vrijdag 29 februari 2008

Hitflits: Leona Lewis nieuwe #1, maar met de hakken over de sloot

Leona Lewis, de #1 van de Britse X-factor uit 2006, stijgt met ‘Bleeding love’ naar de eerste plaats van de Single Top 100. En daar mag ze blij mee zijn, want zaterdagavond is de finale van Idols. Direct daarna wordt de download van ‘Hello world’ van Nicky dan wel Nathalie te koop aangeboden, en dan zal het snel gedaan zijn met ‘Bleeding love’. Overigens is het overwicht van ‘Bleeding love’ zeer klein op ‘Valerie’ van Mark Ronson featuring Amy Winehouse; slechts 1%!

Zonder Idols zou de enige serieuze bedreiging voor ‘Bleeding love’, Adele zijn, die met ‘Chasing pavements’ van 28 naar #3 stijgt. Ook nieuw bij de bovenste tien, zij het met enige vertraging, is ‘Donker om je heen’ van André Hazes en Wolter Kroes, dat van 24 naar #10 stijgt. Hierdoor loopt Tatjana met ‘Ik laat je vrij’ weer haar top 10-hit mis, want haar single stijgt naar #11.

Ook flink gestegen zijn Silkstone met ‘Here in your world’ (van 48 naar #20), Leaf met ‘New song’ (van 41 naar #27) , en Lange Frans & Baas B met ‘Kamervragen’ (van 54 naar #37)

De strijd om de hoogste binnenkomer leek de afgelopen week te gaan tussen Charlène met ‘Twiedeliedie’ en Acda en de Munnik met ‘Heel veel lieve mensen’. Charlène begon de week op #10 en Acda en de Munnik op #12. Uiteindelijk is geen van de twee acts het geworden, maar Quincy met ‘Slapeloze nachten’ op #33. Charlène eindigt op #35 en Acda en de Munnik pas op #61. De oorzaak dat ze zoveel lager binnenkomen, is het ontbreken van een download.

Binnenkomers die ook (flink) verloren in de afgelopen week, zijn Dim Chris (‘Sucker’ op #77) en Big bass vs Michelle Narine (‘What you do’ op #58). Binnenkomers die het de afgelopen week beter deden zijn , Dancehall king (‘Catch a faya’ op #50), Jelle Amersfoort (‘Goedemorgen’ op #53), Yes-R (‘Uit elkaar’ op #55), Gavin DeGraw (‘In love with a girl’ op #65), K3 (‘Je mama ziet je graag’ op #73) en Rihanna feat. Ne-Yo (‘Hate that I love you’ op #70). Resteren nog op #81 ‘Show me’ van Tania Christopher feat. Young craze en ‘Ma perche no’ van Eterno op #97.

In de Mega Album Top 100 is het verloop rustiger. Hier blijft Amy Winehouse met ‘Back to black’ op de eerste plaats staan, nu voor de zevende keer. Gestegen naar #2, is Alain Clark met ‘Live it out’, die hiermee een nieuw hoogtepunt behaald. De top 3 wordt vol gemaakt door Mega Mindy met de ‘Muziek uit de tv-serie’, dat van de zesde naar de derde plaats stijgt. Een dubbele top 10-notering is er voor de Britse zangeres Adele. Haar single ‘Chasing pavements’ stijgt van 28 naar #3 en het album ‘19’ gaat van 11 naar #4.

Net nog binnen bij de bovenste dertig, op #28, is ‘Discipline’ van Janet Jackson. De andere binnenkomers zijn Steve Lukather met ‘Ever changing time’ op #39, Goldfrapp met ‘Seventh tree’ op #49, Paramore met ‘Riot’ op #61 en Chris Rea met ‘The return of the fabulous hofner bluenotes’ op #77. Na de singlehit ‘You don’t know’ boekt Milow nu ook succes met zijn album ‘The big picture’ dat binnenkomt op #78. Morcheeba is de laagste echte binnenkomer en debuteert met ‘Dive deep’ op #82.

Zaterdag is de finale van Idols, en maandag zijn wij er weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits in de Single Top 100 en Album Top 100. Mis ‘m niet!

woensdag 27 februari 2008

Midweek: Verbeten strijd tussen Leona Lewis en Amy Winehouse

We zitten er al weken op te wachten, en het ziet er naar uit dat het deze week eindelijk gaat gebeuren. Een nieuwe #1, ‘Bleeding love’ van Leona Lewis. Haar fysieke single verkoopt bijna tweederde meer dan ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse. Hun download van ‘Valerie’ staat op eenderde voorsprong op 'Bleeding love'. Dus het zal een nek aan nek race worden tussen de beide nummers.

In de top 10 verwachten we zeker Adele met ‘Chasing pavements’ en misschien net op het randje ‘Ik laat je gaan’ van Tatjana. Buiten de top 10 komt Leaf aangesneld met ‘New song’. En ook ‘Here in your world’ van Silkstone stijgt flink tot rond de twintigste plaats.

Hoge binnenkomers (top 30) zijn er voor ‘Twiedeliedie’ van Charlène (niet die van Idols!) en Quincy met ‘Slapeloze nachten’. Vanwege het uitblijven van een download zullen Acda en de Munnik met ‘Heel veel lieve mensen’ net een top 50-notering scoren. Dat hopen we ook voor Jelle Amersfoort met ‘Goedemorgen’.

Lager in de lijst zien we nieuwe singles van Rihanna feat. Ne-Yo (‘Hate that I love you’) en Gavin DeGraw (‘In love with a girl’) en debutanten Dancehall kings (‘Catch a faya’), Dim Chris (‘Sucker’) en Big bass vs Michelle Shellers (‘What you do’).

In de Singlelijst is ze haar #1-positie kwijt, maar in de albumlijst blijft ‘Back to black’ van Amy Winehouse ook aanstaande vrijdag gewoon de bovenste beste. De concurrentie is mijlenver uit de buurt: ‘Live it out’ van Alain Clark staat weliswaar op #2, maar verkoopt nog niet eenderde van Amy’s album. Hij kan echter nog niet achterover leunen, want drie vrouwen bedreigen zijn #2-positie. Allereerst Mega Mindy met ‘Muziek uit de tv-serie’, dan Adele met haar album ‘19’, en tenslotte Leona Lewis met ‘Spirit’.

Hoogste binnenkomer wordt ‘Discipline’ van Janet Jackson, die we bij de bovenste dertig verwachten. Andere nieuwkomers zijn Steve Lukather met ‘Ever changing times’, Goldfrapp met ‘Seventh free’, Paramore met ‘Riot’, Milow met ‘The big picture’ en Chris Rea met ‘The return of the fabolous hofner bluenotes’. Kortom, er gebeurt niet zoveel in de albumlijst.

Vrijdag aanstaande zijn we er weer met de Hitflits. Dan kun je lezen of het Leona eindelijk gelukt is. Want als ze er komend weekend niet in slaagt de eerste plaats over te nemen, dan zijn haar kansen verkeken; Idols komt er aan!

zondag 24 februari 2008

Megaman voor 23 februari 2008

Welkom bij de Megaman van 23 februari 2008, waarin ‘Valerie’ langzaamaan terrein begint te verliezen, Syb ook in het Fries zingt, R.e.m. in een seksshop staat, Lange Frans & Baas B voor kamervragen zorgen en de Happy hour crew niet weet waar ze over zingen. Dit en nog veel meer over de Single Top 100 en Album Top 100 in de nieuwe Megaman!

Amy evenaart Paul de Leeuw en 4 non blondes

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)
Amy Winehouse: Valerie (4)


Zes weken staat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse bovenaan de Single Top 100. Het verschil op ‘Bleeding love’ van Leona Lewis is 7% geslonken in vergelijking met vorige week toen het nog 18% was. Dat komt doordat de fysieke cd-single ‘Bleeding love’ met de week sterker staat ten opzichte van ‘Valerie’. Alleen de download van ‘Valerie’ doet het nog beter dan ‘Bleeding love’.

Ook de solo download van ‘Valerie’ doet het heel goed. De track stijgt van de tiende naar de vierde plaats, waarmee het vijf plaatsen hoger staat dan in de week van binnenkomst, toen het op #9 binnenkwam. Inmiddels is het origineel van ‘Valerie’ ook onderweg naar de Single Top 100. Het nummer van the Zutons uit 2006 staat in de Bubbling-under, zeg maar de wachtkamer, op #131.

Amy staat in zowel de Single Top 100 als de Mega Album Top 100 op de eerste plaats en dat al zes weken lang. De laatste keer dat een act ook zolang gelijktijdig op de eerste plaats stond van beide lijsten, is veertien jaar geleden. Van 29 januari tot en met 5 maart 1994 stond Paul de Leeuw met de single ‘Ik wil niet dat je liegt’ en het album ‘Plugged’ bovenaan beide hitlijsten. Echter ‘Ik wil niet dat je liegt’ stond niet op het album ‘Plugged’, maar kwam pas vorig jaar terecht op het album ‘Mooi! Weer de Leeuw’ en ‘Symphonica in rosso’. En dus moeten we nog verder terug in de Mega-historie en komen uit bij de 4 non blondes. Zij stonden tien weken op de eerste plaats met ‘What’s up’, waarvan zes weken gelijktijdig met het album ‘Bigger, better, faster, more!’, van 28 augustus tot en met 2 oktober 1993.

vuilnisbelt

Na de Grammy awards (waar Amy optrad via een satellietverbinding), waren het de afgelopen week de BRIT awards waar ze op mocht treden. Daar stal ze de show met het zingen van twee nummers. En dan te bedenken dat het optreden bijna niet was doorgegaan. Tijdens de generale repetities was ze zeer labiel: vanwege de nodige drank viel ze voorover. De organisatoren hebben serieus overwogen het optreden te schrappen. Dankzij mensen van haar platenmaatschappij kon het optreden wel doorgaan; zij hebben haar weer nuchter weten te krijgen. Over die staat van dronkenschap kan het personeel van het Riverbank Hotel waar ze overnachtte voor de uitzending, ook van meespreken. Ze troffen na afloop een vuilnisbelt aan in haar hotelkamer en er was veel schade. De directie verklaarde echter dat daar geen sprake van is. Waarschijnlijk heeft het hotel een ruime vergoeding gekregen voor de geleden schade met de afspraak dat er verder niet over gesproken wordt.

foto’s voor heroïne

Vorige week werd Blake Fielder-Civil, Amy’s man, opgenomen in een ziekenhuis vanwege het bijkomen van een overdosis. Nu blijkt dat de oorzaak daarvan de slechte kwaliteit van de heroïne was. En hoe kom je in een gevangenis aan heroïne? Juist door onderlinge handel. Blake heeft om heroïne te komen, gesigneerde foto’s van Amy verkocht aan medegevangenen, die het op hun beurt weer op Ebay zetten. Amy werkte er zonder dat ze het wist aan mee, door korte persoonlijke boodschappen op de foto's te zetten, waarvan ze dacht dat voor haar man te doen. Blake ruilde de foto’s echter in voor ‘Joey’s’, een ander woord voor een paar gram heroïne.

Syb ook in het Fries

Syb: Als ik jou zie (10)

Op woensdag 12 maart wordt ‘Heilig vuur’, de eerste soloplaat van Syb van der Ploeg, gepresenteerd in poppodium Romein in Leeuwarden. Daarna duikt Syb weer het theater in met zijn voorstelling ‘Alles Uit De Kast En Meer!’ Dus dan komt een (grote) hit mooi uit. En dat kunnen we zeker zeggen van ‘Als ik jou zie’! In vier weken tijd stijgt het nummer, dat Syb schreef over zijn achtjarige dochter, naar de tiende plek en het eind is vast nog niet zicht. Vergeleken met zijn hitparadeverleden met de Kast zit Syb nu op hetzelfde niveau. In november 1996 was ‘Raak’ de eerste top 10-hit van de Kast, met als hoogste plaats #10. Van ‘Heilig vuur’ verschijnen twee edities. Naast de gewone versie, is er van 14 tot 21 maart exclusief in Friesland, een speciale editie te verkrijgen. Op de bonuscd staan alle twaalf nummers nog een keer, maar dan in het Fries!

Nederlandse dj bezorgt Sia eerste hit

S.i.a.: The girl you lost to cocaine (18)

In 2006 verscheen het derde album van de Britse band Zero 7. Sia Kate Isobelle Furler (Adelaide, Zuid Australië, 18 december 1975) was daarvan één van de zangeressen. Sinds 2005 werkt ze aan een eigen carrière, en dat resulteerde in drie albums. Haar nummer ‘Breathe me’ werd gebruikt in de laatste aflevering van de tv-serie ‘Six feet under’.

Voor Zero 7 maakte Sia’ deel uit van de Australische acid jazz formatie Crisp, waarmee ze twee albums opnam. In 1997 bracht ze ‘Only see’ uit op een klein onafhankelijk label. Haar doorbraak kwam in 2000 toen ze naar Groot-Brittannië verhuisde en het album ‘Healing is difficult’ opnam. Daarop stond het nummer ‘Drink to get drunk’ dat in 2001 een hitje werd in de remix door Different gear (#85). Het volgende album, ‘Colour the small one’, werd in 2003 in Australië uitgebracht en een jaar later ook in Europa. In 2006 tourde ze door de Verenigde Staten en ook dit jaar doet ze daar een tour.

Sia schrijft haar ‘nummers’ zelf, maar neemt regelmatig ook nummers van anderen op en geeft daar een eigen draai aan. Daar zitten onder andere ‘Paranoid paranoid’ van Radiohead en ‘Gimme more’ van Britney Spears bij.
The girl you lost to cocaine’ staat op het album ‘Some people have real problems’. Echter niet de versie die binnenkomt op #18. Deze bevat remixen van ‘Sander van Doorn’ en Stonebridge en is nog alleen in Nederland uitgebracht.

Ida Engberg werd bij toeval dj

Ida Engberg: Disco volante (43)

Vraagje: Wat is de overeenkomst tussen John Dahlbäck en Ida Engberg, behalve dat ze beide uit Zweden komen?
Antwoord: Ida Engberg brengt haar nummers uit op Pickadoll, het label van John Dahlbäck.

‘Disco valantie’ werd in mei 2007 uitgebracht, waarna het nummer in diverse landen een hit werd. De versie die nu op #43 debuteert, is echter niet dezelfde. De Franse producer Sébastien Léger maakte een nieuwe mix en nu gaat het Ida Engberg wel lukken om met ‘Disco valante’ een hit te scoren. Op 1 februari was ze voor het eerst in ons land om op te treden op ‘Lovin l’ ectro’.

Ida Engberg is geboren in Tyresö, zo’n tien km ten zuidwesten van Stockholm. Eigenlijk is ze bij toeval dj geworden. Toen ze veertien was, had ze een vriendje die dj was en dat vond ze wel ‘cool’. Hij leerde haar nummers te mixen, en vanaf haar achttiende ging ze zelf aan de bak als dj. Haar eerste optreden was in een club, waar de resident-dj ziek was. Daarop zei ze tegen de manager dat ze kon dj-en, en dat viel zo goed in de smaak, dat ze een vaste avond kreeg. Op een gegeven moment hield dat op, waarna ze terecht kwam in ‘The spy bar’, één van de meest beroemde clubs van Stockholm. Voor Ida was dat de echte start van haar carrière als dj. Sindsdien heeft ze gedraaid met beroemde dj’s als Roger Sanchez, John Dahlbäck, Sebastian Ingrosso en Eric Prydz. Tegenwoordig is ze resident-dj in de ‘Cocktail club’ in Stockholm. Onder haar invloeden rekent ze Depeche mode, Kraftwerk, Aphex twin, Josh Wink, Green velvet, Björk en haar vriendje David West, met wie ze het nummer ‘Disco valante’ schreef.

R.e.m. in seksshop

R.e.m.: Supernatural superserious (44)

Eind januari bevonden zanger Michael Stipe, gitarist Peter Buck en bassist Mike Mills zich in seksshop ‘Babeland’ in New York. Ze waren daar niet om een videootje te huren van ‘Deep throat’, maar om de videoclip op te nemen bij hun nieuwe single ‘Supernatural superserious’. Tevens werden die dag opnamen gemaakt in een naastgelegen restaurant. Het nummer is de voorloper van het album ‘Accelarate’, hun veertiende studioalbum dat later dit jaar uitkomt, geproduceerd door Jacknife Lee, bekend van onder meer Snow Patrol, Editors, en Bloc party. De groep heeft daarvoor een speciale website in het leven geroepen, waarop ook opnamen staan die in de seksshop zijn gemaakt.

Kylie heeft een geheime dure aanbidder

Kylie: In my arms (47)

‘In my arms’ is de 31ste notering voor Kylie Ann Minogue. Het nummer is de opvolger van ‘Two hearts’ dat in november tot #29 kwam. Sinds die notering noemt ze zich Kylie. 2007 was het jaar waarin Kylie met een nieuw album ‘X’ kwam, nadat ze hersteld was van borstkanker. Ondanks dat ze een tijdje afwezig was, was de Britse muziekindustrie haar nog niet vergeten. Tijdens de 27ste uitreiking van de BRIT awards, de belangrijkste Britse muziekprijzen, afgelopen woensdag 20 februari, kreeg ze er eentje voor ‘beste buitenlandse zangeres’. Hier volgen alle winnaars:
NATIONAAL:
- Mark Ronson: beste zanger
- Kate Nash: beste zangeres
- Arctic monkeys: beste groep
- Arctic monkeys met ‘Favourite worst nighmare’: beste album
- Mika: beste nieuwkomer
- Take that: beste live act
- Take that met ‘Shine’: beste single
INTERNATIONAAL:
- Kanye West: beste zanger
- Kylie Minogue: beste zangeres
- Foo fighters: beste groep
- Foo fighters met ‘Echoes, silence, patience & grace’: beste album

Paul McCartney kreeg de award voor ‘outstanding contribution’, een oeuvreprijs dus. Singer-songwriter Adele kreeg de publieksaward.

Dankzij de BRIT awards zijn een aantal albums flink gestegen. 'Version' van Mark Ronson stijgt van 22 naar #4 en 'Back to black - the luxe edition' van Amy Winehouse sprint van 14 naar #3 in de Britse albumlijst.

Minder sexy imago

Kylie wordt in mei veertig jaar en vindt dat daar een wat ingetogener uiterlijk bij hoort. Via haar stylist William Baker liet ze afgelopen woensdag weten van haar sexy imago af te willen. Tijdens haar aankomende Europese tournee zal ze dan ook discretere en stijlvollere kleding dragen. Topontwerper Jean Paul Gaultier zal haar een meer volwassener look aanmeten. Na afloop van de BRIT awards ging Kylie nog even naar een Londense club om haar award te vieren. Daar kreeg ze een flawless voorgeschoteld, een cocktail van Louis XII cognac, Crystal Rose champagne, bruine suiker en blaadjes 24-karaats eetbaar goud. Op de bodem lag een 11-karaats diamanten ring. De ober die de cocktail serveerde, werd vergezeld van twee bodyguards, die naast Kylie bleven staan totdat ze haar cocktail had opgedronken. Wie de aanbidder was, is onduidelijk.

Silkstone na 5 jaar terug

Silkstone: Here in your world (48)

Het laatste hitfeit voor Silkstone uit Haarlem, dateert van 2003, toen ze in ruim één jaar vijf (radio) hits scoorden met als topper ‘Ready’ (#59 in 2002). Met ‘Here in your world’, titelnummer van het gelijknamige album, verbeteren ze dat met elf plaatsen. Silkstone bestaat uit zanger Niels Geusebroek en gitarist Frans van Essen (die de band na tien minuten in 1998 oprichtten), drummer Niels Bik, bassist Dave Besse en toetsenist Marco Kuypers. Bijna twee jaar geleden begonnen ze aan het album ‘Here in your world’, dat begin deze maand verscheen en deze week zakt naar #82 in de Mega Album Top 100.

Kamervragen roept kamervragen op

Lange Frans & Baas B: Kamervragen (54)

Lange Frans & Baas B hebben nu reeds hun doelstelling bereikt: hun nieuwe single ‘Kamervragen’ leidt tot kamervragen. Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft minister-president Jan Peter Balkenende ter verantwoording geroepen. Één van zijn ‘Kamervragen’ luidt: “Herkent u de onvrede die Lange Frans en Baas B verwoorden over een gebrek aan transparantie en verantwoording? Zo ja, wat gaat u er daaraan doen? Zo nee, waarom niet?”

In ‘Kamervragen’, de twaalfde hit voor Lange Frans (Frans Hendriks) en de elfde voor Baas B (Bart Zijlstra), doen ze verschillende complottheorieën uit de doeken. De rappers brengen onder meer de dood van Pim Fortuyn in verband met diens protest tegen de Joint Strike Fighter. Ook zetten ze hun vraagtekens bij de vuurwerkramp in Enschede en het onderzoek naar de bouwfraude. De houding van het kabinet wordt in het rapnummer hevig bekritiseerd. “Het volk schreeuwt naar een dove en corrupte top”, zingt Lange Frans. “Het is tijd dat de Kamer antwoorden gaat geven, ik heb Kamervragen.” Tofik Dibi: “Ik herkende me direct in het gevoel dat zij hierin vertolken. Ook ik stoor me eraan dat dit kabinet weigert verantwoording af te leggen over belangrijke issues. Zo stellen Lange Frans en Baas B de oorlog in Irak aan de kaak. De mensen van de straat begrijpen niet waar dit kabinet mee bezig is. Een ander goed voorbeeld dat de rappers aansnijden is het rookverbod in coffeeshops. Dat is net zo gestoord als een dansverbod in een discotheek.”

Later dit jaar komt het derde album van Lange Frans & Baas B uit. Daarnaast zal Lange Frans het programma ‘De derde kamer’ presenteren bij Veronica, waarin de verhouding tussen burger en politiek centraal staat. Sinds 2006 kunnen Nederlandse burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer laten zetten als er 40.000 handtekeningen worden gezet onder een zogenoemd burgerinitiatief. Lange Frans gaat op zoek naar kwesties die wat hem betreft in aanmerking komen voor zo'n initiatief. “'Maatschappelijke betrokkenheid en politiek klinken stoffig en saai, ik wil kwesties als wildplassen, flitspalen en pro-rookcafe's op de kaart zetten”, aldus Frans.

Is Robyn een blijvertje?

Robyn: Handle me (67)

Na vier jaar was er vorig jaar september opeens weer nieuw werk van de Zweedse zangeres Robyn. ‘With every heart beat’ with Kleerup, scoorde ze zelfs haar grootste hit: #7. Met ‘Handle me’ zal moeten blijken of de comeback van Robyn, wiens echte naam Robin Carlsson luidt, geboren in Stockholm op 12 juni 1979, blijvend is. ‘Handle me’ is haar zesde notering. Ze werd ontdekt door een andere Zweedse zangeres, Meja, waar we sinds 2000 niets meer van gehoord hebben.

Opposites rappen voor straf

the Opposites ft. Sef: Vandaag/Me nikes (76)

Willem (Willy) de Bruin uit Noordeinde en Twan (Big 2) van Steenhoven uit Heiloo zijn the Opposites. Het rappen is bij toeval ontstaan, toen ze op de middelbare school voor straf een voordracht moesten houden. Willy deed de voordracht, waarbij hij begeleid werd door Twan. Daarbij ontdekte Willy dat hij talent had voor rappen en ging daar mee verder. Het leidde voor beiden tot een verslaving aan hip-hop. Ze noemen zich Opposites, omdat Willy klein en donker is, terwijl Twan heel lang en blank is.

In 2005 brachten de twee het Engelstalige album ‘Youngsters’ uit, waarna ze snel overgingen op het Nederlands. In datzelfde jaar scoorden ze hun eerste hit met ‘Fok jou!’ (#80), gevolgd door ‘Wat wil je doen’, het thema van de speelfilm ‘Het schnitzelparadijs’, samen met the Partysquad feat. Willie Wartaal, Spacekees, Darryl, Heist-Rockah & Art Officials (#12). 2006 leverde de dubbelhit ‘Oew oew/Slaap’ op (#7). Vorig jaar was het twee keer raak: ‘Je weet zelluf’ (#59), met Ali B en ‘Dom lomp en famous’ (#23), ft. Dio en Willy Wartaal.

Vandaag/Me nikes’ is afkomstig van het album ‘Begin twintig’, volgens de twee een dagboek van een verslag van twee stadspubers die volwassen worden. De track maakten ze samen met Sef, volledig Yousef Gnaoui. Sef maakt deel uit van de groep Flinke namen. Yousef is behalve rapper ook host op feesten als ‘Girls love dj’s’ en ‘The dirty, dirty, dirty’. In het gewone leven is hij art director/ grafisch vormgever bij reclamebureau Habbekrats.

Biertje?!

Vorig jaar was er een incident waarbij Lange Frans tijdens een optreden bekogeld werd met ijsblokjes. Dit keer zijn het the Opposites die bekogeld werden. Tijdens een optreden op 9 februari in ‘Leeuwarden’ kreeg Twan een glas bier over het hoofd. Daarop stopten ze direct met hun optreden en even later werd zelfs het hele optreden afgeblazen.

Vierde hitsingle voor Simple plan

Simple plan: When I’m gone (80)

Het album ‘Still not any’ uit 2005 van de Canadese formatie Simple plan leverde drie hitsingles op: ‘Shut up!’ (#35), ‘Welcome to my life’ (#39), beide in 2005 en ‘Untitled (how could this happen to me)?’ (#51 in 2006). Of het derde titelloze album ook weer zo succesvol zal zijn, is een kwestie van afwachten. Pierre Bouvier (9 mei 1979; zang), Charles ‘Chuck’ Comeau (17 september 1979; drums), David Desrosiers (29 augustus 1980; bas), Sebastian Lefebvre (5 juni 1981; gitaar) en Jeff Stinco (22 augustus 1978; gitaar) hebben er hun hele hebben en houwen in gestopt. Toch zijn de voortekenen niet al te gunstig. Nadat het vorige week op #43 binnenkwam, zakt het deze week naar #75. Dat kan ‘When I’m gone’, de eerste single, al niet meer doen, want dat komt binnen op #80.

Happy hour crew rookt zelf niet

the Happy hour crew: Super smoker (84)

Het success van ‘Goeiemoggel!’ (#17 eind december) smaakt naar meer en dus komt the Happy hour crew met de ‘Super smoker’. Een elektronische sigaret, waarbij je geen teer meer binnenkrijgt, maar wel nicotine. Het grote voordeel voor de omgeving is dat die niet meer meerookt, omdat de sigaret een soort van waterdamp uitblaast en daar is nog niemand aan dood gegaan.

Voor ‘Super smoker’ gingen de heren te rade bij twee Abba-nummers. Het begin van het liedje komt van ‘Hung up’ van Madonna (#1), dat ook al gebruikt werd door Team x in ‘Pump up’ (#42), beide in 2005. Madonna op haar beurt had het van Abba: ‘Gimme! Gimme! Gimme! (a man after midnight)’ (#2 in 1979). De coupletten en het refrein uit ‘Super smoker’ zijn uit ‘Super trouper’ de achtste #1-hit voor Abba uit 1980. ‘Super trouper’ is ook al eens gecoverd door A*teens (#11 in 1999).

Het Ministerie van Volksgezondheid ziet de Super smoker als een medicijn om van het roken af te komen. En dus zou het product aan de eisen van geneesmiddelen moeten voldoen. Ab Klink, minister van Volksgezondheid, gaat het alternatief voor de normale sigaret bespreken met zijn Europese collega-ministers van Volksgezondheid, die samen moeten bepalen of de Super smoker een medicijn of een sigaret is. Tot die tijd mag het product wel verkocht worden, maar er mag geen reclame meer voor gemaakt worden. Dus nu moeten Bert Schenau (DJ Stefan) en Henry Gerritsen (DJ Henry) van the Happy hour crew, de boer op om hun plaatje aan de man te brengen. Zelf roken ze niet. Dus zouden wij ze willen adviseren: steek een Super smoker op, dan weten jullie ook waarover jullie zingen!

MC Apster roept, rapt en rijmt veel

Joeysuki feat. Apster: Chekk (86)

Achter Joeysuki gaat de Tilburgse Joey Lelieveld, geboren op 13 september 1988, schuil. Op zijn vijftiende raakte hij onder de indruk van diverse dj’s. En dus begon hij ook zelf met het draaien van plaatjes. Eerst in kleine clubs en later ook op aanvraag in de grotere clubs. Tegenwoordig is hij de resident-dj in ‘Club Rembrandt’ in Eindhoven. Eind 2006 kocht Joey zijn eigen studio en begon met het maken van eigen liedjes. In september 2007 nam hij de track ‘ Chekk’ op samen met MC Apster, dat nu hun eerste hit is geworden.

MC Apster = Appie Chakur, ook uit Tilburg, geboren op 3 september 1980. Zijn vader komt uit Marokko, zijn moeder uit Spanje, waardoor hij met veel verschillende muzieksoorten in aanraking kwam. Jaren werkte hij in de clubs … als barkeeper. Tijdens een vakantie in 2004 in Mallorca greep hij tijdens een set van Marco V de microfoon en rapte er op los. Terug in Nederland heeft hij hard gewerkt om het vak van MC verder onder de knie te krijgen. Op 9 april 2005 beleefde hij zijn eerste officiële optreden als MC Apster. In 2006 werd hij eerste van Q-factor, een talentenjacht voor rappers. Het is moeilijk uit te leggen wat een MC doet. Appie “Wat ik doe, is moeilijk uit te leggen. Ik roep, rap en rijm veel. Een MC is het verlengstuk van de DJ. Ik voeg iets toe en help hem uit de brand als er iets fout gaat.” Naast zijn eigen optredens, werkt hij samen aan diverse projecten met dj’s en producers.

U2: bijna Exit

U2: Exit (88)

Zoals verwacht zakt ‘Exit’ van U2 al weer in de tweede week. Het effect van de uitzending van Peter R. de Vries waarin het nummer werd gebruikt, ebt snel weg. ‘Exit’ is oorspronkelijk afkomstig van het album ‘The Joshua tree’ uit 1987. In tegenstelling wat we vorige week meldden, is de notering in de Single Top 100 niet tot stand gekomen door verkoop van de albumtrack. Michel Admiraal, senior chartsmanager van GfK Mega Charts, samenstellers van ondermeer de Single Top 100 heeft tegenover de Megaman verklaard dat het wel degelijk gaat om de single download van ‘Exit’. Albumtracks worden (nog) niet meegeteld voor de Single Top 100. Met uitzondering van ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk, zeven weken geleden. Dat was een fout van de samenstellers, waarover we eerder berichtten.

John Dahlbäck leert muziek maken van neef

John Dahlbäck: Blink (89)

‘Het is niet alles goud wat er blinkt’ heet het spreekwoord, maar dat kan zeker niet gezegd worden van ‘Blink’ van de Zweedse dj John Dahlbäck. Het nummer was vorig jaar een grote hit in de Duitse en Vlaamse hitparades. John, geboren in Stockholm in 1985, wordt op vijftienjarige leeftijd geïnspireerd door neef Jesper om ook elektronische muziek te gaan maken. In het begin is het voornamelijk deep-house wat John maakt, maar later gaat het richting Chicago-house, waar de house is ontstaan. Voorheen bediende hij zich van diverse namen zoals Hug, Huggotron, Kaliber, Jetboy of Beckster. Maar sinds vorig jaar brengt hij de zelfgeschreven muziek onder zijn eigen naam uit. Na ‘Blink’ liggen al twee andere tracks klaar waarmee hij ook Nederland wil veroveren: ‘Everywhere’ en ‘Hustle up’.

Album Top 100: Amy Winehouse dubbelplatina

In de Album Top 100 boekt Amy Winehouse dubbelplatina, debuteert negentienjarige Adele met ‘19’ en is Fish tien jaar solo bezig.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Zestig weken staat ‘Back to black’ van Amy Winehouse genoteerd in de Mega Album Top 100, waarvan zes weken (=10%) op de eerste plaats. Inmiddels is het album dubbelplatina en zijn er meer dan 120.000 stuks van verkocht. In december bereikte het al de platinastatus met 60.000 verkochte exemplaren.

Tijdens de Grammy awards mocht Amy er vijf in ontvangst nemen, waaronder eentje voor ‘beste popalbum’. Dat heeft haar zeker geen windeieren gelegd, want mede daardoor is het album in de Billboard Album Top 200 aan een nieuwe opmars bezig: het stijgt deze week van 24 naar #2, met een verkoop van 115.309 stuks, een stijging van 368%!

Leona Lewis: Spirit (4)
Ook in de Mega Album Top 100 lukt het Leona Lewis (nog) niet om de eerste plaats te bereiken. Het album ‘Spirit’ van deze voormalige winnares van X-factor in 2006, komt binnen op de vierde plaats en verkoopt vier keer minder dan ‘Back to black’ van Amy Winehouse. In Groot-Britannië ging het beter, daar kwam ‘Spirit’ eind vorig jaar op #1 binnen en verkocht daar in zeven weken 1.550.037 exemplaren van. Er was er maar eentje dat in 2007 meer verkocht en dat was … ‘Back to black’ van Amy Winehouse. De twee blijven elkaar dus op de hielen zitten.

Adele: 19 (11)
Ze wordt al de nieuwe Amy Winehouse genoemd. Onzin natuurlijk, want er is maar één Amy Winehouse. Toch wordt zo’n uitspraak niet voor niets gedaan. Met Amy waaide er even een frisse wind door Megaland, en dat verwacht men ook van Adele. Drie weken geleden kwam haar album ‘19’ binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst. Met haar negentien jaar was ze de jongste Britse zangeres sinds ‘Mind, body & soul’ van Joss Stone met een #1-album. En laten we wel wezen, ook bij ons komt ‘19’ (bijna) op #1 binnen; het scheelt slechts een ‘eentje:1’!

Kubus+Bang bang: Pie & mash (46)
Kubus (Bart van de Werken) en Bang bang (John Reilly uit Londen) werken op het dubbelalbum ‘Pie & mash’ voor de tweede keer samen. Vorig jaar deden ze dat al op ‘Learning curve’, dat een weekje op #69 stond. De twee kennen elkaar sinds Lowlands 2005, toen Bang bang Kubus aan het werk zag. Bang bang woonde destijds al in Nederland. ‘Pie & mash’ is nog maar net uit, of de twee kondigen nu al het vervolg aan. Ook staat er een soloalbum van Kubus op de rit. Bij ‘Pie & mash’ hoort een achtdelige docusoap die sinds 19 februari elke dinsdagavond door MTV wordt uitgezonden. Daarin keert BangBang terug naar zijn oude leven in Londen. Met Kubus ditmaal, die zo kon ervaren waar zijn kameraad vandaan komt.

Shelby Lynne: Just a little lovin’(91)
Behalve de single ‘Killin’kind’ (#90 in 2001) heeft Shelby Lynn nog niet eerder een notering behaald in ons land. ‘Just a little lovin’’ is het twaalfde album van de als Shelby Lynne Moorer op 22 oktober 1968 in Quantico, Virginia geboren zangeres. Beide ouders zaten in de muziek, waardoor ze het met de paplepel kreeg ingegoten. Mooi meegenomen zou je denken? Niet helemaal, want haar vader, een alcoholicus, schoot haar moeder en zichzelf dood, toen ze zeventien was. Lynn trouwde op haar achttiende, maar scheidde al weer een jaar later. Vervolgens trad ze overal op om haarzelf en haar jongere zus Allison te kunnen onderhouden. Uiteindelijk belandden de twee in Nashville, het mecca van de Country & Western muziek. Begin jaren ’90 schoof ze meer de richting van de countrypop op. In 2004 deed ze een duet met de band Live: ‘Run away’, terug te vinden op het album ‘The best of Live’. In 2005 speelde Lynn de rol van Carrie Cash in ‘Walk the line’, de film over het leven van Johnny Cash.

Vampire weekend: Vampire weekend (92)
Drie weken staat ‘Vampire weekend’ van de gelijknamige band uit New York, genoteerd in de Alternative chart voorheen ‘Scherpe rand van platenland’. Deze week belandt het album ook in de ‘gewone albumlijst’, en komt binnen op #92. Vampire weekend bestaat uit gitarist/zanger Ezra Koenig, keyboardspeler Rostam Batmanglij, drummer Chris Tomson en basgitarist Chris Baio. De vier leerden elkaar kennen op de universiteit van Columbia.

Fish: 13th star (94)
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat zanger Fish de band Marillion verliet om een solocarrière te beginnen. Fish, wiens echte naam Derek William Dick (geboren op 25 april 1958 in Dalkeith, Midlothian, Schotland) luidt, bracht in 1990 zijn eerste album ‘Vigil in a wilderness of mirrors’ uit, goed voor een twintigste plaats. ‘A gentleman’s excuse me’ was daarvan de hitsingle dat tot #26 kwam. Het album ‘13th star’ is in twee versies uitgebracht: met DVD (in een oplage van 10.000 stuks) en eentje zonder DVD. Op zaterdag 22 maart staat Fish in Paradiso Amsterdam.