vrijdag 5 augustus 2016

Hitflits: Broederliefde evenaart album Lil’ Kleine; Buena Vista Social Club verslaat Dire Straits

Het is volop zomer in Nederland en dus worden er weinig nieuwe nummers en albums uitgebracht. Daardoor zitten de hitlijsten een beetje op slot en zijn de lijstaanvoerders dezelfde als vorige week. ‘Cold Water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ voert dan ook voor de tweede week de Single Top 100 aan.

Maar of dat volgende week nog het geval is … wij denken het niet. Woensdag ging bij Giel Beelen ‘Vakantie’ van Lil’ Kleine in première en vanaf vandaag kan het nummer volop worden gedownload en gestreamd. De eerste cijfers laten zien dat het nummer volop wordt gedownload. Dus volgende week wordt het eindelijk ‘Vakantie’ in de Single Top 100!

update 16.30 uur: er zijn nog twee andere kanshebbers voor een #1-positie. De eerste is 'Shadow Wind' van Dotan, dat naast Megahit (3FM), Top Song (Radio 2), ook verkozen is tot Alarmschijf (538). Daarnaast wordt het nummer gedurende de Olympische Spelen in Rio gebruikt door de NOS. De andere kanshebber is DJ Snake feat. Justin Bieber met 'Let Me Love You'. Dan zou Bieber opnieuw (na 'Love Yourself'' dat in december 2015 'Sorry' verdreef ) zichzelf van de eerste plaats stoten. Volgende week weten we het!

SINGLE TOP 5

1. (1)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water (tweede week)
2. (2)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
3. (3)   Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling
4. (7)   Jonas Blue feat. JP Cooper: Perfect Strangers
5. (4)   Broederliefde: Jungle

Dit keer geen nieuwe noteringen bij de bovenste tien, dus over naar de vijf eerste weeks noteringen:
#26 Martin Garrix feat. Bebe Rexha: In The Name Of Love
#70 the Chainsmokers feat. Halsey: Closer
#83 Bazhacker: Red Night
#95 Kamaliya: Timeless
#99 Yellow Claw feat. Yade Lauren: Invitation

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (negende week op #1, even veel als WOP! van Lil’ Kleine, eerder dit jaar)
2 .(2)   Rotterdam Airlines: Gate 16
3. (4)   Drake: Views
4. (3)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (6)   Adele: 25

DS vs BVSC

Alvorens we overgaan op de nieuwe noteringen van deze week, even aandacht voor een album dat een record aantal weken staat genoteerd. Vorige week steeg de Buena Vista Social Club (BVSC) met het gelijknamige album uit 1997, in de 269e week naar de 60e plaats. daarmee evenaarde het album Brothers In Arms van Dire Straits uit 1985, dat op 27 maart 1993 voor het laatst stond genoteerd in de albumlijst, toen voor de … 269e week!

Op 3 mei 2003 kreeg het album van Dire Straits weer een notering, maar nu in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Daar heeft het inmiddels al 88 weken ingestaan, dat opgeteld bij de 269 = 357!

Terug naar het album van de Buena Vista Social Club (BVSC), dat nog wel volledig is geprijsd en daardoor nog wel een notering krijgt in de Album Top 100. Deze week zakt het album weliswaar naar de 69e plaats en staat voor de 270e week genoteerd, ééntje meer dan het album van Dire Straits.

BSVC vs Adele

Lang zullen de Cubanen van BVSC niet van hun record kunnen genieten, want dat wordt binnen een aantal weken overgenomen door Adele. Haar album 21 staat voor de 262e week genoteerd, en het ziet er niet naar uit dat het binnenkort verdwijnt. Deze week blijft het album op de 35e plaats staan.

Ook in de Album Top 100 is het aantal eerste weeks noteringen op één hand te tellen, en dat zijn de volgende:
#38 DJ Khaled: Major Key
#65 Simple Minds: New Gold Dream (81/82/83/84) – Deluxe Edition (originele album uit 1982, haalde pas in 1982 de 31e plaats)
#66 the Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We know How You Feel
#76 Nao: For All We Know
#98 Jason Derulo: Greatest Hits

Voordat Hans Schiffers zondagavond in de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2 je helemaal heeft bijgepraat, melden wij ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 31 juli 2016

Megaman bij week 31 – 30 juli 2016

‘Cold Water’ eindigt zegetocht ‘One Dance’

En verder in deze Megaman:
-          schrijfsessie levert hit op voor drie B’s
-          Louisa Johnson treedt in de voetsporen van Jess Glynne
-          Jairzinho doet het voor het eerst alleen
-          Britse zangeres helpt Cho en wil Adele achterna

Niet alleen Nederlandse muzikanten doen aan instores. Welke buitenlandse act profiteert hier ook van? Je leest het in de albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Cold Water’ eindigt zegetocht ‘One Dance’

#1 Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ: Cold Water
     *** hoogste eerste weeks ***

Woensdag meldden we het al in de ingelaste Hitflits, maar toen was het nog niet officieel. Dat is het nu wel: ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ is de nieuwe #1 in de Single Top 100! In de eerste week is het nummer ruim 1,2 miljoen keer gestreamd, wereldwijd bijna 33,5 miljoen!

Een nieuwe #1 na veertien weken, betekent dat het inderdaad vorige week een ‘Last Dance’ was voor de ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla. Jody Bernal kan nu weer rustig gaan slapen, zijn record van vijftien weken met ‘Que Si, Que No’ uit 2000, is niet meer in gevaar. We zijn benieuwd hoelang het dit keer gaat duren eer er weer een #1-hit zoveel weken bovenaan blijft staan!
Voor Major Lazer en is ‘Cold Water’ na ‘Lean On’ met DJ Snake (2x #1 in 2015), hun tweede #1-hit. Justin Bieber is met ‘Cold Water’ aan zijn vierde #1-notering toe. De eerste twee scoorde hij ook in 2015: ‘What Do You Mean?’ (8x) en ‘Sorry’ (2x), de derde, ‘Love Yourself’ (9x) ging over twee jaren: 2015/2016

Bieber – Sheeran: een gouden combinatie

‘Cold Water’, de tiende notering voor Major Lazer, is mede geschreven door Justin Bieber en Ed Sheeran. Die combinatie was al eerder succesvol, want ‘Love Yourself’, de #1 van Bieber, schreven de twee ook. Voor Sheeran is ‘Cold Water’ zijn derde #1-notering als componist. De eerste was ‘Thinking Out Loud’, zijn eigen hit dat in 2014/2015 zes weken op de eerste plaats stond.

‘Cold Water’ is de voorloper van Music Is The Weapon, het vierde album van Major Lazer, dat dit najaar uitkomt. Het vorige album Peace Is The Mission, met de #1-hit ‘Lean On’, behaalde onlangs de platinastatus.

te vroeg vertrokken

Major Lazer wordt gevormd door producer Diplo (= Thomas Wesley Pentz), Jillionaire (= Christopher Leacock) en Walshy Fire (=Leighton Walsh). De laatste twee werken sinds 2011 met Diplo samen, toen Switch (= David James Andrew Taylor) uit Major Lazer stapte. Dat was net voordat het eerste – nog kleine – succes werd geboekt met ‘Original Don’ met onze eigen Partysquad! (#98). Een tikkeltje te vroeg dus.

schrijfsessie levert hit op voor drie B’s

#59 Ali B feat. Kenny B & Brace: Let’s Go

Het kan dus toch, een neder hiphopnummer zonder die ellendige autotune! Dat bewijzen, de drie B’s, Ali B feat. Kenny B & Brace met ‘Let’s Go’.

schrijfsessie

In navolging van het project New Wave, waarvoor de artiesten begin vorig jaar tien dagen op Schiermonnikoog verbleven, koos Ali B in mei voor Ameland. Daar werkte hij sinds 11 mei samen met een dreamteam, waaronder Ruben Annink, Gers Pardoel en Jack $hirak, aan zijn nieuwe album. Op 13 mei werden Kenny B en producer Spanker per helikopter ingevlogen, waarna Brace zich aansloot en het nummer ‘Let’s Go’ ontstond.

Louisa Johnson treedt in de voetsporen van Jess Glynne

#92 Clean Bandit feat. Louisa Johnson: Tears

Drie jaar geleden alweer, veroverde het Britse Clean Bandit de wereld met ‘Rather Be’ feat. Jess Glynne. Bij ons stond het nummer 68 weken genoteerd, waarvan 8 weken op de eerste plaats. ‘Rather Be’ heeft zangeres Jess Glynn zeker geen windeieren opgeleverd, want nog datzelfde jaar scoorde ze zelf twee top hits. Haar album I Cry When I Laugh behaalde in eigen land twee keer platina.

afgewezen voor de ene talentenjacht

Of er eenzelfde carrière in het verschiet ligt voor Louisa Johnson, is nog even afwachten. Wel scoort ze met ‘Tears’, met wederom Clean Bandit, haar eerste hit. Louisa Johnson (Thurrock, Essex, 11 januari 1998) deed in 2014 auditie voor Britain’s Got Talent, maar werd afgewezen omdat ze nog te jong en onervaren was.

... maar winnares van de andere

Louisa Johnson liet zich echter niet uit het veld slaan en meldde zich in 2015 aan voor een andere talentenjacht: de Britse X Factor. Ondanks dat ‘Who’s Lovin’ You’ van The Jackson 5, een moeilijk nummer is om te zingen, deed ze het toch, omdat ze een goede indruk wilden maken. Dat lukte haar, want ze kreeg een staande ovatie van alle juryleden.
Daarna ging het alleen maar verdere bergopwaarts en op 13 december 2015 won ze, als jongste winnaar ooit, deze talentenjacht. Eind dit jaar moet haar debuutalbum in de (digitale) schappen liggen. Misschien wel naast het nieuwe album van Clean Bandit, dat ook voor dit najaar wordt verwacht!

Jairzinho doet het voor het eerst alleen

#94 Jairzinho: Elke Keer

Met ‘Gass’ scoort Jairzinho Winter, zoals hij volledig heet, zijn grootste notering. In de tweede week stijgt het nummer van de 37e naar de 20e plaats en was bijna de topsprinter geworden. ‘Gass’ moet Jairzinho wil delen met Sevn Alias, Jason Futuristic en BKO. ‘Elke Keer’ daarentegen, maakte Jairzinho alleen.

Britse zangeres helpt Cho en wil Adele achterna

#100 Cho feat. Stefflon Don: Popalik

Voor ‘Popalik’, zijn vijfde notering, heeft hiphopper Cho (=Giovanni Rustenburg uit Amsterdam) de Britse zangeres Stefflon Don gestrikt. Stefanie Allen, zoals ze echt heet, is geboren in Birmingham. Op haar vijfde trokken haar ouders voor een vakantie naar Nederland en bleven gelijk een paar jaar hier wonen, waardoor Stefanie opgroeide in Rotterdam. Op haar dertiende keerde Stefanie terug naar Groot-Brittannië, om in Londen naar school te gaan. Na haar vrijheid in Nederland, was het moeilijk wennen op zo’n straffe school.

Adele achterna

In 2013 zette ze een video op YouTube, waarvan ze zelf wist dat die niet erg goed was. Sindsdien heeft ze hard aan haar zelf gewerkt en is nu zover om de wereld haar talent te laten horen. Eind dit jaar komt de 24-jarige Stefanie als Stefflon Don met de EP The Plug. Haar ambitie is #1 te worden. Tussen nu en 2017 moeten dat er vier worden! Stefflon wil net zo groot worden als  Adele!

Maar je moet ergens beginnen, ook al is het op de 100e plaats, zoals deze week met ‘Popalik’. De clip is geschoten in Londen, volgens Cho ‘niet alleen een toffe stad qua muziek, maar ook fashion’. Na de zomer komt Cho met zijn eigen kledingmerk, dat volgens hem een mix wordt tussen vintage en college. Het Amerikaanse schoolgevoel van vroeger met een Cho flavour.

O ja, 'Popalik' is Jamaicaanse slang voor ‘ritmisch losgaan op muziek terwijl je acrobatische bewegingen maakt’.

Albumflitsen bij week 31 - 30 juli 2016

Broederliefde is met Hard Work Pays Off 2 hard op weg om Lil’ Kleine met WOP!, dat eerder dit jaar gedurende twee sessies negen weken bovenaan stond, te evenaren. Deze week plakt het hiphop gezelschap er weer een weekje aan vast (zie de Hitflits) en staat nu voor de achtste week bovenaan de Album Top 100. Concurrentie is in geen velden of wegen te bekennen, ook niet van de eerste weeks noteringen van deze week.

Van de tien eerste weeks noteringen van vorige week, zijn er deze week nog drie over. Naast Gate 16 van Rotterdam Airlines (op #2 blijven staan) en Love & Hate van Michael Kiwanuka (op #10 van #8), is dat Dicht Bij Mij van Henk Bernard (op #22 gezakt vanaf #4). Toeval of niet, deze week zijn er ook maar drie echt nieuwe noteringen, die we nu aan je voorstellen.

#5 Bear’s Den: Red Earth & Pouring Rain
Ondanks brede radiosteun, zit een hit er nog steeds geen hit in voor folkgroep Bear’s Den uit Londen. Wel doen hun albums het al beter. Islands, uitgekomen in 2014, bereikte pas acht maanden later (!), in augustus 2015 hoogste plaats: #29, maar had daar wel vijf sessies voor nodig. Red Earth & Pouring Rain, de opvolger van Islands, laat die 29e plek ver achter zich en knalt deze week binnen op de 5e plek, daarbij geholpen door een serie instores, optredens in platenzaken.Nu nog een hit.
Tot begin dit jaar was Bear’s Den een trio. Joey Haynes, die banjo speelde, is opgestapt, Andrew Davie en Kevin Jones gingen samen verder. In november komt het duo terug voor optredens in onder andere Amsterdam, Utrecht en Groningen.

#44 Livin’Blues: One Night Blues – Complete Album Collection
Tussen 1970 – 1975 scoorde de Haagse blues band Livin’ Blues vier hits, waaronder twee top 10-noteringen: ‘Wang Dang Doodle’ (in 1970) en ‘Boogie Woogie Woman’ (in 1975). Een albumnotering zat er echter nog niet in. Niet vreemd, want tot september 1974 bestond er alleen nog maar een LP Top 10.

Tegen die tijd had Livin’ Blues al vijf elpees uitgebracht. Daar zouden nog vijf bijkomen; het laatste album verscheen in 1995: Out Of The Blue. Al deze tien elpees, zijn nu bij elkaar verzameld in de box One Night Blues – Complete Album Collection, uitgebracht in een oplage van 1000 stuks en met twee bonuscd’s.
Livin’ Blues, opgericht in 1967 door Ted Oberg, kende veel bezettingen. Naast Oberg (gitaar) bestond de vaste kern verder uit John Lagrand (mondharmonica) en Nicko Christiansen. Naast succes in eigen land, trad de groep op in heel Europa.

#65 Gucci Mane: Everybody Looking
Everybody Looking is al het negende album van de Amerikaanse rapper Gucci Mane (= Radric Delantic Davis), maar het eerste dat bij ons een notering krijgt. In 2005 bracht de 32-jarige rapper uit Birmingham, Alabama, zijn eerste album uit, dat zich direct nestelde bij de bovenste tien van de Amerikaanse raplijst. Het zou nog vijf albums duren eer hij daarmee de eerste plaats bereikte, dat was met The State vs Radric Davis in 2009, zijn eerste gouden album. Van Everybody Looking, met gastbijdrages van Drake, Kanye West en Young Thug, is nog niet bekend hoe hoog het komt, maar zou zijn eerste #1 kunnen worden in de ‘normale’ albumlijst.