vrijdag 15 september 2017

Hitflits: Dua Lipa’s wil is wet: New Rules op #1

Haar eerste single ‘Be The One’ bleef vorig jaar april net buiten de top 10 steken. In februari van dit jaar lukte het wel met ‘Scared To Be Lonely’ met Martin Garrix, dat twee weken op de derde plaats stond.

En toen was ze niet meer te houden. In korte tijd bereikte ‘New Rules’ de tweede plaats en toen was het nog maar een kwestie van tijd, dat het nummer de eerste plaats zou halen. Dat is deze week het geval en daarmee scoort Dua Lipa haar eerste #1-hit in Nederland. Op 5 november komt ze naar de Afas Live in Amsterdam.

Dua Lipa is de eerste zangeres in negen maanden tijd die in haar eentje de eerste plaats bereikt. De voorlaatste zangeres die dat lukte, was Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’, dat op oudjaar 2016 naar de eerste plaats steeg en de week daarop ook was verdwenen. Als we deze kersthit even buiten beschouwing laten, is de voorlaatste #1-hit van een zangeres die dat in haar eentje presteerde, Adele met ‘Hello’, in oktober 2015.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Dua Lipa: New Rules (eerste week op #1)
2. (1)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente (op bijna 5%)
3. (3)   Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (6)   Justin Bieber + BloodPop®: Friends

Met een sprong van 38 plaatsen belandt ‘Doe Rustig’ van Lijpe & DJ Stijco op de zevende plaats. Het nummer is één van de elf tracks die een notering krijgen, afkomstig van zijn #1-album Zandloper.

Zijn vorige single ‘Writing’s On The Wall’ bereikte in 2015 in eigen land de eerste plaats, maar kwam bij ons niet verder dan de 32e plaats. 
Maar met ‘Too Good At Goodbyes’ is de Britse zanger Sam Smith weer helemaal terug, want het nummer is de hoogste eerste weeks op #13. Daarmee is het nummer nog tien plaatsen verwijderd van zijn twee grootste hits: ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not The Only One’, die beide in 2014 de derde plaats bereikten. In de Britse hitparade pakt Smith met ‘Too Good At Goodbyes’  de eerste plaats, zijn zesde #1-daar inmiddels.

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:
#18 Soufiane Eddyani: Zina
#25 Zayn feat. Sia: Dusk Till Dawn
#78 Zack Ink feat. LouiVos & 3Robi: Where I Come From
#89 XXXTentacion: Jocelyn Flores

Hé daar missen we nog de noteringen van Latifah. Haar EP On My Way komt binnen op de vierde plaats in de Album Top 100. Drie van de veertien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100:
#56 On My Way feat. Henkie T & NAVI
#74 Gewaarschuwd
#80 Oeps feat. Cho

ALBUMS

Even had de Amerikaanse rockband the National met hun zevende studioalbum Sleep Well Beast de eerste plaats in handen. Maar halverwege de week bleek dat streams het beter doen dan fysieke verkopen (vooral vinyl) en downloads. Zandloper van Lijpe, vorige week de bovenste beste in de Album Top 100, blijft dat uiteindelijk deze week ook, nu voor de tweede week. En ook Alleen van Lil' Kleine blijkt nog iets beter te verkopen. Wel is de derde plaats voor the National hun beste notering ooit; Trouble Will Find Me bleef in 2013 steken op de zevende plaats.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lijpe: Zandloper
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen  (op bijna 11 %)
3. EW  the National: Sleep Well Beast (wel #1 in de Vinyl 33)
4. EW  Latifah: On My Own
5. (4)   Ronnie Flex: Rémi

Resteren de overige tien eerste weeks noteringen:
#8 Nothing But Thieves: Broken Machine
#11 Arch Enemy: Will To Power
#14 Neil Young: Hitchhiker
#20 Tori Amos: Native Invader
#29 Jack Johnson: All The Light Above It Too
#46 Nick Mulvey: Wake Up Now
#57 ODESZA: A Moment Apart
#80 Gregg Allman: Southern Blood
#92 Original Soundtrack: Twin Peaks – Music From The Limited Event Series LP
#93 Helene Fischer: Das Konsert aus dem Kesselhaus

Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 10 september 2017

Megaman bij week 36 – 9 september 2017

laatste week op #1 voor ‘Mi Gente’

En verder in deze Megaman:
-          Lijpe haalt 25 noteringen dankzij twee albums
-          Hansie ziet Lil Bow Wow & Lil Romeo als zijn grote voorbeelden
-          SZA maakt zijn debuut
-          Logic: zelfmoord is nooit de oplossing
-          Is Taylor Swift (ook) ready voor een rechtszaak?
-          Helpt Seeb OneRepublic ook aan grote hit?

In de albumflitsen brengen we je op de hoogte van de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

laatste week voor ‘Mi Gente’

#1 J. Balvin & Willy William: Mi Gente
     *** vijfde week op #1 ***

Het overwicht van ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William op ‘New Rules’ van Dua Lipa, is de afgelopen week geslonken van 11 naar bijna 2,5%. Als deze ontwikkeling zich voortzet, dan staat ‘New Rules’ volledige week bovenaan de Single Top 100 en scoort Dua Lipa haar eerste #1-hit. Hoe het ook zij, de vijfde week op #1 voor ‘Mi Gente’ kan niemand J. Balvin & Willy William meer afnemen.

Lijpe haalt 25 noteringen dankzij twee albums

Vrijdag zagen we dat Zandloper, het derde album van Lijpe binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100. En aangezien de regels voor albumtracks nog steeds niet zijn aangepast, krijgen elf tracks van het album ook een notering in de Single Top 100 en dat zijn:
#45 Doe Rustig!, met DJ Stijco    *** hoogste eerste weeks ***
#54 Heimwee
#77 Tevreden
#79 Andere Tijd
#82 Beseft
#83 Het Komt Allemaal Goed
#87 Uitweg
#91 Marokko
#92 Luister Goed
#93 Geen Zorgen Meer
#98 Brainfreeze


Dankzij deze elf tracks staat het totaal aantal noteringen van Lijpe op 47 stuks. Elf zijn afkomstig van Zandloper, veertien van zijn vorige album Jackpot uit 2016. Blijven er toch nog 22 losse hits over die hij scoorde in 2,5 half jaar. Ja, hiphoppers zijn zeer productief! Grootste hit tot nu toe: ‘Wie Praat Die Gaat’ met Boef en ISMO (#13 in april).

Hansie ziet Lil Bow Wow & Lil Romeo als zijn grote voorbeelden

#57 Hansie / Latifah / Josylvio: Non Stop

Zijn moeder draaide elke zondag R&B, zijn vader luisterde naar reggae en zijn ooms en neven naar hiphop en R&B. Het kon dan niet uitblijven dat ook Hansie (=(= Hans Grants van de Klasse Crew, geboren op 20 mei 1992) besmet zou worden met het hiphopvirus.

Door te luisteren naar onder andere Tupac, 50Cent, Lil Bow Wow & Lil Romeo, raakte Hans geïnspireerd tot het schrijven van nummers. De laatste twee waren voor hem het bewijs dat jonge kinderen ook gewoon rappers konden zijn en dat wilde hij ook graag. Na een ontmoeting in 2007 met producer Esko, mocht Hans enkele nummers opnemen. Vorig jaar nam hij de naam Hansie aan.

‘Non Stop’ is een nummer van Hansie, waarop Latifah en Josylvio te gast zijn.

SZA maakt haar debuut

#71 Maroon 5 feat. SZA: What Lovers Do

Na de #2-hit ‘Moves Like Jagger’ feat. Christina Aguilera in 2011, bleven grote hits uit voor de Amerikaanse band Maroon 5. Maar in 2015 pakten ze de draad weer op met ‘Sugar’ en vorig jaar met ‘Don’t Wanna Know’ feat. Kendrick Lamar, beide goed voor een top 10-notering. ‘Cold’ feat. Future kwam in maart niet verder dan de 36e plaats, dus statistisch gezien moet ‘What Lovers Do’ feat. SZA weer een top 10-hit worden. Voorlopig moeten ze genoegen nemen met een 71e plaats.
Voor SZA is ‘What Lovers Do’ haar debuuthit. Wel stond zij in juni en juli drie weken genoteerd met haar album CTRL dat tot #58 kwam. Achter SZA zit de 26-jarige Solána Imani Rowe uit St. Louis, Missouri. Rowe koos als artiestennaam SZA, daarbij beïnvloed door rapper RZA van de Wu-Tang Clan. Alleen koos ze voor de S in plaats van de R. S staat voor soeverein = onafhankelijk.

Logic: zelfmoord is nooit de oplossing

#73 Logic feat. Alessia Cara & Khalid: 1-800-273-8255

‘1-800-273-8255’ is niet zomaar een telefoonnummer, maar het nummer van de Amerikaanse
National Suicide Prevention Lifeline (NSPL). Bij deze organisatie kan een ieder terecht met zelfmoordneigingen of zij die mensen kennen die dat hebben. De hulpdienst bestaat sinds 6 december en omvat 161 crisis centra waar mensen terecht kunnen, zeven dagen in de week. In Nederland kennen we de stichting 113Onoline en is het telefoonnummer 0900-0113.

Rapper Logic (=Sir Robert Bryson Hall II) schreef het nummer voor iedereen die in de put zit en denkt dat zelfmoord de oplossing is. Logic: “Zelfmoord is nooit de oplossing. Ik wil dat mensen weten dat er altijd hulp is, zoals de NSPL.”
Het nummer is dan ook uitgebracht in samenwerking met de NSPL. Een paar weken nadat ‘1-800-273-8255’ uitkwam, was het aantal telefoontjes naar de hulpdienst met ruim 27% gestegen. En nadat hij het nummer tijdens de MTV Video Awards bracht, was de stijging zelfs 50%.

Zondag 10 september was het internationale zelfmoordpreventiedag.

In het kader van de hitgeschiedenis kijken we nog even naar andere hits waarin een telefoonnummer voorkomt en dat zijn de volgende:
-          Trinity: 002.345.709 (That’s My Number) (#4 in 1976)
-          Tina Turner & Robert Cray: 634-5789 (#14 in 1989), cover van Wilson Pickett
-          De Groothandel & Co: 008 (Er Is Nog Één Wachtende Voor U) (40 in 1991)
-          Heroes & Friends of Rock & Roll feat. André van Duin, Herman Brood & Jan Rietman: 634-5789 (#92 in 1999), Nl. versie van het nummer van Wilson Pickett

bordeel

Er is een nummer, dat geen telefoonnummer in de titel heeft, maar waarvan het telefoonnummer destijds wel een relletje veroorzaakte: 'Skandal im Sperrbezirk (Skandal um Rosie)' van Spider Murphy Gang (#4 in 1982). Zanger Günther Sigl zingt daarin de tekst:
"Ja, Rosi hat ein Telefon
Auch ich hab' ihre Nummer schon
Unter zwounddreißig sechzehn acht
Herrscht Konjunktur die ganze Nacht"

Het liedje gaat over sluiting van de bordelen in de stad München. Van te voren had de groep gecontroleerd of 32-16-8 een bestaand nummer was. Dat bleek niet zo te zijn, althans niet in München, maar wel in andere Duitse steden! Al snel bleek dat grapjassen het nummer 32-16-8 belden en oneerbare voorstellen deden aan de houder van het nummer, soms oudere dametjes! Even was 32168 het beroemdste telefoonnummer in Duitsland.

nieuw nummer

De groep heeft toen de houders van het nummer gecompenseerd door de kosten voor rekening te nemen voor het nemen van een ander telefoonnummer. Tevens ontvingen de gedupeerden een bloemetje van de band!

Is Taylor Swift (ook) ready voor een rechtszaak?

#76 Taylor Swift: … Ready For It?

‘Look What You Made Me Do’ van Taylor Swift stijgt deze week door naar de dertiende plaats. Velen dachten dat dit nummer, het eerste eigen nieuwe werk sinds ‘Shake It Off’ in 2014, kenmerkend zou zijn voor het nieuwe geluid op haar nieuwe album Reputation. Maar dat blijkt geenszins het geval, want zondag kwam ze met het nummer ‘… Ready For It?’, dat weer een heel andere kant op gaat.
Het verschil in geluid is vooral te danken aan twee personen. ‘Look What You Made Me Do’ is geproduceerd door de Amerikaanse muzikant Jack Antonoff (onder andere van ‘Green Light’ van Lorde, maar ook ‘I Don’t Wanna Live Forever’ van Zayn & Taylor Swift). ‘… Ready For It?’ is geproduceerd door de Zweedse producer Max Martin, van vooral popliedjes (onder andere Backstreet Boys, Britney Spears, Ariana Grande én ‘Shake It Off’ van Taylor Swift).

ready voor rechtszaak?

… Ready For It?’ vertoont veel gelijkenis met ‘Kids’ van het album Treats uit 2010 van het Indie duo Sleigh Bells. In 2015 werd een ander nummer van dat album, ‘Infinity Guitars’, gesampled in ‘Stars’ op het album Confident van Demi Lovato, zonder vermelding. Dat pikten zangeres Alexis Krauss en gitarist Derek Edward Miller niet en stapten naar de rechter. In april van dit jaar volgde een regeling tussen de twee partijen, waarvan de details niet bekend zijn gemaakt. De vraag is of het duo nu ook Taylor Swift zal aanklagen en of Swift daar (ook) ready voor is!

helpt Seeb, OneRepublic ook aan grote hit?

#89 OneRepublic with Seeb: Rich Love

Ondanks goede kritieken werd ‘No Vacancy’ van OneRepublic geen grote hit. Hoger dan een 82e plaats in mei zat er in niet in. Voor de opvolger gingen Ryan Tedder en zijn mannen een samenwerking aan met het Noorse Seeb.

In 2016 scoorde Seeb een hitje met ‘Breathe’ (#72), maar het jaar daarvoor was het duo  verantwoordelijk voor de op één na grootste hit van dat jaar: ‘I Took A Pill in Ibiza (remix)’ van Mike Posner. Dankzij de remix zijn er wereldwijd meer dan 5 miljoen van verkocht. Dus de keuze van OneRepublic voor Seeb is misschien nog helemaal niet zo gek.
Seeb bestaat tegenwoordig uit Simen Eriksrud, Espen Berg en Niklas Strandbråten. De eerste twee bedachten in 2005 de naam Seeb, dat is afgeleid van de begin en eindletters van hun namen. Niklas Strandbråten maakt sinds 2016 deel uit van Seeb.

Albumflitsen voor week 36 - 9 september 2017

Na de Hitflits van vrijdag met een nieuwe #1 in de Album Top 100, Zandloper van Lijpe, hebben we nog wat te melden over de andere nieuwe noteringen in de albumlijst. En dat doen we in de vorm van flitsen. Over het ene album vermelden we wat meer dan over het andere.

#8 Clouseau: Clouseau30
Box met 4-cd’s n.a.v. het 30-jarig bestaan van de groep rond de broers Chris en Koen Wouters. De eerste drie cd’s bevatten hits en live opnames. De vierde cd is door de broers zelf samengesteld.

#12 Roxeanne Hazes: In Mijn Bloed
Dit album is het resultaat van een drie jaar durende zoektocht van Roxeanne Hazes naar zichzelf. Op het album heeft ze haar eigen klank ontdekt, die afwijkt van de toon van wijlen haar vader. Uit zo’n veertig liedjes, koos ze er tien. Producer Arno Krabman zorgde dat het ze klinken als echte popliedjes. De tijd van smartlappen lijkt voor Roxeanne Hazes nu echt voorbij.

even herenigd

Hoewel broer, André Hazes Jr. en zus Roxeanne niet meer samen door één deur kunnen, zijn ze vanaf deze week even herenigd, want ook Hazes Jr. staat in de Album Top 100: met Wijzer op #18. En ook wijlen Hazes Sr. staat in de lijst, op #62 met de cd-box De Hazes 100.

#14 LCD Soundsystem: American Dream
Eigenlijk had This Is Happening (#47 in 2010) het laatste album van LCD Soundsystem moeten zijn. Op 2 april 2011 had zanger James Murphy na een marathonconcert in de New Yorkse Madison Square Garden de groep opgedoekt. Hij wilde zich op andere dingen richten. Dat werd onder andere het produceren van Reflektor, het vorige album van Arade Fire.

Maar vorig jaar blies Murphy de groep nieuw leven in en stond LCD Soundsystem op Lowlands. En nu is er dan toch een nieuw album, American Dream, dat beter scoort dan de vorige drie albums

#32 the National: Sleep Wel Beast
Zevende studioalbum geproduceerd door de leden zelf

#35 Walter Trout: We’re All In This Together
In 2014 onderging de Amerikaanse bluesgitarist Walter Trout een levertransplantatie. Kort daarna bracht hij het album Battlescars uit, waarop hij chronologisch zijn strijd met zijn leverfalen beschrijft. ‘Zo’n intens stuk werk, geschreven terwijl de tranen over mijn gezicht rolden”, verklaarde Trout onlangs bij de release van We’re All In This Together. “Ik had echt even een pauze nodig, ik moest iets leuks en lichtvoetig doen. Dit album was echt een en al plezier om te maken.”

En dat is het, want naast Walter Trout treedt de crème de la crème uit de bluesmuziek op. John Mayall, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Sonny Landreth, Joe Louis Walker, Warren Haynes, Randy Bachman, Charlie Musselwhite, Edgar Winter, Eric Gales, Mike Zito, Robben Ford, John Nemeth, en z’n zoon Jon Trout.

#70 Paradise Lost: Medusa
Vijftiende studioalbum van de uit Uit Halifax, Groot-Brittannië, afkomstige gothic metalband. Het is het eerste album met drummer Waltteri Väyrynen, die Adrian Erlandsson opvolgt, die de band op 14 juni 2016 verliet. Hij had het te druk met andere projecten.

#79 Jake Bugg: Hearts That Strain
Vierde album waarop de Britse zanger Jake Edwin Kennedy Bugg op de romantische tour gaat.

#85 Mogwai: Every Country’s Sun
Negende studioalbum van deze Schotse rockband geproduceerd door de Amerikaan David Fridmann, bekend van onder andere the Flaming Lips, Weezer, Tame Impala en MGMT. Fridmann produceerde al eerder een album van Mogwai, Rock Action uit 2001.

#87 Motörhead: Under Cover
Op 28 december 2015, vier dagen na zijn 70e verjaardag, is Ian Fraser Kilmister, beter bekend als zanger en bassist Lemmy van de Britse metalgroep Motörhead overleden aan een agressieve vorm van kanker. De dag daarna kondigden drummer Mikkey Dee en gitarist Phil Campbell het einde van Motörhead aan.
Under Cover is dan ook geen album van Motörhead zonder Lemmy (in het midden), maar gewoon een album van de groep zelf. Het album bevat covers van Judas Priest, Sex Pistols, David Bowie, Rainbow, Ted Nugent, Rolling Stones, Ozzy Osbourne, Ramones, Twisted Sister en Metallica. De nummers zijn afkomstig van eerdere albums van Motörhead tussen 1992 en 2015.

#90 Dixie Chicks: DCX MMXVI
DCX MMXVI is een dubbel live album van het Amerikaanse country trio the Dixie Chicks. De nummers zijn opgenomen tijdens het optreden op 10 oktober 2016 in the Calgary in Los Angeles, het laatste van hun gelijknamige wereldtournee.

#95 OMD: The Punishment Of Luxury
In de jaren ’80 en ’90 scoorde Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) negen hits, waaronder de #1-hit ‘Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)’ in 1982. In 2006, na een onderbreking van tien jaar, bliezen Paul Humpreys en Andy McCluskey, mannen van het eerste uur, nieuw leven in OMD.
Vier jaar later verscheen het album History Of Modern op dat bij ons een weekje op #97 stond. The Punishment Of Luxury is hun dertiende studioalbum dat in eigen land binnenkwam op de vierde plaats, maar bij ons niet verder zal komen dan de 95e plaats.