vrijdag 29 april 2016

Hitflits: Miss Montreal loopt #1 mis door verrassingsrelease Beyoncé-album

Vorig jaar bereikte ze met haar verzamelalbum The Singles Collection nog een tweede plaats. Deze week stonden alle seinen op groen om met Don’t Wake Me Up, haar vijfde studioalbum, de eerste plaats te pakken.
Zelfs Lil Kleine, die zes weken lang met WOP! telkens op het laatst alsnog de eerste plaats opeiste, kon daar niets meer aan veranderen, haar voorsprong was te groot. Niets zou haar meer van de eerste plaats kunnen houden, het was kat in ’t bakkie voor Miss Montreal!

Maar toen kwam, geheel onverwacht, Beyoncé met een nieuw album: Lemonade. Zaterdag werd het gepresenteerd op HBO en Tidal, het streamplatform van haar man Jay-Z. Sinds zondagnacht is het album verkrijgbaar via iTunes en is het massaal gedownload. Het gevolg, wereldwijd een eerste plaats bij iTunes.

Met slechts vier verkoopdagen knalt het album bij ons binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee scoort ze na Beyoncé (in 2013) haar tweede #1-notering. Volgende week vrijdag, 6 mei, is het album, inclusief een DVD met clips van alle twaalf liedjes in een doorlopende documentaire, ook fysiek verkrijgbaar.

de hitgeschiedenis herhaalt zich

Bijna drie jaar geleden, op vrijdag 13 december 2013, verraste Beyoncé de wereld ook al met haar nieuwe album Beyoncé: 14 audiotracks + 17 videoclips. Ook toen was het album in eerste instantie alleen digitaal verkrijgbaar en was met 828.773 stuks in drie dagen, het snelst verkopende album bij iTunes. Bij ons pakte het album net de eerste plaats. Deze week stijgt het album in de 73e week van de 84e naar de 50e plaats.

Amerikaans record

Niet alleen in ons land staat Lemonade op de eerste plaats. Ook in de Britse, Ierse, Noorse, Belgische (Vlaanderen), Australische en Amerikaanse hitparade, staat het album bovenaan. In de Amerikaanse albumlijst levert het haar zelfs een record op, want Lemonade is haar zesde studioalbum en alle zes bereikten daar de eerste plaats. Nog niet eerder lukte dat een andere act daar.

ALBUM TOP 5

1. EW  Beyoncé: Lemonade (voorsprong op MM: ruim 60%)
2. EW  Miss Montreal: Don’t Wake Me Up
3. (1)   Lil’ Kleine: WOP! (verschil met MM: ruim 10%)
4. EW  Marianne Weber & John De Bever: Dat Is De Liefde
5. (2)   Justin Bieber: Purpose

Gaan we over op de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#53 Rufus Wainwright: Take All My Loves – 9 Shakespeare Sonnets
#55 Venice: Brunch Buffet
#74 Mark Knopfler & Evelyn Glennie: Altamira
#82 Jethro Tull: Aqualung
#83 Kinderen voor Kinderen: De Allergrootste Hits van Kinderen voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd – Editie 2016
#89 Luka Bloom: Frugalisto

Prince albums niet aan te slepen

Vorige week kwamen drie albums van Prince de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, binnen. Het betroffen albums die uitsluitend digitaal te koop waren en in nog geen 5 uur, na het bekend worden van zijn dood op donderdag 21 april, gedownload waren. Naast deze drie zijn er deze week nog vier  albums bijgekomen. De standen zijn als volgt:
#1 (2) The Very Best of Prince
#2 (1) Ultimate
#3 (29) Sign ‘O’ The Times
#9 1999 (#45 in 1985)
#17 Around The World In A Day (#1 in 1985) als Prince & the Revolution
#34 Controversy (#50 in 1981)
#38 Dirty Mind (uit 1980, geen notering)
Naast deze goedkoop geprijsde albums is er sinds vorige week een run op zijn hele catalogus. Platenmaatschappij Warner is hierdoor verrast en kan de grote vraag naar vooral vinylalbums niet aan, waardoor veel zaken nee moeten verkopen. Die albums die wel konden worden geleverd, zien we terug in een notering in de reguliere Album Top 100:
#7 Purple Rain als Prince &  the Revolution (3x #1 in 1984)
#23 The Hits / The B-Sides (#10 in 1993)
#25 Parade – Music From The Motion Picture Under The Cherrymoon  als Prince &  the Revolution (2x #1 in 1986)
#28 Hit’n Run – Phase One  (#11 in 2015)
#38 Hit’n Run – Phase Two (uit 2015, geen notering)
#49 Art Offical Age (#4 in 2014)

In de Bubbling Album Top 100, de wachtkamer van de Album Top 100, staan nog de volgende albums van Prince:
#127 Plectrumelectrum als Prince & 3rdEyeGirl (#9 in 2014)
#186 Love Symbol als Prince & the New Power Generation (#6 in 1992)

Maken we direct even een uitstapje naar de Single Top 100, want ook daar zien we Prince terug. De vijf uurtjes op donderdagavond waren net te kort voor een notering, maar na een hele volle week scoort hij deze week als Prince & the Revolution met:
#54 Purple Rain (4x #1 in 1984)
#63 Sometimes It Snows In April (afkomstig van zijn album Parade uit 1986), nu zijn 49e notering in ons land.

En in de Bubbling Single Top 100 met:
#136 When doves Cry
#173 1999
#197 Kiss, als Prince & the Revolution 

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (tweede week)
2. (2)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex
3. (3)   Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home
4. (4)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
5. (5)   Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrils

Wat ze met ‘#Selfies’ (#12 in 2014) en ‘Roses’ feat. Rozes (#18 in maart) niet lukten, lukt the Chainsmokers nu wel: het scoren van een top 10-notering. In de achtste week stijgt ‘Don’t Let Me Down’ feat. Daya van de 11e naar de 9e plaats. Bijna de helft sneller, in vijf weken, pakken tinie Tempah feat. Zarah Larsson de top 10 met ‘Girls Like’ dat van de 14e naar de 10e plaats stijgt.

Kijken we, voor we overgaan op de eerste weeks noteringen, nog even naar het nummer dat de grootste winst boekt. Deze week is ‘No Money’ van Galantis de topsprinter. Het nummer boekt in de tweede week 43 plaatsen winst en stijgt van de 92e naar de 49e plaats.

Tot slot krijgt je nog de eerste weeks noteringen van deze week:
#51 Enrique Iglesias feat. Wisin: Duele El Corazón
#61 Gnash feat. Olivia O’Brien: I Hate U, I Love U
#63 Prince & the Revolution: Sometimes It Snows In April
#77 Rihanna: Needed Me
#83 Jason Derulo: If It Ain’t Love
#100 Glowninthedark x SFB feat. Philly Moré: Elleke Keer

Tot zover de Hitflits van deze week. later dit weekend melden we ons met een nieuwe Megaman.

zondag 24 april 2016

Megaman bij week 17 – 23 april 2016

Dit is de eerste Single Top 100 waarin streams in een andere verhouding meetellen. Er zijn nu 150 streams nodig om mee te tellen als 1 download, vorige week waren dat er nog 100. Hierdoor zou de invloed van downloads dus groter kunnen worden, zodat bijvoorbeeld Nederlandse producties meer kans hebben op een notering.

In de lijst van deze week is van deze aanpassing nog niets te merken, of het moet zijn dat er acht eerste weeks noteringen zijn. Dat blijken echter alleen nummers te zijn die vooral veel zijn gestreamd. De oorzaak moet gezocht worden in de toename van het aantal streams de afgelopen weken, van ruim 960.000 naar 1,2 miljoen voor een #1-notering. Dan heeft een andere verhouding niet zoveel invloed.

Overigens is de aanpassing niet doorgevoerd omdat de hitparade te traag zou zijn. De reden voor de aanpassing is dat de Single Top 100 in zijn bestaan altijd kijkt naar waar het beter kan. Zo ontstond in 1978 de dagboekmethode en werd in 1997 de barcode ingevoerd, terwijl andere lijsten nog iedere week achter cijfers aanbelden.

Altijd wordt er gekeken waar verbeteringen mogelijk zijn. Een hitparade is immers geen statisch gegeven, maar altijd in beweging! Nu je dat weet, gaan we over naar de hits van deze week, met alweer een nieuwe #1, de eerste eigen voor Drake!

En verder in deze Megaman:
-          20e notering voor Kinderen voor Kinderen
-          Timeflies hebben de tijd
-          Kiiara leeft ’s avonds in een andere wereld
-          Galantis heeft geld zat
-          16-jarige Nederlander helpt Israëlier aan hit
-          Heeft Future de toekomst?
-          de opvolger van Rihanna heet Era Istrefi

Opnieuw lukt het Lil Kleine om #1 te blijven met zijn album WOP! Alleen dit keer koste hem dat meer moeite. Wie hielden hem tegen? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM of in de Hitflits van vrijdag Het zou nu wel eens de laatste week kunnen zijn voor WOP!, want zondagnacht komt Lemonade, het zesde studioalbum van Beyoncé beschikbaar op iTunes. In 2013 verraste zij ook al met haar album Beyoncé.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen

eerste eigen #1 voor Drake

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance                                               *** eerste week op #1 ***

Hoewel de meeste streams weken nodig hebben om de eerste plaats te bereiken, lukt dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla al binnen een week. Vervolgens moest het nummer nog wel de andere #1, ‘Work From Home’ van Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign zien in te halen, dat al een week bovenaan stond. Uiteindelijk is dat gelukt, waardoor ‘One Dance’ ook in de Single Top 100 de bovenste beste is en dat wel een poosje zal blijven. ‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam is weliswaar ‘Work From Home’ gepasseerd, maar zal (voorlopig) genoegen moeten nemen met een tweede plaats.

‘One Dance’ maakt deze week een gigantische sprong, want het komt vanaf de 69e plaats. Zo’n grote stijging naar de eerste plaats is niet meer voorgekomen sinds ‘Recht Uit M’n Hart’ van Jan Smit, dat op 14 februari 2015 vanaf de 77e plek kwam.
Hoewel ‘One Dance’ voor de Amerikaanse rapper Drake zijn tweede #1-hit is dit jaar, ‘Work’ met Rihanna stond begin dit jaar twee weken op de eerste plaats, is het toch zijn eerste eigen #1-notering, want Drake is de hoofdartiest. Niet alleen bij ons, maar ook in de Franse en Britse hitparade, in beide lijsten voor de tweede week inmiddels.

Naast Drake doen nog twee personen mee aan ‘One Dance’. De eerste is de Britse Kyla Smith, die een credit krijgt voor het afstaan van een sample van haar nummer ‘Do You Mind?’ uit 2007. Vorige week hebben we daar uitvoerig over bericht, lees het volledige verhaal hier nog eens na. De andere is Wizkid, de 25-jarige Ayodeji Ibrahim Balogun uit Nigeria. Amerikanen en Britten hebben al vaak een #1-notering gescoord, maar hoe zit het met muzikanten uit Nigeria?

Drie #1-albums scoorde zangeres Sade Adu, landgenoot van Wizkid. Maar qua hits kwam ze niet verder dan de twaalfde plaats. De enige Nigeriaan die het wel lukte, was Alban Uzoma Nwapa, die op zijn 23e naar Zweden verhuisde voor zijn tandartsstudie en uiteindelijk in 1992 als Dr. Alban met ‘It’s My Life’ vijf weken op de eerste plaats stond. En dus is Wizkid de tweede Nigeriaan die een #1-hit scoort in Nederland.

nog een hit voor Drake

‘One Dance’ is afkomstig van Views From The 6, het vierde studioalbum van Drake, dat aanstaande vrijdag, 29 april, verschijnt. Een betere start had hij zich niet kunnen wensen. Daarnaast scoort Drake met nog een nummer van het album: ‘Pop Style’ feat. the Throne op #73. The Throne is een samenwerkingsverband tussen Kanye West en Jay-Z.

20e notering voor Kinderen voor Kinderen

#64 Kinderen voor kinderen: Hupsakee!  *** hoogste eerste weeks ***

In 2013 bedacht oud-tennisser Richard Kraijcek, die deel uitmaakte van het Nationaal Comité Inhuldiging van toen nog prins Willem Alexander, de Koningsspelen. Het idee hierachter is om kinderen te laten zien hoe leuk het is om samen te bewegen en dus worden op alle scholen die meedoen sportieve activiteiten ontplooid. De alternatieve sportdag begint met een ontbijt, dat gesponsord wordt door supermarktketen Jumbo.
Daarna openen Koning Willem Alexander en Koningin Máxima de Koningsspelen. Afgelopen vrijdag, 22 april, vond dit plaats op basisschool Drostenburg in Amsterdam-Zuidoost. Via het Jeugdjournaal beleefden zo’n 1,3 miljoen kinderen op 6000 van de 7400 basisscholen de start mee.

oud kinderliedje

Tijdens de opening brachten de Kinderen voor Kinderen het speciaal voor de Koningsspelen geschreven nummer ‘Hupsakee!’. De choreografie is van Lucia Marthas,  geïnspireerd op het oude kinderliedje ‘hoofd-schouders-knie-en-teen’. Marthas doet al jaren de choreografie voor de shows van Kinderen voor Kinderen. De tekst van ‘Hupsakee!’ schreef ze met producer Tjeerd Oosterhuis, die ook de muziek componeerde.

al 35 jaar actief

Kinderen voor kinderen gaat al 35 jaar mee. In maart 1981 scoorde het koor hun eerste hit met ‘Ik Heb Zo Wa-Wa-Wa-Waanzinnig Gedroomd’, dat een achtste plaats haalde. Het eerste album stond negen weken op de eerste plaats en er zouden nog vele volgen.

20x Kinderen voor Kinderen

Twee keer behaalde een single de vijfde plaats: ‘Eeuwige Kerst’ met Anny Schilder & het Goede Doel voor een actie van Amnesty International, begin 1985. En ‘Bewegen Is Gezond’, het eerste nummer voor de Koningsspelen in 2013. In totaal bereikten drie nummers van Kinderen voor Kinderen de top 10. ‘Hupsakee!’ is de twintigste notering voor het koor.
De opname van ‘Hupsakee!’ vond plaats op 13 maart in de Soundwise Studio in Amsterdam. De solo op ‘Hupsakee!’ is voor de 10-jarige Febe, die voor het tweede jaar bij het koor zit. Haar droom, zangeres en danseres worden, komt daarmee dus al een beetje uit. Daarnaast nemen Luuk, Thomas en Mhijs ook een stuk voor hun rekening. In september verschijnt het 37e album van Kinderen voor kinderen dat in het teken staat van ‘lezen is leuk’, het thema van de Kinderboekenweek.

Timeflies hebben de tijd

#70 Timeflies: Once In A While

‘De tijd vliegt als het leuk is’, ofwel ‘Time flies when you’re having fun’. Slim on zo’n naam te kiezen voor je band, blijft iedereen bij. Dat zal wellicht de gedachte geweest zijn van Rob Resnick en Cal Shapiro, toen ze zich Timeflies zijn gaan noemen.

Rob Resnick (rechts op de foto, New Jersey, 9 mei 1989) en Cal Shapiro (New York, 3 oktober 1988) ontmoetten elkaar eind 2007 op een feestje van de Tufts University in Medford en Sommerville, voorsteden van Boston. Shapiro maakte daar een freestyle op een beat van Resnick. Kort daarna vroeg Resnick of Shapiro zanger wilde worden van zijn funkgroep the Ride. De groep was echter geen lang leven beschoren, maar de twee bleven samenwerken en noemden zich vanaf oktober 2010 Timeflies.

Eind 2011 bracht het duo het album The Scotch Tape uit, een jaar later gevolgd door de EP One Night. Sinds 2013 hebben ze hun eigen label, Forty8Fifty. Eind 2015 verscheen daarop  het album Just For Fun, waarvan ‘Worse Things Than Love’ de eerste single was, met de Nederlandse zangeres Natalie La Rose. ‘Once In A While’, de eerste notering voor Timeflies in Nederland, komt van een nog uit te brengen album, later dit jaar.

Kiiara leefde ’s avonds in een andere wereld

#71 Kiiara: Gold

Goud? In Australië bereikte ‘Gold’ van Kiiara vorig jaar al de platinastatus! Wereldwijd is het nummer sinds maart 2015 al meer dan 74 miljoen keer gestreamd, waarvan in Nederland zo’n 1 miljoen, dat staat voor 10.000 downloads. Wil het nummer in ons land de gouden status halen, dan moet er nog 1 miljoen bij, want sinds 1 april is de norm voor goud opgetrokken van 10.000 naar 20.000.

Van Kiiara is nog maar weinig bekend. “Het gaat om mijn muziek en niet om wie ik ben”, schreef ze op Twitter. Als je haar wilt kennen, moet je dus goed naar haar teksten luisteren. Wel weten we dat ze 21 jaar is, en afkomstig uit de Amerikaanse staat Illinois. Voordat het succes van ‘Gold’ losbarstte, werkte ze parttime in een winkel. Om aan de waan van alle dag te ontsnappen, schreef ze op haar slaapkamer liedjes, waaronder ‘Gold’. SZA, echte naam Felix Snow, produceerde het nummer, dat afkomstig is van de EP Low Kii Savage, die begin april uitkwam. Vanaf 21 mei gaat Kiiara voor het eerst op tournee, in de Verenigde Staten van Amerika, dat wel.

Galantis heeft geld zat

#92 Galantis: No Money

Na  twee hits, ‘Runaway (U & I)’ (#3) en ‘Peanut Butter Jelly’ (#81), beide in 2015, komt het Zweedse Galantis met een nummer waar ze niet zelf aan hebben meegeschreven: ‘No Money’. Het nummer is een compositie van Phillip Levi Hurtt, Digital Farm Animals (=Nicholas James Gale) en Bully Songs (= Andrew Bullimore). Phillip Levi Hurtt is een Amerikaanse componist en producer, die al sinds het begin van de jaren ’60 actief is. Daarnaast stond hij aan de wieg van het succes van the Village People. Hurtt was één van de schrijvers van ‘In Hollywood (Everybody Is A Star)’, de debuuthit van de discogroep (#27 in 1978).

‘No Money’ is natuurlijk wel een productie van Galantis, dat bestaat uit Christian ‘Bloodshy’  Karlsson en Linus ‘Style Of Eye’ Eklöw. Overigens hoeven we ons, gezien de titel ‘No Money’, geen zorgen over de twee te maken. Het gaat de heren opperbest. De wereldpremière van ‘No Money’ vond plaats op 1 april tijdens het Ultra Music Festival in Miami. En als je daar staat, heb je het al wel gemaakt!

16-jarige Nederlander helpt Israëlier aan hit

#95 Nathan Goshen: Thinking About It (Let It Go)

Natan (zonder h) Goshen is geboren op 6 augustus 1986 in Lod, een plaatsje ten zuidoosten van Tel Aviv in Israël. Op jonge leeftijd kreeg hij een akoestische gitaar, waarna hij zichzelf  gitaar leerde spelen. In 2011 bracht hij zijn eerste album uit: Nathan Goshen, dat in eigen land de gouden status bereikte. Daarnaast werd Goshen uitgeroepen tot ‘beste zanger’ en ‘artiest  van het jaar’.

Nederland

Thinking About It(Let It Go)’ verscheen al in juli 2015, maar breekt nu pas door. Dat dankt de Israëlische zanger aan de 16-jarige Nederlandse producer KVR, die een remix maakte. De jongen verklaarde dat het origineel met gitaar en zang, hem goed beviel, maar dat het toevoegen van een beat het nummer nog beter zou maken. Geïnspireerd door andere producers (Robin Schulz) en artiesten (‘Prayer In ‘C’ van Lilly Wood & the Prick), maakte hij met het programma Fruity Loops op zijn eigen PC de remix en zette deze op Soundcloud.

Op de remix kwamen veel reacties en dat ontging Alexander Ash van het Deense platenlabel Disco:wax niet. Hij zocht contact met de ouders van KVR, die toen nog maar 14 jaar bleek te zijn. Vervolgens liet hij de remix aan Nathan Goshen horen, die zeer onder de indruk was. KVR werd gevraagd de remix nogmaals te maken en in de Medley Studios in Kopenhagen werd het nummer afgerond.

Heeft Future de toekomst?

#97 Future feat. the Weeknd: Low Life

‘Low Life’ is afkomstig van het album Evol van de Amerikaanse rapper Future (links op de foto) (echte naam: Nayvadius DeMun Wilburn). Als gast doet the Weeknd (de Canadees Abel Tesfaye) op het nummer mee. Hoewel de rapper the Weeknd op sleeptouw neemt, zou het effect wel eens andersom kunnen zijn, dat hij een hit scoort dankzij the Weeknd. Die heeft immers z’n sporen in hitland al aardig verdiend, getuige hits als ‘Earned It’ (#8) en ‘Can’t Feel My Face’ (#3), beide in 2015. Met twee hitjes, met een 74e plaats als hoogste notering voor ‘Jumpman’ met Drake, heeft Future nog aardig wat in te halen.

de opvolger van Rihanna heet Era Istrefi

#98 Era Istrefi: Bonbon

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Dua Lipa, die een hit scoort met ‘Be The One’ en Era Istrefi, die debuteert met ‘Bonbon’?
Antwoord: Kosovo, waar hun roots liggen.

Dua Lipa, geboren in Londen, heeft Albanese ouders, afkomstig uit Kosovo.
Era Istrefi is geboren op 4 juli 1994 in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Dezelfde stad waar ook zangeres Rita Sahatçiu Ora ter wereld kwam.

Era Istrefi heeft de muziek van huis uit meegekregen, haar moeder was zangeres en haar oudste zuster Nora was ooit één van de populairste zangeressen in de Albanese gebieden. In 2013 brak Era Istrefi in eigen land door met de single ‘Mani Për Money’, waarna vele hits volgden. Met haar zesde single ‘Bonbon’, dat in het Engels ‘It’s Okay, It’s Okay’ betekent, wil ze ook de rest van de wereld veroveren. Ze zingt het zelfgeschreven nummer, dat klinkt als een kruising tussen Rihanna en Sia, in een dialect uit Kosovo.