vrijdag 15 maart 2024

Hitflits: Eternal Sunshine derde nummer 1 album voor Ariana Grande en goud voor 'Europapa' van Joost

Wat Ariana Grande met het nummer ‘Yes, And?’ in januari net niet lukte, een nummer 1-notering scoren, lukt haar met het album Eternal Sunshine zonder enige moeite. Na Dangerous Woman (in 2016) en Sweetener (in 2018) is het opnieuw raak voor de inmiddels 30-jarige zangeres/actrice uit Boca Raton, Florida. Naast een nummer 1-notering in de Album Top 100, komt Eternal Sunshine ook binnen op de eerste plaats van de vinyl 33.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Ariana Grande: Eternal Sunshine (42)          `*** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  Di-rect: Spfinx (88), op 40,64%
Tiende top 10-album voor de Haagse rockers, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren.
Het titelnummer ‘Sphinx’ is de komende week Top Song op NPO Radio 2
 
3. (2)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (6)
 
4. EW  the Rolling Stones: Live At the Wiltern (100)
Dit betreft de registratie van een verrassingsoptreden in de club Wiltern in Los Angeles op 4  november 2002 tijdens hun ‘Licks World Tour’. Solomon Burke was te gast. The Wiltern blijkt een populaire club te zijn voor bandjes, want onder andere Tom Petty and the Heartbreakers (in 1985), CPR (in 1999) en Madonna (2019) stonden in dit theater.
 
5. EW  Judas Priest: Invicible Shield (92)
 
Buiten de 4 nieuwe noteringen in de top 5 is er nog één nieuw album:
#50 Norah Jones: Visions (67)

SINGLES
 
Via TikTok, waar ze een line dance deed op haar nummer ‘Austin’ ging het nummer viral. Dasha, volledig Anna Dasha Novotny uit San Luis Obispo, California, 24 jaar, verovert nu ook de rest van de wereld met haar nummer ‘Austin’.
 
Aanvankelijk heette het nummer ‘Play Dumb’. Weten dat je bedriegt wordt, maar je van de domme houden, zodat je het (een relatie) langer vol kunt houden. Ze had echter geen binding met het nummer, dus het werkte niet. Pas nadat Dasha de melodie hoorde, viel het kwartje en daarmee het refrein dat ze begon met ‘Austin’.
Op haar achtste leerde Dasha al piano en gitaar spelen. Ze studeerde aan de Belmont University in Nashville. In 2020 vertrok ze naar Los Angeles om haar droom te verwezenlijken: zangeres worden. Inmiddels heeft dat geleid tot twee albums. ‘Austin’ komt binnen op 67 en is de komende week Alarmschijf op Radio 538.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Joost Europapa / Europapa (outro)    *** tweede week op nummer 1 ***
Afgelopen week is er ook een cd-single van ‘Europapa’ verschenen met beide tracks.
De afgelopen week is het nummer ruim 4 miljoen keer gestreamd. Met de 6 miljoen van vorige week is dat samen al goed voor een gouden plak. Nu op naar patina, dat zijn er 20 miljoen.

2. (3)   Benson Boone: Beautiful Things, op 66,37%
3. (2)   Beyoncé: Texas Hold ‘Em
4. (4)   Noah Kahan: Stick Season
5. (5)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel
 
Ze had even nodig om op gang te komen, maar in de vijfde week stijgt ‘Stukje Van Mij’ van Meau naar de negende plaats. Na ‘Dat Heb Jij Gedaan’, nummer 1 in 2021, is ‘Stukje Van Mij’ haar tweede top 10-notering.
 
Eternal Sunshine, het nummer 1-album van Ariana Grande, levert ook nog de volgende drie noteringen op in de Single Top 100:
#17 (30) Yes, And?
#14 We Can’t Be Friends (Wait For Your Love)
#41 Bye
 
Kijken we tot slot naar de andere eerste weeks noteringen deze week en dat zijn de volgende
#40 Cristian D, Boef, Kã, $hirak: Emilie
 
#62 4Batz: Act II: Date @ 8
Merkwaardige titel en dito uitvoerde. 4Batz, ofwel Neko Bennett (geen familie van de Duitse producer Bennett, zie onder 64) uit Dallas, Texas, 22 lentes jong. ‘Act II: Date @ 8’ stamt uit 2023 en werd in maart dit jaar nieuw leven ingeblazen met een remix door rapper Drake. Voor de notering op 62 tellen beide versies.
 
#64 Indila, Bennett: Denière Danse (Techno Mix)
Uit Parijs komt de 39-jarige Adila Sedraia, die deze week debuteert als Indila met haar nummer ‘Denière Danse’. Dat nummer komt uit 2013 en staat op haar debuutalbum Mini World. Eind 2023 was de clip van ‘Denière Danse’ meer dan 1 miljard keer bekeken, het eerste Franstalige nummer ooit dat dit presteert.
De notering van ‘Denière Danse’ deze week dankt Indila aan de Duitse producer Bennett uit Koblenz, die een Techno Remix maakte van haar nummer. Voor ons is hij geen onbekende, want hij maakte ook al een remix van het nummer ‘Vois Sur Ton Chemin’, nummer 4 in november 2023, en dat nog steeds genoteerd staat, deze week op 31.
 
#70 Mr. Belt & Wezol: It’s Not Right (But It’s Ok)

De nummers van wijlen Whitney Houston blijven populair, nu dankzij een remix door Mr. Belt & Wezol. 'It’s Not Right (But It’s Okay)' kwam tot 12 in 1999.
Achter Mr. Belt & Wezol zitten Bart Riem en Sam van Wees uit Delft. Het is niet de eerste keer dat het duo een oud nummer onder handen neemt. Onder andere ‘Let’s Groove’ van Earth, Wind & Fire en ‘Gypsy Woman (La-da-di)’ van Crystal Waters moesten er ook al aan  geloven. Het komende festivalseizoen zal je het duo regelmatig tegenkomen.
 
#81 Mark Ambor: Belong Together
#83 Ayra Starr: Commas