vrijdag 24 maart 2023

Hitflits: U2 scoort met eigen coveralbum Songs Of Surrender dertiende nummer-1 album

Na twee weken afwezigheid pakken we deze week de draad weer op. We hadden nog wel een weekje weg kunnen blijven, want aan de kop van de Single Top 100 is niets veranderd. Nog steeds, nu voor de zevende week voert ‘Flowers’ van Miley Cyrus de lijst aan. Dat zal wel voor de laatste week zijn, want vannacht kwam ‘Eyes Closed’ van Ed Sheeran uit, dat direct werd gebombardeerd tot 3FM Megahit, Alarmschijf op Q-Music én Favourite bij 538. Het moet wel raar lopen als hij volgende week niet het stokje overneemt van Miley Cyrus.
 
Integenstelling tot de Single Top 100, heeft de Album Top 100 wel een nieuwe aanvoerder. Een Iese groep die daar al twaalf keer eerder stond, voor het eerst in 1984 met Unforgettable Fire. We hebben het over de band die al sinds 1978 U2 heet en sindsdien zo’n 170 miljoen albums verkocht.
Min of meer uit het ontevreden zijn met hun eerder opgenomen nummers, heeft de band 40 daarvan opnieuw opgenomen, Ondanks zeer verdeelde reacties, pakt het album toch in veel landen de eerste plaats. Zo ook bij ons en daarmee scoort de band hun dertiende nummer-1 album.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  U2: Songs Of Surrender (93) *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  Vreemde Kostgangers: Mist (90), op 25,9%
Het album pakt wel de eerste plaats in de Vinyl 33
3. (1)   Miley Cyrus: Endless Summer Vacation (26)
4. (3)   JoeyAK: Most Hated (0)
5. 21)   Boef: Luxeprobleem (0)
 
Veel albums gaan deze week op herhaling, maar eentje springt daar bovenuit. Na een afwezigheid van bijna acht jaar (!), komt Passing Through van Chef’Special binnen op de tiende plaats. Aanleiding is het vijftienjarig bestaan van de band, dat op 29 april wordt gevierd met een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Tevens worden de vier studioalbums opnieuw uitgebracht op gekleurd vinyl én met niet eerder uitgebrachte nummers. De vinylversie van Passing Through uit 2014, dat als cd een week op de eerste plaats stond, bevat twee niet eerder uitgebrachte nummers. De komende weken kunnen we dus nog meer vinyl van de Cheffies verwachten.
 
Volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Henkie T: Starlife (0)
#43 the Vices: Unknown Affairs (76)
#53 Stef Bos: Bitterlief (88)
#94 Kamelot: The Awakening (84)

SINGLES
 
Na de singles ‘Euphoria’ (nummer 2), ‘My Heart Is Refusing Me’ (nummer 46) en het album Heal (nummer 16), allen in 2012, hoorden we niets meer van de Zweedse Lorine Zineb Nora Talhaoui, beter bekend als zangeres Loreen. Met ‘Euphoria’ won ze in 2012 het Eurovisie Songfestival voor Zweden
 
Tijdens de 63e editie van Melodifestivalen, waar bepaald wordt wie Zweden in mei mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Liverpool, werd ‘Tattoo’ van Loreen uitgekozen uit 28 nummers die meededen. Van zowel de vakjury (92 punten) als de tele-jury (85, ruim 3,7 miljoen stemmen) kreeg ‘Tattoo’ de meeste stemmen. In 2012 won Loreen met ‘Euphoria’ het liedjesfestival. Zal haar dat dit jaar weer lukken?
Bij de bookmakers is ‘Tattoo’ van Loreen veruit het populairst. Niet vreemd dus dat het nummer binnenkwam op de eerste plaats van de Zweedse hitparade. Bij ons moet ‘Tattoo’ voorlopig genoegen nemen met een 36e plaats. 'Burning Delight', de Nederlandse inzending van Mia Nicolai & Dion Cooper, is in drie weken nog niet hoger gekomen dan de 61 plaats. Deze week staat hun nummer op plek 64. Bij de bookmakers op nummer 19.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Miley Cyrus: Flowers             *** zevende week op nummer 1 ***
2. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 7,07%
3. (3)   Maks: Dyscalculie
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (9)   Libianca: People
 
In de rest van de top 10 gebeurt niet zoveel, waardoor de top 10 dezelfde nummers bevat als vorige week.
 
Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#46 Henkie T feat. Kã: Snelle Leven

#48 COR feat. Kã: Soldier
COR is de 27-jarige Romano P uit Rotterdam. De bijnaam COR,naar de crimineel Cor van Hout, kreeg hij van zijn Antilliaanse vrienden. Zelf is hij ook geen lieverdje, want hij zat al meerdere keren vast voor onder andere voor het bedreigen van personen.
 
#76 Sigourney K, Katnuf: Leidseplein
#94 Hozier: Eat Your Young