vrijdag 24 juli 2015

Hitflits: Tame Impala vierde Australische groep met #1-album

Van de twintig #1-albums dit jaar, kwamen er niet minder dan 16 vanuit het niets daar terecht. De andere vier stegen vanuit de top 5 naar de eerste plaats. Deze week is dat totaal anders, want vanaf #35 stijgt Currents van Tame Impala naar de bovenste plaats in de Album Top 100. Voor zo’n grote sprong naar de eerste plaats moeten we terug naar 1 december 2012, toen K3 met Engeltjes steeg vanaf #63. De grootste sprong naar #1 is sinds 11 oktober 1997 in handen van Frans Bauer met zijn album Weil Ich Dich Liebe dat vanaf #93 kwam.
Op basis van slechts één digitale verkoopdag, kwam Currents van Tame Impala vorige week binnen op de 35e plek. Sinds een week is het album ook fysiek te koop en wordt je dagelijks bedolven onder een radiospotje voor het album en dat blijft niet zonder gevolgen. De vinylversie knalt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 50 en helpt mee aan een #1-notering in de Nationale Album Top 100.

kwartet Australiërs

De vijfmans formatie Tame Impala is afkomstig uit Australië en is daarmee nog maar de vierde groep dat een #1-album bij ons scoort. De historie van de Album Top 100 begint in 1969, maar het duurde tot 1999 eer een Australische groep #1 kwam. Dat waren in 1999 de Bee Gees met One Night Only. Veertien jaar later, in 2013, pakten Nick Cave & the Bad Seeds de eerste plaats met Push The Sky Away en vorig jaar stond 5 Seconds Of Summer een weekje op #1 met het gelijknamige album.

ALBUM TOP 5

1. (35) Tame Impala: Currents
2. (1)   Henk Bernard: Liefde Is Leven
3. (4)   Kensington: Rivals
4. EW  the Chemical Brothers: Born In The Echoes
5. (6)   Muse: Drones

Van de 33 albums van North Sea Jazz acts vorige week, zijn er deze week nog maar 9  overgebleven. De hoogste is op #12, Typhoon met Lobi Da Basi, gezakt vanaf de derde plaats.

Over naar het restant eerste weeks noteringen:
#14 the Kyteman Orchestra: The Jam Sessions
#18 Jason Isbell: Something More Than Free
#36 Miles Davis: At Newport – 1955 – 1975 – The Bootleg Series Vol. 4
#67 Iron and Wine & Ben Bridwell: Sing Into My Mouth
#70 Powerwolf: Blessed & Possessed
#71 Sly & the Family Stone: Live At The Fillmore East October 4th & 5th. 1968
#95 Future: DS2

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (tweede week)
2. (2)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
3. (3)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
4. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
5. (5)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show

Op 14 maart, kwam ‘Where Are Ú Now’ van Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber binnen op #79. Sindsdien boekte het nummer elke week winst en klom via 61,56,50,41,33,24,22,18,17,16 op 30 mei naar de dertiende plaats. vervolgens zakte het nummer een plaatsje en bleef vier weken hangen op #14, waarna het nog een plekje inleverde.
Twee weken geleden boekte ‘Where Are Ú Now’ twee plaatsen winst en vorige week steeg het nummer naar de twaalfde plaats. En deze week pakt het, in de twintigste week, de laatste obstakel en stijgt door tot de tiende plaats. Voor Skrillex is het zijn eerste top 10-notering, Diplo boekt zijn tweede en Justin Bieber zijn derde.

De grootste stijgers:
#22 (45) Lost Frequencies feat. Janieck Devy: Reality
#26 (34) Afrojack feat. Mike Taylor: Summerthing!
#30 (38) Pharrell Williams: Freedom
#37 (59) Sam Feldt: Show Me Love
#39 (47) Maroon 5: This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherf****r
#47 (92) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#67 (91) Disclosure feat. Gregory Porter: Holding On
#69 (81) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)

#75 (85) John Newman: Come And Get It, Newman heeft zijn tweede album af en had liever ‘Lights Down’ als eerste single gezien. Zijn manager heeft hem echter weten om te praten door eerst ‘Come And Get It’ uit te brengen.
#79 (96) Martin Solveig feat. Sam White: +1


Rest de zes eerste weeks noteringen van deze week:
#49 Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
#57 5 Seconds Of Summer: She’s Kinda Hot
#60 Alvaro Soler: El Mismo Sol
#84 Childsplay feat. Jayh: Bobbel
#95 Years & Years: Shine
#99 Hardwell feat. Jason Derulo: Follow Me

Dit weekend komen de eerste vakantiegangers al weer terug, en als ze niet gehinderd worden door stakende Franse boeren, slapen ze vannacht weer in hun eigen bedje. Wij gaan ook een uiltje knappen om dit weekend fris en fruitig aan een nieuwe Megaman te kunnen werken. De albumsnippers vind je zoals altijd op de nieuwspagina van 3FM. Zondagavond draait Hans Schiffers op NPO Radio 2 een aantal nummers uit de nieuwe albumlijst.

maandag 20 juli 2015

Megaman bij week 29 – 18 juli 2015

El Perdón #1 dankzij downloads

En verder in deze Megaman:
-          Ed Sheeran en Kanye West werken mee aan tweede album     the Weeknd
-          R. City moest naam aanpassen
-          Sam White zong voor de Britse koningin
-          kleinste hit voor O’G3NE

Liefde Is Leven van Henk Bernard blijft #1 in de Album Top 100. Maar het echte nieuws komt van het North Sea Jazzfestival. Lees het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

El Perdón #1 dankzij downloads

Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón *** eerste week op #1 ***

Vorige week plakten Lil’ Kleine & Ronnie Flex met ‘Drank & Drugs’ nog een vierde week aan vast en ontvingen ze een platinaplaat voor meer dan 30.000 downloads en streams.
Ondanks een overwicht aan streams, moeten de twee hun eerste plaats afstaan aan Nicky Jam & Enrique Iglesias met ‘El Perdón’, die het verlies aan streaming compenseren met downloads. Maar dan ook net, want het overwicht van ‘El Perdón’ is minder dan 1%! De komende week moet blijken of ‘El Perdón’ ook een overwicht krijgt met streams, want dan kan het nummer wel eens een flinke tijd bovenaan blijven staan.

Spaanstalige #1-hits

Na vier weken een Nederlandstalig nummer, ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex, is de voertaal vanaf deze week Spaans aan kop van de Single Top 100. ‘El Perdón’, dat vergeving betekent, is geheel in het Spaans gezongen en daarmee de vijfde #1-hit in het Spaans

Trekken we het iets breder door te kijken naar #1-hits waarin (ook) Spaans wordt gebruikt, dan komen we tot het volgende rijtje van acht, met tussen haakjes de talen waarin gezongen is:
1971: Peret: Borroquito
1972: Julio Iglesias: Un Canto A Galicia
1979: Julio Iglesias: Quiereme Mucho
1996: Los Del Rio: Macarena (mix van Engels en Spaans)
2000: Jody Bernal: Que Si, Que No
2002: las Ketchup: The Ketchup Song (Asereje), mix van Engels en Spaans (Spanglish)
2011: Sak Noel: Loca People (La Gente Está Muy Loca), (mix van Engels en Spaans)
2015: Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
Met uitzondering van Jody Bernal zijn de overige zeven (deels) uit Spanje afkomstig.

zo vader zo zoon

Uit bovenstaand rijtje blijkt dat Julio Iglesias, vader van Enrique, twee #1-hits scoorde in Nederland. De eerste, ‘Un Canto A Galicia’, was tevens zijn eerste hit bij ons. Zoon Enrique deed er beduidend langer over, want ‘El Perdón’ is pas zijn 22e notering! Doordat Enrique er zolang over heeft gedaan is hij met zijn 40,22 jaar een stuk ouder dan zijn vader destijds, die op 12 augustus 1972 net geen 29 jaar was: 28,91 jaar.

Ed Sheeran en Kanye West werken mee aan tweede album the Weeknd

#78 the Weeknd: The Hills

‘The Hills’ is inmiddels de derde single van Beauty Behind the Madness, het tweede album van the Weeknd, dat eind augustus wordt uitgebracht. ‘Often’ stond in april een weekje op #96, ‘Can’t Feel My Face’ stijgt deze week door naar de achttiende plaats. Naast Ed Sheeran zal ook Kanye West een bijdrage aan het album leveren.

R. City moest naam aanpassen

#92 R. City feat. Adam Levine: Locked Away

Met zijn groep Maroon 5 scoort zanger Adam Levine de ene na de andere hit; ‘Sugar’ staat al 25 weken in de Single Top 100, deze week op #48. Maar af en toe kan hij het niet laten om met anderen muziek te maken. Na Kanye West, Gym Class en Eminem pakt Levine het aan met R. City.

R. City of voorheen Rock City, zijn twee producers: Timothy (A.I., 1984) en Theron (Uptown AP, 1982) Thomas. De broers zijn afkomstig van Saint Thomas, Virgin Islands en probeerden verschillende soorten muziek uit, daarbij gesteund door hun ouders. In 2000 zochten de broers hun geluk in Miami, Florida, maar gingen in 2005 terug naar Saint Thomas. 

Detroit = Rock City

In 2006 kregen ze een platencontract. Het eerste wapenfeit was ‘The Rain’ van Akon op zijn album Konvicted. Daarna volgden onder andere Usher en Sean Kingston. Zelf brachten de broers zo’n 15 mixtapes uit als Rock City. Die naam moesten ze later veranderen omdat het de bijnaam is van Detroit en dat was verwarrend. Rock City werd verandert in R. City, hoe creatief kun je zijn!

Bekende hits geschreven door de broers zijn: ‘Replay’ van Iyaz (#8 in 2010), ‘Man Down’ van Rihanna (#4 in 2011), ‘We Can’t Stop’ van Miley Cyrus (#48 in 2013) en ‘Shower’ van Becky G (#9 in 2014). Daarnaast leverden ze bijdragen aan de albums My Everything van Ariana Grande en Unapologetic van Rihanna. Later dit jaar komt R. City met een eigen album.

Sam White zong voor de Britse koningin

#96 Martin Solveig feat. Sam White: +1

Met ‘Intoxicated’ scoorde de Franse dj/producer Martin Solveig sinds vier jaar weer een hit. Even leek het er op dat het zijn tweede top 10-hit zou worden, maar uiteindelijk bleef het nummer steken op de elfde plaats. wellicht gaat het beter met ‘+1’ dat Solveig maakte met de Londense zangeres Sam White.

Sam White, voluit Samantha, zingt al sinds haar tweede levensjaar. Als tiener maakte ze deel uit van een zomer muziekproject, waar haar talent werd opgemerkt door de koordirigent. Hij nodigde haar uit voor Kingdom Choir, zijn eigen koor. Dat werd de start van een carrière, waarbij ze zong voor zowel Nelson Mandela als de Britse koningin.
Sam is echter vooral (on) bekend van de achtergrond vocalen die ze deed en doet voor onder andere Oleta Adams, Duran Duran, Bastille en Florence & The Machine. Daarnaast wordt Sam ook veel gevraagd voor tv-documentaires en The X-Factor, The Voice en Britain’s Got Talent. Met ‘+1’, dat Sam in april inzong in de studio van Solveig in Parijs, breekt een nieuw hoofdstuk aan in haar carrière.

kleinste hit voor O’G3NE

#100 O’G3NE: Wings To Fly

Geld nog moeite is gespaard voor ‘Wings To Fly’ van O’G3NE. De videoclip werd op Ibiza opgenomen en Future Presidents produceerde het nummer. Maar na een week komt het nummer slechts binnen op de 100e plaats. Een #1-positie in iTunes is al lang geen garantie meer voor een hoge notering, tenzij je dat minimaal een week volhoudt en de aantallen in de duizenden lopen. Als je nummer niet voldoende wordt gestreamd, dan kun je die hit wel vergeten. Het ziet er dan ook naar uit dat ‘Wings To Fly’ de kleinste hit wordt voor de zusjes Lisa, Amy & Shelley Vol.