vrijdag 20 januari 2017

Hitlits: derde album the XX pakt eerste plaats

The XX, het debuutalbum van het gelijknamige Britse trio kwam in 2009 tot de 29e plaats. Opvolger Coexist bereikte drie jaar later de 4e plaats. En nog eens vijf jaar later pakt I See You de eerste plaats.

In 2005 begonnen jeugdvrienden Romy Madley Croft en Oliver Sims, samen met hun schoolvriend Jamie Smith, the XX. De naam heeft geen enkele betekenis, maar is makkelijk te onthouden en wordt altijd in hoofdletters geschreven.
Vorig jaar leek het even of the XX nog maar uit twee personen bestond, doordat bandlid Jamie Smith als Jamie XX een uitstapje maakte met het album In Colour, dat ook de 4de plaats bereikte. Maar intussen waren de andere twee druk in de weer voor het derde album, dat nu overal is overladen met lovende recensies en wereldwijd een succes is. Het album pakt ook de eerste plaats in onder meer België en Groot-Brittannië.

ALBUM TOP 5

1. EW  the XX: I See You
2. (1)   Kensington: Control
3. (3)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome
4. EW  Jett Rebel: Super Pop, zesde notering en vierde top 10-notering
5. (5)   the Weekend: Starboy

Het is gedaan met de rust in de Album Top 100, want naast de albums van the XX en Jett Rebel, zijn er nog negen andere nieuwe albums en dat zijn de volgende:
#10 Bonobo: Migration, zesde album van de Brit Simon Green die zich Bonobo noemt
#15 the Kik: Stad En Land, derde album, opvolger van 2 dat in 2014 tot #11 kwam. Tussendoor nam de band van Dave von Raven samen met zanger Armand het album Armand & the Kik op (#16)

Sinds 2014, het jaar dat ze begonnen, heeft de Nederlandse band Rondé drie singles uitgebracht. Ondanks dat ze alle drie tot 3FM Megahit werden uitgeroepen, haalde geen enkele de Single Top 100. Alleen de East & Young remix van ‘Run’ bereikte in 2015 de 73e plaats.
Wellicht dat het ‘Naturally’, single #4, geen Megahit, maar wel Top Song op Radio 2, beter vergaat, maar nu nog niet. Deze week boeken Rikki Borgelt (zangeres), Armel Paap (guitarist), Sharon Zarr (drums), Cas Oomen (bassist) en Adriaan Persons (toetsenist) wel een ander succes. Het langverwachte debuutalbum Rondé, komt binnen op de 18e plaats.

#44 Orange Skyline: Things That I Hide, debuutalbum van de broers Niels en Stefan van der Wielen, jeugdvriend Mart Atema en Simon ‘Benus’ Christiaanse uit de omgeving van de stad Groningen.

#56 SOHN: Rennen, opvolger van Tremors (#42 in 2014) van SOHN, de Londense producer Christopher Taylor

#64 Paul van Loo / Ivo Rosbeek / Jop Peters / Roy Ginsel: Leedjes Op De Plank, vijftien liedjes vertaald door Limburger Paul van Loo in het Limburg. Jop Peters op gitaar en Roy Ginsel op bas, ondersteunen hem muzikaal. Paul werkt al sinds 2002 samen met componist Ivo Roosbeek.

#69 Yung Nnelg: Contra, solo EP van rapper bij het Amsterdamse rapcollectief SMIB

#86 Pain of Salvation: In The Passing Light Of Day, tiende studioalbum voor deze Zweedse metalband. Na Road Sal Twom dat in 2011 een weekje op #82 stond, is dit hun tweede notering. De band bestaat sinds 1991 onder deze naam.

#92 Jermaine Niffer & DJ D-Train: Veel Vuur Veel Stroom, na enkele eigen producties, slaat Jermaine Rashid Lodowica alias Jermaine Niffer de handen ineen met de 24-jarige Malcolm Sporkslede ofwel DJ D-Train op het album Veel Vuur Veel Stroom.

SINGLES

Shape Of You’ van Ed Sheeran staat voor de tweede week op de eerste plaats, maar voelt de hete adem van ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna in de nek. Het verschil tussen beide nummers is geslonken van 22 naar 12%. ‘Castle On The Hill’ zakt naar de zesde plaats en ook de oudere nummers van Sheeran leveren in:
#84 (69) Thinking Out Loud
#85 (63) Photograph
Zijn album X uit 2015, zakt van de tweede naar de zesde plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (tweede week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 12%)
3. (3)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
4. (5)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
5. (6)   Broederliefde / Emms: Het Is Een Feit

De band One Direction staat inmiddels meer dan een jaar ‘on hold’. De leden wilden meer tijd voor zichzelf en/of een solocarrière. Gitarist Niall Horan scoort zijn eerste hit met ‘This Town’ dat in november de 24e plaats bereikte.

Intussen is voormalig One Direction lid Zayn Malik al toe aan zijn tweede top 10-hit. Na ‘Pillowtalk’ (#9 in februari 2016), scoort hij nu met ‘I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)’, dat in de vijfde week van de 12e naar de 10e plaats stijgt. Hij zingt het nummer met Taylor Swift, die daarmee na ‘Shake It Off’ (#7 in 2014) haar tweede top 10-hit scoort.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#16 the Chainsmokers: Paris
#80 Jon Bellion: All Time Low
#83 DVBBS & CMC$ feat. Koka: Not Going Home
#86 Isaiah: It’s Gotta Be You

Tot zover deze Hitflits. Zondag zijn we er weer met een nieuwe Megaman. Luister dan ook naar de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. Voor een terugblik op 2016 kun je nog steeds terecht onder het kopje ‘het hitjaar 2016’ en de MegaJaarflits 2016.

maandag 16 januari 2017

Megaman bij week 2 – 14 januari 2017

Ed Sheeran schrijft hitgeschiedenis: twee nieuwe nummers bij de bovenste vier

En verder in deze Megaman:
-          rapper ISMO neemt geen blad voor de mond
-          Yade Lauren zingt niet exclusief voor Yellow Claw
-          Kriss Kross Amsterdam komt met eigen nummer
-          ‘De Manier’ is drie maanden onderweg geweest
-          Voormalig Ace of Base zangeres helpt Noors duo aan hit

Na vijf weken moeten the Rolling Stones hun eerste plaats afstaan in de Album Top 100. Maar aan wie? Je leest het in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran schrijft hitgeschiedenis: twee nieuwe nummers bij de bovenste vier

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** hoogste eerste weeks ***

Tien weken had Ed Sheeran in 2014 nodig voor zijn eerste #1-hit: ‘Thinking Out Loud’. ‘Shape Of You’ red het al in de eerste week. Daarnaast scoort hij een vierde plaats met  ‘Castle On The Hill’, waarover zo dadelijk meer. Beide nummers zijn afkomstig van zijn derde album, dat 3 maart uitkomt en als titel ÷ (divide) kreeg.
Beide nummers kwamen vorige week vrijdag tegelijk uit. Vanaf het eerste moment bleek ‘Shape Of You’ het populairste liedje. De eerste dag is het nummer ruim 216.000 keer gestreamd tegenover 173.000 voor ‘Castle On The Hill’. De uiteindelijke standen zijn: ‘Shape Of You’: 2,1 miljoen keer, ‘Castle On The Hill’: 1,1 miljoen. Daar komen dan nog de downloads bij.

radio

Natuurlijk waren de radiozenders er als de kippen bij om de nummers van Ed Sheeran een voornaam plekje te geven op hun playlist. En dus werd de NPO Radio 2 Top Song ‘Castle On The Hill’. 3FM kon geen keuze maken, en riep daarom beide nummers uit tot Megahit, die om en om werden gedraaid. Uniek? Ja en Nee.

in het Engels

In maart 1979 verscheen de benefietsingle ‘Greenpeace’ van de Enschedese groep Teach In, waarvan de opbrengst naar Greenpeace Nederland ging. Het nummer ging over het vlaggeschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior dat vocht tegen de walvisvangst. ‘Every 19 minutes man explodes a harpoon in a whale back’, sprak David McTaggert, de godfather van Greenpeace.

maar ook in het Nederlands

Naast de Engelstalige versie, had Teach In ook een Nederlandstalige versie opgenomen, waarop acteur Kees Brusse de tekst in het Nederlands oplas. Beide nummers waren op één single geperst. In de week dat het plaatje uitkwam, kreeg het alle steun van de omroepen en was het gelijktijdig Steunplaat (NOS), Paradeplaat (TROS), Alarmschijf (Veronica) en Favorietschijf (NCRV). Beide versies werden die week door elkaar gedraaid. De week daarop kwam de single binnen op de zesde plaats, steeg door naar de vijfde plaats, zakte daarna en was na zeven weken verdwenen uit de Nationale Hitparade Top 50.

record Ed Sheeran

Terug naar de twee nummers van Ed Sheeran, ‘Shape Of You’ op #1 en ‘Castle On The Hill’ op #4. Niet eerder is er een artiest geweest (ook the Beatles niet!) die het lukte om in dezelfde week met twee nummers binnen te komen in de top 4.

De laatste jaren is het, doordat de streams van een album meetellen voor de singlelijst, schering en inslag dat een act met meerdere nummers tegelijk binnenkomt. Maar voor het streamtijdperk kwam het niet vaak voor.

Op 8 april 2000 kwam Doe Maar met twee singles tegelijk hoog binnen. ‘Watje’ op de 11de plaats en ‘Als Niet Als’, samen met Brainpower, op de 19e plaats. Daarna kwamen acts wel vaker tegelijk met twee nummers binnen, maar nooit meer zo hoog. Een uitzondering is Michael Jackson. Op 4 juli 2009 kwam hij met 23 singles tegelijk binnen, waaronder vier bij de bovenste tien. Aanleiding was zijn dood op 25 juni, de week daarvoor.

In het kielzog van de twee nieuwe nummers van Ed Sheeran, gaan drie nummers van hem op herhaling:
#63 Photograph (#30 in 2015), 4e hitrun, 48e week
#69 Thinking Out Loud (6x #1 in 2014/2015), 3e hitrun, 87e week
#82 The A Team (#2 in 2012), 5e hitrun, 40e week

Daarnaast sprint zijn album X in de 134e week van de 18e naar de 2e plaats van de Album Top 100 en stijgt zijn album + in de 37e week van de 19e naar de 3e plaats in de Midprice Top 50. Ed is nog steeds hot dus!

Brits record

In de Britse hitparade komen de singles van Ed Sheeran achter elkaar binnen. ‘Shape Of You’ op #1 (227.000 stuks: 137000 downloads, 13,4 miljoen streams), ‘Castle On The Hill’ op #2 (194.000 stuks: 120.000 downloads, 11,07 miljoen streams). Binnen komen op de eerste en tweede plaats is nog niet eerder gebeurd, zelfs the Beatles lukte dat niet!

zondag 15 januari 2017

rapper ISMO neemt geen blad voor de mond

#52 ISMO: Media

Zijn derde album De Waarheid 2 komt binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. We hadden dan ook een hausse aan losse tracks verwacht, maar behalve ‘Comes And Goes’, dat op #94 gaat op herhaling, is ‘Media’ de enige nieuwe track van ISMO, binnen op #52.
ISMO is de op 12 februari 1990 in Breda geboren Ismail Houllich. Rond zijn dertiende hoorde hij het nummer ‘Changes’ van 2Pac. Het nummer inspireerde hem tot het maken van zijn eerste rap. Diverse raps volgden, die zijn neef Achmedos op YouTube zette. In 2016 scoorde ISMO vier hits, waarvan ‘Puur’ met Lijpe het verst kwam: #22.

Op ‘Media’, ‘de vierde macht’, neemt ISMO geen blad voor de mond over de rol van de media: “En door jou is er nog racisme, door jou denken mensen bij het woord Islam gelijk terrorisme…..”.

Yade Lauren zingt niet exclusief voor Yellow Claw

#64 Yellow Claw feat. Yade Lauren: Love & War

Op #77 komt Bizzey, voormalig Yellow Claw-lid binnen met ‘De Manier’, samen met Kraantje Pappie. Sinds het vertrek van Bizzey (juni 2016), scoorde Yellow Claw één hit: ‘Invitation’ feat. Yade Lauren (#82 in september). Die samenwerking is zo goed bevallen dat Lauren ook op ‘Love & War’ de zangeres is. Maar Lauren is niet exclusief voor Yellow Claw.  In oktober zong ze het nummer ‘Langs Je Werk’ van Jonna Fraser naar de 41e plaats!

Kriss Kross Amsterdam komt met eigen nummer

#72 Kris Kross Amsterdam & Conor Maynard feat. Ty Dolla $ign: Are You Sure?

Met ‘Sex’ (#2 in 2016) speelden Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam leentje buur bij ‘Let’s Talk About Sex’ van Salt ‘n Pepa (#1 in 1991). Dit keer komt Kris Kross Amsterdam met een eigen nummer: ‘Are You Sure?’. Daarvoor riep het trio, de broers Jordy en Sander Huisman (neefjes van Henny Huisman van de Sound Mixshow) én vriend Yuki Kempees, de hulp in van de 31-jarige Amerikaanse rapper Ty Dolla $ign (= Tyrone William Griffin Jr.) en de 24-jarige Britse zanger Conor Maynard.

‘De Manier’ is drie maanden onderweg geweest

#77 Kraantje Pappie feat. Bizzey: De Manier

Eind januari sluit Kraantje Pappie zijn Crane III Clubtour af in de AB Club in Brussel. De clubtour is vernoemd naar zijn album Crane III (#22 in 2016), dat deze week stijgt naar de 67e plaats in de Album Top 100. ‘De Manier’ is afkomstig van dat album en de achtste notering voor Kraantje Pappie, die eigenlijk Alex van der Zouwen heet.

Op Crane III werkte Kraantje Pappie voor het eerst met anderen samen, waaronder Sticks, Stuk TV en Bizzey. Met Bizzey, echte naam Leo Rolandschap, nam hij het nummer ‘De Manier’ op. Tot 19 juni 2016 maakte Bizzey deel uit van Yellow Claw. Daarna scoorde hij met het nummer ‘Challas’ feat. Mula B & Louis (#67 in oktober). ‘De Manier’ verscheen al in oktober, maar scoort nu pas.

voormalig Ace of Base zangeres helpt Noors duo aan hit

#89 Kream feat. Clara Mae: Taped Up Heart

Uit Bergen in Noorwegen, komt het producersduo Kream, dat wordt gevormd door de broers Daniel en Markus Slettebakken. De broers hebben al diverse tracks gemaakt en remixen, onder andere ‘Talking Body’ van Tove Lo. Kream wordt nu al getipt als de opvolger van landgenoot Kygo. De naam Kream staat voor ‘Kash Rules Everything Around Me’.

Zangeres op ‘Taped Up Heart’ is Clara Mae, die eigenlijk Clara Hagman heet, geboren op 9 juli 1991 in het Zweedse plaatsje Gävle. Clara deed aan diverse talentenjachten mee (onder andere de Zweedse Idols, die ze net niet won).


Ace of Base

In 2009 werd Clara gevraagd om samen met Julia Williamason de zangeressen Jenny en Linn Bergen van Ace of Base te vervangen. Ace of Base scoorde in de jaren ’90 wereldhits als ‘All That She Wants’ en ‘The Sign’. In 2010 bracht het nieuwe Ace of Base het album The Golden Ratio uit.

solo

In 2012 hield Clara het voor gezien en verliet Ace of Base. In 2014 verliet ook Julia de groep, die officieel nog steeds bestaat. In 2014 startte Clara Hagman haar solocarrière onder de naam Clara Mae. Sindsdien bracht ze diverse singles uit.

‘Taped Up Heart’ is geschreven door het duo Shy, bestaande uit Sara Hjellström and Nirob Islam. Het duo is ook verantwoordelijk voor ‘The Ocean’ van Mike Perry feat. Shy Martin (#10) en ‘All We Know’ van the Chainsmokers feat. Phoebe Ryan (#21), beide in 2016. Overigens treedt Sara Hjellström ook op als Shy Martin, inderdaad de zangeres van ‘The Ocean’