zondag 24 februari 2008

Album Top 100: Amy Winehouse dubbelplatina

In de Album Top 100 boekt Amy Winehouse dubbelplatina, debuteert negentienjarige Adele met ‘19’ en is Fish tien jaar solo bezig.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Zestig weken staat ‘Back to black’ van Amy Winehouse genoteerd in de Mega Album Top 100, waarvan zes weken (=10%) op de eerste plaats. Inmiddels is het album dubbelplatina en zijn er meer dan 120.000 stuks van verkocht. In december bereikte het al de platinastatus met 60.000 verkochte exemplaren.

Tijdens de Grammy awards mocht Amy er vijf in ontvangst nemen, waaronder eentje voor ‘beste popalbum’. Dat heeft haar zeker geen windeieren gelegd, want mede daardoor is het album in de Billboard Album Top 200 aan een nieuwe opmars bezig: het stijgt deze week van 24 naar #2, met een verkoop van 115.309 stuks, een stijging van 368%!

Leona Lewis: Spirit (4)
Ook in de Mega Album Top 100 lukt het Leona Lewis (nog) niet om de eerste plaats te bereiken. Het album ‘Spirit’ van deze voormalige winnares van X-factor in 2006, komt binnen op de vierde plaats en verkoopt vier keer minder dan ‘Back to black’ van Amy Winehouse. In Groot-Britannië ging het beter, daar kwam ‘Spirit’ eind vorig jaar op #1 binnen en verkocht daar in zeven weken 1.550.037 exemplaren van. Er was er maar eentje dat in 2007 meer verkocht en dat was … ‘Back to black’ van Amy Winehouse. De twee blijven elkaar dus op de hielen zitten.

Adele: 19 (11)
Ze wordt al de nieuwe Amy Winehouse genoemd. Onzin natuurlijk, want er is maar één Amy Winehouse. Toch wordt zo’n uitspraak niet voor niets gedaan. Met Amy waaide er even een frisse wind door Megaland, en dat verwacht men ook van Adele. Drie weken geleden kwam haar album ‘19’ binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst. Met haar negentien jaar was ze de jongste Britse zangeres sinds ‘Mind, body & soul’ van Joss Stone met een #1-album. En laten we wel wezen, ook bij ons komt ‘19’ (bijna) op #1 binnen; het scheelt slechts een ‘eentje:1’!

Kubus+Bang bang: Pie & mash (46)
Kubus (Bart van de Werken) en Bang bang (John Reilly uit Londen) werken op het dubbelalbum ‘Pie & mash’ voor de tweede keer samen. Vorig jaar deden ze dat al op ‘Learning curve’, dat een weekje op #69 stond. De twee kennen elkaar sinds Lowlands 2005, toen Bang bang Kubus aan het werk zag. Bang bang woonde destijds al in Nederland. ‘Pie & mash’ is nog maar net uit, of de twee kondigen nu al het vervolg aan. Ook staat er een soloalbum van Kubus op de rit. Bij ‘Pie & mash’ hoort een achtdelige docusoap die sinds 19 februari elke dinsdagavond door MTV wordt uitgezonden. Daarin keert BangBang terug naar zijn oude leven in Londen. Met Kubus ditmaal, die zo kon ervaren waar zijn kameraad vandaan komt.

Shelby Lynne: Just a little lovin’(91)
Behalve de single ‘Killin’kind’ (#90 in 2001) heeft Shelby Lynn nog niet eerder een notering behaald in ons land. ‘Just a little lovin’’ is het twaalfde album van de als Shelby Lynne Moorer op 22 oktober 1968 in Quantico, Virginia geboren zangeres. Beide ouders zaten in de muziek, waardoor ze het met de paplepel kreeg ingegoten. Mooi meegenomen zou je denken? Niet helemaal, want haar vader, een alcoholicus, schoot haar moeder en zichzelf dood, toen ze zeventien was. Lynn trouwde op haar achttiende, maar scheidde al weer een jaar later. Vervolgens trad ze overal op om haarzelf en haar jongere zus Allison te kunnen onderhouden. Uiteindelijk belandden de twee in Nashville, het mecca van de Country & Western muziek. Begin jaren ’90 schoof ze meer de richting van de countrypop op. In 2004 deed ze een duet met de band Live: ‘Run away’, terug te vinden op het album ‘The best of Live’. In 2005 speelde Lynn de rol van Carrie Cash in ‘Walk the line’, de film over het leven van Johnny Cash.

Vampire weekend: Vampire weekend (92)
Drie weken staat ‘Vampire weekend’ van de gelijknamige band uit New York, genoteerd in de Alternative chart voorheen ‘Scherpe rand van platenland’. Deze week belandt het album ook in de ‘gewone albumlijst’, en komt binnen op #92. Vampire weekend bestaat uit gitarist/zanger Ezra Koenig, keyboardspeler Rostam Batmanglij, drummer Chris Tomson en basgitarist Chris Baio. De vier leerden elkaar kennen op de universiteit van Columbia.

Fish: 13th star (94)
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat zanger Fish de band Marillion verliet om een solocarrière te beginnen. Fish, wiens echte naam Derek William Dick (geboren op 25 april 1958 in Dalkeith, Midlothian, Schotland) luidt, bracht in 1990 zijn eerste album ‘Vigil in a wilderness of mirrors’ uit, goed voor een twintigste plaats. ‘A gentleman’s excuse me’ was daarvan de hitsingle dat tot #26 kwam. Het album ‘13th star’ is in twee versies uitgebracht: met DVD (in een oplage van 10.000 stuks) en eentje zonder DVD. Op zaterdag 22 maart staat Fish in Paradiso Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten