vrijdag 10 januari 2020

Hitflits: ‘Dance Monkey’ van Tones And I blijft op 14 weken steken; Blinding Lights tweede #1-hit voor the Weeknd.

Vanaf 28 september 2019, dertien weken lang, voerde ‘Dance Monkey’ van Tones And I onafgebroken de Single Top 100 aan. De Australische zangeres hield daarmee drie kanshebbers tegen:
-          Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift (2 weken)
-          Maroon 5: Memories (2 weken)
-          Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (4 weken)
Hoewel ‘Reünie’, de voormalige #1-hit van Snelle, vijf pogingen deed om de #1-positie te heroveren, vond Tones And I verder geen tegenwind. Slechts één week moest ze de eerste plaats afstaan, eind december, aan ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.

De week daarop pakte ‘Dance Monkey’ de eerste plaats weer terug met een grote afstand tot het duet van Emma Heesters & Rolf Sanchez. Er leek dus geen foutje aan de lucht, die vijftiende week kon de Australische niet meer mislopen!

Dachten we en hoopten we, want daarmee zou eindelijk, na twintig jaar, het record van ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal uit 2000, worden geëvenaard. Hij hoeft zich echter nog geen zorgen te maken, want die vijftiende week zit er niet in voor ‘Dance Monkey’ van Tones And I. Net niet, want het verschil met de nieuwe #1 is slechts 0,62%. Het kleinste verschil ooit tussen de #1 en de #2, is 0,1%. Dat was op 11 oktober 2003 tussen 'Anytime, Anywhere, Anytime' van Nena & Kim Wilde en 'Traffic' van Tiësto, die aan het langste eind trok. De week daarop namen de dames alsnog de leiding.

Het zijn echter niet Emma Heesters & Rolf Sanchez die met ‘Pa Olvidarte’ de Australische van de troon stoten, maar de Canadees Abel Tesfaye, ofwel the Weeknd.
Zijn ‘Blinding Lights’, dat sinds 7 december staat genoteerd, stijgt in de zesde week van de derde naar de eerste plaats. Het is na ‘Starboy’ feat. Daft Punk (1x in 2016), zijn tweede #1-hit. Een mooier begin van het Weeknd kan hij zich niet wensen!

Overigens is er al eerder een aanval geweest op het record van Jody Bernal. In 2016 stond ‘One Dance’ van Drake feat Wizkid & Kyla met ‘One Dance’ ook veertien weken bovenaan de Single Top 100. De vijftiende week leek in kannen en kruiken, maar toen kwamen Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ met ‘Cold Water’, dat in de eerste week de eerste plaats overnam van ‘One Dance’.

Het zal wel weer even duren eer die veertien weken weer worden gehaald. Jody Bernal kan (weer) rustig gaan slapen. Zonder de kersthit van Mariah Carey, had ‘Dance Monkey’ de vijftien weken wel gehaald en had hij zijn record moeten delen!

Morgen kijken we of ‘Dance Monkey’ van Tones And I in Australië wel op de eerste plaats blijft staan. Daar heeft ze zeven weken geleden het vorige record van Ed Sheeran met ‘Shape Of You’, 15 weken op de eerste plaats, verbroken. ‘Dance Monkey’ van Tones And I, #10 bij ons, eindigt in het Australische jaarlijst op de tweede plaats, achter ‘Old Town Road’ van Lil Nas X. Meer over buitenlandse hitlijsten, vind je in de Megajaarflits.

SINGLE TOP 5

1. (3)   the Weeknd: Blinding Lights (eerste week op #1)
2. (1)   Tones & I: Dance Monkey (op 0,62%)
3. (2)   Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (op ruim 20%)
4. (4)   Arizona Zervas: Roxanne
5. (5)   Maroon 5: Memories

Drie hits scoorde hij het afgelopen jaar, waaronder een #1-notering voor ‘I Don’t Care’ met Ed Sheeran. Maar op geen van de drie was hij de hoofdact. ‘Yummy’, de hoogste eerste weeks op #7, is dan ook het eerste nieuwe werk van Justin Bieber zelf, sinds ‘Friends’ dat hij maakte met BloodPop® (#5 in 2017). 
‘Yummy’ is de voorloper van zijn vijfde studioalbum, opvolger van Purpose uit 2015, dat zijn internationale doorbraak betekende met drie #1-hits.

documentaire

Deze week werd bekend dat de 25-jarige zanger vorig jaar leed aan de ziekte van Lime, gevolgd door de ziekte van Pfeiffer. Vanaf 27 januari zal Bieber op YouTube te zien zijn in de tiendelige documentaire ‘Seasons’, waarin hij nader ingaat op zijn ziekte en natuurlijk de voorbereiding van zijn nieuwe album dat later deze maand.

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#22 Idaly feat. Kevin & Hef: Hyena’s
#84 Alan Walker & Ava Max: Alone, Pt. II
#93 Childsplay, Geechi & Young Ellens: Juppig
#100 DaBaby: Bop

‘One Team One Dream’ is het motto van Figogang, vijf jongens uit Rotterdam in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar: Derek Suarez, Dishandro Maduro, Gordious Filé, Gordon Filé en Lesley Pengel (Lesje).  Met ‘I’m In The Ghetto’ debuteert de groep, die sinds 2015 bestaat, op de 68e plaats.

ALBUMS

In de eerste weken van het jaar worden nog niet veel nieuwe albums uitgebracht. En dus lukt het oudere albums om (opnieuw) de eerste plaats te bereiken. Vorige week was het de beurt aan When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van Billie Eilish.

Deze week lukt het Snelle met zijn album Vierentwintig. In november stond het album al drie weken bovenaan de Album Top 100. Daarna bleef het in de top 4 rondzwerven. In de jaarlijst van 2019 stond Snelle met twee albums bij de bovenste tien: Beetje Bij Beetje (op #4) en Vierentwintig (op #7).

ALBUM TOP 5

1. (2)   Snelle: Vierentwintig (terug op #1 / vierde week op #1)
2. (3)   Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project (op 4,25%)
3. (4)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding
4. (1)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (nog wel #1 in de Vinyl 33)
5. (6)   Broederliefde: Broeders

25 noteringen, waaronder vier top 10-hits, heeft Idely Faal, kortweg rapper Idaly op zijn naam staan. Daarnaast stond hij ook genoteerd met de EP Eindelijk (#83 in 2016) en het album Idaly (#5 in 2019). Deze week kan hij daar weer een topnotering aan toevoegen, want ook zijn EP Jungle start bij de bovenste tien, op de zesde plaats. Van de acht tracks krijgt alleen ‘Hyena’s’ feat. Hef & Kevin een notering in de Single Top 100.

Rest nog twee andere nieuwe noteringen:
#83 Mustard: Perfect Ten (= de 29-jarige Dijon Isaiah McFarlane uit Los Angeles. Perfect Ten, zijn derde album, stamt al uit juni 2019)
#91 Lauv: ~How I’m Feeling~ (debuutalbum van Ari Staprans Leff, 25 jaar, afkomstig uit San Francisco)
#99 Ynw Melly: Melly vs Melvin (nog een debuutalbum, maar dan van rapper Ynw Melly, waarachter de 20-jarige Jamell Maurice Demons, afkomstig uit Gifford, Florida, schuil gaat)

Tot zover deze Hitflits. Verwijzen we nog even naar de Megajaarflits, die dit weekend bijgewerkt zal worden met onder andere de buitenlandse overzichten.