vrijdag 29 juli 2016

Hitflits: Jody Bernal kan weer rustig slapen; ‘One Dance’ is geen bedreiging meer voor zijn record; ‘Cold Water’ is de nieuwe #1

Iedere week kwam ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla dichterbij het record van Jody Bernal, dat in 2000 vijftien weken op de eerste plaats stond. Deze week stond ‘One Dance’ op het punt het nummer van Bernal te evenaren. Bernal, die zich de laatste weken toch wel zenuwachtig begon te voelen, kan weer rustig gaan slapen, want een vijftiende week zit er niet meer in voor ‘One Dance’ en dus ook geen nieuw record zoals we woensdag al meldden in een ingelaste Hitflits.

Vorige week vrijdag kwam het nummer ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ uit. Wereldwijd had het nummer slechts vier dagen nodig om #1 te komen, in ons land een dag minder. Dit keer was dat niet zozeer te danken aan het aantal streams, maar aan het aantal downloads die ‘Cold Water’ het laatste zetje gaven.
Voor Major Lazer en MØ is ‘Cold Water’ na ‘Lean On’ met DJ Snake, hun tweede #1-hit. Justin Bieber is met ‘Cold Water’ aan zijn vierde #1-notering toe. De eerste twee scoorde hij in 2015: ‘What Do You Mean?’ (8x) en ‘Sorry’ (2x), de derde, ‘Love Yourself’ (9x) ging over twee jaren: 2015/2016. De combinatie Justin Bieber - Ed Sheeran blijkt zeer succesvol, want na ‘Love Yourself’ schreven de twee ook mee aan ‘Cold Water’.

SINGLE TOP 5

1. EW  Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
2. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
3. (2)   Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling
4. (4)   Broederliefde: Jungle
5. (3)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar

Zonder ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ, had ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla nog op de eerste plaats gestaan. Het nummer zakt slechts naar de tweede plaats en verliest relatief zo’n 19%. We durven zelfs te stellen dat zonder ‘Cold Water’, ‘One Dance’ het nog langer had volgehouden bovenaan, met een mogelijk record aantal weken.

ook geen Britse evenaring

Dat is wel wat anders in de Britse hitparade, die nu wordt uitgezonden. Volgens voorlopige cijfers zal ‘One Dance’ een flinke val maken, naar de vijfde plaats! Zonder ‘Cold Water’ had ‘One Dance’ daar dus niet eens meer op de eerste plaats gestaan, maar was ‘Perfect Strangers’ van Jonas Blue feat. JP Cooper de nieuwe #1 geworden. Een evenaring van het record van ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, zestien weken op #1 in 1991, zat er dus sowieso niet in voor ‘One Dance’.

Eigenlijk is daar de teruggang van ‘One Dance’ vorige week al ingezet, toen het nummer nog maar net de eerste plaats haalde. Die vijftiende week was nog te danken aan een toename van ruim 33% van het aantal downloads, vanwege een aanbieding op iTunes voor alle downloads  (geen 99p maar 59p), terwijl het aantal streams verder terugviel naar 43.340 stuks. (dat staat voor ruim 4,3 miljoen streams). Daar is ‘Cold Water’ dus niet de spelbreker!

Terug naar onze hitparade, waarin de bijna #1 in de Britse hitparade, ‘Perfect Strangers’ van Jonas Blue feat. JP Cooper, de top 10 binnen knalt. In de vijfde week sprint het nummer van de 20e naar de 7e plaats. Maar met elf plaatsen winst is het deze week niet de topsprinter. Die eer gaat deze week naar ‘Heathens’ van Twenty One Pilots dat in de vierde week van 88 naar #69 gaat, een winst van negentien plaatsen.

Naast ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ zijn er nog vier nieuwe noteringen en dat zijn de volgende:
#59 Ali B feat. Kenny B & Brace: Let’s Go
#92 Clean Bandit feat. Louisa Johnson: Tears
#94 Jairzinho: Elke Keer
#100 Cho: Popalik

ALBUMS

Opnieuw blijft Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de achtste week. Gezien de huidige staat van Nederland (in vakantiesferen), verwachten we dat die negende week ook zal worden gehaald. En daarmee evenaart het album een andere Nederlandse hiphop act: Lil’ Kleine met WOP!, dat gedurende twee sessies negen weken bovenaan stond.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (achtste week op #1)
2 .(2)   Rotterdam Airlines: Gate 16
3. (3)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
4. (5)   Drake: Views
5. EW  Bear’s Den: Red Earth & Pouring Rain

Zoals vorige week al vermeld, zijn de verkopen van albums flink gedaald. Ook deze week is Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde niet het bestverkochte album ons land, maar opnieuw het verzamelalbum 538 Hitzone 78. Het verschil tussen beide albums is ruim 60%!

Tot slot geven we je nog een overzicht van de ander eerste weeks noteringen:
#44 Livin’Blues: One Night Blues – Complete Album Collection
#65 Gucci Mane: Everybody Looking

Met slechts drie nieuwe noteringen gebeurt er weinig in de albumlijst. Nederland volop in de vakantie stand dus. We zijn dan ook benieuwd hoe Hans Schiffers dat zondagavond oplost tijdens de uitzending van de Album Top 50 op NPO Radio 2. Daarvoor melden wij ons nog met een nieuwe Megaman.

woensdag 27 juli 2016

Ingelaste Hitflits: geen evenaring record Jody Bernal door Drake c.s.

Officieel is het over twee dagen, maar nu al kunnen we op basis van voorlopige download en streamingcijfers met zekerheid stellen dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla geen records meer zal breken. Meer dan veertien weken op de eerste plaats in de Single Top 100 zit er niet in. En daarmee blijft ‘One Dance’ onder het record van Jody Bernal steken, die in 2000 vijftien weken op de eerste plaats stond met ‘Que Si, Que No’.
Spelbreker is Justin Bieber, die met Major Lazer & het nummer ‘Cold Water’ opnam. Binnen no-time stond het nummer wereldwijd bovenaan de downloadlijsten en binnen enkele dagen ook van de streamingplatforms. ‘Cold Water’ is dan ook aanstaande vrijdag de nieuwe #1 in de Single Top 100. Wellicht dat het nummer er wel in slaagt het record van Bernal te evenaren!

Tot zover deze ingelaste Hitflits. Vrijdag volgen de definitieve cijfers!

zondag 24 juli 2016

Megaman bij week 30 – 23 juli 2016

laatste week op #1 voor ‘One Dance’?

En verder in deze Megaman:
-          Justin Timberlake voor tiende week achter ‘One Dance’
-          Gass is een extraatje
-          Nederlandse dj laat kassa rinkelen voor Kevin Lyttle
-          5 Seconds of Summer scoort matig met themanummer ‘Ghostbusters III’
-          Salut is (een feestje) voor 18+
-          Wazig is niet altijd wazig

Vanwege het ontbreken van (voldoende) streams loopt een Nederlandse zanger zijn #1-notering mis in de Album Top 100. Wie? Je leest het in de Hitflits, met onder andere de tien bestverkochte albums aller tijden in Groot-Brittannië.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

laatste week voor ‘One Dance’?

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** veertiende week op #1 ***

Deze week pakt ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla de veertiende week bovenaan de Single Top 100. Daarmee gaat het nummer voorbij aan ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato, dat tot 30 september 2000 met dertien weken, het nummer was met het meeste aantal weken bovenaan.
De week daarop evenaarde ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal hert record van Borsato en plakte er ook nog eens twee weken aan vast. Een record van vijftien weken dat nog steeds niet verbroken of geëvenaard is.

laatste week voor ‘One Dance’? (1)

Die evenaring zit er misschien nog wel in, volgende week. Maar meer dan vijftien weken zal erg moeilijk worden. Het hing al in de lucht (eh ether) en afgelopen vrijdag was hij er dan eindelijk: ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ. Sowieso krijgt het nummer alle radiosteun (Alarmschijf, Megahit, Grandslam etc.), airplay die echter niet meetelt voor de Single Top 100. Maar zowel de downloads als streams gaan hard en beide tellen wel mee. Het zal er vrijdag omspannen!

laatste week voor ‘One Dance’? (2)

Die laatste week voor ‘One Dance’ gaat ook op voor noteringen elders in de wereld, zoals de Britse hitparade waar het nummer ook klaar staat om het record van meeste aantal weken op de eerste plaats te evenaren.

Deze week pakt ‘One Dance’ daar al de vijftiende week bovenaan (59.563 stuks: 43.340 streams, 16223 downloads) en evenaart daarmee ‘Love Is All Around’ van Wet Wet Wet uit 1994. Bij ons stond dat nummer vier weken bovenaan, maar in de Britse hitparade waren dat er vijftien! De komende week zal blijken of ‘One Dance’ ook nog ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams kan evenaren. En daar zal het dan ook wel bij blijven. Tenzij …

Justin Timberlake voor tiende week achter ‘One Dance’

#2 Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling!

Eigenlijk hadden we ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake niet meer op een tweede plaats verwacht, maar ‘Bailar’ van Deorro feat. Elvis Crespo. Dat nummer blijft op de derde plaats staan en moet nog een weekje wachten of …
Met deze week, staat ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake voor de tiende week op de tweede plaats. Dat is geen record, want ‘Rolling In The Deep’ van Adele hield het zelfs elf weken vol op de tweede plaats. Alleen er is wel een verschil: ‘Rolling In The Deep’ bereikte de eerste plaats, iets dat ‘Can’t Stop The Feeling!’ nog steeds niet gelukt is. En die elf weken waren ook niet onafgebroken.

En dus boekt ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake een bijzonder record. Eigenlijk vorige week al met negen weken, maar toen hadden we het te druk met andere noteringen. Gelukkig wees Martijn Poortvliet ons daar nog even op. Bedankt Martijn!

We zijn daarop de hit-geschiedenis ingedoken en kwamen boven met de top 5 van nummers die nooit de eerste plaats haalden, maar wel een flink aantal weken op de tweede plaats stonden. Onder elke pechvogel staat het nummer (of meerdere!) dat wel de eerste plaats haalde:
  1. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling! (10x in 2016)
Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
  1. Krezip: I Would Stay (8x in 2000)
Jody Bernal: Que Si, Que No
  1. Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better) (8x in 2015)
Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs (4 weken)
Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (4 weken)
  1. Shakira: Underneath Your Clothes (7x in 2002)
Elvis Presley vs JXL: A Little Less Conversation (5x)
Tiziano Ferro: Perdono (2x)
  1. Shocking Blue: Mighty Joe (7x in 1969/1970)
the Cats: Marian (5x)
D.C. Lewis: Mijn Gebed (2x)

Justin Timberlake, Krezip en Shocking Blue stonden onafgebroken het vermelde aantal weken op de tweede plaats.

Gass is een extraatje

#37 Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass

Met ‘One Night Stand’ bezorgde hij zowel B-Brave als zichzelf de eerste top 10-notering (4x #4 in juni). Zijn eigen hit ‘Summer 16’ staat al weer zes weken genoteerd en met ‘Gass’ scoort hij zijn zeventiende notering in nog geen acht maanden. We kunnen dus wel stellen dat het met Sevairo Mook alias Sevn Alias voor de wind gaat.
Sevn Alias, geboren in Amsterdam en nu woonachtig in Rotterdam, brengt zijn nummers uit op het label Rotterdam Airlines. Deze week bracht het label het album Gate 16 uit, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100. Op dat album niet alleen werk van Sevn Alias, maar ook dertien andere rappers en hiphoppers, al dan niet in een samenwerkingsverband. Als single fungeert ‘Gass’ van Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO (= Brian Oduro) & Jairzinho, dat de hoogste eerste weeks is op #37.

extraatje

Eigenlijk zou ‘Gass’ helemaal niet op het album komen. Luciano Winter, samen met zijn broer Jairzinho, oprichter van Rotterdam Airlines tegenover 3 voor 12: “Het album was al af, de jongens bereidden zich voor op en een 101 Barz sessie en maakten toen deze track. Nog diezelfde avond werd ie ergens op een festival gedraaid en merkten we dat er iets mee aan de hand was.”

Nederlandse dj laat kassa rinkelen voor Kevin Lyttle

#60 Cheat Codes & Dante Klein: Let Me Hold You (Turn Me On)

Voor ‘Sex’ (#2 in april en mei) liet Cheat Codes (het Amerikaanse trio bestaande uit Trevor Dahl, Kevin Ford en Matthew Russell) zich inspireren door ‘Let’s Talk About Sex!’ van Salt ’n Pepa (#1 in 1991). Daarbij werd het drietal geholpen door de broers Jordy en Sander Huisman alias Kris Kross Amsterdam.
Ook voor hun nieuwe hit, ‘Let Me Hold You (Turn Me On)’ put Cheat Codes uit een grote hit uit het verleden. Dit keer kwam het trio uit bij ‘Turn Me On’ van Kevin Lyttle (#2 in 2003). Tien jaar later nam Lyttle het nummer zelf nog een keer op met Matt Houstoin – Tropical Family, maar scoorde er niet mee.

Kassa!

Anno 2016 kan Kevin Lyttle achterover leunen en wachten tot de afrekening binnenkomt van de Buma/Stemra van St. Vincent en de Grenadines in de Caribische Zee, want opnieuw wordt zijn nummer een hit. Binnen drie weken is ‘Let Me Hold You (Turn Me On)’ wereldwijd al meer dan 15 miljoen keer gestreamd. De nieuwe versie is een productie van Dante Klein.


potten en pannen

Dante Klein klinkt Duits, maar is Nederlands. Max Krul is zijn echte naam, 20 jaar jong. Nog in de luiers toonde hij al veel interesse in alles wat met muziek en geluid te maken heeft. De familie Krul heeft het dan ook flink moeten ontgelden als hij weer eens op potten en pannen sloeg, tijdens een mini-jamsessie met z’n jongere zusje!

Later verlegde hij zijn interesse naar de piano, waarop hij ook liedjes ging schrijven. En toen hij zijn eerste DJ apparatuur kreeg, wist hij het zeker: de muziek in! Vorig jaar bracht Spinnin’ Records, het dancelabel bij uitstek, zijn eerste track uit: ‘Ertesuppe’. Begin dit jaar maakte hij samen met Milow en Sam Feldt het nummer ‘Feels Like Home’. Krul studeert aan de Herman Brood Academie in Utrecht.

5 Seconds of Summer scoort matig met themanummer ‘Ghostbusters III’

#81 5 Seconds of Summer: Girls Talk Boys

Wat waren ze blij, het Australische viertal van 5 Seconds of Summer, dat ze ‘Girls Talk Boys’, het themanummer van ‘Gostbusters III’ mochten inzingen. Het nummer werd hen aangeleverd door John Ryan (One Direction, Jason Derulo en zijn eigen #1-hit ‘Fireball’ met Pitbull), Teddy Geiger (Tiësto, Shawn Mendes), Ammar Malik (Maroon 5, Pitbull) en Eic Frederic (Meghan Trainor, Luchmoney Lewis, Pitbull/’Fireball’).

Maar vooralsnog slaat het nummer van de film, die op 14 juli bij ons in première ging, niet echt aan. Dat het nummer bij ons binnenkomt op #81, het zij zo. Maar in eigen land op #21, dat valt vies tegen. Alleen de schotten lijken het nummer te waarderen, want daar staat het op de zesde plaats. De groep mag blij zijn als het nummer volgende week nog bij ons genoteerd staat! Zo niet, dan is het de vijfde notering dat het maar één week volhoudt.

In ‘Ghostbusters III’, de derde film over een groepje wetenschappers dat de strijd aangaat met spoken en geesten, worden de hoofdrollen dit keer gespeeld door vier actrices, die allen een link hebben met cabaret of stand-up komedie.
Het idee voor Ghostbusters komt van Dan Aykroyd, Harold Ramis en Ivan Reitman (producer). De eerste twee speelden ook in de eerste twee Ghostbusters-films en hebben een cameo in ‘Ghostbusters III’, waarmee ze qua inhoud geen bemoeienis hadden.

Voor de eerste Ghostbusters-film uit 1984 schreef Ray Parker Jr. het gelijknamige thema en scoorde daar een #5-hit mee. ‘Ghostbusters II’ verscheen in 1989 en opnieuw werd het nummer van Ray Parker Jr. gebruikt, maar nu in een remix met een rap van Run-D.M.C. De nieuwe versie werd geen succes.

Naast ‘Girls Talk Boys’ van 5 Seconds of Summer, staan op de soundtrack van ‘Ghostbusters III’ onder andere nummers van Elle King, Fall Out Boy en Zayn. Ook staan er nummers op uit de jaren ’80, zoals ‘Rhythm Of The Night’ van DeBarge (#11 in 1985) en opnieuw ‘Ghostbusters’ van Ray Parker Jr.

Salut is (een feestje) voor 18+

#93 GIO, Boef, Bollebof and Justice Toch: Salut

Aanstaande vrijdag, 29 juli, vind in Hoek van Holland het evenement ‘Salut’ plaats. Voor slechts € 12,50 zijn er onder het motto ‘Villa on the beach’, optredens van onder andere Emms en Freddy Moreira. GIO, Boef, Bollebof and Justice maakten het anthem: ‘Salut’ en zijn er natuurlijk ook. O ja, je moet wel 18 zijn om het strand op te komen.

Zowel zanger GIO (= Giovanni Jap-Ngie) als de rappers Bollebof (= Eder Almeida Vieira) en Boef (= Soufiane Boussaadia) scoorden al één of meerdere hits. Justice Toch maakt met ‘Salut’ zijn debuut. Zijn volledige naam luidt Justice A Kemp. Met zanger Nigel en rapper Lee-Aron werkt hij samen onder de naam OCD PxAxRxI.

Wazig is niet altijd wazig

#98 Kevin feat. Crooks: Wazig

Een schot voor open doel, met zo’n titel: ‘Wazig’. Toch is het nummer van Kevin feat. Crooks niet zo wazig als je zou denken. Kevin Ramg uit Rotterdam rapt over ‘zijn’ verleden waarmee hij wil breken. Maar hoe dan? In dit nummer probeert Kevin de zaken op een rijtje te krijgen. ‘Wazig’ is zijn vierde notering dit jaar en alle bleven steken bij de onderste tien.

Achter Crooks gaat Juliandri Frans schuil. Met zijn broer Julliard (= Hef) haalde hij een notering met  het album Freddy & Bundy (#38 in 2013).. Beide mannen, komen net als Kevin uit Rotterdam.