zaterdag 2 juli 2016

Albumflitsen bij week 27 - 2 juli 2016

Het is de vraag of de nieuwe #1, A Head Full Of Dreams van Coldplay, lang stand zal houden bovenaan de Album Top 100 (zie de Hitflits). De concerten liggen immers al weer ruim een week achter ons. En zonder Coldplay had Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde de eerste plaats overgenomen van de Red Hot Chili Peppers.

Er zitten geen grote releases aan te komen (traditioneel in juli en augustus), dus de kans dat Broederliefde volgende week weer bovenaan staat, is zeker aanwezig. Zeker na het optreden vrijdag in RTL Late Night, waar de groep een gouden plaat kreeg voor de verkoop van meer dan 20.000 stuks van hun album Hard Work Pays Off 2.

Wie het deze week zeker niet hebben gehaald, zijn de volgende eerste weeks noteringen:

#9 Golden Earring: The Hague / Five Zero – Ziggo Dome 12-12*2015
Op 12 december verscheen de EP The Hague waarop the Golden Earring een eerbetoon bracht aan Rockstad #1 Den Haag. Aanleiding was het 50-jarig bestaan van de Haagse rockband. Diezelfde dag gaf de band hun jubileumconcert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Van dat concert is Five Zero – Ziggo Dome 12-12*2015 de weergave, verkrijgbaar op DVD en cd. Terwijl de cd + EP binnenkomt op de negende plaats, komt de DVD binnen op de eerste plaats van de DVD Music Top 30.

#30 Neil Young + Promise of the Real: Earth
Ageerde de Canadese muzikant Neil Young op The Monsanto Years (#14 in 2015) nog tegen de Monsanto Company, een in pesticiden en genetisch gemanipuleerde zaden gespecialiseerde multinational, die de wereldgezondheid en de gewone landbouwer bedreigt. Op Earth neemt hij het op voor alle dieren op aarde, omdat die zich niet kunnen verweren.

Het album, met elf nummers die samen 98 minuten duren (!), is een mix van live optredens tijdens zijn tournee in 2015 met Promise of the Real en dierengeluiden. Promise of the Real bestaat uit Lukas Nelson, Anthony Logerfo, Corey McCormick en Tato Melgar. Lukas is de zoon van countrylegende Willie Nelson. Aanstaande zaterdag, 9 juli, staat Neil Young in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#38 Normaal: Ajuu, De Mazzel!
Op 19 december 2015 waren zo’n 33.000 ‘anhangers’ in het Gelredome in Arnhem getuige van het allerlaatste optreden van de groep Normaal. Na ruim 40 jaar (de start was op donderdag 14 mei 1975, Hemelvaartsdag, in Lochem), stopt de groep. Oprichter en zanger Bennie Jolink: “EEN KEER IS DE KOEK OP EN I-J MOT STOPPEN OP ’T HOOGTEPUNT”.
De dubbel-cd + DVD Ajuu, De Mazzel is de laatste herinnering aan een legendarische groep, met gastoptredens van de Kast en Rowwen Hèze. Tussen 1977 – 2007 scoorde Normaal een recordaantal van 66 hits. Een #1 zat daar niet bij, wel twee keer de tweede plek: ‘Oerend Hard’ (in 1977) en ‘Heidi’ (in 1983).

#56 Anderson / Stolt: Invention Of Knowledge
In de jaren ’80 scoorde de Britse zanger Jon Anderson vijf hits, waaronder drie top 10-noteringen. De grootste was ‘I’ll Find My Way Home’ (#2 in 1982). John Roy ‘Jon’ Anderson was medeoprichter en leadzanger van de symfonische rockband Yes uit de jaren ’70. Met tussenpozen maakte Anderson tussen 1968 – 2004 deel uit van de groep, die nog steeds – zonder hem - bestaat. De Zweedse gitarist/zanger Roine Stolt maakte in de jaren ’70 deel uit van Kaipa en in de jaren ’90 van the Flower Kings, bands die in Zweden veel furore maakten.

De twee muzikanten leerden elkaar kennen in 2014 tijdens het progrockfestival ‘Progressive Nation At Sea’. Daar zong Anderson samen met Transatlantic, de band van Stolt, nummers van Yes. Nadien hielden ze contact en stuurden elkaar via het internet over en weer nummers. Na zo’n anderhalf jaar waren er voldoende nummers voor een heel album: Invention Of Knowledge.

#76 Steve Hackett: The Total Experience Live In Liverpool
The Total Experience Live In Liverpool omvat de registratie van het concert dat de Britse muzikant Stephen Richard ‘Steve’ Hackett gaf op 23 oktober 2015 in de Philharmonic Hall in Liverpool. Tijdens het concert, onderdeel van de ‘Genesis Revisited Tour’, speelde Hackett, tot 1977 gitarist bij Genesis, nummers van de albums die hij uitbracht vanaf Voyage Of The Acolyte uit 1975 tot en met Wolflight uit 2015. De DVD van The Total Experience Live In Liverpool komt binnen op de 6e plaats van de DVD Muziek Top 30.

#81 DJ Shadow: The Mountain Will Fall
Na Entroducing (#75 in 1996) en The Private Press (#54 in 2002), is The Mountain Will Fal  de derde albumnotering voor DJ Shadow, alter ego van de Amerikaanse sample-kunstenaar Josh Davis. Tussen 2002 en 2016 bracht Davis nog twee albums uit, die echter geen notering kregen. Op The Mountain Will Fall samplet hij onder andere klassiek, jazz en rap.

#92 Soundtrack / Ramin Djawadi: Games Of Thrones – Music from the HBO Series Season 6
De HBO serie ‘Games of Thrones’ is een groot succes, niet in de laatste plaats door de rol van priesteres Melisandre, gespeeld door onze Carice van Houten. Al sinds de eerste serie die in 2011 op HBO was te zien, wordt de muziek gecomponeerd door Rawin Djawadi. Aanvankelijk zou de Britse componist Stephen Warbeck de muziek componeren voor ‘Games of Thrones’, maar tien weken voor de première van de eerste serie in 2011, stapte hij uit het project en kreeg Djawadi de opdracht.

De in Duisberg, Duitsland op 19 juli 1974 geboren Ramin Djawadi, met een Iraanse vader en een Duitse moeder, studeerde in 1998 cum laude af aan het Berklee College of Music. Vervolgens werd hij opgemerkt door zijn landgenoot, componist Hans Zimmer, die hem een plek gaf in zijn bedrijf Remote Control Productions, dat muziek bij films verzorgt. Djawadi verhuisde naar Los Angeles waar hij een andere Duitse componist begeleidde: Klaus Badelt. Djawadi schreef muziek voor diverse tv en filmproducties, maar ook videogames.

vrijdag 1 juli 2016

Hitflits: na 30 weken alsnog eerste plaats voor Coldplay

Een week geleden, op donderdag en vrijdag, speelde de Britse band Coldplay de sterren van de hemel in de Amsterdam ArenA. De kritieken waren lovend, de bezoekers lyrisch en velen schaften het album A Head Full Of Dreams, dat in december verscheen, alsnog aan.
Destijds kwam het album binnen op de tweede plaats, Adele voerde de albumlijst aan met 25. Maar deze week lukt het de groep wel en pakken ze alsnog de eerste plaats. Na X&Y (5x in 2005) en Viva La Vida Or Death And All His Friends (9x in 2008) en Mylo Xyloto (1x in 2011), is het de vierde #1 voor Coldplay. Daarnaast gaan twee live albums van de groep op herhaling:
#75 Live 2012 (#84 in 2014)
#97 Ghost Stories – Live 2014 (#15 in 2014)
En dankzij de concerten staan ook diverse tracks van Coldplay weer in de belangstelling, zie onder de singles.

lange aanloop

De acht voorgaande #1-albums dit jaar kwamen allen vanuit het niets binnen op de eerste plaats. De voorlaatste keer dat een album er langer dan één week voor nodig had was in 2015: Embrace van Armin van Buuren steeg in de tweede week vanaf de tweede naar de eerste plaats. A Head Full Of Dreams van Coldplay had dertig weken nodig om #1 te komen, een lange aanloop dus.

maar niet de langste

Maar dertig weken is lang geen record. Die eer gaat al sinds 18 september 1999 naar Shania Twain met haar album Come On Over, dat pas in de 81e week naar de eerste plaats steeg. Zij verbrak het record van Acda en de Munnik van het jaar daarvoor, met het gelijknamige album, dat er 63 weken voor nodig had. Een gedeelde derde plaats is voor Liverpool Rain van Racoon (in 2012) en 7 Layers van Dotan (in 2015), beide met 57 weken. En met 54 weken voor Back To Black van Amy Winehouse (in 2008), ronden we de lijst met de vijf langzaamste #1-albums af.

TOP 5

1. (5)   Coldplay: A Head Full Of Dreams (eerste week op #1)
2. (4)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
3. (8)   Adele: 25 (haar optreden vorig weekend op Glastonbury zorgt er voor dat 25 in de Britse albumlijst terugstijgt naar de eerste plaats)
4. (1)   Red Hot Chili Peppers: The Getaway
5. (3)   Jannes: Onderweg Naar Jou

Dan volgen hier de eerste weeks noteringen:
#9 Golden Earring: The Hague / Five Zero – Ziggo Dome 12-12*2015 (#1 in de DVD Music Top 30)
#30 Neil Young + Promise of the Real: Earth
#38 Normaal: Ajuu, De Mazzel!
#56 Anderson / Stolt: Invention Of Knowledge
#76 Steve Hackett: The Total Experience Live In Liverpool
#81 DJ Shadow: The Mountain Will Fall
#92 Soundtrack / Ramin Djawadi: Games Of Thrones – Music from the HBO Series Season 6

Voordat we naar de singles kijken, gaan we nog even terug naar Coldplay. Naast drie albums in de Album Top 100, staat de Britse groep met zeven stuks genoteerd in de Midprice Top 50, de lijst met goedkope albums. Dat zijn:
#1 (2) Ghost Stories
#2 (20) Mylo Xyloto
#6 (39) X&Y
#7 (29) A Rush Of Blood To The Head
#8 (40) Viva La Vida Or Death And All His Friends
#11 Parachutes
#13 4CD Catalogue Set

SINGLES

Nog steeds blijft ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de elfde week achtereen. Daarmee behoort het nummer tot de negen nummers die het langst op #1 stonden. Al die elf weken was er geen echte bedreiging voor ‘One Dance’, maar de komende weken zou dat wel eens kunnen veranderen.

Donderdagavond rond 23.00 uur kwam ‘Op De Schoorsteen Staat Een Foto’, een verdwenen nummer van André Hazes uit 1980, beschikbaar op Spotify. Dat ene uur was te kort voor een notering deze week, maar de komende week zou het zomaar eens flink kunnen scoren. Of er een #1 inzit, zijn achtste en zijn vierde postuum, is afwachten. Op 29 juli verschijnt op vinyl een 12 Inch met dit nieuwe nummer en zijn hit ‘’n Vriend’ (#17 in 1980).

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (elfde week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (5)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl
4. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
5. (4)   B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand

Zijn grootste hit tot nu toe was ‘Five More  Hours’, dat hij liet inzingen door Chris Brown (#34 in 2015). Met ‘Bailar’ heeft Deorro, want over hem hebben we het, zijn eerste top 10-hit te pakken. ‘Bailar’ feat. Elvis Crespo stijgt in de vierde week van de 13e naar de 9e plaats. Voor Crespo is het ook zijn eerste top 10-notering, wat heet, het is zijn eerste hit!

Niet alleen de albums van Coldplay doen het goed na de twee concerten vorige week (zie onder de albums). Ook tracks van het #1-album A Head Full Of Dreams zijn genoeg  gedownload en/of gestreamd voor een notering.
#24 (41) Hymn For The Weekend feat. Beyoncé
#61 Adventure Of A Lifetime (#11 in 2015)
#65 Up & Up
#99 A Head Full Of Dreams (#60 in 2015)

De hausse van Adele nummers (vorige week kwam haar album 25 vrij voor streaming), is uitgebleven. Weliswaar stijgt het album naar de derde plaats, boekt ‘Send My Love (To Your New Lover)’ vijf plaatsen winst (van 38 naar #33) en gaan ‘Hello’ (op #94) en ‘When We Were Young’ (op #96) op herhaling, maar die nummers konden al worden gestreamd. Twee tracks van het album halen de Single Top 100 niet, maar wel de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer. Dat zijn:
#114 Remedy
#200 Water Under The Bridge

De topsprinter van deze week wordt geleverd door Selena Gomez. ‘Kill Em With Kindness’, haar achtste notering, stijgt in de tweede week van de 95e naar de 40e plaats, een winst van 55 plaatsen.

Tot slot volgen de andere eerste weeks noteringen:
#77 Jonas Blue feat. JP Cooper: Perfect Strangers
#88 Cash Cash / Digital Farm Animals feat. Nelly: Millionaire
#97 MØ: Final Song (komende week de 3FM Megahit)

Vorige week ging het fout met de geplande Megaman, maar dit weekend maken we het meer dan goed, Want naast de Megaman en de albumflitsen, presenteren we ook nog het onofficiëlehalfjaaroverzicht. Mis het niet!