vrijdag 18 december 2009

Hitflits: Thomas Berge pakt de kersthit

Het was weer bere spannend de afgelopen week. Niet minder dan vier nummers vochten om de eerste plaats en eentje wint uiteindelijk. De verliezers zijn: Nick & Simon met ‘Het masker/Santa’s party’ (op #3), ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Gers & Sef (op #4) en ook nog ‘Empire state of mind’ van Jay-Z & Alicia Keys (op #5). Alle drie stonden ze één dag op de eerste plaats. Maar de uiteindelijke winnaar is Thomas Berge met ‘Geen kerstfeest zonder jou’, dat van 44 naar #1 stijgt en ook de nieuwe #1 is in de Download Top 50. Op de valreep van 2009 scoort Thomas na ‘Kon ik maar even bij je zijn’, dus zijn tweede #1-hit dit jaar in de Single Top 100.

kersthits

Deze Single Top 100 loopt tot 26 december 2009, dus dit is de laatste hitparade voor de kerst. Niet minder dan veertien kerstnummers staan er in deze kersthitparade, en na drie jaar hebben we ook weer een kerst #1. Als Thomas Berge het niet was geworden, waren het Nick & Simon geweest, dus die kerst-#1 zat er sowieso in. Nu nog een witte kerst. ‘Geen kerstfeest zonder jou’ is na ‘Lonely this christmas’ van Mud (op 24 december 1974), ‘Eenzame kerst’ van André Hazes (op 1 januari 1977), ‘Do they know it’s christmas’ van Band aid (op 22 december 1984), ‘Cupido’, met het nummer ‘Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit)’ (op 9 december 2006) de vijfde #1 rond de kerst.

Onder die veertien kerstnummers zit veel oud spul, maar gelukkig ook nieuw werk. ‘Being alone at christmas’ van Miss Montreal stijgt van 62 naar #7 waarmee ze haar tweede top 10-hit scoort na 'Just a flirt' dat een jaar geleden de vierde plaats bereikte. De Frogers hebben een kerstversie opgenomen van hun hit ‘Zo heppie’, getiteld ‘Heppie kerstmist’ en stijgen van 47 naar #10. Daarnaast komt George Michael na vijfentwintig jaar, met een nieuw kerstnummer. Niet samen met zijn oude Wham!-maatje Andrew Ridgely, maar helemaal in zijn eentje met ‘December song (I dreamed of christmas)’ op #33. En op #78 komt Dave Dekker met ‘Er staat een hele grote kerstboom’. Geen kerst, maar wel een plaat voor deze tijd, is ‘Sneeuwen’ van Daniël Lohues & Herman Finkers op #33.

Flink gestegen is ‘Weer geloven’ van Jeroen van der Boom, van 12 naar #2.

Resten nog de andere binnenkomers:
#35 De Kast: ‘De hel foarby’ (thema van de gelijknamige film over de Elfstedentocht van 1963)
#37 Annagrace: ‘Love keeps calling’
#51 Caro Emerald: ‘A night like this’
#69 Rigby: ‘One song’ (het anthem van Serious Request 2009, dit jaar vanuit Groningen)
#85 Jay Sean feat. Lil Wayne: ‘Down’
#97 Red impulse: ‘Ti sento’ (cover van #2-hit van Matia bazar)
#98 Justin Bieber: ‘One time’


In de Album Top 100 weten de dames van K3 met hun album ‘MaMaSé!’ alle aanvallen af te slaan. Het album staat nu voor de vijfde week bovenaan. Mogelijke bedreigingen waren er van Ramses Shaffy met ‘Laat me’ (op #4), Susan Boyle met ‘I dreamed a dream’ (op #2) en Alicia Keys met ‘The element of freedom’, dat uiteindelijk binnenkomt op #6.

In de laatste weken van het jaar worden bijna geen nieuwe albums uitgebracht, met uitzondering van veel, heel veel verzamelalbums en natuurlijk kerstalbums. Toch ontwaren we in de nieuwe Album Top 100 nog naast het album van Alicia Keys op #6, twee echte nieuwe albums: ‘De speeldoos’ van Torre Florim (van de Staat) & Roos Reebergen (van Roosbeef) (op #51) en ‘Ocean eyes’ van Owl city (op #84).

In de Single Top 100 zijn al zijn nummers op de terugweg, maar in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft Ramses Shaffy onverdeeld populair. Niet minder dan zes albums staan in deze lijst, waaronder de volledige top 3. ‘Het mooiste van’ op #1, ‘Zijn grootste successen’ op #2 en ‘De 100 mooiste liedjes’, samen met Liesbeth List, op #3. Dan zijn we er nog niet, want de combinatie Ramses & Liesbeth blijft populair. ‘Mooiste van’ stijgt van 29 naar #8 en op #5 komt ‘Het allermooiste van’ uit 2007 binnen op #5. Waarmee er dus vijf albums van hem in de top 10 staan. Maar het kan niet op, want op #21 komt ‘Ramses’ uit 2002 binnen.

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman, waarin een overzicht van alle kersthits van dit jaar.

woensdag 16 december 2009

Jaarflits: zangeressen bepaalden het gezicht van 2009

Vandaag, woensdag 16 december 2009, zijn door GfK Dutch Charts de jaarlijsten vrijgegeven. Aan deze lijsten ligt geen puntensysteem ten grondslag, maar zijn de werkelijke verkopen geteld van singles en albums, zowel fysiek als download.

Zowel in de single als albumjaarlijst zijn het net als in 2008, de vrouwen die de dienst uitmaken. Vorig jaar voerden Amy MacDonald met ‘This is the life’ (singles) en Amy Winehouse met ‘Back to black’ (albums), de lijsten aan. Dit jaar zijn het Lisa met ‘Halleluja’ (singles) en Adele met ‘19’ (albums). Lisa is de zevende zangeres in de Mega-geschiedenis die de hit van het jaar scoort. En Adele is de tiende zangeres die de albumjaarlijst aanvoert.

Voor het derde jaar eindigt een nummer verbonden aan een talentenjacht op de eerste plaats van de singlejaarlijst. Na ‘Damn (I think I love you)’ van Starmaker in 2001 en ‘Step right up’ van Jamai in 2003 (winnaar Idols), is het dit jaar de beurt aan Lisa. Op 9 mei werd ze winnares van de tweede editie van X-factor. Met 69% van de stemmen versloeg ze Rachel Kramer. Direct na de uitzending was ‘Halleluja’ van Lisa, een cover van Leonard Cohen, te downloaden. Met een overwicht van 95% kwam het op #1 binnen en bleef daar tien weken staan. Met meer dan 50.000 exemplaren, twee keer platina, is het de bestverkochte single van 2009,

Het duet van het jaar is wel ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Aanvankelijk was het nummer alleen door Damaru opgenomen. Maar dat veranderde door een weddenschap tussen Giel Beelen en Jan Smit, die door de laatste werd gewonnen. Giel regelde als tegenprestatie dat Jan, die het nummer van Damaru erg leuk vond, het met hem zou opnemen. Daarnaast zou de opbrengst naar SOS Kinderdorpen gaan, waar Jan de ambassadeur van is. Al snel bleek de versie van de twee populairder te zijn dan die van Damaru alleen, en binnen een week stond de nieuwe versie op de eerste plaats, waar het zeven weken bleef.

2009 was het succesvolste jaar van K3. Na het vertrek van Kathleen Aerts, werd de zoektocht naar de nieuwe K3 opgezet, waarbij Josje Huisman de opengevallen plek mocht invullen. En met succes, want de voornamelijk schare kinderfans omarmde haar direct. De single ‘MaMaSé!’ stond in twee weken op de eerste plaats en hield het zes weken vol. In de jaarlijst treffen we het nummer aan op de derde plaats. Het gelijknamige album, dat nog maar een maand uit is, komt nu al uit op een zevende plaats in het albumjaaroverzicht.

Behalve Lisa op #1 en K3 op #3, staan er nog drie vrouwen in de top 10. En alle drie bereikten ze de eerste plaats. Op #4 staat ‘Poker face’ van Lady Gaga, op #7 Adele met ‘Make you feel my love’ en onze eigen Anouk scoorde met ‘Three days in a row’ haar eerste #1-hit en prijkt op de achtste plek. En dan zijn er ook nog de groepen met één of meer zangeressen in de gelederen: Krezip met ‘Beautiful goodbyes’ op #5 en the Black eyed peas met zangeres Fergie met ‘I gotta feeling’ op #6. Kortom, het waren weer de vrouwen die de toon zetten in 2009!

De enige mannen bij de bovenste tien, zijn naast de eerder genoemde Damaru & Jan Smit, Madcon met ‘Beggin’’ op #9 en ‘Dochters’ van Marco Borsato op #10, die ook nog over vrouwen zingt. Als we 2008 en 2009 bij elkaar zouden tellen, dan zou ‘Dochters’ heel hoog eindigen, want in 2008 bereikte het al de achtste plek.

Ondanks dat ze geen nummer bij de eerste tien hebben, de hoogste staat op #14, scoorden ze wel vier #1-hits dit jaar, waarvan drie bij de bovenste 100. Natuurlijk hebben we het over Nick & Simon en de hits ‘Lippen op de mijne’ (op #14), ‘Het masker/Santa’s party’ (op #36) en ‘Vallende sterren’ (op #93). In het albumoverzicht hebben ze twee noteringen: ‘Luister’ op #3 en ‘Vandaag’ uit 2007 staat op #35.

Ook hun dorpsgenoot Jan Smit heeft muzikaal een goed jaar achter de rug. Naast zijn duet met Damaru op #2, staat Jan ook nog genoteerd met ‘Je naam in de sterren’ op #50. Ook hij staat met twee albums genoteerd: ‘Stilte in de storm’ op #37 en ‘Live ‘09’ op #65. De 3j’s scoorden drie singlehits, maar geen enkele daarvan vinden we terug in het jaaroverzicht. Wel staat hun album ‘Kamers van mijn hart’ in het albumjaaroverzicht, op #87.

Ondanks de downloads zit het Nederlands product al een aantal jaren in de lift. Toch hopen we dat stilstand geen achteruitgang betekent, want het aantal is hetzelfde als vorig jaar, wat een record was: 50 stuks. Vijf nummers staan bij de bovenste tien evenveel als in 2007. In 2008 waren het er vier, waarvan toen drie door Marco Borsato!

Ook in de albumjaarlijst zijn het de vrouwen die de toon zetten. Adele scoort met ‘19’ het bestverkochte album. Het album verscheen al in maart 2008 en was tot #4 gekomen. Maar nadat ‘Make you feel my love’ (#7 bij de singles) uitkwam en Adele een paar keer was langsgekomen in tv-programma’s, waaronder ‘Mooi! Weer de Leeuw’, en concerten had gegeven (onder andere op North sea jazz), viel het album niet meer aan te slepen. In vier verschillende sessies belandde het op de eerste plaats, waar het in totaal zes weken stond.

Wederom moet Anouk het met een tweede plaats stellen in de albumjaarlijst. In 2005 werd haar album ‘Hotel New York’ ook al door een vrouw van de eerste plaats gehouden. Toen was het Katie Melua met ‘Piece by piece’, dit keer is het ‘19’ van Adele dat er voor zorgt dat ‘For bitter of worse’ het op één na bestverkochte album over 2009 is geworden.

In oktober 2008 maakte zangeres Jacqueline Govaert bekend dat de band Krezip er halverwege juni 2009 mee zou gaan stoppen. De meeste leden zijn inmiddels onder de pannen bij andere bandjes. Wel lieten ze de fans na twaalf jaar Krezip de single ‘Sweet goodbyes’ (#5), het gelijknamige album (#67) en het album ‘Best of’ na (#5).

Nog meer Nederlands product is er van Ilse DeLange met ‘Incredible’ op #8 en Guus Meeuwis met ‘NW8’ op #9.

Na vijf jaar kwam U2 weer met een nieuw album, ‘No line on the horizon’. Het album verdween een week geleden uit de reguliere albumlijst, en is de #4 van 2009.

In juni overleed Michael Jackson en prompt stonden er 39 singles van hem genoteerd. ‘Billie Jean’ haalde zelfs de singlejaarlijst en staat op #56. Ook gingen tal van albums van hem op herhaling. ‘King of Pop – the Dutch collection’ kwam een week na zijn overlijden opnieuw binnen en haalde zes keer de eerste plaats. In het jaaroverzicht van 2009 staat het album op #6. Net buiten de top 10, op #12, staat ‘This is it’, uitgebracht naar aanleiding van de gelijknamige concertfilm. Maar hij staat met nog twee andere albums genoteerd. Op #21 ‘The collection’ en op #82 ‘The Motown years 50’.

En tenslotte Kings of Leon met het album ‘Only by the night’ uit september 2008. Pas in januari 2009 brak het album pas door. Maar het ging helemaal goed los, toen ‘Sex on fire’ een flinke hit werd. Het album stond tot vorige week genoteerd en levert hen een tiende plaats op.

Bij de singles komt de helft, 50%, uit Nederland. Bij de albums staat het aandeel Nederlands product op 40 stuks, 40% dus. Dat zijn er 6 minder dan in 2008, een record dat ook in 1995 werd bereikt.

Dan volgen hier de top 10 overzichten van singles en albums:

Single Top 10 2009:

#1 Lisa: Halleluja’ NL
#2 Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ NL
#3 K3: ‘MaMaSé!’
#4 Lady Gaga: ‘Poker face’
#5 Krezip: ‘Sweet goodbyes’ NL
#6 Black eyed peas: ‘I gotta feeling’
#7 Adele: ‘Make you feel my love’
#8 Anouk: ‘Three days in a row’ NL
#9 Madcon: ‘Beggin’’
#10 Marco Borsato: ‘Dochters’ NL

Album Top 10 2009:

#1 Adele: ‘19’
#2 Anouk: ‘For bitter or worse’ NL
#3 Nick & Simon: ‘Luister’ NL
#4 U2: ‘No line on the horizon’
#5 Krezip: ‘Best of’ NL
#6 Michael Jackson: ‘King of Pop – the Dutch collection’
#7 K3: ‘MaMaSé!’
#8 Ilse DeLange: ‘Incredible’ NL
#9 Guus Meeuwis: ‘NW8’ NL
#10 Kings of Leon: ‘Only by the night’

Tot zover deze Jaarflits 2009. Deze Jaarflits wordt de komende weken nog aangevuld. Deze kunt je dan nalezen onder het kopje ‘Het hitjaar 2009’. Houdt de Megaman dus in de gaten!

maandag 14 december 2009

Megaman bij week 50 – 12 december 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon aan het kerstoffensief beginnen, een ‘Broodje bakpao’ er goed in gaat, Chris Rea zijn rechten afstaat aan dak en thuislozen, Ronnie Ruysdael zijn liefde volgt: de smartlap, Will.i.am incognito gaat en Moke een huiskamerconcert geeft. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon starten Kerstoffensief

Nick & Simon: Het masker/Santa’s party (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week pakken Nick & Simon met ‘Het masker/Santa’s party’ de eerste plaats in de Single Top 100. En voor de tweede week op de laatste dag van de week. Vorige week versloegen ze met slechts 4% verschil ‘MaMaSé!’ van K3. Deze week is het verschil tussen de #1 en #2, ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Gers & Sef, een procentje meer: 5% dus. De winst danken ze waarschijnlijk aan de download van ‘Santa’s party’. Sinds vorige week kan deze track nu ook apart worden gedownload. Alleen zien we daar (nu) nog niets van terug in de Download Top 50. En daarmee valt Snow patrol met ‘Just say yes’ weer naast de boot, dat van #3 naar #7 zakt. Ook ‘Fireflies’ van Owl city, vorige week nog de grote favoriet, maakt zijn rol (nog) niet waar en zakt zelfs van de vierde naar de vijfde plaats en staat niet minder dan 20% achter op de #1 van Nick & Simon. De komende week wordt de grote beproeving voor de heren uit Volendam. Afgelopen zondag werd het kerstoffensief al ingezet met een optreden in ‘Life 4 you’ op RTL4, waar ze voor het eerst op tv ‘Santa’s party’ life zongen. Want ze zullen er deze week alles aan doen om de eerste plaats te behouden. De kijkers naar Sterren.nl hebben hun keuze al gemaakt, want afgelopen zaterdag wonnen ze reeds de award voor ‘beste artiest van het jaar’.

Broodje bakpao gaat er goed in

Opposites feat. Sef & Gers: Broodje bakpao (2) *** hoogste eersteweeks ***

Twee jaar geleden werd op 101 TV de komedieserie ‘New kids on the block’ uitgezonden, die gaat over een groep hangjongeren in Maaskantje, Noord-Brabant. Voor de soundtrack van de serie werden the Opposites (Willem de Bruin en Twan van Steenhoven) benaderd. Samen met rapper Sef (= Yousef Gnaoui, van Flinke namen) maakten ze het nummer ‘Me nikes’. Aan het einde van het nummer valt de term ‘broodje bakpao’.

De serie was direct een succes en werd gevolgd door een tweede. Serie #3, kortweg ‘New kids’ geheten, wordt inmiddels uitgezonden door Comedy Central en is ook nog te zien op Flabber tv. De fans roepen inmiddels al om een film. Genoeg bekendheid dus en geen wonder dan ook dat het nummer ‘Broodje bakpao’ zo aanslaat en binnenkomt op de tweede plaats; in de Download Top 50 is het (al) de #1. Op ‘Broodje bakpao’ krijgen the Opposites en Sef hulp van een nieuwe rapper, Gers.

Voluit heet hij Gers Pardoel, afkomstig uit Noord-Brabant, en tegenwoordig wonend in Rotterdam, waar hij (nog) in een kledingzaak werkt. Gers maakte tracks als ‘Amen’ feat. Bollebof en ‘Tot die tijd’. Het is niet de eerste samenwerking met Sef van Flinke namen. Op het nummer ‘Kunst en vliegwerk’ van Flinke namen deed hij ook al de raps. Volgens kenners zal zijn eigen doorbraak niet lang meer op zich wachten.

Postman

Hij krijgt daarbij nu ook hulp van een andere hiphopper, Remon Stotijn oftewel the Postman. Drie jaar geleden wees de vriendin van Gers, die tevens een medewerkster is van the Posttman, hem op Gers. Remon: “Hij was het vriendje van mijn merchandisedame. Zij kwam naar me toe: 'ik heb een vriend, hij rapt ook'. Hij heeft die stem, is een nice kid, maar ik zei meteen: 'nog drie jaar'. Hij haatte het. Nu ben ik aan het kijken hoe ik hem kan helpen." Een album schijnt in de maak te zijn.

Thomas Berge viert geen kerst zonder Daisy

Thomas Berge: Geen kerstfeest zonder jou (44)

2009 is zondermeer het beste jaar voor Chiel Ottink, oftewel Thomas Berge. Vorig jaar is hij het pad ingeslagen met liedjes die beter bij hem passen dan het repertoire dat hij daarvoor bracht. De top 10-hits ‘Zonder jou’ (#10) en ‘Ieder moment’ (#4) bewijzen dat. Voorheen was hij nooit hoger gekomen dan een 24ste notering, dat was met zijn debuutsingle ‘Mijn luchtballon’ in 2003. Ook levert Thomas nu zelf ook tekstbijdragen.

Vervolgens had hij een kortstondige relatie met Daniëlle, het slangenmeisje uit ‘Holland’s got talent’. Ook liep hij in augustus in Salou de Mexicaanse griep op. Maar daarna ging het stukken beter met hem. Zeker toen het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’, dat hij gezongen had in de ‘Beste zangers van Nederland’, werd uitgebracht. Het nummer, in 1991 de eerste en enige #1-hit van Gordon, stond in twee weken tijd op #1. Eind november mocht Thomas voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren, een gouden exemplaar in ontvangst nemen. En nu is er dan een heuse kerstsingle ‘Geen kerstfeest zonder jou’, waarvoor Thomas zelf de tekst schreef. En die zou wel eens kunnen slaan op Daisy, waarmee hij inmiddels weer een relatie heeft. De kerstsingle was echter niet zijn idee, maar van het radiostation 100% NL. Thomas: “Ik werd benaderd door 100% NL met de vraag of ik een kerstsingle op zou willen nemen. Dit omdat er sinds 1985, toen Youp van ’t Hek een hit had met ‘Flappie’, geen nieuwe Nederlandstalige kersthits zijn gemaakt. 100% NL wilde hier iets aan doen en ik vond dit een supergoed idee. Om het kerstfeest compleet te maken, maken alle luisteraars van 100% NL ook kans op een gratis kerstboom, die door mij persoonlijk bij een van de luisteraars thuis zal worden opgetuigd.”

Klinkt leuk, maar er klopt niets van. Want zowel 100% NL als Thomas zitten er flink naast. In de eerste plaats komt ‘Flappie’ uit 1971 en niet uit 1985 en is het nummer nooit een hit geweest, ook al hoor je het elke kerst weer. Ten tweede zijn er sinds 1985 (om dat jaartal toch maar even aan te houden), diverse acts geweest met een Nederlandstalig kerstnummer, dat ook een hit werd. Hier zijn ze alle vier:
- ‘Verre kerst’ van de Tokkies (#7)
- ‘Ho ho ho’ van Katja & de Jeugd van tegenwoordig (#25 in 2005)
- ‘Kerst voor iedereen’ van Jan Smit en zijn zus Monique (#1 in 2006), in 2005 opgenomen door Jan Smit & Bridget, maar zonder notering
- ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn? (#9 in 2006) van Kus met René Froger, Chris & Viviënne

Aanstaande vrijdag, 18 december, is Thomas te zien in een nieuwe serie van Ranking the stars, dat weer gepresenteerd zal worden door Paul de Leeuw. Naast Thomas doen ook Kathleen, Johnny de Mol, Fatima Moreira de Melo, Angela Groothuizen, Kim Feenstra, Tijl Beckand, Maarten van der Weijden en Jan Kooijman mee aan het programma.

kersthits

Mariah Carey: All I want for christmas (46)
Wham!: Last christmas (55)
Chris Rea: Driving home for christmas (60)


En nu we toch over kersthits hebben, bovenstaande nummers gaan alle drie op herhaling.

Na 1994 (#5), 2006 (#34), 2007 (#2) en 2008 (#8), is Mariah Carey inmiddels aan haar vijfde chartrun bezig.

Maar dat aantal valt in het niet bij ‘Last christmas’ van Wham!, dat al jaren de populairste kerstplaat is. In 1984 kwam het nummer tot de tweede plaats. Vervolgens werd het in 1988 opnieuw uitgebracht en kwam het tot #28 en in 1989 tot #67. Vanaf 1997 verscheen het nummer als George Michael & Andrew Ridgely. In 2004 werd weer Wham! als uitvoerende genoemd en dat is nog steeds zo. Alle twaalf noteringen hebben we hier
op een rijtje gezet.

En tenslotte Chris Rea met ‘Driving home for christmas’. Een nummer uit 1985, maar dat pas vorig jaar, dankzij de download, drie weken genoteerd stond (#17). Op zijn website laat Rea weten dat er een nieuwe videoclip in de maak is, met onder andere Mike Read, Kenny Thomas en Carole Decker. Zowel Rea als platenmaatschappij Warner music verdienen niets aan de verkoop van de download. De totale opbrengst gaat naar de stichting Shelter voor dak en thuislozen in Groot-Brittannië. Chris: “I wanted to do something special this Christmas and what better way than to help keep a roof over people’s heads when they need it most – at Christmas. By teaming up with Shelter we can hopefully make a difference.”

Franse zangeres levert concept voor nummer Timbaland

Timbaland feat. Nelly Furtado & Soshi: Morning after dark (48)

Nog geen drie maanden geleden was er na drie jaar nieuw werk van Nelly Furtado met het album ‘Mi plan’ en de eveneens Spaanse single ‘Manos al aire’. Maar echt veel waardering kreeg het nummer niet, want na twee weken was het gebeurd voor ‘Manos al aire’ dat niet hoger kwam dan #92 en daarmee de kleinste hit werd van de Canadese zangeres. ‘Morning after dark’ maakt een goed begin op #48, maar dat is zeker niet aan haar te danken.

Het nummer is na ‘Promiscuous’ (#13 in 2006) en ‘Give it to me’, feat. Nelly Furtado & Justin Timberlake (#8 in 2007), haar derde samenwerking met Timbaland. Hij produceerde grotendeels haar album ‘Loose’ uit 2006 en is ook betrokken bij het Engelstalige album, waar ze mee bezig is. ‘Morning after dark’ is afkomstig van zijn album ‘Timbaland presents Shock value II’ dat in de Album Top 100 binnenkomt op #70. Oorspronkelijk was het nummer een samenwerking van Timbaland en SoShy, een Franse zangeres. Maar nadat de videoclip was gemaakt, voegde Nelly nog wat raps toe. Die versie kwam ook op het album terecht, want de naam Nelly verkoopt beter dan de onbekende Franse zangeres SoShy.

SoShy, geboren als Deborah Epstein in Parijs op 14 september 1982, is dochter van een Frans-Argentijns-Italiaanse moeder en een Frans-Russische vader. SoShy bracht haar jeugd afwisselend in Los Angeles en New York City door. Ze is niet alleen zangeres, maar schrijft ook zelf liedjes. Voor de Duitse meidenband Monrose schreef ze ‘Strike the match’ en voor de Belgische zangeres Natalia het nummer ‘Appetite for love’. Daarnaast schreef ze samen met Chris Cornell (ex-Soundgarden en ex-Audioslave), het nummer ‘Lost cause’ voor zijn soloalbum ‘Scream’. ‘Morning after dark’, met een concept over een vampier, was haar idee. Timbaland had het nummer al wel, maar had nog geen idee hoe het te gebruiken. Totdat SoShy met haar idee kwam. Niet vreemd dus dat ze een platencontract heeft bij de Mosley music goup/ Interscope, het label van Timbaland. Haar eigen nummer ‘Dorothy’ staat op ‘FIFA 10’, de soundtrack bij het voetbal computerspel ‘FIFA soccer’.

Jettie Pallettie komt op voor de getrouwde vrouw

Jettie Palettie: Wie zijn vrouwtje lief heeft (57)

Evenals in 2008 scoort Jettie Pallettie op de valreep nog een tweede hit, waarmee het totaal op vier komt. Op ‘Wie zijn vrouwtje lief heeft’ bezingt Jettie mannen die een relatie hebben, maar niet van andere vrouwen kunnen afblijven. Want ‘Wie zijn vrouwtje lief heeft’ doet zoiets niet. Begin volgend jaar komt Jettie, het personage van Jet Westerhuis uit Amstelveen, met een heel album.

Robbie was even in Nederland

Robbie Williams: You know me (59)

In Groot-Brittannië zou de fysieke cd-single van ‘You know me’ aanstaande maandag uitkomen, maar is vanwege de grote vraag een week naar voren geschoven. Toch valt de winst afgelopen zondag van 30 naar #15 tegen. Bij ons komt het nummer binnen op #59 en scoort Robbie zijn 32ste hit. ‘You know me’ bevat een sample van ‘Voilà’, geschreven en opgenomen in 1967 door de Franse zangeres Françoise Hardy voor haar elpee ‘Ma jeunesse fout le camp…’. Afgelopen woensdag gaf hij een showcase voor nog geen duizend mensen in de Melkweg in Amsterdam. Naast zijn tien eigen nummers deed hij ook een akoestische versie van ‘Human’ van the Killers. Aanstaande vrijdag, 18 december, is Robbie te gast in het programma ‘Peter live op één’, van onze Zuiderburen.

Ronnie Ruysdael volgt zijn liefde: de smartlap

Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies: Nooit meer (65)

Na bijna negentien jaar en een dozijn hits, waaronder de #5-notering ‘Dans je de hele nacht met mij’ in 1995, houdt Ronnie Ruysdael het voor gezien bij de Sjonnies en gaat solo. Niet dat hij er zonodig zelf mee wilde stoppen, maar omdat Konstantijn, die de meeste teksten schrijft, in maart 2008 aangaf, een andere weg in te willen slaan, zag hij het ook niet meer zitten om door te gaan. Daarnaast had Ronnie, omdat de muzieksmaak zich de laatste tijd anders ontwikkelde, het ook wel een beetje gehad. Ronnie: “Ik ga vooral voor de gezelligheid. Zoals we in het begin deden met nummers als ‘Pappie, loop toch niet zo snel’. Daar ligt mijn liefde.”

bierviltje

‘Nooit meer’ stamt uit het Italiaans en is geschreven door Domenico Modugno (van ‘Nel blu dipinto di blu’ / ‘Volare’) & Riccardo Pazzaglia. Domenico nam het nummer, Meraviglioso, in 1967 op. Het was echter niet die versie, die de aanleiding vormde voor het schrijven van ‘Nooit meer’. Toen Ronnie de afgelopen zomer op een Italiaans terras zat, hoorde hij de versie die Negramaro er eerder dit jaar van maakte. Aan de ober vroeg Ronnie hoe het nummer heette, die het voor hem op een bierviltje schreef. Thuisgekomen bleek dat er ook nog een versie, het origineel, van Domenico was. De Nederlandstalige versie, ‘Nooit meer’, die Ronnie toen opnam ligt dan ook tussen beide uitvoeringen in.

trouwambtenaar

Naast het zingen van smartlappen wil Ronnie zijn werkterrein verbreden. Voortaan wil hij ook door het leven gaan als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijk stand in zijn woonplaats Nijmegen. “Dat is een groot verschil met die jongens van mij. Zij zijn echte muzikanten, willen graag naar festivals, maar ik doe nog altijd heel graag bruiloften en partijen. Ik vind het heerlijk om zo’n bruidspaar in het zonnetje te zetten. Als ze willen, doe ik er nu ook de officiële voltrekking bij. Ik heb er al twee staan voor volgend jaar.” En daarnaast heeft Ronnie ook nog zijn 4 uur durende bizarre familieshow!

doorstart

Het laatste concert van de huidige Sjonnies is op 27 december in Lent bij Nijmegen. Maar het vertrek van Konstantijn en Ronnie, betekent niet het einde van de Sjonnies. Friso gaat door met de Sjonnies. De opengevallen plekken worden ingevuld door zanger Harm en gitarist Paddo. In november verscheen al ‘Simpel lied’, de eerste single van de nieuwe Sjonnies.

zondag 13 december 2009

A-trak oefende 18 uur per dag in het dj-en

Armand van Helden + A-trak present Duck sauce: aNYway (67)

Armand van Helden, zoon van een Nederlands-Indonesische vader en een Frans-Libanese moeder, doet meestal zijn eigen ding. Het komt niet vaak voor dat anderen hem aansturen, meestal is het andersom. Maar op ‘aNYway’ nam de Canadese producer A-trak de regie. In 2007 was hij bezig met een remix van ‘Idealism’ voor Digitalism. De manager van het Duitse elektronische duo wilde dat de remix een klassieke breakbeat à la ‘Midnight eve’ van Armand van Helden zou worden. Na de remix ging hij met nog een nummer aan de gang, ‘aNYway’. Hij zocht Armand op in New York, die nog nooit van hem gehoord had, en liet wat probeersels aan Armand horen. Die was direct om, waarna onder de regie van A-trak het nummer ‘aNYway’ vorm begon te krijgen dat de twee nu hebben uitgebracht als Duck sauce.

A-trak is het pseudoniem van Alain Macklovitch, geboren op 30 maart 1982 in Montreal, Quebec, Canada. Op zijn dertiende kocht hij een paar platenspelers en een mixer, waarmee hij niet minder dan achttien uur per dag oefende in het dj-en! Twee jaar later begon hij daarvan de vruchten te plukken, door als vijftienjarige, het Technics / DMC Wereldkampioenschap te winnen. Daar bleef het niet bij, in de jaren daarna won hij nog vier andere DJ kampioenschappen, waarmee hij de eerste dj was die dat lukte. Aan het einde van de jaren ’90 zette hij samen met zijn broer David van de band Chromeo, het Indie hiphop label Audio research op. In 2004 mocht hij Kanye West begeleiden als zijn officiële tour dj. In 2007 begon A-trak samen met Nick Catchclubs het platenlabel ‘Fool’s gold’, met het doel om daarop de beste hiphop uit te brengen.

Ramon is de Haarlemse Frans Bauer

Ramon: Opa opa (79)

Uit Haarlem-Noord komt Ramon Wijngaarde, geboren op 28 juni 1974. Na diverse baantjes vond hij zijn draai als huisschilder. Zijn grootste hobby is zingen, maar dat liep uit de hand toen hij tijdens een partijtje bowlen ‘Ik verscheurde je foto’ van Koos Alberts deed. Sindsdien doet hij aan iedere talentenjacht mee, overal waar maar wat te zingen valt. In 1997 maakte Ramon zijn tv-debuut in de ‘Make my day-show’ van Robert ten Brink. Hij zong daar samen met Frans Bauer en Marianne Weber het nummer ‘De regenboog’. Het gevolg: het ene na het andere optreden en in 2001 kwam Ramon met zijn eigen geschreven single ‘St. Tropez’. Inmiddels heeft Ramon al diverse singles uitgebracht en met ‘Opa opa’ debuteert hij in de Single Top 100. Zijn repertoire omvat voornamelijk nummers van Frans Bauer, André Hazes en Koos Alberts. Hij wordt dan ook al de Haarlemse Frans Bauer genoemd. Track 2 op ‘Opa opa’ is het nummer ‘Zündapp’, de Nederlandse versie van ‘Return to sender’ van Elvis Presley.

Estelle twittert over haar nieuwe album

David Guetta feat. Estelle: One love (80)

We kunnen wel stellen dat 2009 een zeer goed jaar is voor de Franse dj/producer David Guetta. Niet eerder scoorde hij zoveel hits in één jaar, want ‘One love’ feat. Estelle, is zijn vierde dit jaar. En iedere keer wist hij een andere zanger en/of zangeres te strikken. Op ‘Everytime we touch’ waren het zanger Chris Willis en de dj’s/producers Steve Angello en Sebastian Ingrosso (#46 in maart). ‘When love takes over’ was even zijn grootste hit (#5 in juli en augustus), dankzij Kelly Rowland. En ‘Sexy bitch’ met Akon ging daar zelfs nog overheen (#4 in oktober). Daarnaast bracht David Guetta eindelijk zijn eerste album uit: ‘One love’, waarvan het titelnummer zijn dertiende notering is, samen met Estelle.

Estelle (= Estelle Fanta Swaray (Hammersmith, West Londen, 18 januari 1980), heeft het lange tijd met één hit moeten doen: ‘American boy’ feat. Kanye West, dat vorig jaar de vijfde plaats haalde. Het nummer stond tevens op haar tweede album ‘Shine’, uitgebracht op het Homeschool label van John Legend, die het grotendeels heeft geproduceerd. Inmiddels werkt ze hard aan haar derde album, waarop bijdragen komen van onder anderen Ne-Yo, Missy Elliott, Jay-Z, Lil Wayne, Keri Hilson, T-Pain, Lady Gaga, Mary J. Blige en Trey Songz. Haar verrichtingen zijn te volgen op Twitter.

30 seconds to Mars komt naar Nederland

30 seconds to Mars: Kings and queens (92)

Gelijktijdig met de single ‘Kings and queens’ (nieuw op #92), komt het album ‘This is war’ (nieuw op #31) de Album Top 100 binnen. 30 seconds to Mars bestaat sinds 1998 en werd opgericht door Shannon Leto, de broer van zanger Jared. Door de jaren heen zijn er leden bij en af gegaan. Anno 2009 bestaat de band, naast de broers Leto, nog uit gitarist Tomo Miličević. ‘This is war’ is hun derde album, waarvan de hoes is samengesteld uit 2000 verschillende foto’s van fans over de hele wereld. Fans leveren ook de eerste tonen op de single ‘Kings and queens’, opgenomen in Los Angeles. Volgens zanger Jared, is de titel geïnspireerd op een boek dat ze tegenkwamen. Maar het is ook een goede metafoor voor datgene wat er het afgelopen jaar is gebeurd in de wereld. Op 2 maart 2010 staat 30 seconds from Mars in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Will.i.am gaat incognito

Steve Aoki feat. Zuper Blahq: I’m in the house (94)

De meningen zijn nogal verdeeld over het nummer ‘I’m in the house’ van Steve Aoki feat. Zuper Blahq. Het is dan ook maar goed dat niet iedereen na het zien van de clip door had wie er achter Zuper Blahq steekt, want dat had de mening zeker kunnen beïnvloeden. Want dat is William James Adams Jr, geboren in Los Angeles, Californië, op 15 maart 1975, bij ons beter bekend als Will.i.am van the Black eyed peas.


Steve Aoki is wel een onbekende voor ons, dus daar zullen we wat langer bij stilstaan. De vader van Steve Aoki Kid Millionaire is een Japans Olympisch worstelaar en stond aan het begin van de restaurant keten Benihane. Maar Steve werd niet in Japan geboren, maar op 30 november 1977 in Miami, Florida. Hij is de oprichter van Dim mak records en maakte remixen van onder anderen Snoop Dogg, Duran duran, Kid Cudi en Timbaland.

Moke geeft een huiskamerconcert

Moke: Love my life (95)

‘Love my life’ is de tweede notering voor Moke dit jaar. Eerder dit jaar bereikte ‘Switch’ de 56ste plaats. Beide nummers waren Megahit op 3FM en staan op het tweede album ‘The long and dangerous sea’ dat in september de tweede plaats bereikte. Niet alleen commercieel is het album een succes, ook de critici zijn lovend over het album, dat door sommigen zelfs al als het beste (Nederlandse) album van 2009 wordt bestempeld! ‘Switch’, de vorige single is uitverkozen tot één van de kanshebbers tot ‘Song van het jaar’. Deze verkiezing loopt nog tot maandag 11.57 uur. Aanstaande donderdagavond zendt de VPRO de ‘Song van het jaar’ verkiezing uit op 3FM.

Een dag later gaat de 3FM-actieweek Serious Request weer van start, dit keer om geld in te zamelen tegen malaria. Eerder dit jaar werd bekend dat het Glazen Huis dit keer in Groningen wordt opgesteld. En wat is nu de link met Moke, zul je je afvragen? Zanger Phil Tilly is de vriend van 3FM dj Annemieke Schollaert. Vorig jaar deed ze nog de rapportages rond het Glazen Huis, maar dit keer zal ze naast Giel Beelen (voor de vijfde keer) en Gerard Ekdom (voor de vierde keer), zelf het huis ingaan en zes dagen niet mogen eten. Maar Moke doet ook een duit in het zakje, want ze geven een huiskamerconcert weg … aan de hoogste bieder! Zondagavond was de stand € 480,--. De kans dat Annemiek haar vriendje Tilly op kerstavond in de armen kan vallen, is vrij klein. Want op 24 december geeft Moke een speciaal kerstconcert in Paradiso in Amsterdam. En voor mensen uit het midden en westen van het land, geldt nog steeds dat de afstand naar Groningen, groter is dan andersom …