zondag 2 februari 2014

Gerard Joling voor derde keer postuum in duet

#33 Gerard Joling & Toon Hermans: Een vriend

Op 22 april aanstaande is het veertien jaar geleden dat één van de bekendste cabaretiers overleed: Antoine Gerald Theodore Hermans. Naast cabaretier was Hermans ook zanger, kunstschilder en dichter. Zelf noemde hij zijn gedichtjes, versjes. Al in 1961 bracht hij zijn eerste gedichtenbundel uit, getiteld ‘Kolderliedjes’. 

In 1983 verscheen het ‘Groot versjesboek’, met meer dan 450 versjes uit eerdere bundels, maar ook nieuw werk, waaronder ‘Een vriend’, dat niet alleen een gedicht is. Toon heeft het ook ingezongen voor het album 'Ik zing van het leven' (#54 in 1996). Die opname is gebruikt voor de versie die Joling heeft ingezongen. Daar zijn nog een orkest en een gospelkoor aan toegevoegd. De opbrengst van ‘Een vriend’ gaat naar het Ouderenfonds, waar Joling zich de laatste tijd al veel voor heeft ingezet.

duetten-album

Joling werd in oktober 2013 benaderd door Eddie Ouwens, een goede vriend van de familie van Toon Hermans. De familie wilde wat doen met het vele materiaal dat Toon heeft opgenomen en heeft Ouwens gevraagd om daarmee aan de gang te gaan. Een album met duetten tussen bekende Nederlanders en Toon Hermans is in de maak en als eerste verschijnt ‘Een vriend’ met Gerard Joling, die daar zeer vereerd mee is.

doe wat met je talent

Maurice Hermans, zoon van Toon en beschermheer van zijn artistieke nalatenschap, deed het verzoek aan Gerard Joling, omdat Toon groot respect had voor Joling en hem een zeer bijzonder artiest vond. Tijdens een etentje met Karin Bloemen op Koninginnedag 1986 had hij Toon Hermans ontmoet, die hem adviseerde wat meer met zijn talent te gaan doen en dat zette Joling (die destijds de halve wereld overvloog) aan het denken. In 1989 reikte Toon aan hem het platina album ‘No more boleros’ uit.

drie keer postuum

Het is niet de eerste keer dat Gerard Joling een nummer opneemt met een artiest die niet meer onder ons is. In 2007 scoorde hij postuum met André Hazes met ‘Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ de hit van het jaar. Het jaar daarop bereikte Joling opnieuw de eerste plaats met ‘Laat me alleen’, postuum met Rita Hovink. Een #1-hit zit er voor ‘Een vriend’, zijn derde postume duet, dit keer niet in. Toon Hermans bereikte die zelf al wel in 1968 met ‘Mien waar is mijn feestneus’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten