donderdag 23 april 2009

Hitflits: Nederland valt voor Adele

In januari en februari was Adele vlak bij een #1-positie met ‘To make you feel my love’, maar telkens haalde ze het net niet. Vorige week steeg het nummer terug de top 10 in, van 16 naar #7. De concerten in Amsterdam en Groningen en het optreden bij Paul de Leeuw gaven het nummer het laatste zetje en deze week stijgt het in de 22ste week naar de eerste plaats van de Single Top 100. Hiermee breekt ze het record van Treble met ‘Ramaganana’ uit 2004 dat 18 weken nodig had om de eerste plaats te bereiken.

En wederom gaat een #1 van Nick & Simon in de tweede week hard onderuit. In 2007 zakte ‘Pak maar m’n hand’ naar de elfde plaats. ‘De dag dat alles beter is’ valt iets minder hard, naar #10 namelijk. Volendam zorgt echter voor nieuwe aanvoer. Want de 3j’s zijn op #8 de hoogste binnenkomer met ‘Bevlogen als vogels’. Twee nummers zijn tot in de top 10 gestegen. ‘Beggin’’ van Madcon, wordt na bijna twee jaar eindelijk een echte hit, en stijgt in de zesde week van 15 naar #5. Tiziano feat. Kelly Rowland doen het sneller: zij bereiken de top 10 al in de tweede week; ‘Breathe gentle’ stijgt van 22 naar 7.

Elf binnenkomers zijn er deze week. Hier volgen de resterende tien:
#19 Eminem: ‘We made you’
#51 Django Wagner & the Rosenberg trio ‘Kali’
#58 Paul & Fritz Kalkbrenner ‘Sky and sand’
#64 Savanna ‘Niet voorbij’
#73 Green day ‘Know your enemy’
#82 Voutlooz ‘Waar ik ga’
#84 Dance 2 trance ‘Power of American natives’. Het origineel uit 1993 bereikte destijds de de derde plaats.
#92 Captain Jack ‘Turkish bazar’
#95 Franz Ferdinand: ‘No you girls’
#98 Antje Monteiro: ‘Je kent me’

Ook in de Album Top 100 heeft Adele de leiding genomen. Haar album ‘19’ stijgt opnieuw, nu voor de vierde keer, naar de eerste plaats en staat nu in totaal voor de zesde week op #1. Het overwicht op de #2, ‘Best of’ van Krezip is enorm: bijna 50%. ‘April’ van Bløf, de #1 van de afgelopen twee weken, zakt naar de derde plaats. Wel is het album sinds afgelopen donderdag de goudgrens gepasseerd.

Van de acht binnenkomers, is Depeche mode met ‘Sounds of the universe’ op #7 de hoogste. Het is hun beste notering; ‘Playing the angel’ kwam in 2005 tot #11. Vlak buiten de top 10, op #13, staat ‘Passie’ van Ruth Jacott.

Onderin zien we nog de albums van Jiggy Dje met ‘De ark de triompf’ (#32), the Sheer met ‘Here and now and long before’, Lucky Fonz III met ‘A family like yours’ (#50), Laura Izibor met ‘Let the truth be told’ (#61), Lacuna coil met ‘Shallow live’ (#76) en
Anne Soldaat met ‘In another life’ (#81).

Een dubbelhit voor Adele, een #1 die er 22 weken overdoet en ook nog een cover (van Bob Dylan). Dat levert genoeg voer op voor een nieuwe Megaman. Tesamen met de feiten over alle binnenkomers kun je die weer na het weekend verwachten.

Ilse DeLange grote winnaar 3FM awards 2009

Donderdag, 24 april 2009, vond voor de vijfde keer de uitreiking van de 3FM awards plaats in de Gashouder in Amsterdam. Als je in aanmerking wilt komen voor een 3FM award, moet je (a) Nederlander zijn en (b) verkozen worden in één van de negen categorieën door luisteraars van 3FM. De 3FM awards zijn dus publieksprijzen. Meer dan 50.000 mensen hadden de moeite genomen om te stemmen. In de aanloop naar de 3FM awards, waren al een aantal awards uitgereikt. Op zondag 19 april mocht Giovance de 3FM Serious talent award mee naar huis nemen. Dat is de enige award die niet door het publiek wordt bepaald, maar door een vakjury. En op dinsdag 21 april kreeg Ilse DeLange in ‘Giel’ uit handen van Paul de Leeuw, de Schaal van Rigter uitgereikt. ‘So incredible’ was met ruim 300 draaibeurten het meest gedraaide liedje op 3FM het afgelopen jaar. Maar daar bleef het niet bij, want op de avond zelf werd het nummer ook nog verkozen tot ‘beste single’, zijzelf tot ‘beste zangeres’ en haar album ‘Incredible’ tot ‘beste album’. Marco Borsato die in drie categorieën was genomineerd (beste zanger, beste single, beste album), ging met lege handen naar huis.

Hier volgen alle winnaars:

Beste single: ‘So incredible’ – Ilse DeLange
Beste zangeres: Ilse DeLange
Beste artiest alternatief: Novastar
Beste artiest pop: Krezip
Beste nieuwkomer: Nikki
Beste artiest rock: Anouk
Beste zanger: Alain Clark
Beste album: ‘Incredible’ – Ilse DeLange
Beste band: Krezip

Serious talent: Giovanca
Schaal van Rigter voor ‘So incredible’ – Ilse DeLange

woensdag 22 april 2009

Midweek: Charmeoffensief Adele lijkt te werken

Afgelopen weekend was Adele in Nederland voor concerten en een optreden bij Paul de Leeuw en dat is niet zonder gevolgen. Want het gaat haar waarschijnlijk een dubbelhit opleveren. De single ‘Make you feel my love’ voert momenteel de singlelijst aan, op de hielen gezeten door ‘Poker face’ van Lady Gaga. En haar album ‘19’ zal zeker aanstaande vrijdag de #1-positie innemen in de Album Top 100; het overwicht is nu al zo’n 30% op ‘Best of’ van Krezip.

Terwijl ‘De dag dat alles beter is’ van Nick & Simon waarschijnlijk tot buiten de top 10 zal vallen, stevent een andere Volendamse groep, de 3j’s, af op een top 10-notering met ‘Bevlogen als vogels’. Ook top 10 zit er in voor ‘Beggin’’ van Madcon en ‘Breathe gentle’ van Tiziano feat. Kelly Rowland. Vlak buiten de top 10 verwachten we ‘We made you’ van Eminem.

Hoge binnenkomers in de Album Top 100 zijn: Depeche mode met ‘Sounds of the universe’ en Ruth Jacott, die sinds zeven jaar weer met een nieuw album komt: ‘Passie’. Wellicht voor beide een top 10-notering. Onderin verwachten we ondermeer albums van Jiggy Dje met ‘De ark de triompf’ en Lucky Fonz III met ‘A family like yours’.


Zal het Adele lukken om alsnog met ‘Make you feel my love’ op #1 te komen? Vrijdag weten we het en dan melden we het in een nieuwe Hitflits.

maandag 20 april 2009

Megaman bij week 16 – 18 april 2009

Welkom bij de Megaman. Met deze week: Nick & Simon denken aan de fans, na vijf jaar nieuw werk van Tiziano, Giovanca krijgt 3FM Serious talent award, Hit! doet naam eer aan, Kristine W. is niet met remixen bezig is, maar Peter Gelderblom wel en Lammert houdt alleen van dieren. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 blijft Bløf de #1 en komt Prince met een driedubbel album. Je leest het in de albumsnippers.

Nick & Simon denken aan de fans

Nick & Simon: De dag dat alles beter is (1) *** hoogste eersteweeks ***

Nick & Simon zijn hot. Niet alleen omdat ze met ‘De dag dat alles beter is’ hun vierde #1-hit scoren. Dat kan tegenwoordig iedereen als je het slim aanpakt. Drie weken geleden heeft P3 dat met ‘P.o.w.n.e.d.!’ aangetoond. Maar het zijn niet alleen hun singles die hoge noteringen halen, ook hun albums ‘Vandaag’ en ‘Luister’ bereikten moeiteloos de eerste plaats. Daarnaast hebben ze een nog steeds groeiende fanbase die hen in alles steunt. Voor die fans brengen ze een bijzondere cd-single uit van ‘De dag dat alles beter is’. Met twee live nummers, ‘Naast jou’ (opgenomen tijdens het Buma Harpengala) en ‘Rosanne’ (in een Caribbean versie). Fysieke cd-singles verkopen amper meer. Nick & Simon weten heel goed dat ze daarmee niet kunnen opboksen tegen de downloads van voornamelijk buitenlandse acts. En dus komen ze elke keer met wat extra’s, zodat de fysieke single toch verkoopt. Ook al is dat maar even. Maar het is niet oneerlijk. Andere artiesten kunnen ook met iets extra’s komen, maar houden het vaak bij hun standaard (download).

Daarnaast bieden Nick & Simon de fans de gelegenheid om voor € 9,95 een vinyl single te bestellen van ‘De dag dat alles beter is’ met als b-kant ‘De soldaat’, in 2006 de tweede track van ‘Vaarwel verleden’.

Tiziano terug in duet

Tiziano Ferro feat. Kelly Rowland: Breathe gentle (22)

Een Italiaanse zanger en een Engelstalige zangeres, het is geen originele combinatie, maar wel eentje die in het verleden succesvol bleek. In 1997 namen Andrea Bocelli en Sarah Brightman het duet ‘Time to say goodbye (Con te partiró)’ op en scoorden daarmee een wereldhit, #5 bij ons. Wellicht gaat dit zich weer herhalen met ‘Breathe gentle’ van Tiziano feat. Kelly Rowland dat binnenkomt op #22.

Tiziano Ferro (Latina, 21 februari 1980) ken je misschien nog van de #1-hit ‘Perdono’ uit 2002. Daarna kwam hij niet meer bij de bovenste 50. Zijn voorlaatste hitfeit was ‘Universal prayer’, met Jamelia (#69 in 2004), dat ze opnamen ter promotie van de Olympische spelen in Athene in Griekenland. In eigen land, Italië, is hij echter een wereldster, toen en nu. Het begon allemaal in 1997 toen hij meedeed aan het San Remo festival. Het leverde hem toen geen winst op. Een jaar later, toen hij bij de laatste twaalf deelnemers eindigde. En belangrijker, ontdekt werd door de producers Alberto Salerno en Mara Maionchi, die de deuren openden voor het succes. Sindsdien heeft hij vier albums uitgebracht met een gezamenlijke verkoop van meer dan zeven miljoen stuks. Op ‘Età / A Mi Edad’, zijn vierde album dat in november 2008 verscheen en waarvan alleen in Italië meer dan 350.000 stuks zijn verkocht, staan een aantal duetten. Naast de Mexicaanse groep RBD en de Italiaanse zanger Franco Battiato, staat op het album het duet ‘Breathe gentle’ met Kelly Rowland. Deze maand wordt het album ook bij ons uitgebracht.

Kelendria Trene Rowland (Atlanta, Georgia, 11 february 1981) kennen we vooral omdat zij deel uitmaakt van Destiny’s child, dat overigens (binnenkort) met een laatste album komt. Behalve haar carrière met Destiny’s child met een geschatte verkoop wereldwijd van 50 miljoen albums, heeft Kelly ook een eigen zang én filmcarrière opgebouwd. Als we alleen naar de muziek kijken, was het in 2002 meteen raak. ‘Dilemma’, haar duet met Nelly stond binnen twee weken op de eerste plaats. Van ‘Simply deep’ (2002) en ‘Ms. Kelly’ (2007), haar twee soloalbums gingen wereldwijd meer dan vier miljoen stuks over de toonbank. Haar voorlaatste hit is, in tegenstelling tot Tiziano, helemaal niet zo lang geleden. Vorig jaar nog bereikte ‘Work’ de veertiende plaats.

zondag 19 april 2009

Serious talent award voor Giovanca

Miss Montreal: This is my life (33)
Bertolf: For live (56)


Winst is er deze week voor zowel Miss Montreal met ‘This is my life’ (van 62 naar #33) als Bertolf met ‘For live’ (van 92 naar #56). Bertolf heeft al een album uit ‘For life’(#39 in januari), van Miss Montreal komt het debuutalbum binnenkort uit. Daarnaast waren beide genomineerd voor de 3FM Serious talent award, samen met Giovanca. Van de winnaar, die een award ontvangt, zal 3FM een jaar lang alle singles draaien. En airplay genereert optredens.

and the winner is …

Afgelopen zondagavond, 19 april, werd tijdens een live uitzending vanuit de Melkweg in Amsterdam, bekendgemaakt wie de 3FM serious talent award mee naar huis mag nemen en dus een jaar lang airplay krijgt op de zender. Maar eerst moesten de genomineerden nog wel even optreden. En eindelijk, rond kwart voor 9, was de jury, bestaande uit Annemieke Schollaert, Eric Corton en juryvoorzitter Tijs van Liemt eruit. Jammer voor Sanne en Bertolf (die eerder ook al met zijn band the Junes was genomineerd), want het werd Giovanca. Zij had het natuurlijk wel gehoopt, maar niet verwacht. Ze reageerde dan ook met “Ik ben er helemaal stil van, ik ben zo blij!”En over de verliezers zei ze van beide fan te zijn. Overigens wat die airplay betreft,zit het ook wel goed voor Miss Montreal en Bertolf. Niet alleen het afgelopen jaar, maar ook het komende jaar. Gewoon omdat ze goede muziek maken. Aanstaande donderdag worden de 3FM awards bekend gemaakt, niet gekozen door een jury maar door jou. Stemmen kan nog! De hele week maak je kans op kaarten inclusief een overnachting. Giovanca is in elk geval van de partij, want zij zal die avond optreden in de Gashouder in Amsterdam, dat live wordt uitgezonden op radio en tv.

Eerste hit is binnen voor Hit!

Hit!: Want ik heb wat ik wou (41)

Als je een bandje Hit! noemt, dan kan het twee kanten opgaan. Je scoort er nooit een Hit! mee en iedereen lacht je uit. Of je zorgt dat je in ieder geval met de eerste single scoort, want als het daarbij blijft, dan ben je nog altijd een one-Hit!-wonder! Hit! is een project van platenmaatschappij Cloud 9 en boekingskantoor Jan Vis. Begin dit jaar benaderden zij the Floor Eizema, Alice Hoes en Aäron Junior Benjamin Ayal, om een trio te vormen. Samen namen ze het nummer ‘Want ik heb wat ik wou’ op, dat een Nederlandstalige bewerking is van ‘Hot ‘n cold’ van Katy Perry (#5 in 2008). Op 12 juni komt er een heel album van Hit! uit met alleen maar Nederlandstalige covers. ‘4 minutes’ van Madonna werd ‘4 minuten’, ‘All summer long’ van Kid rock ‘Heel de zomer lang’ en ‘If I were a boy’ van Beyoncé ‘Ik vind je zo mooi’. Overigens komt Katy Perry nog een keer langs, want ook ‘I kissed a girl’ werd bewerkt tot ‘Ik kuste jou’. Waar hebben ze deze bewerkingen niet eerder gehoord? Inderdaad, de Ministars, in de jaren ’80 een geflopt project van de TROS, dat het succes van VARA’s Kinder voor kinderen moest evenaren. Ook toen werden bekende hits van een Nederlandse tekst voorzien en gezongen door kinderen. Gezien hun leeftijd, is het niet ondenkbaar dat Hit! nog nummers kent van de Ministars.

Idols

Twee van de leden van Hit! zijn voormalige Idols deelnemers. Alice Hoes (Alphen aan de Rijn, 18 april 1985) zong mee in het kinderkerkkoor, deed mee aan Idols-2, kreeg een wildcard en viel af in de live show op 27 maart 2002. Aäron Junior Benjamin Ayal (Vught, 27 oktober 1988) speelde op jonge leeftijd piano en drums. Aäron redde het tot en met de zesde live show op 4 februari 2006. Ook hij eindigde op de zevende plaats. Het derde lid van Hit! is Floor Eizema (Haarlem, 2 november 1986). Na een jaar klassiek pianoles wist ze het zeker: dat niet! Zingen was en is haar passie, en dan het liefst rock en pop. Haar zanglerares is Janice Williams van Girls wanna have fun. Samen met Alice vormt ze het coverduo the Covergirls. Hit! wordt gesteund door kinderzender Nickelodeon.

Peter Gelderblom covert er weer op los

Peter Gelderblom: Lost (50)

Het gaat Peter Gelderblom goed af met het bewerken van bestaande nummers. De eerste keer was direct goed raak: ‘Waiting 4’, een bewerking van ‘By the way’ van de Red hot chili peppers, dat in 2007 tot #12 kwam. Vervolgens scoorde Peter nog met ‘Snap’, samen met Rene Amesz (#85), ‘Trapped’, vs Muzikjunki (#26) en ‘Feelin 4 you’, samen met DJ Chus (#36), alle drie uit 2008. Dit keer heeft Peter, die sinds begin dit jaar een eigen radioprogramma heeft op Decibel, gekozen voor ‘Lost’, een bewerking van ‘Delirious’ van David Guetta feat. Tara MacDonald (#18) of was het nou ‘Starlight’ van Supermen lovers (#43 in 2001)? Maar de Franse producer Guillaume Atlan alias Supermen lovers had het toch geleend van Daft punk? Nee, ook niet. ‘Lost’, geproduceerd door Koen Groeneveld & Addy van der Zwan (the Klubbheads), stamt helemaal uit het jaar 1978, en is afkomstig van het nummer ‘RSO’ van de Amerikaanse band East coast.

Kristine W: niet met remixen bezig

Kristine W.: Feel what you want (Bingo player remixes) (63)

Deze week scoort Kristine W. haar dertiende clubhit in de lijsten van het Amerikaanse blad Billboard met ‘Love is the look’. Of dat nummer het hier ooit zal halen, is de vraag. Zeker nu we te maken hebben met de zoveelste remix van ‘Feel what you want’, dit keer gemaakt door Maarten Hoogstraten & Paul Baumer, oftewel de Bingo players. Zij scoorden eerder al bescheiden met ‘Touch me’, Bingo players vs Chocolate puma (#73) en ‘Chop’, Bingo players (#78), beide in 2008. ‘Feel what you want (Bingo player remixes)’ komt binnen op #63, dus er zit weer vooruitgang in voor de jongens.

jazz

Krstine W. werd geboren op 3 juni 1963 in Pasco, Washington als Kristine Weitz. Als model sleepte ze de titel Miss Washington 1981 in de wacht. Voordat haar zangtalenten ontdekt werden, trad ze met haar eigen band Kristine and the sting op in Las Vegas. Nadat ze een platencontract met RCA records tekende, ging ze met Roland ‘Rollo (Faithless)’ Armstrong aan de slag. Dat resulteerde onder andere in de single ‘Feel what you want’, dat in 1994 bij ons tot #5 kwam. Er volgden nog twee hitsingles: ‘One more try’ (#16) en ‘Land of the living’ (#21), beide in 1996. En toen was de hitkoek op, althans bij ons. In Amerika scoorde ze de ene na de andere clubhit en bracht ze diverse albums uit. Voordat ze in 2000 aan haar derde album begon, voerde ze twee jaar lang een gevecht tegen leukemie. Dit jaar bracht Kristine zelfs twee albums uit: een dance album (‘The power of music’) en een jazzgetint album (‘Straight up with a twist’). Voor ons zal ze echter altijd wel de zangeres blijven van ‘Feel what you want’, al dan niet in de remix.

Overigens stond ‘Feel what you want’ nog maar kort geleden ook al in de Single Top 100. Partysquad! nam het nummer ‘Licht van de laser’ (#11), op de melodie van ‘Feel what you want’.

10 jaar DJ José

DJ José: Like that (75)

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Jos Klaster (Meppel, 24 maart 1966), voor het eerst een hit scoorde met zijn alter ego DJ José. Dat was met ‘Wrong=right’ samen met G-Spott (=Richard van Schooneveld). Het nummer kwam niet verder dan #73. Beter verging het de twee met ‘House of justice’ (#20), ‘II symbols’ (#27), beide in 2000 en ‘Access’ (#36 in 2001). Sinds 2005 is Jos alleen verder gegaan als DJ José. In 2007 scoorde hij zijn grootste hit met ‘Turn the lights off’, dat tot #17 kwam. Vorig jaar heeft hij nog een remix gemaakt van ‘House of justice’ uit 2000, getiteld ‘House of justice 2008’. De remix bereikte de achttiende plaats, twee plaatsen hoger dan het origineel. De videoclip van ‘Like that’, zijn elfde notering, werd twee weken geleden opgenomen in Los Angeles en Las Vegas en zal voor het eerst te zien zijn op zijn eigen site.

Asino strikt DJ Jean

Asino vs DJ Jean: The bomb (83)

DJ Jean is zeer gewild. Hij staat daardoor met drie singles genoteerd in de Single Top 100. Opnieuw de top 10 in gestegen is zijn eigen single ‘Play that beat’ (van 32 naar #8). Naar #97 zakt ‘Original Dutch’ van Quintin vs DJ Jean en op #83 komt ‘The bomb’ van Asino vs DJ Jean binnen. Asino di Medico scoorde eerder dit jaar met ‘Gimme some more’ (#78 in maart).

Lucien Foort zoekt figuranten

Lucien Foort: Shake your bump (84)

Onder zijn eigen naam zagen we Lucien Foort (Dordrecht, 25 november 1969) nog niet eerder in de hitparade. Maar als deel van Quadrophonia, (samen met Oliver Abbeloos), scoorde hij al twee hits: ‘Quadrophonia’ (#12) en ‘The wave of the future’(#45), beide in 1991. Lucien was altijd al met muziek bezig. Op zijn negende volgde hij lessen aan de muziekacademie en speelde saxofoon. Vijf jaar later stond hij achter de draaitafels. Na het einde van Quadrophonia in 1995, maakte hij diverse producties onder diverse namen, zoals in 1998 ‘The empress sessions’ als Funk function. Lucien heeft zijn eigen label Multitracks. Op zaterdagnacht heeft hij zijn eigen radioprogramma ‘Los’ voor BNN op 3FM. Aanstaande woensdag, 22 april, wordt ’s middags om 2 uur in het Prinsestheater aan de Schiedamseweg 19 in Rotterdam, de videoclip opgenomen van zijn nieuwe single, en dat is niet ‘Shake your bump’! Nee, Lucien is al weer bezig met de opvolger daarvan, ‘Stand up for my love’. Hij zoekt nog figuranten, dus als je niets te doen hebt.

Lammert houdt alleen van dieren

Lammert: Schei wie dei (89)

Het NCRV-programma ‘Man bijt hond’ bracht ons eerder al de Veerkampjes, die later een eigen soap kregen bij SB6. Nu is het de beurt aan Lammert. Naar aanleiding van het NCRV-programma, kreeg hij in het programma een eigen rubriek: ‘Het huishouden van Lammert Grofsmid’. In de zeventiendelige serie, die vorig jaar werd uitgezonden, was te zien hoe Lammert Grofsmid (Zuidbroek, 1958) leeft in het Drentse Nieuw Buinen samen met vijf kippen, twee geiten, een hond en zestig duiven. Zijn lijfspreuk luidt dan ook: ‘Toen ik de mensen leerde kennen, ben ik van de dieren gaan houden. Er is geen trouwer ding dan een dier’.

Oostenrijkse fröhlichkeit

In de eerste serie zong Lammert tijdens het douchen een liedje en dat ontging beginnend platenmanager Bert Hoekstra uit Groningen niet. De eerste artiest die hij onder zijn hoede nam, was zijn zoon Danny. Daarbij komt dat de zwager van Bert zijn vriendin de buurman is van Lammert, dus het contact was snel gelegd. Bert kende het nummer ‘Schei-wi-dei-wi-du’ van die Mayrhofner uit Oostenrijk van het album ‘Halli galli’ uit 2000 en vond dat geschikt voor Lammert. Dus schreef hij er een Nederlandse tekst op geheel op de persoon van Lammert Grofsmid met de titel ‘Schei wie dei’. Lammert vond het maken van een single erg leuk, maar de hele toestand er omheen vindt ie heel moeilijk. Hij wil wel z’n vrijheid behouden en niet verplicht op komen draven om de plaat te zingen. Lammert is niet geheel onbekend met het muziekwereldje, want zijn vader, Barteld Grofsmid, was niemand minder dan de Groningse etherpiraat Oompie Koerier, producer en zelf ook zanger.

Jan Smit

In de tweede serie die sinds februari te zien was, werd Lammert gevolgd bij de cd-opname, doet hij zijn eerste optreden in het voorprogramma van Jan Smit. Het schijnt zelfs dat Jan Smit hem gevraagd heeft om in augustus gast te zijn in Italië voor de real life soap ‘De zomer voorbij’. Lammert zal dan wel zijn dierlijke huisgenoten een tijdje moeten missen!

Album Top 100: Prince komt met driedubbel album

Bløf: April (1) *** tweede week op #1 ***
Zonder moeite blijft ‘April’ van Bløf voor de tweede week de Album Top 100 aanvoeren. ‘No line on the horizon’ van U2 stijgt weliswaar terug naar #2, maar is relatief ver verwijderd van ‘April’, dat meer dan 2x zoveel verkoopt. Blof scoort twee #1-albums binnen een half jaar, exact 182 dagen. ‘Oktober’ kwam op 11 oktober 2008 op #1 binnen, ‘April’ op 11 april 2009. Dat lijkt bijzonder, maar komt veel vaker voor. Wie anders dan Marco Borsato deed het onlangs nog. Op 27 september 2008 kwam ‘Wit licht’ op #1 binnen en op 21 maart, 175 dagen later, deed ‘Wit licht live’ het nog eens over. Als we alleen kijken naar albums die voor het eerst op #1 komen, is de kortste tijd tussen twee #1-albums 63 dagen. Op 18 juli 1998 steeg ‘Acda en de Munnik’ van Acda en de Munnik in de 47ste week van de tweede naar de eerste plaats. 63 dagen later deed ‘Naar huis’ van het duo hetzelfde, maar dan wel in de tweede week.

Prince: Lotusflow3r/Elixer/Mplsound (23)
Op 24 maart 2009 konden bezoekers van de site site tegen betaling van een jaarabonnement van $77,--, het driedubbelalbum ‘Lotusflow3r/Elixer/Mplsound’ downloaden. Daarnaast kregen ze exclusief toegang tot streaming video van een optreden in 2008 op het ‘Coachella festival’, een T-shirt en de mogelijkheid kaartjes te bestellen voor een concert in Los Angeles. ‘Lotusflow3r/Elixer/Mplsound’ is Prince zijn 25ste studioalbum. ‘Lotusflow3r’ is een rockalbum, ‘Mplsound’ een funky album en ‘Elixer’ is het solodebuut van Bria Valente, de nieuwste ontdekking van Prince. Dus eigenlijk komt op #23 een dubbelalbum van Prince binnen en het eerste album van Bria Valente.

Milow: Milow (27)
Om de laatste Milow-fans definitief over de streep te trekken is nu het verzamelalbum ‘Milow’ uitgebracht. Op ‘Milow’ staan vijftien nummers van zijn twee voorgaande albums ‘The bigger picture’ (2006) en ‘Coming of age’ (2008). Behalve ‘You don’t know’ zijn hit op herhaling (deze week #20), staat er natuurlijk zijn #1-hit ‘Ayo technology’ op. Of het uitbrengen van ‘Milow’ de goedkeuring krijgt van Jonathan Vandenbroeck zelf, is echter de vraag. Hij was het er namelijk helemaal niet mee eens dat ‘You don’t know’ opnieuw werd uitgebracht. Liever had hij een nieuw nummer uitgebracht. Aangezien de platenmaatschappij het laatste woord had, moeten we daar dus nog (even) opwachten. Het album is dan ook alleen bij ons uitgebracht.

Flo rida: R.o.o.t.s. (Route of overcoming the struggle) (69)
Met ‘Right round’ scoort Tramar Dillard oftewel Flo rida een wereldhit. Het nummer heeft in diverse landen op #1 gestaan. Bij ons bereikte het vorige week de vierde plek. Dat is niet alleen de verdienste van Flo rida, zelf, want hij nam het nummer op met Kesha Sebert, Ke$ha dus. Zij is ook nog te horen in ‘Touch me’, een ander nummer op het album ‘R.o.o.t.s. (route of overcoming struggle)’, waaraan onder anderen ook Ne Yo, Nelly Furtado, Akon, Will.i.am en Wyclef Jean meewerkten.

Rosemary’s sons: Home sweet home (78)
Rosemary’s sons is afkomstig uit Breda en bestaat sinds het najaar van 1998. In eigen beheer brengt de band in 1999 de cd ‘Misery loves company’ uit, gevolgd door het debuutalbum ‘All in’, waarvan twee hitsingles komen: ‘All in hand’ (#41 in 2001) en ‘Shine’ featuring Ilse DeLange (#33 in 2002). In 2003 worden de rollen omgedraaid en speelt de band in het voorprogramma van Ilse. In 2005 verschijnt het album‘St. Eleanor’s park’, dat anno 2009 wordt opgevolgd door ‘Home sweet home’, waar JW Roy en Stevie Ann aan meewerken. Begin vorig jaar is het album opgenomen in de Galaxy Studio’s met producer Patrick van Hofwegen. Het titelnummer is een cover van Mötley Crüe van hun album ‘Theatre of pain’ uit 1985. De huidige line-up van Rosemary’s sons is: Ad van Halteren (basgitaar), Bart Herber (drums), Maarten van Damme (gitaar), Martijn Hagens (zang/gitaar) en Thomas Lina (toetsen).

John Mayer: John Mayer (99)
Zeven jaar kennen we John Clayton Mayer (Bridgeport, Connecticut, 16 oktober 1977) in Megaland. Zijn grootste hit was ‘Daughters’ dat in 2005 tot #29 kwam. Wat albums betreft, had hij meer succes: van zijn vier albums belandden drie in de top 20. ‘Continuum’ kwam in 2006 zelfs tot #12. Heb je nog niets van John Mayer in huis, dan kun je dat nu inhalen met het driedubbele album ‘John Mayer’. Dat is namelijk een verzameling van zijn drie albums ‘Room for squares’ (2001), ‘Havier things’ (2003) en ‘Continuum’ (2006).