vrijdag 20 januari 2017

Hitlits: derde album the XX pakt eerste plaats

The XX, het debuutalbum van het gelijknamige Britse trio kwam in 2009 tot de 29e plaats. Opvolger Coexist bereikte drie jaar later de 4e plaats. En nog eens vijf jaar later pakt I See You de eerste plaats.

In 2005 begonnen jeugdvrienden Romy Madley Croft en Oliver Sims, samen met hun schoolvriend Jamie Smith, the XX. De naam heeft geen enkele betekenis, maar is makkelijk te onthouden en wordt altijd in hoofdletters geschreven.
Vorig jaar leek het even of the XX nog maar uit twee personen bestond, doordat bandlid Jamie Smith als Jamie XX een uitstapje maakte met het album In Colour, dat ook de 4de plaats bereikte. Maar intussen waren de andere twee druk in de weer voor het derde album, dat nu overal is overladen met lovende recensies en wereldwijd een succes is. Het album pakt ook de eerste plaats in onder meer België en Groot-Brittannië.

ALBUM TOP 5

1. EW  the XX: I See You
2. (1)   Kensington: Control
3. (3)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome
4. EW  Jett Rebel: Super Pop, zesde notering en vierde top 10-notering
5. (5)   the Weekend: Starboy

Het is gedaan met de rust in de Album Top 100, want naast de albums van the XX en Jett Rebel, zijn er nog negen andere nieuwe albums en dat zijn de volgende:
#10 Bonobo: Migration, zesde album van de Brit Simon Green die zich Bonobo noemt
#15 the Kik: Stad En Land, derde album, opvolger van 2 dat in 2014 tot #11 kwam. Tussendoor nam de band van Dave von Raven samen met zanger Armand het album Armand & the Kik op (#16)

Sinds 2014, het jaar dat ze begonnen, heeft de Nederlandse band Rondé drie singles uitgebracht. Ondanks dat ze alle drie tot 3FM Megahit werden uitgeroepen, haalde geen enkele de Single Top 100. Alleen de East & Young remix van ‘Run’ bereikte in 2015 de 73e plaats.
Wellicht dat het ‘Naturally’, single #4, geen Megahit, maar wel Top Song op Radio 2, beter vergaat, maar nu nog niet. Deze week boeken Rikki Borgelt (zangeres), Armel Paap (guitarist), Sharon Zarr (drums), Cas Oomen (bassist) en Adriaan Persons (toetsenist) wel een ander succes. Het langverwachte debuutalbum Rondé, komt binnen op de 18e plaats.

#44 Orange Skyline: Things That I Hide, debuutalbum van de broers Niels en Stefan van der Wielen, jeugdvriend Mart Atema en Simon ‘Benus’ Christiaanse uit de omgeving van de stad Groningen.

#56 SOHN: Rennen, opvolger van Tremors (#42 in 2014) van SOHN, de Londense producer Christopher Taylor

#64 Paul van Loo / Ivo Rosbeek / Jop Peters / Roy Ginsel: Leedjes Op De Plank, vijftien liedjes vertaald door Limburger Paul van Loo in het Limburg. Jop Peters op gitaar en Roy Ginsel op bas, ondersteunen hem muzikaal. Paul werkt al sinds 2002 samen met componist Ivo Roosbeek.

#69 Yung Nnelg: Contra, solo EP van rapper bij het Amsterdamse rapcollectief SMIB

#86 Pain of Salvation: In The Passing Light Of Day, tiende studioalbum voor deze Zweedse metalband. Na Road Sal Twom dat in 2011 een weekje op #82 stond, is dit hun tweede notering. De band bestaat sinds 1991 onder deze naam.

#92 Jermaine Niffer & DJ D-Train: Veel Vuur Veel Stroom, na enkele eigen producties, slaat Jermaine Rashid Lodowica alias Jermaine Niffer de handen ineen met de 24-jarige Malcolm Sporkslede ofwel DJ D-Train op het album Veel Vuur Veel Stroom.

SINGLES

Shape Of You’ van Ed Sheeran staat voor de tweede week op de eerste plaats, maar voelt de hete adem van ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna in de nek. Het verschil tussen beide nummers is geslonken van 22 naar 12%. ‘Castle On The Hill’ zakt naar de zesde plaats en ook de oudere nummers van Sheeran leveren in:
#84 (69) Thinking Out Loud
#85 (63) Photograph
Zijn album X uit 2015, zakt van de tweede naar de zesde plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (tweede week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 12%)
3. (3)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
4. (5)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
5. (6)   Broederliefde / Emms: Het Is Een Feit

De band One Direction staat inmiddels meer dan een jaar ‘on hold’. De leden wilden meer tijd voor zichzelf en/of een solocarrière. Gitarist Niall Horan scoort zijn eerste hit met ‘This Town’ dat in november de 24e plaats bereikte.

Intussen is voormalig One Direction lid Zayn Malik al toe aan zijn tweede top 10-hit. Na ‘Pillowtalk’ (#9 in februari 2016), scoort hij nu met ‘I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)’, dat in de vijfde week van de 12e naar de 10e plaats stijgt. Hij zingt het nummer met Taylor Swift, die daarmee na ‘Shake It Off’ (#7 in 2014) haar tweede top 10-hit scoort.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#16 the Chainsmokers: Paris
#80 Jon Bellion: All Time Low
#83 DVBBS & CMC$ feat. Koka: Not Going Home
#86 Isaiah: It’s Gotta Be You

Tot zover deze Hitflits. Zondag zijn we er weer met een nieuwe Megaman. Luister dan ook naar de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. Voor een terugblik op 2016 kun je nog steeds terecht onder het kopje ‘het hitjaar 2016’ en de MegaJaarflits 2016.

3 opmerkingen:

  1. 'Castle on the hill' zakt niet naar de vijfde, maar naar de zesde plaats

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij album #64 worden de namen van drie bandleden twee keer verschiillend gespeld.

    Super interessant om wekelijks deze blog te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Peter: we hadden de voorlopige stand nog in het hoofd; het is aangepast.

    @Ronald: 2x slip of the ... Inmiddels ook aangpast.

    Dank voor jullie opmerkingen, blijf ons volgen en waar nodig corrigeren!

    BeantwoordenVerwijderen