vrijdag 12 oktober 2007

Bløf verslaat Hazes; Melua-album blijft op #1

Het was spannend tot aan de laatste dag, maar uiteindelijk is de beslissing in de Single Top 100 gevallen in het voordeel van de vier Zeeuwen van Bløf! Met slechts vijf procent verkoopvoorsprong op Hazes&Hazes komen ze bovenaan binnen met 'Alles is liefde', het thema uit de romantische komedie die afgelopen donderdag in première ging. Het is al de tweede keer dat een single van Bløf bovenaan debuteert, na 'Aanzoek zonder ringen' begin vorig jaar.

André Hazes mist deze week dus zijn derde postume #1-hit en blijft, samen met Hazes junior, op #2 steken. Jeroen van der Boom verliest zijn koppositie, maar staat wel al voor de elfde week in de top 3 genoteerd.

Naast de Nederlandstalige top 3 hebben we nog vier Nederlandstalige platen in de top 10: op #6 t/m 9 staan achtereenvolgens René Froger, Gerard Joling, Wolter Kroes (na een instoresessie terug de top 10 in) en Nick & Simon.

Naast Bløf zien we in de Single Top 100 nog interessante entries van Patrick jumpen (op #16), Alain Clark (op #23), de Backstreet boys (op #38), Marianne Weber (op #44) en natuurlijk Elvis (op #53).

In de Album Top 100 hebben we voor het eerst sinds maanden weer eens een zittenblijver op #1. Katie Melua heeft een straatlengte voorsprong van maar liefst 70% op de #2, Guus Meeuwis. Een supersnelle stijger is de soundtrack van 'Het huis Anubis', van 93 naar #7. Nieuwkomers in de Album Top 100 zijn onder meer Jennifer Lopez (op #24), een verzamelaar van Eric Clapton (op #49), de Sugababes (op #69), J.J. Cale (op #81) en Herbie Hancock (op #83).

Lees komende maandag al het uitgebreide nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 bij de Megaman!

woensdag 10 oktober 2007

Midweek: Nederlandstalig blijft op #1

We beleven een spannende week: in de Single Top 100 is nog niets beslist. De enige stelling die de Megaman durft te poneren, is dat we op vrijdag een Nederlandstalige #1-hit zullen hebben. Maar welke dat is...

Als we naar de singleverkopen in de platenzaken kijken, dan staan vader en zoon Hazes er met 'Bedankt mijn vriend' het beste voor. Ze hebben een ruime voorsprong op 'Alles is liefde' van Bløf en de huidige #1, 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom. Echter: de downloads van 'Bedankt mijn vriend' blijven beduidend achter bij die van Van der Boom. En over de downloads van Bløf kunnen we nog niets zeggen, omdat die track nog maar net enkele dagen verkrijgbaar is. Kortom, de Megaman haalt nog maar eens die gevleugelde uitdrukking van sportcommentator Heinze Bakker aan: het is nog te vroeg om de afloop met zekerheid te kunnen voorspellen.

Naast Bløf zullen in de Single Top 100 platen binnen gaan komen van Patrick jumpen, Alain Clark, de Backstreet boys, Marianne Weber en, uiteraard, Elvis Presley.

Nee, dan de Album Top 100, da's een makkie! Voor het eerst sinds een maand of twee gaan we een zittenblijver op #1 aantreffen: Katie Melua kwam vorige week bovenaan binnen en heeft een dusdanig geruststellende voorsprong dat ze die koppositie niet al na zeven dagen af gaat staan. Guus Meeuwis, Nick & Simon en Bruce Springsteen verkopen ruim drie keer zo weinig.

Nieuwkomers in de aanstaande Album Top 100 zijn van Jennifer Lopez (maar dan slechts rond een tegenvallende twintigste plaats), Eric Clapton, Alter bridge en Alessandro Safina.

Check de Megaman vrijdagmiddag om als eerste de nieuwe standen te lezen!

maandag 8 oktober 2007

Megaman week 40

Welkom bij de Megaman van week 40, waarin Iglesias en Akon elkaar tegenspreken, de Hazessen de grootste vader-zoon-hit scoren, Froger voor het Nederlands kiest en Katie Melua op een speedboot overstapt.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

‘Jij bent zo’ nog steeds op #1

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (1) *** derde week op nr.1 ***

Ja hoor, hij is weer het mannetje! Jeroen van der Boom staat al zestien weken genoteerd en deze week opnieuw bovenaan. Zijn voorsprong op Mika is opgelopen van 4 naar 16%, dus dat is geruststellend. Meer concurrentie komt er waarschijnlijk van binnenkomers op #3 (Enrique Iglesias) en #4 (de André Hazessen). In de veertig weken die we in 2007 achter de rug hebben, telden we dertig keer een Nederlandse plaat op #1, waarvan maar liefst 25 weken een Nederlandstalige plaat!

Enrique Iglesias: ongeluksgetal brengt geluk

Enrique Iglesias: Tired of being sorry (2) *** Hoogste eersteweeks ***

Halverwege de week leek het er even op dat Enrique Iglesias de nieuwe #1 zou worden. Uiteindelijk moet hij echter vooralsnog genoegen nemen met een tweede plek voor ‘Tired of being sorry’. Het is zijn dertiende notering, maar dat brengt zeker geen ongeluk, want het is gelijk al zijn zevende top 10-hit. ‘Bailamos’, de eerste hit voor Enrique Miguel Iglesias Preysler (Madrid, 8 mei 1975), de jongste zoon van Julio Iglesias en Isabel Preysler, was direct raak in 1999: #4. Vier jaar daarvoor was zijn debuutalbum ‘Enrique Iglesias’ verschenen, dat bij ons tot #52 kwam, maar waar er wereldwijd tien miljoen van zijn verkocht.

In juni van dit jaar verscheen het album ‘Insomniac’, waarop de megahit ‘Do you know (ping pong song)’ staat, dat tot #2 kwam. ‘Tired of being sorry’, zijn vierde top 3-notering, is geen eigen nummer; het origineel is afkomstig van de Amerikaanse band Ringside. Op 19 november staat Enrique in het Rotterdamse Ahoy. Het is na 2002 zijn tweede optreden in Nederland; toen trad hij ook in Ahoy op. Wellicht dat hij tegen die tijd eindelijk zijn eerste #1-hit in ons land te pakken heeft met ‘Tired of being sorry’.

Kijk hier naar het origineel van ‘Tired of being sorry’ van Ringside.


Kijk hier de versie van ‘Tired of being sorry’ door Enrique Iglesias.

Hazes en Hazes: grootste vader-zoon-hit

André Hazes & André Hazes jr: Bedankt mijn vriend (4)

‘Samen met Dré’, zo gaat het duettenalbum heten waarop André Hazes postuum een aantal duetpartners krijgt aangemeten. En dat allemaal natuurlijk inhakend op het megasucces van ‘Blijf bij mij’, de Hazes/ Joling-combinatie die eerder dit jaar voor hitparaderecords zorgde. Op ‘Samen met Dré’ wordt Hazes gekoppeld aan onder meer René Froger, Xander de Buisonjé, Wolter Kroes en zijn kinderen Roxeanne en André junior.

En dát duet wordt als (tranen)trekker voor het album uitgebracht. ‘Bedankt mijn vriend’, door een zoon en zijn overleden vader; de Megaman voelt zijn traantjes al wellen! Hazes senior nam het al op zes jaar voordat Hazes junior geboren werd. In 1988 stond het op het album ‘Liefde, leven, geven’; Hazes schreef het destijds als eerbetoon aan zijn overleden producer Tim Griek, die in februari van dat jaar om het leven was gekomen bij een verkeersongeluk.

Vader-zoon-duetten
De Hazessen zijn de derde die een vader-zoon-duet tot hit maken. Dré en Dré scoren deze week meteen de grootste vader-zoon-hit, want de rest kwam niet zo ver. De beide andere hits:
Bing & Gary Crosby: ‘Down by the riverside’ (#5 in 1954)
Koos Alberts & Dave: ‘Een echte kameraad’ (#96 in 1997)

‘Bedankt mijn vriend’ is voor André senior de 69e hit. Voor André junior is het pas de eerste. Junior werd op 21 januari 1994 geboren als tweede kind uit Hazes’ derde huwelijk, met de roemruchte Rachel. De Hazessen zijn voor altijd vereeuwigd: Rachel heeft de as van André verwerkt in een tatoeage; ook beide kinderen hebben een as-tattoo.

Hele gezin
Intussen heeft al het hele gezin Hazes in de hitparade gestaan. De grote en de kleine André komen we bij deze tegen op #4. Eerder dit jaar scoorde dochter Roxeanne al een flinke hit met 'Ik hou van jou'. En direct na de dood van André, drie jaar geleden, verscheen de single 'Zij gelooft in mij', met daarop als tweede track een duet tussen André en zijn vrouw Rachel, "Ach je bent er maar heel even". Het hele gezin Hazes stond dus al in de hitparade. Tenminste, zijn láátste gezin. Hazes was hiervoor al twee keer eerder getrouwd en had ook al een oudere zoon en dochter; daarvan komt alleen zijn zoon terug in de naam van zijn productiemaatschappij, Melvin productions.

Gerard Joling kan zelfs van flop een hit maken

Gerard Joling: Maar vanavond (8)

Vorige week leek de pret al snel over voor Gerard Joling, want toen steeg ‘Maar vanavond’ slechts vier plaatsen naar #28. Deze week echter sprint hij er weer vandoor en maakt een reuzensprong naar #8. Waardoor hij aan zes top 10-hits komt in de afgelopen drie jaargangen, en dat is net zoveel als in de twintig jaar daarvoor... Nee, die Joling mag niet klagen. ‘Maar vanavond’ is oorspronkelijk een nummer van Willeke Alberti. Die zag haar versie tot tweemaal toe floppen. Gerard met de gouden handjes weet echter zelfs daar nog een hit van te maken.

René Froger schakelt definitief over op het Nederlands

René Froger: Doe maar gewoon (10)

In de Single Top 100 staan deze week twee nummers met exact dezelfde titel: ‘Doe maar gewoon’. Schijn bedriegt echter, want ‘Doe maar gewoon’ van Jim (op #65) heeft niets van doen met ‘Doe maar gewoon’ van René Froger (op #10). Het nummer van Jim werd geschreven door Pieter van Schooten, bekend van ‘Dapper en sterk’ (ook van Jim) en nummers voor Djumbo. Renés nieuwste hit is een compositie van Emile Hartkamp en
Norus Padidar, bekend van onder andere Frans Bauer, Marianne Weber en Jannes. Waarmee René een heel andere kant opgaat dan tot nu toe!

René Froger (Amsterdam, 5 november 1960) groeide op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. In het café van zijn vader, Bolle Jan (die naast kroegbaas zelf zanger is), leerde hij het vak van zanger. Hij won een talentenjacht en mocht als prijs meedraaien met Ted de Braak en Mini en Maxi. In 1987 verscheen zijn eerste Engelstalige single, ‘Love leave me’, die het tot #39 schopte. De doorbraak kwam echter een jaar later met ‘Winter in America’ van Dough Ashdown, dat tot #10 reikte. René zong het nummer tijdens het afscheid van Adam Curry, toentertijd presentator van Veronica’s muziekprogramma ‘Countdown’, die naar Amerika verhuisde. Datzelfde jaar scoorde René nog drie hits, waarvan ‘You’re a lady’ van Peter Skellern tot #37 kwam.

Verstaanbaar (1)
In 1989 verschijnt het album ‘Iedereen is anders volgens het Goede doel’, waarop telkens een andere artiest een nieuw nummer van het Goede doel zingt. De opbrengsten gaan ook naar een goed doel: de stichting Colombine, in 1977 opgericht door Herman van Veen voor hulp aan mensen ‘waar ook ter wereld’. De makers van het album, Henk Temming en Henk Westbroek, hadden André Hazes gevraagd voor het nummer ‘Alles kan een mens gelukkig maken’. Maar omdat deze ziek werd, nam René het nummer op, en het werd meteen in drie weken tijd zijn eerste en toe nu nog steeds enige #1-hit werd. Daarna werd het weer onverstaanbaar tot april 2005, waarover zometeen meer.

Diverse grote (waaronder zeven top 10-noteringen) en kleine hits wisselen elkaar af. In 1994 is hij de eerste artiest die het sportpaleis Ahoy in Rotterdam tien keer weet uit te verkopen. Een jaar later lukt het ook twee keer met concerten in de Rotterdamse Kuip. In 2001staat de teller van het aantal bezoekers van zijn concerten op twee miljoen!

In 2003 heeft René zijn eigen soap op SBS6, ‘Puur Froger’. Een jaar later staat hij met zijn show in de Amsterdam ArenA. Tijdens het concert treden diverse andere artiesten op, waaronder Gerard Joling en Gordon. Met hen neemt hij ‘Live at the ArenA’ op als Gerard * Rene * Gordon, dat eind 2004 op #3 staat.

Toppers
De samenwerking met die twee is zo goed bevallen, dat ze met z’n drieën besluiten om vaker gezamenlijk op te treden, waarmee de Toppers zijn geboren. ‘Over de top!’, het thema van de gelijknamige RTL 4-serie, bereikt in april 2005 de zesde plaats. Het is de eerste Nederlandstalige plaat van René sinds ‘alles kan een mens gelukkig maken’, zijn #1-hit uit 1989. Opvallend is dan ook dat de tekst voor ‘Over de top!’ van René zelf afkomstig is. Daarna volgen nog twee Toppers-nummers: ‘Toppers party!’, een medley van Engelstalige hits, dat tot #32 komt, en ‘Wir sind die Holländer’, dat de drie opnemen voor de wereldkampioenschappen voetbal in Duitsland. Nederland strandt in de achtste finale, de single op een zevende plaats. Eind 2006 neemt René het nummer ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn’ op met Kus en Chris & Viviënne. Het nummer haalt net niet de eerste plaats. In juni van dit jaar staan de Toppers weer in de ArenA, en dat levert de hitsingle ‘Can you feel it’ op, wederom een medley, die tot #10 komt.

Gezondheid
Twee keer laat zijn gezondheid het even afweten. In juni 2005 wordt bij René prostaatkanker geconstateerd, die goed behandeld kan worden. En vorig najaar moest hij zijn kerstoptredens in Ahoy afzeggen, vanwege een virus aan de luchtwegen.

Verstaanbaar (2)
Froger begon ooit in het Nederlands, met zijn debuutsingle ‘Ik zie het wel zitten’. Met ‘Doe maar gewoon’, zijn 49ste notering, is het cirkeltje weer helemaal rond, want het lijkt erop dat René zich definitief op het Nederlands richt. Het is eigenlijk een logisch gevolg van de ontwikkelingen. Allereerst het optreden in september 2004, toen René tijdens de afscheidsceremonie van André Hazes in de Amsterdam ArenA het nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ zong. Vervolgens deed hij eind 2006 het theaterprogramma ‘Mijn Hollands hart’, waarbij René nummers zong van zijn eigen Nederlandse favorieten en die van zijn fans. Dat waren liedjes van onder andere Paul de Leeuw, Ramses Shaffy, Herman van Veen, Bløf, de Dijk en Ruth Jacott. En nu is er dan het volledige Nederlandstalige album ‘Vandaag’.

René daarover: “Ik ben in een fase in mijn leven beland waarin ik heel goed besef wat echt belangrijk is in het leven: gezondheid, vrouw, kinderen, kleinkinderen en fijne mensen om je heen, waar het echt om draait zeg maar. Ook denk je veel na over je afkomst, je jeugd enzovoort. Voor mij speelde mijn jeugd zich toch vooral af in de Amsterdamse Jordaan en in het café van mijn ouders Jan & Mien en café ‘Bolle Jan’. Daar heb ik het vak geleerd. Steeds meer begin je te beseffen dat je je afkomst niet moet verloochenen en dat je er eigenlijk hartstikke trots op moet zijn. Nederlandstalig gaan zingen is dus een logisch gevolg. Ik moest alleen een bepaald proces doormaken en nu ben ik er echt klaar voor.”

Katie Melua: zeilboot wordt speedboot

Katie Melua: If you were a sailboat (14)

Dit is niet meer het tempo van een zeilboot, maar van een speedboot! Vorige week 86 en nu #14, dat is 72 plaatsen winst. ‘If you were a sailboat’ zou dus de tweede top 10-hit kunnen worden voor Katie Melua, na ‘Nine million bycicles’, dat twee jaar geleden tot #2 kwam. Zou, want ‘Pictures’, het derde album van Katie, staat volop in de belangstelling (deze week de Radio-2 cd), en komt binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100 (zie de Albumsnippers).

Sander van Doorn scoort hit op eigen label

Sander van Doorn: Riff (33)

‘Riff’ is de derde hit voor Eindhovenaar Sander van Doorn dit jaar, na ‘Grasshopper’ (#65) en ‘By any demand’ (#20). Eerder al scoorde hij onder de aliassen Sam Sharp en Filterfunk. Zijn echte naam is echter niet Van Doorn, maar Ketelaars.

Sander brengt ‘Riff’ uit op zijn gloednieuwe platenlabel Doorn Records. Een van de mixen van de single is gemaakt door technolegende Carl Cox.

Eric Lumiere: hit dankzij studievriendje

Filo and Peri featuring Eric Lumiere: Anthem (47)

Eric Lumiere is een singer/songwriter uit los Angeles, die muziek maakt à la Damien Rice, John Mayer, Coldplay en U2. Zijn liedje ‘Simply human’ werd vorig jaar uitgeroepen tot ‘Song of the year’. Hoe komt zo’n artiest terecht op een plaatje van de twee tranceproducers Filo & Peri? Heel simpel, Eric zat op dezelfde universiteit als Peri en ze studeerden in het zelfde jaar af. Daarom vertrouwde Eric zijn compositie ‘Anthem’ toe aan de twee producers, die er een remix van maakten, en die komt deze week binnen op #47.

Filo (=Dominic Filopei) en Peri (=Bo Pericic) kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriend. Vervolgens bood Armin van Buuren de twee een contract aan en inmiddels hebben ze een eigen geluid ontwikkeld. Overigens zal het niet bij de ene remix voor Eric Lumiere blijven, want de drie werken samen aan meer (nieuwe) nummers.

Akon: sorry, ze was een beetje jong…

Akon: Sorry, blame it on me (49)

Nou, hij heeft blijkbaar heel wat om spijt van te hebben, die Akon… In zijn achtste hit biedt hij aan drie mensen zijn excuses aan. Allereerst gaat hij in op de rel die hij veroorzaakte in april van dit jaar, toen hij in een club op Trinidad & Tobago in een zeer innige dans verstrengeld raakte met een slechts veertienjarig meisje. Die arme Akon had een kleine inschattingsfout gemaakt; de club hanteert een minimumleeftijdsgrens van 21 jaar, maar deze jongedame was er blijkbaar tussendoor geglipt. Daarnaast gaat Akon in het nummer ook nog door het stof voor zijn moeder en zijn vrouw, aan wie hij excuses vraagt voor zo’n beetje alles wat hij fout gedaan heeft in zijn leven.

In Amerika kwam ‘Sorry, blame it on me’ in augustus hoopvol binnen op #7, dankzij een enorme stapel downloads, maar de week daarop viel die download-verkoop terug en het plaatje kreeg absoluut geen airplay in de States, waarna de single direct al weer naar #17 zakte. Gaan ze daar ook al de Britse en Nederlandse kant op in de hitparades?

Nelly Furtado: mijn liedjes zijn net kauwgom

Nelly Furtado feat. Missy Elliott: Do it (52)

Hoeveel singles zullen er nog van ‘Loose’ van Nelly Furtado verschijnen? ‘Do it’, samen met Missy Elliott, is al hitsingle nummer zes! Zelf zegt Nelly over het nummer: ‘This song is just like chewing bubblegum... without a bad taste’. En er zijn er meer die het vinden, want het nummer is veelvuldig gedownload (#44 in de Mega Download Top 50), komt binnen op #52 in de Single Top 100, en is Nelly’s veertiende notering. Missy mag hiermee haar 21ste notering bijschrijven.

DJ Porny nog steeds stekelig

DJ Porny: Still horny (71)

Marvin Kuijs houdt het graag bij één thema. Nadat hij als DJ Porny eerder dit jaar al scoorde met ‘Me so horny’ (#6) en ‘Je t’aime porny’ (#20), blijkt hij op zijn derde single nog altijd hoorntjes te hebben.

Kuijs werd in 1980 geboren en speelt vanaf zijn veertiende drums en piano. Hij werd toegelaten tot het conservatorium, maar stopte daar na een half jaar al mee. Hij bouwde zijn eigen studio en startte zijn eigen platenlabel. Hij reisde Nederland en België door om zijn getekende artiesten te promoten. In België komt hij in aanraking met jumpstyle, waarna hij zijn debuuthit opneemt. Deze derde hit, ‘Still horny’, is mede geproduceerd door het Duitse dj-team Topmodelz.

Elvis Presley nadert honderdste hit

Elvis Presley with the Jordanaires: King Creole (75)

In de film ‘King Creole’ uit 1958 speelt Elvis Presley een opstandige tiener wiens zingen de Franse wijk Bourbon in de Amerikaanse stad New Orleans aan het swingen krijgt. Met een lief meisje dat van hem houdt en het nachtclubpubliek dat hem toejuicht, lijkt het erop dat hij zijn verleden achter zich kan laten en op weg is naar het succes. Een gangster (Walter Matthau) en zijn handlangster (Carolyn Jones) proberen hem echter te verleiden tot een misdadig leven. De speelfilm is gebaseerd op het boek ‘A stone for Danny Fisher’ van auteur Harold Robbins uit 1952.

De film, zijn derde en de laatste in zwart-wit, wordt door critici gezien als zijn beste. Maar critici zijn geen bioscoopbezoekers en daar moet je het van hebben natuurlijk. Films als ‘Love me tender’ en ‘Jailhouse rock’, waarin Elvis minder sterk naar voren komt als acteur, waren veel succesvoller. En dus ziet zijn manager, colonel Tom Parker, Elvis liever in dat soort rollen, die de vrouwenharten sneller doet kloppen (en de kassa doet rinkelen).

Het titelnummer ‘King Creole’ was na ‘Hard headed woman’ (vorige week op #78) de tweede single uit deze film. Het werd #2 in Amerika en #2 in de Britse hitparade. In Nederland heeft het nog niet eerder genoteerd gestaan, maar is het deze week de 97e notering voor Elvis sinds het begin van de hitparade, 55 jaar geleden. Volgende week nog een single uit de film: ‘A big hunk o’love’.

DJ Maurice covert Culture beat

DJ Maurice: Mr. Vain (86)

Kijk, zo goed als het eind 2003 begon, zo wordt het natuurlijk nooit meer, maar als er een feestje te vieren valt, dan heeft DJ Maurice wel een leuk plaatje klaar staan hoor. Maurice gaf een vliegende start aan zijn hitparadecarrière met een #7-hit voor zijn cover van ‘Heb je even voor mij’. Daar kwamen nog zeven hits achteraan die het allemaal wat minder deden. Waarna we nu toe zijn aan hit nummer negen, via ‘Mr. Vain’.

Komt het liedje je bekend voor? Zou zomaar kunnen, want de Duitse groep Culture beat scoorde er in 1993 een #1-hit mee. Nou ja, groep; Culture beat was eigenlijk een alias van producer Torsten Fenslau. Het liep triest met hem af: vlak na deze #1-hit kwam hij, in november, om het leven bij een auto-ongeluk. Wat is dat toch met die producers? Zo raakte André Hazes er ook al eentje kwijt. Culture beat werd ondertussen voortgezet door de broer van Torsten, Frank Fenslau. De hits waren daarna echter niet meer wat ze ooit geweest waren.

After forever op wereldtournee

After forever: Equally destructive (89)

After forever bestaat twaalf jaar en doet het al vijf jaar zonder oprichter/gitarist Mark Jansen. Hij verliet in 2002 de groep wegens creatieve meningsverschillen en begon daarna met Simone Simons de band Epica. Floor Jansen (21 februari 1981) is sinds 1997 de zangeres van After forever. In 2003 studeerde ze af aan de Rockacademie in Tilburg. Naast het zingen bijn After forever geeft ze ook zanglessen en werkte mee aan albums van Ayreon, Star One en Bertus Borgers.

De andere leden zijn gitarist/grunter Sander Gommans (die de groep heeft opgericht met Mark Jansen), gitarist Bas Maas, bassist Luuk van Gerven, drummer Andre Borgma en toetsenist Joost van den Broek.

In 2000 verscheen het debuutalbum, ‘Prison of desire’, een jaar later gevolgd door ‘Decipher’. In april van dit jaar waren ze al toe aan het vijfde album, ‘After forever’, dat de zesde plaats bereikte. Dat album is overal goed ontvangen, en dat resulteert er dan ook in dat de band op tournee gaat in Europa (september), Noord-Amerika (oktober) en Latijns Amerika (2008). Een eerdere single van dat album is ‘Energize me’, dat een weekje op #94 stond. Dan doet ‘Equally destructive’, hun vierde notering en nieuw binnen op #89, het al een stukje beter.

Maatschappelijk betrokken
‘Equally destructive’ is een nummer met een boodschap. Met het nummer wil After forever haar bijdrage leveren aan het klimaat. De videoclip geeft een indrukwekkende weergave van de maatschappelijke boodschap van het nummer ‘Equally destructive’. Het filmpje was al te zien in de aanloop naar de Live Earth concerten geïnitieerd
door Al Gore op 7 juli. Hier kun je het filmpje nogmaals bekijken.


Op 14 augustus was de groep bij ‘Giel’, het ochtendprogramma van 3FM. Daar lieten ze een akoestische versie horen van ‘Equally destructive’. Klik hier voor dat live optreden.

Editors willen niet nu al verdwijnen

Editors: An end has a start (90)

We zijn al benieuwd naar volgende week, want de hits van the Editors plegen het nooit langer dan één week vol te houden in de Single Top 100. Twee jaar terug scoorde de groep voor het eerst met ‘Munich’, die in die ene week op #97 stond. Eerder dit jaar verscheen het nieuwe album van de groep, waarvan ‘Smokers outside the hospital doors’ de debuutsingle was. Een bescheiden 89e plek was het resultaat.

De nieuwe single is de titeltrack van het album, ‘An end has a start’, ofwel ‘het begin van het einde’. Als dat nou maar niet geldt voor the Editors…

Feist kan tellen tot twaalfhonderdvierendertig

Feist: 1234 (97)

Denk niet dat we met Feist te maken hebben met een kleuter die nog niet verder kan tellen dan vier, want
Leslie Feist, geboren in Amherst, Nova Scotia, Canada, is van 13 februari 1976, waarmee ze dus al 31 jaar oud is. Beide haar ouders zijn kunstenaar. Haar vader schildert abstracte expressie en is docent aan het Alberta College of art. Haar moeder heeft daar haar studie keramiek gevolgd. Leslie was nog jong toen haar ouders scheidden. Samen met haar broer en moeder vertrokken ze naar Regina en later naar Calgary.

Als jong meisje had ze van haar vader een viersporenbandrecorder gekregen, die ze gebruikt om de basis van haar liedjes vast te leggen. Een tijd lang was de kelder in het huis van haar vader in Calgary de beste plek om zich daarvoor terug te trekken en zich volledig over te geven aan de muziek. Leslie wilde eigenlijk journaliste worden, maar besteedde meer tijd aan het zingen in diverse koren.

Op haar vijftiende werd ze zangeres van de punkband Placebo, niet te verwarren met de gelijknamige Britse band. Ze wonnen een talentenjacht en mochten optreden in het voorprogramma van de Ramones. De jaren in de punkband eisten haar tol, want na vijf jaar moest ze er vanwege stemproblemen mee stoppen. Vervolgens verhuisde ze naar Toronto, leerde gitaar spelen en werd in 1998 gitarist in de band By divine right. Een jaar later verscheen haar album ‘Monarch (lay your jewelled head down)’.

solo
Maar de solocarrière van Leslie Feist kreeg pas echt vorm toen ze in Toronto in contact kwam met pianist/producer Gonzales, bekend van Mocky en Jamie Lidell. Leslie en Gonzales konden het goed met elkaar vinden en in 2002 en 2003 werd in Berlijn de basis gelegd voor het album ‘Let it die’. Het album werd opgenomen in Parijs en 2004 uitgebracht. Het album werd genomineerd voor een Juno award, de Canadese variant van de Grammy award. Vorig jaar toerde ze door Europa en verscheen het album ‘’Open season’, dat onder meer in een kasteel in Parijs was opgenomen. En dit jaar is ze toe aan ‘The remainder’, haar vierde soloalbum, met daarop de hitsingle ‘1234’. De clip is heel bijzonder. Waarom? Klik hier en je weet het!

Drie platen keren terug

Doenja: Ik ben met jou niet getrouwd… (93)
Groove armada: Song for Mutya (99)
Stevie Ann: Get away (100)


Twee weken geleden kwamen Doenja en Groove armada tegelijk binnen, Doenja met ‘Ik ben met jou niet getrouwd…’ op #94, ‘Song for Mutya’ van Groove armada op #96. Doenja boekt sindsdien één plaatsje winst, Groove armada verliest er echter drie.

Ook met ‘Get away’ van Stevie Ann gaat het niet echt hard. Drie weken geleden stond het nummer even op #94 en deze week gaat het op herhaling op #100. Gelukkig gaat het beter met het album ‘Closer to the heart’, want dat komt op #11 binnen (zie de Album Top 100).

Chemical brothers en de zingende zalm

the Chemical brothers: The salmon dance (98)

Je gelooft het niet, maar blijkbaar kun je tegenwoordig ook al een liedje maken over een vis. Sterker nog: je kunt de vis nog laten dansen ook. Nee, nog sterker: je kunt ‘m zelfs laten zingen! The Chemical brothers doen dat deze week met een zalm: ‘The salmon dance’ komt bescheiden binnen op #98 en als je hier het clipje bekijkt, kun je ‘m zelfs zien zingen.


The Chemical brothers zijn met ‘The salmon dance’ toe aan hun achtste hit; ‘Galvanize’ was in 2005 hun grootste (#11), ‘Do it again’ tussen juni en september van dit jaar hun voorlaatste (#26). The Chemical brothers zijn, evenmin als bijvoorbeeld de Doobie brothers, de Righteous brothers, de Walker brothers en de Blues brothers, echte broers. Ze heten Tom Rowlands en Ed Simmons en noemden zich eerst de Dust brothers. Ook toen waren ze al geen broers trouwens.

In de clip zie je, naast een heel aquarium vol exotische zingende vissen, acteur Rory Jennings. De rap op de plaat is van Fatlip. Fatlip heet eigenlijk Derrick Stewart en is afkomstig uit Los Angeles. Hij zat oorspronkelijk in de hiphopgroep Pharcyde, maar werd daar uitgemikt toen hij teveel bezig was met solodingetjes en (naar men zegt) met het snuiven van witte lijntjes.

Album Top 100: Katie Melua met recorddebuut op #1

Album Top 100

Album top 3:

1. NIEUW Katie Melua: ‘Pictures’
2. NIEUW Bruce Springsteen & the E-street band: ‘Magic’
3. (-2) Guus Meeuwis: Hemel nr.7

Katie Melua: Pictures (1)
De voorgaande vijf weken was er elke week een ander #1-album (zie ook onder Nick & Simon). Maar met de binnenkomst van ‘Pictures’ van Katie Melua op #1, ziet het er naar uit dat we een aantal weken enige rust aan de top mogen verwachten. Van ‘Pictures’ zijn al 70.000 stuks uitgeleverd en in tegenstelling tot een aantal albums die eerder goud zijn uitgeleverd (= 35.000 exemplaren), verwachten we dat het aantal van 70.000 stuks van ‘Pictures’ ook daadwerkelijk zal worden verkocht. Deze week is het album de Radio 2 cd. ‘Pictures’ is Katies tweede #1-album na ‘Piece by piece’ (elf weken in 2005 en 2006, in twee sessies).

Met ‘Pictures’ gebeurt het nu voor de vierde week achtereen dat een album op #1 binnenkomt; een absoluut record!

Bruce Springsteen & the E-street band: Magic (2)
Had Katie Melua een kappersopleiding gevolgd in plaats van een talentenjacht gewonnen, dan was Bruce Springsteen deze week op #1 binnengekomen in de Album Top 100. Melua is echter een hele goeie én populaire zangeres en ‘Magic’ van Springsteen moet genoegen nemen met een tweede plaats. Bruce en zijn E-street band zijn voor het eerst sinds vijf jaar weer samen op de plaat te horen. Alhoewel: samen is in dit geval een rekbaar begrip: de band heeft nooit in zijn geheel in de studio gezeten: alleen bas, drums en piano zijn gezamenlijk opgenomen; de overige leden van de band kwamen af en toe eens naar de studio vliegen om hun partij op te nemen. Alleen saxofonist Clarence Clemons heeft daadwerkelijk met Springsteen samen in de studio gezeten.

Nick & Simon: Vandaag (4)
En net als Guus Meeuwis (‘Hemel nr. 7’), Gloria Estéfan (‘90 millas’), Marianne Weber (‘Tranen van geluk’), Jannes (“Mijn naam is Jannes’) en Elvis Presley (‘The Dutch collection’) moeten ook Nick & Simon genoegen nemen met één week bovenaan de Mega Album Top 100. Met uitzondering van Marianne Weber en Elvis Presley zijn het ook nog eens albums die vanuit het niets op #1 binnenkwamen!

Nightwish: Dark passion play (5)
De voorgaande drie albums van het Finse Nightwish behaalden de volgende noteringen: 41 (‘Century child’ in 2002), #11 (‘Once’ in 2004) en #41 (‘Highest hopes’ in 2005), beide in 2005. Dus logischer wijze zou ‘Dark passion play’ dus op #11 moeten eindigen. Nou vergeet het maar, dit album komt op #5 binnen!

En dat dankt de groep zeker aan de wisseling van de wacht. Want in 2005 werd zangeres en frontvrouw Tarja Turunen uit de band werd gemikt, en in 2006 gingen de overige leden verder met Anette Olzon, afkomstig uit het Zweedse Katrineholm. ‘Dark passion play’ is dan ook het eerste album met Anette als zangeres én met succes!

Stevie Ann: Closer to the heart (11)
Stéphanie Struijk uit Roggel; nee, dat is géén showbiznaam… Dan klinkt Stevie Ann een stuk beter. ‘Closer to heart’ is het tweede album van deze zangeres, die inmiddels van tiener opgeklommen is naar twen. Haar debuutplaat, ‘Away from here’, is exact twee jaar oud, maar bereikte pas één jaar geleden een verrassende vierde plek in de Album Top 100. De Megaman gunt het haar van harte dat ze die positie gaat verbeteren.

John Fogerty: Revival (22)
Vorig jaar verscheen ‘The long road home/ ultimate collection’ dat tot #6 kwam. Dat was niet alleen een album met het beste van John zelf, maar ook met nummers uit zijn Creedence-tijd. John was in 1967 een van de oprichters van Creedence clearwater revival, dat in 1972 uit elkaar viel. Daarna maakte John muziek als de Blue ridge rangers, een pseudoniem van hemzelf. Op het verzamelalbum staan ook nummers uit die periode.

Voor echt nieuw werk van John Cameron Fogerty (El Cerrito, Californië, 28 mei 1945) moeten we terug naar 2004, toen John genoteerd stond met het album ‘Déjà vu (all over again)’ dat tot #54 kwam. Beter verging het John met ‘Blue moon swamp’ uit 1997, dat de negentiende plaats bereikte. ‘Revival’ is daar nu nog drie plaatsen van verwijderd. Op de Amerikaanse persing staat ‘Sweet hitch-hiker’, een oud Creedence-nummer, alleen dan wel de liveversie opgenomen op het Glastonbury Jazz Festival eerder dit jaar.

Kus: Kus voor jou (24)
Als dat maar goed gaat… We zijn gewend dat de dames van Kus met hun singles beter scoren dan met hun albums, en met hun nieuwe single is het niet al te best afgelopen. ‘Kus voor jou’ is het derde album van de vier meiden; ‘Allereerste kus’ kwam twee jaar terug nog net op #10 terecht en ‘Kus gaat los’ kwam eind vorig jaar tot #12. Anouk, Meike, Fleur en Monique zijn vanaf deze week te zien op kinderzender Nickelodeon als begeleidsters van kandidaten in de nieuwe tv-talentenjacht ‘Superster – the battle’. Daaraan doen zowel kinderen uit Nederland als uit België mee. De show wordt gepresenteerd door de Vlaamse zanger/ acteur Tino Descamps.

Bob Dylan: Dylan (25)
Bob Dylan heeft zijn naam afgeleid van dichter Dylan Thomas. Zijn echte naam luidt Robert Allen Zimmerman, geboren in Duluth, Minnesota op 24 mei 1941. In de jaren 60 werd hij beroemd door zijn protestsongs. In 1993 verscheen ‘The 30th anniversary concert celebration’ ter gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum. Twee jaar later volgde ‘Unplugged’ (#18 in 1995) en ‘The best of’ (#7 in 1997). Daarna verschenen een aantal gewone albums waarvan ‘Modern times’ vorig jaar tot #2 kwam. En nu is het weer tijd voor een verzamelalbum, ‘Dylan’, een 3cd-box. Dus volgend jaar maar weer een gewoon album, Bob.

Mick Jagger: The best of (27)
Dertien hits heeft Mick Jagger er solo opzitten sinds 1970, dus die passen mooi op een verzamelalbumpje. Hopelijk zit er nog iemand op te wachten, want de platenmaatschappij was niet echt happig om een verzamelaar uit te brengen. Vandaar dat deze Best of op een soort gouwe-ouwe-label is verschenen. Jagger is zelf ook al een gouwe ouwe trouwens: volgend jaar wordt hij officieel bejaard… De Rolling stones (waarvan hij natuurlijk de zanger is) zitten contractueel nog vast aan twee nieuwe albums, maar the greatest rock ‘n’ roll band in the wold is inmiddels verworden tot een rock ‘n’ rollator band…

Karin Bloemen: Muse (28)
Misschien wel het meest verrassende album van de binnenkomers deze week is ‘Muse’ van Karin Bloemen op #28. Op ‘Muse’ bewandelt deze Nederlandse diva (Alkmaar, 28 juni 1960) een heel andere weg dan we van haar gewend zijn. Tot nu toe waren het albums van haar theatershows die de Album Top 100 haalden en vorig jaar ‘Bloemen zingt/sings Streisand’, waarbij ze liedjes van haar idool Barbra Streisand bracht. Op ‘Muse’ zingt la Bloemen jazzstandards, maar dan in een modern gearrangeerde jasj. Op sommige nummers lijkt het zelfs dat ze aan het chillen is. Omdat de Megaman het zo’n mooi woord vindt, bij deze: Karin Bloemen wordt een jazzzangeres!

Annie Lennox: Songs of mass destruction (45)
‘Songs of mass destruction’ is het vijfde soloalbum van zangeres Annie Lennox. Met ‘Medusa’ verging het haar in Nederland nog het best; dat bereikte in 1995 plaats #7. Van haar nieuwe album is onlangs het nummer ‘Dark road’ op single verschenen. De Megaman kijkt echter vooral uit naar haar volgende single, ‘Sing’. Die verschijnt in december en heeft gastbijdragen van, hou je vast: Anastacia, Isobel Campbell, Dido, Céline Dion, Melissa Etheridge, Fergie, Beth Gibbons, Faith Hill, Angelique Kidjo, Beverley Knight, Gladys Knight, k.d. lang, Madonna, Sarah McLachlan, Beth Orton, Pink, Bonnie Raitt, Shakira, Shingai Shoniwa, Joss Stone, Sugababes, KT Tunstall en Martha Wainwright

High school musical: High school musical 2 (48)
Het zat er natuurlijk dik in dat ‘High school musical 2’ een notering zou krijgen. De film was zaterdag 29 september op tv, en is bekeken door 249.000 mensen. Ter vergelijking: in Amerika keken op 17 augustus 17,2 miljoen mensen! ‘High school musical’ is speciaal voor tv gemaakt en komt uit de stal van Walt Disney. De eerste film gaat over basketbalaanvoerder Troy (Zac Efron) en wiskundegenie Gabriella (Vanessa Anne Hudgens), die auditie doen voor de hoofdrollen in de schoolmusical. Deel 2 gaat over de inspanningen die de hoofdrolspelers moeten doen voor de jaarlijkse Star Dazzl-talentenjacht in Lava Springs.

De eerste hitsingle uit ‘High school musical’ is ‘De stem van mijn hart’ van Thomas Berge en Tess, deze week op #69. En dan betreft het de Nederlandstalige versie van ‘You are the music in me’ van Troy (Zac Efron) en Gabriella (Vanessa Hudgens) uit ‘High school musical 2’. Het eerste deel uit ‘High school musical’ kwam eerder dit jaar tot #11 en was in 2006 het bestverkochte album in de Verenigde Staten.

the Cult: Born into this (72)
Bestonden ze nog dan? Ja hoor, ze bestonden nog! ‘Born into this’ (de titel zegt al genoeg) is het eerste levensteken van the Cult in de Album Top 100 sinds dertien jaar. De band heeft een tijdje op non-actief gestaan, maar kwam in 2001 weer bijeen. ‘Born into this’ is hun achtste album.

Steve Earle: Washington square serenade (76)
Steve Earle mag de Megaman tot zijn fans rekenen. ‘Washington square serenade’ is weer zo’n fraai plaatje van de man die zich zo’n tien jaar terug bijna ten gronde richtte omdat hij niet van de drank af kon blijven, maar die sindsdien gelukkig weer op het goede muzikale pad is. Het is de derde notering in de Album Top 100 van een man die onder de ‘alternative country’ wordt geschaard. Het nummer ‘Way down in the hole’ (geschreven door Tom Waits) zal gaan dienen als titelnummer voor het vijfde seizoen van de serie ‘The wire’, waarin Earle ook een rolletje speelt.

Bee Gees: Greatest (85)
We zijn de tel een beetje kwijtgeraakt van het aantal verzamelalbums die er van the Bee gees (Robin, Maurice en Barry Gibb) zijn uitgebracht. Alleen in het Megatijdperk (vanaf 1993), zijn het er al drie geweest: ‘The very best of’ (#58 in 1994), ‘Very best of 1967 – 1989’ (#25 in 1997) en ‘Their greatest hits – the record’ (#2 in 2001). Wat voegt ‘Greatest’, nieuw op #85, nog toe aan al die andere verzamelingen? Beeld misschien? Nee, want er zit geen dvd bij de dubbelcd. Het enige nieuwe wat we daarop aantreffen zijn een aantal remixen, onder andere de Teddybears remix van ‘Stayin’ alive’. Een #1 verwachten we dan ook zeker niet voor ‘Greatest’. Daarvoor moeten de (twee overgebleven) broertjes terug naar ‘One night only’ dat in januari 1999, pas vier maanden na binnenkomst, de eerste plaats bereikte. Nieuw werk zit er echter waarschijnlijk niet meer in, want nadat broer Maurice in 2003 aan een hartaanval overleed, besloten de beide anderen als Bee gees te stoppen.

het Huis Anubis: Muziek uit de tv-serie (92)
Twaalf liedjes uit de tv-serie ‘Het huis Anubis’; de Nederlands/ Vlaamse tv-serie van Studio 100. Daaronder ook het titelnummer van de tweede serie, ‘Het geheim’. Het album is nu nog de soundtrack van de serie, maar wellicht is er binnenkort ook een filmsoundtrack, want het ligt in de planning om de serie te verfilmen voor de bioscopen.

Matchbox twenty: Exile on mainstream (98)
Hitsingles scoren de mannen van Matchbox twenty afkomstig uit Orlando, Florida met zanger Rob Thomas, al lang niet meer. Zowel op single- als albumgebied moeten we terug naar 2003 voor een Nederlands hitparadesucces. De reden dat we vier jaar niets meer van hen hebben gehoord, is tweeërlei. Zanger Rob Thomas had veel succes met solowerk en ook de andere leden kregen de tijd om aan eigen projecten te werken. In mei 2004 verscheen de dvd ‘Show: A night in the life of Matchbox Twenty’ met daarop twintig nummers, inclusief hun voornamelijk Amerikaanse hits. Vervolgens verliet gitarist Adam Gaynor band in februari 2005. En nu is er dan ‘Exile on mainstream’. Geen echt nieuw album, want het is een verzamelalbum met zes nieuwe nummers. Het is na ‘Yourself or someone like you’ (#61 in 1998), ‘Mad season’ (#60 in 2000) en ‘More than you think you are’ (#71 in 2003) de vierde notering voor Matchbox twenty.

Kinderen voor kinderen: 1-27 compleet (?)
Vorige week heerste er nog een hoerastemming toen de box ‘1-27 compleet’ van Kinderen voor kinderen op #9 binnenkwam. Deze week is dat omgeslagen in een mineurstemming, want het album is volledig uit de Mega Album Top 100 verdwenen. We komen het zelfs niet meer tegen in de Bubbling Under Album Top 100. Toch is dat niet zo vreemd, want de 16cd-box was tijdens het Prijzencircus van V&D te koop voor slechts € 25, en die actie is inmiddels afgelopen. Het album is daarmee met een ruim verschil de hoogstgenoteerde plaat die al na één week verdwijnt in het Mega-tijdperk (vanaf 1993). Het vorige record stond op naam van het album ‘10’ van Neet oet Lottum, die op 16 september vorig jaar één weekje op #17 stond.

Deze week komt de Megaman met een special die geheel gewijd is aan het fenomeen Kinderen voor kinderen.
De volledige Single & Album Top 100 vind je bij MegaCharts.