vrijdag 30 september 2022

Hitflits: 5SOS5 derde #1-album voor 5 Seconds of Summer; 'I'm Good (Blue)' eerste #1-notering voor David Guetta

Na twee jaar stilte bracht het Australische 5 Seconds of Summer afgelopen week hun vijfde studioalbum uit en dat blijkt een schot in de roos. 5SOS5 knalt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
5SOS5
 is na 5 Seconds Of Summer (in 2014) en Sounds Good Feels Good (in 2015) hun derde #1-album in Nederland, net als in de Britse albumlijst. In Australië is het hun vijfde #1-album. De 19 nummers (incl. 5 nummers op deluxe edition) op 5SOS5 zijn mede geschreven en geproduceerd 
door de bandleden zelf.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  5 Seconds of Summer: 5SOS5 (77)   *** eerst week op #1, ook in de Vinyl 33 ***
2. EW  Editors: EBM (87), op 48,6%
EBM, het zevende studioalbum van de Britse band Editors, staat voor Editors Blanck Mass. Blanck Mass is de naam van het elektronische project van de Brit Benjamin John Power, die ook al aan drie nummers op het album Violence van Editors uit 2018 meewerkte.
Twee jaar daarna werd Editors gevraagd om voor een Europees festival een speciaal optreden te doen, meer elektronisch van aard. Daarop vroegen ze Benjamin voor hulp. Vanwege corona ging dat optreden niet door. Wel hadden ze als voorbereiding samen met Benjamin al een paar nieuwe nummers gemaakt. Voor zanger Tom Smith was dat voldoende reden om Benjamin te vragen voor het nieuwe album en als nieuw bandlid. De invloed van Benjamin is dan ook duidelijk te horen op het album EBM.
 
Overigens staat EBM ook voor ‘electronic body music’, de gothic-achtige duistere synthpop uit de jaren tachtig en negentig die Benjamin Powers de studio mee in nam.
 
3. (2)   Harry Styles: Harry’s House (29)
4. (4)   Goldband: Betaalbare Romantiek (11)
5. (5)   Burna Boy: Love, Damini (0)

gaan the Analogues Madonna voorbij?
 
Het #1-album van vorige week, Introducing the Analogues Sideshow van the Analogues Sideshow, dankte die positie vooral aan de verkoop na de twee concerten die de groep gaf in de Ziggo Dome. Die concerten zijn alweer bijna twee weken geleden en dus was het te verwachten dat het album zou zakken. Maar dat het helemaal niet meer voorkomt in de Album Top 100 van deze week, hadden we niet verwacht.
 
Nog maar een maand geleden maakte het album Finally Enough Love [50 Number Ones] van Madonna ook al zo’n flinke val, naar #130. Gfk Dutch Charts, dat de lijsten samenstelt, laat ons desgevraagd weten dat het album van the Analogues ver buiten de eerste 200 valt, naar … #518! En dus ja, the Analogues gaan Madonna voorbij, ver voorbij.
 
Einde van de De Dijk nadert
 
Na 41 jaar en ruim 3.000 optredens zet De Dijk er een punt achter. Zanger Huub van der Lubbe (69) in juni daarover: “Het was allemaal geweldig, en dus is het raar om te zeggen: nu ga ik kijken of er voor mij nog iets anders in het vat zit. Maar ik doe het toch. De band biedt niet meer de verrassing waarvoor ik de muziek in ging. Ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen.”
Een andere reden is dat Huub van der Lubbe al jaren gehoorproblemen heeft, hij leidt aan tinnitus. De andere bandleden waren liever doorgegaan. Ze vinden het dan ook erg jammer dat er met Huub's vertrek een eind komt aan De Dijk, maar ze respecteren zijn beslissing.
 
afscheidstournee
 
Vorige week vrijdag, 23 september, is De Dijk begonnen aan haar afscheidstournee met vijf optredens in de Ziggo Dome in Amsterdam. Daarna gaan ze het land in. De afscheidstournee wordt afgesloten met drie optredens in Paradiso Amsterdam, op 15, 16 en 17 december.
 
Twee van de vijf optredens in de Ziggo Dome zorgen er voor dat er twee albums genoteerd staan.
 
#18 Alle Singles (1981-2022) (100)
3cd-box met 56 nummers, singles, albumversies en een live uitvoering van ‘Dansen Op De Vulkaan’. De Dijk: “’Dansen Op De Vulkaan’ is altijd een publieksfavoriet geweest bij onze concerten. Zo ook in de Ziggo Dome vorig jaar. We dachten dat de live-versie daarvan een mooie laatste single zou zijn.”
 
Op herhaling gaat:
#25 40 Jaar (Het Beste Van Nu Tot Toen (100), #3 in 2021

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week.
#10 Musketiers: Musketiers (79)
Niet drie, maar vier musketiers maken deel uit van Musketiers. Dat zijn Paskal Jakobsen, Bertolf Lentink, Paul de Munnik en Daniël Lohues. Het idee om samen wat te gaan doen, kwam van Paskal Jakobsen, zanger van Bløf. Na 30 jaar Bløf had hij de behoefte om daarnaast ook eens met andere muzikanten te spelen. Eind 2017 benaderde hij de andere drie, die stuk voor stuk ja zeiden.
 
Vervolgens brachten de vier regelmatig een midweek door in een huisje in Drenthe, waar de liedjes werden geschreven. Deze werden in twee weken tijd opgenomen in de Exalto studio in Haarlem met Reyer Zwart op bas en Bram Hakkens op drums.
Tijdens ‘Concert At Sea’, in juni/juli van dit jaar trad Musketiers voor het eerst op. Zonder Daniël Lohues, die ook verstek laat gaan bij de huidige theatertournee. Deze tournee stond al voor corona gepland en nu heeft Lohues andere verplichtingen.
 
#16 Vieux Farka Touré & Khruangbin: Ali (81)
Het Texaanse trio Khruangbin scoorde al twee keer in de Album Top 100, Ali maakten ze met de Malinees Boureima ‘Vieux’ Farka Touré, zoon van Ali Farka Touré.
 
#34 Tamino: Sahar (64)
#35 D-Block Europe: Lap 5 (4)
 
Tot slot nog twee albums die op herhaling gaan dankzij de vinylpersing, met tussen spekhaken de notering in de Vinyl 33:
#40 Alice In Chains: Dirt (100), #17 in 1993 [#3]
#86 Marina And The Diamonds: Electra Heart (84), #92 in 2012 [#6]
 
#99 the Neighbourhood: I Love You (1)

SINGLES
 
Zijn eerste hit scoorde de Franse dj David Guetta in 2002 met ‘Love, Don't Let Me Go’ feat. Chris Willis, goed voor een 37e plaats. Daarna zouden er nog tientallen volgen, altijd met een  zanger(es). Slechts één keer week hij daarvan af, het instrumentale ‘The Alphabeat’, dat dan ook één van zijn kleinste hits werd: #88 in 2012.
Na 62 noteringen is het eindelijk raak met zijn 63e hit. Na twee weken op de tweede plaats, stijgt ‘I’m Good (Blue)’ van David Guetta & Bebe Rexha naar de eerste plaats van de Single Top 100. Die eerste #1-hit geldt ook voor Bebe Rexha. Voor haar is ‘I’m Good (Blue)’ al haar grootste hit. Hoogste notering was een vierde voor ‘In The Name Of Love’ met Martin Garrix in 2016.
 
‘I’m Good (Blue)’ van David Guetta & Bebe Rexha is een cover van ‘Blue (Da Ba Dee)’ door Eiffel 65, dat in 1999 twee weken op de eerste plaats stond en vijfde in het jaaroverzicht. Het  is dan ook wel spijtig dat Guetta zijn eerste #1-hit scoort met een cover.
 
een dozijn #1-noteringen in meerdere uitvoeringen
 
Een nummer dat in twee verschillende uitvoeringen op #1 komt is niet uniek, maar wel bijzonder. We zetten ze even op een rijtje, met eerst het origineel en daarna de cover(s):
- 1959: Cliff Richard: Living Doll
            1986: Cliff Richard & the Young Ones
- 1967: Four Seasons: Beggin’ (geen hit)
            2009: Madcon
            2012: Sandra van Nieuwland
            2021: Måneskin
- 1970: Kinks: Lola, de studioversie
            1980: Kinks: Lola (live)
- 1970: Shocking Blue: Venus
            2012: Sandra van Nieuwland
- 1977: Smokie: Living Nextdoor To Alice
           1995: Gompie: Alice, Who The X Is Alice?
- 1991: Gordon: Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn
            2009: Thomas Berge
- 1993: 2 Unlimited: No Limit
            1995: Irene Moors  en de Smurfen, de Nederlandse versie
- 1996: Fluitsma & van Tijn: 15 Miljoen Mensen
            2013: RTL Boulevard United: Koningin Van Alle Mensen
            2020: Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen
- 1999: Eiffel 65: Blue (Da Ba Dee)
            2022: David Guetta & Bebe Rexha; ‘I’m Good (Blue)
- 2000: Abel: Onderweg
            2018: Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd
- 2004: André Hazes: Zij Gelooft In Mij
            2011 Do: Hij Gelooft In Mij
- 2011: 3js: Je Vecht Nooit Alleen
            2011: 3js: Never Alone, Engelse versie
 
Let wel, in bovenstaand overzicht zijn geen remixen, samples of medleys meegenomen. Ook zijn buiten beschouwing gebleven, de #1-hits uit de jaren ’50 en ‘60 die volgens de overlevering gelijktijdig genoteerd stonden. Zoals ‘Mi Lord’ van Edith Piaff en gelijktijdig door Corry Brokken.
 
David Guetta en Bebe Rexha namen ‘I’m Good (Blue) jaren geleden op. Vervolgens draaide Guetta de track in 2017 op het Ultra Music Festival in Miami, maar daar bleef het bij. Dat veranderde nadat een stukje van ‘I'm Good (Blue)’ viral ging op TikTok, waarop het duo besloot het nummer uit te brengen.

SINGLE TOP 5
 
1. (2)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue)       *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Rema: Calm Down, op 0,21%
In de voorlopige Single Top 100 bleef ‘Calm Down’ van Rema (en de remix met Selena Gomez) dicht achter I’m Good (Blue) staan. Het verschil tussen beide nummers was slechts 0,4% (op maandag) en 0,21% (op woensdag)
 
3. EW  Sam Smith & Kim Petras: Unholy
Over een klein uur, om 18.00 uur, gaat de videoclip bij ‘Unholy’ van Sam Smith & Kim Petras in première. De lyric-video is dan al meer 7 miljoen keer bekeken. In Australië en Ierland kwam ‘Unholy’ binnen op de eerste plaats. Andere landen zullen snel volgen.

‘Unholy’ is de voorloper van het vierde studioalbum van de Britse zanger Sam Smith. Hij schreef de tekst samen met de 30-jarige Kim Petras, geboren in Keulen, Duitsland en wonend in Los Angeles. Petras is sinds tiener bezig met muziek, werkte al samen met onder andere Cheat Codes en bracht twee albums uit.
 
4. (3)   Katnuf: Van Mij Zijn
5. (5)   Goldband: Noodgeval
 
Dan volgen tot slot de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#9 Yade Lauren, Cho & Kevin feat. Jordan Wayne: Swim Deep
#38 Glades x Lijpe x Boef: Chance Pakken
 
#40 Alessio & Avenue: 1 Blik
De 26-jarige Jay van Sommeren, de echte naam van producer Avenue, is geboren in  Amsterdam. Op 12-jarige leeftijd verhuisde hij naar Badhoevedorp. Daar begon hij met het namaken van beats op de website ‘Soundclick’.
Vervolgens werkte van Sommeren samen met rapper Era. Na hits voor anderen, waaronder ‘Ze Kent Mij’ van Snelle & Yade Lauren (#5 in 2019), scoort hij nu zelf als Avenue met ‘1 Blik’ samen met rapper Alessio (de Martino).
 
#53 Dean Lewis: How Do I Say Goodbye
#87 Lil Nas X: Star Walkin’ (League Of Legends Worlds Anthem)

Volgende week komen we met het derde kwartaaloverzicht.