zondag 18 februari 2018

Albumflitsen bij week 7 - 17 februari 2018

Niet de 3js en ook niet Kendrick Lamar pakten afgelopen vrijdag de eerste plaats in de Album Top 100. Die was, zoals je in de Hitflits hebt kunnen lezen, voor Jacin Trill & Bokoesam. Over de andere dertien nieuwe noteringen berichten we nu in deze editie van de albumflitsen.

#2 Kendrick Lamar: Black Panther – the Soundtrack Album
Een #1 zit er (nog) niet in voor de soundtrack van Black Panther, waarvan alle veertien nummers door Kendrick Lamar zijn (mee) geschreven. Op vier nummers is de Amerikaanse rapper zelf te horen. Andere bijdragen zijn er onder andere van Anderson.Paak, Khalid en James Blake. In de Single Top 100 staan inmiddels drie tracks van de soundtrack.
De soundtrack van Black Panther doet het al in één week, Frozen had daar beduidend langer voor nodig. Pas in de 21e week (tijdens de vierde hitrun) bereikte het album de top 10 en een week later, in augustus 2014, de tweede plaats. Vooral dankzij de release van de Nederlandstalige editie. Een half jaar later (in januari 2015), bereikte Frozen opnieuw de tweede plaats. Twee weken geleden verdween het album na een totaal aantal weken van 187 (!) uit de Album Top 100.

#3 3js: Nu
Vorig jaar bestond 3js tien jaar. Sinds 2013 bestaat de band uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte (opvolger van Jaap de Witte). Het tienjarig bestaan zou gevierd worden met een jubileumtournee. Maar vanwege de theatertournee die het trio vorig jaar deed rond het album The Joshua Tree van U2, schoof het een jaar op. Hoewel, de aftrap van de jubileumtournee was eind oktober met een optreden in de AFAS Live, dat eigenlijk gepland stond als afsluiter van het jubileumjaar. Op 8 februari startte de uitgestelde jubileumtournee, waarbij het trio niet alleen hun hits speelt, waaronder twee #1-noteringen, maar ook nummers van Nu, in totaal hun tiende album.

Op de vraag hoe het de volgende tien jaar gaat, zegt zanger Jan Dulles: “Dat is moeilijk te beantwoorden. Ik kijk eigenlijk niet verder dan een jaar!”

3js willen jonge  fans

Gitarist Jaap Kwakman vult aan: “Je kunt in Nederland niet veel meer doen dan we al doen, behalve misschien in grotere zalen spelen. Door het blijven leveren van kwaliteit hopen we ook weer nieuw publiek aan te trekken, want onze fans zijn inmiddels ook tien jaar ouder. Daar zijn we natuurlijk nog steeds blij mee, maar als we ook jongeren aan ons weten te binden, zou dat fantastisch zijn.” Jan Dulles denkt al wel na over het 15-jarig jubileum dat dan wel in Ahoy kan plaatsvinden, drie keer zo groot dan de AFAS Live.

#13 Toto: 40 Trips Around The Sun
Geen nieuw album dit keer van de Amerikaanse groep Toto, maar een verzamelalbum, hun vierde (exclusief live albums) dat een notering krijgt. Van die vier is Past To Present 1977 – 1990 nog steeds hun meest succesvolle verzamelalbum. Het album stond negen weken op de eerste plaats en was in 1990 het bestverkochte album van het jaar.

nieuwe nummers

Op 40 Trips Around The Sun staan naast veertien geremasterde hits, waaronder ‘Africa’, Rosanna’ en ‘99’, ook nog drie niet eerder uitgebrachte nummers: ‘Alone’, ‘Spanish Sea’ en ‘Struck By Lightning’. ‘Spanish Sea’ is een nummer dat het album Isolation in 1984 niet haalde, maar nu wel het verzamelalbum.
De andere twee nummers zijn wel echt nieuw. Op 17 maart staat Toto, die nu nog bestaat uit Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro en Joseph Williams, in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#14 FMG: Moodswings
Vorig jaar debuteerden Sevirio Walden en de neven Mengalvio (Menga) en Revelinho (Revie), verenigd in Family Money Gang (FMG), met Timing dat tot #13 kwam. De opvolger, Moodswings, met bijdragen van Hef, Feis, KM, Kalibwoy, Melissa Lopes en Tur-G, start een plekje lager, op de veertiende plaats.

#18 Original Soundtrack: Fifty Shades Freed – the Final Chapter
Fifty Shades of Grey (#7 in 2015) leverde de hits ‘Earned It’ van the Weeknd en ‘Love Me Like I Do’ van Ellie Goulding, beide #2-hits in 2015 op. Het vervolg, Fifty Shades Darker (#12 in 2017) leverde een notering op met ‘I Don’t Wanna Live Forever’ van Zayn & Taylor Swift (#6 in 2017).
En nu is er dan Fifty Shades Freed – the Final Chapter, met een klein hitje (#36) voor Liam Payne & Rita Ora (‘For You’). Op de soundtrack staan ook nummers van onder andere Julia Michaels en Sia. Om aan te geven dat dit echt het laatste deel is, is er een zogenaamde Fifty Shades Freed versie verschenen van ‘Love Me Like I Do’ van Ellie Goulding.

#19 Franz Ferdinand: Always Ascending
Na de tour met Sparks ter promotie van het album FFS dat Franz Ferdinand (FF) in 2015 uitbracht, stapte gitarist en medeoprichter Nick McCarthy op. McCartney, die samen met Alex Kopranos de meeste nummers schreef voor de band, was net vader geworden en voelde zich ongelukkig tijdens tournees.

vernieuwing

In plaats van een sessiegitarist aan te trekken, zocht de band naar vernieuwing. Die vond de band in de persoon van Julian Corrie, die al twee albums had uitgebracht. Hoewel Corrie en Kopranos, erg van elkaar verschillen, hebben ze wel dezelfde ideeën over wat voor muziek ze willen maken: “Vrolijke popsongs waar we via een heel gekke aanvliegroute op uitkomen,” Naast toetsenist Corrie, heeft FF nog meer vernieuwing doorgevoerd met het aantrekken van gitarist Dino Bardot (voorheen van de band 199s).
Op 3 maart staat Franz Ferdinand in TiVoliVredenburg in Utrecht, een dag later in de Oosterpoort in Groningen en deze zomer kun je de band zien op het festival ‘Down The Rabbit Hole’.

#48 MGMT: Little Dark Age
Little Dark Age is het vierde album van het uit Middletown, Connecticut, afkomstige MGMT (spreek uit Management). MGMT, gevormd door Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser, bestaat sinds 2002. De band brak door met het nummer ‘Electric Feel’ (#91 in 2008), waarbij vooral tijdens festivals, het nummer nog steeds luidkeels wordt meegebruld.

#59 Yung Internet: Long Island
Na vijf EP’s waaronder Dixieland (#98 in 2016), komen Sergio Hasselbaink, Young Meezy en DJ Hyperlink, die Yung Internet vormen, met hun eerste album Long Island. De titel is geen verwijzing naar het gelijknamige eiland dat deel uitmaakt van de staat New York, maar verwijst naar een populaire cocktail, met de ingrediënten tequila, gin, whiskey, witte rum, wodka, suikerwater en Coca Cola. Proost!

#67 the Wombats: Beautiful People Will Ruin For Your Life
Na ‘Tokyo’ (#66 in 2010) scoorde het Brits-Noors-Amerikaanse trio the Wombats geen hits meer in ons land. Toch wisten hun albums nadien, weliswaar geen hoge, notering te behalen. Beautiful People Will Ruin For Your Life, het vierde album, nam het trio in twee weken op in Oslo, de basis van bassist Tord Øveland Knudsen. Mark Crew (Bastille, Rag'n'Bone Man) en Catherine Marks (Wolf Alice)  deden de productie.

#84 Joan as a Policewoman: Damned Devotion
Damned Devotion is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse Joan Wasser, alias Joan as a Policewoman. In ‘What Was It Like’ bezingt ze het kleine meisje dat na school op haar vader zit te wachten. Vorig jaar overleed zowel haar adoptievader als haar biologische vader.

#92 Don Diablo: Future
Tien jaar geleden verscheen Life Is A Festival van dj Don Dablo (= Don Pepijn Schipper), dat de 37e plaats bereikte. Sindsdien scoorde de dj uit Coevorden nog twee hits; de laatste was ‘The Artist Inside’ feat. JP Cooper (#26 in 2012).

niet weer tien jaar wachten

Over Future, pas zijn tweede album zegt Don Diablo: “Alle zestien nummers vertellen hun eigen verhaal, zowel muzikaal als tekstueel. Ik wilde dat dit een motiverend album zou worden, dat ook vernieuwend zou zijn op een productioneel level. Van Future House tot Future Pop en alles ertussenin.” Aan het album werkten onder andere James Newsman, Nina Nesbitt en Calum Scott mee. Op drie nummers is de dj zelf te horen. Aan de fans belooft hij dat het niet weer tien jaar duurt tot het volgende album.

KWF

Alle opbrengsten van ‘A Better Future Tour’, zijn Europese tournee, die op zeven maart van start gaat in Stockholm, schenkt Don Diablo aan het Kanker Wilhelmina Fonds (KWF). Sinds 2016 is hij ambassadeur van het KWF. De organisatie gaat hem na aan het hart, vanwege de strijd met kanker die zijn overleden vader voerde.

#99 Musical / Therion: Beloved Antichrist
Tussen 2004-2010 stond de Zweedse death metal band Therion vier keer genoteerd. Hoogste notering was de 55e plaats in 2007 voor het album Gothic Kabbalah. Therion is het geesteskind van Christofer Johnsson, die in 1987 de metalband oprichtte. Inmiddels maakt de band symfonische metal.

Beloved Antichrist is een ruim drie uur durende rock opera, 46 tracks verdeeld over drie cd’s. Aan de nummers werkten naast de bandleden een koor, diverse klassieke musici en 29 zangers en zangeressen mee. De opera is geïnspireerd door en deels gebaseerd op de roman ‘A Short Tale Of The Antichrist’ uit 1900 van de Russische filosoof/theoloog Vladimir Soloviev Al vijftien jaar lang was het een grote wens van Christofer Johnsson om een opera te componeren.

#100 Fredo: Tables Turn
Tables Turn van Fredo is geen album, geen EP maar een mixtape met dertien tracks. Fredo is een 22-jarige rapper uit West-Londen. Tot 2016 was hij de frontman van the Harrow Road Boys.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten