vrijdag 5 januari 2024

Hitflits: eerste plaats voor ‘Stick Season’ van Noah Kahan en album Wonderland van Kevin terug op 1

Hè hè, voor het eerst in elf weken hebben we een kerst-loze hitweek. Alle kersthits (72) en kerstalbums (34), beide records in 2023, zijn verdwenen. Alleen in de Compilation Top 30 staan nog 4 kerstalbums.
 
Denk echter niet dat we door deze grote schoonmaak in deze eerste week van 2024 heel veel nieuw noteringen hebben. Op 4 na zijn het allemaal  noteringen uit 2022 of eerder (dankzij eindejaarlijsten) die terugkeren in de Single Top 100 en in de Album Top 100 zijn dat er 2.
 
In de Single Top 100 neemt Noah Kahan met ‘Stick Season’ de eerste plaats over van Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’. Kahan, net 27 (1 januari was hij jarig), is afkomstig uit Strattford, in de Amerikaanse staat Vermont. Na Vlaanderen, Ierland, Zweden, Groot-Brittannië is Nederland het vijfde Europese land waar zijn nummer de eerste plaats behaald.
Bijna zes jaar geleden, in 2018, maakten we voor het eerst kennis met Noah Kahan door het nummer ‘Hurt Somebody’, dat hij maakte met Julia Michaels en tot 33 kwam. De twee albums die daarop volgden deden niets en aanvankelijk leek dat ook te gebeuren met het album Stick Season dat in juli 2022 uitkwam.
 
openbaring
 
Al in 2020 schreef hij het nummer ‘Stick Season’, dat voor hem een openbaring was omdat hij daarmee eindelijk de overstap durfde te maken naar een stijl van liedjes schrijven waar hij zijn hele leven al van hield. In september 2021 zette hij het eerste couplet en het refrein van ‘Stick Season’ op TikTok, dat direct viral ging.
 
te vroeg
 
De timing was echter niet zo goed, omdat kort daarna zijn tweede album I Was / I Am uitkwam, dat hij moest promoten. Maar bij al zijn optredens vroeg het publiek om dat ene nummer, ‘Stick Season’, dat uiteindelijk in juli 2022 uitkwam.
 
In juni 2023 kwam het album Stick Season opnieuw uit, nu in deluxe edition, met 7 extra nummers. Tot deze week kwam het album niet hoger dan de tiende plaats. Daar gaat het deze week flink overheen, want in de dertiende week stijgt het album naar de derde plaats, dankzij de nummer 1-hit ‘Stick Season’.

seizoen
 
De titel ‘Stick Season’ slaat op de periode tussen Halloween en het begin van de winter. Een tijd die Kahan ‘een tijd van overgang’ en ‘super deprimerend’ noemde, omdat ‘het alleen maar betekent dat de winter eraan komt, het veel angst creëert” en “niemand het echt leuk vindt”.
SINGLE TOP 5
 
1. (32) Noah Kahan: Stick Season    *** eerste week op nummer 1 ***
2. (34) Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada, op 1,04%
3. (31) Tate McRae: Greedy, op 2,25%
4. (26) Broederliefde: Appel Mint Puur
5. (37) Roxy Dekker: Satisfyer
 
Bijna traditiegetrouw gaat ‘Happy New Year’ van ABBA in de eerste week van het nieuwe jaar op herhaling, dit keer op 44. In november 2023 verscheen het nummer wereldwijd op een vinylsingle met op de b-kant ‘Felicidad’. Het is de 12e hitrun van het nummer dat in 2000 voor het eerst een notering kreeg en in 2011 met de achtste plaats de hoogste notering bereikte. Van origine stamt ‘Happy New Year’ uit 1980 en is afkomstig van het album Super Trouper, dat op herhaling gaat op nummer 36.
 
Onder de andere 67 nummers die op herhaling gaan, lichten we er eentje uit: ‘Stayin’ Alive’ van Bee Gees op nummer 100. Het nummer uit de Soundtrack ‘Saterday Night Fever’, stond in maart 1978 op de derde plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50. Het nummer stond voor het laatst genoteerd op 24 juni van dat jaar. Deze week gaat het de 19e week in.
 
Over naar de echte eerste weeks noteringen.
#54 Dean Lewis: Trust Me Mate
#62 Ashafar, Lijpe & Henkie Tanger
#72 Alessio x Ronnie Flex x DJ Dylvm x ADF Samski x Chivv: That’s A Lie
#74 P!nk: All Out Of Fight
 
ALBUMS
 
In de eerste albumlijst van 2024 is het geen nieuwe artiest die de toon zet, maar rapper Kevin. Zijn album Wonderland stijgt in de zevende week van de elfde naar de eerste plaats in de Album Top 100 en staat daar nu voor de tweede week. De eerste week was op 25 november, de week van binnenkomst.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (11) Kevin: Wonderland (0)          *** terug op nummer 1 / tweede week op 1 ***
2. (6)   the Rolling Stones: Hackney Diamonds (89), op 8,99%     
In de Vinyl 33 behouden de rockers met het bestverkochte album van 2023, wel de eerste plaats, nu in totaal voor de elfde week
3. (17) Noah Kahan: Stick Season (4)
4. (3)   Hef: Bloed Is Dikker Dan Water (0)
5. (15) Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (33)
 
Resten nog de twee nieuwe noteringen, beiden alleen digitaal
#60 Soundtrack: Wonka
‘Wonka’ is een muzikale fantasiefilm, gebaseerd op het karakter Willy Wonka in het boek ‘Charlie and the Chocolate Factory’ van Roald Dahl. Zeven van de 24 nummers zijn  gecomponeerd door Neil Hannon, oprichter en zanger van the Ierse band the Divine Comedy. De teksten zijn van de Britse regisseur Paul King en de Britse acteur Simon Farnaby. Daarnaast heeft de Britse componist Joby Talbot ook nog stukken gecomponeerd. De nummers worden uitgevoerd door de cast van ‘Wonka’, waaronder Talbot zelf em Hugh Grant
 
#75 Zarfani: Jongen Van Bodem
In juni 2022 debuteerde rapper Zarfani met het nummer ‘Hongerig’, dat hij maakte met Lijpe, en een weekje op 97 stond. Het heeft nog ruim een anderhalf jaar geduurd eer de rapper uit Eindhoven, met Marokkaanse roots, met Jongen Van Bodem, zijn eerste album komt. Zarfani brengt zijn nummers uit op LijpeMusic, het label van rapper Lijpe.
 


Tot zover deze eerste Hitflits van 2024.
We wijzen je nog even op de Megajaarman met alle jaarlijsten, achtergronden, analyses,  statistieken en buitenlandse standen. Je vindt deze onder het kopje Het hitjaar 2023.

woensdag 3 januari 2024

Megajaarman: ‘People’ hit van het jaar; Hackney Diamonds van the Rolling Stones album van het jaar en bestverkocht op vinyl

In 2023 ging het alle kanten op. Ieder kwartaal kende een andere aanvoerder: Miley Cyrus, Maan & Goldband en het derde kwartaal Libianca. De grote vraag was wie van de drie mag zich uiteindelijk kronen tot de maker van de hit van het jaar? Vandaag, dinsdag 2 januari 2024, zijn de jaarlijsten van 2023 bekend gemaakt. And the winner is …. Libianca met ‘People’.
Qua albums was er minder reuring. SZA voerde de eerste twee kwartalen aan en Taylor Swift het derde kwartaal. Geen van de twee leveren echter het album van het jaar. Dat is, tot ieders verrassing, Hackney Diamonds van the Rolling Stones, het eerste in 18 jaar. Voorafgegaan door de singles ‘Angry’ (52 in september) en ‘Sweet Sounds Of Heaven’ feat. Lady Gaga & Stevie Wonder (42 in oktober). Op 28 oktober kwam het album binnen op de eerste plaats, waarmee the Stones een uniek hitfeit scoorden: een nummer 1-album, zeven decennia op rij.
 
Libianca en the Rolling Stones voeren dus de jaarlijsten aan van 2023, samengesteld door GfK Dutch Charts. Alle verkopen (fysiek en digitaal), over de periode 30 december 2022 tot en met 28 december 2023, hebben zij verzameld. Voor het derde jaar een volledig hitjaar dus.

alle verkopen

Voor het eerst zijn voor alle noteringen de aantallen streams genomen van de Top 200 singles en albums. Verkopen van singles of albums die (even) buiten de weeklijsten vielen, tellen mee voor de jaarlijsten. Hierdoor maken nummers die buiten de weeklijsten vallen, maar nog veel worden gestreamd, een grotere kans op een notering in de jaarlijsten. De Britse OCC, organisatie die daar de hitlijsten samenstelt, maakt al jaren gebruik van de totale aantallen.
 
Naast de officiële noteringen hebben we die van onze kwartaalvoorspellingen gezet. Deze voorspellingen komen tot stand dankzij Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles), die daarvoor rekenmethodes hebben ontwikkeld.

SINGLES
 
Single Top 10 over 2023, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1. Vervolgens eventueel de stand in 2022.
 
#1 [1]  Libianca: People / Libianca feat. Cian Ducrot: People (remix) (100)
#2 [2]  Maan feat. Goldband: Stiekem (95) NL /73
#3 [3]  Marco Schuitmaker: Engelbewaarder (94) NL
#4 [4]  Miley Cyrus: Flowers (88)
#5 [5]  Claude: Ladada (Mon Dernier Mot) (72) NL /97
#6 [6]  Goldband: Noodgeval (69) NL /31
#7 [8]  Loreen: Tattoo (66)
#8 [7]  Tom Odell: Another Love (64)  /6
#9 [9]  Rema: Calm Down (61) /3
#10[11] Tiësto: Lay Low (59) NL
 
Voor 2023 was Libianca Kenzonkinboum Fonji, kortweg Libianca, geboren in Minneapolis, Minnesoto, nog amper bekend buiten de Verenigde Staten van Amerika. In 2021 deed ze mee met ‘The Voice of Amerika’, waar ze het tot de play-offs redde.

In november 2022 schreef Libianca het nummer ‘People’, dat beschrijft hoe ze zich voelde, toen ze zich niet gehoord en gezien voelde en het geluk in de drank zocht. Het nummer bleek haar redding en niet alleen van haar, maar ook voor anderen. Ze kreeg diverse reacties van mensen die het dankzij het liedje weer zagen zitten. Ze weten dat ze niet de enige zijn. Sindsdien is de videoclip wereldwijd zo’n 240 miljoen keer bekeken en het nummer 535 miljoen keer gestreamd.
Niet alleen haar versie is veel gestreamd. Ook de versies door Ayra Starr & Omah Lay, Cian Ducrot, Becky G en de Sped Up. Alle versies bij elkaar zorgden er voor dat ‘People’ in juli drie weken de Single Top 100 aanvoerde en de hit van het jaar is geworden. Net voor ‘Stiekum’ van Maan feat. Goldband op nummer 2, met ruim 45 miljoen streams in 2023, dat in 2022 op 73 stond.
 
De verassing van 2023 komt van Marco Schuitmaker. In 2022 nam hij het nummer ‘Engelbewaarder’ op, geschreven door Pierre Kartner en in 1976 opgenomen door Mieke. In tegenstelling tot de versie van Mieke, een trieste ballade, maakte Schuitmaker er een feestnummer van met producer Harald Queens op de accordeon. In eerste instantie deed het nummer niet zoveel, maar vanaf april schoot het als een komeet omhoog naar de eerste plaats van de Single Top 100.
 
Naast een stream, download, een cd-single en een remix door DJ Outsiders, werd het nummer ook uitgebracht op een vinylsingle. Dat zorgde er mede voor dat het nummer, met enkele tussenpozen, zeven weken op nummer 1 stond. Na een gouden plak eind april, een platina eind juni, kreeg Schuitmaker eind september dubbelplatina voor ‘Engelbewaarder’. De teller stond toen op meer dan 40 miljoen streams. Inmiddels zijn dat er ruim 43 miljoen. Een verdiende derde plaats dus in het jaaroverzicht van 2023.
 
Opnieuw top 10 voor ‘Another Love’
 
Het blijft een fenomeen, ‘Another Love’ van Tom Odell. Het nummer stond vorig jaar op een zesde plaats en eindigt nu op nummer acht. Dan te bedenken dat ‘Another Love’ uit 2012 komt en met een paar uitzonderingen in de lijst bleef tot begin 2015. Op 13 februari 2021 keerde het nummer terug in de Single Top 100 en staat er sindsdien, met uitzondering van één week, nog steeds in. Nu voor de 211e week! Long Way Down, het album waarvan ‘Another Love’ komt, staat op nummer 31, in 2022 was dat 19.
 
In een mini-documentaire van Top 2000 a-go-go, vertelde Tom Odell, dat de melodie al op zijn 18e in zijn hoofd speelde. Aanvankelijk luidde de tekst ‘aan een ander hart zijn mijn tranen verspild’ en heette het nummer ‘Another Heart’. Op enige moment heeft Odell het aangepast naar ‘aan een andere liefde heb ik al m’n tranen verspild’, waarmee het nummer de titel ‘Another Love’ kreeg. Het nummer gaat over gelukkig willen zijn en verder willen met je leven, maar vastzitten in het verleden.
Omdat hij voor de plaatopname van ‘Another Love’ geen geschikte piano vond in Londen, liet hij zijn piano uit West-Sussex overkomen, die hij op zijn elfde van zijn opa had gekregen. De koortjes die je in het nummer hoort, is de stem van Odell zelf, opgenomen in lagen, geïnspireerd op the Beach Boys en Fleet Foxes.
 
vijfde jaar voor Roller Coaster
 
Eigenlijk hadden we niet meer verwacht dat ‘Roller Coaster’ van Danny Vera in 2023 de jaarlijst zou halen. Het nummer stond slechts 9 weken genoteerd met 47 als hoogste notering. Op basis daarvan zou het nummer op 240 eindigen. Maar doordat in 2023 alle streams zijn meegeteld, dus ook als een nummer buiten de Single Top 100 valt, komt ‘Roller Coaster’ uit op nummer 89. Het nummer stond het hele jaar in de Spotify Top 200 en is ruim 11 miljoen keer gestreamd. Het totaal sinds 2019 staat nu op ruim 90 miljoen. De noteringen in de afgelopen jaren waren: 39-10-27-68.
 
Eurovisie Songfestival
 
Na veel gedoe over hun zuivere zang, lag de lat hoog voor Mia Nicolai & Dion Cooper met ‘Burning Daylight’. Vervolgens werd de toonhoogte aangepast, maar op het Europese podium, dat vanwege de oorlog in Oekraïne, in Liverpool stond, leidde het niet tot een plek in de finale. Meer dan 7 punten kreeg ‘Burning Daylight’ niet in de eerste halve finale.
 
geen vakjury
 
Vanwege gerommel in 2022 met stemmen door zes landen, had de EBU (de Europese radio unie dat het festival organiseert), besloten om in het vervolg geen punten meer te laten toekennen door een vakjury. In 2023 bepaalde de tele-jury het dus volledig. Meer dan ooit lieten de polls zien wie de favorieten waren. Dit gold alleen voor de halve finales. Benieuwd of ze dit handhaven in 2024, waarin Joost Klein voor ons land zal uitkomen.
Na 2012 waarin ze won met ‘Euphoria’, deed Loreen in 2023 opnieuw mee met het Eurovisie Songfestival met ‘Tattoo’. In een bloedstollende finale won ze uiteindelijk van Käärijä met ‘Cha Cha Cha’, die voor Finland uitkwam. Zij had de meeste punten van de vakjury (340 tegen 150), hij van de tele-jury (376 tegen 243). Na Johnny Logan in 1980 met ‘What’s Another Year’ en in 1987 met ‘Hold Me Now’, is Loreen de tweede deelnemer die het Eurovisie Songfestival twee keer wint. Op dus in 2024 naar Malmö in Zweden.
 
Overigens staat ‘Snap’ van Rosa Linn, deelnemer in 2022 voor Armenië ook nog in de jaarlijst. Twintig weken stond het nummer nog genoteerd met een 27e plaats als hoogste. Dat zou goed zijn voor een 126e plaats, maar door het tellen van alle streams, staat het op 87.
 
er is meer dan K-Pop uit Zuid-Korea
 
Buiten K-Pop zijn de hits uit Zuid-Korea dun gezaaid. Vaak zijn het nummers die snel opkomen en ook weer snel verdwijnen. In 2023 was er echter één act uit Zuid-Korea, die het langer volhield: Peggy Gou, geboren op 3 juli 1991 als Kim Min-ji in Incheon, Zuid-Korea. In 2023 bereikte ze wereldfaam met het nummer ‘(It Goes Like) Nanana’, dat bij ons vijf weken op de eerste plaats stond en in de jaarlijst uitkomt op plek 20.
Het dj-en leerde ze in 2009 van haar vriend in Zuid-Korea. Het bracht haar in clubs in onder andere Londen. In 2016 bracht ze haar eerste nummer uit, dat gevolgd werd door 4 EP’s. het jaar daarop draaide ze in New York City en vestigde ze zich in Berlijn, Duitsland.
 
Peggy Gou is pas de tweede act uit Zuid –Korea dat bij ons de eerste plaats bereikt. De eerste was Psy met ‘Gangnam Style’, dat in 2012 zes weken nodig had om die te bereiken en daar twee weken stond. In de jaarlijst van 2012 stond ‘Gangnam Style’ op de vijfde plaats. Psy was toen bijna 35 jaar oud, Gou was toen nog niet eens geboren. Net als Psy, bewijst Peggy Gou met ‘(It Goes Like) Nanana’, dat er meer dan K-Pop uit Zuid-Korea komt.
 
Over ‘(It Goes Like) Nanana’, haar achtste single zei ze: “Er is een gevoel dat we allemaal kennen maar dat moeilijk te beschrijven is, dat gevoel van liefde, warmte en opwinding wanneer je omringd bent door vrienden en geliefden en de energie spreekt voor zich. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar voor mij gaat het  ‘nanana!’!'"
 
‘(It Goes Like) Nanana’ van Peggy Gou leunt op ‘9PM (Till I Come)’ van ATB (nummer 12 in 1999).
 
Statistieken
 
SINGLES
 
#1 noteringen
 
Doordat drie nummers één of meerdere keren terug stegen naar de eerste plaats, werden er maar 16 nummer 1 hits in 2023 gescoord. Het meeste aantal weken, 10 stuks, werd behaald door ‘Flowers’ van Miley Cyrus, in 2 sessies: 3+7. Een goede tweede is ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker, met 7 weken in 4 sessies: 2+1+2+2. En tenslotte ‘Prada’ van Cassö / Raye / D-Block Europe, dat 6 weken bovenaan stond in 2 sessies: 5+1.
 
Twee nummer 1-hits kenden we al uit 2022: ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ (1 week) en ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey (4 weken). Na nummer 85 in de jaarlijst van 2022, levert het nummer haar opnieuw een plek op, dit jaar op 88.
 
Van de 17 nummer 1-hits, mist er eentje in de jaarlijst en dat is ‘De Leven’ van Kevin feat. S10. Het nummer was de laatste nummer 1 van 2023 alvorens Mariah Carey het roer voor vier weken overnam. ‘De Leven’ staat op 134.
 
De meeste hits
 
Van de 538 noteringen in 2023, heeft Kevin de meeste op zijn naam staan: 10 stuks, 3 alleen en 7 met anderen. Slechts 1 van de 10 haalde de bovenste 100: ‘Trust’ feat. Yade Lauren op 46.
 
Kijken we naar de meeste hits bij de bovenste 100, dan was dat Kris Kross Amsterdam, die er vier scoorde:
#23 How You Samba feat. Sofía Reyes & Tinie Tempah
#36 Adrenaline, met Ronnie Flex & Zoë Tauran
#50 Vanavond (Uit M’n Bol), met Donnie & Tino Martin
#63 Vluchtstrook feat. Antoon & Sigourney K, de nummer 1 van 2022
 

Daarnaast staan zowel Claude, Flemming als the Weeknd met 3 nummers genoteerd.
 
Sluiten we af met de pechvogel, het nummer dat de bovenste 100 van 2023 niet heeft gehaald. Dat is met 22 weken en een 23e plek als hoogste plaats ‘The Feeling’ van Lost Frequencies op 101. Schrale troost voor Felix De Laet, ofwel Lost Frequencies. Zijn ‘Back To You’ met Elley Duhé en X Ambaasadors, staat op nummer 39.
 
herkomst
 
Nam het aantal Nederlandse producties de afgelopen jaren weer toe. Dit jaar zijn het er juist minder: 31 tegenover 43 in 2022. Bij de bovenste 10 zijn het er 5, even veel als in 2022. De Britse acts nemen er 18 (2022: 17) voor hun rekening. Daarentegen is er een grote stijging te zien bij de acts uit de Verenigde Staten van Amerika: van 11 naar 24!
 
Na een spectaculaire stijging vorig jaar van 1 naar 8 noteringen, haalt Nigeria er in 2023 nog 5:
#9 Rema: Calm Down (2022: 3)
#22 Ayra Starr: Rush
#71 Victor Thompson feat. EHIS ‘D’ Greatest: This Year (Blessings)
#79 Victony & Tempoe: Soweto
#99 Oxlade: Ku Lo Sa – A Colors Show
Op de remix van ‘People’ van Libianca, helpt Ayra Starr (& Omah Lay) wel mee aan de hit van het jaar.
 
De verdeling over de landen in 2023 ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de aantallen in 2022:
31x: Nederland (43)
24x: V.S. (11)
18x: Groot-Brittannië (17)
5x: Nigeria (8)
4x: Canada (3), Duitsland (1)
3x:, Frankrijk (3),
2x: België (2), Zuid-Afrika (-)
1x: Armenië (1), Australië (3), Ierland (-), Italië (3), Spanje (-), Zuid-Korea (-), Zweden (2)
 
talen
 
In 2022 nam het aandeel Engelstalige hits nog af (van 69 naar 60), maar in 2023 is het aantal weer terug op het niveau van 2022: 69 stuks. Dat is natuurlijk te danken aan de stijging van het aantal hits van acts uit de Verenigde Staten van Amerika: van 11 naar 24.
Het aandeel Nederlandstalig neemt flink af, van 36 naar 29.
 
De verdeling van de talen is, met tussen haakjes de aantallen in 2022:
69x: Engels (60)
29x: Nederlands (36), drie meertalig: Nederlands-Frans, vorig jaar nog 1
1x: Spaans (2), Frans (1)

ALBUMS
 
Met slechts tien weken op de teller scoren the Rolling Stones met Hackney Diamonds het bestverkochte album van 2023, bekroond met een gouden plak. De voorlaatste keer dat de rockers met een album de jaarlijst haalden was in 2017 met Blue & Lonesome, dat op 85 stond. Het jaar daarvoor eindigde dat album al op nummer 8, met slechts 2 verkoopweken! In 1971 behaalden the Rolling Stones met Sticky Fingers ook al de eerste plaats van de jaarlijst, die toen nog gebaseerd was op punten.
Album Top 10 over 2023, met vooraan tussen spekhaken de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1. Vervolgens de eventuele stand (/) in 2022
 
#1 [1]  the Rolling Stones: Hackney Diamonds (100)
#2 [2]  Taylor Swift: Midnights (80) /3
#3 [3]  Harry Styles: Harry's House (77) /1
#4 [5]  SZA: SOS (75)
#5 [6]  Metro Boomin: Heroes & Villains (68)
#6 [7]  Flemming: Flemming (67) NL
#7 [4]  Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (62)
#8 [8]  Goldband: Betaalbare Romantiek (61) NL /9
#9 [9]  Fleetwood Mac: Rumours (60) /14
#10[10] the Weeknd: Starboy (60) /28

The Rolling Stones leveren het album van het jaar, maar de albumlijst werd dit jaar gedomineerd door een andere act, de Amerikaanse zangeres Taylor Swift. Niet minder dan 12 albums stonden er van haar in de weeklijsten. In de top 10 over 2023 vinden we twee albums van haar terug, Midnights op 2 en 1989 (Taylor’s Version) op 7. Buiten de top 10 staat Taylor met nog 7 andere albums genoteerd, waarmee het totaal uitkomt op 9 stuks. Een record!
 
De helft van de top 10 over 2023 bestaat uit albums die al eerder een notering kregen. Daaronder zelfs een album uit 1977, dat sinds 2020 weer genoteerd staat: Rumours van Fleetwood Mac.
 
Optredens van (oude) artiesten willen nog wel eens zorgen voor een boost van hun albums. Coldplay gaf in juli 4 uitverkochte concerten in de Johan Cruijff ArenA en direct gingen oudere albums op herhaling. Uiteindelijk stonden er dit jaar 9 albums van de band genoteerd, waarvan 3 de jaarlijst haalden:
#51 Parachutes – 20th  Anniversary
#79 A Rush Of Blood To The Head
#99 Viva la Vida and All His Friends
 
Vinyl Top 10
 
#1  the Rolling Stones: Hackney Diamonds  (100)
#2  Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version)  (47)
#3  Fleetwood Mac: Rumours  (32) /3
#4  Niall Horan: The Show  (24)
#5  Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd.  (22)
#6  Arctic Monkeys: AM  (21) / 10
#7  Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon  (21) / 6
#8  De Jeugd Van Tegenwoordig: Moderne Manieren  (19) NL
#9  Harry Styles: Harry’s House  (19) / 1
#10 Tayor Swift: Speak Now (Taylor’s Version)  (19)
 
Ook op vinyl boekten the Rolling Stones met Hackney Diamonds het meeste succes. Nummer 1 in de album én vinyl jaarlijst, lukte Harry Styles in 2022 ook met Harry’s House.

waar is Kinderen voor Kinderen?
 
In 2022 nam Willem Laseroms, die al meerdere nummers had geschreven voor het koor, het stokje over van producer/componist Tjeerd Oosterhuis. Gedurende de elf jaar dat hij betrokken was bij Kinderen voor Kinderen, scoorde het koor zes nummer-1 en vier nummer-2 albums. De eerste productie van Laseroms was Gi-Ga-Groen-43, dat in 2022 eindigde op de 66e plaats van de jaarlijst. Zo laag was een album sinds 2010, het jaar voordat het album aan de jaarlijkse Kinderboekenweek werd gekoppeld, niet meer gekomen.
In 2023 was het thema van de 69e Kinderboekenweek ‘Bij Mij Thuis’. Op 30 september, een week voor de start, kwam het album Bij Mij Thuis – 44 binnen op nummer 11, de laagste plaats sinds Zo Bijzonder – 32! in 2011. Met het oog op de Kinderboekenweek én de jaarlijkse tv-show rond het album in november, hadden we nog hoop dat het album hoger zou komen.  Maar in de 10 weken daarna ging het de andere kant op en al na 9 december verdween het album uit de lijst.
 
Deze week is het kerstvakantie en wordt gedurende 4, 5 en 6 januari, in de AFAS Live in Amsterdam ‘De Grote Show’ gehouden. Daarbij komen de liedjes van Bij Mij Thuis – 44 langs en is er een sing-a-long voor jong en oud. Wellicht dat deze shows er voor zorgen dat het album op herhaling gaat, maar hoger dan een elfde plaats zal er vast niet meer inzitten. Sowieso tellen die verkoopcijfers niet meer mee voor de jaarlijst van 2023.
En dus moeten we concluderen dat Bij Mij Thuis – 44 de jaarlijst niet heeft gehaald. Van Dutch Charts kregen we de notering door: nummer 181! Het is voor het eerst sinds Hé Jullie! – 31 dat een Kinderen voor Kinderen album niet bij bovenste 100 staat van de jaarlijst. Zo Bijzonder – 32! kwam in 2011, ondanks een elfde plaats als hoogste weeknotering, nog in de jaarlijst tot nummer 85. In 2024 wordt de 70e Kinderboekenweek van 2 tot en met 13 oktober gehouden. Een jubileum dus. Het thema wordt 15 januari bekend gemaakt.
 
Op 10 februari is er een schrijfkamp waar kinderen met diverse onderwerpen aan de slag kunnen. We zijn benieuwd wat daarvan het 45e Kinderen voor Kinderen album haalt. Wat het ook wordt, volgens Maaike Fijnen, eindredacteur bij Kinderen voor Kinderen ‘is het belangrijkste dat elk nummer in de belevingswereld van de kinderen past’.
 
Statistieken
 
Sinds 2021 zijn het Britse acts die er met het album van het jaar vandoor gaan. Adele met 30, Harry Styles met Harry’s House en dit jaar the Rolling Stones met Hackney Diamonds. Zij zijn de veertiende Britse act in totaal en na Dire Straits met On Every Street en Queen met Greatest Hits II de derde Britse band die het album van het jaar scoorden.
 
#1 noteringen
 
Opnieuw wordt het record aantal nummer 1-albums in een hitjaar verbeterd. Na 36 in 2022, waren dat er dit jaar 37, waaronder 4 albums die voor 2023 ook al de eerste plaats bereikten. Blijven er 33 albums over die dat voor het eerst deden, en allen binnenkwamen op de eerste plaats. Slechts 4 daarvan hielden het langer dan één week vol. Het hoogste aantal weken voor een nummer 1-album in 2023, was 3. Hier waren het opnieuw the Rolling Stones met  Hackney Diamonds, in 3 sessies.
 
grootste zakker
 
Bijna traditiegetrouw verdwijnt het album Christmas van Michael Bublé na de jaarwisseling vanaf de eerste plaats uit de Album Top 100. Dat was in 2023 niet anders. Daarnaast was er nog een album dat een flinke duikeling vanaf de eerste plaats maakte.
 
Vorig jaar maakte Danny Vera met zijn album The New Black And White Pt.V, de grootste val tot nu toe, naar de 91e plaats. Dit jaar was er een album dat daar ver overheen gaat: Sinterklaasliedjes Om Mee Te Zingen van Alles Kids, waar producer Jochem Fluitsma achter zit. Dat album zakte op 16 december van de eerste naar de honderdste plaats. Dieper kun je niet vallen. De vijf weken dat het album genoteerd stond waren niet voldoende voor een plek in het jaaroverzicht.
 
(net) niet
 
Niet minder dan 37 albums bereikten dus de top van de Album Top 100 in 2023. Daarvan vallen vijftien buiten de eerste 100. Zes albums hielden het niet langer vol dan 3 of 4 weken in de weeklijst.
 
Aan Dutch Charts, de site waar je wekelijks alle lijsten kunt vinden, vroegen we de noteringen  buiten de jaarlijst. Met dank daarvoor, plaatsen we deze lijst, waarbij tussen haakjes de (eventueel) tweede week staat, gevolgd door het aantal weken in de Album Top 100:
#107 Idaly: Betty (4/20)
#113 Nothing But Thieves: Dead Club City (6/20)
#120 Alles Kids: Sinterklaaliedjes Om Mee Te Zingen (100/4), enige album dat niet op 1 binnenkwam
#141 NF: Hope (7/11)
#156 Anouk: Deena & Jim (5/7)
#161 de Jeugd van Tegenwoordig: Moderne Manieren (1-6/8)
#174 Danny Vera: DNA (19/5)
#182 U2: Songs Of Surrender (18/3)
#199 Ed Sheeran: Autumn Variations (18/9)
 
Dan zijn we er nog niet, want 6 nummer 1-albums haalden zelfs niet de Album Top 200 over 2023. Hier volgen ze met de datum op nummer 1 en tussen haakjes de andere noteringen en het aantal weken):
11 februari: DeWolff: Love, Death & In Between (38-98/3)
8 april: Boygenius: The Record (58-58-98/4, waarvan 2x op herhaling)
24 juni: Queens Of The Stone Age: In Times New Roman... (17-38/3)
6 mei: The National: First Two Pages Of Frankenstein (16-48/3)
2 september: Tino Martin: Dit Is Het Levenslied (23-27-63-83-86-82-22/8)
2 december: Jannes: Liefde Is Meer (33-58/3)
Met uitzondering van het album van Tino Martin en Boygenius, stonden de andere albums maar 2 of 3 weken genoteerd.

Tot slot vermelden we het album dat de jaarlijst niet heeft gehaald: 22 van Meau. 32 weken en een 9e plaats als hoogste notering was niet voldoende voor een notering bij de eerste 100 en het album staat dan ook op 101.
 
herkomst
 
Na een terugval in 2022 van 34 naar 28, blijft het aantal Nederlandse producties in 2023 op 28 steken. Net als bij de singles zijn het bij de albums ook de acts uit de Verenigde Staten van Amerika die een grote winst boeken: van 31 naar 41 noteringen. Dit is vooral te danken aan de 9 noteringen van Taylor Swift. Aangezien het aantal Britse acts nagenoeg gelijk blijft, 21 om 22, is het de vraag waar de winst voor de Amerikanen vandaan komt. Dat blijken de Canadezen (van 8 naar 5) en de Australiërs en Belgen (beide van 3 naar 0) te zijn.
 
De verdeling over de landen in 2023 ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de aantallen in 2022:
41x: Verenigde Staten van Amerika (31)
28x: Nederland (28)
21x: Groot-Brittannië (22)
5x: Canada (8)
2x: Nigeria (2),
1x: Barbados (-), Ierland (-), Italië (-)
 
talen
 
Geen Franstalige, Vlaamse of Duitstalige albums. Voor het eerst in jaren zijn het alleen de Engelstalige en Nederlandstalige albums die het meest succesvol waren in 2023. Het aantal noteringen van het Nederlandstalige lied zakt van 26 naar 20. De rest, 80 noteringen (in 2022: 69), is Engelstalig.
 
BUITENLAND
 
Net als in ons land zijn in een aantal andere landen deze week de jaarlijsten bekendgemaakt, die net als bij ons, gebaseerd zijn op verkochte aantallen, fysiek en digitaal.
 
Verenigd Koninkrijk
 
In Groot-Brittannië is het de O(fficial) C(harts) C(ompany) dat de verkopen bijhoudt. Bij de jaarlijsten worden vaak ook enkele aantallen vrijgegeven. Waar albums ook in 2023 een notering kregen, vermelden we dat tussen haakjes.
 
Top 10 Singles (incl. streams), met aantallen

#1 miley cyrus: flowers (1,651.880)
#2 dave & central cee: sprinter (1,219.313)
#3 raye ft 070 shake: escapism (1,152.207)
#4 taylor swift: anti-hero (1,124.159)
#5 calvin harris/ellie goulding: miracle (1.116.008)
#6 rema: calm down
#7 sza: kill bill (1.069.727)
#8 pinkpantheress: boy's a liar
#9 harry styles: as it was (952.709)
#10 libianca: people (910.714)
 
Onze eigen Tiësto is ook weer van de partij in de Britse jaarlijst. Zijn ’10:35’ dat hij maakte met Tate McRae, staat op nummer 37.
 
Top 10 Streams, aantallen in miljoenen
 
#1 miley cyrus: flowers (198)
#2 dave & central cee: sprinter (161)
#3 raye ft 070 shake: escapism (142)
#4 taylor swift: anti-hero
#5 calvin harris/ellie goulding: miracle (135)
#6 rema: calm down
#7 sza: kill bill
#8 pinkpantheress: boy's a liar
#9 harry styles: as it was
#10 libianca: people
 
Streaming omvat nu 87,7% van de Britse markt, in aantallen zijn dat 179,6 miljard streams, een stijging van 12,8%. Albums die worden gestreamd omvatten 182,8 miljoen stuks, een stijging van 10%.
 
Top 10 Downloads, aantallen in duizenden
 
#1 miley cyrus: flowers (91)
#2 dave & central cee: sprinter
#3 raye ft 070 shake: escapism
#4 taylor swift: anti-hero
#5 calvin harris/ellie goulding: miracle
#6 rema: calm down
#7 sza: kill bill
#8 pinkpantheress: boy's a liar
#9 harry styles: as it was
#10 libianca: people
 
Top 10 Albums (incl. streams), met aantallen

#1 weeknd: the highlights (391.269)
#2 taylor swift: midnights (339.923)
#3 taylor swift: 1989 (taylor's version)
#4 elton john: diamonds
#5 harry styles: harry's house
#6 fleetwood mac: 50 years - don't stop
#7 eminem: curtain call - the hits
#8 sza: sos
#9 arctic monkeys: am
#10 abba: gold - greatest hits

Van The Highlights van the Weeknd gingen er 391.629 over de Britse (digitale) toonbanken. Daarvan waren het merendeel streams, 381.000. De 391.629 zijn minder dan de 460.432 voor Harry’s House van Harry Styles.

Trustfall van P!nk eindigt op nummer 29, en was het meest gedownloade album in 2023.
 
Top 10 Cassettes, aantallen in duizenden
 
#1 olivia rodrigo: guts (136)
#2 ed sheeran: -
#3 kylie minogue: tension
#4 inhaler: cuts & bruises
#5 blur: the ballad of darren
#6 lana del rey: did you know that there's a tunnel under
#7 sleep token: take me back to eden
#8 lewis capaldi: broken by desire to be heavenly sent
#9 hozier: unreal unearth
#10 1975: live with the bbc philharmonic orchestra
 
De 136.000 voor Guts van Olivia Rodrigo is ruim 65%, bijna twee derde, van het totale aantal, 208.610, dat er in 2023 van het album zijn verkocht. Van Sour, haar vorige album, zijn nog eens 206.307 verkocht. Beide albums staan op de 15e respectievelijk 16e plaats van de verkochte albums.
 
Vinyl Album Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 taylor swift: 1989 (taylor's version) (84.700)
#2 rolling stones: hackney diamonds (tot en met week 51: 42.815)
#3 lana del rey: did you know that there's a tunnel under
#4 taylor swift: speak now (taylor's version)
#5 fleetwood mac: rumours
#6 pink floyd: the dark side of the moon
#7 blur: the ballad of darren
#8 taylor swift: midnights
#9 olivia rodrigo: guts
#10 lewis capaldi: broken by desire to be heavenly sent
 
In 2022 leverde Taylor Swift ook al het vinylalbum van het jaar, toen met Midnights. Dit jaar doet de zangeres dat met 1989 (Taylor’s Version).
 
In 2023 zette de stijging van vinyl albums door, met 11,8% tot 6,1 miljoen stuks. Daarmee zit de vinylmarkt nu op het niveau van 1990. Daarentegen zakte de cd-markt verder in, tot 10,8 miljoen stuks, 6,9% minder dan in 2022. Met 127.000 stuks was This Life van Take That de bestverkochte cd in 2023. De volledige fysieke markt kwam in 2023 uit op 17,1 miljoen, 1,1% minder dan in 2022.
 
Vinyl Single Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 the beatles: now and then (33)
#2 boygenius: the rest
#3 aphex twin: blackbox life recorder 21f
#4 rolling stones: angry
#5 sex pistols: anarchy in the uk
#6 sex pistols: holidays in the sun
#7 lana del rey: say yes to heaven
#8 wham!: last christmas
#9 sex pistols: pretty vacant
#10 pogues: fairytale of new york

Verenigde Staten van Amerika (bron: Luminate)
 
Naast de jaarlijsten die het Amerikaanse muziekmagazine Billboard eind november publiceert, die gebaseerd op het aloude puntensysteem, stelt Luminate ook jaarlijks de balans op. Alleen doen zij dat op basis van verkoopcijfers én pas als een jaar voorbij is. Afgelopen week werden deze overzicht gepubliceerd en die willen we je dan ook niet onthouden. De gemeten periode loopt van 30 december 2022 tot en met 28 december 2023. Net als in ons land dus.
 
Als een album ook al in 2022 een notering kreeg, staat dit vermeld tussen spekhaken, direct achter de notering in 2023.
 
Albums (incl. streams vs cd-verkopen): aantallen in miljoenen
 
1. Morgan Wallen: One Thing at a Time (5,362)
2. [2] Taylor Swift: Midnights (3,209)
3. SZA: SOS (3,172)
4. Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (2,872)
5. [3] Morgan Wallen: Dangerous: The Double Album (2,179)
6. Taylor Swift: Lover (1,875)
7. Travis Scott: Utopia (1,782)
8. Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (1,775)
9. Taylor Swift: Folklore (1,612)
10. Metro Boomin: Heroes & Villains (1,573)
 
Bij ons is hij nog volslagen onbekend, maar met 5,362 miljoen verkochte exemplaren is zijn album One Thing at a Time in de Verenigde Staten het album van het jaar. Morgan Cole Wallen, inmiddels 30 jaar, afkomstig uit Sneedville, Tennessee, deed in 2014 mee aan het zesde seizoen van ‘The Voice’, redde het tot de playoffs en bracht het jaar daarna de EP Stand Alone uit.
 
In 2018 volgde het album If I Know Me, dat de eerste plaats bereikte van de Amerikaanse countrylijst. Nog beter verging het hem met zijn album Dangerous: The Double Album in 2021, dat ook de eerste plaats bereikte van de ‘gewone’ albumlijst. One Thing at a Time is zijn derde album, waarvan de 36 nummers samen zo’n 6,657 miljard keer zijn gestreamd. Het album behaalde ook de eerste plaats in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Niet alleen is One Thing at a Time het bestverkochte album van 2023. De track ‘Last Night’ is ook het meest gestreamde nummer van 2023, 1,015 miljard keer.
Het is niet de eerste keer dat Morgan Wallen het album van het jaar levert. In 2021 deed hij ook al met Dangerous: The Double Album, waarvan toen 3,226 miljoen werden verkocht. In 2022 kwamen daar 2,405 miljoen bij (3 in de jaarlijst) en in 2023 nog eens 2,179 miljoen (5 in de jaarlijst). Morgan Wallen is nog maar de tweede artiest die twee keer het album van het jaar scoort. De eerste was Drake met Views (in 2016) en Scorpion (in 2018). Vaste producer van Wallen zijn albums is de Canadees Joey Moi, die eerder al werkte met onder andere Nickelback.
 
Met een stijging van 12,6% tot 1,097 miljard stuks, gingen de albumverkopen ver over die van 2022, toen de stijging 9,2% bedroeg. Ook het aantal albums waarvan meer dan 1 miljoen stuks werden omgezet, zijn gestegen van 19 in 2022 naar 28 in 2023.
Met 5 albums in de top 10, is Taylor Swift de meest succesvolle act van 2023. Al haar albums samen beslaan 6% van het totaal aantal albums dat in 2023 is verkocht.
 
Albums (fysieke verkopen+downloads) aantallen in duizenden
 
1. Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (1,975 miljoen)
2. [1] Taylor Swift: Midnights (973)
3. Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (908)
4. Travis Scott: Utopia (575)
5. Stray Kids: 5-STAR (526)
6. Taylor Swift: Folklore (466)
7. TOMORROW X TOGETHER: The Name Chapter: TEMPTATION (444)
8. Taylor Swift: Lover (425)
9. Olivia Rodrigo: Guts (404)
10. Stray Kids: ROCK-STAR (229)
 
1989 (Taylor’s Version) van Taylor Swift is verkrijgbaar in 15 (!) verschillende configuraties: 5 gekleurde vinyl elpees (1,014 miljoen), 8 cd’s (800 duizend) en 2 cassettes. Met nog een aantal downloads is 1989 (Taylor’s Version) het meest verkochte fysieke album in 2023: 1,975 miljoen keer. Daarnaast staan er nog twee albums van haar in de top 3.
Vorig jaar scoorde Taylor Swift ook al het fysiek album van het jaar, toen met Midnights, dat dit jaar achter 1989 (Taylor’s Version) staat. Van de laatste 10 jaar, scoorde Swift er 6 met het fysieke album van het jaar. Tellen we daar 2009 bij met het album Fearless, dan heeft zeven keer het bestverkochte fysieke album van het jaar geleverd en dat is nog niet eerder iemand gelukt.
 
Vinylalbums: in duizendtallen
 
1. Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (1,014 miljoen)
2. Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (510)
3. [1] Taylor Swift: Midnights (492)
4. Travis Scott: Utopia (373)
5. Taylor Swift: Folklore (308)
6. Olivia Rodrigo: Guts (267)
7. Taylor Swift: Lover (256)
8. Lana Del Rey: Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd (215)
9. [5] Fleetwood Mac: Rumours (206)
10. Lana Del Rey: Born to Die (192)
 
Van 1989 (Taylor’s Version) van Taylor Swift werd een record aantal van 1,014 miljoen verkocht op vinyl. Het hoogste aantal voor een elpee sinds Luminate en haar voorgangers in 1991 is begonnen met het meten van de werkelijke verkopen.
 
Van elke 100 albums die het afgelopen jaar verkocht zijn, dat is fysiek + digitaal, zijn dat er er 47 op vinyl. En van de totale fysieke verkoop neemt vinyl zelfs 57% in.

CD-albums: aantallen in duizenden
 
1. Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (800)
2. Stray Kids: 5-STAR (520)
3. TOMORROW X TOGETHER: The Name Chapter: TEMPTATION (442)
4. Stray Kids: ROCK-STAR (381)
5. NewJeans: 2nd EP Get Up (332)
6. TWICE: Ready to Be (303)
7. SEVENTEEN: SEVENTEEN 10th Mini Album Fml (288)
8. [1] Taylor Swift: Midnights (276)
9. Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (267)
10. Jung Kook: Golden (244)
 
Ook de top 10 van meest verkochte cd-albums wordt aangevoerd door Taylor Swift met 1989 (Taylor’s Version), waarvan 800 duizend over de toonbank gingen.
 
Cassette-albums
 
Er worden nog steeds cassette-albums verkocht, vaak exclusief op de website van een artiest of als onderdeel van exclusieve uitgaven. Het waren er in 2023 wel 0,7% minder dan in 2022, maar nog altijd zo’n 436.400 stuks.
 
Voordat we een blik werpen op de miljarden streams, kijken we nog even naar de genres onder de albums die populair zijn bij de Noord-Amerikanen. Ook in 2023 was dat met 25,3% nog steeds R&B/Hip-hop,  1,5% lager dan in 2022. Rock volgt met 19,4% en op de derde plaats staat Pop met 12,3%. Country staat op plek 4 met 8,4% en de top 5 eindigt met Latin met 6,9%
 
Streams: alleen audio: aantallen in miljarden
 
1. Morgan Wallen: Last Night (1,015)
2. SZA: Kill Bill (802,60)
3. Zach Bryan: Something in the Orange (656,07)
4. Miley Cyrus: Flowers (634,42)
5. SZA: Snooze (550,83)
6. The Weeknd: Die for You (539,29)
7. Eslabon Armado x Peso Pluma: Ella Baila Sola (526,34)
8. Luke Combs: Fast Car (525,51)
9. Morgan Wallen: You Proof (517,58)
10. Taylor Swift: Cruel Summer (507,78)
 
Streams: alleen video: aantallen in miljarden
 
1. Hans Zimmer: First Step (1,149)
2. J. Cole feat. Amber Coffman (0,755)
3. Cavendish Music: Funny Song (0,729)
4. Lady Gaga: Bloody Mary (0,669)
5. Heinz Kiessling, Gema: Blue Blood (0,615)
6. Fifty Fifty: Cupid (0,596)
7. TWISTED: Worth Nothing (0,591)
8. Crystal Castles: Transgender (0,513)
9. Lil Nas X & Jack Harlow: Industry Baby (0,484)
10. Tom Odell: Another Love (0,472)
 
Downloads. aantallen in duizenden
 
1. Jason Aldean: Try That in a Small Town (497)
2. Miley Cyrus: Flowers (428)
3. Oliver Anthony Music: Rich Men North of Richmond (358)
4. Morgan Wallen: Last Night (302)
5. Jimin: Like Crazy (296)
6. Luke Combs: Fast Car (251)
7. Jung Kook featuring Latto: Seven (228)
8. Jelly Roll: Need a Favor (181)
9. Jung Kook: Standing Next to You (163)
10. Rema & Selena Gomez: Calm Down (159)
 
Gedraaide nummers op de Amerikaanse radio. aantallen in miljarden
 
1. Miley Cyrus: Flowers (3,919)
2. Rema & Selena Gomez: Calm Down (3,643)
3. Metro Boomin: The Weeknd & 21 Savage: Creepin’ (3,529)
4. The Weeknd: Die for You (2,628)
5. SZA: Kill Bill (2,623)
6. Taylor Swift: Anti-Hero (2,491)
7. David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue) (2,448)
8. Morgan Wallen: Last Night (2,435)
9. Luke Combs: Fast Car (2,358)
10. Harry Styles: As It Was (2,199)
 
Nielsen Audio audience data houdt de aantallen keren bij dat een nummer op een Amerikaanse radiostation wordt gedraaid. Die aantallen worden gerelateerd op het aantal luisteraars naar een station.
 
Kijken we tot slot ook nog even naar de genres onder de streamers, audio en video. Dan is dit de top 5:
  1. R&B/Hiphop: 26,6%
  2. Rock: 16,2%
  3. Pop: 12,6%
  4. Latin: 8,3%
  5. Country: 7,8%
Hier is Latin populairder dan Country. Bij de albums was het net andersom.
 
update:
2 januari 2024: aanmaken Megajaarflits
3 januari 2024: toevoegen jaarlijsten (deze zijn te downloaden), achtergronden, analyses, statistieken en  buitenlandse standen.
17 januari 2024: toevoegen Amerikaanse overzichten