vrijdag 7 februari 2014

Hitflits: derde #1-album voor Within temptation

Dat een Nederlandse act de eerste plaats zou opeisen in de Album Top 100 stond al direct vast deze week. De vraag was alleen, welke? Wordt het Within temptation dat digitaal het beste verkoopt of pakt Dotan, die een verpletterende releaseparty gaf in Paradiso in Amsterdam, de eerste plek?

Helaas voor Dotan die de voorlopige albumlijst tot donderdag aanvoerde met '7 layers', is het Within temptation geworden met ‘Hydra’, hun zesde studioalbum. Gisteren deed de band een instore in Concerto in Amsterdam, maar die verkopen zijn hier nog niet in verwerkt. ‘Hydra’ is na ‘The silent force’ (in 2004) en ‘The heart of everything’ (in 2007) het derde #1-album voor Within temptation. Het album komt ook binnen op de eerste plaats in de iTunes Store Top 10 Rock Albums van Amerika, Polen, Italië, Zweden en Noorwegen.

aanvulling 9/2: In de Britse albumlijst komt ‘Hydra’ binnen op #6! Hoogste notering tot deze week was #23 voor ‘The unforgiven’ in 2011. Van 'Hydra' zijn 8226 exemplaren verkocht, dat in Nederland ruim genoeg zou zijn voor een eerste plaats.

ALBUM TOP 3

  1. EW Within temptation: Hydra
  2. EW Dotan: 7 layers
  3. (1) Stromae: Racine carrée
Het restant eerste weeks noteringen van deze week is als volgt:
#8 Youp: Wigwam
#10 Birth of joy: Prisoner
#27 Broken bells: After the disco
#45 Toni Braxton & Babyface: Love, marriage & divorce
#63 Mayan: Antagonise
#65 Pat Metheny unity group: Kin (←→)
#74 Bombay bicycle club: So long see you tomorrow, pakken zondag hun eerste #1-notering in de Britse albumlijst. Het album verkoopt 3x meer dan ‘True’ van Avicii
#77 Suzanne Vega: Tales from the realm of the queen of pentacles
#94 Maitre Gims: Subliminal
#96 Mirusia: Beautiful that way – Live from Holland

SINGLES

Net als in de albumlijst (zie daar) was het ook in de singlelijst niet zeker wie de eerste plaats zou pakken. Direct na het weekend werd de voorlopige singlelijst aangevoerd door Willeke Alberti & Johnny de Mol met ‘De glimlach van een kind’. Maar woensdag bleek al dat hun single, ondanks het goede doel, stichting Het Vergeten Kind, niet was opgewassen tegen … ‘All of me’ van John Legend.

Uiteindelijk moeten moeder en zoon genoegen nemen met een vierde plaats, net geen evenaring van vader/opa John de Mol Sr (1931 – 2013), met ‘een beetje’ in 1959. Willeke wist echter al twee keer de tweede (met ‘Spiegelbeeld’ in 1963 en ‘Mijn dagboek’ in 1964) en twee keer de eerste plaats te bereiken. In 1964 met ‘De winter was lang’ en met ‘Gebabbel’ samen met Paul de Leeuw in 1992, als tweede track op ‘Vlieg met me mee (live)’. De muzikaliteit hebben ze allemaal van John de Mol Sr. (1912 -1970), die in de jaren ’30 / ’40 succes had met zijn eigen Orkest John de Mol.

TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (vijfde week)
  2. (4) Pharrell Williams: Happy
  3. (6) Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
Vorige week ging ‘Mag ik dan bij hou’ van Claudia de Breij, op herhaling op #2 en zakt deze week naar #6. Deze week is er weer een nummer dat redelijk hoog op herhaling gaat. Op #31  komt ‘Angel’ van Sarah McLachlan binnen. Het nummer stamt uit 1997, maar kreeg pas in 1999 een notering: één week op … #99!

Met een 31e plaats voor ‘Angel’ wordt dit nu meer dan goed gemaakt en dat dankt de Canadese zangeres aan The voice kids. Tijdens de eerste battle afgelopen vrijdag, zongen Ieke, Merel en Ayoug haar nummer, waarbij Ayoub Maach  door mocht gaan. Sarah McLachlan scoorde in totaal zes hits, met een #7-notering voor ‘Silence’, dankzij Delerium die er een remix van maakte in 2000.

Net niet bij de bovenste tien staat ‘Vrouwkes’ van Snollebollekes dat in de zevende week van 22 naar #11 stijgt en daarmee de grootste feesthit van dit seizoen dreigt te worden. Zover is het echter nog niet, dus snel over naar de eerste weeks noteringen van deze week:

#53 Clean bandit feat. Jess Glynn: Rather be, al twee weken bovenaan de Britse hitparade en dat zal nog wel even blijven. Er zijn er daar in drie weken tijd meer dan 300.000 van verkocht en de afgelopen week boekte het nummer op Spotify een record met 1,09 miljoen streams.
#57 Paloma Faith: Can’t rely on you
#60 Alpenzusjes: Hoemparapapa
#66 U2: Invisible
#73 Chef ‘special: In your arms
#74 3js & Bart Herman: Man in de Spiegel
#79 Roelof: Leef gewoon je eigen leven
#80 Fantasticos: Een nacht met jou
#85 Feestteam: Als ge do ent
#99 Di-rect: Invincible

Tot zover deze hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Morgenmiddag kun je in de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden lezen van de albumnoteringen van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

zondag 2 februari 2014

Megaman bij week 5 – 1 februari 2014

In deze Megaman is John Legend sterker dan Claudia de Breij, die voor de zesde scoort, heeft een derde generatie succes met hetzelfde nummer, gaat Gerard Joling voor de derde keer postuum in duet, fêteert Frans Duijts alleen op Amstel bier en zingt de achter-achternicht van Judy Garland een nummer van Avicii.

In de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM lees je dat Stromae een #1-album in de pocket heeft. Afgelopen vrijdag verscheen 'Hydra' van Within temptation dat het vooral digitaal erg goed doet. Zullen zij Stromae onttronen van de eerste plaats? Vrijdag weten we het en melden we je het in de Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

John Legend ook sterker dan Claudia de Breij

#1 John Legend: All of me  *** vierde week bovenaan ***

In het begin van de week leek het even op dat ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij een serieuze  aanval zou doen op de eerste plaats. Hoe verder we in de week kwamen, bleek echter dat de aanval werd afgezwakt en John Legend zich geen zorgen hoefde te maken. En dus staat ‘All of me’ voor de vierde week bovenaan de Single Top 100.

Mag ik dan bij jou voor de zesde keer een hit

#2 Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou    *** hit op herhaling ***

Toen Claudia de Breij in augustus 2009 nog volop aan haar vijfde theatervoorstelling ‘Hete vrede’ werkte, kon ze niet bevroeden dat het haar vijf jaar later een grote hit zou opleveren. ‘Mag ik dan bij jou’ knalt binnen op #2 en staat al voor de twintigste week genoteerd. Het is dan ook al de vijfde herhalingsoefening! Daarover straks uitgebreid meer.

prijs

De voorstelling ‘Hete vrede’ ging in januari 2010 in première en kreeg direct lovende kritieken. Later dat jaar ontving Claudia de Breij, de Poelifinario, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. De jury noemde de show intelligent bedacht, fraai van vorm en hilarisch van toonzetting.

Ivo Niehe

Maar wat is de link tussen een theaterprogramma waarvan de laatste voorstelling in 2011 werd gespeeld en een #2-notering in 2014? Het antwoord: Ivo Niehe. Vorige week zondag, 26 januari 2014, was een belangrijk deel van zijn TV-Show gewijd aan Claudia de Breij. Sinds eind november 2013 trekt ze het land door met ‘Teerling’, haar zevende theaterprogramma. Tijdens de TV-Show werd daarover gepraat en teruggekeken op onder andere ‘Hete vrede’ en kwam het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ uitgebreid aan bod.
Bijna 2,5 miljoen mensen zagen de TV-Show en een aantal daarvan waren zo onder de indruk van het nummer, dat ze het downloaden. Het gevolg: #2 in de Single Top 100. Een herhaling van de TV-Show in combinatie met voldoende streams had kunnen zorgen voor een #1-notering. Die blijft nu in handen van John Legend met ‘ All of me’.

6x een notering

‘Mag ik dan bij jou’ stamt dus al uit 2009. In 2010 verscheen het nummer op het album ‘Wat ik zeker weet’, dat in 2010, 2011 en 2012 een notering kreeg, niet verder kwam dan #68, maar deze week ook op herhaling gaat op #32.

Hier volgen alle zes runs van ‘Mag ik dan bij jou’ en de aanleiding voor de notering:

(1) In 2011 verscheen ‘Mag ik dan bij jou’ voor het eerst op single, maar kwam in vijf weken niet hoger dan #53. Aanleiding voor de notering was een optreden van Claudia in de ‘Ma-di-wo-do-vrijdagshow’ van Paul de Leeuw op 25 mei 2011. Twee dagen later kwam het nummer binnen op #58.

(2) De tweede run van ‘Mag ik dan bij jou’ begon op 7 januari 2012. Een week daarvoor, op 30 december 2011, zond de VARA haar voorstelling ‘Hete vrede’ uit, bekeken door 865.000 kijkers. Toch bleef het maar bij één week notering.

(3) Dat veranderde bijna twee maanden later met het uitkomen van de DVD van ‘Hete vrede’, waardoor ‘Mag ik dan bij jou’ op 25 februari 2012 binnenkwam op #92. Daar was het waarschijnlijk bij gebleven, als Claudia niet op 24 februari 2012 het nummer in De Wereld Draait Door (DWDD) had gezongen. Op die dag kwam het slechte nieuws rond Prins Willem Friso naar buiten (raakte in coma na een ski-ongeluk) en stond het tv-programma geheel in het teken van de berichtgeving.

In een aangepaste DWDD Recordings speelden Claudia de Breij, Chef'Special, Eefje de Visser en Yori Swart liedjes die troost en hoop bieden. Claudia zong ‘Mag ik dan bij jou’ en het zorgde er voor dat het nummer de week daarop naar #8 steeg en daarna nog zeven weken bleef genoteerd.


(4) Op 1 juni 2013 stond ‘Mag ik dan bij jou’ zomaar een weekje op #100. De aanleiding nu was het album ‘Alleen’ met liedjes uit het gelijknamige theaterprogramma, waarmee ze te zien was in het nieuwe De LaMar theater in Amsterdam. Daaronder de single ‘Nederland’, die ze opnam voor de rubriek ‘Voor de koning’ in het programma ‘Pauw & Witteman’ en ‘Mag ik dan bij jou’.

(5) Tijdens de eerste blind audition van The Voice Kids op 27 december 2013, zong kandidate Lucy het nummer van Claudia. Daarnaast is het nummer tijdens 3FM Serious Request veel aangevraagd. Beide zorgden er voor dat het nummer op 4 januari 2014 binnenkwam op #44. Via #78 zakte het twee weken geleden naar #100.

(6) De zesde run van ‘Mag ik dan bij jou’, deze week begonnen op #2, dankt Claudia de Breij aan de aandacht voor het nummer in de TV-Show, zoals reeds vermeld.

Eigenlijk dankt Claudia alle noteringen aan zichzelf, omdat ‘Mag ik dan bij jou’ een prachtig liedje is. De diverse tv-uitzendingen en uitvoeringen hebben het liedje alleen maar sterker gemaakt. Voorlopig zal het nummer dan nog wel even genoteerd blijven. En daarna sluiten wij een zesde herhalingsoefening zeker niet uit!

Drie generaties scoren met hetzelfde nummer

#17 Willeke Alberti & Johnny de Mol: De glimlach van een kind         *** hoogste eerste weeks ***

Voor de vijfde keer krijgt ‘De glimlach van een kind’ een notering. De eerste keer scoorde André Hazes er mee (#38 in 1987). Vervolgens nam Willeke Alberti het nummer postuum op met haar vader Willy (#33 in 1995). Daarna volgde het trio de Mini baritons (met Jody Bernal in de gelederen, #92 in 1998). Een partyversie was er nog niet en dus maakte Alex West die (#66 in 2012). En nu is er de versie met opnieuw Willeke Alberti, met haar zoon Johnny uit haar huwelijk met John de Mol Jr.

32.000 vergeten kinderen

De aanleiding voor het nieuwe duet is ‘De week van het vergeten kind’, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden. Tot dit jaar ging dit onder de vlag van de Guusje Nederhorst Foundation, vernoemd naar actrice/zangeres Guusje Nederhorst die in 2004 overleed aan kanker. In 2007 richtte haar man Dinand Woesthoff de Guusje Nederhorst Foundation op, ter nagedachtenis aan zijn vrouw, omdat Guusje altijd slecht tegen onrecht tegen kinderen kon.
Sinds begin dit jaar gaat de Foundation verder onder de naam stichting Het Vergeten Kind, omdat dit hiermee duidelijker wordt voor welke kinderen de stichting zich inzet. De stichting organiseert activiteiten voor kinderen die in opvanghuizen zitten waar de speelmogelijkheden maar heel beperkt zijn.

‘De week van het vergeten kind’ loopt van afgelopen woensdag, 29 januari (de tiende sterfdag van Guusje) tot en met aanstaande dinsdag, 4 februari (haar geboortedag). Het motto is ‘Ieder kind verdient een lach’. Dus ook de 32.000 kinderen die in opvangcentra verblijven.

drie generaties

Acteur/presentator John Carel ‘Johnny’ de Mol is al sinds 2010 ambassadeur van, toen nog de Guusje Nederhorst Foundation. Met de nieuwe naam, kwam hij op het idee om het nummer ‘De glimlach van een kind’ op te nemen. Zijn moeder Willeke ( = Willy Albertina Verbrugge) had het nummer al postuum met haar vader Willy (= Carel  Verbrugge) opgenomen en wilde al langere tijd iets met haar zoon doen. Johnny vond het moment nu geschikt en op zaterdag 18 januari hebben ze het nummer ingezongen. ‘De glimlach van een kind’ is nu door drie generaties in de familie Alberti opgenomen.

vertaling

Geen van de vijf vermelde hitversies van ‘De glimlach van een kind’ is origineel. Dat is ‘Toi, tu voudrais’, gezongen door de Franse zanger Claude Francois en de b-kant van ‘Apres tout’. Het was Gerrit den Braber alias Lodewijk Post die op het Franstalige nummer uit 1968, een Nederlandse tekst schreef, zoals hij wel meer deed. De eerste Nederlandstalige versie werd in 1968 opgenomen door Willy Alberti. Claude Francois is bekender dan je denkt, want hij zong ook ‘Comme d’habitude’ (door Paul Anka vertaald in ‘My way’) en ‘Parce que je t’aime mon enfant’ (waarvan Phil Coulter en Bill Martin ‘My boy’ maakten).

Gerard Joling voor derde keer postuum in duet

#33 Gerard Joling & Toon Hermans: Een vriend

Op 22 april aanstaande is het veertien jaar geleden dat één van de bekendste cabaretiers overleed: Antoine Gerald Theodore Hermans. Naast cabaretier was Hermans ook zanger, kunstschilder en dichter. Zelf noemde hij zijn gedichtjes, versjes. Al in 1961 bracht hij zijn eerste gedichtenbundel uit, getiteld ‘Kolderliedjes’. 

In 1983 verscheen het ‘Groot versjesboek’, met meer dan 450 versjes uit eerdere bundels, maar ook nieuw werk, waaronder ‘Een vriend’, dat niet alleen een gedicht is. Toon heeft het ook ingezongen voor het album 'Ik zing van het leven' (#54 in 1996). Die opname is gebruikt voor de versie die Joling heeft ingezongen. Daar zijn nog een orkest en een gospelkoor aan toegevoegd. De opbrengst van ‘Een vriend’ gaat naar het Ouderenfonds, waar Joling zich de laatste tijd al veel voor heeft ingezet.

duetten-album

Joling werd in oktober 2013 benaderd door Eddie Ouwens, een goede vriend van de familie van Toon Hermans. De familie wilde wat doen met het vele materiaal dat Toon heeft opgenomen en heeft Ouwens gevraagd om daarmee aan de gang te gaan. Een album met duetten tussen bekende Nederlanders en Toon Hermans is in de maak en als eerste verschijnt ‘Een vriend’ met Gerard Joling, die daar zeer vereerd mee is.

doe wat met je talent

Maurice Hermans, zoon van Toon en beschermheer van zijn artistieke nalatenschap, deed het verzoek aan Gerard Joling, omdat Toon groot respect had voor Joling en hem een zeer bijzonder artiest vond. Tijdens een etentje met Karin Bloemen op Koninginnedag 1986 had hij Toon Hermans ontmoet, die hem adviseerde wat meer met zijn talent te gaan doen en dat zette Joling (die destijds de halve wereld overvloog) aan het denken. In 1989 reikte Toon aan hem het platina album ‘No more boleros’ uit.

drie keer postuum

Het is niet de eerste keer dat Gerard Joling een nummer opneemt met een artiest die niet meer onder ons is. In 2007 scoorde hij postuum met André Hazes met ‘Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ de hit van het jaar. Het jaar daarop bereikte Joling opnieuw de eerste plaats met ‘Laat me alleen’, postuum met Rita Hovink. Een #1-hit zit er voor ‘Een vriend’, zijn derde postume duet, dit keer niet in. Toon Hermans bereikte die zelf al wel in 1968 met ‘Mien waar is mijn feestneus’.

Frans Duijts trakteert alleen op Amstel bier

#43 Frans Duijts: De allerlaatste is van mij

In 1981 nam André Hazes ‘Het laatste rondje’ op voor zijn elpee ‘Gewoon André’. Dit nummer is lange tijd gehoord in kroegen om aan te geven dat het sluitingstijd is. Vanaf deze week is daar een nummer bijgekomen, dat dezelfde functie heeft: ‘De allerlaatste is van mij’ van Frans Duijts. Het nummer is afkomstig van zijn album ‘Oud & vertrouwd’, dat in november 2013 verscheen. Speciaal voor 42 kroegen in het land, heeft Duijts het nummer 42 keer opgenomen, die het nu kunnen draaien voor ze gaan sluiten. Maar dan alleen in kroegen waar Amstel bier wordt geschonken, want die sponsort het plaatje.

Voor ‘Het laatste rondje’ van André Hazes was er al lange tijd een ander nummer dat werd gedraaid in kroegen: ‘De hoogste tijd’ van Rudi Carrell uit 1968. In de jaren’80 heeft André van Duin dat nummer gepersifleerd in de Dik Voormekaar Show in de rol van Ome Joop. Hilarisch. Het fragment staat op het dubbelalbum ‘Het beste uit de Dik Voormekaar Show en de Lach-of-ik-schiet-show’ uit 1998.

Pitbull mag Austin Mahone aan een grote hit helpen

#48 Austin Mahone feat. Pitbull:  Mmm yeah

‘What about love’ (#44 in 2013) maakte acteur/zanger Austin Mahone nog alleen, maar voor ‘Mmm yeah’ zijn alle registers opengetrokken. Niemand minder dan Armando Christian Pérez, beter bekend als rapper Pitbull, moet de bijna 18-jarige Austin Mahone aan een grote hit helpen. Nog dit jaar komt Mahone met zijn debuutalbum getiteld ‘Junior day’.

George Ezra is rijp voor een eigen podium

#50 George Ezra: Budapest

Als er in één week twee verschillende Megahits konden worden gekozen, dan was vorige week naast ‘Strong’ van London grammar, ‘Budapest’ van George Ezra dat ook geweest. Want beide nummers worden op handen gedragen door de 3FM dj’s. En dus is deze week  ‘Budapest’ van George Ezra alsnog Megahit. Net op tijd, want aanstaande vrijdag start op 3FM Zeroes Request, en worden een week lang alleen maar nummers uit de jaren 2000 – 2009 gedraaid.

George Ezra heet eigenlijk George Barnett, 20 jaar en opgegroeid in Hertford in het oosten van Engeland en nu opererend vanuit Bristol. Ezra zegt beïnvloedt te zijn door de folkzangers Woody Guthrie en Bob Dylan. Vorig speelde Ezra twee nummers tijdens een sessie van de BBC op het vermaarde Glastonbury festival. De kans is groot dat hij daar dit jaar weer staat, maar dan op een eigen podium. Op 16 maart verschijnt zijn tweede EP ‘Cassy o’.

Priscilla ging liedjes schrijven omdat ze de bestaande niets vond

#54 B.O.B. feat. Priscilla: John Doe

Sinds 2010 is B.O.B. (=Bobby Ray Simmons) elk jaar van de partij met één of meerdere nummers. Alleen vorig jaar was hij afwezig, net in het jaar dat zijn album ‘Underground luxury’ verscheen. Van dat album is ‘Jon Doe’, de vijfde single, maar pas de eerste die scoort.


Op ‘John Doe’, dat niet de naam is van een bestaand persoon, maar waarmee een anonieme persoon wordt aangeduid, wordt B.O.B. bijgestaan door Priscilla. Voluit heet ze Priscilla Renea Hamilton, geboren op 14 september 1988 in Vero Beach, Florida. Een zonrijke omgeving, maar of dat invloed heeft gehad op haar zangcarrière? In ieder geval was ze er al vroeg bij, want slechts twee jaar oud zong ze al.
Er moest natuurlijk wel brood op de plank komen en dus ging Priscilla zich richten op het schrijven van nummers voor anderen, want daar is ze zeer succesvol in. We noemen Rihanna (‘California bed’), Mika (‘Popular song’) en Pitbull (‘Timber’ feat. Ke$ha). Maar ze schrijft ook voor Madonna, Chris Brown en Demi Lovato.

Nu Priscilla een hit heeft met ‘John Doe’, komt haar tweede album er wellicht ook nog.

Carnaval / Après-ski hits (3)

Vorige week scoorde een feesthit op #50 de hoogste nieuwe notering, Jettie Pallettie met ‘Walla walla bing beng’, deze week gezakt naar #53. Sowieso is het opvallend dat bijna alle andere feestnummers ook zakken. Alleen ‘Vrouwkes’ van Snollebollekes boekt drie plaatsen winst en komt uit op #22. ‘Op een berg’ van ZUS is na twee weken (70-90) zelfs helemaal verdwenen. Maar ‘gelukkig’ blijft het aantal feesthits op zes, dankzij de binnenkomst van:

#75 het Feestteam feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: Zo lang we nog in leven zijn

Ere wie ere toekomt en dat is aan de Drentse zanger Rene Karst. Hij was in 2011 de eerste die  het nummer ‘Zo lang we nog in leven zijn’ zong. Het nummer was de eerste Nederlandstalige versie van het Duitstalige ‘Nur nicht aus Liebe weinen’ van de Keulse rockband Brings uit 2007. Zoals het een fatsoenlijke muzikant betaamt, vermelde Karst keurig de schrijvers van het nummer: leden van Brings, want dat staat op het label.

Wat Karst echter niet weet, is dat Brings niet eerlijk is geweest. Het nummer is namelijk helemaal niet van hen. Al in 1939 zong Zarah Leander het nummer in de film ‘Es war eine rauschende Ballnacht’, geschreven door Hans Fritz Beckmann (tekst) en Theo Mackeben (muziek). Dat zijn dus de componisten Rene!

Na Rene Karst in 2007 heeft in 2013 de Coronas, de interactieve stand-up popband (u vraagt en wij draaien) het nummer ‘Zo lang we nog in leven zijn’ ook opgenomen. Hetzelfde nummer, maar dan met een andere tekst. En dat doen het Feestteam (Stan van de Dobbelsteen en Peter Barendregt) feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas (Basjan Munten) nu ook: zelfde melodie, zelfde titel, maar een andere tekst. En allen met als basis de melodie van ‘Nur nicht aus Liebe weinen’ van Zarah Leander.

De vraag rest nu nog, hebben de partyzangers het idee om ‘Zo lang we nog in leven zijn’ op te nemen naar aanleiding van de versie van de Coronas of van Rene Karst?

Duke Dumont biedt onderdak aan nieuw talent

#91 Duke Dumont feat. Jax Jones: I got u

Alweer een jaar geleden waren we aangenaam verrast door het nummer ‘Need you (100%)’, dat tot #20 kwam. Verantwoordelijk daarvoor was Duke Dumont feat. A*M*E*. Een jaar later is Dumont (echte naam: Adam Dyment) er weer, nu met Jax Jones en het nummer ‘I got u’. Daarin zit een sample van ‘My love is your love’ van Whitney Houston (#2 in 1999). Jax Jones is de eerste artiest op het label Blasé Boys Club van Duke Dumont. Jones is afkomstig uit Londen en bracht in 2013 het nummer ‘Go deep’  feat. Ava uit.

Achter-achternicht van Judy Garland zingt hit van Avicii

#95 Avicii: Addicted to you

Na ‘Wake me up!’ (#1), ‘You make me’ (#29) en ‘Hey brother’ (#2) komt Avicii met ‘Addicted to you’, vierde single van zijn album ‘True’, dat in September 2013 verscheen. Met uitzondering van ‘You make me’, werd hij op ‘Wake me up!’ ondersteund door Aloe Blacc (zang) en Mike Einzinger (gitarist Incubus) en op ‘Hey brother’ door Dan Tyminski. Geen van hen kreeg daar een credit voor en dat zit er ook niet in voor Audra Mae, die zingt op ‘Addicted to you’. Ook is ze te horen op ‘Shame on you’ en ‘Long road to hell’ van Avicii. Voor ons des te meer reden om Mae voor het voetlicht te halen.

Audra Mae, geboren in Oklahoma City in de Amerikaanse staat Oklahoma, viert op 20 februari haar dertigste verjaardag. Het zingen zit haar wel een beetje in het bloed, want haar  overgrootmoeder, Dorothy Virginia Gumm, maakte deel uit van het variétégezelschap the Gumm sisters. De jongste van de drie zusters, Francis Ethel Gumm, was de latere actrice Judy Garland en dus is Audra Mae de achter-achternacht van haar.

Audra is autodidact, ze leerde zichzelf zingen, gitaar en pianospelen. In 2004 verkaste ze naar Los Angeles, Californië en vond werk als componist. In 2009 bracht ze de EP ‘Haunt’ uit en was haar versie van ‘Forever young’ van Bob Dylan, te horen in de dramaserie ‘Sons of anarchy’. Het jaar daarop bracht ze het album ‘The happiest lamb’ uit.

Inmiddels is Audra Mae een veelgevraagd zangeres. Zo is ze te horen op ‘Run’ van Flo rida feat. Redfoo en op drie nummers op het album ‘Kids in the street’ van All American rejects. Voor Susan Boyle schreef ze het nummer ‘Who I was born to be’, dat terecht kwam op het album ‘I dreamed a dream’, waarvan wereldwijd 9 miljoen stuks zijn verkocht. Met Ferras Alqaisi schreef ze het nummer ‘Good news’ voor Lena die in 2011 voor de tweede keer voor Duitsland meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

‘Addicted to you’ is echter geen nummer van Audra Mae, maar geschreven door Arash Pournouri (producer Avicii), Avicii zelf, Josh Krajcik en countryzanger Morris Mac Davis. Als Mac Davis schreef hij onder andere ‘In the ghetto’ en ‘A little less conversation’, opgenomen door Elvis Presley. Davis zong de demo in voor ‘Wake me up!’ maar Avicii wilde een andere zanger voor het nummer en dat werd Aloe Blacc.

Ronnie Flex doet wat terug voor Mr. Polska

#96 Ronnie Flex feat. Mr. Polska: Zusje

Dit jaar komt Ronnie Flex met zijn debuutalbum. Als voorloper daarop verschijnt de EP ‘Zusje’ met drie nummers: ‘Wacht & zeur’ met Mafe, ‘Draken in m’n cup’ en het titelnummer ‘Zusje’ feat. Mr. Polska.
Het is niet de eerste keer dat Ronnie Flex met Mr. Polska samenwerkt. Twee jaar geleden hielp Flex hem aan een hit met ‘Soldaatje’ (#84). Dit keer is het andersom en vertolkt Mr. Polska op ‘Zusje’ van Ronnie een gastrol. ‘Zusje’ is echter ouder dan ‘Soldaatje’ en dus is het, in de tijd gezien, net andersom.

Ronnie over ‘Zusje’: “’Zusje' was een van de eerste tracks die Boaz en ik ooit maakten, 3 of 4 jaar geleden - toen we samen honderden nummers hebben gemaakt. Polska was er toen ook bij, en die oorspronkelijke line-up hebben gewoon volgehouden tot nu. Het nummer heeft daarna wel een soort update gekregen voor 2014.” Het meisje in de videoclip van ‘Zusje’ is actrice Emily Abigail Ashley Hoes, bekend van tv-series als ‘Spangas’ en ‘Van God los’.