zondag 2 februari 2014

Drie generaties scoren met hetzelfde nummer

#17 Willeke Alberti & Johnny de Mol: De glimlach van een kind         *** hoogste eerste weeks ***

Voor de vijfde keer krijgt ‘De glimlach van een kind’ een notering. De eerste keer scoorde André Hazes er mee (#38 in 1987). Vervolgens nam Willeke Alberti het nummer postuum op met haar vader Willy (#33 in 1995). Daarna volgde het trio de Mini baritons (met Jody Bernal in de gelederen, #92 in 1998). Een partyversie was er nog niet en dus maakte Alex West die (#66 in 2012). En nu is er de versie met opnieuw Willeke Alberti, met haar zoon Johnny uit haar huwelijk met John de Mol Jr.

32.000 vergeten kinderen

De aanleiding voor het nieuwe duet is ‘De week van het vergeten kind’, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden. Tot dit jaar ging dit onder de vlag van de Guusje Nederhorst Foundation, vernoemd naar actrice/zangeres Guusje Nederhorst die in 2004 overleed aan kanker. In 2007 richtte haar man Dinand Woesthoff de Guusje Nederhorst Foundation op, ter nagedachtenis aan zijn vrouw, omdat Guusje altijd slecht tegen onrecht tegen kinderen kon.
Sinds begin dit jaar gaat de Foundation verder onder de naam stichting Het Vergeten Kind, omdat dit hiermee duidelijker wordt voor welke kinderen de stichting zich inzet. De stichting organiseert activiteiten voor kinderen die in opvanghuizen zitten waar de speelmogelijkheden maar heel beperkt zijn.

‘De week van het vergeten kind’ loopt van afgelopen woensdag, 29 januari (de tiende sterfdag van Guusje) tot en met aanstaande dinsdag, 4 februari (haar geboortedag). Het motto is ‘Ieder kind verdient een lach’. Dus ook de 32.000 kinderen die in opvangcentra verblijven.

drie generaties

Acteur/presentator John Carel ‘Johnny’ de Mol is al sinds 2010 ambassadeur van, toen nog de Guusje Nederhorst Foundation. Met de nieuwe naam, kwam hij op het idee om het nummer ‘De glimlach van een kind’ op te nemen. Zijn moeder Willeke ( = Willy Albertina Verbrugge) had het nummer al postuum met haar vader Willy (= Carel  Verbrugge) opgenomen en wilde al langere tijd iets met haar zoon doen. Johnny vond het moment nu geschikt en op zaterdag 18 januari hebben ze het nummer ingezongen. ‘De glimlach van een kind’ is nu door drie generaties in de familie Alberti opgenomen.

vertaling

Geen van de vijf vermelde hitversies van ‘De glimlach van een kind’ is origineel. Dat is ‘Toi, tu voudrais’, gezongen door de Franse zanger Claude Francois en de b-kant van ‘Apres tout’. Het was Gerrit den Braber alias Lodewijk Post die op het Franstalige nummer uit 1968, een Nederlandse tekst schreef, zoals hij wel meer deed. De eerste Nederlandstalige versie werd in 1968 opgenomen door Willy Alberti. Claude Francois is bekender dan je denkt, want hij zong ook ‘Comme d’habitude’ (door Paul Anka vertaald in ‘My way’) en ‘Parce que je t’aime mon enfant’ (waarvan Phil Coulter en Bill Martin ‘My boy’ maakten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten