zondag 19 april 2009

Lammert houdt alleen van dieren

Lammert: Schei wie dei (89)

Het NCRV-programma ‘Man bijt hond’ bracht ons eerder al de Veerkampjes, die later een eigen soap kregen bij SB6. Nu is het de beurt aan Lammert. Naar aanleiding van het NCRV-programma, kreeg hij in het programma een eigen rubriek: ‘Het huishouden van Lammert Grofsmid’. In de zeventiendelige serie, die vorig jaar werd uitgezonden, was te zien hoe Lammert Grofsmid (Zuidbroek, 1958) leeft in het Drentse Nieuw Buinen samen met vijf kippen, twee geiten, een hond en zestig duiven. Zijn lijfspreuk luidt dan ook: ‘Toen ik de mensen leerde kennen, ben ik van de dieren gaan houden. Er is geen trouwer ding dan een dier’.

Oostenrijkse fröhlichkeit

In de eerste serie zong Lammert tijdens het douchen een liedje en dat ontging beginnend platenmanager Bert Hoekstra uit Groningen niet. De eerste artiest die hij onder zijn hoede nam, was zijn zoon Danny. Daarbij komt dat de zwager van Bert zijn vriendin de buurman is van Lammert, dus het contact was snel gelegd. Bert kende het nummer ‘Schei-wi-dei-wi-du’ van die Mayrhofner uit Oostenrijk van het album ‘Halli galli’ uit 2000 en vond dat geschikt voor Lammert. Dus schreef hij er een Nederlandse tekst op geheel op de persoon van Lammert Grofsmid met de titel ‘Schei wie dei’. Lammert vond het maken van een single erg leuk, maar de hele toestand er omheen vindt ie heel moeilijk. Hij wil wel z’n vrijheid behouden en niet verplicht op komen draven om de plaat te zingen. Lammert is niet geheel onbekend met het muziekwereldje, want zijn vader, Barteld Grofsmid, was niemand minder dan de Groningse etherpiraat Oompie Koerier, producer en zelf ook zanger.

Jan Smit

In de tweede serie die sinds februari te zien was, werd Lammert gevolgd bij de cd-opname, doet hij zijn eerste optreden in het voorprogramma van Jan Smit. Het schijnt zelfs dat Jan Smit hem gevraagd heeft om in augustus gast te zijn in Italië voor de real life soap ‘De zomer voorbij’. Lammert zal dan wel zijn dierlijke huisgenoten een tijdje moeten missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten