vrijdag 23 september 2016

Hitflits: Jan Smit viert zijn 20-jarig jubileum met elfde #1-notering

Even leek het er op dat Skeleton Tree van Nick Cave & the Bad Seeds alsnog de eerste plaats zou halen. Maar op woensdag bleek dat ijdele hoop, want een oude bekende belette het de Australiërs. Nee, niet Broederliefde, maar Jan Smit! De dag daarvoor was zijn album 20 uitgekomen, dat al na één dag de eerste plaats pakte en uiteindelijk met een voorsprong van bijna 40% op de eerste plaats eindigt. Net als Ancora vorige week, deed Jan deze week diverse instores in het land. Met 20 scoort Jan zijn elfde #1-album, en voor de achtste keer vanuit het niets.
Jan Smit zit 20 jaar in het vak en brengt iedere 20e van de maand een nieuw nummer uit. De laatste track is ‘Kom Dichterbij Me’ met Broederliefde, zeker kanshebber voor een notering in de Single Top 100 volgende week. Tot nu toe is geen enkele track dat gelukt, omdat ze nauwelijks gestreamd zijn. Waarom zou je ook, als je weet dat alle nummers toch op zijn album komen?

Of 20 volgende week nog #1 staat, hangt onder meer af van de verkoop van Deel 37 – Voor Altijd Jong! van Kinderen voor Kinderen en Chapter And Verse van Bruce Springsteen. Het album van Kinderen voor Kinderen is bij uitlevering al goud (26.000 exemplaren).


ALBUM TOP 5

1. EW  Jan Smit: 20
2. (3)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
3. (2)   Nick Cave & the Bad Seeds: Skeleton Tree
4 .(5)   Rotterdam Airlines: Gate 16
5. EW  Boudewijn de Groot: Collected

Door Weer En Wind van Ancora, vorige week dankzij instores op de eerste plaats, zakt deze week naar de zevende plek en verliest relatief zelfs bijna driekwart!

Gaan we over op de andere eerste weeks noteringen:
#30 Mac Miller: The Divine Feminine
#38 Usher: Hard II Love
#40 die Antwoord: Mount Ninji And Da Nice Time Kid
#41 Led Zeppelin: The Complete BBC Sessions
#58 Trentemøller: Fixon
#75 PNL: Dans La Légende
#83 Steven Wilson: Trancience
#100 Keaton Henson: Kindly Now

SINGLE TOP 5

1. (1)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You (tweede week op #1)
2. (2)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
3. (3)   the Chainsmokers feat. Halsey: Closer (voor de derde week #1 in de Britse hitparade)
4. (4)   Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass
5. (5)   Martin Garrix feat. Bebe Rexha: In The Name Of Love

‘Do Or Die’ feat. Broederliefde, deze week op #34, bereikte eind juni de tiende plaats, waar het acht weken voor nodig had. ‘My Love’ van Frenna feat. Jonna Fraser & Emms overtreft dat nummer met gemak, want het is de hoogste eerste weeks op de zevende plaats en is daarmee voor allen de grootste hit.

Net buiten de top 10, op een elfde plaats van #21, staat ‘Side To Side’ van Ariana Grande feat. Nicki Minaj. Wellicht volgende week een top 10-notering, dat is dan de zesde voor beide zangeressen.

Tot slot nog de andere eerste weeks noteringen:
#21 D-Double feat. Broederliefde & SMG: Kibra
#46 Calvin Harris: My Way
#86 Kygo feat. Julia Michaels: Carry Me
#97 Rollàn feat. Josylvio & Hef: Mbongo

Tot zover deze Hitflits. In verband met het Nederpop weekend op NPO Radio 2, is er zondag geen uitzending van de Mega Album Top 50. Wij zijn er zondag wel met een nieuwe Megaman.

zondag 18 september 2016

Megaman bij week 38 – 17 september 2016

Justin Bieber lost zichzelf weer af

En verder in deze Megaman:
-          Sia komt op voor slachtoffers schietpartij
-          Lady Gaga weer terug aan het popfront
-          ‘Human’ van Rag’n’bone Man  krijgt, terecht, brede steun

Na veertien weken komt er een (voorlopig) einde aan de hegemonie van Broederliefde bovenaa de Album Top 100. Wie daar een einde aanmaakte? Je leest het in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber lost zichzelf weer af

#1 DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You
     *** eerste week op #1 ***

In de week dat ‘Let Me Love You’ van DJ Snake feat. Justin Bieber uitkwam, nu zeven weken geleden, verwachtten we dat het nummer binnen enkele weken de eerste plaats zou bereiken. Uiteindelijk heeft het nog zes weken geduurd, en dat komt omdat ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. MØ drie weken lang te sterk bleek.
Deze week is het er dan toch van gekomen, waardoor Justin Bieber zijn vijfde #1-hit mag bijschrijven en de 30-jarige William Grigahcine, ofwel de Franse DJ Snake, zijn tweede. Vorig jaar stond hij met ‘Lean On’ van Major Lazer feat. MØ twee weken bovenaan de Single Top 100.

‘Let Me Love You’ is dus de vijfde #1-hit voor de 22-jarige Justin Bieber. Precies een jaar + 1 week geleden, scoorde Bieber zijn eerste #1-hit met ‘What Do You Mean?’ (8 weken op #1). Daarna volgden ‘Sorry’ (2x), ‘Love Yourself’ (9x) en ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. MØ (7x).

geen record

Vijf #1-hits binnen iets meer dan een jaar is bijzonder, maar niet uniek. In 2012 lukte het Sandra van Nieuwland ook al, alleen flikte zij het binnen 4 maanden! Dat waren:

1 september: More
 24 november: Keep Your Head Up
1 december: Beggin'
 8 december: New Age
 22 december: Venus
Zelfs the Beatles hadden langer nodig voor hun vijf #1-hits: 203 dagen.

Justin Bieber lost zichzelf weer af

Na zeven weken ‘Cold Water’ pakt Justin Bieber met ‘Let Me Love You’ opnieuw de eerste plaats. Daarmee lost hij zichzelf dus af. Dat deed hij eerder op 5 december 2015. Toen volgde ‘Love Yourself’ zijn #1-hit ‘Sorry’ op, waarna ‘Sorry’ nog zeven weken op de tweede plaats bleef staan. Met twee weken voor de sprong naar de eerste plaats, maakt dat dus negen weken achter elkaar op de eerste en de tweede plaats. De stand voor zijn huidige hits is vier weken.

Sia komt op voor slachtoffers schietpartij

#26 Sia feat. Kendrick Lamar: The Greatest
       *** hoogste eerste weeks ***

Nu al is ‘The Greatest’ van Sia feat. de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar de grootste hit voor Lamar. Het nummer laat ‘King Kunta’, zijn vorige hit, op flinke afstand, want dat kwam vorig jaar niet verder dan de 70e plaats. Voor de Australische zangeres Sia wordt ‘The Greatest’ zonder twijfel haar vijfde top 10-hit. ‘Cheap Thrills’ feat. Sean Paul, #3 in mei, staat na 32 weken nog maar op de 31e plaats.

oog voor slachtoffers

‘The Greatest’ is de voorloper van We Are Your Children, haar achtste album, opvolger van This Is Acting (#9 in 2015). De titel van het nieuwe album is niet toevallig gekozen. In de clip van ‘The Greatest’ danst Maddie Ziegler (die ook al in ‘Chandelier’ te zien was) met nog 49 andere kinderen. De 49 dansers staan voor de 49 dodelijke slachtoffers van de schietpartij in een nachtclub in Orlando, afgelopen juni.

(herboren) Lady Gaga weer terug aan het popfront

#58 Lady Gaga: Perfect Illusion

Na haar successen als popzangeres (2008 – 2011, met de #1-hits ‘Poker Face’ en ‘Born This Way’), leek het er op dat Lady Gaga de popmuziek vaarwel had gezegd. Samen met crooner Tony Bennett maakte ze in 2014 het album Cheek To Cheek, met jazz standaardnummers uit de jaren ’40 en ’50. Wereldwijd zijn er zo’n 1 miljoen stuks van verkocht. Bij ons kwam het album tot de 14e plaats.

Nu blijkt dat het album Cheek To Cheek met Tony Bennett voor Lady Gaga een moment was om de zaken even op een rijtje te zetten. Lady Gaga: “Ik had een moment om te stabiliseren. Vanaf het moment dat mijn carrière van start ging weet ik helemaal niks meer. Alsof ik getraumatiseerd was. Ik had tijd nodig om mijn innerlijk weer op orde te brengen.”

Nu moet blijken of haar little monsters (zoals haar fans zich noemen), in zijn voor de herboren Lady Gaga. Wij horen dat nog niet op ‘Perfect Illusion’. Dat kan nog veranderen op 21 oktober, als haar nieuwe album Joanne verschijnt. Aan het album, dat dit weekend wordt afgerond, werkten Mark Ronson, Kevin Parker (Tame Impala), Florence Welch (Florence & the Machine), Father John Misty, Giorgio Moroder, Josh Homme (Queens of the Stone Age) en RedOne mee.

De titel van het album, Joanne, is niet alleen een verwijzing naar haar middelste naam, voluit heet ze Stefani Joanne Angelina Germanotta, maar ook een eerbetoon aan de zus van haar vader, Joanne, die op 19-jarige overleed. Volgens Lady Gaga was Joanne, spiritueel gezien, van grote invloed op haar.

‘Human’ van Rag’n’bone Man krijgt, terecht, brede steun

#87 Rag’n’bone Man: Human

Het mag een wonder heten dat er tussen de diverse hiphop nummers, bubblegum pop en dancenummers (om maar een paar genres te noemen), ook nog een puur nummer de Single  Top 100 weet te bereiken. Dat betekent dat een nummer veel wordt gestreamd, want van downloads (-23% in 2016) hoef je het niet meer te hebben.

We hebben het over ‘Human’ van Rag’n’bone Man, waarvan we zeker niet dachten dat het een blanke zanger zou zijn. Maar toen we hem zagen bleek dat wel het geval te zijn. Een blanke zanger met een blues en soulstem. Iets soortgelijks hadden we ook met de Britse zanger John Newman.
Achter Rag ‘n’ Bone Man gaat de boomlange Rory Graham met baard en tatoeages schuil, uit Uckfield, nabij het Britse Brighton. Zijn moeder (zangeres) en vader (gitarist) voedden hem op met soul, jazz, folk en blues. In combinatie met zijn eigen straatbeats, bleek dat een prima voedingsbodem te zijn voor de gruizige urban blues van Rag‘N’Bone Man.

Als je één van de grote festivals hebt bezocht deze zomer, dan kun je hem niet gemist hebben, want Rag ‘n’ Bone Man stond onder andere op North Sea Jazz, Lowlands en Noorderzon in Groningen. Vorige week deed hij De Wereld Draait Door aan, die artiesten eindelijk alle ruimte geven.

brede steun

Gelukkig blijft het daar niet bij, want na NPO Radio 2 Top Song (vijf weken geleden!), krijgt  ‘Human’ de komende week ook steun van 3FM (Megahit) en Radio 538 (Alarmschijf). Rag ‘n’ Bone Man bracht al enkele EP’s uit, maar nog dit jaar volgt een heel album met nummers die hij onder meer schreef met Jamie Hartman, waaronder de single ‘Human’.