vrijdag 28 september 2018

Hitflits: Jan Smit blijft Kom Erbij! van Kinderen voor Kinderen voor

Vorige week al voorspeld (zo moeilijk was dat natuurlijk niet): een #1-positie voor het album Met Andere Woorden van Jan Smit. Zelfs als de donderdag, de dag van release, niet meegeteld was, zat die #1 er in. En dus kan hij zijn twaalfde #1-album bijschrijven.
De nummers van Met Andere Woorden zijn niet van Jan zelf afkomstig, maar speciaal voor hem geschreven. Daaronder composities door onder andere Lange Frans, Sanne Hans, Dave (van the Kick) en Edwin Evers.

In onze voorspelling vorige week hielden we een slag om de arm. Kom Erbij! Deel 39 van Kinderen voor Kinderen (KvK) was zeker ook een kanshebber voor de eerste plaats. Een week verder blijkt dat we er niet ver naast zitten, want het album komt binnen op de tweede plaats. Wel is het verschil tussen beide albums aanzienlijk, ruim 44%.

Afgelopen woensdag is de Kinderboekenweek van start gegaan, en duurt nog tot en met 14 oktober. ‘Kom Erbij’ is het thema dit jaar, dus het album heeft nog alle kans om, net als vijf eerdere albums rond de Kinderboekenweek, de eerste plaats te halen.

Maar of dat volgende week al is ... zaterdagnacht brengt Kanye West zijn album Yandhi uit en vandaag verscheen Anders van onze eigen André Hazes Jr. En wat te denken van Daddy, het nieuwe album van Kraantje Pappie? De kans dat volgende week weer een Nederlandse artiest de Album Top 100 aanvoert, achten wij dan ook zeer groot. Vrijdag weten we het, nu over naar de lijst van deze week.

ALBUM TOP 5

1. EW  Jan Smit: Met Andere Woorden
2. EW  Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! Deel 39 (op ruim 44%)
3. (1)   Eminem: Kamikaze
4. (3)   Broederliefde: We Moeten Door 2
5. EW  Prince: Piano & A Microphone 1983

Alvorens we overgaan naar de andere eerste weeks noteringen van deze week, even een correctie op de Vinyl 33 van vorige week. Vorige week meldden wij dat Egypt Station van Paul McCartney daarin voor de tweede week de #1 was.

nieuwe regels

De opdrachtgevers, Record Store Day & de NVPI hebben bepaald dat elpees die verkocht worden met een extraatje, een cd, ook meetellen voor een notering. Doordat deze regels met terugwerkende kracht zijn aangepast, moet McCartney nu genoegen nemen met een tweede plaats en is de eerste plaats voor The Jester van Yorick van Norden. Overigens is van Norden deze week alweer zijn eerste plaats kwijt. Die is voor Redemption van Joe Bonamassa.

Nu over naar het restant nieuwe noteringen van deze week:
#6 Bartofso: Majin Bouz
#8 Jacin Trill: Jacin
#9 Joe Bonamassa: Resulption
#21 Slash feat. Myles Kennedy: Living The Dream
#29 Josh Groban: Bridges
#32 Chrstine and teh Queens: Chris
#39 Brockhampton: Iridescence
#52 Suede: The Blue Hour
#68 julio Iglesias: De Julio 100
#76 Villagers: The Art of Pretending To Swim
#80 San Holo: Album 1
#86 Sandra van Nieuwland: Human Alien
#90 Bazart: 2

SINGLES

Zowel Jacin Trill als Bartofso hebben een album uitgebracht dat een notering krijgt in de Album Top 100. Gebruikelijk is nog steeds dat tracks van albums ook een notering krijgen in de Single Top 100. Van deze twee hiphoppers zijn dat de volgende:
Jacin Trill:
#56 Palm Angels
#80 Niet Meer Leven met $hirak
#97 Jacin (derde week, eerder deze maand op #62 en #90)
Bartfoso:
#85 Wat Van Mij Is feat. Lijpe
#89 Extreem feat. 3robi & Mula B

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd (derde week op #1)
2. (2)   Aya Nakamura: Djadja (op bijna 51%)
3. (3)   Dynoro & Gigi d’Agostiono: In My Mind
4. (5)   Calvin Harris & Sam Smith: Promises
5. EW  Frenna: Capuchon

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Caza & Famke Louise: Slide
#13 Jonna Fraser feat. SBMG: La Vida Loca
#14 Lijpe: Microfooon
#24 Lil Peep & XXXtencation: Falling Down
#76 Eminem: Killshot
#92 French Fontana feat. Drake: No Stylist

zondag 23 september 2018

Megaman bij week 38 - 22 september 2018

In de Megaman van deze week:

Bij de albums stapt de Franse rapper MHD uit de muziek
Bij de singles zingt Maan opnieuw een nummer geschreven door Anouk

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Albumflits: rapper MHD stapt uit de muziekbizz

ALBUM TOP 5

1. (1)   Eminem: Kamikaze (derde week op #1)
2. (3)   Sevn Alias: Recasso (op ruim 26%)
3. (4)   Broederliefde: We Moeten Door 2
4. (6)   Ariana Grande: Sweetener
5. (2)   Paul McCartney: Egypt Station (#1 in de Vinyl 33)

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:

#7 6lack: East Atlanta Love Letter
Na een verblijf van zeven week verdween op 30 juni  ‘OTW’ van Khalid feat. Ty Dolla $ign & 6Lack uit de Single Top 100. ‘OTW’ was de eerste kennismaking met Ricardo Valdez Valentine (Baltimore, 24 juni 1992), ofwel rapper 6Lack. Op zijn vierde nam hij in de studio van zijn vader zijn eerste plaatje op. Op school begon hij als battle-rapper (= geïmproviseerd rappen, al dan niet op muziek). Na Free 6lack uit 2016, is East Atlanta Love Letter het tweede album van 6lack, waar Future, J Cole, Offset en Khalid bijdragen aanleverden.

#9 David Guetta: 7
7 is het zevende studioalbum van de Franse dj/producer David Guetta, maar pas het vierde album dat bij ons een notering krijgt. De eerste drie zijn aan onze aandacht ontsnapt. 7 is een dubbelalbum, met op de eerste cd de gebruikelijke popliedjes met onder andere Sia en Justin Bieber. op de tweede cd, de Jack Back Project, een alter ego van Guetta dat hij vroeger gebruikte, staan house music nummers.

#11 Ares: Alice
Net geen top 10 voor Alice, het derde album van Ares, maar wel zijn best genoteerde album. Tot deze week kwam Ares, waarachter de 22-jarige Rens Ottema uit Oosterhout schuil gaat, niet hoger dan de 27e plaats; vorig jaar met Prins. Volgens Ottema voelt het album Alice als een creatieve bevrijding:”Als ik over tien jaar terugkijk op dit album, denk ik dat ik kan zeggen: rond Alice ben ik comfortabel met mezelf geworden. Ik voel me nu zoveel vrijer dan voorheen”. Vanaf oktober gaat Ares op tournee.

#23 Jean Michel Jarre: Planet Jarre – 50 Years of Music
Hoewel de Franse elektronische muziekpionier Jean-Michel Jarre in 1977 doorbrak met ‘Oxygène IV’ (#4), begon hij in 1968 al met het experimenteren van bandlussen, korte stukjes magneetband van een taperecorder die aan elkaar geplakt zijn. hiermee kon een stukje muziek of een geluid, worden herhaald. Vervolgens ontwikkelde hij zijn eerste synthesizer, de EMS VCS 3. Het jaar daarop schreef Jarre voor een expositie het nummer ‘Happiness Is a Sad Song’.
Met Planet Jarre – 50 Years of Music viert de 70-jarige Jean-Michel André Jarre dan ook zijn 50-jarig muziekjubileum. Op 4 cd’s met in totaal 41 tracks, door hem zelf uitgekozen, geeft hij een beeld van zijn muziekleven.

#34 Jungle: For Ever Vier jaren zijn er verstreken sinds Jungle, het debuutalbum van het gelijknamige Britse collectief verscheen en bij ons tot de 42e plaats kwam. In die tussentijd heeft de band rond Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland, veel opgetreden. For Ever, hun tweede album, slaat op de bindingsangst van de ex-vriendinnetjes van de mannen. De rode draad is een liefdesbubbel die knapt. 

#36 Yorick van Norden: The Jester In 2015, vier jaar na het uiteenvallen van de Haarlemse groep the Hype, kwam zanger Yorick van Norden met zijn soloalbum Happy Hunting Ground dat een weekje op #73 stond. op negenjarige leeftijd hoorde hij het nummer ‘Free As A Bird’ van the Beatles en sindsdien is die groep één van zijn grote inspiratiebronnen. Het album RAM van Paul McCartney is zelfs zijn favoriete album, waarvan hij niet minder dan 10 exemplaren in zijn kast heeft staan!
Ook The Jester, zijn tweede soloalbum, is geënt op de muziek van het viertal uit Liverpool. Het album is verdeeld in twee delen, een beetje zoals het leven. Op de A-kant staan zowel onbezorgde en vrolijke nummers, terwijl de B-kant meer introverte nummers herbergt. De titel van het album refereert naar de hofnar uit ‘Hamlet’ van Williams Shakespeare. Volgens Yorick van Norden, die als hofnar op de hoes prijkt, kun je een hofnar toen vergelijken met de popmuzikant van vandaag. Hijzelf dus.

#40 Golden Earring: Alive … Through The Years
Na de box (29 cd’s) Complete Recordings (#13 in 2017), komt de Haagse Golden Earring nu met de box Alive … Through The Years. Een verzameling van eerder uitgebrachte live albums uit de periode 1977 (Live) tot en met 2005 (Naked III)   op 11 cd’s, waaronder een cd met exclusieve opnames. 

#42 MHD: 19 
Ondanks internationaal succes, diverse hitsingles en het album MHD, stopt MHD, de koning van afrotrap met muziek maken. De reden zou zijn dat hij zich niet thuis voelt in de muziekindustrie. Voor de fans houdt het dus op na 19, zijn tweede album en opvolger van MHD (#20 in 2016).

Aan het album, dat op 19 september uitkwam, 19 tracks telt, werkten onder andere Salif Keita, Orelsan, Dadju, WizKid, Yemi Alade, Koys en Stefflon Don mee. In ons land scoorde de 24-jarige Mohamed Sylla, zoals hij volgens de burgerlijke stand van Parijs heet, drie hitjes. Op 16 januari 2019 neemt hij in de AFAS Live afscheid van zijn Nederlandse fans.

#46 Carrie Underwood: Cry Pretty 
In tegenstelling tot de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson die in 2002 het eerste seizoen van American Idol won en daarna wereldwijd succes had, is haar landgenoot Carrie Underwood, winnares in 2005 van American Idol, buiten de landsgrenzen nooit echt doorgebroken. De reden is waarschijnlijk dat Clarkson in de pophoek bleef en Underwood  countrymuziek bleef maken.
In ons land scoorde Carrie Underwood nog geen hits en haar album Storyteller kwam in 2015 niet hoger dan de 67e plaats. Cry Pretty, haar zesde studioalbum, doet het met een 46e plaats beter

record

In eigen land scoort ze deze week haar vierde #1-album, iets dat nog niet eerder door een andere countryzangeres is gepresteerd. De vier albums zijn: Cry Pretty, Blown Away (2012), Play On (2009) en Carnival Ride (2007). Van de 266.000 van Cry Pretty, zijn er niet minder dan 251.000 albums, de rest zijn digitale exemplaren. Overigens bij de mannen is het countryzanger Gareth Brooks die de meeste #1-albums scoorde: negen stuks!

#61 Paul Weller: True Meanings
De Britse muzikant Paul Weller is zeer productief. Al een jaar na A Kind Revolution (#45 in 2017), komt hij met True Meanings. Veertien nummers, volledig akoestisch, waaronder het nummer ‘Bowie’, een eerbetoon aan de begin 2016 overleden muzikant David Bowie.

#71 Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay
Na een succesvolle samenwerking met Lady Gaga op Cheek To Cheek (#13 in 2014), doet de Amerikaanse crooner Tony Bennett op Love Is Here To Stay het met de 44-jarige Canadese zangeres Diana Krall. Met 92 jaar verbreekt Tony Bennett het record van Compay Segundo van de Buena Vista Social Club, die in 1987, 89 jaar oud was. En dus is Benett nu de oudste nog in leven zijnde act met een albumnotering.

Singleflits: Maan zingt opnieuw nummer geschreven door Anouk

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd (tweede week op #1)
2. (2)   Aya Nakamura: Djadja (op ruim 58%)
3. (4)   Dynoro & Gigi d’Agostiono: In My Mind
4. (3)   George Ezra: Shotgun
5. (6)   Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Resteren de nieuwe hits van deze week:

#21 Young Ellens, 3robi & Esko : Ik Zweer Het Je
Op 5 oktober, dus over twee weken, brengt Young Ellens (=Danny Radermacher) de EP Practice 2 uit. Daarvan is ‘Ik Zweer Het Je’ met 3robi & Esko de eerste single. Esko nam de beats voor zijn rekening en produceerde het nummer.

#24 Maan: Lief Zoals Je Bent
Na ‘Spijt’ feat. Jonna Fraser (#25 in juni), heeft zangeres Maan opnieuw een nummer ingezongen, dat geschreven is door Anouk Teeuwe en haar team: ‘Lief Zoals Je Bent’. Naast dat team, dat verder bestaat uit Martin Gjerstad, David van Dijk en Paul Sinha, schreef ook Felix Laman  mee aan ‘Zoals Je Bent’.
Als Yung Felix scoort Laman deze week op #58 met Djezja en het nummer ‘Za3ma’ zijn elfde notering. Daarnaast is Laman als uitvoerde en/of componist/producer betrokken bij drie #1-hits.

#58 Djezja feat. Yung Felix: Za3ma
Met Djezja dachten we even met een nieuwe act te maken te hebben, maar het blijkt om een oude bekende te gaan, rapper Kippie uit Utrecht Overvecht. Sinds 10 september staat Karim Fatheddine (24), zoals hij echt heet, onder contract bij Trifecta, het label van Ali B. Tevens veranderde hij zijn artiestennaam,  Kippie werd Djezja, dat een verbastering is van dijaj, wat kip betekent in het Arabisch. Als Kippie scoorde hij vier keer, het hoogste met ‘In de Streets’ met Kevin feat. Lijpe, Sevn Alias & Vic9 (#36 in 2016).

#74 Khalid: Better

#82 Martin Garrix & Justin Mylo feat. Dewain Whitmore: Burn Out
Op ‘Burn Out’ debuteren twee acts: Justin Mylo en Dewain Whitmore. Om met de laatste te beginnen, Dewain Whitmore Jr. uit Kansas City, Missouri, is geen onbekende in muziekland. Met nummers voor onder andere Chris Brown, Khalid, Usher, Kelly Clarkson en Mary J Blige, verkocht hij al meer dan twaalf miljoen platen wereldwijd.

Justin Mylo komt gewoon uit Nederland. Geboren als Emilio Behr, op 7 november 1995 in Amsterdam. ‘Burn Out’ is niet zijn eerste samenwerking met Martin Garrix. In 2015 brachten de twee het nummer ‘Bouncybob’ uit. Een volledig Nederlandse aangelegenheid waaraan ook nog Melle Stomp, ofwel dj Mesto meewerkte.

#91 David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin: Say My Name

#97 Gucci Mane, Bruno Mars & Kodak Black: Wake Up In The Sky
Met ‘Wake Up In The Sky’ maakt Kodak Black zijn debuut in de Single Top 100. Toch is hij niet geheel onbekend in Megaland. In 2017 stond zijn debuutalbum Painting Pictures op de 88e plaats van de Album Top 100. Destijds zat Dieuson Octave, zoals hij echt heet, in de gevangenis, onder andere vanwege drugs. Die tijd heeft hij goed besteed, want in de gevangenis haalde hij zijn middelbareschooldiploma.

‘Wake Up In The Sky’ is de derde single van het album Evil Genius van rapper Gucci Mane.

#98 Jacin Trill feat. Bokoesam & Yung Nnelg: Vanaf Het Begin
Afgelopen vrijdag, 21 september, verscheen Jacin, het nieuwe album van Jaco Koot, ofwel de Hoornse rapper Jacin Trill. Na ‘Jacin’ (#62 op 8 september) met $hirak is ‘Vanaf Het Begin’ de tweede single van het album en het debuut voor Yung Nnelg. Wel stond hij vorig jaar een weekje op #69 met zijn album Contra.

Yung Nnelg, echte naam Glenn Ascencion, is afkomstig uit Ghana. Als kind deed hij daar invloeden op bij het gospel van zijn Ghanese ouders. Tegenwoordig woont hij in de Amsterdamse Bijlmer, waar hij zich aansloot bij het collectief  ‘The New Originals’, het huidige SMIB. Nnelg in zijn artiestennaam Yung Nnelg, is zijn voornaam Glenn omgedraaid.