)
- ‘Blood on the dancefloor – history in de mix’ (1x in 1997)
- ‘Invincible’ (2x in 2001)
- ‘King of Pop – the Dutch collection’ (6x in 2009)
- ‘This is it’ (2x in 2009)
Met uitzondering van ‘Thriller’ en ‘Blood on the dancefloor’ kwamen al zijn #1-albums vanuit niets op #1. ‘Michael’ is zijn tiende top 10-album; ‘Off the wall’ bereikte in 1979 de achtste plaats.

Als gevolg van alle aandacht stijgt zijn album ‘King of pop’ in de Backcatalog Top 50 naar de eerste plaats. En gaat zijn single ‘Hold my hand’feat. Akon op herhaling op #27.

In deze tijd worden er naast kerstalbums, vooral veel verzamelalbums/best of albums uitgebracht, omdat nieuwe albums toch niet veel aandacht krijgen. Onder de twaalf albums die binnen komen, zitten zeven eersteweeks noteringen en echt nieuw zijn ze allemaal niet. Michael had je al, hier zijn de overige zes:
#34 Kandidaten uit The voice of Holland: The songs
#35 Original soundtrack: Turbo
#50 Wim Sonneveld: Zijn 100 beste liedjes
#83 Daft punk: Tron legacy –original soundtrack
#90 Annie Lennox: A Christmas cornucopia
#95 Tokio hotel: Best of

In tegenstelling tot een eerdere melding deze middag, verschijnt er na het weekend geen gewone Megaman. In plaats daarvan krijg je een dag later, op dinsdag, de Megajaarflits, met aandacht voor de jaarlijsten, die dan door GfK Dutch Charts, de instantie die de hitlijsten samenstelt, bekend worden gemaakt. Dus tot dan!

zondag 12 december 2010

Megaman bij week 50 – 11 december 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Adele haar tweede #1-hit scoort en weer voor het eerst in Nederland, Django Wagner en Wesley Klein met kerstnummers komen en kersthits op herhaling gaan, Krystl meer interesse had voor dans dan muziek, de nieuwste hit van VanVelzen niet voor ons was bestemd en Rob van Daal aankondigt na 2012 te gaan stoppen. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Adele scoort (nog) alleen in Nederland

Adele: Rolling in the deep (1) *** eerste week op #1 ***

En weer is Nederland het eerste land waar Adele een #1-hit scoort. Vorig jaar was dat ook al het geval met ‘Make you feel my love’ dat er een record aantal van 22 weken voor nodig had om de eerste plaats te bereiken. ‘Rolling in the deep’ had er slechts twee weken voor nodig. In tegenstelling tot haar eerste #1-hit (een nummer van Bob Dylan), is ‘Rolling in the deep’ wel een eigen nummer van Adele, dat ze schreef met Paul Epworth, die ook producties doet voor onder anderen Cee-lo Green en Kate Nash.

#1-hits worden door diverse nationaliteiten gemaakt, maar de Britten kwam we dit jaar nog niet tegen. De voorlaatste Britse act die bij ons een #1-hit scoorde, was Adele zelf met ‘Make you feel my love’! Daarvoor was het in 2008 vier keer raak: The Guru Josh project met ‘Infinity 2008’, Amy MacDonald met ‘This is the life’, ‘Mercy mercy’ van Duffy en ‘Bleeding love’ van Leona Lewis. Van Adele haar voorgangers, was het Amy MacDonald die in 2008 met ‘This is the life’ ook voor het eerst in Nederland de eerste plaats bereikte.

Adele heeft deze week de strijd om de #1 gewonnen van Coldplay met ‘Christmas lights’ dat weliswaar van 15 naar #2 stijgt, maar relatief gezien slechts tweederde van ‘Rolling in the deep’ verkoopt. Ook won ze het van Ben Saunders die met ‘If you don’t know me by now’ de eerste plaats moest opgeven en naar de derde plek zakt. Maar hoe zal het volgende week uitpakken, met ‘Het is kerstfeest’ van Marco Borsato én weer een nieuwe download van Ben Saunders (‘When a man loves a woman’)? Hoe het ook wordt, die eerste plaats kan Adele niet meer worden afgenomen!

Django Wagner strikt Belgisch gospelkoor

Django Wagner: Ik kom naar huis (met kerstmis) (16)

De hits van Django Wagner volgen elkaar snel op. Zijn vorige hit ‘Ik geniet zo van het leven’ verdwijnt deze week na een verblijf van zes weken met als hoogste notering #23, uit de lijst. Vervolgens boekt hij met ‘Ik kom naar huis (met kerstmis)’ de hoogste eersteweeks op #16.
Het nummer is dit keer geen eigen compositie maar de Nederlandstalige versie van ‘My special prayer’ van Joe Simon (uit 1966), maar vooral bekend geworden in de uitvoering van Percy Sledge. Percy nam het al in 1967 op, maar scoorde er pas twee jaar later een #1-hit mee. Eind 1974 werd het nummer opnieuw uitgebracht en begin 1975 stond het weer in de top 10 en bereikte het de vierde plaats. In 1992 nam Piet Veerman het nummer op, maar zijn versie flopte. Zestien jaar later, in 2008, lukte het Nederlandse trio Big black & beautiful het wel en bereikte met hun versie begin 2009 de 53ste plaats.

Op de Nederlandstalige versie van Django Wagner doet, hoe toepasselijk, een kompleet gospelkoor mee, Akkoord uit Zuid-Limburg in België. Het koor bestaat sinds 2001, telt veertig zangers, twee solisten en een driemansband. In 2006 bracht het koor het album ‘High five’ uit met daarop negen nummers waaronder ‘Glory glory halleluja’, ‘Oh happy day’ en ‘Go like Elijah’. Als je het koor wilt komen versterken moet je wel in de buurt van Hoesselt wonen, want daar vinden elke woensdagavond de repetities plaats.

Volgende week zullen er twee nummers in de Single Top 100 staan, die bekend zijn geworden door Percy Sledge. Want Ben ‘The voice of Holland’ Saunders zong afgelopen vrijdag weer de sterren van de hemel met het nummer ‘When a man loves a woman’ en is weer een ronde verder.

Martin Solveig moest niets van popmuziek hebben

Martin Solveig feat. Dragonette: Hello (21)

Met ‘Rocking music’ (#82) en ‘Madan’ vs Salif Keita (#87), beide in 2004, wist de Franse dj/producer nog geen potten te breken. Zes jaar later gaat dat wel gebeuren met ‘Hello’, gezongen door de Canadese zangeres Martina Sorbara van de groep Dragonette. Martina staat zelf ook nog in de Single Top 100, op #53, met het nummer ‘Animale’ van Don Diablo.
Martin Solveig (= Martin Picandet, Parijs, 22 september 1976) groeide op met klassieke muziek. Dat veranderde toen hij op zijn dertiende een set draaitafels kreeg en hij interesse kreeg in elektronische muziek. Op zijn achttiende had als dj een vaste stek in de Le palace club. Hij speelde in diverse andere clubs en leerde daardoor ook andere dj’s kennen als Todd Terry, Roger Sanchez en Bob Sinclar. Vervolgens nam Martin Picandet zijn pseudoniem Solveig aan, dat een eerbetoon is aan de Franse actrice Solveig Dommartin. Op zijn 21ste had Solveig zijn eigen platenlabel Mixture stereophonic. Naast het dj-en in de clubs, heeft hij, zoals vele dj’s tegenwoordig, zijn eigen radioshow, getiteld ‘C’est la vie’.

‘Hello’ wordt in Zuid Afrika gebruikt bij de lancering van ‘Heita’, de nieuwe telefoon van telefoonaanbieder Telkom.

Wesley Klein rond hitjaar af met een kerstnummer

Wesley Klein: Een vrolijk kerstfeest (36)

Op de valreep van 2010 komt Wesley Klein met ‘Een vrolijk kerstfeest’, zijn vijfde hit dit jaar. De Popstars winnaar in februari van dit jaar, is daarmee de enige Nederlandse act die vijf hits weet te scoren dit jaar. Zijn eerste was op 6 februari met ‘You raise me up’ (#1). Let wel: zowel Jan Leliveld als Django Wagner hadden elk ook vijf noteringen dit jaar, alleen hun eerste was al van 2009. De vijf hits van Wesley Klein zijn alle van dit jaar. Qua buitenlandse acts wist alleen Rihanna er ook vijf te scoren.

Rihanna wilde rapper Drake voor nieuwe single

Rihanna feat. Drake: What’s my name? (41)

Drie weken staat Rihanna al met drie nummers in de Single Top 100 en deze week komt daar nog eentje bij: ‘What’s my name?’ feat. Drake op #41. Vanaf het moment dat het nummer was geschreven, wilde Rihanna dat de Canadese rapper Drake (Aubrey Drake Graham, Toronto, 24 oktober 1986) het met haar zou opnemen. Drake is volgens haar dé rapper van het moment. En dus wachtte ze Drake op na een concert, en liet ze het nummer aan hem horen, waarna hij (hoe kan het ook anders) overstag ging.

records

Of het door de bijdrage van Drake komt? In ieder geval levert het Rihanna haar achtste #1-hit op in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het nummer bereikte die plek op 20 november 2010, twee weken voordat ‘Only girl (in the World)’ naar #1 steeg. Beide nummers zijn afkomstig van haar vijfde album ‘Loud’, maar het is niet eerder voorgekomen dat de eerste single van een album (in dit geval ‘Only girl (in the World)’) pas na de tweede single (‘What’s my name?’) de eerste plaats bereikt. Vervolgens leverde het Rihanna nog een hitrecord op: zij is de eerste zangeres die vier #1-hits weet te scoren in een Amerikaans hitjaar, dat loopt van december tot en met november. Die andere #1-hits zijn ‘Rude boy’ en ‘Love the way you lie’ van Eminem featuring Rihanna.

Krystl had meer interesse voor dans dan muziek

Krystl: Golden days (50)

Na Caro Emerald met ‘A night like this’, is er wederom een Nederlandse zangeres, wiens liedje in een commercial van Martini wordt gebruikt. Dit keer is het Krystl, waarvan het nummer ‘Golden days’ te horen is in de campagne ‘Let go and enjoy the moment’, van Martini.

En dan te bedenken dat Krystl Pullen (Santpoort, 2 juli 1987) vroeger helemaal niet zo bezig was met muziek. Ze besteedde veel meer tijd aan dansen, en dan vooral aan klassiek en jazzballet. In 2000 werd ze dan ook aangenomen op de dansacademie van Lucia Marthas. Maar toen ze even later door zangeres Simone Roerade van het Rotterdams Conservatorium werd gevraagd om auditie te komen doen, gaf ze het dansen op voor een zangcarrière. “Compleet onverwacht natuurlijk, maar ik vond het geweldig! Ik werd aangenomen en maakte de keuze om zangeres te worden. Eigenlijk had ik toen nog geen idee wat dat nou precies inhield. Ik had nog geen duidelijk doel, maar het voelde heel goed”, aldus Krystl.

Na twee jaar studeren in Rotterdam, maakte ze de overstap naar de Popacademie in Enschede. Daar leerde ze Bart Jan Manten kennen met wie ze in 2003 de band L.i.n.e. oprichtte, dat staat voor Loud Is Not Enough. Naast zanglessen volgde ze workshops van onder anderen Michel van Schie en Tjeerd Oosterhuis. In 2006 studeerde Krystl cum laude af.

In het najaar van 2006 deed zangeres Do een theatertournee, waarbij Krystl de achtergrondzang deed. Daarnaast zong ze tunes en jingles in, waaronder ‘Radio 2 is overal’. Krystl organiseert haar eigen jamsessies en is zangdocente op de Muziekschool te Hengelo. Onlangs verhuisde ze naar Utrecht, maar blijft ze nog voor één dag lesgeven.

Met haar eerste bandje L.i.n.e. (dat op 4 oktober 2009 er mee stopte), werd ze door 3FM uitgeroepen tot Serious talent. Nu ze solo is, blijft 3FM van haar houden, want in november was ze zelf Serious talent. Begin 2011 moet haar soloalbum uitkomen.

Kersthits op herhaling

Wham!: Last Christmas (57)

In 1984 namen George Michael en Andrew Ridgley, die als Wham! een zeer succesvol jaar achter de rug hadden met twee Britse #1-hits, het nummer ‘Last Christmas’ op. Samen met ‘The power of love’ van Frankie goes to Hollywood streedt ‘Last Christmas’ om de Britse kerst #1-hit. Maar het liep anders af, want geen van de twee stond op #1 met kerst, maar de goede doelensingle ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band aid voor Ethiopië, waarop Michael ook te horen was. Daarop heeft George Michael, componist van ‘Last Christmas’, alle royalties afgestaan van ‘Last Christmas’ aan hetzelfde doel als Band aid.

Kort daarna werd George beschuldigd van plagiaat, de melodie van ‘Last Christmas’ zou overeenkomsten vertonen met ‘Can’t smile without you’ van Barry Manilow. De zaak werd buiten de rechtbank geregeld en George stond de rechten nog een aantal jaren af voor Ethiopië.

In 1986 wilde George Michael meer dan alleen muziek maken voor tieners en daarmee werd het einde van Wham! ingeluid. Inmiddels is ‘Last Christmas’ uitgegroeid tot één van de grootste kerstklassiekers aller tijden. Het nummer stond jarenlang bovenaan de verschillende kerst/winter lijstjes en is sinds het tellen van downloads jaarlijks aanwezig in de Single Top 100. Daarnaast zijn er tientallen covers van gemaakt, waaronder die van Willeke Alberti als ‘Kerstavond’ (#78 in 1991), Whigfield (#34 in 1996) en Crazy frog (#32 in 2005).

Dit jaar is het de dertiende keer dat ‘Last Christmas’ een notering krijgt, een absoluut record. In totaal staat het nummer nu voor de 61ste week genoteerd. Alle entries staan in dit overzicht.

Chris Rea: Driving home for Christmas (80)

‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea komt uit 1985, toen het nog een b-kantje was op zijn single ‘Hello friend’. Die eerste versie bleek echter niet aan te slaan en dus werd er in 1988, in navolging van zijn single ‘Josephine’, een snellere versie van gemaakt. Met het gevolg dat het nummer sindsdien elk jaar veelvuldig wordt gedraaid met de kerst. Dankzij het meetellen van downloads, kreeg het nummer in 2008 voor het eerst een notering: #17, kwam het vorig jaar tot #29 en komt het nu binnen op #80.

Er zijn diverse coverversies van, onder andere door Willeke Alberti die in 1997 op een tekst van Herman Pieter de Boer het nummer ‘Met kerst wil ik bij jou zijn’ opnam. Sinds dit jaar is er ook een remix van ‘Driving home for Christmas’, gemaakt door de 30-jarige Ben Bakker oftewel
DJ Benny Royal.

Band aid: Do they know it’s Christmas? (90)

De laatste kersthit die op herhaling gaat is ‘Do they know it’s Christmas?’ van Band aid. In 1984 nam Bob Geldof van the Boomtown rats het initiatief om geld in te zamelen voor hongerend Ethiopië, na het zien van een nieuwsitem over de hongersnood in Ethiopië op de BBC. Samen met Midge Ure van Ultravox schreven ze het nummer ‘Do they know it’s Christmas’ en namen dit op 25 november 1984 op, met een keur aan Britse en Ierse popartiesten en twee Amerikaanse.

In vele landen kwam het nummer op de eerste plaats. In Groot-Brittannië was het dat jaar zelfs de bestverkochte single met een aantal van meer dan drie miljoen stuks. Bij ons kwam het op 15 december 1984 binnen op de eerste plaats. Die verkopen telden nog net mee voor de jaarlijst, en leverde een elfde plek op. In 1986 werd het nummer opnieuw uitgebracht en stond het twee weken in de hitparade, met als hoogste plaats #49.

In 1989 kwam er een nieuwe versie, met op een paar na, andere artiesten, die zich Band aid II noemden en tot #20 kwam. In 2004 kwam ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het nummer, weer een nieuwe versie uit met weer andere artiesten: Band aid 20, dat bij ons de derde plaats bereikte.

Ook hier (net als bij Chris Rea) zorgt de download dat de originele versie sinds 2008 op herhaling gaat. In dat jaar bereikte het de 27ste plaats, vorig jaar kwam het niet verder dan #52 en nu komt het nummer binnen op #90. Nog steeds gaan alle opbrengsten van ‘Do they know it’s Christmas?’ naar het speciaal opgerichte Band aid trust.

de Sjonnies winnen party oeuvre award

de Sjonnies: Hallo hallo (72)

Voor de vijftiende hit van de Sjonnies ging het drietal op zoek naar een lekkere meezinger en kwam uit bij ‘Hallo hallo’, geschreven door André van Duin en in 1985 de negende en laatste hit van Ccrrie van Gorp (#45). Voor de amusante videoclip strikten Friso (Geert Peeters), Sander Thuss en Sjon de Manager (Martijn Lavrijssen), actrice Aukje van Ginneken, die de rol van stewardess speelt.

award

Op 24 november hebben de Sjonnies de Party Oeuvre Award gewonnen. Deze onderscheiding bestaat zes jaar en is voor de dj of groep die al meer dan tien jaar met veel succes optreedt in het bekende party-circuit. Friso, het enige lid nog van de originele groep die in 1995 begon, is blij met de prijs: “Het is toch een stukje waardering. Uiteraard is deze prijs ook voor Ronnie en Konstantijn, met wie ik jarenlang samen het podium heb gedeeld.”

Rob van Daal stopt in 2012

Rob van Daal feat. Ivan: Leef en geniet (73)

Op ‘Leef en geniet’ wordt Rob van Daal bijgestaan door rapper/danser Ivan. De twee kennen elkaar van een optreden tijdens de Nightlife awards, waar Rob aan Ivan liet weten zijn raps oké te vinden. Bij toeval zei hij ook nog onder de indruk te zijn van het duo Elastic double in ‘Holland’s got talent’. En wat wil het toeval? Ivan kende de twee, en daarmee was de basis voor de single ‘Leef en geniet’ gelegd. Elastic double heeft een voorname rol in de clip bij het nummer.
Ivan Paulovich (Wit Rusland, 3 oktober 1989) begon op zijn zevende met latin/ballroom dansen. Twee jaar later verhuisde hij naar Wallonië en drie jaar daarna naar Antwerpen. Ivan deed aan diverse danswedstrijden mee en won er een aantal, zowel in België als in Nederland. In 2008 won Ivan de Nederlandse versie van ‘So you think you can dance’, dat hem een rol opleverde in de musical ‘Footloose’ en een dansopleiding in de Verenigde Staten. Sinds dit jaar is hij de vaste choreograaf en dansleraar van de Doenja kids, waarmee hij eind november optrad tijdens het dance4life Event.

onthullingen

Leef en geniet’ is de dertiende hit van Rob van Daal én één van de laatste. Onlangs maakte hij tijdens de opnames van het tv-programma ‘De reünie’ bekend in 2012 te stoppen, want ‘er is meer in het leven dan de clown uithangen’. Rob (Raamsdonksveer, 22 februari 1962) heeft de afgelopen zeventien jaar alle feesttenten en discotheken gezien. Wensen heeft hij eigenlijk niet meer, want hij doet alles waar hij zin in heeft. Na 2012 zal hij een boekje opendoen over het artiestenleven in Nederland. Rob: “Ik zal de enige zijn die straks vertelt hoe het echt in elkaar steekt. Wat ik in de kleedkamers allemaal heb gehoord! Wat mensen doen om op de kaart te komen! Er zit zoveel omheen”.

the Killers onderbreken sabbatical voor kerstnummer

the Killers: Boots (85)

Hoewel de Britse band the Killers nog in een rustperiode zit, en zanger Brandon Flowers solo succes boekt met zijn album ‘Flamingo’, komt de groep toch met een kerstsingle. Daarmee zetten ze een traditie voort, die vijf jaar geleden begon met de kerstsingle ‘A great big sled’ (#11 in 2006), gevolgd door ‘Don’t shoot me Santa’ (in 2007), ‘Jospeh, better you than me’ (#88 in 2008) en ‘Happy birthday Guadelupe!’ (#110 in 2009). De noteringen zijn uit de Britse hitparade.

De opbrengst van hun kerstsingles gaat naar projecten om AIDS te bestrijden in Afrika en valt onder de organisatie Product Red, in 2006 in het leven geroepen door Bono (zanger U2) en Bobby Shriver (Amerikaans activist). In de clip van ‘Boots’, de achtste hit voor the Killers, zit een scène uit de kerstfilm ‘It’s a wonderful life’.

Wesley Ponsen werd niet geloofd

Wesley Ponsen: Leven zonder jou (87)

Toen in september Mattijs Koning binnenkwam met ‘Dans met mij’, viel de naam van Wesley Ponsen al. Wesley had op 23 mei 2010 de talentenjacht ‘Oosterhout live’ gewonnen, en Matthijs werd daar tweede. Na de finale is Wesley met producer Edwin van Hoevelaak de studio ingedoken om de single ‘Is het alweer zo laat!’ op te nemen. Eerder dit jaar had hij al het nummer ‘Laat me niet alleen’ uitgebracht. Intussen scoorde Matthijs, de #2 van Oosterhout live, zijn eerste hit met ‘Dans met mij’. Met ‘Leven zonder jou’ is het nu tijd voor het eerste succes voor Wesley.

Wesley Ponsen is op 17 oktober 23 jaar geworden. Zingen doet hij al zijn hele leven, en dat is niet zo vreemd aangezien zijn beide oom (Piet en Rinus, die al twee hits scoorde) ook in de muziek zitten. Voor Wesley begon het allemaal met het nummer ‘Chica chica’ (van Bouke), dat hij in zijn schuur had opgenomen. Vervolgens vroeg hij de mening daarover van zijn moeder, maar die wilde niet geloven dat hij het had ingezongen.

Ook de rest van de familie geloofde hem niet, totdat hij het nummer live zong in café Tanja, van zijn oom en tante, waarna iedereen hem wel moest geloven. Inmiddels heeft hij zangles van Mieke, die ook Frans Bauer begeleidt. Zijn aparte stem wordt vaak met Willy Alberti vergeleken. Het was dan ook Willeke Alberti (dochter van Willy), die Wesley zijn derde single ‘Leven zonder jou’ uitreikte en daarbij opmerkte dat ‘hij er zelfs een beetje op leek’. Grapje van Willeke!

Nadia Ali liet oud nummer remixen

Nadia Ali: Rapture (89)

Negen jaar geleden bereikte ‘Rapture’ van het Amerikaanse duo Iio de 34ste plaats bij ons en in de Britse hitparade de tweede plaats. Iio bestond destijds uit Markus Moser en Nadia Ali. Nadia, geboren op 3 augustus 1980 in Libanon, stapte in 2005 op, werkte onder andere samen met Armin van Buuren en kwam in 2006 met haar soloalbum ‘Poetica’. Moser is doorgegaan met Iio en gebruikt nog steeds de vocalen die door Nadia zijn ingezongen. Wellicht dacht Nadia dat ze die nummers ook nog best eens zou kunnen gebruiken. En dus maakte ze het album ‘The queen of clubs trilogy: The best of Nadia Ali remixed’, met daarop de remix van ‘Rapture’ door Avicii, beter bekend als Tim Berg.

Jaap de Bok bezingt vrouwen

Jaap de Bok: Vrouwen (96)

Als Jaap de Bok (= Volendammer Jaap Tol) zo’n twee jaar geleden niet was overgegaan op zingen in het Nederlands, had hij anno 2010 wellicht nog geen hit gescoord. Aan het eind van 2010 kan hij dan ook tevreden terugkijken op dit jaar. In maart bereikte ‘De volgende keer’ de 27ste plaats, ‘Ouwe knakker’ haalde in juni zelfs de 20ste plaats en nu scoort hij zijn derde notering met ‘Vrouwen’, waarvan de tekst afkomstig is van Rob van Hoogenhuizen, presentator bij RTV West in Den Haag. In de clip zie je, hoe kan het anders, allemaal vrouwen … op foto’s! ‘Vrouwen’ is afkomstig van Jaap zijn album ‘Van de koude grond’ uit 2008, dat begin dit jaar landelijk is uitgebracht.

VanVelzen dankt tiende hit aan Belgen

VanVelzen: Take me in (97)

In de week dat Ben Saunders, de grote favoriet van The voice of Holland, met ‘If you don’t know me by now’ zijn eerste plaats moet afstaan aan Adele (zie onder #1), komt zijn coach Roel VanVelzen binnen met het nummer ‘Take me in’.

Dat nummer is inmiddels de vijfde single van zijn dubbelalbum ‘Take me in & hear me out’ uit mei 2009. Eigenlijk zou het nummer alleen in België uitkomen, waar Roel ook waanzinnig populair is en een speciaal album van hem wordt uitgebracht. Maar vanwege zijn deelname als coach aan The voice, is het nummer nu ook bij ons uitgebracht en levert het hem zijn tiende notering op. De clip is opgenomen in de Belgische plaatsen Antwerpen, Brussel, Gent en Mechelen. Overigens is het nummer daar geflopt. Sinds 30 november is Roel ook nog druk met zijn eerste theatertournee, die loopt tot februari 2011.