vrijdag 23 februari 2018

Hitflits: derde #1-hit voor Drake; eerste #1-album voor Bizzey; geen hits voor the Voice


Voor zijn eerste twee #1-hits riep hij de hulp in van Rihanna (‘Work’) respectievelijk Wizkid & Kyla (‘One Dance’), beide in 2016. Maar voor zijn derde #1-hit  had Drake niemand anders nodig. Na een eerste plaats vorige week al in de Britse hitparade, voert  ‘God’s Plan’ van Drake nu ook de Single Top 100 aan.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Drake: God’s Plan (eerste week op #1)
2. (1)   Josylvio: Catch Up (op ruim 7%)
3. (3)   Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande
4. (4)   Bizzey feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix: Ja!
5. (5)   Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha: Slow Down

Vorige week scoorden Jacin Trill en Bokoesam een #1-notering met het album Zo Vader, Zo Zoon. Zes van de negen tracks kregen daarvan een notering, waarvan er deze week nog drie overblijven.

Deze week is het de beurt aan Bizzey en het levert hem in één klap elf nieuwe noteringen op. Inclusief de voormalige #1-hit ‘Ja!’, krijgen twaalf van de zestien tracks van zijn #1-album November een notering deze week:
#4 (4)  Ja! feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix
#25 Ewa feat. Mula B & LouiVos
#50 Girl Girl feat. Sterre
#60 Rock Ya Body feat. Josylvio
#61 Pumpumpum feat. Josylvio & Yung Felix
#66 Dom Doen feat. Broertje & D-Double
#67 Net Als Toen feat. Jonna Fraser
#72 Doe Het Voor
#75 Ding Ding Ding feat. Jozo & YoungBaekansie
#81 Rakata feat. Mr. Polska & Kippie
#84 Millie’s feat. Chivv
#96  Gunman

Tevens scoort Bizzey nog met twee andere nummers die niet op het album staan:
#43 (35) Merry van Nafthaly Ramona & Hef
#78 (69) Traag feat. Jozo & Kraantje Pappie

Naast de elf extra albumtracks van Bizzey, komen er nog zes  andere nummers binnen:
#7 SFB feat Ronnie Flex: One Time
#11 Sevn Alias: Hoofdprijs
#69 Khalid & Normani: Love Lies
#95 Hailee Steinfield & Bloodpop®: Capital Letters
#97 Zack Ink feat. Lijpe & ISMO: Kleine Jongen
#99 P!nk: Beautiful Trauma

Voice levert voor het eerst geen hit op

Een week geleden, op vrijdag 16 februari 2018, won de 23-jarige Jim van der Zee de zevende editie van the Voice of Holland. Aanvankelijk leek het er deze week op dat één van zijn nummers een notering zou krijgen in de Single Top 100. Maar door het ontbreken van zowel voldoende downloads als streams, blijft deze week Voice-loos. En dat is voor het eerst.
Achtereenvolgende winnaars sinds de start in 2011, met hun finalesingle, scoorden al slechter:
2011: Ben Saunders: Kill For A Broken Heart (#1)
2012: Iris Kroes: I Can’t Make You Love Me (#3)
2013: Leona Philippo: Could You Be Loved (#1)
2014: Julia van der Toorn: Age (#11)
2015: O’G3NE: Magic (#3)
2016: Maan de Steenwinkel: Perfect World (#25)
2017: Pleun Boermans: What Hurts The Most (#78)

Bubbling-Under

Zoals je zag is er door de hausse aan Bizzey-tracks, weinig ruimte voor echte hits. Daardoor is er ook weinig doorstroming vanuit de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Single Top 100. De volgende nummers tippen we dan nog een weekje:
Tiësto, Gucci Mane & Sevenn: Boom (4)
Armin van Buuren feat. Conrad Sewell: Sex, Love & Water (3)
Calvin Harris feat. PartyNextdoor: Nuh Ready Nuh Ready (2)

ALBUMS

Met zijn kompanen Nizzle en Jim Aasgier van Yellow Claw, beleefde Leo Roelandschap, alias Bizzey, wilde jaren. Het trio scoorde tussen 2010-2016 drie top 10-hits, waarvan ‘Krokobil’ het hoogste kwam: #5 in 2012. Het succes bracht hen overal en dat touren ging hem niet in de koude kleren zitten, hij miste het thuis zijn, bij zijn vrouw en zoontje.

Op 22 juni 2016, drie dagen na zijn laatste optreden met de anderen, stapte Bizzey uit Yellow Claw, omdat hij meer tijd met zijn familie en gezin wil doorbrengen. Daarnaast wil hij zich richten op zijn solocarrière gericht op Nederland.

In oktober 2016 bracht hij zijn eerste eigen single uit: ‘Challas’ feat. Mula B & Louis (#67). Daarna volgden diverse hits, met als voorlopig hoogtepunt ‘Ja!’ feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix, dat vorige maand twee weken op de eerste plaats stond van de Single Top 100.

Deze week bereikt Bizzey een nieuw hoogtepunt, want zijn album November, vernoemd naar zijn tweejarig zoontje, komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Met Yellow Claw kwam hij niet hoger dan de 27e plaats, met het album Blood For Mercy in 2015. Met zulk succes zal Bizzey weinig thuis zijn de komende tijd!

ALBUM TOP 5

1. EW  Bizzey: November
2. EW  de Jeugd van Tegenwoordig: Luek (op ruim 41%)
3. (6)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (2)   Kendrick Lamar: Black Panther – the Soundtrack Album
5. (5)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

Zo Vader, Zo Zoon van Jacin Trill & Bokoemsam, de #1 van vorige week, zakt in de tweede week naar de zesde plaats.

Opnieuw moet de Jeugd van Tegenwoordig genoegen nemen met een tweede plaats. Waren het in 2013 de Kinderen voor Kinderen (eigenlijk de echte jeugd van tegenwoordig) die met Klaar Voor De Start -34 de hiphoppers hun eerste plaats onthielden. Deze week is het een act uit het hun eigen hiphopscène: Bizzey met November.

Hebben we nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#8 Zack Ink: Takedown
#11 Eves Laurent: Rosé
#60 Marlon Williams: Make Way For Love
#63 Pennyleen: Still Waters / Savage Waves
#72 Belle and Sebastian: How To Solve Our Human Problems
#83 Tyga: Kyoto
#84 Casper Vos: Ego
#88 Car Seat Headrest: Twin Fantasy

Dit weekend komt de Russische beer onze kant op, Siberische kou met temperaturen tot -10 graden! Brrr. Wij warmen ons binnen aan de centrale verwarming, de ideale omstandigheden voor het maken van een nieuwe Megaman, die je later dit weekend tegemoet kunt zien.

maandag 19 februari 2018

Megaman bij week 7 – 17 februari 2018

Josylvio houdt het dit keer langer bovenaan vol

En verder in deze Megaman:
-          Rudimental helpt Dan Caplen aan hit
-          Bazzi bracht eigen fantasie tot werkelijkheid
-          PartyFrieX scoort toch nog dankzij carnaval
-          André van Duin loopt carnaval hit mis
-          Anne-Marie wil vriendjes met je zijn
-          Drake heeft ook favoriete rappers
-          Soundtrack Black Panther levert drie hits op

Vorige week pakte Justin Timberlake met Man In The Woods zijn eerste #1-notering in de Album Top 100. Deze week nemen Jacin Trill & Bokoesam die van hem over. Lees alles daarover in een nieuwe editie van de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Josylvio houdt het dit keer langer bovenaan vol

#1 Josylvio: Catch Up
    *** tweede week op #1 ***

Zijn vorige #1-hit, ‘Ride Or Die’ was in oktober 2017 al na één week de eerste plaats kwijt aan ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef. Maar dit keer lukt het Josylvio om het langer dan één week vol te houden aan de kop van de Single Top 100 met ‘Catch Up’.
Of het bij die twee weken blijft, hangt af van andere hiphop nummers, zoals ‘God’s Plan’ van Drake, dat in de vierde week naar de tweede plaats stijgt. Vlak daaronder staat ‘Zoutelande’ van Bløf feat. Geike Arnaert, dat dagelijks zo’n 200.000 keer wordt gestreamd en al weken het meest gedownloade nummer is. Het is echter geen hiphop nummer, dat veel meer wordt gestreamd, en dus is het bijna kansloos voor een eerste plaats. Maar wie weet!

de andere hiphophits van deze week zijn:

#19 Kevin & Emms: Niet Alleen    *** hoogste eersteweek ***
#57 Zac Ink: Bluf 9

In de Album Top 100 scoren Jacin Trill en Bokoesam hun eerste #1-notering met het album Zo Vader, Zo ZoonZes van de negen nummers krijgen ook een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgende:

#30 (52) Nikes
#40 Zo Vader, Zo Zoon
#60 Gevulde Cups
#70 Gouden Koets
#91 Mijn Phone Pt. 2
#93 Maccie Menu

Rudimental helpt Dan Caplen aan hit

#39 Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen: These Days

Rudimental, vier Britten die samen produceren, schrijven en mixen hadden samen met de Britse r&b zanger Dan Caplen een nummer geschreven in de stijl van Rudimental. Alleen ze misten nog iets. Daarop benaderden ze de Britse zangeres Jess Glynne en de Amerikaanse zanger Macklemore, die er wel oren naar hadden. Nadat ieder zijn deel had opgenomen, werd er één nummer van gesmeed: ‘These Days’.

‘These Days’ is het hitparadedebuut van Dan Caplen. Daniel Caplen, zoals hij volledig heet, heeft Caribbean roots, zijn moeder komt van Saint Vincent, zijn vader is een Brit. Caplen begon al vroeg met het spelen van piano en cello. Aan de universiteit van Portland, Oregon, heeft hij zich verder muzikaal geschoold.

Hoewel hij opgroeide met jazz, gospel en de muziek van de Nigeriaanse zangeres Sade, was het zijn oudere broer die hem met andere muziek in aanraking bracht, mixtapes van DJ Clue en DJ Envy. Maar om was Caplen toen hij John Legend hoorde. Twee jaar geleden bracht Caplen het nummer ‘Longing For You’ uit, afkomstig van zijn EP Badman. Hij tourde met Anne-Marie en Rag ‘n’ Bone Man.

Bazzi bracht eigen fantasie tot werkelijkheid

#51 Bazzi: Mine

Uit Detroit, Michigan, komt Andrew Bazzi, geboren op 28 augustus 1997. Als zesjarige luisterde hij al veel naar muziek. Hij fantaseerde dan dat de gitaarsolo’s speelde. Al snel bleef het niet bij fantaseren, maar leerde hij zichzelf gitaar spelen.

Voor een eigen geluid, liet hij zich inspireren door de muziek uit de jaren ’80 en ’90. Ook zegt hij beïnvloed te zijn door de muziek van Michael Jackson en Led Zeppelin. In 2015 was Bazzi de eerste artiest die op het entertainment kanaal Vine een nummer uitbracht, ‘Bring Me Home’. ‘Mine’, binnen op #51, is zijn vijfde single.

PartyFrieX scoort toch nog dankzij carnaval

#67 PartyfrieX feat. Schorre Chef: Ik Moet Zuipen!

Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar PartyfrieX bestaat al sinds 2013. In dat jaar kwamen Tom Wilborts & Bart Coppens op het idee om samen een carnavalsnummer uit te brengen. Wiborts, eigenaar van café Den Bels in Casteren zong regelmatig achter de bar. Coppens uit het Brabantse Budel, was ook regelmatig actief als zanger. In juli 2013 namen ze in de Goldfinger studio’s in Best met Waylon van der Heijden (DJ Goldfinger) het nummer ‘Allemaal Voor Jou’ op.

Voor ‘Ik Moet Zuipen!’ ging PartyfrieX een samenwerking aan met Schorre Chef uit Westhoven. Hij nam het nummer, muzikaal een cover van het nummer ‘Barbados’ van Typically Tropical (#11 in 1975), al begin 2017 op, want ook toen was het carnaval. Op het jaarlijkse Lampegats Liedjesfist (Lampegat is de naam voor Eindhoven tijdens carnaval), won hij er de publieksprijs mee. Dit jaar probeerde hij het samen met MC Vals met het nummer ‘Pakske Polonaise’.

Partyfriex maakte een andere tekst op ‘Ik Moet Zuipen!’ en bracht het nummer in de zomer al uit. ‘Dankzij’ het carnaval is deze versie nu opnieuw onder de aandacht en scoort op #67.

André van Duin loopt carnavalshit mis

#84 Gebroeders Rossig: Hallo Allemaal (De Luizenmoeder)

“In mijn stoutste dromen had ik dit niet verwacht. Ik had een nachtmerrie van tevoren dat niemand keek. Daarin rende ik de straat op en riep ik: jullie moeten wel kijken!” Aldus actrice Ilse Warringa uit Dalfsen die de rol van juf Ank speelt in de comedyserie ‘De Luizenmoeder’.

Over die kijkers hoeft ze zich geen zorgen te maken, want met meer dan drie miljoen kijkers is ‘De Luizenmoeder’ al weken dé kijkhit van de zondagavond. Vooral omdat het niet raar is, maar bijzonder. De serie is een idee van Warringa en regisseur Albert de Weerd. Het scenario schreef Warringa met Diederik Ebbinge (tot 2008 Vliegende Panter) en Eva Castillo-Aben  (scriptschrijver). Ook deed Warringa de casting van de serie.
In de serie zingt Juf Ank bij het binnenkomen van de kinderen het liedje ‘Hallo Allemaal, wat leuk dat je er bent’. Al snel bleek dit een hit op de diverse (sociale) media te zijn. In de uitzending van De Wereld Draait Door van vrijdag 26 januari, zong André van Duin het liedje en deed een polonaise door de studio. Desgevraagd liet van Duin weten het niet zelf uit te uitbrengen.

André van Duin loopt carnavalshit mis

Dat was niet voor dodemansoren bestemd. Nog tijdens de uitzending belden de Gebroeders Rossig uit Wijchen hun platenmaatschappij op. Tegen elf uur stonden ze in de studio van Kees Tel in Helmond, die de muziek verzorgde. En tegen 2 uur stond het nummer er op en enige tijd later was het al te horen in de nachtuitzending van 3FM Rob Janssen.

Donnie (Paul Jeurissen), Tonnie (Pieter Hendriks), Sjonnie (Heino Kuppen) en Ronnie (Erik Jansen) vormen sinds 2009 de Gebroeders Rossig. De eerste optredens hadden ze tijdens schlagerfestivals in Wijchen en Groesbeek. ‘Hallo Allemaal’ is dan ook niet hun eerste single. Dat was in 2009 ‘Morgen Zien We Dan Wel Weer’. De jaren daarna wonnen ze diverse prijzen in het feestcircuit.
Afgelopen woensdag, 14 februari, de slotdag van het carnaval, kregen de Gebroeders Rossig een award voor één miljoen downloads, streams/en views van ‘Hallo Allemaal’.

plagiaat?

Hallo, hallo, hier zijn jullie dan
Jullie zijn de jongens en dat zie je zo
Hallo hallo hallo
Dag leuke jongens
Wat fijn dat jullie er zijn

Dit liedje zingt Juf Marijk uit Maastricht al jaren met haar kinderen in de klas. Basis is het liedje 'Hallo’ dat Marijk Greweldinger in 1988 schreef ter gelegenheid van de geboorte van haar dochter. Juf Marijk heeft op veel scholen lesgegeven, ook in Rupfen. Zo’n acht jaar geleden heeft een man een filmpje gemaakt van het liedje. Mogelijk heeft het liedje als inspiratie gediend voor ‘Hallo Allemaal’ uit ‘De Luizenmoeder’. Of dat zo is, zou juf Marijk graag willen weten.

zondag 18 februari 2018

Anne-Marie wil vriendjes met je zijn

#82 Marshmello & Anne-Marie: Friends

Afgelopen vrijdag zong Anne-Marie haar hit ‘Ciao Adios’, met de vier finalisten van the Voice of Holland. Naderhand kreeg ze uit handen van Jamai meervoudig platina voor het nummer. Vlak voordat de winnaar van de talentenjacht bekend werd, zong ze haar nieuwe single ‘Friends’. Daarna was alle aandacht voor de 23-jarige Jim van der Zee, die de achtste editie van the Voice of Holland op zijn naam zette. Hij is daarmee na Ben Saunders de tweede zanger die de talentenjacht wint.

‘Friends’ met Marshmello (die vrijdag niet aanwezig was) is de vierde hit voor Anne-Marie Nicholson. Op 29 maart staat ze in de grote zaal van de Melkweg in Amsterdam. Op 28 juni doet ze het voorprogramma van Ed Sheeran in de Amsterdam ArenA.

Wist je dat Anne-Marie twee jaar lang zangeres was bij de Britse groep Rudimental? Zij scoren deze week ook een nieuwe hit met ‘These Days’ (zie onder #39)

Ook Drake heeft favoriete rappers

#63 Blocboy JB feat. Drake: Look Alive

Blockboy JB (21) is een opkomend rapper, geboren als James Baker in Memphis, Tennessee.

fan van Drake

Drake had de tekst van ‘Look Alive’ op Instagram gezet, waarop JB reageerde. Niet één maar honderd keer. Daarop reageerde Drake met ‘mijn favoriete rapper, we moeten samen wat gaan doen!’. Dat leek JB wel wat, waarna Drake zijn deel naar JB stuurde. 
Intussen had producer Tay Keith, de beats klaar. JB ging daar mee aan de slag en nam zijn deel op. Een dag of drie later was Drake in de buurt en schoten ze samen de videoclip bij ‘Look Alive’. Het nummer is geproduceerd door Tay Keith, ook uit Memphis. De twee kennen elkaar dan ook al sinds JB nog maar veertien jaar was.

Soundtrack Black Panther levert al drie hits op

#83 Kendrick Lamar: Black Panther / #85 Schoolboy Q, 2 Chainz & Saudi: X

Naast ‘Pray for Me’ van the Weeknd & Kendrick Lamar, deze week gestegen naar #22, levert de soundtrack van Black Panther nog twee hits op. De eerste is het titelnummer door Lamar zelf. De tweede ‘X’ door Schoolboy Q, 2 Chainz & Saudi. Hoewel hij officieel geen credit krijgt op ‘X’, is Kendrick Lamar daar wel op te horen. 2 Chainz is een oude bekende, de andere twee maken deze week hun debuut.

Achter Schoolboy Q zit Quincy Matthew Hanley, geboren op een militaire basis in Wiesbaden, Hesse, (toen nog West Duitsland) op 26 oktober 1986. Nog voor zijn geboorte scheidden zijn ouders, waarna zijn moeder hem een achternaam gaf die afwijkt van de namen van zijn ouders. Met zijn moeder verbleef Hanley enige jaren in Texas, waarna ze naar Los Angeles in California verhuisden. Op zijn zestiende schreef hij zijn eerste nummer. In 2016 verscheen zijn vierde album Blank Face LP (#35), waaraan ook Kendrick Lamar meewerkte.

Saudi (23) is een rapper uit Soweto, Zuid-Afrika. Geboren als Anele Mbisha in Senaone, één van de townships van Soweto. De platencollectie van zijn familie, van Brenda Fassie, Michael Jackson tot Nina Simone, inspireerde hem tot het maken van muziek. Op zijn dertiende nam Saudi met zijn keyboard zijn eerste nummer op. In 2016 verscheen zijn eerste single ‘There She Go’.

Albumflitsen bij week 7 - 17 februari 2018

Niet de 3js en ook niet Kendrick Lamar pakten afgelopen vrijdag de eerste plaats in de Album Top 100. Die was, zoals je in de Hitflits hebt kunnen lezen, voor Jacin Trill & Bokoesam. Over de andere dertien nieuwe noteringen berichten we nu in deze editie van de albumflitsen.

#2 Kendrick Lamar: Black Panther – the Soundtrack Album
Een #1 zit er (nog) niet in voor de soundtrack van Black Panther, waarvan alle veertien nummers door Kendrick Lamar zijn (mee) geschreven. Op vier nummers is de Amerikaanse rapper zelf te horen. Andere bijdragen zijn er onder andere van Anderson.Paak, Khalid en James Blake. In de Single Top 100 staan inmiddels drie tracks van de soundtrack.
De soundtrack van Black Panther doet het al in één week, Frozen had daar beduidend langer voor nodig. Pas in de 21e week (tijdens de vierde hitrun) bereikte het album de top 10 en een week later, in augustus 2014, de tweede plaats. Vooral dankzij de release van de Nederlandstalige editie. Een half jaar later (in januari 2015), bereikte Frozen opnieuw de tweede plaats. Twee weken geleden verdween het album na een totaal aantal weken van 187 (!) uit de Album Top 100.

#3 3js: Nu
Vorig jaar bestond 3js tien jaar. Sinds 2013 bestaat de band uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte (opvolger van Jaap de Witte). Het tienjarig bestaan zou gevierd worden met een jubileumtournee. Maar vanwege de theatertournee die het trio vorig jaar deed rond het album The Joshua Tree van U2, schoof het een jaar op. Hoewel, de aftrap van de jubileumtournee was eind oktober met een optreden in de AFAS Live, dat eigenlijk gepland stond als afsluiter van het jubileumjaar. Op 8 februari startte de uitgestelde jubileumtournee, waarbij het trio niet alleen hun hits speelt, waaronder twee #1-noteringen, maar ook nummers van Nu, in totaal hun tiende album.

Op de vraag hoe het de volgende tien jaar gaat, zegt zanger Jan Dulles: “Dat is moeilijk te beantwoorden. Ik kijk eigenlijk niet verder dan een jaar!”

3js willen jonge  fans

Gitarist Jaap Kwakman vult aan: “Je kunt in Nederland niet veel meer doen dan we al doen, behalve misschien in grotere zalen spelen. Door het blijven leveren van kwaliteit hopen we ook weer nieuw publiek aan te trekken, want onze fans zijn inmiddels ook tien jaar ouder. Daar zijn we natuurlijk nog steeds blij mee, maar als we ook jongeren aan ons weten te binden, zou dat fantastisch zijn.” Jan Dulles denkt al wel na over het 15-jarig jubileum dat dan wel in Ahoy kan plaatsvinden, drie keer zo groot dan de AFAS Live.

#13 Toto: 40 Trips Around The Sun
Geen nieuw album dit keer van de Amerikaanse groep Toto, maar een verzamelalbum, hun vierde (exclusief live albums) dat een notering krijgt. Van die vier is Past To Present 1977 – 1990 nog steeds hun meest succesvolle verzamelalbum. Het album stond negen weken op de eerste plaats en was in 1990 het bestverkochte album van het jaar.

nieuwe nummers

Op 40 Trips Around The Sun staan naast veertien geremasterde hits, waaronder ‘Africa’, Rosanna’ en ‘99’, ook nog drie niet eerder uitgebrachte nummers: ‘Alone’, ‘Spanish Sea’ en ‘Struck By Lightning’. ‘Spanish Sea’ is een nummer dat het album Isolation in 1984 niet haalde, maar nu wel het verzamelalbum.
De andere twee nummers zijn wel echt nieuw. Op 17 maart staat Toto, die nu nog bestaat uit Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro en Joseph Williams, in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#14 FMG: Moodswings
Vorig jaar debuteerden Sevirio Walden en de neven Mengalvio (Menga) en Revelinho (Revie), verenigd in Family Money Gang (FMG), met Timing dat tot #13 kwam. De opvolger, Moodswings, met bijdragen van Hef, Feis, KM, Kalibwoy, Melissa Lopes en Tur-G, start een plekje lager, op de veertiende plaats.

#18 Original Soundtrack: Fifty Shades Freed – the Final Chapter
Fifty Shades of Grey (#7 in 2015) leverde de hits ‘Earned It’ van the Weeknd en ‘Love Me Like I Do’ van Ellie Goulding, beide #2-hits in 2015 op. Het vervolg, Fifty Shades Darker (#12 in 2017) leverde een notering op met ‘I Don’t Wanna Live Forever’ van Zayn & Taylor Swift (#6 in 2017).
En nu is er dan Fifty Shades Freed – the Final Chapter, met een klein hitje (#36) voor Liam Payne & Rita Ora (‘For You’). Op de soundtrack staan ook nummers van onder andere Julia Michaels en Sia. Om aan te geven dat dit echt het laatste deel is, is er een zogenaamde Fifty Shades Freed versie verschenen van ‘Love Me Like I Do’ van Ellie Goulding.

#19 Franz Ferdinand: Always Ascending
Na de tour met Sparks ter promotie van het album FFS dat Franz Ferdinand (FF) in 2015 uitbracht, stapte gitarist en medeoprichter Nick McCarthy op. McCartney, die samen met Alex Kopranos de meeste nummers schreef voor de band, was net vader geworden en voelde zich ongelukkig tijdens tournees.

vernieuwing

In plaats van een sessiegitarist aan te trekken, zocht de band naar vernieuwing. Die vond de band in de persoon van Julian Corrie, die al twee albums had uitgebracht. Hoewel Corrie en Kopranos, erg van elkaar verschillen, hebben ze wel dezelfde ideeën over wat voor muziek ze willen maken: “Vrolijke popsongs waar we via een heel gekke aanvliegroute op uitkomen,” Naast toetsenist Corrie, heeft FF nog meer vernieuwing doorgevoerd met het aantrekken van gitarist Dino Bardot (voorheen van de band 199s).
Op 3 maart staat Franz Ferdinand in TiVoliVredenburg in Utrecht, een dag later in de Oosterpoort in Groningen en deze zomer kun je de band zien op het festival ‘Down The Rabbit Hole’.

#48 MGMT: Little Dark Age
Little Dark Age is het vierde album van het uit Middletown, Connecticut, afkomstige MGMT (spreek uit Management). MGMT, gevormd door Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser, bestaat sinds 2002. De band brak door met het nummer ‘Electric Feel’ (#91 in 2008), waarbij vooral tijdens festivals, het nummer nog steeds luidkeels wordt meegebruld.

#59 Yung Internet: Long Island
Na vijf EP’s waaronder Dixieland (#98 in 2016), komen Sergio Hasselbaink, Young Meezy en DJ Hyperlink, die Yung Internet vormen, met hun eerste album Long Island. De titel is geen verwijzing naar het gelijknamige eiland dat deel uitmaakt van de staat New York, maar verwijst naar een populaire cocktail, met de ingrediënten tequila, gin, whiskey, witte rum, wodka, suikerwater en Coca Cola. Proost!

#67 the Wombats: Beautiful People Will Ruin For Your Life
Na ‘Tokyo’ (#66 in 2010) scoorde het Brits-Noors-Amerikaanse trio the Wombats geen hits meer in ons land. Toch wisten hun albums nadien, weliswaar geen hoge, notering te behalen. Beautiful People Will Ruin For Your Life, het vierde album, nam het trio in twee weken op in Oslo, de basis van bassist Tord Øveland Knudsen. Mark Crew (Bastille, Rag'n'Bone Man) en Catherine Marks (Wolf Alice)  deden de productie.

#84 Joan as a Policewoman: Damned Devotion
Damned Devotion is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse Joan Wasser, alias Joan as a Policewoman. In ‘What Was It Like’ bezingt ze het kleine meisje dat na school op haar vader zit te wachten. Vorig jaar overleed zowel haar adoptievader als haar biologische vader.

#92 Don Diablo: Future
Tien jaar geleden verscheen Life Is A Festival van dj Don Dablo (= Don Pepijn Schipper), dat de 37e plaats bereikte. Sindsdien scoorde de dj uit Coevorden nog twee hits; de laatste was ‘The Artist Inside’ feat. JP Cooper (#26 in 2012).

niet weer tien jaar wachten

Over Future, pas zijn tweede album zegt Don Diablo: “Alle zestien nummers vertellen hun eigen verhaal, zowel muzikaal als tekstueel. Ik wilde dat dit een motiverend album zou worden, dat ook vernieuwend zou zijn op een productioneel level. Van Future House tot Future Pop en alles ertussenin.” Aan het album werkten onder andere James Newsman, Nina Nesbitt en Calum Scott mee. Op drie nummers is de dj zelf te horen. Aan de fans belooft hij dat het niet weer tien jaar duurt tot het volgende album.

KWF

Alle opbrengsten van ‘A Better Future Tour’, zijn Europese tournee, die op zeven maart van start gaat in Stockholm, schenkt Don Diablo aan het Kanker Wilhelmina Fonds (KWF). Sinds 2016 is hij ambassadeur van het KWF. De organisatie gaat hem na aan het hart, vanwege de strijd met kanker die zijn overleden vader voerde.

#99 Musical / Therion: Beloved Antichrist
Tussen 2004-2010 stond de Zweedse death metal band Therion vier keer genoteerd. Hoogste notering was de 55e plaats in 2007 voor het album Gothic Kabbalah. Therion is het geesteskind van Christofer Johnsson, die in 1987 de metalband oprichtte. Inmiddels maakt de band symfonische metal.

Beloved Antichrist is een ruim drie uur durende rock opera, 46 tracks verdeeld over drie cd’s. Aan de nummers werkten naast de bandleden een koor, diverse klassieke musici en 29 zangers en zangeressen mee. De opera is geïnspireerd door en deels gebaseerd op de roman ‘A Short Tale Of The Antichrist’ uit 1900 van de Russische filosoof/theoloog Vladimir Soloviev Al vijftien jaar lang was het een grote wens van Christofer Johnsson om een opera te componeren.

#100 Fredo: Tables Turn
Tables Turn van Fredo is geen album, geen EP maar een mixtape met dertien tracks. Fredo is een 22-jarige rapper uit West-Londen. Tot 2016 was hij de frontman van the Harrow Road Boys.