zaterdag 17 mei 2008

Hitflits: Madonna alwéér naar #1; Kane leidt in albumlijst

Nee, 'Wit licht' zal zeker niet de geschiedenis ingaan als dé Marco Borsato-klassieker. Al na twee weken moet de single het veld ruimen. En het is opnieuw '4 minutes' van Madonna dat de eerste plaats overneemt in de Single Top 100. '4 minutes' klimt nu al voor de derde keer naar #1; een feit dat hiervoor alleen nog maar gepresteerd is door 'Geef mij je angst' van Guus Meeuwis en 'Blijf bij mij' van Hazes en Joling (die klom zelfs vier keer naar #1).

Een stukje verderop in de top 10 komen we weer wat nieuwe aanvoer uit Volendam tegen. De 3js zijn de hoogste nieuwen op #8 met 'Wiegelied'. Andere hoge binnenkomers in de lijst zijn Alain Clark op #14 ('Blow me away'), Coldplay op #18 ('Violet hill') en Yves Larock op #25 ('By your side').

Een onverwacht sterke stijging zien we voor de Deense groep Alphabeat. In de derde week stijgen ze met 'Fascination' ineens door van 55 naar #9. Daartegenover staat een vrije val voor een van de hoogste nieuwen van vorige week. Het Apple-reclamelied 'New soul' van Yael Naim, vorige week nog binnen op #12, keldert een week later ineens naar #99...

In de Album Top 100 was het al snel in de week duidelijk hoe de vlag erbij hangt: Kane knalt op #1 binnen met 'Everything you want'. Het album verkoopt bijna net zoveel als de rest van de top 5 samen. Geen dubbelslag dus voor Madonna; terwijl ze bij de singles naar #1 stijgt, daalt ze juist bij de albums. Misschien kan ze volgende week een nieuwe poging wagen, als de Kane-hype weggeëbt is.

Verderop in de top 10 zien we ook een hoge binnenkomst voor good old Neil Diamond. Met 'Home before dark' is hij binnen op #7. Een stukje verderop is Wolter Kroes binnen op #15 met 'Niet normaal meer'. Sara Bareilles debuteert in de Album Top 100 op #31 met 'Little voice' en op #36 is Milow binnen met 'Coming of age'. Het doet de Megaman goed dat ook een van zijn favoriete zangeressen weer eens een albumhit heeft. '40 original hits' van Dusty Springfield vinden we verzameld op #60.

Lees het nieuws over alle binnenkomers en grote hits in de Single & Album Top 100 komende maandag bij je Megaman!

maandag 12 mei 2008

Megaman bij week 19 – 10 mei 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Marco Borsato the Beatles op de hielen zit, een Franse zangeres in het Israëlische leger zingt, Hind klaar is voor Belgrado en Stevie Ann het publiek van Bløf opwarmt. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Marco Borsato zit the Beatles op de hielen

Marco Borsato: Wit licht (1) *** tweede week op #1 ***

Wordt Marco Borsato de meest succesvolle artiest aller tijden in de Nederlandse hitparade? Het begint er al aardig op te lijken. ‘Wit licht’ kwam vorige week bovenaan binnen en blijft deze week uiteraard op #1 staan. Het is tegenwoordig met elke Borsato-hit raak: alles komt op één. Als we terugkijken in het Megatijdperk (en dan leggen we het beginpunt op 30 oktober 1965; het begin van de Parool Top 20, de verre voorloper van de Single Top 100), dan zien we dat the Beatles het langst op #1 hebben gestaan: het Britse viertal voerde 57 weken lang de lijst aan. Met zijn tweede week ‘Wit licht’ zit Marco Borsato daar echter al vlak achter; hij staat nu voor de 56e week bovenaan en kan dus volgende week dat recordaantal van the Beatles gaan evenaren! Duimen gekruist dus voor Borsato.

Nou moet de Megaman wel toegeven: natuurlijk hadden the Beatles ook al voor oktober 1965 hits in Nederland. Nemen we er bijvoorbeeld de lijst van Tijd voor Teenagers bij, een lijst die al voor 1965 werd samengesteld, dan blijkt dat the Beatles in die lijst in 1964 en 1965 al negen #1-hits hadden die bij elkaar 39 weken bovenaan stonden. Dat brengt het totale Beatles-aantal ineens op 96 weken, en dan heeft Borsato ineens weer een hele lange tijd te gaan...

Anouk alleen verder

Anouk: Modern world (10)

Anouk gaat op de reggae-tour. ‘Modern world’ is exact haar twintigste hit. De voorloper, ‘I don’t wanna hurt’, is aan een opmerkelijke opmars bezig in de Single Top 100. Het nummer stond op 16 februari op #4 genoteerd als hoogste positie, was twee weken terug inmiddels weggezakt naar #53, maar klom vorige week ineens weer twintig plaatsen en gaat er deze week nog eens dertien omhoog naar #20! De Megaman staat er van te kijken.

‘Modern world’ is inmiddels Anouks tiende top 10-hit. Ze wacht nog altijd op een charttopper; ze kwam ‘slechts’ tot drie keer #2 (‘Nobody’s wife’, ‘Girl’ en ‘Lost’) en drie keer #3 (‘R U kiddin’ me’, ‘Michel’ en ‘Good God’).

Minder goed nieuws voor Anouk: haar relatie met the Anonymous Mis, ofwel the Postman, ofwel Remond Stotijn, is op de klippen gelopen. Het tweetal was acht jaar samen, heeft drie kinderen, maar gaat scheiden. In 2006 verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, maar vorig jaar keerde de familie Stotijn terug om de kinderen meer stabiliteit te geven. Nog even niet dus; welkom in de ‘Modern world’...

Yael Naim zong in het leger

Yael Naim: New soul (12)

Naast de dance van David Guetta en Tristan Garner komt er uit Parijs ook een leuk popliedje van een zangeres: ‘New soul’van Yael Naim. Ze is geboren in Parijs op 1 januari 1978 en heeft ouders van Tunesisch-Joodse afkomst. Op haar vierde verhuisde de familie naar Ramat Hasharon, een plaatsje in de buurt van Tel Aviv in Israël. Haar eerste stappen in de muziek zette Yael met een rol in de musical ‘Les dis commentments’ (de tien geboden). Ze volgde tien jaar klassieke pianoles aan het conservatorium. Daarna verschoof de interesse van klassiek meer naar de popmuziek van onder anderen the Beatles, Aretha Franklin en Joni Mitchell. Zoals iedereen in Israël, moest ook Yael in militaire dienst. Dat werd niet als infanterist in een schuttersputje, maar twee jaar lang als solist van het Israëlische Luchtmacht Orkest, waar ze na een auditie werd aangenomen!

Na haar dienstijd ging ze verder met haar muziek en vormde haar eigen band. In 2001 verscheen haar eerste album ‘In a man’s womb’, opgenomen in Los Angeles. In die tijd trad ze veel op als Yaël, dus zonder haar achternaam Naim. In 2004 ontmoette ze percussionist David Donatien, met wie ze in twee jaar tijd in haar studiootje in Parijs, de dertien nummers opnam van het album ‘Yael Naim’. De nummers zijn in het Engels, Frans en in het Hebreeuws zoals het nummer ‘Paris’. Op het album staat ook een cover van ‘Toxic’ van Britney Spears, wat ze voor de grap had opgenomen, en niet omdat ze Britney zo bewondert.

Applebaas kiest voor ‘New soul’

Eind 2007 werd ze benaderd door het elektronicabedrijf Apple, dat ‘New soul’ wilde gebruiken voor de campagne voor de lancering van de ‘Macbook Air’. Het nummer was de persoonlijke keuze van de baas daar Steve Jobs. Yael was blij verrast en ook wel nieuwsgierig hoe het er uit zou komen te zien. In januari 2008 was de eerste ‘spot
te zien, waardoor ‘New soul’ ook bij een groter publiek bekend werd. Het gevolg: een #7-hit in de Amerikaanse Billboardlijst. Na Sara Bareilles met ‘Love song’ is Yael Naim de tweede zangeres die haar doorbraak min of meer dankt aan Apple. ‘Love song’ van Sara Bareilles was in juni 2007 ‘song of the day’ op iTunes, dat onder Apple valt.

Erik doet het beter in zijn eentje

Enrico da Rosa: Mosquitos malditos (34)

Als je Erik Roos heet en je zoekt een artiestennaam, dan ligt Enrico da Rosa voor de hand toch? Erik, geboren op
8 januari 1984 in Almere, gaat na het succes van Remaniax, dat in oktober een hit scoorde met ‘Wreck the dj’, op de solotoer. En dat is een goede keuze, want zonder zijn maatje Thomas Helsloot (DJ Tommy G), doet Erik het alleen stukken beter. ‘Mosquitos malditos’ komt binnen op #34, en dat is vijftien plaatsen hoger als de uiteindelijke positie van ‘Wreck the dj’ in oktober.

Hind is klaar voor Belgrado

Hind: Your heart belongs to me (36)

Afgelopen zondag is zangeres Hind vertrokken naar Belgrado. Op 20 mei zal ze daar deelnemen aan de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Zaterdagavond, 10 mei, nam ze afscheid van familie, vrienden en fans. “Mijn lieve vriendje (Gert-Jan Mulder/Brainpower), die ga ik toch het ergste missen”, liet ze verslaggevers weten tijdens de signeersessie in Fame in Amsterdam. “Ik zie hem de komende acht dagen niet, maar dat houdt de relatie fris en spannend.”

Wat het Songfestival betreft, daar is ze helemaal klaar voor. “Ik leef op dit moment van dag tot dag. De act is af. Ik ben best wel een perfectionist en ik hou er helemaal niet van op het allerlaatste moment nog iets voor te bereiden of iets in elkaar te zetten. Ik ga er in ieder geval met volle teugen van genieten”. Het liedje ‘Your heart belongs to me’ schreef ze zo’n vijf jaar geleden, en gaat over een jongen waarop ze destijds verliefd was. “Een jongen die niet zo lief voor mij was". Haar huidige vriend vindt het niet erg dat ze over een andere jongen zingt. “Hij heeft ook liedjes geschreven over zijn exen”! Hind is blij dat Nederland de deelname aan het liedjesfestijn wel serieus neemt. Dit in tegenstelling tot Ierland dat dit jaar een ‘zingende kalkoen’ stuurt.

Dicht bij het liedje

In Belgrado wordt ze bijgestaan door de achtergrondzangeressen Peggy Sandaal, Caroline Dijkhuizen en Ellen Leeftink en de dansers Dominique Monpellier en Deniz Kuma. Veel dans, maar volgens Hind zit er geen gekkigheid in de act. “We blijven dicht bij het liedje, dus geen koprollen of salto’s of zoiets dergelijks.” Na het Songfestival, op 27 mei hervat ze haar huidige theatertournee. Binnenkort verschijnt haar album ‘Little girls grow up’, waarmee ze wil aangeven niet meer het kleine meisje van toen te zijn, maar een volwassen zangeres.

Natalie Williams is altijd onderweg

Natalie Williams: U don’t know (48)

Natalie Williams ging bij haar geboorte al op de internationale tour. Haar vader is een Brit, haar moeder is Joegoslavisch/ Hongaars en zelf is ze geboren in West-Berlijn, dat toen nog ingesloten lag door de Berlijnse muur in Oost-Duitsland. Haar muzikaliteit ontwikkelde ze op haar middelbare school, de Duits-Amerikaanse John F. Kennedy-school in Berlijn, die een levendige muziekvakgroep had. In Londen studeerde ze jazzzang en daarna begon haar muziekcarrière.

In 2003 kwam haar debuutalbum uit, ‘Yours truly’. Daarachteraan kwam het live-album ‘Lucky old sun’. Inmiddels komt er een nieuw album aan. ‘U don’t know’ is Natalies debuuthit, met een aardige binnenkomst op #48. De remix is van Laidback Luke.

Zusjes geven zich voor de volle 300%

Lisa, Amy & Shelley: Zet ‘m op (60)

Tot voor kort hadden de zusjes Lisa (21 juni 1994), Amy & Shelley (18 oktober 1995) Vol nog twee wensen. De eerste, een album met producer Tjeerd Oosterhuis, is bewaarheid. Dat album ‘300%’ (ze geven alle drie de volle 100%!), is af en ligt 6 juni in de winkels. De andere wens komt misschien dit jaar nog wel uit, en dat is het winnen van een TMF-award!

eigen inbreng

Ze zijn hartstikke trots dat Tjeerd de productie deed, maar dat wil niet zeggen dat ze alles aan hem overlieten. “Ongeveer de helft van de liedjes zijn onze eigen ideeën en de andere helft komt van Tjeerd. De liedjes die we zelf bedenken, worden uiteindelijk door onze vader geschreven. Het is niet zijn beroep, maar hij vindt het gewoon heel leuk om te doen. Wij vertellen hem waar de tekst over moet gaan en hoe het moet klinken en met z’n vieren gaan we dan aan de slag.”. Op het album zingen de meiden ieder een eigen nummer, en de rest zingen ze met z’n drieën. Tijdens de opnames hielden ze een dagboek bij.

‘Zet ‘m op’ is de opvolger van ‘Adem in, adem uit’ (#55 in 2007), Vorig jaar behaalden de drie zusjes daarmee de elfde plaats op het Junior Eurovisie Songfestival. Bij de eerste 50 cd-singles van ‘Zet ‘m op’ zit een verrassing: een stickervel met de handtekening van de meiden.

Sugababes #1 in Estland

Sugababes: Denial (61)

De 21e single van de Sugababes is in Nederland hun zeventiende hit. Het is de derde single van hun album ‘Change’. De tweede track van de single is de Sugababes-versie van ‘hey there Delilah’, een nummer van de Plain white t’s.

De internationale hitparaderesultaten van ‘Denial’ zijn nogal wisselvallig. In hun vaderland Groot-Brittannië miste de single de top 10: hij strandde op #15. Ook in buurland Ierland ging het niet al te best, met een eindklassering van #18. In het voormalige oostblok ziet het er beter uit voor de Sugababes: in Estland belandde de single op #1, in Bulgarije op #2, in Kroatië op #5 en in Polen op #10.

Album Mika uitgemolken

Mika: Lollipop (66)

Als je alleen de singles van Mika zou kopen, dan had je ondertussen al het hele album bij elkaar gespaard, want ‘Lollipop’ is inmiddels al de vijfde hit van zijn debuutalbum ‘Life in cartoon motion’. ‘Grace Kelly’ kwam in maart vorig jaar tot #4, ‘Relax take it easy’ bereikte in augustus de toppositie, ‘Big girl (you are beautiful)’ kwam in november tot #6 en ‘Happy ending’ bleef in februari van dit jaar buiten de top 10, #15. ‘Lollipop’ is door Mika geschreven voor zijn jongere zusje.

Kirsty Hawkshaw werkt niet meer samen met Tiësto

Kirsty Hawkshaw vs Kinky Roland: Fine day 2008 (71)

Het nummer ‘Fine day’ of ‘It’s a fine day’ is al diverse keren gecoverd. In 1999 namen de Italiaanse producers David Carlotti en Carmine Sorrentino als Miss Jane het nummer op en scoorden daarmee de grootste hit: #35. Vier jaar later bereikte ‘Fine day’ in de door Mike Koglin gemaakte remix van ‘It’s a fine day’ de 90ste plek; uitvoerende was Kirsty Hawkshaw, de achtergrondzang werd verzorgd door Bailey Tzuke, die we sinds vorig jaar kennen van ‘Uninvented’ van Freemasons feat. Bailey Tzuke. En nu heeft Kinky Roland (=Roland Sebastian Faber), een nieuwe mix gemaakt getiteld ‘Fine day 2008’ als Kirsty Hawkshaw vs Kinky Roland.

Alle genoemde versies hebben één ding gemeen en dat is dat in alle de stem is te horen van Kirsty Hawkshaw. Zij is het namelijk die de oorspronkelijke versie in 1992 inzong en daarmee tot #51 kwam. Toentertijd was zij zangeres van Opus III, een muziekproject van de producers Ian Munro, Kevin Dobbs en Nigel Walton. Vorig jaar verscheen nog een remix door Opus III: ‘It’s a fine day 2007’ (Rafael Lelis remix). Maar daar heeft Kirsty niets mee te maken, zij verliet Opus III al in 1994.

Wakker blijven

Kirsty is geboren op 26 oktober 1969 in Londen. Het zingen heeft ze niet helemaal van een vreemde, want haar vader was discoproducer Alan Hawkshaw en tevens schreef hij muziek voor de tv-show ‘Grange hill’. De studio van vader Alan was boven haar slaapkamer, en dus heeft ze veel van zijn muziekactiviteiten meegekregen. Op school vermaakte ze haar vrienden met het spelen op de piano en het schrijven van liedjes en gedichten. Begin jaren ’90 werd ze zangeres van Opus III, dat ze in 1994 verliet. Vanaf 2000 werd ze een veelgevraagd zangeres op dancenummers. Dat resulteerde in een aantal hits met Tiësto: ‘Suburbian train’ (#43 in 2001) en ‘Just be’ (#12 in 2004). De samenwerking met Tiësto kwam tot een einde, toen hij tijdens live-optredens andere zangeressen op de nummers liet playbacken. Daar was Kirsty niet van gediend. In 2006 scoorde ze een hit met ‘Radio waves’ (#71) als Fragma and Kirsty Hawkshaw.

Dit jaar nog verschijnt haar album ‘Machinima’ en gaat ze op tournee. ‘Fine day 2008’ heeft ze opnieuw ingezongen en opgenomen met Kinky Roland. Hij maakt deel uit van Loverush UK, waarmee ze vorig jaar al het nummer ‘Loverush’ had opgenomen. Daarnaast heeft Kirsty haar eigen club ‘Club connected’ in ‘Our virtual Holland’, maar dan wel op Second life.

Stevie Ann warmt publiek op

Stevie Ann: Changes (73)


Op verzoek van Milieudefensie is Stevie Ann sinds 27 februari de ambassadrice van de klimaatactie. Op die dag startte Milieudefensie een actie met als doel zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een Klimaatwet. Op 7 juni wordt de actie afgesloten met het concert ‘TIME's up, THUMBS up!’ in park Transwijk in Utrecht, gepresenteerd door Dolf Janssen met ondermeer de Dijk. En natuurlijk Stevie Ann die dan haar liedje ‘Changes’, haar zesde hit, ten gehore zal brengen. Met de Klimaatwet moeten afspraken zwart op wit worden vastgelegd over bijvoorbeeld het reduceren van het broeikaseffect met 3%. Nu staat daar niets over vast. Stevie probeert ook zelf haar steentje bij te dragen aan het milieu, maar korter douchen dan 4 minuten lukt haar niet, vertelde ze aan Giel Beelen bij de première van ‘Changes’ op 15 april. In Groot-Brittannië is een soortgelijke actie een succes geworden door de inzet van Thom Yorke van Radiohead. De Britse overheid heeft haar burgers inmiddels beloofd dat gemaakte afspraken zullen worden nageleefd.

Milieuneutraal materiaal

‘Changes’ is een EP met vier nummers. Waarop twee versies van het speciaal voor de actie geschreven ‘Changes’, waaronder de akoestische versie. Maar daarnaast nam Stevie ook twee covers op: ‘I’ll be your baby tonight’ van Bob Dylan en ‘Personal Jesus’ van Depeche mode. Aan alles is gedacht, want de hoes van de EP is gemaakt van milieuneutraal materiaal. Tot 7 juni treedt ze vier keer op als support-act tijdens de voorjaarstournee van Bløf. Stevie geeft aan vereerd te zijn de opener te mogen zijn voor misschien wel Nederlands grootste band. De beroemde Zeeuwen zijn op hun beurt trots dat Stevie Ann hun publiek ‘op wil warmen’.

Baas B zingt over liefdesverdriet

Baas B feat. Jayh: Waar ik sta (74)

‘Waar ik sta’ is de tweede single van het album ‘Verder’ van Lange Frans en Baas B. Toch is Lange Frans er niet op te horen. Voor ‘Waar ik sta’ ging Baas B, ofwel Bart Zijlstra, een verbond aan met zanger Jayh. ‘Waar ik sta’ is dan ook voor Bart volledig autobiografisch: “M’n relatie was op een gegeven moment uit en ik liep met het welbekende ‘gebroken hart’ onder m’n arm. Ik zei tegen Jayh: “Goos, weet je wat het is... ze moet me gewoon laten weten waar ik sta.” Nou Baas, je staat op #74!

Jettie Pallettie misleid iedereen

Jettie Pallettie: Ik zit in een cafeetje (75)

De biografie van Jettie Pallettie wil ons doen geloven dat Jettie Pallettie dochter is uit een buitenechtelijke relatie van de Italiaan Pepone met de Noorse Hanna. Jettie was een belhamel à la Pietje Bell, zat bij de Zusters van de Capucijnen en won de ene na de andere talentenjacht enz. enz. Nog afgezien van de naam Jettie Pallettie kwam dit verhaal ons zeer onwaarschijnlijk over. En dus gingen we, zoals je van de Megaman mag verwachten, op zoek naar het echte verhaal achter Jettie Pallettie. Iets dat anderen naar ons idee ook hadden moeten doen, in plaats van deze ‘biografie’ klakkeloos over te nemen. Maar dat zal wel weer te veel werk zijn geweest.

De echte Jettie Pallettie

Jettie Pallettie is een typetje van Jet Westerhuis, geboren op 23 augustus 1969 in Amstelveen. Door zowel haar vader (klassiek, jazz en dixieland), als haar broer (Braziliaanse muziek), kwam ze in aanraking met verschillende muziekstijlen. Jet wilde een eigen geluid laten horen en ging volop experimenten in haar eigen café ‘De kroeg’ en bleef uiteindelijk hangen bij de pop van toen en nu, met een voorkeur voor de jaren ’70 & ’80. Zingen is haar passie, en de liedjes schrijft ze zelf: meestal vertalingen van buitenlandse liedjes. Maar dan zodanig, dat ze toch nog iets eigens hebben. Dat is ook gepoogd met ‘Ik zit in een cafeetje’ van de Vlaamse zanger Bobby Prins. Op zijn versie uit 1996 van het album ‘Alleen is maar alleen’, wordt hij begeleid door een mandoline. De versie van Jet is voorzien van een accordeon bespeeld door DJ Goldfinger (=Waylon van der Heijden). Jet noemt zich voor de gelegenheid Jettie Pallettie, en een hit is geboren. Samen met DJ Goldfinger werkt Jet aan een heel album.

Tony Jordan: van stratenmaker tot zanger

Tony Jordan: Voor jou … mama (93)

Nog net binnen voor Moederdag: ‘Voor jou … mama’ van Tony Jordan. Tony, oftewel Tiny Lommers, zou je nog kunnen kennen van het duo Après ski club, samen met Frank van Weerd, dat twee hits scoorde: ‘Sloerie van de straat’ (#55 in 2004) en ‘Braziliaanse nachten’ (#58 in 2005). Ook treden de twee op als DJ Sam & Moos. Tony Jordan zingt sinds 1991 en is zoals zovele artiesten, begonnen door deel te nemen aan talentenjachten. Als hij niet de muziek ingedoken was, had je hem nu als stratenmaker aan de gang kunnen zien. Naast het zingen, heeft hij een eigen artiestenbureau en een drive-in-show. Zijn grote wens is een duet met Do, want haar kent hij nog van vroeger. Tony/Tiny mag ene Geert Harding wel heel dankbaar zijn, want hij stuurt voor promotie alle (internet) radiozenders het singletje ‘Voor jou … mama’. Die zijn het gaan draaien, waarna voldoende luisteraars het singletje hebben aangeschaft, waardoor het binnenkomt op #93. Geert Harding is oprichter, mede-organisator en presentator van het jaarlijkse artiestengala in Udenhout bij Tilburg dat op 18 oktober wordt gehouden.

Helpt toverspreuk Djumbo weer aan een grote hit?

Djumbo: Abracadabra (94)

Voor de negende keer scoort het drietal van Djumbo een hit. De dames moeten gaan oppassen, de resultaten lopen terug. Hun laatste top 10-hit stamt al weer van augustus 2006: een #8-hit voor ‘Boya boya bay’. Daarna ging het bergafwaarts, met een #13-notering voor ‘Undercover’ (december 2006), een #16-hit voor ‘Boy I like ya’ (augustus 2007) en een 22e plek voor ‘Dit is real’ (december 2007). Die 22e plaats is de laagste die tot nu toe door Djumbo behaald is, want de rest bereikte steevast de top 20. De Megaman is benieuwd of Djumbo hun carrière weer in de goede richting kan toveren...

Tommy Cooper imitator en dweilorkest zingen aan het strand

C’est tout & Hans Versnel: Aan het strand... zingt een muzikant (95)

Hans Versnel en C’est tout: eigenlijk een voor de hand liggende combinatie. Hans Versnel is al jaren lang bezig als presentator, entertainer en programmamaker. Hij begon zijn carrière in een schoolbandje. Daarna richtte hij een cabaretgroep op en huurde zelf zalen om te kunnen optreden. Na vijf jaar werd hij diskjockey in Noordwijk en begon hij tegelijkertijd een drive-in-show in de jachthaven van Zaandam. Daarnaast speelt hij ook typetjes; een van zijn bekendste is nog steeds zijn Tommy Cooper-act. Versnel had zijn debuuthit al in 1989, met een 75e plek voor de ‘Ome Jo medley’. Zijn grote doorbraak was echter in 1991 ‘Lekker swingen met die hap’ (#17). Na nog twee hits hield het in 1995 op, totdat hij eind 2005 weer even terugkwam met ‘Daar feesten we allemaal’ (#51).

C’est tout vindt haar basis in het begin van de jaren ’70. De groep was een van de eerste landelijk bekende dweilorkesten. Na jaren van lokale bekendheid kwam in 1993 ineens de nationale doorbraak met ‘Het grote puntje puntje lied’ (#12). In 1995 was het met hun vijfde hit pas écht raak: ‘De tandenborstel-jive’ kwam zelfs op #3. Daarna was het echter meteen helemaal afgelopen; het bleef voor C’est tout weer bij carnaval vieren.

Nu maken C’est tout en Hans Versnel dus een gezamenlijke come back met het nummer “Aan het strand... zingt een muzikant”. Het nummer is oorspronkelijk een liedje van een shantykoor.

Album Top 100: Gavin DeGraw verrast fans

In de Album Top 100 houdt Madonna stand met haar album ‘Hard candy’ en lopen de fans warm voor het tweede album van Gavin DeGraw.

Madonna: Hard candy (1)
In de tweede week blijft ‘Hard candy’ de #1 in de Album Top 100. Het album is meer dan 70.000 keer uitgeleverd aan de cd-handel, wat Madonna dus een platina album oplevert. Na ons land en Groot-Brittannië, is het album nu ook in de Amerikaanse albumlijst binnengekomen op de eerste plaats. In de eerste week werden er daar 279.522 exemplaren van verkocht. In de Britse albumlijst is ‘Hard candy’ na twee weken gezakt. Het album werd verstoten door … het Duitse Scooter met ‘Jumping all over the world’! Wel blijft de single ‘4 minutes (to save the world)’ op de eerste plaats staan, waarmee ze zichzelf evenaart. ‘Into the groove’ (1985) en ‘Vogue’ (1990) stonden ook vier weken op de eerste plaats van de Britse singlelijst.

Op 2 september komt Madonna naar Nederland voor een concert in de Amsterdam ArenA; de voorverkoop start aanstaande zaterdag. Het concert is onderdeel van de Europese ‘Sticky & Sweet’ tournee die op 23 augustus van start gaat in Cardiff, Wales.

Gavin DeGraw: Gavin DeGraw (11)
De single ‘In love with a girl’ van Gavid DeGraw werd niet zo’n grote hit als er van verwacht werd. Het nummer kwam in april niet hoger dan #40 en verdween twee weken geleden uit de Single Top 100. De liefhebbers hebben waarschijnlijk gewacht op zijn tweede album, want dat knalt binnen op de elfde plek. Dat is weliswaar 26 plaatsen hoger als ‘Chariot’ in 2005. Echter dat album haalde uiteindelijk in de 27ste week de zesde plaats. Het is nog maar af te wachten of ‘Gavin DeGraw’ zover zal komen. Op 1 september 2006 is Gavin de studio ingedoken om te werken aan zijn tweede album. Op het album staan twaalf nummers, waaronder een aantal nummers die hij gedurende zijn laatste tournee veel heeft gespeeld. Nummers waar de fans opazen en dat verklaart dan waarschijnlijk ook de hoge binnenkomst op een elfde plaats.

New cool collective: Out of office (79)
‘Out of office’ is het zevende album van de New cool collective, de bigband in 1994 opgericht door saxophonist Benjamin Herman. Verder bestaat het collectief uit Anton Goudsmit (gitaar), Joost Kroon (drums), Frank van Dok (percussie), Willem Friede (keyboard/arrangeur), Jos de Haas (percussie), Leslie Lopez (bas) en David Rockefeller (trompet). Het eerste album ‘Souljazzlatinflavoursninetiesvibes’ verscheen in 1997. Drie jaar later kregen ze de Edison Jazz award voor het album ‘BIG’. Maar een eerste notering kwam pas met het vierde album ‘Bring it on’ (#46 in 2002). Daarna volgden ‘Trippin’’ (#87 in 2005), ‘New cool collective’ (#45 in 2007).

Textures: Silhouettes (100)
De hekkensluiter in de Album Top 100 deze week is van de Tilburgse metalband Textures. De band bestaat dit jaar zeven jaar, maar de oorspronkelijke zanger, Pieter Verpaalen is er niet meer bij. De huidige bezetting bestaat uit Eric Kalsbeek (zang), Jochem Jacobs (gitaar/zang), Bart Hennephof (gitaar), Richard Rietdijk (synthesizer), Remko Tielemans (basgitaar) en Stef Broks (drums). In 2003 bracht de band hun eerste album ‘Polars’ uit, waarvoor ze een Essent award ontvingen voor ‘meest belovende act’. Twee jaar geleden verscheen ‘Drawing Circles’, dat ze zelf opnamen en produceerden. ‘Silhouettes’ is dus het derde album van Textures en het eerste dat een notering krijgt, maar dan ook net!