vrijdag 10 september 2021

Hitflits: tiende #1-hit voor Ronnie Flex, twee nieuwe noteringen van ABBA en derde #1-album voor Drake

In 2015 hebben drie Nijmeegse taalwetenschappers een Ig Nobelprijs ontvangen voor hun onderzoek naar misverstanden in communicatie en hun ontdekking dat ‘Huh?’ een universeel woord is dat overal ter wereld ongeveer het zelfde klinkt.
Uit een vervolgstudie bleek dat mensen gemiddeld eens per anderhalve minuut om opheldering vragen, niet alleen met ‘huh?’ maar ook met specifiekere vragen en suggesties.
 
Nu zes jaar later, scoren $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine de eerste #1-hit met ‘Uhuh’, een kleine variatie op ‘huh’. Wellicht vormde dat onderzoek wel de inspiratie voor hun nummer ‘Uhuh’, dat deze week naar de eerste plaats stijgt in de Single Top 100. 
Voor $hirak en Yissi B is ‘Uhuh’ hun tweede #1-notering. Flex en Kleine lopen al langer mee. Voor Kleine is het zijn negende, Flex maakt hiermee zijn eerste tiental vol. Zijn eerste #1-hit scoorde Ronnie Flex in 2015: ‘Drank & Drugs’, ook samen met Lil Kleine.
 
En voordat je denkt dat we het verhaal over de Ig Nobelprijs hebben verzonnen:
De prestigieuze Ig Nobelprijzen bestaan echt en worden ieder jaar toegekend aan "onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt, en dan aan het denken zet". Iets dat ‘Uhuh’ ook zeker doet.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh (eerste week op #1)
2. (1)   Mart Hoogkamer: Ik Ga Zwemmen (op 4,7%)
3. (3)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay
4. (4)   Shouse: Love Tonight
5. (8)   Farruko: Pepas

‘Bon Gepakt’ van Donnie feat. René Froger, hoogste eerste weeks op #8, stamt uit begin 2020, maar werd, vanwege de coronatijd, niet eerder uitgebracht. Beiden vonden op dat moment de tekst niet zo gepast. Het idee voor het duet komt van de 27-jarige Donald Scloszkie, alias rapper Donnie.
 
Donnie: “Tijdens een ander project kreeg ik de vraag of ik zin had in een vers kopje koffie of thee. ,,Een vers kopje thee, dacht ik. Dat ken ik ergens van, dat is natuurlijk uit ‘Een eigen huis’, uit ‘Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken’, de #1-hit uit 1989 van René Froger en het Goede Doel.”
 
Donnie vind dat een geniaal nummer, en stuurde meteen een videootje naar René Froger, die dat midden in de nacht ontving. Een tijdje daarna stonden de twee in de studio en ontstond het nummer ‘Bon Gepakt’. Een zin die we vooral niet serieus moeten nemen.
 
25 keer top 10
 
Al in 2017 nam Donnie een nummer op over René Froger: ‘René Froger’ met Joost. Wie had gedacht dat hij vier jaar later, met diezelfde Froger, een top 10-notering zou scoren. Na ‘Frans Duits’ met Frans Duijts (#10 in mei), is ‘Bon Gepakt’ zijn tweede top 10-notering. René Froger is al toe aan zijn 25e.
 
albumtracks
 
Zowel Drake (Certified Lover Boy) als Lijpe (Selfmade) hebben een album uit (zie onder albums). Drie tracks van elk album krijgen ook een notering in de Single Top 100. Voor Drake zijn dat:
#11 Girls Want Girls feat. Lil Baby
#12 Fair Trade feat. Travis Scott
#20 Champagne Poetry
 
Lijpe scoort met:
#13 Nieuwste RS6
#33 Brooklyn
#41 (99) Innerlijke Rust
 
Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, waaronder twee nieuwe nummers van ABBA.
 
Toegegeven, beide ABBA-nummers hadden we veel hoger binnen verwacht dan een 18e voor ‘Don’t Shut Me Down’ (hit #28) en 21e plaats voor ‘I Still Have Faith In You’ (hit #29). Naast de 1,5 streams voor beide nummers, zijn ze vooral veel gedownload én fysiek verkocht. 
Op maandag, toen GfK Dutch Charts de eerste standen naar buiten bracht, bleek dat de cd-single van beide nummers veel was aangeschaft, respectievelijk 23 en 10% van het totaal. En dat is uitzonderlijk in het streamtijdperk. Eigenlijk niet zo gek, want ABBA-fans willen de nummers op hun Tablet/Telefoon of op single. Van ‘I Still Have Faith In You’ is zelfs een vinylsingle verschenen!
 
#82 Nobu: Baddie, opvolger van ‘Gister’ (#51 in juli)
 
#99 Rain Radio & DJ Craig Gorman: Talk About
Als je denkt, hé dat klinkt bekend, dan klopt dat. ‘Talk About’ bevat een sample van ‘Big Hoops (Bigger The Better)’ van Nelly Furtado (#46 in 2012).
 
DJ Craig Gorman komt uit Ierland en heet Craig Gordon. De zang op ‘Talk About’ is van Tita Emma Lau ofwel dj Tita Lau, de achtergrondzang van Robbie Yates. Hem kennen we beter als Fred Again van de hit ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ met the Blessed Madonna.
 
Het gerucht gaat dat Frederick John Philip Gibson, echte naam van Fred Again, achter het Britse Rain Radio zit. Zeker is dat het Britse duo Billen Ted (bestaande uit Samuel Brennan en Thomas Edward Hollings) zich met 'Talk About' bemoeid hebben. Billen Ted maakte de remix van ‘Wellerman’, de #1-hit van Nathan Evans, eerder dit jaar.
 
ALBUMS
 
Na Kanye West met Donda vorige week, is het deze week de beurt aan Drake om records te breken. Dat doet hij met zijn zesde studioalbum Certified Lover Boy. De eerste dag werd het album wereldwijd 153,4 miljoen keer gestreamd, 31 miljoen meer dan het vorige record, Scorpion van … Drake. Na drie dagen stond de teller voor Certified Lover Boy op 430 miljoen, tegenover 423 miljoen voor Donda van Kanye West voor een hele week. 
Certified Lover Boy
van Drake is nu al het meest gestreamde album van 2021. Vermoedelijk komt het totaal aantal streams in de eerste week wereldwijd uit op zo’n 700 miljoen. Daarmee blijft Drake onder zijn eigen record, 745,92 miljoen voor Scorpion uit 2018, dat in ons land zijn eerste #1-album was. In mei 2020 volgde Dark Lane Demo Types. Certified Lover Boy is dan ook het derde #1-album voor de Canadees Drake. Het album heeft hij opgedragen aan de pas overleden influencers Nadia Ntuli en Mercedes Morr.
 
ALBUM TOP 6
 
1. EW  Drake: Certified Lover Boy (eerste week op #1, volledig digitaal)
2. EW  Iron Maiden: Senjutsu (op 24%, wel #1 in de Vinyl 33)
3. EW  Lijpe: Selfmade
4. (1)   Kanye West: Donda
5. (2)   Olivia Rodrigo: Sour
6. EW  Imagine Dragons: Mercury – Act 1
 
In het kielzog van de twee nieuwe ABBA-nummers (zie onder singles) en alle publiciteit, waaronder de aankondiging van Voyage, een nieuw studioalbum in november, doen oude albums van ABBA het ook weer goed. Niet minder dan drie studioalbums en één verzamelalbum, gaan deze week op herhaling. Hier volgen ze alle vier, met tussen haakjes de hoogste notering en daarachter de voorlaatste datum dat het album genoteerd stond.
#26 Voulez-Vous (#1 in 1979), 19 april 1980
#34 Gold Greatest Hits (#3 in 1993), 12 juni 2021; op 24 april steeg de elpee naar #1
#52 Super Trouper  (#1 in 1980/198)1, 18 april 1981
#67 Arrival (#1 in 1976), 21 oktober 2006
 
Voyage, het negende studioalbum van ABBA dat op 5 november uitkomt, is door de Britten in drie dagen meer dan 80.000 keer besteld. Ook bij ons is het album al veel voor genoteerd. Het is er in alle formaten: elpee, cd én cassette! Een #1-notering kan het dan ook al niet meer ontlopen, dat wordt dan hun negende in totaal.
 
Resten nog de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#18 Stray Kids: Noeasy
#27 Little Simz: Sometimes I Might Be Introvert
#42 Celine Cairo: Overflow
 
#55 Rory Gallagher: Rory Gallagher – 50th Anniversary Edition
In 1971 bestond de albumlijst (gestart in mei 1969) nog maar uit tien posities. Het is echter de vraag of een Top 100 destijds een notering had opgeleverd voor Rory Gallagher, het eerste soloalbum van de gelijknamige Ierse muzikant, want nergens kreeg het album een notering.
In 1971 had Rory Gallagher net zijn band Taste verlaten. Nu 50 jaar later krijgt Rory Gallagher – 50th Anniversary Edition,  alsnog een notering. Helaas heeft Gallagher dit niet meer mogen meemaken. Hij overleed op 14 juni 1995 aan de gevolgen van een longontsteking.
 
#66 Armin van Buuren: A State Of Trance Forever
 
#97 Lady Gaga: Dawn Of Chromatica
Dit is geen nieuw album van Lady Gaga, maar een album met remixen van haar #1-album Chromatica uit 2020
 
#100 Becky Hill: One Honest On The Weekend
‘Remember’ met David Guetta, leverde de 27-jarige Britse Rebecca Claire Hill, ofwel Becky Hill, haar grootste hit op: #6 vorige week. ‘Remember’, plus veertien andere nummers, staan op haar debuutalbum One Honest On The Weekend, waarvoor ze zelf aan alle nummers meeschreef.