vrijdag 8 februari 2019

Hitflits: Within Temptation loopt eerste plaats mis, dubbele top 10 voor Billie Eilish

Na een stilte van vijf jaar komt de Nederlandse groep Within Temptation met het album Resist. Na het vorige album Hydra in 2014, en de gelijknamige wereldtournee, was de vechtlust van zangeres Sharon den Andel afgenomen om aan weer een nieuw album te beginnen. Maar niet alleen muzikaal, ook privé. Haar vader was ernstig ziek en is inmiddels overleden.

Vorig jaar bracht Sharon haar eerste soloalbum uit, onder de naam My Indigo (#3). Fans dachten dat daarmee het voortbestaan van Within Temptation in gevaar kwam, maar dat weersprak de zangeres. En dat blijkt deze week dan ook met de release van Resist, hun zevende studioalbum.

Normaal gesproken was Resist binnen gekomen op de eerste plaats, gelijk hun vorige album Hydra in 2014. Het leek er dan ook echt op de afgelopen week dat de groep daarmee hun vierde #1-notering zou binnen halen.

Op maandag had Resist een voorsprong van bijna 50% op Koud van Hef. Twee dagen later was het overwicht op Koud afgenomen tot bijna 20%. Dus dat het spannend zou worden, lag voor de hand. En uiteindelijk moet ook Within Temptation vaststellen dat een #1-notering niet meer haalbaar is, als een rapper of hiphopper net een album uit heeft. Hoe dat komt?
Een groep als Within Temptation moet het vooral hebben van fysieke verkopen van hun albums. Hun fans willen het album (in de kast) hebben of op hun telefoon of computer, maar niet als stream. Het album komt dan ook binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. Die verkopen vinden vooral plaats in de eerste dagen na de release, dus vanaf de vrijdag. Een #1-notering leunt dus op die eerste verkopen.

Dit in tegenstelling tot albums die uitsluitend digitaal verkrijgbaar zijn, zoals dat van Hef. Zijn Koud wordt de hele week gestreamd, waardoor het verlies in de eerste dagen weer in de rest van de week wordt goed gemaakt, met als resultaat een eerste plaats in de Album Top 100, nu voor de tweede en laatste week.

Volgende week gaat de strijd om de eerste plaats tussen Thank, You, Next van Ariana Grande en ... Francis van Frenna. Inderdaad het album dat in december vier weken op de eerste plaats stond en inmiddels platina is. 

Afgelopen donderdag voegde de rapper als bedankje aan zijn fans, zeven nieuwe tracks toe aan Francis, dat nu dus 21 tracks bevat. De kans dat Grande de strijd wint, achten wij niet zo groot gezien de populariteit van Frenna, die ook nog eens een thuiswedstrijd speelt, waardoor Grande al bij voorbaat met 1-0 achterstaat. Over een week weten we het! Nu over naar de lijst van deze week.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Hef: Koud (tweede week op #1)
2. EW  Within Temptation: Resist (op 8,5%)
3. (2)   Frenna: Francis
4. (3)   Boef: 93
5. (5)   Snelle: Beetje Bij Beetje

En we gaan direct door met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 White Lies: Five
#36 Beirut: Gallipoli
#37 Barrelhouse: The Complete Album Collection – 45 Years On The Road
#59 Fredo: Third Avenue
#83 Charly Lownoise & Mental Theo: The Best Of – 25 Years Anniversary
#91 Luis Fonsi: Vida

SINGLES

In juni 2018 hoorden we voor het eerst van de Amerikaanse Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, kortweg Billie Eilish. Samen met Khalid scoorde ze met ‘Lovely’ haar eerste succesje: een 55e plaats. Het nummer zat in de Netflix-serie ’13 Reasons Why: Season 2’. Drie jaar daarvoor bracht ze, slechts veertien lentes jong, haar eerste nummer uit, ‘She’s Broken’ en een jaar daarop ‘Ocean Eyes’, dat meer dan vijftig miljoen keer is gestreamd.

Na ‘Lovely’ stond Eilish nog genoteerd met ‘When The Party Is Over’ (#34 in november en deze week op #52) en  ‘Come Out And Play’ (#77 in december). Haar EP Don’t Smile At Me stijgt in de 29e week door naar de tiende plaats van de Album Top 100.
Een tiende plaats is dezelfde positie waar haar nieuwe hit ‘Bury A Friend’ op binnenkomt in de Single Top 100. ‘Bury A Friend’ was de inspiratie voor de nummers op haar eerste album When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, dat op 29 maart uitkomt. Billie Eilish is dus zeker niet het zoveelste zangeresje, iets dat menigeen dacht, maar iemand om zeker rekening mee te houden.

3FM Exclusive

Een radiostation die dat al langer in de gaten heeft, is 3FM. Je weet wel, het radiostation dat in zwaar weer verkeert. Niet omdat het zo'n slecht station zou zijn, maar omdat de neergang iedere keer weer wordt benadrukt, Trek je daar niets van aan, maar ga zelf luisteren of het station de moeite waard is. Dan pas kan je er over oordelen.

Terug naar de muziek van Billie Eilish. Zowel ‘When The Party Is Over’ als ‘Bury A Friend’ werd door 3FM verkozen tot Megahit. Daarnaast organiseert het station regelmatig exclusieve concerten en nu komt er ook eentje van Billie Eilish.

Op 23 februari, de dag voor haar concert in TivoliVredenburg in Utrecht, staat Billie Eilish ook in Utrecht, maar dan voor een select publiek in de Metaal Kathedraal. Kaarten voor dit concert kun je winnen op 3FM vanaf 17 februari. Het concert zal die avond ook live door 3FM worden uitgezonden. Het concert van Billie Eilish is de vijfde 3FM Exclusive. Eerder organiseerde het station speciale concerten van Editors, 21 Pilots, Jett Rebel en onlangs nog de Staat.

TOP 5

1. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (vijfde week op #1)
2. (2)   Frenna feat. Mula B: Viraal (op 4,25%)
3. (3)   Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup
4. (5)   Ariana Grande: 7 Rings
5. (4)   Davina Michelle: Duurt Te Lang

Resteert nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 Dimitri Vegas & Like Mike x Frenna: Daar Gaat Ze (Nooit Verdiend)
Na het #1-succes met ‘Verleden Tijd’ samen met Lil Kleine, neemt Frenna opnieuw een nederklassieker onder handen: ‘Daar Gaat Ze’ van Clouseau. Het nummer stond vijf weken lang achter ‘Nothing Compares 2 U’ van Sinéad O’Connor, de bestverkochte single in 1990.

#48 Nienke Plas: Houd Me Vast ( net als ‘Vrijdag’, #25 in november, geschreven door Bizzey)
#56 Cho: Astmaflow
#58 Krezip: Lost Without You
#64 Alec Benjamin feat. Alessia Cara: Let Me Down Slowly
#67 Lauv & Troye Sivian: I’m So Tired
#70 the Chainsmokers feat. Winona Oak: Hope
#78 Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma
#88 A Boogie Wit Da Hoodie: Look Back At It
#97 NOTD, Felix Jaehn & Captain Cuts feat. Georgia Ku: So Close