zondag 23 september 2018

Albumflits: rapper MHD stapt uit de muziekbizz

ALBUM TOP 5

1. (1)   Eminem: Kamikaze (derde week op #1)
2. (3)   Sevn Alias: Recasso (op ruim 26%)
3. (4)   Broederliefde: We Moeten Door 2
4. (6)   Ariana Grande: Sweetener
5. (2)   Paul McCartney: Egypt Station (#1 in de Vinyl 33)

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:

#7 6lack: East Atlanta Love Letter
Na een verblijf van zeven week verdween op 30 juni  ‘OTW’ van Khalid feat. Ty Dolla $ign & 6Lack uit de Single Top 100. ‘OTW’ was de eerste kennismaking met Ricardo Valdez Valentine (Baltimore, 24 juni 1992), ofwel rapper 6Lack. Op zijn vierde nam hij in de studio van zijn vader zijn eerste plaatje op. Op school begon hij als battle-rapper (= geïmproviseerd rappen, al dan niet op muziek). Na Free 6lack uit 2016, is East Atlanta Love Letter het tweede album van 6lack, waar Future, J Cole, Offset en Khalid bijdragen aanleverden.

#9 David Guetta: 7
7 is het zevende studioalbum van de Franse dj/producer David Guetta, maar pas het vierde album dat bij ons een notering krijgt. De eerste drie zijn aan onze aandacht ontsnapt. 7 is een dubbelalbum, met op de eerste cd de gebruikelijke popliedjes met onder andere Sia en Justin Bieber. op de tweede cd, de Jack Back Project, een alter ego van Guetta dat hij vroeger gebruikte, staan house music nummers.

#11 Ares: Alice
Net geen top 10 voor Alice, het derde album van Ares, maar wel zijn best genoteerde album. Tot deze week kwam Ares, waarachter de 22-jarige Rens Ottema uit Oosterhout schuil gaat, niet hoger dan de 27e plaats; vorig jaar met Prins. Volgens Ottema voelt het album Alice als een creatieve bevrijding:”Als ik over tien jaar terugkijk op dit album, denk ik dat ik kan zeggen: rond Alice ben ik comfortabel met mezelf geworden. Ik voel me nu zoveel vrijer dan voorheen”. Vanaf oktober gaat Ares op tournee.

#23 Jean Michel Jarre: Planet Jarre – 50 Years of Music
Hoewel de Franse elektronische muziekpionier Jean-Michel Jarre in 1977 doorbrak met ‘Oxygène IV’ (#4), begon hij in 1968 al met het experimenteren van bandlussen, korte stukjes magneetband van een taperecorder die aan elkaar geplakt zijn. hiermee kon een stukje muziek of een geluid, worden herhaald. Vervolgens ontwikkelde hij zijn eerste synthesizer, de EMS VCS 3. Het jaar daarop schreef Jarre voor een expositie het nummer ‘Happiness Is a Sad Song’.
Met Planet Jarre – 50 Years of Music viert de 70-jarige Jean-Michel André Jarre dan ook zijn 50-jarig muziekjubileum. Op 4 cd’s met in totaal 41 tracks, door hem zelf uitgekozen, geeft hij een beeld van zijn muziekleven.

#34 Jungle: For Ever Vier jaren zijn er verstreken sinds Jungle, het debuutalbum van het gelijknamige Britse collectief verscheen en bij ons tot de 42e plaats kwam. In die tussentijd heeft de band rond Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland, veel opgetreden. For Ever, hun tweede album, slaat op de bindingsangst van de ex-vriendinnetjes van de mannen. De rode draad is een liefdesbubbel die knapt. 

#36 Yorick van Norden: The Jester In 2015, vier jaar na het uiteenvallen van de Haarlemse groep the Hype, kwam zanger Yorick van Norden met zijn soloalbum Happy Hunting Ground dat een weekje op #73 stond. op negenjarige leeftijd hoorde hij het nummer ‘Free As A Bird’ van the Beatles en sindsdien is die groep één van zijn grote inspiratiebronnen. Het album RAM van Paul McCartney is zelfs zijn favoriete album, waarvan hij niet minder dan 10 exemplaren in zijn kast heeft staan!
Ook The Jester, zijn tweede soloalbum, is geënt op de muziek van het viertal uit Liverpool. Het album is verdeeld in twee delen, een beetje zoals het leven. Op de A-kant staan zowel onbezorgde en vrolijke nummers, terwijl de B-kant meer introverte nummers herbergt. De titel van het album refereert naar de hofnar uit ‘Hamlet’ van Williams Shakespeare. Volgens Yorick van Norden, die als hofnar op de hoes prijkt, kun je een hofnar toen vergelijken met de popmuzikant van vandaag. Hijzelf dus.

#40 Golden Earring: Alive … Through The Years
Na de box (29 cd’s) Complete Recordings (#13 in 2017), komt de Haagse Golden Earring nu met de box Alive … Through The Years. Een verzameling van eerder uitgebrachte live albums uit de periode 1977 (Live) tot en met 2005 (Naked III)   op 11 cd’s, waaronder een cd met exclusieve opnames. 

#42 MHD: 19 
Ondanks internationaal succes, diverse hitsingles en het album MHD, stopt MHD, de koning van afrotrap met muziek maken. De reden zou zijn dat hij zich niet thuis voelt in de muziekindustrie. Voor de fans houdt het dus op na 19, zijn tweede album en opvolger van MHD (#20 in 2016).

Aan het album, dat op 19 september uitkwam, 19 tracks telt, werkten onder andere Salif Keita, Orelsan, Dadju, WizKid, Yemi Alade, Koys en Stefflon Don mee. In ons land scoorde de 24-jarige Mohamed Sylla, zoals hij volgens de burgerlijke stand van Parijs heet, drie hitjes. Op 16 januari 2019 neemt hij in de AFAS Live afscheid van zijn Nederlandse fans.

#46 Carrie Underwood: Cry Pretty 
In tegenstelling tot de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson die in 2002 het eerste seizoen van American Idol won en daarna wereldwijd succes had, is haar landgenoot Carrie Underwood, winnares in 2005 van American Idol, buiten de landsgrenzen nooit echt doorgebroken. De reden is waarschijnlijk dat Clarkson in de pophoek bleef en Underwood  countrymuziek bleef maken.
In ons land scoorde Carrie Underwood nog geen hits en haar album Storyteller kwam in 2015 niet hoger dan de 67e plaats. Cry Pretty, haar zesde studioalbum, doet het met een 46e plaats beter

record

In eigen land scoort ze deze week haar vierde #1-album, iets dat nog niet eerder door een andere countryzangeres is gepresteerd. De vier albums zijn: Cry Pretty, Blown Away (2012), Play On (2009) en Carnival Ride (2007). Van de 266.000 van Cry Pretty, zijn er niet minder dan 251.000 albums, de rest zijn digitale exemplaren. Overigens bij de mannen is het countryzanger Gareth Brooks die de meeste #1-albums scoorde: negen stuks!

#61 Paul Weller: True Meanings
De Britse muzikant Paul Weller is zeer productief. Al een jaar na A Kind Revolution (#45 in 2017), komt hij met True Meanings. Veertien nummers, volledig akoestisch, waaronder het nummer ‘Bowie’, een eerbetoon aan de begin 2016 overleden muzikant David Bowie.

#71 Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay
Na een succesvolle samenwerking met Lady Gaga op Cheek To Cheek (#13 in 2014), doet de Amerikaanse crooner Tony Bennett op Love Is Here To Stay het met de 44-jarige Canadese zangeres Diana Krall. Met 92 jaar verbreekt Tony Bennett het record van Compay Segundo van de Buena Vista Social Club, die in 1987, 89 jaar oud was. En dus is Benett nu de oudste nog in leven zijnde act met een albumnotering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten